Enterprise Forever

:HUN => Játékok => Játékverseny => Topic started by: ergoGnomik on 2021.January.06. 18:46:12

Title: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.06. 18:46:12
Jó ideje megy egy közösségi esemény a Plus4World oldalon. Minden héten kiválasztanak egy játékot és szombat környékén ahányan csak tudnak rászánnak 10-15 percet, hogy játsszanak vele, majd megosztják az eredményeiket. Nem lenne kedve a fórum látogatóknak szervezni egy hasonlót?

English speaking visitors head to the English subforum (https://enterpriseforever.com/games/'let's-play'/msg81306/), please.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.06. 20:44:42
akar, ha szeretnetek biztos utolsot ... :-D
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: Zozosoft on 2021.January.06. 21:18:37
Egy időben a sinclair.hu-n is volt ilyen játék verseny, emulátor felvételt (ottani esetben RZX-et) meg screenshotot kellett beküldeni az eredményről, megadott ideig, mondjuk 1 hétig lehetett küldeni az eredményeket.
És akkor ott volt, hogy az ember reggel látja, hogy éjjel megdöntötték a rekordját, lehetett dolgozni a visszavágáson :-)
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.06. 23:21:17
Jó ötlet! És akkor lenne egy kis ep128d (demo felvétel) gyűjtemény is, és a Youtube-ra is fel lehetne tenni videókat. Milyen játékok legyenek? Az ősi, Centrumban kapható játékok (Pl. Wriggler, Nodes of Yesod, Cauldron, Sorcery)? Vagy amik az utóbbi időben készültek (Bricky Prise, Panic Man, Skramble...)? Esetleg olyan játékok, amiket sokan észre se vettünk (pl. most az ep128.hu-ba belelapozva a Senda Salvaje teljesen ismeretlennek tűnik)?
Nem tudom, mekkora érdeklődés lesz, de pl. hetente vagy kéthetente mindig lehetne egy újabb játék.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: Tuby128 on 2021.January.06. 23:27:52
Az Exolon1 csakis örökélet nélkül jó lenne versengésre. Alapból az örökéletessel játszottam amióta az eszemet tudom. A hétvégén kezembe került egy kazetta, ami a normál játék volt. Nagyon kevés pályáig jutottam el.
 A normál Sorcery is alkalmas versenyzésre, mert minden tárgy ugyanott van, ezért mindenki egyenlő eséllyel indul. Lehetne a legtöbb pont, és leggyorsabb győzelem a cél.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.07. 11:37:26
Lenne, aki szervezi ezt? Hogy melyik játékkal kell játszani, meddig kell feltölteni demót, stb.
Eredetileg 10-15 percet lehetne rászánni? Vagy pl. hétfőn felkerül, melyik játék az, és szombat estig kell a demókat feltölteni? Vagy szombaton mondják meg, melyik játék legyen és aznap kelljen elérni minél jobb eredményt a játékkal?
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.07. 12:04:41
Olyan lesz, amilyennek kialakítjátok. Esetleg lehetne szavazást (szavazásokat) indítani a részletszabályokról.

Odaát kb. úgy megy, hogy – azt hiszem – pénteken bedobják mi lesz a játék, a résztvevők annyi időt fordítanak rá, amennyit gondolnak, és legtöbben szombaton berakják vagy berakatják a Hall of Fame-be az eredményeiket, de ha valaki vasárnap vagy később csatlakozik, azt sem hajtják el. Nyilván rá van bízva mindenki becsületére hogy igazat mondjon és ne csaljon, nincs szigorú eredmény ellenőrzés. Viszont van egy-két arc, akik időnként kis videóval színesítik az eseményt.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.07. 15:27:09
Emulátoros demót szerintem mindenképpen kelljen felrakni. (Nem mintha nem bíznánk a másikban, de azt utólag is poén elnézegetni, és csinálni belőle egy kis gyűjteményt.)
Nem tudom, vagyunk-e annyian és mindenkinek van-e annyi ideje, hogy 1-2 nap alatt aki akar, tudjon játszani. De úgyis az lenne, hogy aki nagyon ráér, az jól begyakorolja előtte, a többiek meg egyből játszanak élesben.
Csak egy javaslat: hétfőn legyen kihirdetve, melyik játékkal kell játszani, és szombat-vasárnapig kelljen feltölteni a demót és egy képet, ami az elért eredményt jelzi. (Demo hátránya lehet, hogy utántöltős játékoknál nem használható könnyen.)
De ha valaki mondjuk egy hónap után kap kedvet, ő is tölthetne fel az adott játékhoz demót. Vagy egy évvel, vagy bármennyivel utána.
Lehetne szavazást tartani arról, milyen játékok legyenek. Itt talán ne konkrét játékokra lehessen szavazni, hanem mindenki írja oda a címét a játéknak, amire gondol, lehet több játék is, és azokból kiválogatjuk, amikre a legtöbben szavaztak.
Még azt is lehetne, hogy ha valaki átír/ír egy újabb játékot pl. CPC-ről vagy Spectrumról, akkor ahhoz hirdetni ki versenyt. Ez az esetleges bugok kiszűrésére is jó lenne.
De szerintem a legnagyobb kérdés, hány jelentkező lesz, mert lehet, nem sokan érnek rá ilyesmire. De már pár ember miatt is érdemes lenne. Eddig Gflorez és Geco írták itt, hogy benne vannak, már egész jó! Még ha Nyuzga előkerül, szerintem mindenkit ripityomra ver. :D Engem amúgy nem zavarna, ha egy játékban 2 szobáig jutok és azt töltöm fel, más meg végigviszi ugyanazt a játékot, mind a 256+128 szobáját bejárja.
Csak zárójelben, engem az is érdekelne, az Entersnake-kel vagy a Dots and Gems 1-2-vel ki meddig jut és hogyan játszik. Már ha egyáltalán játszik valaki ezekkel az egyszerű játékokkal.

Szóval résztvevő már 2 minimum van, én is beszállnék. Arról lehetne szavazni, mely játékok legyenek, és arról, mikor induljon az egész és meddig kelljen leadni az eredményt a demóval.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.07. 18:21:48
Nekem a hét eleji játék kijelölés, és mondjuk szombat 23:59 teljesen jó határidőknek.
Azt nem tudom, hogy a demo mekkora fájl lenne, szerintem még sose csináltam :D
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.07. 20:49:28
Azt nem tudom, hogy a demo mekkora fájl lenne, szerintem még sose csináltam :D
Kb. mint egy snapshot. Néhány kilobájttal szokott nagyobb lenni. A snapshot része teszi ki a 90%-át a fájlnak extrém esetben is.
A hétfő - bejelentés, szombat 23:59 - határidő nekem is jó.
Majd lehetne külön topikja ennek, és azon belül al-topikok a különböző játékokhoz, és oda mindenki feltöltheti majd a képet a végeredményről és a demót. Bárki feltölthetné a játszását, nem kellene külön nevezni szerintem. Arra kéne figyelni, hogy a demo az EP128emu legfrissebb verziójával készüljön (egy régebbi verzió demója nem kompatibilis a mostanival, mert új Z80 utasítások kerültek az emulátorba, vagy valami ilyesmi).
Akkor csak azt kéne kitalálni, mi legyen az első játék. Közösen döntsük el, vagy egyvalaki válassza ki?
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.07. 21:14:48
Nem az elvtelen kötözködés kedvéért, de mi lenne azokkal, akik véletlenül valódi gépen játszanának, nem emulátoron? Úgy nehéz demó fájlt létrehozni.

Illetve nem lenne elég a demó fájlhoz megadni milyen verziójú ep128emu-val készült?
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.07. 22:19:33
en is el tudnek tekinteni a "demo" file-tol.
Nem hinnem, hogy barki csalassal szeretne nyerni.
A jatek kijelolesehez meg lehet nem is kene szavazas, vagy a gyoztes, vagy a leggyengebb mondhatna meg, hogy mi legyen a kovetkezo celpont, en a leggyengebbre szavaznek, ha o eppen nem jelol ki semmit, akkor az elotte levore szallhatna a dicsoseg, es igy tovabb.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.07. 23:02:19
Nem muszáj szigorú szabályokhoz ragaszkodni. Csak ajánlott lenne 1-2 dolog.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: Zozosoft on 2021.January.08. 08:50:09
Demó abból a szempontból is érdekes, hogy meg lehet nézni, hogy "hogy a bánatban ért el ennyi pontot, amikor én már az első képernyőn meghalok" :lol:
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.08. 09:44:50
Mivel senki sem akar állítani csak kérdez, ezért felteszek nektek egy tervezetet, amivel elindulhattok vitázni vagy játszani.

Javasolt szabályok:
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.08. 19:15:15
Javasolt szabályok:
Szerintem jó lesz. Még arra gondoltam, hátha valaki inkább vasárnap érne rá jobban játszani, lehetne valamikor vasárnapra tenni a határidőt. De nekem jó a szombat is.
Ha nekem kell az első játékot kiválasztani, kapásból 3-5 játékot is tudnék mondani, nehéz a választás, de még hétfőig van időm. :D
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.08. 19:35:00
Szerintem jók a szabályok, két nap amúgy se árt a zárás, és a kezdés között.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: Tuby128 on 2021.January.09. 03:59:36
A chuckeegg nevű játékban egész jó eredményeket értem el. Ott 8 pálya van, és ha végigvitte az ember, akkor eltűnnek a gyaloglibák és a kalitkából kiengedik a repülő libát. Ha így is végigviszi az ember a 8 pályát, akkor visszatérnek a gyaloglibák és a repülőmadár is előjön. Borzasztó nehézzé válik így a játék. Abszolút jó játék az ügyesség mérésére.

 A batman (ocean) örökélet nélkül azért nem alkalmas szerintem arra, hogy megmérkőzzenek az emberek, mert bizonyos ellenség véletlenszerűen vált mozgásirányt, és akinek szerencséje van, az élete elvesztése nélkül tud továbbjutni egy pályán, míg a másik mind a 8 életével fizet.

 Az olyan játékoknál mint a "Dizzy" vagy "Curse of Sherwood" vagy "Robin of the wood" a pontok nem számítanak. Szerintem ott igazából speedrun lenne lehetséges, tehát aki hamarább végigmegy, az a nyerő.

 Amitől kicsit tartok, hogy ha mindenki levideózza a játékát és feltölti, az nem jelenti azt, hogy mindegyik meg lesz nézve, két okból:
- Mindenki jobban szereti játszani, mint nézni
- Az időnket szeretjük hasznosabb dolgokkal eltölteni, mint 3 órás "Arhnem 2"-t vagy 2 órás "Impossible Mission 2"-őt végignézni.
- Amit Zozo mondott, hogy sokszor nem érti mások hogyan csinálják meg, nos a youtube létezése óta az összes C64, ZX és CPC játék végigjátszása fel van töltve, ott meg lehet nézni.

 Ezért én személy szerint azt javaslom, hogy elég lesz csak egy kép a score tábláról, vagy a sorcery speedrun esetén egy kép a végén az utolsó szobáról, ahol a megmentett varázslók vannak, hogy láthassuk az időt a status sorban.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.09. 09:34:30
A batman (ocean) örökélet nélkül azért nem alkalmas szerintem arra, hogy megmérkőzzenek az emberek, mert bizonyos ellenség véletlenszerűen vált mozgásirányt, és akinek szerencséje van, az élete elvesztése nélkül tud továbbjutni egy pályán, míg a másik mind a 8 életével fizet.
Viszont van rá több, mint öt napja mindenkinek, hogy szerencséje legyen. De van még ezer másik játék.

Quote
Az olyan játékoknál mint a "Dizzy" vagy "Curse of Sherwood" vagy "Robin of the wood" a pontok nem számítanak. Szerintem ott igazából speedrun lenne lehetséges, tehát aki hamarább végigmegy, az a nyerő.
Akkor nem kell ezeket sem választani.

Quote
Ezért én személy szerint azt javaslom, hogy elég lesz csak egy kép a score tábláról...
Szerintem az van odaírva, hogy lehetőség szerint. Az meg nem jelenti azt, hogy kötelezően. És az is csak az emulátorral játszóknak.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.09. 09:55:12
Szerintem lehessen akármilyen játékot választani. Viszont ha a játék nem jelzi ki a pontszámot, vagy nem pontszámban méri a teljesítményt és egyéb esetekben meg kell majd előre egyezni, mi számítson jobb eredménynek más eredményeknél. Sőt, talán mindig legjobb előre tisztázni, hogy akinek a POINTS vagy a SCORE mellett a legnagyobb szám jön ki, az viszi a pálmát.
Például a Fantomas című "játék" (?) sem pontszámot nem ad, sem máshogy nem értékel, így ha valaki netalán véletlenül esetleg ezt a játékot ajánlaná, akkor ki kell találni, mi számítson jobb teljesítménynek, mint a másik, pl. aki a legjobban tudja reprodukálni Lenin, Einstein, Bach, Gyurcsány, stb. arcvonásait...
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.09. 10:10:04
Igaz, hétfő késő este a határidő, de akkor kijelölném az első játékot:

BRICKY PRISE

Geco, be tudnád linkelni a legfrissebb verziót? A letöltéseknél 2016-os verzió van fent, de még 2019-ben is voltak módosítások. Nem tudom, az ep128.hu-n a legfrissebb verzió van-e fent. Szerintem legjobb lenne a letöltések közé feltenni, ide belinkelni, és utána mindenki gyakorolhatna.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.09. 10:27:25
Szerintem lehessen akármilyen játékot választani.
Bármilyen játékot lehet választani. Viszont ha csak pontszámokat kell összehasonlítani, akkor mindig egyértelmű lesz az eredmény, nem lehet vitákat nyitni arról, hogy ki mit hogyan értelmez (át). A résztvevők életét azzal teszed egyszerűbbé, ha előre kizárod a nézeteltérések esélyét. De még egyszer: bármilyen játékot lehet választani.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.09. 10:52:55
en is igy gondolom, es a felreertesek elkerulese erdekebe is a legjobb, ha pontszamozosdi van csak.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.09. 10:56:29
Bricky Prise (https://enterpriseforever.com/letoltesek-downloads/enterprise-software/?action=dlattach;attach=16526), legyen ez, van ettol egy frissebb, Istvan hajtott vegre mododsitasokat, de az nincs a letoltesek kozott.
Szerintem te a Treasure Cave-vel kevered, az lett kozzeteve tavaly.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.09. 11:09:39
Istvan hajtott vegre mododsitasokat, de az nincs a letoltesek kozott.
Szerintem érdemes lenne ezt tenni fel, a legfrissebbet, és azzal versenyezni. Persze ha valamiért nem így gondolod, oké, végülis csak jobban ismered már ezt a játékot, a kódjával együtt, mint én. :D
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.09. 11:21:17
Igaz, hétfő késő este a határidő, de akkor kijelölném az első játékot:

BRICKY PRISE
Nosza, tessék létrehozni neki a fórum témát! Esetleg Mr.Prise-t meg kellene kérni, hogy készítsen egy külön versenyzős témacsoportot a :HUN :UK :BRD mintájára valahová felülre, amibe el lehetne különíteni az ilyen eseményeket.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: geco on 2021.January.09. 15:10:23
mind1 hogy a frissebb, vagy ez, a jatekmenetben nem valtozott semmi.
Title: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: Kapitany on 2021.January.14. 11:22:31
Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a játékverseny láncot. Annyi módosítást javasolnék a tagok feltételezett szűkösebb időkerete miatt, hogy 2 hét álljon rendelkezésre a nevezéshez játékonként, és 2 hetente legyen így eredményhirdetés és új játék választás, új verseny indítás. Esetleg lehetne egy tabella is, és az első N helyezett kaphatna mindig pontokat mint a Forma-1-ben, és év végén a legtöbb pontot összegyűjtő is díjban részesülhetne! (Amúgy a 2 hetes váltás bevett formula pl. a Tuber's High Score Challenge nevű FB csoportban is, ott ez a formátum sikeresen megy, csak YouTube videót kell feltölteni a pályaműről és jellemzően YouTuberek vetélkednek.)

K
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.14. 11:39:12
Ami engem illet, én már most nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a következő játék, alig bírom kivárni. De én is gondoltam arra, nem mindenki ér rá annyira, hogy egy hét elég legyen.
Még esetleg azt lehetne, hogy egy játékra két hétig lehet nevezni, de az első hét végén már meghirdetnek egy új játékot, így egyszerre két játék lenne aktív. Igaz, ahhoz meg tudni kellene, ki fogja nyerni az előző játékot, ez mégse jó.
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: szipucsu on 2021.January.16. 12:56:21
Eredetileg úgy találtuk ki, hogy hetente legyen új játék. Kapitány felvetette, hogy kéthetente legyen új játék. Én továbbra is a heti váltásra szavazok. Van olyan, aki szeretne játszani, de biztosan nem fog tudni ma már hozzájutni?
Title: Re: "Játsszunk együtt!" - Általános
Post by: ergoGnomik on 2021.January.16. 14:47:30
Milyen rettenetesen nagy baja történik annak, aki nem fog tudni minden játékban részt venni? Vagy ez milyen égszakadás-földindulást fog okozni a közösségben? Szerintem nincs értelme ezen sokat machinálni. Nem látok semmi olyan hátrányt, amit a ritkábban játszani ráérők szenvednének, hacsak nem valami indokolatlan lelki megrázkódtatástól félnek. És a meg nem határozott – tehát nem létező – végső győztesnek sem osztunk ki a végén valami nagy pénzdíjat vagy értékes hardvert.