Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat? (Read 69953 times)

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 27.0.1453.81 Chrome 27.0.1453.81
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #225 on: 2013.May.16. 16:17:59 »
Quote from: Zozosoft
Még nem tart ott a Nick mese, de előzetesként elárulom: nagyon úgy tűnik, hogy a Nick önmaga nem használja a rendszerórajelet, az neki csak egy bemenő adat, amit feldolgoz Z80 órajellé. Itt az lesz a határ, hogy meddig tudja felismerni a jel különböző fázisait (alacsony vagy magas szint, fel/le futó élek)
Dave lesz még kérdéses... el gondolkodtam olyanon is, hogy mi van ha egy külön fix órajelet kapna (Mondjuk 12MHz-et, amihez még be lehet állítani a 191-es porton, hogy jó legyen a hang).

RAM, ROM manapság könnyedén cserélhető sokkal gyorsabbra.

Tulajdonkeppen lehetne egy uj EP-t epiteni: CMOS alkatreszek, SRAM only (nem kell CAS/RAS, se a hozzajuk kello logika), es egy szep nagy flash is. Amig nincs FPGA-s project Dave/Nick emulalasra, meg kene vizsgalni, hogy at lehetne-e ultetni oket egy uj design-ba. Max amit meg beletennek az pl DMA, es akkor igazan szep es gyors I/O lehetne, nameg hw SPI kezeles, es akkor SD kartya meg ilyesmik szakitananak rendesen, meg hdd sem kell nagyon hozza. Lehet, manapsag nem sok embernek kellenek mar a serial es hasonlo dolgok (ugyse egy gyorsasagi vilagbajnok), ilyesmiket meg lehetne sporolni esetleg. Azert jutottam ide gondoltaimban, mert ahogy elgondolkoztam hogy mit lehetne moddolni, rajottem, hogy tulajdonekeppen akkor mar majdnem egyszerubb egy sajat nyak-ot tervezni es azon felepiteni :) Max el lehetne nevezni pl EP512-nek ha pl 512K RAM lenne rajta alapbol :)

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5442
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 17.0 Firefox 17.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #226 on: 2013.May.16. 16:32:49 »
A DMA mennyit gyorsítana vajon a portírás helyett? Csak azért kérdem, mert azt a memóriaterületet is fel kell tölteni, jelenleg meg byte-onként írjuk ki az értékeket a portokra. A FROGGER CPC+ játékban a zene DMA-s, abban a megoldásban nem tűnik gyorsabbnak a DMA használat az EP-s portírástól, igaz a CPC-s AY regiszter eléréstől nagyságrendekkel gyorsabb :D Ott úgy működik, hogy az adott memóriaterületre szépen beírja bájtként az írandó AY regiszter számát, majd a következő címre a hozzá tartozó értéket.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 27.0.1453.81 Chrome 27.0.1453.81
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #227 on: 2013.May.16. 16:54:54 »
Quote from: geco
A DMA mennyit gyorsítana vajon a portírás helyett? Csak azért kérdem, mert azt a memóriaterületet is fel kell tölteni, jelenleg meg byte-onként írjuk ki az értékeket a portokra. A FROGGER CPC+ játékban a zene DMA-s, abban a megoldásban nem tűnik gyorsabbnak a DMA használat az EP-s portírástól, igaz a CPC-s AY regiszter eléréstől nagyságrendekkel gyorsabb :D Ott úgy működik, hogy az adott memóriaterületre szépen beírja bájtként az írandó AY regiszter számát, majd a következő címre a hozzá tartozó értéket.

Ja, hat irasnal lehet. Olvasasnal erdekes, pl akarsz egy video lejatszot irni stb, ott esetleg lehet limitalo tenyezo. Ott a cucc is egyszeru, mert vegulis a beolvasott dolgokat le kell rakni a video memoriaba es kesz. Felteve, ha nem tomoritett stb, de pl SD kartyaval egyutt erdekes kiserlet lenne, van eleg hely rajta :)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #228 on: 2013.May.21. 23:07:51 »
Quote from: geco
:D Az lenne a durva, ha menne is a nyolcvanas évekbeli alkatrészekkel, úgy, hogy gondolom alapból is a gépet 6 MHz-re tervezték.
No akkor ehhez mit tetszik szólni? :-D

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 27.0.1453.93 Chrome 27.0.1453.93
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #229 on: 2013.May.22. 09:00:24 »
Quote from: Zozosoft
No akkor ehhez mit tetszik szólni? :-D
(Attachment Link)

OMG. Van ennek felso korlatja 1altalan? :) Nagyon tuti az EP, C64-en ilyet pl nem tudsz mert kenyes idozites van a rendszerben, EP-n nagyon erdekes h kvazi szinte fuggetlen a dolog. Valojaban jol ertem, hogy itt az egyeduli limitacio az, hogy mit bir a CPU, es a logikai aramkorok? Mert ugye a videoram osztott hozzafereset siman vezerli a dave (ha jol remlik/tudom), tehat ha a dave, memoria, logikai IC-k stb elbirjak, akkor mas korlat nincs is a CPU orajelre valojaban? Akkor johetne a vesszoparipam az az R800 vagy milyen nevu Z80 compatible CPU ami azonos orajelen is joval gyorsabb.

"On the hardware side, radical changes were made. The internal 8-bit ALU of the Z80 was replaced with a new 16-bit ALU. Opcodes like ADD HL, BC, that previously took 11 clock cycles, now can run as fast as only one bus cycle (in some conditions). The maximum CPU clock speed was also increased to 14.32 MHz—four times as fast as the original 3.57 MHz Z80 used in the MSX, and the bus clock was increased to 7.16MHz. The data bus remained 8-bit to maintain compatibility with old hardware."

Szoval nagyobb orajel, de meg azonos orajelen is gyorsabb lenne, na ez mar igazi turbo :)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #230 on: 2013.May.22. 09:28:45 »
Quote from: lgb
OMG. Van ennek felso korlatja 1altalan? :)
Erre vagyok én is kíváncsi :-)
A videó RAM hozzáférést, és azt is, ahogy a CPU olvas belőle (ehhez RAS/CAS) a Nick csinálja. Annak van saját fix órajele, így ez az időzítés fix. Ahogy a Nick topicban mutattam, a CPU gyorsulásával egyre több hozzáférési lukat tud kihasználni.
A rendszer órajel csak egy bemenő adat a Nick-nek, amiből előállítja a CPU órajelét, amit szüneteltet, ha éppen egyszerre akarnak videó ramhoz férni.
Itt a határ az lehet, hogy meddig tudja felismerni az órajel fázisait.
Másik kérdés, hogy a Dave mit bír, mert ő a rendszer órajelen fut. Felmerült bennem olyan, is, hogy a Dave-t külön fix órajelre tenni (mondjuk 12Mhz, ehhez még beállítható a hanggenerátor helyesre). Ezesetben vélhetőleg lassulni fog a címdekóder rész, kérdés, hogy ez mikor kezd gondot okozni, de valószínűleg gyorsabb memóriákkal lehet ellensúlyozni a dolgot.

Amúgy vettem 25Mhz-es oszcillátort is :-) (12.5Mhz Z80) este kipróbálom...

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5442
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 17.0 Firefox 17.0
    • View Profile
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #231 on: 2013.May.22. 09:52:12 »
Quote from: Zozosoft
No akkor ehhez mit tetszik szólni? :-D

Hát csak annyit, hogy leesett az állam, és ott is maradt :D

:shock: :shock: :shock: :shock:

:bow:

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #232 on: 2013.May.22. 22:31:02 »
Ez már azért engem is kezd meglepni :ds_icon_cheesygrin:


De itt már nem stabil, úgy tűnik már hibázik a videó memória. Lehet, hogy ideje lenne gyorsabbra cserélni a RAM IC-ket? :-)

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 27.0.1453.93 Chrome 27.0.1453.93
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #233 on: 2013.May.23. 09:03:44 »
Quote from: Zozosoft
Ez már azért engem is kezd meglepni :ds_icon_cheesygrin:
(Attachment Link)

De itt már nem stabil, úgy tűnik már hibázik a videó memória. Lehet, hogy ideje lenne gyorsabbra cserélni a RAM IC-ket? :-)

Meddig tudja merni/kiirni MHz-et, az lesz a limit nemsokara nem a hw :)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #234 on: 2013.May.23. 09:07:03 »
Quote from: lgb
Meddig tudja merni/kiirni MHz-et
13.43 Mhz :oops:

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1875
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #235 on: 2013.May.23. 11:36:21 »
Quote from: Zozosoft
No akkor ehhez mit tetszik szólni? :-D

Nem rossz! :-)
*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 20.0 Firefox 20.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #236 on: 2013.May.24. 11:29:40 »
Quote from: Zozosoft
De itt már nem stabil, úgy tűnik már hibázik a videó memória. Lehet, hogy ideje lenne gyorsabbra cserélni a RAM IC-ket? :-)
Elővettem azt az alaplapot ahol 15ns-os SRAM lett betéve.
Ez már pár percig bírja, de bemelegedés után el kezd hibázni a videó RAM :-(
És mi az ami melegszik, és a videó memóriát kezeli? A Nick... lehet, hogy mégis meg van a határ?

Visszább véve a 10Mhz-es Z80 (20Mhz rendszer) sebességén szépen működik, legalább 1 órát futtattam Basic programot.
Egyébként mivel EXOS 2.4, így memóriavárakozások le vannak tiltva alapból, azaz a ROM (100ns-os EPROM) teljes sebességgel van használva.

Ez az alaplap egyébként régebbi, 08-04-es Nick-kel, féltem egy kicsit, hogy ezek nem lesznek olyan tunning barátak, de eddig úgy tűnik egyforma az eredmény mint az újabb 08-47-es Nick-es alaplappal.

Végül is a 10Mhz egy szép kerek érték, 2.5x gyorsabb mint az eredeti. Erre már talán nem mondja Pgyuri, hogy túl lassú a proci a grafikához :oops:

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 28.0.1500.20 Chrome 28.0.1500.20
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #237 on: 2013.May.24. 15:03:14 »
Quote from: Zozosoft
Elővettem azt az alaplapot ahol 15ns-os SRAM lett betéve.
Ez már pár percig bírja, de bemelegedés után el kezd hibázni a videó RAM :-(
És mi az ami melegszik, és a videó memóriát kezeli? A Nick... lehet, hogy mégis meg van a határ?

Szegeny nick, hat nem is erre terveztek feltetlen, igy is szepen birja :)

Quote
Visszább véve a 10Mhz-es Z80 (20Mhz rendszer) sebességén szépen működik, legalább 1 órát futtattam Basic programot.
Egyébként mivel EXOS 2.4, így memóriavárakozások le vannak tiltva alapból, azaz a ROM (100ns-os EPROM) teljes sebességgel van használva.

Eleg csak egy orajelet valtoztatni akkor a "turbositas" mertekenek allitasahoz? Mert akkor kene egy programozhato frekvenciaoszto egy I/O portra, es sw-bol is allithato lenne :-D


Quote
Végül is a 10Mhz egy szép kerek érték, 2.5x gyorsabb mint az eredeti. Erre már talán nem mondja Pgyuri, hogy túl lassú a proci a grafikához :oops:

Ja, vagy az altalam mindig elokerulo dolog, hogy gyorsabb Z80 clone kene ami azonos orajelen is tobbet tud. Egy kis orajel turbozassal egyutt az mar brutalis lehetne :)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13537
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 21.0 Firefox 21.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #238 on: 2013.June.04. 14:43:05 »
Quote from: lgb
 Esetleg meg egy kis AVR elferne oda, oszt lenne SPI busz a gepben maris, amire lehet majd pl az SD kartyat pakolni.
Azt majd a cartridgbe, ott egyszerűbb a kártyához hozzáférni :-)
De továbbra is érdekelne, hogyan lehet SD kártyát 8 bitre kötni!

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 28.0.1500.29 Chrome 28.0.1500.29
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Hardware - Hogyan aprítsuk miszlikbe Enterprise-unkat?
« Reply #239 on: 2013.June.04. 14:56:24 »
Quote from: Zozosoft
Azt majd a cartridgbe, ott egyszerűbb a kártyához hozzáférni :-)
De továbbra is érdekelne, hogyan lehet SD kártyát 8 bitre kötni!

Oszinten, direkt nem tennem cartridgre, mert minek azt elfoglalni ilyen miatt, igy meg mindig keznel van (eleve SD slotot is EP-be kene epiteni). Ok van bus bridge stb, de pl nekem olyan nincs, meg akkor nem kell kulon arra is gondolni mindig. Es eleve SPI buszrol beszeltem, azt is ki lehetne hozni valahol es szamtalan dolgot rakotni, pl ethernet controllert is. A hogyan kerdese meg engem is erdekel :) Valojaban pl egy atmel avr mcu eseten nem tema, van rajta hw spi busz. A baj ott van (amit elozokben is boncolgattam) hogy meg egy gyors mcu-nak sem trivialis, hogy mindig pont idoben elkapja az IN/OUT-okat megfelelo helyen, stb. Ha emlekszel a taszt illeszto kapcsan is itt volt a bibi, hogy megy-e turbos geppel, miegymas, a szukseges igen gyors reagalasi ido miatt. Igaz, az AVR egy RISC (bar 8 bites), es legtobb utasitas egy orajelciklus (ok, in/out altalaban ketto), amde nem is feltetlen egyetlen utasitas kell, kozben csinalni kell mast is stb. Talan meg megoldas, hogy az AVR INT labara kotni, de akkor is nagyon kell vigyazni, hogy az interrupr response time-al, es egyeb dolgokkal beleferjen, igy mar nem is annyira trivialis. Engem ezert erdekelne igazan a TVC-s SD kartya illeszto, hogy ott hogy oldottak meg a problemat pontosan. Jelenleg csak a kartya fenykepet talaltam meg, ott latszik, hogy van egy ic meg, az igazan erdekelne hogy micsoda (lehet vmi fifo-ram, es azzal? vagy hasonlo?), es miert kell az. Lehet egyszerubb lenne a DMA, marmint AVR azt mondja, hogy o majd beirja az EP memoriajaba ahogy o akarja (persze megmondod neki hova kered). Ez se teljesen egyszeru azert, eleve ehhez jo sok labu AVR kene (pl vmi DIP40 tokozasu), illetve itt is van azert komplexitas, pl mi van ha videomemoriaba akarod irni, illetve memoriafrissitest biztositani stb, nem tudom mi van ha Z80-at stoppolod h (nem video-) memoriaba beleirja, lehet pl egy 512 byte-os blokk idejere ez nem gond, ki kene szamolni ...

Vagy a cartridge alatt az (altalaban) BASIC cartridge helyet gondolod? :) Kicsit keverem commodore miatt, ott cartridge van a bovito buszon is, ami az elnevezest illeti. Amugy megint dual port ram (ha talalna az ember olyat), rem egyszeru: buszra, cartrdige helyen stb, EP siman latja ram-kent mcu is latja ram-kent, egyszerre tudjak irni/olvasni (na persze vmi protokol szintu szinkron nem art mert kulonben legalabbis sw szinten kaosz lesz!), nem gond az I/O idozites stb, max varod amig ram-ban a "done byte" erteke atallitodik :) vagy kozben csinalhatsz mast is, neha csak ranezel, stb. A masik otletem az volt, hogy a tvc sd illeszton esetleg vmi dual port ram van (vagy a fenti fifo ram otlet is jo voltakepp, bar ott trukkosebb a megoldas). Az is lehet persze, hogy tevedek, es ott tok sima ram van, aminek a celja pl vmi disk image-et tarolni (ne kelljen sd kartyarol allandoan olvasgatni szektoronkent), ez ugye mcu RAM-jaba messze nem ferne bele. Nem tudom hogy van ott megoldva, ugye EP eseten is van aki olyanban gondolodik, hogy kb floppy emulator, es van aki olyanban, hogy EXDOS bovitgetes, es abszolute nem floppy-s eszkozt kezel azzal, van tobb ut is az SD (vagy barmi mas hattertar) hasznalatahoz.
« Last Edit: 2013.June.04. 15:32:30 by lgb »