Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat? (Read 69949 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 21.0 Firefox 21.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #240 on: 2013.June.04. 15:24:10 »
Quote from: lgb
Engem ezert erdekelne igazan a TVC-s SD kartya illeszto, hogy ott hogy oldottak meg a problemat pontosan.
Engem is!

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 21.0 Firefox 21.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #241 on: 2013.June.04. 16:00:45 »
Quote from: lgb
Vagy a cartridge alatt az (altalaban) BASIC cartridge helyet gondolod? :)
Igen, EP-n az a cartridge :-)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 21.0 Firefox 21.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #242 on: 2013.June.04. 16:07:51 »
Quote from: lgb
tehat siman lehetne a belso cuccokat pl 100-1FF tartomanyba tenni
Lehetni lehetne, de azzal se lennénk előbbre, ugyanúgy vigyázni kéne arra, hogy IO esetén mi van az A vagy a B regiszterben.
Úgy lenne jó ha 0000h, 0100h, 0200h, .... FE00h, FF00H lenne, azaz 8 bites címen nézve csak 00h port lenne foglalt. Pláne ha még átpakolható is lenne.

Z180 esetén is 16 bites címzésű a belső portok, tehát 0000H-003Fh alapból. Ehhez lett is egy rakás új IN/OUT utasítás ahol a felső 8 címbit mindig 0.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 28.0.1500.29 Chrome 28.0.1500.29
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #243 on: 2013.June.04. 17:11:54 »
Quote from: Zozosoft
Lehetni lehetne, de azzal se lennénk előbbre, ugyanúgy vigyázni kéne arra, hogy IO esetén mi van az A vagy a B regiszterben.
Úgy lenne jó ha 0000h, 0100h, 0200h, .... FE00h, FF00H lenne, azaz 8 bites címen nézve csak 00h port lenne foglalt. Pláne ha még átpakolható is lenne.

Z180 esetén is 16 bites címzésű a belső portok, tehát 0000H-003Fh alapból. Ehhez lett is egy rakás új IN/OUT utasítás ahol a felső 8 címbit mindig 0.

Igazad van, meg mielott ezt irtad, mar at is irtam a hozzaszolasomat, mert nekem is leesett, hogy ez problemas :) Az lenne a jo, ha mondjuk lenne egy szem utasitas Z180-on vagy vmi, amivel letilthatoak a belso portok, egy masikkal meg visszaallithato, akkor akar az sem feltetlen baj, ha 00-FF foglalt vegig, ha engedve van eppen :) Illetve ez foleg eZ80-ra lenne szep, dehat ez lathatolag nem jon ossze :(

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 28.0.1500.29 Chrome 28.0.1500.29
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #244 on: 2013.June.04. 17:13:24 »
Quote from: Zozosoft
Igen, EP-n az a cartridge :-)

Az viszont erdekes, hogy SD kartyanak javasoltal ott helyet, ezek szerint eleve abbol indultal ki, hogy ne I/O felett menjen, hanem memory mapped modra? :) Csak mert ugye a cartridge portnal nincs igazan meg mas mukodesi metodushoz jel. Viszont cserebe nem kell elcsatlakozot szerezni :D Meghat basic-et ugyis bevarrja az ember exos2.4 melle 64k-s romba, oszt' csokolom :) Viszont a cartridge-be mehetne exdos ROM, meg ami meg kell az sd illeszto melle - gondolom en.
« Last Edit: 2013.June.04. 17:56:47 by lgb »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Unknown Unknown
  • Browser:
  • Opera 9.80 (Opera Mini 7.5.33361) Opera 9.80 (Opera Mini 7.5.33361)
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #245 on: 2013.June.04. 18:06:38 »
Meghat basic-et ugyis bevarrja az ember exos2.4 melle 64k-s romba, oszt' csokolom :) Viszont a cartridge-be mehetne exdos ROM, meg ami meg kell az sd illeszto melle - gondolom en.
Pontosan!

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #246 on: 2015.February.20. 10:44:15 »
4 sebességes sebességváltó (rükverc nincs :D ) próbapanel. 74F153 a kapcsoló IC.
Azért ekkora panel, hogy ha majd kiderítem az SMD turbó titkát, azt is lehessen próbálgatni rajta.
Viszont érdekes módon, a most beszerzett modern kapcsolókkal eddig még egyszer sem fagyott le kapcsolásnál. (Régi tolókapcsolókkal ez nem mindig sikerül.) A végén nem is kell megfejteni az SMD-t? :-)
11658-011660-111662-2

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5440
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #247 on: 2015.February.20. 19:48:36 »
 :smt041
4,6,8,10?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #248 on: 2015.February.20. 19:53:10 »
:smt041
4,6,8,10?
4, 6, 7.12, 10
A 4 és 7.12 esetén az alaplapon adott a rendszerórajel, a másik kettőhöz kell az oszcillátor.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5440
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #249 on: 2015.February.20. 20:01:56 »
Akkor is  :smt041 :)
A 7.12-n filóztam, de azt hittem ,hogy a 2 megahertzenkénti lépést választottad :)
Hú, ha kéznél van vagy a WAVPlayer, vagy a SIDBASIC, megnéznéd nekem, hogy jól működnek-e real turbósított gépen?
A 7.12-nél lehet kisebb pontatlanság, mert az első 0,5 MHz-enként tud állítani, a másik, ha jól emléxem 0,2.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #250 on: 2015.February.20. 20:12:57 »
A 7.12-n filóztam, de azt hittem ,hogy a 2 megahertzenkénti lépést választottad :)
Lehetne, de akkor még egy oszcillátor kéne. És ha úgy nézzük, a 7.12 már több mint 20 éve létező EP sebesség, mondhatni szabványos :-)

Quote
Hú, ha kéznél van vagy a WAVPlayer, vagy a SIDBASIC, megnéznéd nekem, hogy jól működnek-e real turbósított gépen?
Ok, majd megnézem!

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5440
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #251 on: 2015.February.20. 20:39:12 »
Lehetne, de akkor még egy oszcillátor kéne. És ha úgy nézzük, a 7.12 már több mint 20 éve létező EP sebesség, mondhatni szabványos :-)
Ok, majd megnézem!
Értem, amúgy is ez már egy full extrás bővítés :)
10 MHz fölé nem sikerült eddig stabilan eljutni?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13536
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #252 on: 2015.February.20. 20:50:47 »
10 MHz fölé nem sikerült eddig stabilan eljutni?
Nem vagy kicsit telhetetlen? :-)
12.5MHz volt próbálva, de az nem ment.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5440
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #253 on: 2015.February.20. 20:59:57 »
Nem vagy kicsit telhetetlen? :-)
12.5MHz volt próbálva, de az nem ment.
Nem  :oops:
Emlékeztem ,hogy 12 körül volt próba, és nem volt full success story, de úgy emléxem, hogy a gép futott, csak hibázott, rosszul emlékszem?
Amúgy a 10MHz is sokkal több, mint amire gondolni mertem volna :)

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1875
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #254 on: 2015.February.20. 21:19:27 »
nem rossz! :smt038

Sorozatgyártásba mikor kerül? :mrgreen:
*** Speicherplatz zu klein