Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Karbantartás, javítás => Topic started by: szipucsu on 2006.September.21. 15:00:38

Title: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2006.September.21. 15:00:38
Hát ez nem igaz. Már megint kezdi a gép. Idõnként elkezd futni a kép, esetleg egyéb krix-kraxok is megjelennek a képernyõn, és fagyi. Ez mitõl lehet? A régóta ismert antennás csatlakozót használom (koax kábel vagy mi a szösz), ezzel lehet talán valami? Ráadásul semmi külsõ behatás, mondjuk kicsit meglököm a gépet, teljesen magától fagyi...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: tigrian on 2006.September.22. 02:56:34
Quote from: "szipucsu"
... fagyi. Ez mitõl lehet? A régóta ismert antennás csatlakozót használom (koax kábel vagy mi a szösz), ezzel lehet talán valami? Ráadásul semmi külsõ behatás, mondjuk kicsit meglököm a gépet, teljesen magától fagyi...

Tipikus kontakthiba a jelenség. Az antennakábelhez biztosan nincs köze. A táp sokkal valószínûbb...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2006.September.22. 09:14:25
Esetleg cartridge vagy EXDOS kártya csatlakozásnál kontakt hiba.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2006.September.22. 12:12:34
Köszi! Megnézem, van-e itthon másik, azonos teljesítményû táp, ha van, megpróbálom. A Cartridge-et nem tartom valószínûnek, azt nem nagyon szoktam ki-be dugdosni, nem hinném, hogy gond lenne vele. AZ EXDOS kártyát sem nagyon, mert régebben is volt ez a hiba, azóta újra összeraktam az EP-t, szerintem kicsi a valószínûsége, hogy újra pont ugyanolyan rosszul illeszkedne az EXDOS... Persze nem zárható ki.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2006.September.22. 12:44:58
Quote from: "szipucsu"
Persze nem zárható ki.

Éppen ezért próbáld ki, hogy cartridge/EXDOS/minden nélkül hogy viselkedik a gép, ha a táp rendben találtatik.
Az EXDOS az gyári, vagy valami dobozolatlan utángyártás? Utobbi esetben nem árt valamit alá rakni, hogy síkban feküdjön a NYÁK.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2006.September.22. 18:58:59
Exdos made by Mészáros Gyula Professional Technology Inc., szerintem nagyon jó. Készítettünk hozzá lábat, ez már kevesebb szakértelmet igényelt ugyan, de megáll rajta, így nem lóg a levegõben szegényke.
A tápnál egyébként azon lehetne észrevenni a hibát, hogy a kábel valahol meg van törve és kilátszik belõle a "kisebb kábel"? Vagy nem kell feltétlenül látható jelének lennie? Nekem nem sok lövésem van ahhoz, mi a kontakthiba, azt ki lehetne javítani a táp esetében valahogy? (kontakthiba=érintkezési hiba?)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2006.September.22. 19:40:29
Quote from: "szipucsu"
kontakthiba=érintkezési hiba?

Igen. Próbáld mozgatni a tápkábelt, és lesni mi történik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2006.September.26. 17:10:01
Hát, mozgattam a tápkábelt, meg magát az asztalt is talán, de tudatosan nem tudom elõidézni a hibát. Persze ha az EXDOS kártyát mozgatom, azt nem szereti a gép, de ez mindig így volt.
Esetleg kipróbálom cartridge nélkül a gépet. Ha a wp-n keresztül betöltöm a basic bõvétést (ep128.hu-n is rajta van, basic 2.2), akkor azon keresztül lehet használni a magnóról floppyra másoló basic programomat?
Nehéz lenne lefülelni, milyen hardverrel fagy le, milyennel nem, mert van, amikor órákig jól elvan, máskor meg percenként lefagy. Olyan szokott lenni, hogy több másodpercre teljesen elmegy a kép (hangyák mászkálnak), utána valami visszajön belõle, és a resetre sem reagál semmit. Ha meg magnóról tölt éppen, akkor fagyás után a magnó megy tovább (a távvezérlõ nem állítja le). Nem lehet, hogy pl. az áramszolgáltatással van valami, ami az EP-nek nem tetszik? A legutóbbi fagyáskor mintha fura hangok jöttek volna a gépbõl... De azóta rendesen mûködik. Mindenestre próbálkozom a cartridge nélküli használattal (is).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: gafz on 2006.September.26. 17:31:36
Nem lehet, hogy egyszerûen halódik a táp? Az EXDOS kártyát én inkább nem mozgatnám mûködés közben, mert még tönkremegy benne valami...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2006.September.26. 19:13:47
Nekem amikor döglõdött a táp, akkor kikapcsolgatott.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2006.October.16. 15:52:44
Hát, most meg rákötöttem az EP-t a videóra, a videót meg a PC tunerkártyájára.  Kép van, de bizonyos esetekben (pl. a Boulder dash 2 betöltõjének betöltõdése után, és a Soundtracker 2.1 zene lejátszásakor) a kép egyszerûen megszûnik létezni. Ha ezekbõl visszalépek, újra van kép. Ez képtelenség, a szó legszorosabb értelmében...  :o
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.February.19. 11:53:07
A múlt héten 2 gépet is javítottam teljesen véletlenül úgyanazzal a hibával, lehet, hogy ez egy típushiba? Mindenesetre leírom, hátha más is hasznát veszi a tapasztalatoknak:

A jelenség: a kép iszonyatosan fut, de ha nagyon alaposan figyeljük a színek változását, látható, hogy a gép mûködik: a normál EXOS RAM teszt alatt fõleg fekete, utána az EP logó alatt színes, billentyûnyomásra pár pillanat feket, majd zöldes lesz ahogy a BASIC vagy a WP bejött. Hideg Resetre kezdõdik elölrõl.
Hang csak valami búgás van akár belsõ hangszórón, akár a külsõ hangkimeneteken.

Ha ilyet tapasztalunk ki kell mérni, hogy a gép belsejében elõállított +12V tápfeszültség rendben meg van-e? Ez megtalálható pl az U32 14,15,16-os lábain.
A leírt hibajelenség esetén nagy valószínüséggel azt lehet tapasztalni, hogy a +12V nincs meg, csak 6-8V.

Ez esetben a +12V elõállításáért felelõs alkatrészeket kell ellenõrizni/cserélni. Ezen a rajzon (http://ep.homeserver.hu/Hardware/PCB/Picture/EP64-1.jpg) a jobb alsó sarokban látható ez az áramkör.

Nálam mindkét esetben a TR2 jelû BC337-es tranzisztor volt a hibás.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: TCH on 2007.February.23. 18:29:56
Üdv!

Zozosoft, tanácsot szeretnék kérni tőled.
Van egy haverom Spectrum 128-assal felfegyverkezve, amiben tönkrement a fólia. Laci az ep128.hu-ról azt mondta, te tudsz abban segíteni, hogy beleépítsünk a Speccybe egy ps2-es billentyűzetet. Tudsz adni kapcsolási rajzot, meg néhány tippet, hogy nehogy taccsra tegyük az egész gépet?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.February.26. 23:18:39
Laci az ep128.hu-ról azt mondta, te tudsz abban segíteni, hogy beleépítsünk a Speccybe egy ps2-es billentyûzetet.
Ajaj, úgy tünik Laci félrebeszélt :-(
Sajnos Spectrum 128-at még csak képen láttam :-(
EP-hez volt ilyen projekt, de úgy tünik elhalt a dolog azon a problémán, hogy a beépített microcontroller Flash tartalma véletlenszerûen meg sérül idõnként :-(

Viszont ha nekem lenne Spectrum 128-am, én nem állnék neki barkácsolni, vennék bele egy új fóliát, és kész :-)
A világon egy csomó helyen árulnak hozzá, pl itt. (http://cgi.ebay.at/Tastaturfolie-Keyboard-membrane-Spectrum-128-48-Plus_W0QQitemZ8744619684QQcategoryZ8099QQcmdZViewItem) De lehet még egy csomó más helyen is találni.
(Bezzeg EP-hez sehol, egy helyen írják, hogyha lesz 500 érdeklõdõ, akkor foglalkoznak vele...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: TCH on 2007.February.27. 13:08:43
Üdv!

Hát az ebayról Eléggé Bay-osan tudunk rendelni, mert sem bankkártya, sem fogalom, hogy hogy kell.
Valami hazai "dealert" nem tudsz? :)
Vagy esetleg elárulhatod, hogy egy ilyen fólia, mégis miből áll, mik szükségesek hozzá és akkor összebarkácsoljuk magunknak. Cucc van, meg némi elektrotechnikai alapképzettség is, csak az információ szükséges. Ha lehetséges a házi építés, akkor EP128 fóliát is tudnunk nektek csinálni, bent a suliban könnyen elő tudunk állítani egy nyáklapot.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: gafz on 2007.February.27. 18:05:24
Elvileg lehetséges utángyártani: 1-1 fóliára vezetõ anyagból (pl. nyákjavító "toll") felrajzolni a kapcsolást, egy 3.-ból kivágni a lyukakat a billentyûknek, majd ezeket összeragasztani... Csak szerintem ezt még itt senki sem próbálta, lehet teljesen agyrém az egész :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.February.28. 10:29:31
Vagy esetleg elárulhatod, hogy egy ilyen fólia, mégis mibõl áll
A lényeget leírta gafz: van 3 réteg fólia, a két szélsõn vannak a vezetõrétegek, a belsõn meg a lukak. Alapesetben nem érnek össze a rétegek, billentyûlenyomásnál ér össze az adott billentyûnél a két vezetõréteg.
De nagyon nem mindegy, hogy milyen fólia: ha túl puha, nem rugózik vissza a billentyûlenyomás után, ha túl merev, akkor kalapáccsal kell verni a gombokat, hogy érzékelje... és persze a vastagság se mindegy.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.February.28. 10:47:57
Tegnap kaptam 2 gépet javításra, amit fordított polaritású táp ölt meg. A táp kábele javítva volt, és az új csatlakozót rosszul tették fel...
Eredmény: se kép-se hang, még a power LED se világít.
Szétszedve némi amperszag érezhetõ a táp bemenet környékén... kimérve mindkét 5V-os ágban csak olyan 0.5V van, 12V helyett is csak 7-8V.
Cserélve lett a 2 db 7805-ös stabilizátor, és a TR2 jelû BC337-es tranzisztor (12V elõállítása). Ezekután mindkét gép életre kelt :-)
Egy pici hiba maradt még: nem szól a belsõ hangszóró. Ennek oka az erõsítõ IC (U38: LM386N) közvetlenül a 9V-ról kapja a tápot, így ez is kipurcant... szerencsére ez is kapható a Lomexben.
Úgy tünik elég masszívra alkották meg az EP-t, hogy még ekkora balesetet is relatív kis kárral túlél :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: TCH on 2007.February.28. 12:58:27
Hát majd akkor megpróbáljuk helyrepofozni a Speccyben a fóliát. Ha sikerül, akkor nekiláthatunk az Ep fóliagyártásnak is. : )
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.March.08. 12:39:15
Sajnos a magnóm már nem mûkszik pedig emlékezetem szerint azzal se volt gond :)
A két leggyakoribb hibajelenség:
-a gumi ékszíjak elkorhadnak a sok éves állásban
-kiszáradnak az elektrolitkondenzátorok (ez szokta azt okozni, hogy már minden minden mûködik, csak éppen hang nincs)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tuby128 on 2007.May.02. 01:01:12
Tegnap elõtt nekem is sikerült hazavágni az EP 128-amat fordított polaritással. Értelemszerû volt számomra - legalábbis eddig - hogy a pozítív, az a csatlakozó belseje. Aztán arra gondoltam, hogy ha fordítva kötném rá, akkor biztosan beleépítettek valami védelmet, ami az ilyen esetekben bekapcsol.
 Nos, hatalmas puffanás és füst közepette vágta haza a két 7805-ös IC-t. Úgytûnik attól függetlenül hogy német az EP-m anyanyelve, semmi köze a német precizitáshoz. (Made in United Kingdom)
 Meg akartam kérdezni, hogy akkor mit kell még cserélni, de Zozo megérezve problémámat úgylátom korábban már leírta.

 Köszi az infót! Akkor majd bevásárolok IC-kbõl és tranyókból.

 Néztem a nyákot, de nem tudtam rájönni, hogy miért kell két db IC. A egyik az egyértelmûen a bejövõ 12V-ot konvertálja, de a másiknál nem tudom kivenni, hogy honnan jön, és hová tart. (Sajnos a kapcsolási rajzot, nem nagyon találom, pedig már egyszer mintha láttam volna valahol.)
 Zozo te tudod? Egyébként mekkora feszültségeket állít elõ hõn szeretett gépünk a mûködéshez?
 Ja és Zozo, neked hány Ep-d van otthon, és ebbõl mennyi alapkiépítésû? És ezeken kívül még miket tartasz?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2007.May.02. 02:08:01
Az Ep kapcsrajzát (is) megtalálod az oldalamon... ;-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tuby128 on 2007.May.02. 14:36:47
Aham, megnéztem. Szóval semmi különleges. Kétfajta 5V van. Az egyik 5A a másik 5B.
Meg van osztva az IC-k közt. Talán azért, hogy ne csak egy stab IC-n nyugodjon a rendszer válla. Hmmm.
 Lehet kapni olyan alkatrészt, ami kapcsolóüzemben dolgozik, és jobb hatásfokkal nem adna le annyi hõt...
 Bár akkor fáznék otthon télen, mert nincs ami melegít :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.May.02. 16:58:02
Lehet kapni olyan alkatrészt, ami kapcsolóüzemben dolgozik, és jobb hatásfokkal nem adna le annyi hõt...
Tudsz valami konkrét típust is mondani?
Bár akkor fáznék otthon télen, mert nincs ami melegít :)
Anno amikor a téli szünetekben egy olyan padlásszobában voltam, ahol még nem volt tetõszigetelés, ez komolyan így volt, jól esett az embernek megmelengetni a kezét az EP 'fûtõ'bordáján :-) (Egy villanyradiátor volt a szobában, de ha az ment, akkor úgy leesett a feszültség, hogy eltorzult a TV képe...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tuby128 on 2007.May.02. 21:10:18
Persze hogy tudok,már fel is lapoztam a katalógust.
 A 7805 nyomán 1A-est kerestem.
Az LM 2575-ös széria kellhet neked de ha 3A-re kell akkor ott a LM 2576.
 Ezek kaphatóak konkrét értékekben 3.3,5,12,15 voltokra, de van ADJ változat, azaz feszültségosztóval lehet beállítani az értékét.
 Ezek kapcsolóüzemben mûködnek, nagyfrekvencián. Így az adatlapjukon meg van adva, h milyen alkatrészekre van szükség. Az biztos, hogy kell hozzá egy Shottky dióda, (erre nem tudtam rájönni miért kell) egy nagykapacitású kondenzátor, és egy elég nagy induktivitású tekercs, amit sorosan kell kötni, hogy az impulzusokat tompítsa.
 De az adatlapon minden megtalálható, az értékek kiszámításához a képletek, illetve a kapcsirajzok.

itt egy link:
http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=LM2575

 Az LM2575 T5.0 nettó 353Ft a RET-ben, a 3A-es pedig 600körül van.
 40V a maximális rákapcsolható fesz, és szinte nem is melegszik még ilyen nagy külünbség esetén sem.
Ohh, van belõle HVT, S, és T széria. Az elsõ nagyobb feszültségre van (60V) de az ára ezres felett van. A második SMD, az utolsó meg a mezei változat, amit én is vettem. (Az ADJ azaz beállítható, nagyon bejött, mert univerzálisan több helyen tudom használni ha 1,2-tõl 32 voltig van szükségem feszre.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.May.02. 22:07:28
Az LM 2575-ös széria kellhet neked de ha 3A-re kell akkor ott a LM 2576.
Köszi!
Ezek kapcsolóüzemben mûködnek, nagyfrekvencián. Így az adatlapjukon meg van adva, h milyen alkatrészekre van szükség. Az biztos, hogy kell hozzá egy Shottky dióda, (erre nem tudtam rájönni miért kell) egy nagykapacitású kondenzátor, és egy elég nagy induktivitású tekercs, amit sorosan kell kötni, hogy az impulzusokat tompítsa.
Áhá, szóval nem lehet csak úgy berakni egy 7805 helyére :-(
Pedig felmerült bennem, hogy ki kéne próbálni egy nem kézmelegítõs EP-t :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.May.02. 22:17:09
Ja és Zozo, neked hány Ep-d van otthon, és ebbõl mennyi alapkiépítésû? És ezeken kívül még miket tartasz?
Az elsõ kérdésre a válasz a Milyen EP konfigod topicban (http://enterpriseforever.com/hardver/milyen_ep_konfigod_van-t31.0.html) van, igaz amióta odaírtam volt némi fejlõdés, amit fõleg az EP64 topicban (http://enterpriseforever.com/hardver/ep64-t148.0.html) lehet megtalálni.
Ezen kívûl van szocialista EP-m :-) (http://tvc.homeserver.hu/html/pic/galeria/nemethzoltan/tvc_config.jpg) , 3 Spectrum 48K, C64, VIC20
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.June.29. 23:30:58
A mai esti mese a döglött :( Z80-akról fog szólni...
Három géprõl van szó. Az én 02944-esem és Spidermans Friend gépe, amirõl korábban kiderült, hogy azért nem indulnak el mert nem sikerül a videó memóriát írni. De a sípolós ROM programommal sikerült némi életjelet kapni.
Késöbb eljutott hozzám egy harmadik gép is. Ennél kicsit jobb volt a helyzet, nagyjából mûködött, csak idõnként került hibás érték a videómemóriába. Ezért nem is indult el EXOS-al, mivel az rögtön a rendszerszegmensben hibát talált.
Tipikus RAM hibának tünõ dolog...
...csakhogy RAM csere után se szünt meg! És a kiszedett RAM-ok is jók.
Elkezdtem cserélgetni a többi IC-t aminek köze lehet a videó RAM kezeléshez: U5,6,7,8,9,37 eredmény semmi, egyik alaplapban se.
Én itt már csak Nickre tudtam tippelni, hiszen az vezérli a videó RAM-okat...
És ha a Nick rossz, akkor az alaplap kuka...

Végül utolsó próbaként kicseréltem a Z80-at a hibázós alaplapban... de nem bíztam benne, hiszen a teszt programot futtatja, akkor hogyan lehetne rossz?
De mégis, proci csere után, sok heti hiábavaló próbálkozás után elöször jelent meg a TESTING FE  :smt041
A fene se gondolta volna, hogy egy proci ilyet tud csinálni...
De ezekután neki estem a másik két alaplapnak is...
...és igen, ezekben is a Z80 volt a hibás!!!

Különösen ezeket a procikat nem értem...
Futatja a programot, tehát MREQ és a cím és adat lábak mûködnek, különben nem tudná olvasni az utasításokat a memóriából.
Hangot, ill keretcsíkozást is tud a program produkálni, tehát a WR lábnak is mûködni kell, különben a port írás se menne.
Ezekután hogyan lehet, hogy a memória írás nem mûködik?

Ami még érdekes: mind a három proci ugyanott készült, ráadásul a két írástudatlan ugyanazon a héten! A harmadik is csak pár héttel tér el.
Lehetséges, hogy anno kevésbé jó minõségben lettek legyártva, és az öregedés hatására "megromlottak"?

Mindenesetre végülis ez a jobbik eset, hiszen Z80-at még ma is gyártanak :-)
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]


Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2007.June.30. 00:58:05
Érdekes eset... Remélem a Z80B-k tartósak... :-D
Csodálom a türelmed, de hát "ezért" értél el már annyi mindent, és erre is azért jöhettél rá...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.June.30. 20:18:53
Érdekes eset... Remélem a Z80B-k tartósak... :-D
Max veszel a sarki boltban egy vadi új 10 Mhz-es Z80-at :-)
A képen lévõk 2006-os gyártásúak.
[attachthumb=1]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2007.July.01. 00:23:26
Nem semmi...  :) Lassan rekordot dönt a Z80, mint legtovább gyárott proci.  ;-) (Vagy már meg is döntötte...)
Ráadásul a ZILOG a mai napig jól megél belõle ezek szerint...  :lol:
(Ezek is "fajtiszták", tehát még csak nem is egy licence alapján gyárott akármik...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.July.01. 01:23:45
Lassan rekordot dönt a Z80, mint legtovább gyárott proci.  ;-)
Ebben a hónapban tölti a 31-et :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.August.21. 13:51:01
Idõközben találtam egy újabb beteg Z-80-at :-( Ez azt csinálja, hogy végig megy a RAM teszt, és aztán fagy le a gép...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2007.September.08. 21:32:42
Csak erõs idegzetûeknek! (http://ep.homeserver.hu/tmp/torott/torott.html)
Már mûködik  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2007.September.09. 00:15:10
Újabb fõhajtás a kézügyességed, a türelmed, és az elkötelezettséged elõtt!  :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2008.April.07. 00:47:59
Ma (pontosabban tegnap) este érdekes tapasztalataim voltak. Nem találtam az EP-m gyári antennakábeljét, helyette egy Nintendo antennakábelt vetettünk be, persze ez már a Nintendóval is csak "dadogott". A PC tunerkártyájához csatlakozva a Nintendókábellel bejött az elvárható "enyhe" képminõség, akárcsak a kis tévéhez csatlakozva. Összeeszkábáltunk egy másik antennakábelt, ami nincs belül megtörve meg ilyesmi, azzal a a tévén az elvárható legjobb minõségû képet sikerült behozni, a tunerkártya viszont hederített rá, semmit nem talált meg az EP képébõl. Ez szerintem roppant érdekes. :D
Probléma persze nincs, hiszen a tévével nagyszerûen tudok EP-zni. Viszont érthetetlen, miért volt egy béna kábellel mind a tévén, mind a tunerkártyával ugyanolyan a kép, míg a superhyper házigyártású kábellel miért lett a tévén egész jó kép, a tunerkártyán meg semmi.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tuby128 on 2008.July.30. 13:10:52
Zozo, segíts!

A gépem magnójával az a bajom, hogy amikor felveszek rá valamit, és visszajátszom, akkor elégé jól lehet hallani, hogy a felvétel icipici mértéken folyamatosan gyorsul-lassul, és ez az oscilláció folyamatos. Én elõször az összekötõ ékszíj lazaságára gondoltam, de aztán tettem rá plusz befõttesgumit, de ugyanaz az eredmény, csuda tudja mi a baja. Lehet ez elektronikai probléma? Mondjuk, mert a motor nem folyamatos, hanem kissé pullzáló áramot kap vagy ilyresmi? Az elkókat ennyi idõ után már cserélni kellene, nem?
Hol kaphatnék ékszíjat?

Elõre is köszi a választ!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2008.July.30. 14:41:35
Én elõször az összekötõ ékszíj lazaságára gondoltam, de aztán tettem rá plusz befõttesgumit, de ugyanaz az eredmény, csuda tudja mi a baja.
A görgõk nem deformálódtak az állásban?

Quote
Az elkókat ennyi idõ után már cserélni kellene, nem?
Igen az nem árt, de az elkóhiba inkább mindenféle zajt, recsegést szokott a hangban okozni.

Quote
kissé pullzáló áramot kap vagy ilyresmi?
Esetleg próbáld ki elemrõl mûködtettve, akkor kimarad a tápegység rész.

Quote
Hol kaphatnék ékszíjat?
Ez engem is érdekelne, hol lehet manapság magnó alkatrészeket kapni?
Nekem görgõt kéne az egyikben cserélni, mert kopott, és így ha kazetta van benne, már nem forog az orsótengelye, mert csúszik, eredmény begyûrt szalag :-(
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: nyuzga on 2008.July.30. 17:05:52
Ez engem is érdekelne, hol lehet manapság magnó alkatrészeket kapni?
Nekem görgõt kéne az egyikben cserélni, mert kopott, és így ha kazetta van benne, már nem forog az orsótengelye, mert csúszik, eredmény begyûrt szalag :-(

http://www.amatorbolt.hu/index.php?nav=menu4
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2009.November.02. 13:09:06
Hamár így szóba kerültek a kondik... a korábban leírt esetet leggyakrabban kondihiba tudja okozni, ha a C9 kiszárad úgy, hogy már csak 10-20 mikrós az eredeti 100 helyett. Ilyenkor hiába cseréljük a TR2-t, egybõl meg fog halni megint.
Az összes Philips kondis arab EP64-el ez volt a helyzet. Némelyik annyira meg volt halva, hogy semmi nem látszott a képen, de 12V mérése elárulta hol kell keresni a bajt. C9+TR2 csere után feltámadtak.

A múlt héten 2 gépet is javítottam teljesen véletlenül úgyanazzal a hibával, lehet, hogy ez egy típushiba? Mindenesetre leírom, hátha más is hasznát veszi a tapasztalatoknak:

A jelenség: a kép iszonyatosan fut, de ha nagyon alaposan figyeljük a színek változását, látható, hogy a gép mûködik: a normál EXOS RAM teszt alatt fõleg fekete, utána az EP logó alatt színes, billentyûnyomásra pár pillanat fekete, majd zöldes lesz ahogy a BASIC vagy a WP bejött. Hideg Resetre kezdõdik elölrõl.
Hang csak valami búgás van akár belsõ hangszórón, akár a külsõ hangkimeneteken.

Ha ilyet tapasztalunk ki kell mérni, hogy a gép belsejében elõállított +12V tápfeszültség rendben meg van-e? Ez megtalálható pl az U32 14,15,16-os lábain.
A leírt hibajelenség esetén nagy valószínûséggel azt lehet tapasztalni, hogy a +12V nincs meg, csak 6-8V.

Ez esetben a +12V elõállításáért felelõs alkatrészeket kell ellenõrizni/cserélni. Ezen a rajzon (http://ep.homeserver.hu/Hardware/PCB/Picture/EP64-1.jpg) a jobb alsó sarokban látható ez az áramkör.

Nálam mindkét esetben a TR2 jelû BC337-es tranzisztor volt a hibás.

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2009.November.13. 00:12:51
Zozo, tudod, az en tunning gepem "oshibaja" hogy van rajta valami kontakthiba, es ennek hatasara utogetesre megfagy.
Volt mar hogy atforrasztottunk 1 csomo dolgot es jo lett, aztan honapok mulva ujra elojott. Valszeg nem forrasztottuk at ahibat vagy nemtom.
Na szo mostanaban ahogy itt sokat cicereltem vele az elmult idoben, megint fagyni kezdett.
Es jellemzoen olyan ez a fagyas ugyem hogy neha csak reszetel, neha ilyen szines karakterek vagy grafikak jelennek meg, a kepen,
szal mitha a memeoria korruptalodna.
Es most legujabban olyan van hogy elinditom, es az exos amit irtal, az elejen a memoriatesztnel all azzal hogy 0K memoria, es ott all.
Es ha reszetelek, akkor ujra.
Es akkor ha utogetek, hajlitgatok ( alaplapot, finoman ) akkor meg eccer csak jo lesz.

Errol az exos- os 0K- rol nem lehet a hibateruletet szukiteni. Szal hogy merre forrasztgassak... ? Mert azert az egesz alapot atforrasztani, lehet hogy potyara ... cinkes ...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2009.November.18. 01:41:28

Valamit en mar regota nem ertek! Az ep belso joy- at egy ilyen gumi korkoros gyuruszeru veszi korul.

En azon allandoan ilyen olajosszeru dolgot latok kepzodni. Tehat mintha izzadna, vagy mi... :) Es tobb ep- mmel is igy van.

Van valakinek valami tippje, hogy mi lehet az ?


Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: paracompact on 2009.December.05. 20:43:00
Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írok-e, de az 5.25"-es floppy meghajtóm beadta az unalmast, és sok adatom 1.2 MB-os, 5.25"-es floppyn van. Tudnátok mondani valakit, aki ért az ilyen eszköz javításához? Esetleg olyan helyet, ahol venni lehet ilyen meghajtót, esetleg bérelni?

Előre is köszönöm,
Üdv, paracompact
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2009.December.05. 21:49:07
Nem tudom jó helyre írok-e, de az 5.25"-es floppy meghajtóm beadta az unalmast, és sok adatom 1.2 MB-os, 5.25"-es floppyn van. Tudnátok mondani valakit, aki ért az ilyen eszköz javításához? Esetleg olyan helyet, ahol venni lehet ilyen meghajtót, esetleg bérelni?
Tehát PC-be kellene 1.2-es meghajtó? Elvileg van itthon olyan, ami nem átalakítható EP-hez (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/PC_FDD.htm), meg kéne nézni, hogy mûködik-e...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: paracompact on 2009.December.05. 21:55:02
Igen, PC-be kellene, hogy az 1.2 MB-os lemezekrõl leszedhessem az EP128-as programjaimat és az adatokat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szalai56 on 2009.December.19. 19:41:30
Kicsit off: Zozo, csak nem a gépemhez keresel kábelt. Lesz memóriabõvítõs gépem?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2009.December.20. 09:36:11
Kicsit off: Zozo, csak nem a gépemhez keresel kábelt. Lesz memóriabõvítõs gépem?
Bõvítõs géped van, ott akadtunk el, hogy a régebbi (08-04-es) Nick chip van benne, ami szokás szerint full pixel hibás :-( és erre még nem sikerült gyógyírt találni  :cry:
Mi legyen? Keresel egy jó Nickes alaplapot, és abba átszerkeszteni?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szalai56 on 2009.December.20. 17:14:31
Maradjon ez. Legalább ki tudom végre próbálni. A hibás Nick annyira nem zavar.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2010.April.22. 18:35:38
Bonyolult az EP tápját valami mással helyettesíteni? Azt hiszem, van itthon olyan táp, ami ugyanakkora feszültséget is képes kiadni, de mintha még régebben írtátok volna, hogy a polaritással nagyon kell vigyázni, mert rövid zárlat és hosszú áramszünet lehet.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.April.22. 18:42:37
Bonyolult az EP tápját valami mással helyettesíteni? Azt hiszem, van itthon olyan táp, ami ugyanakkora feszültséget is képes kiadni, de mintha még régebben írtátok volna, hogy a polaritással nagyon kell vigyázni, mert rövid zárlat és hosszú áramszünet lehet.
Meg kell mérni a polarítását.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2010.April.22. 20:17:22
Meg kell mérni a polarítását.
Enélkül nem érdemes kipróbálni, mûködik-e, mert ettõl lehet hosszú áramszünet?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.April.22. 20:35:10
Enélkül nem érdemes kipróbálni, mûködik-e, mert ettõl lehet hosszú áramszünet?
Áramszünet nem, de halott EP annál inkább!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2010.April.23. 08:04:36

Zozo,

tudod, egy mai CPU- t, vagy tulajdonkepp barmit, ha huzol, akkor a feszultseget emelni kell, es akkor stabilabban mukodik, nem hibazik, ill. magasabb frekiertekek erhetoek el helyes mukodes mellett. Namost az EP feszstab IC- i gondolom beallitjak a feszkot valamekkorara, es megy az egesz aramkornek, talan nincs is mas tovabbi reszegysegenkenti feszultsegstabilizalas. Ezek a feszstab IC- k akar szorhatnak is, raadasul az evek soran az alkatresz oregedesebol kifolyolag akar valtozhat is a szoras. Azt en mar probaltam hogy a pixelhibak nem szunnek akkor sem, ha PC tapot teszunk az EP- re. De az mar lett probalgatva, hogyha maga a nick direktben kisebb vagy nagyobb feszkot kapna a nevleges ertekenel, akkor az hogy befolyasolna a pixelhibak viselkedeset ?

Persze, azt nemtom hogy technikailag a gyakorlatban hogyan lehetne megoldani, hogy a gep maradjon a nevelges feszultsege korul, a nick meg nagyobbat kapjon, de kiprobalas erejeig biztos van neked egy kulso tapod ott a szervizben, es ha meg tudnad allapitani a nick tapfeszet, akkor a nick eredeti tapjat levagva egy pixelhibas alaplapon, kulso tapfeszrol eloszor nevleges tapot adva neki, be lehetne inditani 1 alaplapot, es a tapot finoman csavargatva eloszor lejjebb, aztan feljebb meg lehetne alapitani a pixelhibak viselkedeset, es esetleg felfele iranyba csavaraskor esetleg a hibak csokkenhetnenek, eltunhetnenek, nem ? Volt mar ilyen proba ? Mert szerintem megerne !
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2010.April.23. 10:20:31
Az is lehet, hogy erdekes lenne es/vagy alapon a dave- vel is kiprobalni a dolgot, es/vagy a video-ram ic- kkel, stb ... nem ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.April.23. 21:26:51
Az emelést azt elég kockázatosnak érzem, meg amúgy is csak jobban melegedne, jobban hibázna...
A csökkentés lehet érdekes, hogy ha elmenne kevesebbel, akkor a kevesebb melegedés segítene-e?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2010.April.23. 23:16:37
csakhogy ha a melegedesnek koze lenne hozza ( ha jol emlekszem te is irtad, hogy pixelhibamentes nick huto nelkul is hibamentes ), akkor a fagyaszto spray miert nem segit ? en direkt ezert vettem es kifujtam ra vagy fel flakonnal, ugyanugy hibazott meg sem erezte ...

sztm nem homersekletfuggo ez a dolog ... mashogy van benne az idotenyezo sztm ... mert ha melegedestol lenne idofuggo a pixelhibazas, akkor a huto spray le kene nullazza, hisz hidegebbre huti le mint bekapcsolas elott volt...

neked reagalt a huto spray- re ?

sztm erdekes lenne mindket irany, ha gondolod, en szivesen bekockaztatom azt az alaplapot ami a nalad levo gepemben van... nem azt mondom hogy huzd fel tizszeresere, de ha a lefele iranyra nem reagal, akkor a nevleges feszulseghez kepest felmenni 10-20 esetleg 30 %- al sztm az meg nem szabadna  vegzetes legyen sem a NICK, sem a DAVE, sem a memoria IC- k eseteben, viszont ahhoz meg mar elegnek kellene lennie, hogy ha reagalnak ra a pixelhibak, akkor az meglatsszon egy kepen... es akkor ha javul akkor meg egy kis kakaot neki, hogy ne legyenek hibak... es ha kibirta, akkor lenne negy orom ... ha meg semmi reakcio, akkor nem kell +20%- nal jobban meghajtani...

nyilvan egy ilyen javito tuning a valosagban egy komolyabb hutessel kell majd egyutt jarjon, de hat nem kell annyira eloreszaladni, most csak az lenne a kerdes, hogy reagalnak- e a pixelhibak a fentebbi 3 komponens tapfesz valtozasara... nem ?


Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2010.April.25. 11:44:44
Igazabol ha jol emlexem akkor a ramot tulajdonkepp probaltad is mar, nem ? mikor ilyen EP- haz kepesti ultragyors PC ramokat tettel valahogy az EP- be video ramnak... szal ha jol emlexem, akkor a ramok tulajdonkepp ki is zarhatoak ...

marad a nick es a dave ... az osszesen 2 atvagando nyakvezetek ...

egyebkent mekkora tapokkal megy a nick es a dave ? TTL 5V ?


Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.August.30. 20:09:29
Tápjavítás képekben. Azt hiszem sokat csuklott a mamája annak, aki ezt a rohadt piros vacakkal való kiöntést kitalálta  :evil: vagy egy heti munka leásni a nyákig...
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2010.August.31. 11:33:26
... és ráadásul ez az az anyag, ami állítólag a 2000 környékén bezúzott original EP -k tápjából magától kibuggyant, tehát az állás (+ nyirkos idõ) hatására valami kémiai folyamat megy végbe menne, amitõl "kinövi a házát".
(Szép munka, gart!)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.August.31. 12:32:42
... és ráadásul ez az az anyag, ami állítólag a 2000 környékén bezúzott original EP -k tápjából magától kibuggyant, tehát az állás (+ nyirkos idõ) hatására valami kémiai folyamat megy végbe menne, amitõl "kinövi a házát".
Ez szerintem nettó baromság, nem igen lehet ebben semmivel kárt tenni, semmilyen kapható hígító nem oldja, 450 foknál még nem olvad. Egyedül mechanikusan, morzsánként lehet lekapirgálni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2010.August.31. 20:44:45
Ez szerintem nettó baromság, nem igen lehet ebben semmivel kárt tenni, semmilyen kapható hígító nem oldja, 450 foknál még nem olvad. Egyedül mechanikusan, morzsánként lehet lekapirgálni.

Ott volt az "állítólag"...  ;-)
Nekem is csak mesélték. Bár valami hasonló lehet a sztori mögött, (talán a dobozra érthették, annak hungarocell anyaga szokott mindenféle furi állagot felvenni ilyen-olyan behatásra :-D ) mert ez volt az egyik indok, ami miatt használhatatlannak lett kikiáltva az a Skóciai készlet. (Ez a 450 foknál még nem olvad, nagyon durva!  :lol: )
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: nt75sw on 2010.September.27. 20:24:40
Sziasztok!

Na ha már idetaláltam... Vicces történet, de most mindegy :)
Szóval, lenne nekem egy gépem. Minden van hozzá, kivéve táp és programok.
Innentől programok megoldva....

Szóval most azon elmélkedem... Van nekem egy T-Home beltéri, ennek külső
12V-os FSP gyártmányú kapcsiüzemű tápja van.
Most nincs előttem, de 35W (+-1 esetleg).

Két kérdés. Elvileg ennek el kell bírni, ugye?
Másik kérdés. Jól emlékszem, hogy a bekötés, fordítva van a gépen?
tehát az apacsatin kívűl van a +, belső részén a -.
Mert ugye a szabvány az fordítva van. De egy kábelvágást megérne...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2010.September.27. 20:54:48
Két kérdés. Elvileg ennek el kell bírni, ugye?
Igen, az erõsebb angol EP táp 19W-os.
Quote
Másik kérdés. Jól emlékszem, hogy a bekötés, fordítva van a gépen?
tehát az apacsatin kívûl van a +, belsõ részén a -.
Jól. (http://www.ep128.hu/Album/Pic/Ep_Supply2.jpg)

Viszont az EP-nek sok lesz az a 12V  :!:
Kéne egy 9V-os tápot keresni, vagy erre egy átalakítót fabrikálni (Pl két párhuzamosan kötött 7809-es).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2011.November.24. 20:11:03
Szisztok!
Köszönet Zozosoftnak!
Az önzetlen segítségének köszönhetõen sikerült egy gépet feltámasztani!
Sorozatszáma: 011266
Alaplap: 1984 Flan computers ltd issue4 (ael23574)
Zoli
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: geco on 2011.November.25. 08:27:05
Szisztok!
Köszönet Zozosoftnak!
Az önzetlen segítségének köszönhetõen sikerült egy gépet feltámasztani!
Sorozatszáma: 011266
Alaplap: 1984 Flan computers ltd issue4 (ael23574)
Zoli
Az szép, van valakinek ilyen régi alaplapos gépe még?
Ez egy EP64?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2011.November.25. 09:41:06
Az szép, van valakinek ilyen régi alaplapos gépe még?
Nekem több is! :-)

Quote
Ez egy EP64?
EP128
Nekem is van ilyen, ha jól sejtem anno a hibásként félrerakott alaplapokat késõbb megjavították, rá rakták a bõvítést, és így lettek 128-asok.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: geco on 2011.November.25. 10:14:25
Nekem több is! :-)
EP128
Nekem is van ilyen, ha jól sejtem anno a hibásként félrerakott alaplapokat késõbb megjavították, rá rakták a bõvítést, és így lettek 128-asok.
Ha jól tudom, neked van EP64-ed is, nem sokan büszkélkedhetnek vele az országban :)
Még egy kis extra infó az EP történelemről, ha ez eddig nem hangzott el :D
Nagyon sokszor szétszedtem a gépemet a billentyűzet miatt, de egyszer se néztem meg a számát  :oops:, az utólag vett RAMhibás gépemével egyetemben.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2012.February.25. 20:00:22
Ha "beragadt" a külsõ joystickon a felfele irány (tehát akkor is érintkezik, ha nem mozdítjuk el), akkor azzal mit lehet csinálni, hogy lehet kideríteni, hol a gond?
Az a gond, a belsõ joy is a külsõre van kivezetve, így hacsak ki nem húzom vagy át nem kapcsolom külsõre, akkor megy felfele cursor bácsi, az eredeti belsõ joy pedig likvidálva van a billentyûzetfóliát áthidaló megoldás óta.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.February.25. 21:37:17
Ha "beragadt" a külsõ joystickon a felfele irány (tehát akkor is érintkezik, ha nem mozdítjuk el), akkor azzal mit lehet csinálni, hogy lehet kideríteni, hol a gond?
Az a gond, a belsõ joy is a külsõre van kivezetve, így hacsak ki nem húzom vagy át nem kapcsolom külsõre, akkor megy felfele cursor bácsi, az eredeti belsõ joy pedig likvidálva van a billentyûzetfóliát áthidaló megoldás óta.
Ha kihúzod, és akkor nem megy, akkor a joyban a hiba, szét kell szedni és megnézni. Vagy Vaterán venni egy másikat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.February.26. 17:22:14
Sziasztok !!

Eszembe jutott hogy az angol gépembe nem világit a led.
Mivel kell ezt helyesiteni?Amúgy a gép müködö képes.
Köszönöm a választ !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Mayer Gábor on 2012.February.26. 17:44:41
???

leddel
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.February.26. 17:59:19
???

leddel

Azt gondoltam hogy leddel !!  :)
Pontosan milyen tipus a jó amivel nem nyirom ki?
Igazából ez érdekelne !!  ;-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2012.February.26. 19:08:11
Azt gondoltam hogy leddel !!  :)
Pontosan milyen tipus a jó amivel nem nyirom ki?
Igazából ez érdekelne !!  ;-)

Azért elõbb nézz körül kicsit...  ;-)
Nekem ez kissé gyanús, a LED a legritkább esetben adja meg magát. Próbáld talán átforrasztani, lehet, hogy csak kontaktos!
Nekem is volt olyan gép a kezem alatt 1x, amin nem világított a LED, de ha "megmaceráltam", akkor világított. :-)
Az oda vezetõ áramkört nyomkodd meg picit és a lábait meg forraszd át, lehet, hogy életre kel! ;-)
Ha nem, akkor forraszd ki és "ILYET KÉREK" -alapon mutasd ba pl. a Lomex -nél! ;-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.February.26. 19:10:52
Azért elõbb nézz körül kicsit...  ;-)
Nekem ez kissé gyanús, a LED a legritkább esetben adja meg magát. Próbáld talán átforrasztani, lehet, hogy csak kontaktos!
Nekem is volt olyan gép a kezem alatt 1x, amin nem világított a LED, de ha "megmaceráltam", akkor világított. :-)
Az oda vezetõ áramkört nyomkodd meg picit és a lábait meg forraszd át, lehet, hogy életre kel! ;-)
Ha nem, akkor forraszd ki és "ILYET KÉREK" -alapon mutasd ba pl. a Lomex -nél! ;-)

Köszi a választ !!Akkor elöbb küröl nézem megprobálom amit írtál.
Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.February.26. 19:14:51
Ha nem, akkor forraszd ki és "ILYET KÉREK" -alapon mutasd ba pl. a Lomex -nél! ;-)
Pécsi, ez így nehezen fog menni.
Amúgy kb tökmindegy, csak hagyományos, sima egyszerû legyen, ne nagy fényerejû (az többet fogyaszt, plusz kiégeti az ember szemét  :evil: ).
Amúgy döglött LED-et még én se láttam úgy, hogy a gép túlélte.
Hacsak nem az elõbb említett kontakthiba van, vagy pl sikerült eltörni a lábát...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.February.26. 20:58:55
Pécsi, ez így nehezen fog menni.
Amúgy kb tökmindegy, csak hagyományos, sima egyszerû legyen, ne nagy fényerejû (az többet fogyaszt, plusz kiégeti az ember szemét  :evil: ).
Amúgy döglött LED-et még én se láttam úgy, hogy a gép túlélte.
Hacsak nem az elõbb említett kontakthiba van, vagy pl sikerült eltörni a lábát...

Nem néztem még meg majd ha leszedik a gipszemet akkor megnézem !!
Meg megprobálom megcsinálni azt a vga pic-et amit csináltam Amigának is.
De gondolom ott is az volt a baj hogy játékoknál nem fog menni out of range fog megjelenni itt is.
De ha valaki csak basicbe vagy asmonnak használná lehet neki jó lenne megfelelö lenne.
Nem tom puding probája az evés!Ha nem megy akkor lehet lesz egy külsö LCD TV BOX amihez nem kell gép.
Lehet kapni több helyen nem egy egetverő összeg kb 10-15 ezer !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.14. 18:56:44
 2007-ben vettem egy EP-t ami rossz.
Elõször a Z80 ra gyanakodtam de mivel kicseréltem egy z80c re és a hiba még mindig fennáll most mást kell próbálnom.
A +9v,+5v,+12v megvan RESET-re reagál.
Olvastam valakinek van sípolós TESTROM kipróbálnám.Hát ha rálelnék a hibára. Néhány hiba lehetõséget kizárna.
Bár sejteni lehet.
A következõ lépésem az lesz, hogy eltávolítom a felsõ RAM-ot és kiváltom az alaplapi 64k DRAM-ot SRAM-ra.
Ha ezzel sem mûködik akkor kuka. De legalább megpróbálom a Videó RAM kiváltását.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2012.April.14. 19:27:19
A következõ lépésem az lesz, hogy eltávolítom a felsõ RAM-ot és kiváltom az alaplapi 64k DRAM-ot SRAM-ra.
Ha ezzel sem mûködik akkor kuka. De legalább megpróbálom a Videó RAM kiváltását.

Ne mar, ha kukazni akarod, inkabb add majd nekem, please :)

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.14. 20:13:53
Ne mar, ha kukazni akarod, inkabb add majd nekem, please :)


Majd még megbeszéljük.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.14. 22:00:56
Majd még megbeszéljük.

Szia !!

Ha kukázni szeretnéd lehetne donor gép is ! :)
Nekem a folia jól jönne az angol gépemhez.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2012.April.15. 11:40:50
Ha kukázni szeretnéd lehetne donor gép is ! :)
Igen, pl. a Nick, Dave eléggé ritkán fordul elõ manapság boltokban, azokat kár lenne kivágni. Max. kivágja a RESET - a gépbõl.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.15. 11:56:42
Olvastam valakinek van sípolós TESTROM kipróbálnám.
Itt van. (http://enterpriseforever.com/hardver/diagnosztikai_romok-t155.0.html;msg5132#msg5132)
Ezzel kellett volna kezdeni, lehet, hogy Z80 csere se kellett volna.
Mint ott kitárgyaltuk, ha az alaplapi RAM-ból hibás egy IC, akkor az EXOS tesztje nem jut el semmilyen életjel mutatásáig (CALL-t használ).

Amúgy meg tilos bármi EP-set kidobni, legrosszabb esetben alkatrészbánya!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.15. 13:30:40
Itt van. (http://enterpriseforever.com/hardver/diagnosztikai_romok-t155.0.html;msg5132#msg5132)
Ezzel kellett volna kezdeni, lehet, hogy Z80 csere se kellett volna.
A Z80 csere így is úgy is megtörtént volna.

Ez mind szép de ezért vegyek egy EPROM égetõt.
Valaki megtudná programozni ?
És egy úttal szeretnék egy 64K EXOS2.X ROM-ot is valami gyors <=150n sebességgel.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.15. 17:14:08
Ehhez a programozóhoz mi a vélemény.
http://www.epromirok.hu/index.php?route=product/product&manufacturer_id=14&product_id=108
Használnám vagy 2x aztán menne a többi készülékhez.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.15. 18:43:56
EP-hez való IC-khez egy ilyen (http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/willem_4_0_programozo_pcb4_0_1579316474.html) bõven elég.

Ha pesti vagy, akkor hozol EPROM-okat, és beégetem neked.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.15. 19:28:03
EP-hez való IC-khez egy ilyen (http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/willem_4_0_programozo_pcb4_0_1579316474.html) bõven elég.

Ha pesti vagy, akkor hozol EPROM-okat, és beégetem neked.
Hétfõn megyek és veszek pár alkatrészt.
Remélem lehet még kapni.
Ha nem akkor van 1-1 EPROM 27128,27256,27C512 csak nem tudom mi van benne.
A törlés megoldható? UV lámpás
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.16. 09:07:24
A törlés megoldható?
Igen.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2012.April.16. 15:42:37
Hétfõn megyek és veszek pár alkatrészt.
Remélem lehet még kapni.
Ha nem akkor van 1-1 EPROM 27128,27256,27C512 csak nem tudom mi van benne.
A törlés megoldható? UV lámpás

Btw, mostanaban nem foglalkoztam ilyesmivel (az "azelott" meg meg videken volt): ki milyen budapesti helyet tud ajanlani, ahol lehet ezt-azt venni? Gondolok itt mindenfelere, amire szukseg lehet, EPROM, SRAM IC-k, altalanos logikai IC-cskek (74LS... es tarsai) meg hasonlok. Lehetoleg a "8ker" kornyeken :) Arrol nem is beszelve, hogy nagy felbuzdulasomban meg a forrasztopaka is hianyzik, mert anno otthon ez nem volt problema a szuleimnel, de ugye az apame voltakeppen, nem az enyem, tehat nem hozhatom el :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.16. 15:54:27
ki milyen budapesti helyet tud ajanlani, ahol lehet ezt-azt venni?
Lomex (http://www.lomex.hu) (20-25 éve is ott vettük a cuccokat, csak akkor még a Gömb utcában voltak.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.16. 17:33:06
Lomex (http://www.lomex.hu) (20-25 éve is ott vettük a cuccokat, csak akkor még a Gömb utcában voltak.)
Igen én is ott kezdtem. Akkor két bolt volt.
Most is náluk vásároltam.
27C512 90F ez elég gyors lesz EXOS-nak.

Btw, mostanaban nem foglalkoztam ilyesmivel (az "azelott" meg meg videken volt): ki milyen budapesti helyet tud ajanlani, ahol lehet ezt-azt venni? Gondolok itt mindenfelere, amire szukseg lehet, EPROM, SRAM IC-k, altalanos logikai IC-cskek (74LS... es tarsai) meg hasonlok.

Lomex, Chipcad. most nem tudom pontosan hol vannak de én még a IV. ker.-ben vásároltam és végére a Konrád.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2012.April.16. 17:58:17
Igen én is ott kezdtem. Akkor két bolt volt.
Most is náluk vásároltam.
27C512 90F ez elég gyors lesz EXOS-nak.

Turbositas utan is? Sorry, ezt a reszet nem vagom a dolognak meg ...

Quote
Lomex, Chipcad. most nem tudom pontosan hol vannak de én még a IV. ker.-ben vásároltam és végére a Konrád.

Chipcad az jo, talaltam pl ECN28J60-at naluk epp az elobb (weben ...), nem is remeltem, hogy egyszeru hozzajutni ahhoz orszagunkban, mivel elotte napokig sehol nem leletem ...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.16. 18:34:27
Turbositas utan is? Sorry, ezt a reszet nem vagom a dolognak meg ...
A jelenlegi gyári EXOS ROM úgy 200n de 150n-nál lassabb.
Régen a ZOZO égette egy 27C512 150n EPROM-ba amit késõbb 8Mhz-ig húztam.
Ez talán kiszolgálja a 10Mhz-es Z80-ast.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 03:28:51
Szia Zozo !!

Össze tettem a motyot azt írja 640kb ram 320 ok 320 bad !! Gondolom ez nem jót jelent.
Amúgy minden más müködik normálisan !!
Mi lehet a gond ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 07:14:14
Össze tettem a motyot azt írja 640kb ram 320 ok 320 bad !!
Izgalmas! Ha 384 lenne az OK, és 256 a BAD akkor érteném...
Kérj egy Ramlistát :LRAM paranccsal.

A RAM típus beállítás be van kötve a kártya alján?
Itt (http://ep.homeserver.hu/Galery/Bovitmenyek/Picture/EXDOS_Microteam-ISS4~2.jpg) jobb fent a keresztben álló IC lábainál lévõ pöttyökrõl van szó, úgy kell bekötni, ahogy itt a képen is van.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 09:29:31
Meg azt is meg kéne nézni, hogy normál teszttel mi lesz a helyzet (C+N-t tartsd lenyomva, miközben a resetet nyomod).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 09:32:43
Izgalmas! Ha 384 lenne az OK, és 256 a BAD akkor érteném...
Kérj egy Ramlistát :LRAM paranccsal.

A RAM típus beállítás be van kötve a kártya alján?
Itt (http://ep.homeserver.hu/Galery/Bovitmenyek/Picture/EXDOS_Microteam-ISS4~2.jpg) jobb fent a keresztben álló IC lábainál lévõ pöttyökrõl van szó, úgy kell bekötni, ahogy itt a képen is van.

Szia Zozo !!

Ez az IC nincs a kártyán.Milyen tipus pontosan?

:LRAM
user
device
system #FF
free     #F9 #FA #FB #FC #FD #FE

Ezt írja ki az lram parancsra !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 09:44:35
Meg azt is meg kéne nézni, hogy normál teszttel mi lesz a helyzet (C+N-t tartsd lenyomva, miközben a resetet nyomod).

F8 után 53 error ezt írja ki !!
De lehet azért mert nincs benne az IC !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 09:48:56
Ez az IC nincs a kártyán.Milyen tipus pontosan?
Ami képet küldtél azon látszik a sarka, ez van ott a RAM-oknál keresztbe. Ennek nézd meg alulról a lábainál.

Quote
:LRAM
user
device
system #FF
free     #F9 #FA #FB #FC #FD #FE

Ezt írja ki az lram parancsra !!
Így akkor 128-nak kéne az OK-nak lenni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 09:51:55
Ami képet küldtél azon látszik a sarka, ez van ott a RAM-oknál keresztbe. Ennek nézd meg alulról a lábainál.
Így akkor 128-nak kéne az OK-nak lenni.

Szia Zozo !!

Amit linkeltél képet azon van az a fekete IC annak kellene a tipúsa mert az én kártyámon nincs rajta ilyen.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 09:54:42
Amit linkeltél képet azon van az a fekete IC annak kellene a tipúsa mert az én kártyámon nincs rajta ilyen.
A bal oldalon lévõre gondolsz? Az a 7805 feszültség stabilizátor, neked azért nincs ilyen mert a tiéd PC tápról kapja az 5V-ot.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 09:56:06
Ami képet küldtél azon látszik a sarka, ez van ott a RAM-oknál keresztbe. Ennek nézd meg alulról a lábainál.
Így akkor 128-nak kéne az OK-nak lenni.

Üdv !!

Betettem a nem bövitett német Epibe a EXDOS kártyát.
Ezt írka bejelentkezés után.

655360 bytes in system
524288 bytes not working
111181 bytes unused

ok

Szerintem a ram bővités jó csak az a chip hiányzik a kártyárol.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 10:00:56
A bal oldalon lévõre gondolsz? Az a 7805 feszültség stabilizátor, neked azért nincs ilyen mert a tiéd PC tápról kapja az 5V-ot.

Üdv !!

Akkor Én itt akadtam el.

A RAM típus beállítás be van kötve a kártya alján?
Itt jobb fent a keresztben álló IC lábainál lévõ pöttyökrõl van szó, úgy kell bekötni, ahogy itt a képen is van.

Nem látok semilyen bekötést.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 10:29:55
Nem látok semilyen bekötést.
Ezt nézd meg a tiéden, bejelöltem:
[attachthumb=1]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 10:59:52
Ezt nézd meg a tiéden, bejelöltem:
(Attachment Link)

Szia !!

Igy nézz ki most az enyém !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 11:20:36
Igy nézz ki most az enyém !!
Áhá, szóval aki anno készítette ezt a klónt, már le is hagyta a kisebb RAM-hoz való beállítást. Tehát fixen be van állítva 2x256K-hoz nem itt van a hiba.

Én elsõnek átnézném nagyítóval, hogy a RAM forrasztásoknál nem-e ér össze két láb forrasztása valahol.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 12:25:10
Áhá, szóval aki anno készítette ezt a klónt, már le is hagyta a kisebb RAM-hoz való beállítást. Tehát fixen be van állítva 2x256K-hoz nem itt van a hiba.

Én elsõnek átnézném nagyítóval, hogy a RAM forrasztásoknál nem-e ér össze két láb forrasztása valahol.

Szia Zozo !!

Utána nézek ha esetleg nem birok vele elküldeném neked hogy nézd át.
Most elraktam mert már nem volt több idöm vele foglalkozni.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 13:17:52
Utána nézek ha esetleg nem birok vele elküldeném neked hogy nézd át.
OK.

Elsõ hallásra címvezeték problémának tûnik a dolog (ez adódhat összefolyt forrasztástól), ASMON-ban lehetne nézegetni a memória tartalmat, mi történik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 13:28:46
OK.

Elsõ hallásra címvezeték problémának tûnik a dolog (ez adódhat összefolyt forrasztástól), ASMON-ban lehetne nézegetni a memória tartalmat, mi történik.


Szia !!

Ha esetleg összefolyt forrasztás azzal lehet kezdeni valamit ?
Gondolom nem nagyon.Ha lesz rá pénzem felküldöm neked én már nem nyulnék hozzá.
Nem akarok egy esetleges nagyobb hibát is véteni a kártyába !!

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.17. 17:31:34
Ha tudod futtatni az ASMON-t akkor memoria dub modban letesztelheted  a cím buszok épségét.
be írod a az 4001h címre az 0FFh és megnézed nem változott valahol máshol. majd a 4002,4004,4008,400c,4010,4020,4040,4080,4100,4200,4400,4800,5000,6000, ezzel a szegmensen belül ellenõrizheted. 
A másik beírsz valamit az F8h szegmens pl 3000h részére "EZT KERESEM" majd megnézed egyenként a további szegmenseket és ahol a PAGE1 7000h találsz ilyen szöveget "EZT KERESEM" akkor ott a címzési hiba.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.17. 17:54:03
Ha tudod futtatni az ASMON-t akkor memoria dub modban letesztelheted  a cím buszok épségét.
be írod a az 4001h címre az 0FFh és megnézed nem változott valahol máshol. majd a 4002,4004,4008,400c,4010,4020,4040,4080,4100,4200,4400,4800,5000,6000, ezzel a szegmensen belül ellenõrizheted. 
A másik beírsz valamit az F8h szegmens pl 3000h részére "EZT KERESEM" majd megnézed egyenként a további szegmenseket és ahol a PAGE1 7000h találsz ilyen szöveget "EZT KERESEM" akkor ott a címzési hiba.


Köszi a tippet de ez nekem magas !! :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.17. 23:29:15
Köszi a tippet de ez nekem magas !! :)
Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni.

Nyomod F, beírod 4000, 7FFF, 00
Ezzel kinullázod ezt a szegmenst.

Nyomod M, beírod 4000
Ezzel belemész a memória szerkesztésbe. Ha megcsináltad elõbb a nullázást akkor csupa 0-t kell látni.
4000-tõl írj be valamit, tök mindegy, hogy mit, menj vissza a kurzorral, hogy bent maradt-e?
Ha igen, akkor nézd meg az elõbb említett címeken, hogy ott mit látsz. Normál esetben 0-nak kell maradni minden olyan helyen, amit nem bántottál. Ha valami gond van a RAM IC-k címzésével, akkor valahol máshol is meg fog változni a memória tartalom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.19. 01:29:59
Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni.

Nyomod F, beírod 4000, 7FFF, 00
Ezzel kinullázod ezt a szegmenst.

Nyomod M, beírod 4000
Ezzel belemész a memória szerkesztésbe. Ha megcsináltad elõbb a nullázást akkor csupa 0-t kell látni.
4000-tõl írj be valamit, tök mindegy, hogy mit, menj vissza a kurzorral, hogy bent maradt-e?
Ha igen, akkor nézd meg az elõbb említett címeken, hogy ott mit látsz. Normál esetben 0-nak kell maradni minden olyan helyen, amit nem bántottál. Ha valami gond van a RAM IC-k címzésével, akkor valahol máshol is meg fog változni a memória tartalom.

Szia Zozo !!

Most ott tartok hogy beírom hogy :epdos és nem csinál semmit nem jelentkezik be az epdos menü.
de az :lram parancs müködik.Lehet hogy nagyobb a baj mint gondolom.Kiszedet ramoknál sem müködik az epdos pedig help re ott a listába.De van amikor nem is akar bejelentkezni a gép ha benne van az exdos kártya.
Egyenlőre most itt tartok.Maradok tisztelettel Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.19. 15:41:29
Akkor a címzéssel lesz a gubanc.
Próbáld meg az exdos-t a card-ba rakni és úgy nyisd meg az EXDOS-t
Ha mûködik az EXDOS rom akkor rakd rá a kibelezett EXDOS kártyát. és lehet már mûködik is az EXDOS.
Ha így sem akkor még komolyabb a hiba, nem csak a ram rom címzés hanem az IO cimzés is.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.19. 20:15:06
Akkor a címzéssel lesz a gubanc.
Próbáld meg az exdos-t a card-ba rakni és úgy nyisd meg az EXDOS-t
Ha mûködik az EXDOS rom akkor rakd rá a kibelezett EXDOS kártyát. és lehet már mûködik is az EXDOS.
Ha így sem akkor még komolyabb a hiba, nem csak a ram rom címzés hanem az IO cimzés is.

Szia !!

Sajnos letört az egyik érintkező az élcsatinál.De ahogy néztem lehet 2 érintkezővel is gond lehet.
Megy Zozohoz a kártya legalább csinál majd képet is róla.Nekem itt megállt a tudomány.
Sajnos letört élcsatival nem tudok mit csinálni.Kellene élcsatit szereznem.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.20. 08:57:13
Sziasztok !!!

Hirtelen nem találtam mást ide tettem.
Írtam Zozonak is Exos cserét csináltam ezen kép alapján.
Úgy csináltam meg hogy a 9 láb vezetéken az alaplapon volt egy cin pötty és arra forrasztottam rá a vezetéket.
A képen úgy látszik mintha a 2 cin pötty között lenne a vezeték.
Az érdekes volt hogy az angol gépemen nem volt cin pötty de a német gépemen már volt.
Arra gondolok hogy már lehet akkor tervbe volt véve hogy cserélik vagy fejleszhetik az exost is.
Nézzétek meg ti is a képet.Mint írtam müködik az exos tehát arra gondolok hogy jól meg lett csinálva.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.20. 09:05:09
Igen arra a pötyre kell, az mindegy, hogy van-e ott cin, vagy csak luk. Ha mûködik, akkor jól csináltad!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.April.20. 09:21:24
Igen arra a pötyre kell, az mindegy, hogy van-e ott cin, vagy csak luk. Ha mûködik, akkor jól csináltad!

Szia Zozo !!

Köszi a választ.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.20. 19:15:55
Javítgatom cserélgetem az alkatrészeket hátha életre kelthetem ezt az EP.

Odáig jutottam, hogy felsõ ram kivettem.CPU kicserélve, a hiba még fenn áll.
Elõ fordulhat, hogy az EXOS ROM hibás.
 
Zozo a PROM égetés még aktuális? Lenne egy EXOS2.x 64k, ASMENv1.5 32k  a testROM 16k.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.24. 14:23:51
Zozo a PROM égetés még aktuális? Lenne egy EXOS2.x 64k, ASMENv1.5 32k  a testROM 16k.
Ok, semmi akadálya!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2012.April.24. 16:25:12
Javítgatom cserélgetem az alkatrészeket hátha életre kelthetem ezt az EP.

Odáig jutottam, hogy felsõ ram kivettem.CPU kicserélve, a hiba még fenn áll.
Elõ fordulhat, hogy az EXOS ROM hibás.
 
Zozo a PROM égetés még aktuális? Lenne egy EXOS2.x 64k, ASMENv1.5 32k  a testROM 16k.


Kedves EP-szakertok! :) Nem szokott lenni neha (ok tudom, hogy szokott; fogalmazzunk ugy: mostanaban a jovoben vmikor) valami EP talalkozo? Ui az egetes engem is erdekelne, mert szeretnek a gyakorlatban is elmerulni a dolgokban vegre, es hasznalatba venni a ket darab EP 128-amat (aztan majd alakitgatni ezt-azt), ehhez nekem is jol jonne egy uj EXOS (ha jol tippelek, 64K-ban akkor as IS-BASIC is melle kerul? Ezek utan engem mar csak az erdekelne, hogy megoldhato-e "belulrol" EXDOS belevarazslasa a "nem varunk a WD-re" bugfix-szel ami majd ahhoz kellene ugye nekem, hogy konkretan SD kartyaval jatszak es ahhoz epitsek szepen valamit ami EXDOS-on at mux aztan). Nude, a sok rizsa mellett eloszor is a kerdeses 2.34-es (ha jol remlik fejbol) EXOS erdekelne EPROM egetes "szolgaltatassal", esetlegesen valami talalkozo felevel egybekotve :) Koszi.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.24. 17:20:55
Ok, semmi akadálya!
Akkor már csak a találka helye és ideje van hátra.
Én 15:00-tól a Stadionoktól indulok a héten bármikor.
Köszönöm.
MSM címem mint az E-mail. ha látszik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.26. 17:37:13
Kipróbáltam  a TEST romot semmi.
Még kipróbálom az SRAM ot ha azzal sem jön össze akkor egyelõre ennyi.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.April.26. 18:40:52
Kipróbáltam  a TEST romot semmi.
Hátsó hangkimeneteken se hallatszik semmi?

Amit nézzél meg, hogy kap az alaplapi ROM engedélyezõ jelet? Találkoztam már olyan beteg DAVE-el ami nem generált ROM jelet, ezt pótoltam 74LS138-asokkal, azóta is mûködik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.26. 19:13:36
Hátsó hangkimeneteken se hallatszik semmi?
meghallgattam semmi

Amit nézzél meg, hogy kap az alaplapi ROM engedélyezõ jelet? Találkoztam már olyan beteg DAVE-el ami nem generált ROM jelet, ezt pótoltam 74LS138-asokkal, azóta is mûködik.
multival 2.15v
megnézem szkoppal
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.April.26. 21:07:15
Hát ez a gép kakuk. a VW jel nem mûködik pedig a VRAM jel elmegy a DAVE-töl.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.01. 19:13:19
Üdv Zozo !!

Zozo betettem a memokat az exdos kártyába a nem bővitet exos gép most ezt írja !!

655360 bytes in system
524288 bytes not working
111181 bytes unused

Mit jelent ez Zozo ?

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.01. 19:32:42
655360 bytes in system
524288 bytes not working
111181 bytes unused

Mit jelent ez Zozo ?
Azt, hogy látja, hogy ott a RAM, de valami baj van vele.
Most kéne megnézni ASMON-ban, hogy mit látsz. (http://enterpriseforever.com/hardver/hibaelharitas-t166.0.html;msg26384#msg26384)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.01. 19:58:38
Azt, hogy látja, hogy ott a RAM, de valami baj van vele.
Most kéne megnézni ASMON-ban, hogy mit látsz. (http://enterpriseforever.com/hardver/hibaelharitas-t166.0.html;msg26384#msg26384)

Hol találom ezt az asmont ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.01. 20:06:58
Hol találom ezt az asmont ?
Mint mindent, az ep128.hu-n :-) (http://ep128.hu/Ep_Util/Ep_Util.htm)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.01. 20:17:04
Mint mindent, az ep128.hu-n :-) (http://ep128.hu/Ep_Util/Ep_Util.htm)

Szia Zozo !!

Köszönöm !! Volna még egy kérésem hozzá ha lehet.
Betudnál linkelni egy helyes betöltö képet ahol jó a membővités ?
Tudod mire gondolok?Amikor bejelentkezett már a gép a bővitéssel és kiírja a memcsit helyesen.

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.01. 20:19:46
Betudnál linkelni egy helyes betöltö képet ahol jó a membõvités ?
Tudod mire gondolok?Amikor bejelentkezett már a gép a bõvitéssel és kiírja a memcsit helyesen.
655360 bytes in system
636288 bytes unused (a pontos érték függ attól, hogy milyen programok vannak bent)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.01. 20:27:48
Szia Zozo !!

Ez egy .ext kiterjesztésü file hogy lehet ezt betölteni az epibe  ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.01. 20:40:00
Ez egy .ext kiterjesztésü file hogy lehet ezt betölteni az epibe  ?
load "asmon15.ext"
vagy
:load asmon15.ext
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.01. 21:11:53
load "asmon15.ext"
vagy
:load asmon15.ext

Köszi szépen holnap kiprobálom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 09:07:13
Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni.

Nyomod F, beírod 4000, 7FFF, 00
Ezzel kinullázod ezt a szegmenst.

Nyomod M, beírod 4000
Ezzel belemész a memória szerkesztésbe. Ha megcsináltad elõbb a nullázást akkor csupa 0-t kell látni.
4000-tõl írj be valamit, tök mindegy, hogy mit, menj vissza a kurzorral, hogy bent maradt-e?
Ha igen, akkor nézd meg az elõbb említett címeken, hogy ott mit látsz. Normál esetben 0-nak kell maradni minden olyan helyen, amit nem bántottál. Ha valami gond van a RAM IC-k címzésével, akkor valahol máshol is meg fog változni a memória tartalom.

Szia Zozo !!

Eddig csináltam meg amit írtál.Most itt tartok !!

Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni.

Nyomod F, beírod 4000, 7FFF, 00
Ezzel kinullázod ezt a szegmenst.

Nyomod M, beírod 4000
Ezzel belemész a memória szerkesztésbe. Ha megcsináltad elõbb a nullázást akkor csupa 0-t kell látni.

Tehát idáig az történt amit leírtál.Most az a rész nem villágos hogy hova kell vissza lépnem.

Ezt írod : menj vissza a kurzorral, hogy bent maradt-e?
Ha igen, akkor nézd meg az elõbb említett címeken, hogy ott mit látsz.
Hova kell lépnem és mit kellene látnom?

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 09:13:52
Írkálj be valamiket hexában (0-9,A-F karaktereket használva), majd a joy balrával menj vissza a kurzorral oda, ahol elkezdted a beírást. Ahogy lépkedsz vissza, az ASMON újra kiolvassa az adott bájtot, ha jól mûködik a memória azon része, akkor nem szabad változzon, annak kell ott lennie amit beírtál. Ha valami gebasz van, akkor már itt elõfordulhat, hogy változik a tartalom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 09:20:31
Írkálj be valamiket hexában (0-9,A-F karaktereket használva), majd a joy balrával menj vissza a kurzorral oda, ahol elkezdted a beírást. Ahogy lépkedsz vissza, az ASMON újra kiolvassa az adott bájtot, ha jól mûködik a memória azon része, akkor nem szabad változzon, annak kell ott lennie amit beírtál. Ha valami gebasz van, akkor már itt elõfordulhat, hogy változik a tartalom.

Szia Zozo !!

Az adott 4000 sorban kell csak 0 (nulla) nak lennie és azt a sort változtassam meg ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 09:23:11
Az adott 4000 sorban kell csak 0 (nulla) nak lennie és azt a sort változtassam meg ?
Igen, írd át, aztán nézd meg, hogy benne marad-e amit beírtál.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 09:25:56
Igen, írd át, aztán nézd meg, hogy benne marad-e amit beírtál.

Szia !!

Igen az marad benne amit beírtam.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 09:38:11
Igen az marad benne amit beírtam.
Ez akkor már jó.
Akkor írd át mondjuk 4000-tõl 16 bájtot (egy sor), különféle értékekkel (pl 1,2,3,stb)
Aztán megnézni 4010,4020,4040,4080,4100,4200,4800,5000,6000 címeken, hogy mit találsz, ha valami címvezeték gebasz van, akkor megjelenik ott is, ahova nem írtál be.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 09:55:33
Üdv Zozo !!

Leírom amit látok szegmensre mit ír.
Szerintem ez lesz a gáz mert megnéztem ha nincs bent a kártya mit ír ki akkor.

Page0=F8 00 Free segment(s)
Page1=FB 08 Working segment(s)
Page2=FC 20 Defektive segment(s)
Page3=Fg 28 Total RAM segment(s)

Amikor nincs benne a kártya a gépbe akkor a Page2 lapnál nem ír ki Defektive segment(s) !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 09:57:35
Amikor nincs benne a kártya a gépbe akkor a Page2 lapnál nem ír ki Defektive segment(s) !!
Ez teljesen nyilvánvaló.
Éppen azt keressük, hogy mitõl hibásak azok a szegmensek.

Ugye a Page1-re belapozás (pl a 40-est) meg volt írkálás elött?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 10:03:35
Ez teljesen nyilvánvaló.
Éppen azt keressük, hogy mitõl hibásak azok a szegmensek.

Ugye a Page1-re belapozás (pl a 40-est) meg volt írkálás elött?

Ha úgy kell csinálni ahogy írtad akkor igen természetesen meg volt.
Gondoltam hogy minden ilyen ellenörzésnél be kell írni ahogy írtad is.

Üv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 10:16:15
"Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni."

Tehát itt akkor meg volt a Page1-en a lapozás? (Csak mert az elöbbi táblában FB-t írtál).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 10:16:47
Ez akkor már jó.
Akkor írd át mondjuk 4000-tõl 16 bájtot (egy sor), különféle értékekkel (pl 1,2,3,stb)
Aztán megnézni 4010,4020,4040,4080,4100,4200,4800,5000,6000 címeken, hogy mit találsz, ha valami címvezeték gebasz van, akkor megjelenik ott is, ahova nem írtál be.

Ezeket at értékeket látom !!

4010 cimen ezt látom :00 FF FF 00 00 00 00 00
4020                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4040                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4080                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4100                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4200                         :FF FF FF FF FF FF FF FF
4800                         :ED ED ED ED ED ED ED ED
5000                         :ED ED ED ED ED ED ED ED
6000                         :80 80 80 80 80 80 80 80
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 10:19:48
"Asmon-ban: nyomod O beírod B1, beírsz egy számot 40-5F között, ezzel belapozol egy szegmenst az 1-es lapra a kártyáról.
Ez a rész lesz 4000-7FFF között.

Nyomod V, állapot lekérdezése.
Page1-nél az elõbb beírt számot kell látni."

Tehát itt akkor meg volt a Page1-en a lapozás? (Csak mert az elöbbi táblában FB-t írtál).

Amit írtam  az alap állapot gondoltam leírom ezt is !!
Utána belapoztam úgy ahogy írtad.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 10:30:38
Amit írtam  az alap állapot gondoltam leírom ezt is !!
Utána belapoztam úgy ahogy írtad.

Üdv !!

Most ezt írja ki !!
Bocsi nem csináltam meg a lapozást !!  :oops:  :lol:

4010 cimen ezt látom :00 00 00 00 00 00 00 00
4020                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4040                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4080                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4100                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4200                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4800                         :FF FF FF FF FF FF FF FF
5000                         :00 00 00 00 00 00 00 00
6000                         :00 00 00 00 00 00 00 00
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 10:33:10
Ugye a 00-zás is megvolt?

4000-re FF-ket írtál, az jelent meg 4800-on?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 11:22:54
Ugye a 00-zás is megvolt?

4000-re FF-ket írtál, az jelent meg 4800-on?

Nem FF írtam csak számokat 11 12 13 14 15 16 17 18 !!
Igen az is meg volt !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 11:26:05
Érdekes...
És ha most 4810-tõl írsz számokat, akkor 4010-tõl jelennek meg FF-ek?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 11:32:22
Érdekes...
És ha most 4810-tõl írsz számokat, akkor 4010-tõl jelennek meg FF-ek?

Szia !!

Most megcsináltam mégegyszer !!
Nullázás is meg volt.  :roll:


4010 cimen ezt látom :00 00 00 00 00 00 00 00
4020                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4040                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4080                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4100                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4200                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4800                         :FF FF FF FF FF FF FF FF
5000                         :FF FF FF FF FF FF FF FF
6000                         :00 00 00 00 00 00 00 00

Üdv Csiga

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 11:34:59
Érdekes...
És ha most 4810-tõl írsz számokat, akkor 4010-tõl jelennek meg FF-ek?

Nem jelenik meg FF !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 11:43:57
Elsõként nézd meg, hogy a 74LS153 IC 5-ös és 11-es lába össze van-e kötve? Az ISS4-es MICROTEAM kártyán ez hiányzott, és gondot okozott a RAM kezelésnél. Az ISS6-os kártyán már rajta van. Itt be is rajzoltam a rajzra. (http://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/PCB/Picture/MICROTEAM-EXDOS-1.jpg)

Azt nem tudni, hogy a te kártyádat melyik verzióról másolták, azért meg kéne nézni ezt, és ha nincs, akkor összekötni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Lacika on 2012.May.02. 12:00:01
Itt be is rajzoltam a rajzra. (http://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/PCB/Picture/MICROTEAM-EXDOS-1.jpg)


Ezek szerint, ami nálam (http://ep128.hu/Ep_Hardware/Pic/Microteam-EXDOS-1.jpg) van, az hibás, kicseréljem?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 12:04:14
Ezek szerint, ami nálam (http://ep128.hu/Ep_Hardware/Pic/Microteam-EXDOS-1.jpg) van, az hibás, kicseréljem?
Igen. Még az IC12 lábszámozásánál ia volt egy javítás.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Lacika on 2012.May.02. 12:05:11
Ezek szerint, ami nálam (http://ep128.hu/Ep_Hardware/Pic/Microteam-EXDOS-1.jpg) van, az hibás, kicseréljem?

Apropó! Az a kézzel beírt "9"-es kell ugyanazon IC mellett kell? Vagy eltüntessem?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 12:12:04
Apropó! Az a kézzel beírt "9"-es kell ugyanazon IC mellett kell? Vagy eltüntessem?
Ha a mellette lévõ nyomtatott 9-esbõl tudsz olvashatót csinálni, akkor eltüntethetõ :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 12:41:27
Elsõként nézd meg, hogy a 74LS153 IC 5-ös és 11-es lába össze van-e kötve? Az ISS4-es MICROTEAM kártyán ez hiányzott, és gondot okozott a RAM kezelésnél. Az ISS6-os kártyán már rajta van. Itt be is rajzoltam a rajzra. (http://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/PCB/Picture/MICROTEAM-EXDOS-1.jpg)

Azt nem tudni, hogy a te kártyádat melyik verzióról másolták, azért meg kéne nézni ezt, és ha nincs, akkor összekötni.

Üdv !!

Ezt nekem írtad Zozo ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 12:44:54
Ezt nekem írtad Zozo ?
Igen.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 13:40:09
Igen.

Szia Zozo !!

Sajnos a rajzból nem veszem ki mit hova kell kötni.
Az IC18 74LS153 az ok az van ott de ez nálam egy 2*8 lábú chip.
Sajnos igy nem tom mit hova kell kötni.
Ám van egy összekötés a kártyámon ez felett a chip felett van az a hosszú kék 10 lábú ic ennek van a 7 láb + 10 láb össze kötve.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 13:54:32
Itt bejelöltem a 153-as 5-ös 11-es lábát, láthatod, hogy itt össze van kötve. Ezt kell megnézni, hogy tiéden így van-e, ha nem akkor pótolni.[attachthumb=1]
(Felülrõl nézve a panelt)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 14:29:04
Itt bejelöltem a 153-as 5-ös 11-es lábát, láthatod, hogy itt össze van kötve. Ezt kell megnézni, hogy tiéden így van-e, ha nem akkor pótolni. (Attachment Link)
(Felülrõl nézve a panelt)

Erre még nem jöttem rá hogy kell nézni.Illetve azt tudom hogy felülről de jobbrol balra vagy balrol jobbra?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 14:32:42
Erre még nem jöttem rá hogy kell nézni.Illetve azt tudom hogy felülrõl de jobbrol balra vagy balrol jobbra?
A képen a 153 alatt van az a kék ellenálláshíd amit mondtál. Felül van a gép. Balra a ramok, jobbra a floppy rész.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Lacika on 2012.May.02. 17:13:40
Ha a mellette lévõ nyomtatott 9-esbõl tudsz olvashatót csinálni, akkor eltüntethetõ :-)

Feltöltöttem egy új verziót. Igazából más 9-essel is gond van...
A 2 db 74LS245-nél "belemaszatoltam" a 2 9-esbe, az logikusnak tûnt. (Ügye az?  :oops:)
Ha van kedved, pirossal beleírhatsz pár kérdéses 9-est, azt is kijavítom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2012.May.02. 17:41:17
Sziaztok!
Ma reggel meghalt az ep-m tápjában az egyenirányító.Elég lett volna csak azt cserélni de ha már szét kellet "roncsolni" kondit is cseréltem.
Én így oldottam meg:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 18:56:27
Itt bejelöltem a 153-as 5-ös 11-es lábát, láthatod, hogy itt össze van kötve. Ezt kell megnézni, hogy tiéden így van-e, ha nem akkor pótolni. (Attachment Link)
(Felülrõl nézve a panelt)

Zozo az én kártyám messze nem igy nézz ki az tuti !!
Össze kötöttem a két lábat ellenörzöm mi lett az eredmény.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 19:44:01
Üdv Zozo !!

Fejlemény van !!Az történt hogy ami a kék fölött van 2 chip még és az között volt nekem 2 db ic.
Egy 500 Ohm + még egy kevesebb értékü.Véletlenül az történt hogy letört az 500 Ohm -os egy lába
és igy most történt egy kis fejlemény.
Az összekötésnek nem volt semmi eredménye.

655360 bytes in system
147456 bytes not working
487944 bytes unused

Szerinted probáljam meg leszedni azt a kis ellenállást is ?

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 19:55:08
Alakul, már csak 144K nem mûködik!

Az a ellenállás-kondi izé (74ls74 mellett) hibátlan kártyánál nem kell. Azoknál próbálkoztak ilyenekkel, amiknél hiányzott az a átkötés.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 20:19:20
Alakul, már csak 144K nem mûködik!

Az a ellenállás-kondi izé (74ls74 mellett) hibátlan kártyánál nem kell. Azoknál próbálkoztak ilyenekkel, amiknél hiányzott az a átkötés.

Zozo !!

Probáljam meg hogy átkötöm és szedjem le azt a kis ellenállást is ?
Más !! Betettem a kártyát a modositott exos 2.32 gépbe.
Idáig el sem indult mint írtam is mert állandoan kifagyott.
Most már elindul a kártya viszont itt 256kb nem müködik.
A nem modositott gépen pedig 144kb ami nem megy.
Valami vélemény ?

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 20:30:26
Betettem a kártyát a modositott exos 2.32 gépbe.
Idáig el sem indult mint írtam is mert állandoan kifagyott.
Most már elindul a kártya viszont itt 256kb nem müködik.
A nem modositott gépen pedig 144kb ami nem megy.
Címvezeték hibákra alaposabban tesztel, a 2.3 mint az eredeti.
Azt is próbáld meg, hogy nyomod a C+N gombokat, és úgy nyomsz resetet, így mi lesz az eredmény?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 20:32:56
Címvezeték hibákra alaposabban tesztel, a 2.3 mint az eredeti.
Azt is próbáld meg, hogy nyomod a C+N gombokat, és úgy nyomsz resetet, így mi lesz az eredmény?

Szia !!

Ma már elraktam a gépet holnap ha lesz idöm megnézem.
De lehet hogy csak este felé munka után lesz ebböl valami.
A modositot gépen nyomjam C + N gombokat ?

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 20:52:19
A modositot gépen nyomjam C + N gombokat ?
Igen.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 20:52:49
Probáljam meg hogy átkötöm és szedjem le azt a kis ellenállást is ?
Én ezt próbálnám meg elsõnek.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.02. 21:28:07
Én ezt próbálnám meg elsõnek.

Oks ez lesz az első amit majd megnézek !!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.03. 13:23:51
Szia Zozo !

Írom mi lett !!Volt még egy kis idöm igy gyorsba megcsináltam mindent.
Az átkötés sajnos nem járt sikerrel.Az volt az első amit probáltam.
Leszedtem az 500 Ohm ellenállást és csak simán átkötöttem az 5-11 lábakat de semmi nem történt.
A hiba úgyan úgy megmaradt.Leszedtem az átkötést majd vissza tettem csak az 500 Ohm ellenállást
ami volt melette kicsi azt leszedtem.Igy az történt hogy a német gépnél 131Kb nem kezel.
A exos 2.3 gépnél viszont látja telibe.Mikor számolja be az elején a bejelentkezés elött már ott sem ír ki hibát
A sima nem modositott német gép viszont hibákat ír ki.

Az Exos 2.3 ezt írja ki most nálam !!

655360 bytes in system
636613 bytes unused

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.03. 13:35:04
Page0=F8 00 Free segment(s)
Page1=FB 08 Working segment(s)
Page2=FC 20 Defektive segment(s)
Page3=Fg 28 Total RAM segment(s)

Ezeket írtam ki a gép most ezt írja ki.

Page0=40 20 Free segment(s)
Page1=43 28 Working segment(s)
Page2=44 00 Defective segment(s)
Page3=41 28 Total RAM segment(s)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.03. 13:48:36
Benéztem az Asmonba ezt írja ki !!
Lapozás nullázás meg volt !!

4010 cimen ezt látom :00 00 00 00 00 00 00 00
4020                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4040                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4080                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4100                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4200                         :00 00 00 00 00 00 00 00
4800                         :00 00 00 00 00 00 00 00
5000                         :00 00 00 00 00 00 00 00
6000                         :00 00 00 00 00 00 00 00

A beírt érték megmaradt : 11 12 13 14 15 16 17 18

Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.03. 14:32:10
A exos 2.3 gépnél viszont látja telibe.
Ott nyomjad a C+N gombokat resetnél az alapos teszthez.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.03. 18:19:11
Ott nyomjad a C+N gombokat resetnél az alapos teszthez.

Szia Zozo !!

Megcsináltam és ott 128k nem jó mint a német gépnél !!
Hétfön küldeném a cumot ma nem volt idöm rá hogy feladjam.
Maradok tisztelettel Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.23. 20:02:35
Csigabig RAM-ja már mûködik!  :ds_icon_cheesygrin:

-élcsatlakozó cserélve vadonatújra
-a tápbevezetõ drótnál - valószínûleg sok korábbi forrasztástól - nem volt lukgalván, így a drót csak alulra volt fixen forrasztva, hogy fentre jutott-e 5V az esetleges volt, ez okozta a hol megy az EXDOS rész hol nem jelenséget.

Ezek voltak a bosszantó kontakthibák, maga a RAM:
-a kártya az ISS4-es MICROTEAM kártya klónja, annak hibáival, ez kijavítva ISS6-nak megfelelõen (az emlegetett egy átkötés, és egy vezeték csere), így már felesleges a 7474 melletti kondenzátoros ellenállásos tákolás
-a fõ zûrzavart pedig egy hibás 7408 okozta

Most már szépen megy akár 7.12MHz-es géppel is.  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: csigabig on 2012.May.23. 20:43:14
Csigabig RAM-ja már mûködik!  :ds_icon_cheesygrin:

-élcsatlakozó cserélve vadonatújra
-a tápbevezetõ drótnál - valószínûleg sok korábbi forrasztástól - nem volt lukgalván, így a drót csak alulra volt fixen forrasztva, hogy fentre jutott-e 5V az esetleges volt, ez okozta a hol megy az EXDOS rész hol nem jelenséget.

Ezek voltak a bosszantó kontakthibák, maga a RAM:
-a kártya az ISS4-es MICROTEAM kártya klónja, annak hibáival, ez kijavítva ISS6-nak megfelelõen (az emlegetett egy átkötés, és egy vezeték csere), így már felesleges a 7474 melletti kondenzátoros ellenállásos tákolás
-a fõ zûrzavart pedig egy hibás 7408 okozta

Most már szépen megy akár 7.12MHz-es géppel is.  :ds_icon_cheesygrin:

Szia Zozo !!

Nagy vagy köszönöm !! Öröm van de nagyon !! :) :smt041
Nagyon szépen köszönöm amit beszéltünk képeket csinálhatnál a kártyárol ha gondolod és be lehetne tenni az albumba !! Üdv Csiga
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.May.30. 16:21:55
Zozo a NICK nem írja a VRAM-ot csak olvassa.?.?.
Mivel a VW jelem a NICK böl elszállt akkor pl. egy 157- 158-assal az -ACCESS szel váltva be rakhatnám a CPU WR jelét így generálva a VW jelet. jobb híjján.   
?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Mayer Gábor on 2012.May.30. 16:38:12
Ez hogyan sikerült?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ferro73 on 2012.May.30. 16:51:48
nem tudom már így vettem még 2007-ben csak most mértem ki szkoppal.
Olyan lehetséges, hogy valamelyik RAM -WR lába nem az U37 6. lábánál hanem az 5. lábánál teszi tönkre a VW jelet ?
U37 cserélve is volt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.May.30. 19:43:52
Én tartok tõle, hogy nem a VW jel hibás, hanem az egész Nick :-(
Vagy olvasgatni olvas? Esetleg egy megfelelõen LPT-t, képet tartalmazó EPROM-ot bedrótozni a VRAM helyére?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.July.20. 14:24:42
Akkor jobbulást kívánok, éppen most szerettelek volna zaklatni az órakártyámmal, mert egy kicsit gyengélkedik (vagy lenullázódik, vagy a kikapcsoláskor beállított idõt jegyzi meg, és nem számolja az idõt kikapcsolt állapotban), de akkor majd õsszel próbálkozom, hátha jobban leszel addigra...
A tiéd még akkumulátoros? Ha igen, mennyit szoktad használni a gépet? Anno az aksis PC alaplapoknál ilyenkor vagy 24 órát bekapcsolva kellett hagyni, hogy tudjon töltõdni.
Aztán lehet, hogy már teljesen végelgyengült, és cserélni kell.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Moldani on 2012.July.20. 21:45:29
A tiéd még akkumulátoros? Ha igen, mennyit szoktad használni a gépet? Anno az aksis PC alaplapoknál ilyenkor vagy 24 órát bekapcsolva kellett hagyni, hogy tudjon töltõdni.
Aztán lehet, hogy már teljesen végelgyengült, és cserélni kell.

Nem akkumulátoros, CR2025-ös elemmel mûködik. Most veszek majd egy teljesen friss elemet, és azzal megnézem, hátha az a gond. A mostanit akkumulátor-mérõvel megmértem, elvileg jó, de letesztelem majd egy teljesen új elemmel.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.01. 20:14:16
ma szereztem még egy Enterprise 128-at :-) elég sok viszontagságot átélt darab...
ennek okán a belseje egy merő korom volt (nem a gép égett, hanem ami körülötte volt)  :shock:
ment is miszlikbe aprítva a mosogatóba...
nem emiatt írtam róla  ;-) az a kérdésem, még mielőtt nekiesnék, hogy milyen alkatrész(ek) hibája csinálja
az alábbi két jelenséget:
- RF modulátor jele fekete fehér, nagyon gyenge és szinuszosan hullámzik,
- RGB monitorra kötve (másik gép ugyan azzal a kábellel szép) színhelyes, egyre lassabb tempóban szinuszosan
hullámzó képet ad, ami nem stabilizálódik.
a belső táp környékén 8,3V és 5,1V mérhető... nem kevés a 8,3V egy kicsit?
találkozott már valaki ezzel a hibával?

angol billzet, szériaszámot csatoltam, mert tudom, hogy könyvelitek  :cool:

 

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.01. 23:23:59
Ha az adapterrõl bejövõ táp a 8.3V, az kevés lehet. Pufferkondi kiszáradhatott. Másik (biztosan jó) tápegységgel mit csinál?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.02. 09:32:31
- RGB monitorra kötve (másik gép ugyan azzal a kábellel szép) színhelyes, egyre lassabb tempóban szinuszosan
hullámzó képet ad, ami nem stabilizálódik.
Ilyenem van, de még soha nem volt lelkierõm, és fõleg oszcilloszkópom  :oops: kikutatni, mi lehet a baja.
Az enyém stabilizálódik ha bemelegszik, nyári melegben meg már induláskor jó.
Ebben egyébként a Nick bordát valaki kicserélte egy sokkal vastagabb (3-4 mm) darabra, ezért nekem az a gyanúm volt, hogy túl van hûtve a Nick :-)
Ha 7.12 Mhz-en van hajtva a gép, akkor hamarabb eléri az üzemi hõfokot :-)

Quote
a belsõ táp környékén 8,3V és 5,1V mérhetõ... nem kevés a 8,3V egy kicsit?
És a 12V-ból mennyi van?

Quote
angol billzet, szériaszámot csatoltam, mert tudom, hogy könyvelitek  :cool:
Köszi! Majd még egy alaplap verzió is jöhet :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 10:00:13
Ilyenem van, de még soha nem volt lelkierõm, és fõleg oszcilloszkópom  :oops: kikutatni, mi lehet a baja.
Az enyém stabilizálódik ha bemelegszik, nyári melegben meg már induláskor jó.
Ebben egyébként a Nick bordát valaki kicserélte egy sokkal vastagabb (3-4 mm) darabra, ezért nekem az a gyanúm volt, hogy túl van hûtve a Nick :-)
Ha 7.12 Mhz-en van hajtva a gép, akkor hamarabb eléri az üzemi hõfokot :-)
És a 12V-ból mennyi van?
Köszi! Majd még egy alaplap verzió is jöhet :-)

Közös választ írok :-) köszönöm az ötleteket.
egy EP tápom van, terhelés nélkül 11,5V körül van rajta, ami csatlakoztatva a 2db 7805 lábain 8,3V-re esik.
kipróbáltam egy Sp 48K táppal, ugyan ezt csinálja...
egy kondi cserét valószínű megejtek rajta :-)

este ha hazaérek, akkor bekapcsolom hosszabb időre, hátha huzamosabb használat hatására elmúlik
a hullámzás :-)
egyre inkább érzem, hogy műszerek nélkül csak találgatok, nem tudok haladni...

ha ismét kézben lesz küldöm a lap verziót :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.02. 10:31:31
este ha hazaérek, akkor bekapcsolom hosszabb idõre, hátha huzamosabb használat hatására elmúlik
Télen az enyémnek kell 3-4 perc is hozzá.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 22:20:03
Ilyenem van, de még soha nem volt lelkierõm, és fõleg oszcilloszkópom  :oops: kikutatni, mi lehet a baja.
Az enyém stabilizálódik ha bemelegszik, nyári melegben meg már induláskor jó.
Ebben egyébként a Nick bordát valaki kicserélte egy sokkal vastagabb (3-4 mm) darabra, ezért nekem az a gyanúm volt, hogy túl van hûtve a Nick :-)
Ha 7.12 Mhz-en van hajtva a gép, akkor hamarabb eléri az üzemi hõfokot :-)
És a 12V-ból mennyi van?
Köszi! Majd még egy alaplap verzió is jöhet :-)

na kérem....
nagyjából 1óra üzemelés után a mellékelt videón látható jelenséget produkálja  :ds_icon_frown:
http://youtu.be/oT_0YuWhD-8
ha tekergetem a C43-at (ez nem látszik sajna rendesen) akkor stabilizálható a hullámzás, de abban a pillanatban
elmászik, mihelyt elveszem a csavarhúzót.
ha netán még is sikerül beállítani, akkor a következő reset-kor mászik el  :???:
ismét mértem feszkót... a két db 7805-ön 9,2 van, a c43-lábára 8,3 volt jut el...
egy darab dróttal billentyűztem WP alatt, elég szépen látszik a hullámzás mértéke.

és a lényeg... erre véletlenül jöttem rá és ezzel nem igazán tudok mit kezdeni  :shock:
ha meghúzom felfelé a 64Kb bővítő panel led felőli oldalát, akkor van olyan pont ahol abba hagyja...
ha lenyomom a panelt felgyorsul a hullámzás... na hát ez meg micsoda?   :shock:

az alaplap verziója Issue 6 ...
ki fogom túrni a séma rajzot, aztán próbálok rajta okoskodni, hátha  ;-)
amúgy teszt gép funkcióra tökéletes lesz így is , csak hát jó lenne, ha rendesen
menne...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.02. 22:26:11
Érdekes az a panel huzogatásra adott hatás. :)

A belsõ 12V-ot leellenõrizted? Van ott is 2 kondi, ami okozhat ilyent.  (C9, C10)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 22:39:28
Érdekes az a panel huzogatásra adott hatás. :)

A belsõ 12V-ot leellenõrizted? Van ott is 2 kondi, ami okozhat ilyent.  (C9, C10)

C10 : 15,97V
C9 : -0,97V

csak meg fog kelleni néznem a séma rajzot  :roll:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.02. 22:43:22
C10 : 15,97V
C9 : -0,97V

csak meg fog kelleni néznem a séma rajzot  :roll:

Elvileg jó lehet. A 7812 kimenetén ott a 12V?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.02. 22:44:37
ha meghúzom felfelé a 64Kb bõvítõ panel led felõli oldalát, akkor van olyan pont ahol abba hagyja...
ha lenyomom a panelt felgyorsul a hullámzás...
Izgi :-)
Elvileg valahol ott van alatt a Nick órajel gyártás, valahogy azzal gerjed össze?
A panel LED felõli sarkán össze van kötve az alaplap és a panel földje? Ezt gyárilag összedrótozzák, gondolom zavarszûrésügyileg.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 22:52:07
Elvileg jó lehet. A 7812 kimenetén ott a 12V?

a 7812-őt merre találom meg a lapon?  :shock:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.02. 22:54:30
a 7812-õt merre találom meg a lapon?  :shock:
78L12 van, ami kb egy tranyónak néz ki, ott van a tekercs mellett.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 22:54:45
Izgi :-)
Elvileg valahol ott van alatt a Nick órajel gyártás, valahogy azzal gerjed össze?
A panel LED felõli sarkán össze van kötve az alaplap és a panel földje? Ezt gyárilag összedrótozzák, gondolom zavarszûrésügyileg.

szerencsére ebből a szempontból hack mentes a gép :-)
meg van a földelés is rajta :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 22:57:50
78L12 van, ami kb egy tranyónak néz ki, ott van a tekercs mellett.

:-) na hát ezt max. a séma rajzon találtam volna meg... köszi!
balról jobbra , 15,97V , GND, 11,77V
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.02. 22:58:47
A 7805-ök alatt van egy tekercs. Az alatt van. Vagy másik irányból bill. csatlakozó, egy fekvõ kondi, és az felett.  Találkoztam már sima tranyónak kinézõ kivitellel is, (78L12) de a legtöbb lapon nagyobb tokban van.

Ha nem találod, lefotózom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.02. 23:00:27
A 7808-ök alatt van egy tekercs. Az alatt van. Vagy másik irányból bill. csatlakozó, egy fekvõ kondi, és az felett.  Találkoztam már sima tranyónak kinézõ kivitellel is, de a legtöbb lapon nagyobb tokban van.

Ha nem találod, lefotózom.
megtaláltam, azok az értékek vannak rajta.
pedig ez egy sima tranzisztor :-)
holnap lefotózom az egészet :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.04. 20:27:30
na  :) most ebben a  percben néztem meg a séma rajzot és találtam rajta egy olyan alkatrészt, hogy L2 ...
rátettem a csavarhúzót a ferrit darabra és megállt a futás  :shock:
állítottam rajta egy negyed fordulatot, így sikerült 100%-ig stabilizálni a képet!  :)
kikapcsolás / bekapcsolásra és resetre sem mászik el, úgy tűnik
ez a probléma megoldódott ...

a 64Kb ram bővítőre tenyerelésnél valószínűleg hozzá értem kézzel ehhez az alkatrészhez,
azért hittem azt, hogy annak nyomkodása okoz bármit... :-)

köszönöm a segítséget !!! :-D
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: SzörG on 2012.August.04. 20:40:46
illetve... azt hittem az RF modulátor is oda van  :shock:
R202 állítással tudtam levenni a RF jelről a hullámzást :-)
a C43-al pedig ráadni a tűéles fekete-fehér képre a színt :-)
a gép megjelenítés szempontjából most már full,
már csak össze kéne raknom (és ebbe sajnos bele tartozik a
rövidre vagdosott billentyűzet fólia reparálási kísérlete is...)
erre sajna most nincs időm, de ha lassan is, azért haladok ;-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.16. 11:28:42
Jópár évvel ezelõtt elõvettem a gépet, átalakítottuk a monitor kimenetet tvsre, mert a tv outputja sajnos korábban felmondta a szolgálatot. Párszor bekapcsoltuk, töltögettünk be kazettáról, mígnem elõtaláltam az eredeti tápegységét. Gondoltam üzemeljen azzal, be is dugtam - itt követtem el a nagy hibát, ugyanis a tápegység hibás volt, megint elpukkant az EPben valami. Lehet egyszer megint belefogok a javításba.
Ha csak nem valami nagyon nagy túlfeszültség ment be, akkor félmarék :-) alkatrészbõl megúszható a javítás:
Itt a tápegység rész kapcsolási rajza. (http://enterprise.iko.hu/schematics/EP64-1~~2.jpg)

Ha szemmel nem látszik, hogy mi pukkant, akkor mûködõ tápra dugva meg kéne nézni, milyen feszültségek vannak meg.
Ha nincs meg az egyik/másik +5V akkor a hozzátartozó 7805-t kell cserélni (ezek leginkább fordított polaritástól tudnak elszállni.)
Ha a +12V nincs meg (ez a leggyakoribb hiba), akkor általában a TR2 jelû BC337 tranzisztor szállt el. Ennek elszállását okozhatja kiszáradt C9-es kondenzátor is, esetleg szakadt L1 tekercs, ez utóbbi igen kellemetlen, mert leginkább csak egy bontott donor EP-bõl lehet másikat szerezni.
Rossz táptól megdöglik a belsõ hangszóró erõsítõ IC-je is, LM386.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Kapitany on 2012.August.16. 16:06:47
Nagyon köszönöm a hatalmas szakmai hozzáértésrõl tanúbizonyságot tett válaszodat, szerintem fordított polarizátoros csatlakoztatás okozhatta a hibát. Ha lesz egy kis idõm, meglesem.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.16. 16:17:49
fordított polarizátoros csatlakoztatás okozhatta a hibát
Ebben az esetben 2 db 7805, 1 db BC337, 1db LM386 szokott a cserélendõ alkatrészek lenni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.18. 22:14:22
Egy tegnap hozzám került EP128-ban a Nicket hûtõ rézlemez levált. Kiszedtem belõle, mert csak úgy kóválygott a dobozban.
Megy a gép így is természetesen, de mintha a karaktereken belül is "rezegne" pár pixel. Okozhatja ezt a hûtés hiánya? 08-47-es a Nick.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2012.August.18. 22:33:51
Egy tegnap hozzám került EP128-ban a Nicket hûtõ rézlemez levált. Kiszedtem belõle, mert csak úgy kóválygott a dobozban.
Megy a gép így is természetesen, de mintha a karaktereken belül is "rezegne" pár pixel. Okozhatja ezt a hûtés hiánya? 08-47-es a Nick.
Igen, Zozo egyszer leleplezte a jelenséget. (http://enterpriseforever.com/hardver/pixelhibas_alaplapok-t471.75.html) Ilyen videókat is töltött fel: amikor a hûtõfelületet hozzáérintette a Nick-hez, másodperceken belül eltûnt a "rezgés" a pixelek közül.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.18. 22:47:01
Igen, Zozo egyszer leleplezte a jelenséget. (http://enterpriseforever.com/hardver/pixelhibas_alaplapok-t471.75.html) Ilyen videókat is töltött fel: amikor a hûtõfelületet hozzáérintette a Nick-hez, másodperceken belül eltûnt a "rezgés" a pixelek közül.

Köszi, azt a topikot már átolvastam, és mintha az jött volna le, hogy a -47-esek nem hibásak, és érzékenyek annyira a melegedésre.
Akkor ma még nem rakom össze, holnap ráragasztom valahogy.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.19. 10:16:34
Két különbözõ pixelhiba jelenség van, az egyik a régi (08-04-es) Nick chipek jellemzõje, errõl vannak ott videók is.
Másik ez a ritkább karakteres hiba, amikor a karakterekben villognak pixelek, de ettõl függetlenül IVIEW-ben meg hibátlanok...
Ezt még nem tudni mi okozza, Z80System kolléga szenvedett ilyennel, amíg nem adtam neki egy hibátlan alaplapot  :)

Kíváncsi leszek a borda visszatétele változtat-e valamit?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.19. 13:12:11
Jelenleg egy öntapadós "ramsüni" van rajta. Egy idõ után felforrósodik ez is, és megjön a villogás a karakterekben.

Megy vissza az eredeti réz lemez, csak még nem tudom, hogyan rögzítsem, ha azzal jó lesz.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.19. 13:21:27
Megy vissza az eredeti réz lemez, csak még nem tudom, hogyan rögzítsem, ha azzal jó lesz.
Gyárilag pillanatragasztóval volt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2012.August.19. 13:42:08
Jelenleg egy öntapadós "ramsüni" van rajta.
Szerintem valami nagyobb hûtõfelületet is be lehetne vetni, és a kép is jobb lenne. A Nick élettartamát is növelné ez a megoldás, bár 25 év után ez talán már elhanyagolható.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.19. 14:12:09
Szerintem valami nagyobb hûtõfelületet is be lehetne vetni, és a kép is jobb lenne.

Épp ezen vagyok, egy viszonylag alacsony 486-os bordát próbálok majd befaragni rá, ha nem találok jobbat.
Jelenlegi állapot: az eredeti rézlemez, hûtõpasztával a Nicken, és erre közvetlen a Nick fölött még 2 ramsüni ragasztva. Várom, hogy átmelegedjen.

Quote
A Nick élettartamát is növelné ez a megoldás, bár 25 év után ez talán már elhanyagolható.
Mivel már ilyen vén, most kell csak igazán vigyázni rá. :)

Fejlemény: Ez sem elég. Bár jelentõsen javul a helyzet, de fél óra után még mindig látható pár rezgõ pixel.
Most egy VGA bordájával próbálkozom.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.19. 23:23:30
Na, ez sem elég neki. Nem értem, ma több alaplapot kipróbáltam. Nem kevésbé forró rajtuk a Nick, mint ezen. Mégis csak ez, meg egy összerakott gép is csinálja.
Ekkora szórás lenne az azonos revíziójú chipek között is?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.20. 10:12:22
Nem kevésbé forró rajtuk a Nick, mint ezen.
Erre jutottam én is. A borda csak tüneti kezelés, a problémát nem oldja meg  :(
Amelyik jó, az borda nélkül is jó.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.25. 22:04:11
Átalakítottam a tápját, a 7805-ök helyett kapott egy kapcsoló üzemû DC-DC konvertert. Állítható a kimenõfesz, ezzel talán lehet "játszani".
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.27. 15:36:48
Izgalmasan néz ki! Ez a karakteres-pixelhibás gép?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.August.27. 23:24:18
Igen, az. Kísérletezésre pont megfelel. :)

A melegedés gond ezzel megoldva. Alig langyos a szétfaragott borda. Viszont újabb probléma is felmerült. Lehet, hogy nem véletlenül volt 2db 5V-os tápra osztva az áramellátás? Így egyrõl hajtva RGB kimeneten is "fodrozódik" a kép. Talán érthetõ, mi akar ez lenni.

Megint csak egy csomó idõ megy el vele. Amúgy a gép 4,6V alatt hülye. :) És úgy tûnik, hogy a NICK-nek a többlet feszültség jobban bejön, a melegedés ellenére. 5,2V-nál mintha megszûnne a karaktereken belüli pixelhiba. Nem biztos, mert ott az a más jellegû képhiba, a tápváltás óta. De nem adom fel, csak rá kellene már jönni, hogy mi a gond.

Az L2-vel hangolható 14MHz nagyon feszültség érzékeny, ez már kiderült. Van még pár ötletem, csak idõm nem annyira. :(
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.August.28. 07:50:56
Lehet, hogy nem véletlenül volt 2db 5V-os tápra osztva az áramellátás? Így egyrõl hajtva RGB kimeneten is "fodrozódik" a kép. Talán érthetõ, mi akar ez lenni.
Vagy úgy általában visz be zavart a kapcsolóüzem?
Esetleg próbáld meg, hogy csak az egyiket táplálod így, a másikra visszarakni a 7805-t, hogy így mi lesz.

Quote
Amúgy a gép 4,6V alatt hülye. :)
Általában +-5% tûrést adnak meg az IC-knél a tápra, azaz 4.75-5.25 az elfogadható. Így nem csoda, ha 4.6-nál hülye :-)

Quote
És úgy tûnik, hogy a NICK-nek a többlet feszültség jobban bejön, a melegedés ellenére. 5,2V-nál mintha megszûnne a karaktereken belüli pixelhiba.
Izgalmas, de lehet benne logika! Lehet, hogy a hibás daraboknak picit magasabb a belsõ ellenállása, az ellenállás pedig egy olyan dolog, ami melegedéssel nõ. Így enyhíthet a bajon a hûtõborda.
Viszont ez a kis plusz feszültség segíthet leküzdeni az ellenállást.

Ráadásul lehet a a 7805-ben is szórás, egyes gépekben, lehet, hogy mondjuk csak 4.95 az 5V, ami találkozva egy gyengébb Nick-kel jobban elõhozza a problémát.

08-04 Nick-es géped van? Érdekes lenne, hogy az ott tapasztalható hibára van-e a tápfeszültségnek hatása?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.01. 10:33:38
Quote
Vagy úgy általában visz be zavart a kapcsolóüzem?

Igen, ez volt a gond. Szkóppal megnézve ült az 5V-on egy nagyfrekis 200mV-os zavarjel. Ez egy szûrõkondi  beépítésével megszûnt, (20mV alá csökkent) a kép jó lett.

Sajnos a feszültség emelés sem biztos megoldás. 5.20V-on járatva a gépet úgy tûnt, hogy rendbe jött. De mégsem, ma reggel már ismét jelentkezett a karaktereken belüli pixel rezgés. Kisebb mértékben, de ott van.  (Az iview-es képek rendben vannak.)  5.5V volt a maximum, ameddig elmentem, 5.2 felett nem látszott javulás.

Ami még érdekes lehet, hogy az L2  beállítása is hatással van a dologra. Nagyobb mértékû feszültség változtatáskor amúgy is után kell állítani. A nem hullámzó tartományon belül  nagyon finoman hangolva befolyással van a pixelrezgésre.

Quote
08-04 Nick-es géped van?

Nem tudom, eddig csak errõl esett le a rézlap. :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.September.01. 10:40:23
jelentkezett a karaktereken belüli pixel rezgés. Kisebb mértékben, de ott van.  (Az iview-es képek rendben vannak.)
Igen, így szokott elõfordulni 08-47-eseknél.

Quote
Ami még érdekes lehet, hogy az L2  beállítása is hatással van a dologra. Nagyobb mértékû feszültség változtatáskor amúgy is után kell állítani. A nem hullámzó tartományon belül  nagyon finoman hangolva befolyással van a pixelrezgésre.
Esetleg valami modernebb órajel generátorral kiváltani azt a tekercses komplexumot?

Quote
Nem tudom, eddig csak errõl esett le a rézlap. :)
Iview képekkel ki lehet tesztelni, melyik 04-es.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.September.01. 10:42:08
Igen, ez volt a gond. Szkóppal megnézve ült az 5V-on egy nagyfrekis 200mV-os zavarjel. Ez egy szûrõkondi  beépítésével megszûnt, (20mV alá csökkent) a kép jó lett.
Milyen kondi kellett?
Akkor végül nem gond, hogy egybe lett rakva a két 5V-os kör?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.01. 11:08:25
Quote
Milyen kondi kellett?
Egy 1000uF-os 6,3V-os kondit raktam párhuzamosan az egyik 100 nanós kerámia szûrõvel.

Quote
Akkor végül nem gond, hogy egybe lett rakva a két 5V-os kör?
Úgy tûnik, hogy nem.


Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.01. 13:34:19
Quote
Esetleg valami modernebb órajel generátorral kiváltani azt a tekercses komplexumot?
Megnéztem a 14MHz jelalakját is. Zavarmentes, stabil, majdnem szinuszos.  Kerek 14MHz-nek kellene lennie?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2012.September.01. 13:45:00
Kerek 14MHz-nek kellene lennie?
Nem, itt (http://enterpriseforever.com/hardver/nick-t36.0.html;msg22123#msg22123) István kiszámolta, hogy 14.23753627 MHz.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.01. 13:53:24
Quote
Nem, itt István kiszámolta, hogy 14.23753627 MHz.
Köszi, rémlett valami ilyesmi. A szkóp is 14.2 körülit mért. Csak a rajzokon nemes egyszerûséggel 14M szerepel.
Megnézem, látok-e valami különbséget egy jó és egy "rossz" gép jelalakja között.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2012.September.02. 17:24:07
Quote
Sajnos a feszültség emelés sem biztos megoldás. 5.20V-on járatva a gépet úgy tûnt, hogy rendbe jött. De mégsem, ma reggel már ismét jelentkezett a karaktereken belüli pixel rezgés. Kisebb mértékben, de ott van.  (Az iview-es képek rendben vannak.)  5.5V volt a maximum, ameddig elmentem, 5.2 felett nem látszott javulás.

Ez akkor  azt jelenti, hogy tovabbi feszultsegemeleses teszteket csinalni nincs is ertelme ? Ha jol ertem itt az egesz gep tapja lett emelve, nem csak a nick feszultsege, igaz ? Olyat nincs ertelme, hogy csak a nicknek emeljuk, es akkor tovabb is emeljuk, ilyesmi ? Ez is teljesen zsakutca lett akkor, mint a hutogetes ?

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.02. 17:50:36
Ez akkor  azt jelenti, hogy tovabbi feszultsegemeleses teszteket csinalni nincs is ertelme ? Ha jol ertem itt az egesz gep tapja lett emelve, nem csak a nick feszultsege, igaz ? Olyat nincs ertelme, hogy csak a nicknek emeljuk, es akkor tovabb is emeljuk, ilyesmi ? Ez is teljesen zsakutca lett akkor, mint a hutogetes ?

Igen, az egész gép tápja lett változtatva.  A 2db 7805-öt váltottam ki egy állítható kimenõfeszültségû kapcsolóüzemû modullal. Ezzel a hûtõborda hõfoka jelentõsen lecsökkent.

További feszültség emelést én nem próbálnék, az az 5,5V is eléggé határeset volt már. Picit javult az emeléssel a kép, (5.20V-ig) de még mindig zavaró mennyiségû rezgõ pixel maradt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2012.September.02. 18:11:03
Hat pld. lehet ( fantazia csak, semmi tudas mogotte ), hogy a nick az egy specko, cel ic, es ra nem feltetlen igaz az ami a tobbi TTL alapu csodara az ep- ben.

Tehat teszemazt lehet, hogy a nick (leven specko, sajat gyartasu cucc) kicsit jobban hajazik a cmos szeru dolgokra, mint mondjuk a TTL- re, vagy ilyesmi, es lehet hogy siman kibir akar 9 vagy 12 voltot is megfelelo hutes mellett, vagy ilyesmi ... nem ? Szoval mig egy XYZ szamozott ic- rol tudjuk hogy az annyit bir amennyit +-X% es nemtobbet, addig a nickrol semmit nem tudunk.

Lehet kiprobalnank ugy hogy mast nem terhelnenk vele ( a teljes gepben ugyis lesz valami, ami elobb utobb kifexik az emelestol ), es csak a nick tapjat emelnenk, akkor lehet kiderulne rola hogy extrem nagyobb feszkot is kibir...

Ez teljesen eszement okoskodas ? Nem eri meg adni neki egy probat ?

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: dolargaan on 2012.September.02. 20:22:35
Quote
Ez teljesen eszement okoskodas ? Nem eri meg adni neki egy probat ?

Ha a Te egyik gépeden kipróbálod, hajrá. :) De a 9 és 12V-ot felejtsd el. Az abszolút maximum az 7V. Nem a jó mûködéshez, hanem a nem tönkremenetelhez.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 17:33:21
Sziasztok!
Ha kiveszem a felső memoria panelt a gépből akkor is indulnia kellene?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 17:35:19
Quote from: ilozikatap
Sziasztok!
Ha kiveszem a felső memoria panelt a gépből akkor is indulnia kellene?
Persze, akkor lesz belőle EP64.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 17:47:09
Na akkor itt valami más bibi van!
Alap hiba az volt hogy memóriateszt elindult majd f8-nál megált és sehova tovább.
Kivettem a bővítést és most semmi...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 18:23:21
A dave 40-es lábán resetgomb megnyomásakor kellene reset impulzusnak lenni 0v? Alapból 5v.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 18:34:19
Most már végképp nemértem...
Az U37 13.lábán 0v van pedig az össze van kötve a dave 40esével...
A 12.lábon 2 volt ami szintén lehetetlen ha a negálókapú bemenete alacsony szinten van...
Valami fogja a reset vonalat vagy meghalt az u37?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 18:45:45
A DAVE 40. lábán alapból 0V van, reset gomb megnyomásakor lesz rajta egy rövid 5V impulzus. Az U37 ezt fordítja át a Z80-nak, hogy 0V legyen resetnél, egyébként +5V

A két +5V-os tápfeszültség rendben van az alaplapon?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 18:48:20
Quote from: ilozikatap
A dave 40-es lábán resetgomb megnyomásakor kellene reset impulzusnak lenni 0v? Alapból 5v.
Ha ott 5V van, azaz folyamatos reset jelet ad ki a DAVE, az tipikus DAVE halál jele :-(
Ha a tápfeszültségek, meg a rendszerórajel rendben van, akkor marad a DAVE...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 19:16:56
Naszóval:
-dave 26.lábán 5v rendben.
-dave 62.lábán 4vp-p órajel közel háromszög jel
a 40 lábat benéztem...
A bekapcsolás pillanatában közel 5 volt utánna 0v.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 19:18:59
61.lábon 8vp-p fele frekveciáju közel szinusz.
Gombnyomásra nem reagál a 40.láb.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 19:35:45
u37 cere után van resetimpulzus gombnyomásra a z80-on is.
Avideó kimeneten olyan villogás ismétlődik mint amikor resetelünk egy játékot csak most nem kezdödik el a ramteszt...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 19:40:40
Ki kéne próbálnod a sípolós tesztemet. (http://enterpriseforever.com/hardver/diagnosztikai-rom-ok/msg5132/#msg5132)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 19:49:49
Nincs itthon üres epromom...
Az eredeti nem törölhető ugye?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 19:52:30
Quote from: ilozikatap
Az eredeti nem törölhető ugye?
Nem, mert az nem EPROM, hanem ROM.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 19:54:58
na akkor rendelek...
27c512 jó lenne?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 19:59:43
Quote from: ilozikatap
27c512 jó lenne?
Abba már az EXOS 2.4 beta is belefér, abba is raktam sípolás tesztet.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 20:05:41
ok
Akkor már csak az a kérdésem hogy ha ezeket a rom kiterjesztésű fájlokat ha .bin-ként nyitom meg willem szoftverével, mennie kell-e a dolognak... ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szalai56 on 2013.March.16. 20:08:57
Igen.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 20:17:28
Rendben!
Akkor megírom beleteszem és halgatózok... :)
Semmi modósítás vagy átkötés nem kell ugye?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.March.16. 20:27:00
Quote from: ilozikatap
Rendben!
Akkor megírom beleteszem és halgatózok... :)
Semmi modósítás vagy átkötés nem kell ugye?
Nem, csak égesd be mind a 4 16K-s lapra a TEST ROM-ot.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ilozikatap on 2013.March.16. 20:52:10
ok
Köszi!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.24. 22:46:07
Na tessek, asszem EP-m bekrepalt :( :( Szepen mukodgetett (ezen pont semmifele atalakitas stb nincs), de mas dolgom volt ott hagytam ugy 1-2 orara. TV kozben atkapcsolva. Amikor visszaertem, es TV vissza, fekete kepet adott, pedig BASIC-ben hagytam. Raadasul olyan fura zajt produkalt - igaz halkan - mintha vmi merevlemez lenne benne legalabb. Eleg melegnek is tunt. Szoval pihentetes. Most bekapcsolas utan (azota a gyanus hang viszont megszunt) random szines kulimasz ami nem is ad stabil kepet, vagy neha sikerul vmi szep posztmodern stabil abrat elkapni (piros fuggoleges csikok most eppen, gondolom Nick bacsi memoriat nem latja rendesen, vagy meg nem is lett inicializalva, vagy maga a Nick problema). Sok probalgatasbol egyszer sikerult elerni, hogy a memoriateszt elinduljon, ERROR latszott, de az sem sokaig (igazabol el sem lehetett olvasni h melyik szegmens/szegmenseknel mert csak rovid idore latszott es kozben is futot a kep), mert felvaltotta ujra a szinkavalkados futo kep. Elobb sikerult a villogo enterprise feliratig eljutni, igaz maga a felirat erosen hmmm "deformalodott" volt (fel perc utan ujra atment statikus nonfigurativba viszont).

Valami otlet a fenti tunetekre, hogy mit erdemes megnezni? Amugy par evig most elo sem vettem, lehet nem tett jot neki a pihenes? :( Elso korben remenykedtem h hatha csak a tappal lett vmi (az eloirtnal kisebb feszultseget ad ki hiba miatt, vagy tudomisen), radugtam a masik EP tapjat, de uaz.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.24. 22:55:30
A 12V-ot ellenőrizd, hogy meg van-e! Ha nincs, akkor valószínűleg a TR2 jelű BC337-es tranyó szállt el. Az ok pedig lehet a C9-es elkó kiszáradása (különösen a Philips gyártmányúak hajlamosak rá).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.24. 23:03:50
Quote from: Zozosoft
A 12V-ot ellenőrizd, hogy meg van-e! Ha nincs, akkor valószínűleg a TR2 jelű BC337-es tranyó szállt el. Az ok pedig lehet a C9-es elkó kiszáradása (különösen a Philips gyártmányúak hajlamosak rá).

Ok, koszi, nezem majd. Fene ezekbe az elkokba, tok hasonlo gond (elko problema miatt tranyo elszallas) mar volt egy monitoromnal es tv-nknel is. Lehet kapni normalis elkot, ami belathato idon belul nem adja meg magat? :)

U21-en mertem, ha minden igaz az egy 12V stabIC, bemeneten 16V, kimeneten 12V, tehat szerintem a kijovo 12 oke ... Gondolom az elotte allo tranyos komplexum amiben van induktivitas meg az altalad emlitett tranyo is allit elo nagyobb feszultseget amit aztan az U21 (78L12) stablizal szepen 12V-on. Kapcsrajz alapjan neztem, mert lathatoan itt all elo a 12V, vagy mashol kene neznem?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.25. 00:13:20
Alaplap foto (http://lgb.hu/temp/ep.jpg)

Nem mintha olyan sok EP-t lattam volna mar belulrol, de most a konkret hiban kivul szamomra erdekes a teny, hogy a CPU es kornyeken azok a szines papiros feliratok, ami kezirasnak tunik. F es AF felirattal. Az mi lehet? Foleg, mivel ez az EP talan meg szet sem volt szedve, ez volt az amit kb ujszeru allapotban vettem, es a sorozatszamos hatso papir sertetlen volt, ahol pedig ugye egy csavar van. Vagy ez a papirozgatas csak nekem uj, es lattatok mar ilyet?

Masik gepben nincsenek ilyen "cetlik", igaz az mar lathatoan volt bontva mielott en szetszedtem.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 00:19:03
Quote from: lgb
 Vagy ez a papirozgatas csak nekem uj, es lattatok mar ilyet?
Csak neked új! Pont ugyanilyet láttam már többet is. Gondolom a gyárban a MEO-nak lehetett valami jelzése.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.25. 20:02:27
Hat sok otletem nincs, mint irtam fentebb, +12V rendben, kapcsrajz alapjan probaltam ezt/azt mergetni de nem igazan talaltam semmit. Egyszer amugy sikerult a "fatal WP error" uzenetet is megkapnom, ilyet meg ugyse lattam :) Ami viszont erdekes, hogy "stabilan" valami anomalia latszik a kepernyon, amde gyakran az hirtelen megvaltozik, ha hozzaerek a multmeterrel valamilyen ponthoz, raadasul ugy, hogy csak az egyik merozsinorral, a masikhoz meg nem is nyultam. Nem tudom ez mire utalhat, kontakthiba is lehetne, de amugy nem tunik annak, mas fizikai behatasra nem reagal.

Masik EP jo, annak viszont szentment teljesen a billentyuzete amikor kaptam mar, lehet csinalok most ket EP-bol egyet. Bar azert sajnalom :(
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 20:07:53
EXOS 2.4 "BEEP" tesztjét nem próbáltad még?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 20:27:04
Quote from: Zozosoft
EXOS 2.4 "BEEP" tesztjét nem próbáltad még?
Ami ennek a tesztnek (http://enterpriseforever.com/hardver/diagnosztikai-rom-ok/msg5132/#msg5132) a beépített verziója.
Itt a hibakeresés topic elején írtam is, hogy több döglött Z80-at is találtam ezzel, ráadásul úgy néz ki, hogy a te procid is abban a gyárban készülhetett.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.25. 21:05:39
Sajna javareszt inkabb emulatoron nyomultam csak eddig, szoval valodi gepekben a gyari EXOS 2.1 van, EPROM egetom meg jelenleg nincs (EPROM lenne meg itt valahol kb fel kg - szo szerint! -, csak az ugye nem segit most). Amugy nem tudom az mit segitene, ugy tunik, hogy kb 10 inditasi kiserletbol 1x latszik vmi (memoriatesztig eljut, de pl EXOS helyett EYOS latszott 1x meg egyeb anomaliak az ERROR mellett), ha meg odaig sem jut el, akkor a beep teszt sem segitene. Vagy rosszul gondolom? Vagy ehhez van koze annak, amit irtal, hogy van egy logikai bukfenc miszerint hasznalja az FF szegments (CALL miatt), mielott ellenorizne? Csak tippelek, hogy erre gondoltal.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.25. 21:22:23
Na egyre furabb dolgok tortennek! Megint megprobaltam bekapcsolni, es most kb 10 tesztbol mindegyik jo, nincs memoriahiba, nem szall el kozben stb (most eppen billentyuzet nincs bekotve tehat tovabb nem neztem). Viszont az Enterprise feliratbol az I betu egy resze mindig pontosan ugyanugy hianyzik, amugy normalis! Most jon a durva: kicsereltem masik basic cartridgre, akkor az felirat meg erdekesebb pl az E betu az 8-asnak tunik, es meg tobb helyen van hiba. Ha egyaltalan nincs cartridge radugva akkor az egyes betuk nem is egyszinuek. Ami erdekes, hogy konzisztensnek tunik, tobbszor cserelgettem, es a harom eset (egyik v masik cartridge, illetve anelkul) pontosan ugyanugy hibas Enterprise feliratot produkal (marmint mindegyik esetre a sajat erdekesseget)! Ja, es az EXOS 2.1 memtestje egyik esetben sem talal hibat ahogy latom. Ez mi a fene lehet? A masik EP mindharom esetre ugyanolyan, hibatlan feliratot produkal (ahogy lennie is kene).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 21:26:17
Pont az a lényege a beep tesztnek, hogy a program futásához egyáltalán RAM-ot, így hibás alaplapi RAM-mal is tud visszajelzést adni. Ezekben az esetekben az eredeti EXOS RAM teszt leginkább el se indul (a CALL miatt), ilyenkor csak valami véletlenszerű szemét látszik a képernyőn, amit a bekapcsoláskor véletlenszerűen* feltöltődött memória és Nick regiszterek generálnak.

* gondolom az alkatrészek szórásától függ, de egy adott gépen általában minden bekapcsoláskor az adott gépre jellemző minta alakul ki. Szokott olyan lenni amin függőleges fekete-fehér sávok vannak, van amelyiken valami piros szmötyi látszik, és olyan is ahol keretszínű az egész kép.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 21:33:08
Quote from: lgb
Na egyre furabb dolgok tortennek!
A +5V-os tápokat is ellenőrizted?
Ha azok rendben vannak, akkor első körben Z80-ra tippelnék (10 perc alatt ki lehet cserélni :-) )
De egy Advanced memória teszt a 2.4-ből is érdekes lehet, címvezeték és frissítési hibák jó részét nem veszi észre az eredeti teszt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2013.May.25. 22:06:40
Quote from: Zozosoft
A +5V-os tápokat is ellenőrizted?
Ha azok rendben vannak, akkor első körben Z80-ra tippelnék (10 perc alatt ki lehet cserélni :-) )
De egy Advanced memória teszt a 2.4-ből is érdekes lehet, címvezeték és frissítési hibák jó részét nem veszi észre az eredeti teszt.

5V is jonak tunik, hibahataron belul (4.9x ...). Azt aruld el, hogy cserelned ki, oszinten nekem csak az az otletem van (amit mar csinaltam mas helyzetekben, csak mindig faj a szivem felaldozni egy alkatreszt ami meg talan jo amugy), hogy levagom a Z80 labait, aztan egyenkent kiforrasztom a maradvanyokat, utana meg ugye foglalatot tesz az ember nyilvan, es abba egy masik Z80-at (mondjuk egy Z80A meg Z80B is van valahol elfekvoben ...). Van ennel valami jobb megoldas, ami sima mezei egy szem pakaval elvegezheto? Nekem sajnos az onfelszivo femharisnya, plusz onelszivo dugattyus ize (mi a hivatalos neve ...) eroteljes hasznalataval se sikerult sose kioperalni IC-t mas modszerrel, de lehet en vagyok a bena.

Ha egyszer majd letrejon az uj helyen a klub, ahova en is eltalalnek, esetleg kerhetnek toled egy EXOS2.4 egetest, ha adok EPROM-ot (felteve ha addig nem szerzek egy EPROM egetot)? Vegulis a turbo nem aktualis most elsore, sot EXDOS kartyam sincs, szoval nem zavar az emlitett bug :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2013.May.25. 22:36:20
Egyszerű páka még kevés :oops: Kell egy kézi ónszippantó meg egy hőlégfúvó (egyszerű barkácsáruházas darab, 300 fokot tudjon).
Végig megyek az összes lábon az ónszippantó+páka kombinációval, ezzel kb 95%-ban meg van a dolog, de ott van az, hogy pár láb oda van tapadva a lukgalván oldalához, és így nem mozdul az IC, vagy ha mégis akkor feltépi a NYÁK fóliát...
Ezért itt jön a hőlégfúvó, túloldalról óvatosan melegíteni a kérdéses területet, olyan 5-6 centi távolról, kb 7-8 másodperc kell, túloldalról fogni IC kiszedő csipesszel, és amikor látszik, hogy olvad az ón, akkor kihúzni az IC-t.
Ha nincs kéznél IC csipesz, lapos csavarhúzóval alányúlva is lehet, itt is előre bekészíteni, és olvadásnál nyomni. Kisebb IC kijön egyből, Z80 méretűnél úgy szoktam, hogy amikor olvad az ón, akkor hőlégfúvó kikapcsol, hogy ne égjen szét az alaplap, közben csavarhúzóval kifeszíteni az egyik feléről, kb míg a lábak fele kijön, közben kezd megdermedni az ón, ekkor átrakni a csavarhúzót a másik felére, majd újabb pár másodpercnyi melegítés a maradék lábakra, olvadásnál feszítve kifelé és már ki is pottyant az IC.
Ezután már csak esetleg pár nem tökéletesen tiszta lukat kell ki ónszippantani, és már mehet is be a foglalat.

Mondjuk egy satu se árt a dologhoz, vagy valaki aki fogja az alaplapot :-)

EPROM-ot persze tudok égetni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.January.03. 13:34:23
Alaplapi tápcsatlakozót kerestem, ami mivel azonos a Spectruméval, megnéztem a WoS-on. (http://www.worldofspectrum.org/faq/reference/hardware.htm) Azt írják:
Quote
inner diameter is 2.5mm
Na ezzel lehet jól pórul járni, mert nem megy bele a tápdugó :evil:
A helyes adat: 2.1mm!

Lomexben: TÁP DC ANYA 5.5/2.1/9.5mm DCS-5521-5 (G-S) NYÁK 90° [43-07-67]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2014.January.08. 13:06:46
Ha magnóról nem tölt be néhány fájlt a gép, az mitől lehet? A magnófejet is állítgattam, megtisztítottam, így sem. A file nevet megtalálja, de aztán CRC hibával leáll. A kazetta elején több program volt, amit betöltött. Utána lett a gond. A magnófejet átállítottam, így betöltött kettő újabbat, de az azutániakkal nem boldogul.

Egy idő után magnóról töltésnél elkezdett mászni a kép. Lehet, hogy kevés feszültséget kap a magnó, vagy a gép, és ez a gond?

Régebben bejött néha, ha a turbó kiegészítés is be volt töltve. Majd kipróbálom így is.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: geco on 2014.January.08. 15:09:24
Quote from: szipucsu
Ha magnóról nem tölt be néhány fájlt a gép, az mitől lehet? A magnófejet is állítgattam, megtisztítottam, így sem. A file nevet megtalálja, de aztán CRC hibával leáll. A kazetta elején több program volt, amit betöltött. Utána lett a gond. A magnófejet átállítottam, így betöltött kettő újabbat, de az azutániakkal nem boldogul.

Egy idő után magnóról töltésnél elkezdett mászni a kép. Lehet, hogy kevés feszültséget kap a magnó, vagy a gép, és ez a gond?

Régebben bejött néha, ha a turbó kiegészítés is be volt töltve. Majd kipróbálom így is.
Szerintem az lehet, hogy a BAM Turbocpy-val lett másolva ( a régebbivel, ami csak 60 Kb körül tudott másolni), és magasabb, 3000 bauddal, az ilyen programjaimat pár évig ette az EP turbó nélkül, de utána szinte csak turbóval tudtam betölteni. Gondolom a szalag nyúlt meg egy picit.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.January.08. 15:25:20
Quote from: szipucsu
Egy idő után magnóról töltésnél elkezdett mászni a kép.
Ez érdekes... jó lenne róla egy videó, hogyan néz ki a jelenség.
Egyébként nem csinál ilyet? A tápod az angol vagy német? Döglődő táp (ami leginkább a gyengébb németnél fordul elő) tud ilyesmi jelenséget csinálni. De ha nincs meg rendesen a 220V (ami már régóta 230 :-) ) is okozhat ilyet. Anno régen amikor a téli szünetben egy padlásszobában EP-ztünk, akkor amikor ment a sok ezer wattos villanyradiátor, akkor szép hullámos lett a kép :-)

A töltési hibára leginkább szalaghibát tippelnék, lehet, hogy megnyúlt, vagy éppenséggel a magnó ékszíja öreg, és ezért nem tudja rendesen továbbítani a szalagot.
Mindenesetre érdemes lehet a hangerővel is játszani, ill. másik magnóval is megpróbálni.
Meg persze lehet az emlegetett turbos dolog is, ha használtál olyat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2014.January.08. 16:05:23
Köszi a válaszokat.
Nem turbós mentés volt.
Már nem az eredeti tápot használom, mert azzal 5 perc működés után fagyás volt, egy újabb táp ez, ami rettentően melegszik, mert EXDOS is van a gépben, és nem ehhez lett a táp tervezve. Eszméletlen forró volt a táp, amikor az a képelmászás jelentkezett. Egyébként a forró táp ellenére nem szokott gond lenni, cseles módon egy PC ventilátora elé tettem a forró tápot, hogy a hideg levegőt a PC-ből pont a tápra fújja, és az ablakot is kinyitottam most, hogy jöjjön csak be a jó hideg téli levegő, hátha kedvez a tápnak. :D
Hát, lehet szalaghiba, csak fura, hogy a szalag egyik részéről mindent betölt a magnó, a másik részén meg sorozatban betölthetetlen programok vannak. De csak saját kis basic programok, semmi komoly. És igen, kb. 20-25 éves felvétel a kazettán, de a 90%-ukat így is betölti.
Esetleg deck-ről felveszem PC-re a be nem tölthető programokat és feltöltöm ide (vagy ftp-re) tömörítés nélkül, hátha valaki be tudja tölteni.

OFF: A régi, eredeti, de rossz táp kell valakinek? Fel tudja valaki használni valamire? Zozo esetleg, vagy bárki? (Működni működik, csak 5 perc után fagy vele a gép.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.January.08. 16:08:51
Quote from: szipucsu
Esetleg deck-ről felveszem PC-re a be nem tölthető programokat és feltöltöm ide (vagy ftp-re) tömörítés nélkül, hátha valaki be tudja tölteni.
Ha stereoban veszed fel akkor lehet játszani azzal is, hogy a jobb vagy bal hangsáv.
Quote
OFF: A régi, eredeti, de rossz táp kell valakinek? Fel tudja valaki használni valamire? Zozo esetleg, vagy bárki? (Működni működik, csak 5 perc után fagy vele a gép.)
Kell! Meg kell skalpolni, aztán bele egy új egyenírányító. (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/IM000727.jpg)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.January.08. 16:12:26
Quote from: szipucsu
egy újabb táp ez, ami rettentően melegszik, mert EXDOS is van a gépben, és nem ehhez lett a táp tervezve.
Ez nem igazán jó így.
Az előbb emlegetett megtuningolt eredeti táp vidáman viszi a gépet akkor is ha a teljes Mészáros Gyula kollekció rá van kötve + Spectrum emu, IDE kártya :-)
Szóval szerintem megjavítom neked, és használd azt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2014.August.18. 15:13:09
Rosszul emlékszem, hogy ha a gép hangkimenetébe bedugtuk a jack -et, akkor a belső hangszóró lekapcsolt ? Mert nekem nem akar se szólni a kierősítés, se lekapcsolni a belső hangszóró ...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.August.18. 15:28:52
Quote from: Z80System
Rosszul emlékszem, hogy ha a gép hangkimenetébe bedugtuk a jack -et, akkor a belső hangszóró lekapcsolt ?
Rosszul, semmi köze hozzá.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2014.August.18. 15:39:12
Hmmm ... akkor azért emlékszem a kikötögetésre ...

Nem szólni meg azért nem szólt, mert rossz inputba toltam a monitoron ... :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.August.18. 15:44:27
Quote from: Z80System
Hmmm ... akkor azért emlékszem a kikötögetésre ...
Kb ez volt mindenki első hw módosítása, hogy kikötötte/kapcsolót rakott a belső hangszóróra. :-D
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: gl2 on 2014.October.29. 10:59:11
Sziasztok!

Hozzávetőleg 20-22 éves állás után be szeretném kapcsolni a gépet. Mehet, vagy érdemes elötte belenézni? A kondenzátorok aggasztanak...

Laci
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.October.29. 11:23:52
Sziasztok!

Üdv a fórumon!

Quote
Hozzávetőleg 20-22 éves állás után be szeretném kapcsolni a gépet. Mehet, vagy érdemes elötte belenézni? A kondenzátorok aggasztanak...
Én nem hinném, hogy nagy gond lenne.
Ez a fajta Philips fekvő kondik (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/ISSUE5-4.jpg) tudnak kiszáradni, de igazából az egyiptomi - sivatagban tárolt :-) - gépeknél jön elő tömegesen a probléma.
A C9 értéke kritikus, ha az kiszárad kinyírja a TR2-es tranzisztort, így nem lesz 12V, ami széteső képben és bugó hangban mutatkozik meg.
Ezzel a fajta kondikkal szerelt alaplappal (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/ISSUE6-6.jpg) nem szokott gond lenne, hacsak nem megfelelő tápot dugna rá.

Ami sokkal valószínűbb probléma: a billentyűzet fólia repedése a csatlakozónál, ha még nem volt vágva, akkor pár mm levágásával javítható a dolog, amíg el túl rövid nem lesz.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: gl2 on 2014.October.29. 12:45:24
Üdv a fórumon!
Én nem hinném, hogy nagy gond lenne.
Ez a fajta Philips fekvő kondik (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/ISSUE5-4.jpg) tudnak kiszáradni, de igazából az egyiptomi - sivatagban tárolt :-) - gépeknél jön elő tömegesen a probléma.
A C9 értéke kritikus, ha az kiszárad kinyírja a TR2-es tranzisztort, így nem lesz 12V, ami széteső képben és bugó hangban mutatkozik meg.
Ezzel a fajta kondikkal szerelt alaplappal (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/ISSUE6-6.jpg) nem szokott gond lenne, hacsak nem megfelelő tápot dugna rá.

Ami sokkal valószínűbb probléma: a billentyűzet fólia repedése a csatlakozónál, ha még nem volt vágva, akkor pár mm levágásával javítható a dolog, amíg el túl rövid nem lesz.

Köszönöm a segítséget!

Ezek szerint füst nem lehet, legfeljebb nem fog rendesen működni. Az meg nem gond, helyrehozható. Felmerült, hogy belenézek, de ez esetben inkább nem nyúlok hozzá. Nem szivesen szedem szét, ha nem muszáj.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2014.October.29. 12:52:09
Felmerült, hogy belenézek, de ez esetben inkább nem nyúlok hozzá. Nem szivesen szedem szét, ha nem muszáj.
Ez billentyűfólia szempontjából is jó döntés, ha még egyben van, akkor nagy az esélye, hogy szétszedésnél reped el az öreg anyag.
Ha teszel bele vadi újat, akkor lehet már naponta 5x szétszedni :-)

Szóval szerintem kapcsold be, én 99%-ra azt tippelem, hogy maga a gép elindul, csak a fóliával lehet esetleg gond.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: jakoa on 2015.October.07. 09:58:58
Sziasztok!
Újoncként élnék egy javaslattal (lehet, hogy már nyitott kapukat döngetek).
Nem lehetne egy hibaelhárítási táblázatot készíteni a tipikus hibákról és okairól.

A konkrét problémám az volt, hogy kicsit megviselt gépet keltettem életre és csak fekete-fehér képe volt színes helyett.
(Megelőzendő a kérdéseket, színes TV-n próbáltam ki :-) ).
Először a Nick-re gondoltam, illetve valahol mintha olvastam volna színkeverő IC-ről.
Elkezdtem végigolvasni a fórumot és Szergej-nél találtam egy bejegyzést a C49(?) kondiról.
Szerencsére nálam is ez volt a megoldás (Sajnos az eredeti cimkét emiatt meg kellett bontani :-(
A kondi állításával sikerült is a képet kiszíneznem.
Az igaz, hogy a fórumon eközben sok hasznos infót is megszereztem és látom, hogy vannak tipikus hibák.
Jó volna ezeket egy táblázatba összeszedni. Ez a lelkes újraélesztőket segítheti (főleg olyan újoncokat is, mint én).
Amikkel találkoztam:
Fordított táp,
Kép szinkronhiba,
Nick problémái,
Kiszáradt kondenzátorok stb.

Létezik már ilyen?
(Persze nem a szokásos gyári leírásokra gondolok, hogy "Nincs kép: Ellenőrizze a hálózati kábel csatlakozását"...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2015.October.07. 10:33:42
Sziasztok!
Újoncként élnék egy javaslattal (lehet, hogy már nyitott kapukat döngetek).
Nem lehetne egy hibaelhárítási táblázatot készíteni a tipikus hibákról és okairól.

Szerintem szereles/szetszedes/alap dolgok/egyszerubb hibaelharitas kapcsan vmi wiki-s cikk jo lenne az EP wiki (http://wiki.enterpriseforever.com/index.php/Main_Page)be ... Vagy van mar ott hasonlo?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2015.October.07. 11:05:33
Gondoltam már ilyenre, csak idő/energia kéne hozzá :oops:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2016.March.04. 23:21:40
Mikor bekapcsolom az EP -met, akkor olyan fél vagy 1 másodperc időintervallumig vastag függőleges fekete-fehér csíkok jelennek meg a képen,

és csak azután kezd futni a memória teszt ...


Ezek a fekete/fehér csíkok úgy hallottam valami alaphiba/típushiba ...


Lehet hogy hamarosan elromlik az alaplap ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.March.05. 07:27:11
Ez nem hiba. Ilyenkor még nincs inicializálva a Nick, bekapcsoláskor véletlenszerűen beállt regiszterekkel, és videó memória tartalommal fut. A beállás nem teljesen véletlenszerű, gépek között más és más, de az adott gépen jellemzően ugyan olyan. Még nem kutattam a dolgot, de tippem szerint leginkább az alaplapi RAM IC-k típusától függhet.
Ebből alakul ki egy adott ábra ami ilyenkor látszik.

Az EXOS csak az után állít be LPT-t, miután az FF szegmenst letesztelte, ez kb 1 másodperc, addig látható ez a kép.

A gond akkor van, ha ez a kép ott marad, ekkor az EXOS nem jutott el az LPT beállításig, lehet keresni az okát.

Pici érdekesség: az EXOS 2.0 még a keretet se állítja feketére, ezért az EP64-ek véletlenszerű keretszínnel indulnak, ami ott marad a RAM teszt alatt.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2016.March.05. 09:43:32
Hálistennek ... 1 gonddal kevesebb ... thx ... :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2016.March.06. 10:20:17
Van egy olyan jelenségem, hogy bekapcsolásnál a kép függőlegesen 1 centivel kisebb mint mondjuk 1 óra múlva.

Gondolom ez TV hiba nem EP, igaz ?

Valami melegedési jelenség lehet ? Lehet tudni mi okozhatja ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: IstvanV on 2016.March.06. 10:49:45
Ez nem hiba. Ilyenkor még nincs inicializálva a Nick, bekapcsoláskor véletlenszerűen beállt regiszterekkel, és videó memória tartalommal fut.

Ez a jelenség emulátoron is látható EXOS 2.1-nél, bár a video RAM tartalma nem véletlenszerű, hanem FFh byte-okkal van feltöltve (a BFF8-BFF9h kivételével, ahova 0 kerül), csak a NICK portjai véletlenszerűek. Ez a script viszont hidegindításnál véletlenszerűen tölti fel a video RAM-ot:
Code: Lua
 1. setBreakPoint(4, 0, 3)
 2.  
 3. function breakPointCallback(t, a, v)
 4.   if t == 0 and a == 0 and readIOPort(0xB0) == 0 then
 5.     if readWordRaw(0x3FFFF8) == 0 then
 6.       for i = 0x3F0000, 0x3FFFFF do
 7.         writeMemoryRaw(i, math.floor(math.random() * 255.99))
 8.       end
 9.     end
 10.     return false
 11.   end
 12.   return true
 13. end
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: IstvanV on 2016.March.06. 10:56:09
Gondolom ez TV hiba nem EP, igaz ?

Valószínűleg igen, és nem az EP kimenete lett 312 sornál rövidebb. :) Elvileg a NICK órajele lehetne hibás, de az a vízszintes szinkront is elrontaná. CRT-n viszont hasonló jelenségek előfordulhatnak, mint ahogy például az is, hogy a kép mérete a fényerőtől függően változik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: endi on 2016.March.06. 11:19:53
én mindig is szerettem az ep indulásakor a furcsa csíkokat
olyan ez mint specy-n az a képernyő törlés effekt indulásnál :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2016.March.11. 10:35:42
A mostani EP -m olyan, hogy ha működés közben mozgatom, arrébb rakom, akkor a tápcsatlakozónál ilyen pillanatokra megszakadozik az érintkezés.

Ettől persze az EP megbolondul, sokszor a sűrű szakadozástól teljesen meggárgyul (megfagy), ki kell húzni stabilan, és visszadugni hogy észhez térjen.

Először azt hittem hogy a kábel tört meg a csatlakozónál, mert egy eredeti EP táp volt, melynek vége le lett vágva a kábelről és közbe lett iktatva egy lengőkapcsoló, hogy lehessen az EP -t kapcsolni kényelmesen, húzkodás nélkül.

Ez ráadásul túl rövidre volt vágva a kapcsoló méretéhez képest, így egy rövid kis csonk vezetett már csak a kapcsolóból az EP -be, mely kicsit még a levegőbe is emelte a kapcsolót, szóval el tudtam volna képzelni hogy meg van törve.

Ezért egy másik, hasonlóan megoldott, de sokkal hosszabbra hagyott EP tápomról átszereltem a (mostmár kb. 15-20 centis) kábelvéget, és a jelenség nem szűnt meg.

Most is szakadozik, talán nem annyira, mert a kábelhossz miatt flexibilisebb, de attól még a jelenség van.

De mikor a billenytűzetet szereltem 1-2 hete, akkor megnéztem és nincs kitörve az alaplapból a tápcsatlakozó sem.


Magyarul sztm. maga a tápcsatlakozó érintkezése, belül a tápcsatlakozóban lesz valószínűleg hibás ...

Van ilyen ? Ki kell cseréljem a tápcsatlakozót egy újra ? Kiforrasztani, meg minden ?Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.March.11. 11:52:16
Magyarul sztm. maga a tápcsatlakozó érintkezése, belül a tápcsatlakozóban lesz valószínűleg hibás ...

Van ilyen ? Ki kell cseréljem a tápcsatlakozót egy újra ? Kiforrasztani, meg minden ?
Láttam már ilyen hibát. Lomexben:
TÁP DC ANYA 5.5/2.1/9.5mm DCS-5521-5 (G-S) NYÁK 90° [43-07-67]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Z80System on 2016.March.11. 12:48:19
Hmmm, thanx ez talán nem haladja meg a képességeimet ... :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.15. 11:10:16
Sziasztok!

Még újonc vagyok az EP terén, legalábbis tudást illetően. Játékokban már inkább otthon vagyok. :)
Van egy EP128-am ami végülis működik rendesen, de a fehér szín a képernyőn elmosódik oldalirányba. Lehet a többi is kicsit, de a fehér szín igazán szembetűnő.
Pl amikor bejön a basic, nem is igazán szembetűnő a dolog, mivel nincs fehér.

Próbáltam már más táppal és más Basic cart-tal is, de nincs változás.

Van ötletetek, hogy mitől lehet / hogy lehetne megjavítani?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.15. 11:13:20
Milyen kábellel kötöd a tévére? Ha nem SCART, a megoldás az, hogy át kell térni SCART kábelre :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.15. 11:17:09
Milyen kábellel kötöd a tévére? Ha nem SCART, a megoldás az, hogy át kell térni SCART kábelre :-)

Az ötlet jó. :)
Van ötleted, honnan tudok beszerezni egyet, vagy hol van hozzá leírás, hogy össze tudjam rakni?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.15. 11:28:22
Bekötés itt a lap alján. (http://enterprise.iko.hu/pinouts.htm)

Készen spanyoloktól lehet rendelni. (http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=48&controller=product&id_lang=1)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.15. 11:33:28
Ohhh, köszönöm!!! :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.15. 11:51:16
Még egy probléma ami feljött a gépnél.

Valamiért a kazettákat nem olvassa be a gép, csak ha betöltés közben kikapcsolom a TV-t.

Ez mitől lehet?
Valahogy helyre lehetne hozni, hogy ne kelljen állandóan kapcsolgatni a TV-t?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2016.April.15. 20:44:05
Valahogy helyre lehetne hozni, hogy ne kelljen állandóan kapcsolgatni a TV-t?
Ha jól tudom, a kábelt kell úgy elvezetni, hogy messzebb legyen a tévétől. Akár az antenna is talán, meg persze a magnó.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.15. 21:35:36
Erről anno írtak a Mikromagazinban. Ott is azt tanácsolták, hogy húzd ki a tévé kábelt.
Junoszttyal nem volt ilyen bajunk :-)
Egy 80-as évek elejei Videoton tévével voltak ilyen gondok, húzgáltuk a kábelt :-) de ha jól emlékszem az is segített ha a gyári magnó helyett egy akkoriban menő Akai vagy Aiwa (vagy valami ilyesmi :-) ) sztereó rádiós magnót használtunk.

Majd nézd meg, hogy Scart kábellel mi a helyzet.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.16. 21:47:46
Remélem a Scart-tal jobb lesz. :)
De most azt hiszem mindjárt elgurul a gyógyszerem.

A tavaszi nagy feltárások közben rátaláltam az (not original) EXDOS kártyámra is. Gondoltam rá is dugom gyorsan a gépre.
Ahogy elindítottam a gépet a memóriatesztnél mindig elhasalt és újra kezdte. Aztán meguntam és kikapcsoltam aztán lehúztam az EXODS-t.
Viszont azóta a gép sem indul. Úgy látszik kinyírta az EP-t az EXDOS... :(

Van ötletetek mi lelhette a gépet?
Elkezdi a memóriatesztet, aztán ha elér valameddig, akkor vagy piros ugráló képernyő jön, vagy üres fekete, vagy újra kezdi a memóriatesztet...

Azt hiszem ma nem fogok jól aludni... :/
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: endi on 2016.April.16. 22:38:15
hát, egyel kevesebb ep...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2016.April.16. 22:40:26
Ha a memóriateszten hasal el, akkor valószínűleg a memóriával van gond, azt meg ki lehet cserélni, nem?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.17. 02:06:34
Így első hallásra alaplapi RAM hibának tűnik. És lehet, hogy semmi köze az EXDOS-hoz, csak pont most jött elő.
Pár gépben már kellett cserélnem. De lehet esetleg Z80 is.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.17. 10:09:19
Hát remélem megúszom pár RAM modul cserével...
Lehet még egyáltalán kapni valahol ilyen RAM modulokat, vagy fel kellene boncolni egy donor EP-t?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ergoGnomik on 2016.April.17. 12:45:58
Feltételezem a "RAM modul" csak véletlenül csúszott ki, és RAM IC-re gondoltál. A korabeli gépekben főként ebből konstruálták a memóriát, úgyhogy nem csak másik EP-ből lehet keríteni. Mondjuk újat valószínűleg (biztos) nem kapsz sehol, szóval eBay, Vatera, stb. lesz a jó barátod. Vaterára ránéztem, látszik is ott egy készlet belőlük, de nem tudom a 300 nanósok mennyire jók ide.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.17. 17:10:38
RAM IC-m van pár marékkal.
Első körben meg kéne nézni az EXOS 2.4 RAM tesztjével, hogy mit mutat, ha kell a Beep tesztet is bevetve.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.17. 18:57:07
Köszönöm a segítséget!

Nem gondoltam volna, hogy a régi "hobbim" új hobbivá fog alakulni. :)
Teljesen rákattantam az EP-mre. :D

Természetesen RAM IC-re gondoltam. És most az IC alatt nem Inter City-re. ;)

Ha nem indul el a gép, hogy tudom tesztelni a ramokat?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.17. 19:08:18
Ja másik kérdés. Valószínű az EXDOS-om is RAM hibás lehet?
A RAM ellenőrzésben talán az ötven valameddig jutott el a tesztelés és utána kezdte előlről.

Mi jöhet még szóba szerintetek?

Jah és persze most nézem, hogy a kondikból is van sérült a kártyán... :(

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.18. 17:46:02
Nah kicsit rászálltam megint a gépre.
Az EP memóriatesztje eljut az F8-ig és utána hal le.
Ha jól gondolom ezután kéne az Enterprise feliratnak jönnie.
Most nem indult újra a mem teszt. KB mindig mást produkál.

Így is valószínű RAM hibára gyanakszotok?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.18. 18:46:02
Erősödik a Z80 gyanúm...
Lásd ezeket a tapasztalatokat. (https://enterpriseforever.com/hardver/hibaelharitas/msg8026/#msg8026)

Meg kéne nézni, hogy az EXOS 2.4 Advanced RAM tesztje (https://enterpriseforever.com/programozas/exos-2-3-tovabb-fejlesztese/msg27709/#msg27709) mit mond rá.

És egy érdekes kérdés: ha hagyod menni a gépet 5-10 percig, nem javul meg? Mert van éppen nálam ilyen beteg, amit azt csinálja, hogy szét esik a kép, lefagy RAM tesztben, stb, ha el is indul a BASIC, akkor ott fagy le. Úgy kezdte, hogy először mondjuk fél percig vacakolt, aztán jó volt. Aztán egyre több idő kell neki, most már pár perc után indul el rendesen. Ha hagyom kihűlni, akkor megint kezdi...
Egyelőre felderítés alatt áll az ügy...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2016.April.18. 21:42:27
Erősödik a Z80 gyanúm...
De nyugi, Z80-at is lehet kapni még ma is, ahogy Zozo is írta.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.April.18. 23:33:38
De nyugi, Z80-at is lehet kapni még ma is, ahogy Zozo is írta.

De akkor én már cserélném a Helyedben Z80B -re, hátha később fejleszteni is akarod azt a masinát... :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.20. 10:32:16
És egy érdekes kérdés: ha hagyod menni a gépet 5-10 percig, nem javul meg? Mert van éppen nálam ilyen beteg, amit azt csinálja, hogy szét esik a kép, lefagy RAM tesztben, stb, ha el is indul a BASIC, akkor ott fagy le. Úgy kezdte, hogy először mondjuk fél percig vacakolt, aztán jó volt. Aztán egyre több idő kell neki, most már pár perc után indul el rendesen. Ha hagyom kihűlni, akkor megint kezdi...
Egyelőre felderítés alatt áll az ügy...

Kipróbáltam, de negyed óra után sem változott semmit.
Pedig reménykedtem a spontán gyógyulásban... :|
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.April.26. 12:10:20
Most mi a helyzet a géppel?
Csak mert a magnós kérdésedből úgy tűnik mintha már lenne hova betölteni a sípolást :-)

Egyébként meg rakd rendbe azt az EXDOS-t, az a legegyszerűbb megoldás!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.April.26. 12:21:05
Sajnos a gép még mindig áll. Vettem egy Z80-at, de még nem érkezett meg. Remélem a csere rendbe hozza majd.

A nagy tavaszi takarításban találtam még egy EP-t meg más kincseket is. :)
Viszont az EXDOS-t nem merem kipróbálni a másik gépen. Félek, hogy hazavágná azt is.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.April.26. 23:52:11
Sajnos a gép még mindig áll. Vettem egy Z80-at, de még nem érkezett meg. Remélem a csere rendbe hozza majd.

A nagy tavaszi takarításban találtam még egy EP-t meg más kincseket is. :)
Viszont az EXDOS-t nem merem kipróbálni a másik gépen. Félek, hogy hazavágná azt is.

Küldd el Zozonak, majd Ő megnézi! ;-) (Az morbid, hogy van, de nem jó semmire, csak dísznek!)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.07. 16:38:47
Még mindig a postást várom, de nem akar jönni a Z80-asokkal... =/
A másik EP-vel lehet inkább nem túráztatnám a tápom, mert csak egy van.
Hány amperes tápot érdemes használni a géphez, hogy stabil legyen?

5.5mm x 2.1mm csatlakozójú táp kéne hozzá ha jól gondolom, vagy más a csatija?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.07. 16:50:51
Még mindig a postást várom, de nem akar jönni a Z80-asokkal... =/
Csak nem Kínából rendelted?
Ha igen, akkor nem árt majd lepróbálni őket, hogy egyáltalán működnek-e.

Quote
A másik EP-vel lehet inkább nem túráztatnám a tápom, mert csak egy van.
Angol vagy német táp? Az angol 2A-es, a német csak 1.3-as, ezek szoktak inkább meg pusztulni.

Egyébként javítható. (http://ep128.hu/Ep_Hardware/Tapegyseg_javitas.htm)

Quote
Hány amperes tápot érdemes használni a géphez, hogy stabil legyen?
Attól függ, hány kártyát raksz rá. Biztos ami biztos 2A vagy több.

Quote
5.5mm x 2.1mm csatlakozójú táp kéne hozzá ha jól gondolom, vagy más a csatija?
Igen. Polaritásra figyelni!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.10. 22:03:49
De Kínából rendeltem. Remélem működni fognak.
Hogyan lehetne lepróbálni őket? Gondoltam a beépítés lesz a lepróbálás. =)

Német tápról van szó. Eddig szerencsére bírja a strapát, de lekopogom.
Belenéztem a szerelésbe ha már belinkelted. A táp hátlapja egyébként csak simán lepattintható, mert látom, hogy sehol sincs rajta csavar?

Szúrópróbaszerűen elkezdtem közben ellenőrizni a hibás alaplapot.
A C29-es kondinak a két lábánál zárlatot találtam. Kiforrasztottam a kondit, de a lábainak a helyén még mindig zárlatot találok, úgyhogy nem a kondi volt a ludas.
Van ötletetek mivel lehetne továbbhaladni a nyomozásban? :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.11. 09:59:52
Kicsit utánanéztem.

(http://kepfeltoltes.hu/160511/EP_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Ha a kondit kivéve is zárlat van a lábai helyén, akkor az R83 ellenállás lehet a ludas, vagy szerintetek más?

Természetesen tönkretettem a kondit, úgyhogy újat kell vennem...
Ez egy 47 pF -os 12V-os kondi?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.11. 10:02:22
Hogyan lehetne lepróbálni őket? Gondoltam a beépítés lesz a lepróbálás. =)
Kéne egy gép amiben foglalatban van a Z80.
Vagy akkor a javítandóba rakjál foglalatot.

Quote
A táp hátlapja egyébként csak simán lepattintható, mert látom, hogy sehol sincs rajta csavar?
Kellő erőszakkal. vannak azok a hosszú pöckök, amiknek a vége a műgyantába van beleöntve. Addig kell erőszakoskodni, amíg eltörnek.
De erről az oldalról csak akkor kell támadni, ha a drótot kell cserélni.

Quote
A C29-es kondinak a két lábánál zárlatot találtam. Kiforrasztottam a kondit, de a lábainak a helyén még mindig zárlatot találok, úgyhogy nem a kondi volt a ludas.
Van ötletetek mivel lehetne továbbhaladni a nyomozásban? :)
A kapcsolási rajz segíthet :-) (http://enterprise.iko.hu/schematics/EP64-3~0.jpg) A C29 egy tekercs két lába között van, így alapból zárlatot fogsz mérni.

EPROM égetőd van? Korábban felsoroltam különböző teszt ROM lehetőségeket amit ki kéne próbálni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.11. 10:06:07
Köszönöm a segítséget Zozosoft!
Még kérlek erre válaszolj. :)

Quote
Természetesen tönkretettem a kondit, úgyhogy újat kell vennem...
Ez egy 47 pF -os 12V-os kondi?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.11. 10:16:56
Inkább legyen több V-os (hogy legyen tűrése is), de első keresésre 50V-osnál kisebbet nem is láttam, így ez nem gond.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.11. 17:31:25
Nah megérkezett a várva várt Z80. :)
Be is tettem a régi helyére, a kondit is kicseréltem, de semmi változás. Az F8-nál ugyanúgy abbahagyja a memchecket és megáll.
 
Van esetleg még ötletetek mivel lehetne folytatni a fixelést?

Rámértem pár dologra a gépen.
Az pl. normális, hogy bekapcsolva nincs feszültség az X1-en meg egy csomó ellenálláson pl R204, R203, R5 ... ?
De az R6-on már van kb 1V fesz.
?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.May.12. 00:05:00
Vidd be Zozonak, egyszerűbb lesz, mint levelezni... ;-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.12. 09:19:41
Van esetleg még ötletetek mivel lehetne folytatni a fixelést?
Párszor már említettem, hogy teszt romokkal kéne ránézni...

Mivel van kép ezért nem hiszem, hogy itt ellenállás/kondenzátor szinten lenne hiba. Szerintem valami IC lesz hibás (remélhetőleg nem Nick/Dave).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.12. 09:42:17
Mivel van kép ezért nem hiszem, hogy itt ellenállás/kondenzátor szinten lenne hiba. Szerintem valami IC lesz hibás (remélhetőleg nem Nick/Dave).

Az U18 és a körülette lévő U-k viszonylag elég melegek.
Lehetséges, hogy ők véreznek?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.12. 10:18:41
Az U18 és a körülette lévő U-k viszonylag elég melegek.
Mit értünk elég meleg alatt? Odaég az ujjad? :-) Ha nem akkor az normális.
Ha zárlatosan lenne hibás egy IC, akkor szintén nem lenne kép. Egyrészt mert hiányozna az a IC, másrészt zárlatba hozza az 5V-os ágat, így a többi se működik.

Az U18 csinálja a 8MHz rendszerórajelet, szóval dolgozik keményen :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.13. 18:52:52
És feltámadt hamvaiból! Egy újabb EP menekült meg a haláltól. :D
Ilyen egy igazi jó péntek!

Nem értem miért, de a teszt ROM-mal elindul, bár "65536 bytes not working".

Lehetséges, hogy eddig csak simán a RAM hiba miatt nem indult el?
Bár fura, hogy eddig el sem indult. Lehet a régi ROM-nak is kampó? :/

Azt mondja még el nekem valaki legyen szíves, hogy tudom elindítani a bejelentkezéskor a Zozosoft féle teszt ROM-on a különböző teszteket. Mert HOLD-dal meg tudom fogni a kezdő képernyőt, de bármelyik gombot nyomom egyik opció sem akar bejönni. :)

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.13. 19:06:52
Lehetséges, hogy eddig csak simán a RAM hiba miatt nem indult el?
Lehet, az eredeti teszt nem elég alapos, főleg címvezeték hibák tekintetében.

Quote
Bár fura, hogy eddig el sem indult.
Miután lefut a RAM teszt, már a nullás lapot is használná (ez a legalacsonyabb számú RAM szegmens, alap 128-as gépen az F8), ha ez hibás, akkor fagy a rendszer.

Quote
Lehet a régi ROM-nak is kampó? :/
Nem túl valószínű, de amúgy is elavult verzió :-)

Quote
Azt mondja még el nekem valaki legyen szíves, hogy tudom elindítani a bejelentkezéskor a Zozosoft féle teszt ROM-on a különböző teszteket.
-bekapcsoláskor nyomod az adott gombot, pl az A-t
-teljes hideg indítást kérsz, azaz pl C+A legyen lenyomva amikor megnyomod a reset gombot
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.13. 19:29:21
Hmmm, nincs ehhez valahol egy leírás?

A teli zöld képernyő jelenti az ok-ot?

Közben próbálgatom a gépet és eléggé összevissza működik.
10-ből egyszer bejön rendesen az basic.
A többi 9-ben meg vagy üres sötét képernyő, vagy hülyeségeket írkál a képrenyőre, vagy talán még vibrálás is volt egyszer kétszer. Az az éredekes, hogy amikor elhasal a gép, akkor általában az elején a mem-test viszont nem talál hibát.

Sima RAM csere megoldhatja a bibit?
Ha igen honnan tudom, hogy melyiket kell kicserélni?

Már közel a cél. :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.May.13. 23:39:55
Húzd ki a cartridge (bővítőt), próbáld úgy is bekapcsolni a gépet...
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.13. 23:46:54
Húzd ki a cartridge (bővítőt), próbáld úgy is bekapcsolni a gépet...

Csak cartridge nélkül próbáltam.
A teszt ROM a gépben van az EXOS helyén.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.14. 07:35:52
A teszt ROM a gépben van az EXOS helyén.
Pontosan melyik is?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.14. 07:43:27
Hmmm, nincs ehhez valahol egy leírás?
Itt, úgy a közepétől. (http://ep128.hu/Ep_Util/Exos.htm)
Innentől meg a folytatás. (https://enterpriseforever.com/programozas/exos-2-3-tovabb-fejlesztese/msg27709/#msg27709)

Quote
A teli zöld képernyő jelenti az ok-ot?
Nem, az fagyást jelent :oops: De ha 2.32-nél régebbi verziót használsz, akkor ez lehet a gyári EXOS-ban lévő bug is.

Próbáld ki fixen 64K-s módban indítani a gépet. (ALT gomb)
Ha így stabil, akkor az alaplap jó, a plusz 64K bővítőpanellel lesz a gond.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.18. 17:12:38
Pontosan melyik is?

Ő lenne az.

(http://kepfeltoltes.hu/160518/rom_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.19. 02:46:02
Ő lenne az.
Hűha, ez jó régi :-)

Ebben egyrészt meg van az a bug, ami a gyári EXOS-ban volt, és jelentkezhet zöld képernyős fagyásként. Ez a 2.32-ben lett kijavítva.
Másrészt hiányzik az Advanced memória teszt, amit folyton emlegetek.

Itt a legfrissebb. (https://enterpriseforever.com/programozas/exos-2-3-tovabb-fejlesztese/?action=dlattach;attach=10420)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.19. 14:54:55
Próbáld ki fixen 64K-s módban indítani a gépet. (ALT gomb)
Ha így stabil, akkor az alaplap jó, a plusz 64K bővítőpanellel lesz a gond.

64K-s módban mindig gond nélkül elindul és így olyan üzenet sincs, hogy "xxxxx bytes not working".

Ezek szerint az alaplap fölötti bővítőpanelen lesz valami bibi?
Ha az F8 IC-nél hasal el mindig a memtest 128K-s módban, akkor valószínű az lesz a ludas? Ha igen az pontosan melyik a bővítőpanelon?
Már közel a cél. :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ergoGnomik on 2016.May.19. 19:32:50
64K-s módban mindig gond nélkül elindul és így olyan üzenet sincs, hogy "xxxxx bytes not working".

Ezek szerint az alaplap fölötti bővítőpanelen lesz valami bibi?
Ha az F8 IC-nél hasal el mindig a memtest 128K-s módban, akkor valószínű az lesz a ludas? Ha igen az pontosan melyik a bővítőpanelon?
Már közel a cél. :)
Nem létezik olyan, hogy "F8 IC". A memóriabővítő 8db 64kx1bit DRAM IC-ből áll. Az "F8" memória szegmens az összes IC-t érinti. Sajnos ez elég nehéz ügy, valahogyan egyesével tesztelned kellene a tokokat, vagy tudottan jókra cserélned azokat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.19. 19:52:18
Ohh, azt hittem a memória szegmensek egyben fizikai memóriákat is jelentenek.
"Bocs, még ideológiailag is kezdő vagyok." ;)

Tudtok valami olcsóbb forrást ahonnan lehetne memóriát venni?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.19. 20:58:23
Hamár szétszeded, rakj bele kicsit többet. (http://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/320k/320.htm)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.22. 10:05:53
Köszönöm az ötletet. :)

Van esetleg valahol egy lista, hogy milyen RAM IC-kel működik a gép?
Esetleg van egy kompatibilis RAM IC lista?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ergoGnomik on 2016.May.22. 10:40:08
Van esetleg valahol egy lista, hogy milyen RAM IC-kel működik a gép?
Esetleg van egy kompatibilis RAM IC lista?
Hát, nemigen. Mindenki gyártotta ezeket és teljesen szabványos alkatrészek. Esetleg azzal lehetne baj ha túl lassú lenne, de az olyan nagyon régi darabok már szerintem teljesen kikoptak a "piacról". Beszerezni ismerőstől vagy retró cuccokkal foglalkozó ad-vesz oldalakon próbálkozhatsz.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.22. 13:45:51
Hűha, ez jó régi :-)

Ebben egyrészt meg van az a bug, ami a gyári EXOS-ban volt, és jelentkezhet zöld képernyős fagyásként. Ez a 2.32-ben lett kijavítva.
Másrészt hiányzik az Advanced memória teszt, amit folyton emlegetek.

Itt a legfrissebb. (https://enterpriseforever.com/programozas/exos-2-3-tovabb-fejlesztese/?action=dlattach;attach=10420)

Zozosoft, Neked van esetleg  egy fölös Test ROM cartridge-od, amitől megválnál? :oops:
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.23. 13:21:42
Van esetleg valahol egy lista, hogy milyen RAM IC-kel működik a gép?
Esetleg van egy kompatibilis RAM IC lista?
4164 kompatibilis DRAM IC-k, adatlapokon 64Kx1 bit vagy 65536x1 bit adat szerepel. Legyen 150ns-os vagy gyorsabb.
Néhány típus, amivel gyárilag szerelték a gépeket: Hitachi HM4864, Toshiba TMM4164P, NEC D4164C, National NMC3764N

Viszont a bővítésre gondolva érdemesebb egyből 41256 kompatibilis IC-ket nézni (256Kx1 vagy 262144x1).
Itt én leginkább a HY53C256 típust ajánlanám, az már CMOS technológiájú, kevesebb áram kell neki (kevésbé fog melegedni a gép hűtőbordája).
Amíg nem építed hozzá a bővítés többi részét legyenek az 1-es lábak fixen GND-re, vagy +5V-ra kötve. (Az 1-es láb a plusz címvezeték, ami a korábbi kisebb 4164-eseknél nem használt, nincs bekötve.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.23. 13:28:21
Zozosoft, Neked van esetleg  egy fölös Test ROM cartridge-od, amitől megválnál? :oops:
A mostanit nem te égetted be magadnak? Azt hittem van EPROM égetőd :oops:

És nem az alaplapi EXOS ROM-ból kéne legújabb? Ebből mutattál 2.3-asról fotót.

És ha kell vannak 4164-es RAM IC-k is, ill. 41256-osak is (sajnos az ajánlott HY53C256-ból nincs fölös :-( )
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.May.24. 10:00:48
Az alaplapi EXOS TEST ROM-ból  is jó lenne a legfrisebb, csak ha létezik Cartridge-ban azért az csak kényelmesebb lenne. :)

Kompatibilis RAM IC-ket nem lehet bányászni más gyakoribb gépekből? Pl C64?
Abból lenne pont donorom is. :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: ergoGnomik on 2016.May.24. 10:33:23
És ha kell vannak 4164-es RAM IC-k is, ill. 41256-osak is (sajnos az ajánlott HY53C256-ból nincs fölös :-( )
Nem tudom, hogy ez (http://bg-electronics.de/shop/product_info.php/products_id/2659) mennyire elfogadható áron van? Plusz még a postaköltség 6,5€.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szalai56 on 2016.May.24. 22:00:35
Az alaplapi EXOS TEST ROM-ból  is jó lenne a legfrisebb, csak ha létezik Cartridge-ban azért az csak kényelmesebb lenne. :)

Kompatibilis RAM IC-ket nem lehet bányászni más gyakoribb gépekből? Pl C64?
Abból lenne pont donorom is. :)

C64-ből csak a régi barna gépé jó (de ez barbárság), 41256-t tudok adni 8 db-t.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.May.24. 22:26:35
És ahogy neztem a neten, jo lassu IC-ket raktak C64-be (2-300ns).
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: lgb on 2016.May.25. 22:12:36
És ahogy neztem a neten, jo lassu IC-ket raktak C64-be (2-300ns).

Szerintem eleg az neki :) 6502 (na jo, 6510, de a core 6502) ~1MHz orajelen 500ns az orajel egyik "fele" annyi ido alatt kell tudnia valaszolnia ugymond. Persze az egyeb cimdekodolas, miegymas miatt pont 500ns az azert keves lenne, gondolom a 200-300ns az igy kb ki is jon. Amugy EP-be az nem eleg? Marmint turbo EP nelkul persze :)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.July.29. 20:03:48
Hosszú idő után végre ma van egy kis időm megint elővenni az EP-ket. :)

EXDOS kártyánál ha a memóriánál azt írja, hogy valamennyi memory is not working, akkor általában mi a ludas? A memória IC vagy esetleg a mellette lévő kondi halála is okozhat ilyen tünetet?

Olyan esetleg előfordulhat, hogy a hosszú állás után a memória IC lábak már nem érintkeznek a tokkal rendesen? :?: Nem forrasztva vannak.

Nagyon ritkán az összes memóriát működőnek mutatja és az EXDOS órája is működik a jobb felső sarokban.

Egyébként minden más rendesen működik az EXDOS kártyán.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.July.29. 23:52:18
Hosszú idő után végre ma van egy kis időm megint elővenni az EP-ket. :)

EXDOS kártyánál ha a memóriánál azt írja, hogy valamennyi memory is not working, akkor általában mi a ludas? A memória IC vagy esetleg a mellette lévő kondi halála is okozhat ilyen tünetet?

Olyan esetleg előfordulhat, hogy a hosszú állás után a memória IC lábak már nem érintkeznek a tokkal rendesen? :?: Nem forrasztva vannak.

Nagyon ritkán az összes memóriát működőnek mutatja és az EXDOS órája is működik a jobb felső sarokban.

Egyébként minden más rendesen működik az EXDOS kártyán.

Abból, amit leírtál, jó minden a kártyán, csak eszelős érzékeny arra, HOGYAN ("hová") dugod be! Ha 1mm -t eltér a kártya a "normál" csatlakozási ponttól, akkor jönnek a nem működő RAM -ok, nem kezelt lemez, vagy a kártya egyáltalán nem is látszik... Peches esetben 8-10x is fel kell dugni a kártyát, mire végre A HELYÉN van! (Érdemes megtisztogatni a nyák végét, ahová a kártya felcsúszik! Alkoholos akármi...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.July.30. 17:00:41
Abból, amit leírtál, jó minden a kártyán, csak eszelős érzékeny arra, HOGYAN ("hová") dugod be! Ha 1mm -t eltér a kártya a "normál" csatlakozási ponttól, akkor jönnek a nem működő RAM -ok, nem kezelt lemez, vagy a kártya egyáltalán nem is látszik... Peches esetben 8-10x is fel kell dugni a kártyát, mire végre A HELYÉN van! (Érdemes megtisztogatni a nyák végét, ahová a kártya felcsúszik! Alkoholos akármi...)

Remélem csak ennyi a probléma. A nyák végét már megtisztítottam, az sajnos nem segített.
Ha bekapcsoláskor a memtest-nél error-t ír ki néha az is lehet a rossz csatlakozás oka?

Van esetleg valami jó kis módszer erre, hogy pont a helyére csusszanjon vagy marad a sok próbálkozás? :)

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.July.30. 23:35:35
Remélem csak ennyi a probléma. A nyák végét már megtisztítottam, az sajnos nem segített.
Ha bekapcsoláskor a memtest-nél error-t ír ki néha az is lehet a rossz csatlakozás oka?

Van esetleg valami jó kis módszer erre, hogy pont a helyére csusszanjon vagy marad a sok próbálkozás? :)

Érdemes a "két véglettel" kezdeni a próbálkozást, tehát: Szorítsd az egyik széléhez és úgy dugd fel! Ha az nem jó, akkor feszítsd a másik széléhez és úgy! (Egyik be szokott jönni jó esetben...) Ha egyik sem válik be, akkor sajnos marad a próbálgatás... A sajátom is (ha pl. fejlesztés vagy uram bocsá' nagytakarítás, stb. miatt le van húzva) 7-8 próbálkozás után szokott a helyére kerülni! (Ha épp minden jó, NE maceráld! :-D )
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.August.01. 19:29:49
EXDOS kártyánál ha a memóriánál azt írja, hogy valamennyi memory is not working, akkor általában mi a ludas?
Első kérdés, hogy a tényleges memóriából hiányzik, vagy fantom nem működő memória jelenik meg?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.August.08. 18:29:39
Ezt nem hiszem el... :cry:

Tegnap még működött a exos 2.3-as gépem. Szétszedtem, kitakarítottam a belsejét és sajnos vágnom kellett a billentyű fóliájából, majd a "gombok nélkül" kipróbálva működött és a billentyűk is mind működtek.
Ma bekapcsolatam volna EXDOS-t rádugva és csak az alábbi futó képernyőt kaptam...

Azóta csak ez jön be ha bekapcsolom a gépet.

(http://kepfeltoltes.hu/160808/20160808_080240_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)

Az 5V és a 12V megvan. Tovább még nem jutottam a nyomozásban. Van esetleg ötletetek, hogy mi okozhat ilyen futó képernyőt?

Nem tudom mi történhetett, csak arra tudok gondolni, hogy lehet, hogy egy csavar az alaplap alatt maradt beesve és zárlatot csinált valahol...

Van öteletetek? :?:

Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.August.08. 19:32:45
Így ránézésre hibát talál már a teszt kezdetén a ROM, és a folyamatosan pörgő keretszín hibajelzéshez ugrott.
Ha nem látsz olyat, hogy INTERNAL CHECKSUM ERROR, akkor nem a ROM-ban van a hiba, hanem az alaplapi 64K-ban talált hibát.
A 2.4-esben ilyenkor lehetne próbálkozni a sípolós teszttel, ill. korábban linkeltem ennek a külön ROM verzióját.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2016.August.08. 23:48:23
Húzz le (ki) róla mindent! (Tehát ne legyen rajta kártya, ne legyen benne cartridge!) Úgy is ez van...? Ha igen, akkor a Zozo által írtak a mérvadók!
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Borg on 2016.September.21. 10:04:54
Egy "érdekesség": A német 128-as gépem tápja 14V-ot ad le. Nem tűnt fel elsőre, mert minek méregessem, ha minden megy? Viszont kipróbáltam 9V-os táppal is, és azzal be sem indul - a 12V nyilván nincs meg.
Elvileg ugye a 7805-ösöknek nagyon nem jó ez a feszültség már (melegszik a hűtőborda, de mivel soha nem megy órákig, nem okozott gondot), tehát érdemes lenne csinálni vele valamit - de a tápot kinyitni nem tudom, a gépet meg ha kijavítom, akkor csak barkács táppal fog menni.
Szerintetek merre induljak?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.November.04. 15:49:27
Bocs, ezt csak most vettem észre :oops:

Egy "érdekesség": A német 128-as gépem tápja 14V-ot ad le.
Ez terhelve is ennyi?

Quote
Viszont kipróbáltam 9V-os táppal is, és azzal be sem indul
Pedig kéne. Pár éve volt itt szó PC tápból EP 9V témáról, 7809-esekkel, amik a biztonság kedvvért diódákkal vannak közösítve. A diódák miatt még esik is egy kicsi a 9V-ból, úgy kb 8.7 lesz. Szépen mennek vele a gépek, és így a borda is kevésbé melegszik.
Szóval ha meg volt a 9V abban a tápban, azzal mennie kéne.

Quote
melegszik a hűtőborda, de mivel soha nem megy órákig, nem okozott gondot)]melegszik a hűtőborda, de mivel soha nem megy órákig, nem okozott gondot
Az a érdekes, hogy valaki már rakott fel olyan fotót, hogy eldeformálódott a takaró műanyag a gépén. Lehet, hogy az ő tápja is többet ad le? Lehet, hogy volt ilyen hibás táp sorozat?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.November.27. 10:53:00
Újra van egy kis időm EP-zni!  :)

Egy kis segítségre lenne szükségem.

A gépet bekapcsolva ad képet, de nagyon gyorsan jobbra-balra cikázik a kép folyton.
Monitor és RF kábellel is ugyanezt produkálja, két db régi képcsöves TV-n is ugyanez a helyzet, amin a másik EP-om szépen működik.
A tápegységet is próbáltam más géppel. Más gép szépen működik vele, így nem hiszem, hogy ez okozhatja a problámát.
Cartridge nélkül is próbáltam, de úgy sem javul a helyzet.

Egyébként a szövegszerkesztő bejön és működik, csak a kép rossz.

Van ötletetek mi okozhatja ezt a problémát, hogy lehetne megoldani?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.November.27. 11:36:29
A led melletti "tekerőt" próbáld óvatosan állítani. (Az a NICK órajelét finomhangolja.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.November.28. 09:09:44
És valóban. Köszönöm a segítséget! :)

A led melletti "tekerőt" próbáld óvatosan állítani. (Az a NICK órajelét finomhangolja.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.December.13. 08:59:46
Ha a legtöbb EP tápegységen terhelés nélkül 12V-ot lehet mérni 9V helyett, akkor a kiváltásához lehetséges, hogy inkább egy 12V-os tápegység lenne jobb?

Kipróbáltam egy 1A -es 9V-os tápot, amivel a gép működik, de értékelhetetlen képet adott.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.December.13. 09:11:10
Ha a legtöbb EP tápegységen terhelés nélkül 12V-ot lehet mérni 9V helyett, akkor a kiváltásához lehetséges, hogy inkább egy 12V-os tápegység lenne jobb?
Nem igazán, csak izzani fog a hűtőborda tőle.

Quote
Kipróbáltam egy 1A -es 9V-os tápot, amivel a gép működik, de értékelhetetlen képet adott.
Ott valami gubanc van. Én PC tápról csinálok 7809-esekkel 9V-ot, amik diódával vannak összekötve, emiatt olyan 8.7 körül jön ki. És szépen mennek a gépek vele, a hűtőborda pedig hüvösebb lett.
Terhelés alatt mennyi marad abból a 9V-ból? Az 1A lehet kevés, a német gépekhez 1.3A-es tápot adtak (ezek szoktak leginkább pusztulni), az angol tápok 2A-sek. (Még a ZX Spectrum-hoz is 1.4-est adtak.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.December.13. 18:58:48
Quote
Ott valami gubanc van. Én PC tápról csinálok 7809-esekkel 9V-ot, amik diódával vannak összekötve, emiatt olyan 8.7 körül jön ki. És szépen mennek a gépek vele, a hűtőborda pedig hüvösebb lett.
Terhelés alatt mennyi marad abból a 9V-ból? Az 1A lehet kevés, a német gépekhez 1.3A-es tápot adtak (ezek szoktak leginkább pusztulni), az angol tápok 2A-sek. (Még a ZX Spectrum-hoz is 1.4-est adtak.)

Ha lesz egy kis időm megmérem terhelés alatt is.

Aki már javított gyári tápot tud segíteni abban, hogyan kapta le a táp tetejéről a műanyag lapot?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2016.December.13. 19:18:44
Aki már javított gyári tápot tud segíteni abban, hogyan kapta le a táp tetejéről a műanyag lapot?
Sok, sok, sok, bazi sok türelemmel... (és rengeteg káromkodással, különös tekintettel annak a mamájára, aki a rózsaszín trutyis kiöntést kitalálta...)
Ami látható is az ep128.hu-n, az kb két hét munka volt, úgy hogy minden nap 1-2 órát vakargattam. Először körbe a tetőt, aztán meg a rózsaszín borzalmat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2016.December.13. 19:36:09
Quote
Sok, sok, sok, bazi sok türelemmel... (és rengeteg káromkodással, különös tekintettel annak a mamájára, aki a rózsaszín trutyis kiöntést kitalálta...)
Ami látható is az ep128.hu-n, az kb két hét munka volt, úgy hogy minden nap 1-2 órát vakargattam. Először körbe a tetőt, aztán meg a rózsaszín borzalmat.

Nem vágtátáok a műanyagot, hanem csiszoltátok?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.January.08. 16:40:41
Sziasztok. új vagyok itt. sok-sok év után kezembeakadt az Ep128 gépem. Szeretném újra használni kicsit..
azt ellenőriztem hogy a gép működőképes..

Sajnos próbakor kiderült hogy a billentyűzet szalagkábelei az évek során kitörtek az alaplap csatlakozóiból, se visszadugni se kihúzni nem lehet a beszakadt darabokat (bele-ragasztva lehettek?). Úgyhogy most rendes szalagkábellel megtoldanám, aminek egyik végét ráforrasztanám az alaplapi csatlakozóra, másik végét a fémgőzölt szalagkábelhez rögzíteném. van ilyen boltban megvásárolható szorítós szalagkábel csatlakozó..?

ha nincs kénytelen leszek nyákból csavarokból csinálni, de az méretre félek hogy túl nagy lesz..
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.January.08. 17:03:57
kihúzni nem lehet a beszakadt darabokat (bele-ragasztva lehettek?).
Ki lehet azt piszkálni, valami hegyes cuccal, tapétavágó hegye vagy erősebb gombostű. Már több tucatszor volt ilyenhez szerencsém.

Quote
van ilyen boltban megvásárolható szorítós szalagkábel csatlakozó..?
Valószínűleg csak Ebay-en.

De szerintem egyszerűbb venni egy teljesen új fóliát, azzal pár évtizedre megint meg lesz oldva a dolog :-)
A réginél valószínűleg előbb-utóbb előjön, hogy a gomboknál is el kezd töredezni, főleg a szóköznél és a joysticknál.

Innen rendelhető. (http://www.mcudevelopments.com/html/shop.php?product=pid_enterprise_kb_membrane)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.January.08. 17:19:41
A csatlakozók eredeti típusa: MOLEX 5229-08CPB és 5229-10CPB
Láttam kínai utángyártottat is: CONNFLY DS1020-08ST1D és DS1020-10ST1D
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: endi on 2017.January.08. 18:24:58
azt se felejtsd, hogy a fólia a gombok alatt is meg tud törni és emiatt azon a soron már nem lesz 100%-os az érintkezés. de ez nem jelenti azt hogy ki kell dobni az ilyen fóliát, mert át lehet kötni egyszerűen.
amúgy nem is értem miért nem így csinálták eleve az ilyen fóliákat (azaz a gombok felett mindig lenne egy továbbkötés, persze biztos ezzel is spóroltak az anyagon...)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.January.08. 19:08:38
Láttam kínai utángyártottat is: CONNFLY DS1020-08ST1D és DS1020-10ST1D
Köszi, ilyet fogok akkor venni. Csak 10 erest, úgyse akarom nyákba tenni, és min 10db a rendelhető mennyiség. A fólia többi része egyébként jó állapotban van. 7+ ezer Ft -ot nekem nem ér meg egy új.

Ha ezzel megleszek csinálok TV-hez VGA - Scart kábelt is.. ehez van dugóm (ISA aljzatból fűrészelt)
.
-kép törölve-
.
Ezen bekötés elegendő ? Nem akarom hogy a TV automatikusa átkapcsoljon scart-ra az E128 bekapcsolásakor, de scart-on RGB kell nem Composite. Hogy ne Compositban hanem RGB-ben várja a jelet a TV, kell még rá valami ?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.January.08. 20:01:52
Nem akarom hogy a TV automatikusa átkapcsoljon scart-ra az E128 bekapcsolásakor
Hogy ne Compositban hanem RGB-ben várja a jelet a TV, kell még rá valami ?
Ez a két dolog így együtt nem biztos, hogy menni fog :oops: valószínűleg TV-tól is függ. A tuti megoldás, ha a 12V-os kapcsoló feszültségre az EP oldalán teszel egy kapcsolót.
Megpróbálhatod, hogyha a SCART 8-as lábát nem kötöd be, akkor mit szól hozzá.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.January.08. 21:03:54
Megpróbálhatod, hogyha a SCART 8-as lábát nem kötöd be, akkor mit szól hozzá.
Azóta én is utánanéztem: ez lesz a helyes bekötés:
[attach=1]

Kösz a segítséget !  majd később jelentkezek még.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2017.February.08. 15:11:46
Sziasztok!

Megpróbálkozok hátha lesz segítség. :)

Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Microteam exdos klónom és valamiért ma nem akart működni.
Rádugom a gépre, de észre sem evszi. Se az EXDOS ROM-ot se a RAM bővítést.
Ehhez a kártyához külön tápfesz kell. Ezt természetesen meg is kapta.
A floppy meghajtó IDE csatlakozó forrasztási oldalon észrevettem kettő mély karcot. Ezeket piros téglalappal jelöltem a képeken.
Az a baj, hogy már nem emlékszem, hogy ez direkt volt rajta, vagy én karcoltam össze véletlenül.

Ezeket a karcokat próbálva kijavítani a képen látható 2 db piros kábelt már én forrasztottam most rá a kártyára.
Ezután elindul a gép. megszámolja az összesen 640 kb memóriát, majd a belső óra elkezd számolni a képernyő tetején és kb 5 mp múlva nagy zöld képernyő vagy valami teljesen más képernyő minden alkalommal. A lényeg, hogy innen nem megy tovább. Megfagy a gép.

Van ötletetek mi a lehet a hiba?
A mély karcolások lehet direkt tette oda valaki, hogy megszakítsa?

Íme a képek:

[attach=1]

[attach=2]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.February.08. 15:24:52
A mély karcolások lehet direkt tette oda valaki, hogy megszakítsa?
Az direkt van, át lett alakítva a floppy csatlakozó, hogy PC-s floppykábellel és meghajtóval működjön.
http://ep128.hu/Ep_Hardware/PC_FDD.htm

Viszont a fagyáshoz ennek nincs köze.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2017.February.08. 15:32:06
Köszönöm a gyors válaszod.
Van ötleted, hogy mi okozhatja még azt, hogy a kártyát egyáltalán nem látja egyik gép sem?
Bekapcsoláskor is egy kicsit a 1772 -es IC melegszik.
Bekereteztem pirossal az alábbi képen.

[attach=1]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.February.08. 15:49:41
Bekapcsoláskor is egy kicsit a 1772 -es IC melegszik.
Az normális. Mondjuk a plusz drótokat amit odaraktál azt szedd majd le.

Lehet RAM, lehet ROM...
A fotón nézve az IC11 furcsán néz ki, nem tudom, hogy csak lekopott a felírat, vagy megégett?

Amit meg lehet próbálni, hogyha kiveszed az IC21-et, akkor eltűnik a RAM. Így megnézni, hogy a ROM meg a floppy rész megy-e.
Fordítva: kivenni a ROM-ot, és megnézni, hogy a RAM bővítés megy-e.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2017.February.08. 18:50:13
Közben sikerült életre kelteni az EXDOS kártyát.

Már csak annyi bibi van vele, hogy a RAM ellenőrzésnél azt hiszem a 4F -nél error-t ír ki és "65536 bytes not working" feliratot kapok.
A RAM-okat már mind kicseréltem szerintem működőekre.

Mi lehet még a gond?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.February.08. 19:52:20
Már csak annyi bibi van vele, hogy a RAM ellenőrzésnél azt hiszem a 4F -nél error-t ír ki és "65536 bytes not working" feliratot kapok.
A RAM-okat már mind kicseréltem szerintem működőekre.
Ezek szerint még se működőek :oops:
-vagy rossz egy vagy több RAM IC
-esetleg érintkezési hiba valamelyik IC-nél
-a MICROTEAM (és klónjai) nagyon érzékenyek az időzítések összhangjára. Előfordulhat, hogy RAM típus cserénél a többi IC-ből is nézni kell másfajtákat.

Milyen EXOS-t használsz? Célszerű az EXOS 2.4 Advanced Test-jével tesztelni, az több hibát is megtalál.

Ha az 50-es tartományban nincs hiba, akkor én első körben egyesével elkezdeném felcserélni az alsó (40-es) sorból az IC-ket a felsővel. Ha van olyan ahol átmegy a hiba az 50-es tartományba, akkor az a rossz IC.
Ha mindet átpakoltad és eltűnik a hiba, akkor érintkezési hiba volt :-)
Ha mindet átpakoltad és továbbra is a 40-es tartományban van a hiba, akkor nem a RAM IC-kkel van a gond.

Amikor utoljára láttam ezt a kártyát (és akkor még jól működött), akkor a RAM résznél voltak javítások, ezek a drótok rendben meg vannak?
[attach=1]

Az említett időzítés dolgot legjobban modernizálással lehet megoldani, CMOS IC-kre cserével: 74HCTxxx-re cserélni az IC3,5,6,10-15,17-21 ic-ket, a RAM-okat meg 53C256 típusúakra.
Ezzel így kevesebbet is fog fogyasztani a kártya (mondjuk külső táp esetén annyira nem érdekes), valamint 6/7.12MHz-es géppel is tud működni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2017.February.08. 23:36:47
Nekem anno néha előfordult, hogy ha nem 100% -ig tökéletesen csatlakozott a kártya, (effektív "nem jól volt feldugva" az EP -re) akkor kezdett mindenféle RAM -okat nem látni és belőlük az akármennyi "NOT WORKING" dumát nyomta a képembe. Aztán amikor kihúztam és újra bedugtam, (előbb-utóbb egyenesen végre :-) ) akkor érdekes módon hirtelen minden RAM jó lett! :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: NickDave on 2017.February.13. 06:50:37
Kicseréltem az RAM IC-ket és végre látja az össeset a kártya.
Vagy rossz valamelyik IC, vagy tényleg érintkezési hiba volt. Remélhetőleg a hétvégén lesz megint egy kis időm foglalkozni vele és az IC-ket sikerül tesztelni.

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget! :)Ezek szerint még se működőek :oops:
-vagy rossz egy vagy több RAM IC
-esetleg érintkezési hiba valamelyik IC-nél
-a MICROTEAM (és klónjai) nagyon érzékenyek az időzítések összhangjára. Előfordulhat, hogy RAM típus cserénél a többi IC-ből is nézni kell másfajtákat.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tomato77 on 2017.August.16. 11:32:27
Sziasztok!

Sikerült lehűteni az Enterprise-omat. A 7805-ös IC-ket kicseréltem két kapcsoló üzemű áramkörre, amik a közeli Kínából érkeztek. A képen látható módon fértek el a gépben és maradt hely a hűtőborda mellett. Kapott hozzá Tamástól (MCU Developments) egy új billentyűzet fóliátis, ami érzetre sokkal jobb, mint a gyári, így most nagyon összeállt a masina.
[attach=1]
[attach=2]

Amit szerettem volna megosztani és a fórumon egyelőre nem találtam: a gépet szétszedve fura, olajos nyomokattaláltam a joystick gumi harangja alatt. Egy másik gépen, amit télen vettem, kívül ugyanilyet láttam, és eszembe jutott, amint egyik ismerősöm mesélte, hogy neki szétmállott ez a gumi az állásban. Úgyhogy szétkaptam azt a gépet is, és ugyanaz volt a helyzet: belül tiszta trutyi, olajos (talán a képeken is látszik). Régebben olvastam valahol, hogy a vezetékek szigetelésben valami higító volt, hogy rugalmasak legyenek. Ezek ki tudnak válni, és meg tudják oldani a számítógép házát, hahosszú időn át hozzáér. Lehet, hogy ez a gumi is hasonló anyagú? Kitakarítottam a joy-okat, de nyugtalan maradtam, mert nem hiszem, hogy találni ilyen alkatrészt. Tapasztalt valaki hasonlót?
[attach=3]
[attach=4]
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.August.16. 12:05:18
A 7805-ös IC-ket kicseréltem két kapcsoló üzemű áramkörre, amik a közeli Kínából érkeztek.
Amit régóta nem értek, hogy miért nem bírják ezeket a 7805 kiváltó cuccokat úgy megtervezni, hogy bemenjenek a 7805 helyére normálisan (Legyen háta sima.)

A nagy kérdés pedig, hogy vajon egy ilyen occó, pici kínai cuccban mennyire lehet megbízni? :oops:

Spectrumos fórumban volt ilyesmiről eszmecsere, ott egy konkrét típus (Traco) kapcsán hangzott el ez:
"Úgy ment tönkre, hogy zárlatba ment át a kimenet és a bemenet. Ez azt jelenti, hogy mindent haza is vágott, amit táplált, mert a bemenő feszültséget egyből a kimenetre küldte.. Ezért húztam ki a listáról: "drága és gondot okozhat" - megjelöléssel. Nyilván lehetett egyéni tapasztalat, de a szeretett speccymen nem szívesen próbálkoznék.

Vajon a többi típussal mi a helyzet?

Ez akár lehetett véletlen is, az viszont igaz a gyakorlatból, hogy a kapcsolóüzemű szabályozók változatosabb jelenségek kíséretében tudnak elpusztulni mint az áteresztő lineáris stabilizátorok.
Ha biztosra akarok menni, én egy pár alkatrészból álló túlfesz védő áramkört szoktam beépíteni azokba a berendezésekbe amit sajnálnék elpusztítani egy rossz táppal.
Ennek anyagköltsége jelen esetben kb. 200ft, viszont a kiegészítő alkatrészeket egy kis plussz panelre, vagy rádrótozva kell megoldani."


Quote
Tapasztalt valaki hasonlót?
Elég gyakori :-( Ha minden igaz a meleg, és az UV fény (napsütés) az gyorsítja a folyamatot. Az biztos, hogy az egyiptomi arab EP-knél a legdurvább a helyzet!
Házzal az a probléma, hogy az utólag betett piros gumikarika miatt a joynál feszül a ház. (Ha a Z80 foglalatozva lett, akkor még inkább). Ez eredendően nem gond, a csavarok összehúzzák. Viszont ha elkezd hajszálrepedni, amibe ha beszivárog a trutyi, akkor felgyorsul a repedés.
[attach=1]

A trutyit az alkohol oldja azzal lemosható, de a gumiharangot ne sokáig áztassuk benne, mert akkor a benne lévőt is kioldja.

Egyelőre marad a rendszeres mosogatás... érdemes lehet a joynál a csavarokat is meglazítani, a repedések megelőzésére.

Reménykedek, hogy valaki majd tud ilyen gumiharangot utángyártani. MCU-s srácot gondoltam majd megkérdezni :-)

Ház összeragasztásra van valakinek pillanatragasztónál jobb ötlete?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: geco on 2017.August.16. 13:33:15
Ház összeragasztásra van valakinek pillanatragasztónál jobb ötlete?
Nem próbáltam, de esetleg belülről a műanyagot olvasztó pisztollyal, vagy ugyanúgy belülről kétkomponensű ragasztóval ?
A repedés ugyan megmarad, és látszik, de nem lesz olyan csúnya trutyis kívülről.
Esetleg ha lehet találni valami színben is megyegyező javítóanyagot, azzal fel lehetne tölteni a repedéseket, azt nem tudom, hogyan lehetne szépen a gép szintjére hozni.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.August.16. 14:57:57
Reménykedek, hogy valaki majd tud ilyen gumiharangot utángyártani.
Szerintem inkább 4db gomb kellene a helyére amolyan C+4 szerűen.
Ezzel változna a kinézete, de szerintem egyszerűbb elkészíteni és jobban bírná a heves játékokat, léptetést.. És a meglevő repedéseket se növelné tovább a használata.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.August.16. 15:15:14
Szerintem inkább 4db gomb kellene a helyére amolyan C+4 szerűen.
:smt013
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2017.August.17. 00:24:30
Szerintem inkább 4db gomb kellene a helyére amolyan C+4 szerűen.

Még néhány ilyesmi mondat és kitagadunk innen... :-)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Ep128 on 2017.August.17. 00:26:52
A gumiharang "olajosodását" én vagy szárazon oldom meg, ("fülpiszkával" kitörlöm a nem hozzáférhető vájatokat) vagy szappanos víz. (Az alkoholt nem ajánlom, "bekavar" a műanyagba.)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.August.17. 01:12:36
Még néhány ilyesmi mondat és kitagadunk innen... :-)
Mi a gond? Az eredeti kinézetet féltitek? A pecket?  :ds_icon_cheesygrin:
Sajnos azzal mindenképp repedezni fog a környező burkolat, ragaszgatás ide vagy oda. Sőt a pöcök is könnyen törik. Akkor az egész bill takaró műanyag lemezt is úrja kéne gyártani mert a ragaszgatás nem a legjobb eredményt adja.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: geco on 2017.August.17. 08:57:55
Sajnos azzal mindenképp repedezni fog a környező burkolat, ragaszgatás ide vagy oda. Sőt a pöcök is könnyen törik. Akkor az egész bill takaró műanyag lemezt is úrja kéne gyártani mert a ragaszgatás nem a legjobb eredményt adja.
A pöcök strapabíró, nem sikerült eltörni anno, pedig nyúztam rendesen, odavágtam vagy két billentyűfóliát.
Az újragyártás lenne a legjobb, de szerintem a kis szám miatt marha drága lenne.
Egy jó kétkomponensű ragasztó viszont sokkal tartósabb, mint a pillanatragasztó.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Zozosoft on 2017.August.17. 09:08:12
Mi a gond? Az eredeti kinézetet féltitek? A pecket?  :ds_icon_cheesygrin:
Igen. A kurzorbillentyűket utálom pc-n is.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Doky586 on 2017.August.17. 09:52:48
A pöcök strapabíró, nem sikerült eltörni anno, pedig nyúztam rendesen, odavágtam vagy két billentyűfóliát.
Igazad van: erős. Pont ez a baj. Lehet választani hogy a burkolatot repessze szét, vagy a billentyűzetfóliát tegye tönkre (ha a burkolatot már műgyantával megerősítettem) :ds_icon_cheesygrin:

Én is annak örölnék ha az egész gép kinézete változatlan lenne, a joy is. De így sajnos olyan finoman kell bánni a joy-al hogy nagyon rontja a játékélményt.

A legjobb talán a merev pöcök helyett egy rugalmas hajlítható pöcök lenne. Amelyik nem tesz kárt a gépben ha egy játékban hirtelen arrébb kell lépni..

És a 4 gomb se olyan rettenetes ha úgy néz ki mint egy BlacBerry/Nokia joystic vagy egy trackback..
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: endi on 2017.August.17. 10:09:29
Igen. A kurzorbillentyűket utálom pc-n is.

van rá megoldás hogy joy kerül rá
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Tomato77 on 2017.August.17. 10:14:22
A joystick gumiharangot talán ki lehetne önteni szürke sziloplasztból, ha lehetne csinálni jó öntőmintát, pl. olvasztott viaszból, bár lehet, hogy néhány eredeti gumiharanggal kevesebb lenne utána. Nem lenne túl tartós, de bármikor lehetne csinálni újat. Az alja maradhatna sima, ott nem kell hullámosnak lennie. Nem tudom, mennyire játszik szerepet a joy visszatérítésében. Nekem úgy tűnik, hogy csak minimálisan, és inkább a piros karika rugózik.
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: szipucsu on 2017.August.17. 15:06:20
van rá megoldás hogy joy kerül rá
Pont erre gondoltam, létezhet-e botkormányos billentyűzet. Elég sok minden létezik már manapság, pont ez ne lenne?
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Povi on 2018.March.23. 15:50:59
kb. 20 perces használat után néha (mondjuk 2 percenként) ugrik egyet a kép...

mi lehet a hiba?

nem tudom jobban szavakkal leírni a jelenséget: ugrik egyet a kép, de minden működik tovább

(ja, és SVIDEO kimenet, nem tudom, annak köze lehet-e hozzá)
Title: Re: Hibaelhárítás
Post by: Povi on 2018.March.23. 21:15:40
kb. 20 perces használat után néha (mondjuk 2 percenként) ugrik egyet a kép...

mi lehet a hiba?

nem tudom jobban szavakkal leírni a jelenséget: ugrik egyet a kép, de minden működik tovább

(ja, és SVIDEO kimenet, nem tudom, annak köze lehet-e hozzá)

Majd lesz videó is, amikor próbáltunk videót készíteni, akkor pont stabilizálódott...

egyébként meg: "(a modulátornál viszik át a földet egy vastagabb fémfólia darabbal).
Erre vigyázni is kell különbözõ utólagos buherák :) beépítésénél, hogy ne érjen hozzá a házhoz, mert akkor zárlat lesz."

szerintem ilyenem nincs nekem, okozhat-e ez a hibát? (bár ha arra gondolok, hogy az angol gépek meg nem szürkék belül, szerintem nem)