Enterprise Forever

:HUN => Játékok => Topic started by: szipucsu on 2006.January.27. 23:46:31

Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.January.27. 23:46:31
Üdv mindenkinek! Én is ráleltem a fórumra.
Sok EP játéknak a zenéje egy létezõ zeneszám adaptációja. Sokszor errõl nem is lehet tudni. Én elõször Enterprisén hallottam pl. az Enterball, Airwolf, Wriggler zenéjét (akkor még nagyon fiatal voltam) és utólag hallottam meg ezeket a zenéket eredetiben. Így sokkal érdekesebb élmény volt.
Foglalkoztat pl. hogy a Nodes of Yesod, UCM stb. zenéjét honnan szedték. Létezik ezeknek is valami "eredetije", igazi hangszereken? Ha igen, arra nagyon kiváncsi lennék. Meg mondjuk az Exolon is gyanus. Tudtok valamit errõl? A Jack the nipper 2-nek egy rakat zenéje van és egyszer-kétszer hallottam is valahol eredetiben ebbõl részletet. Mi lehetett az?
Jó lenne, ha lehetne valami weboldal, ahol az egyes EP játékok zenéjének az eredetije ott lenne mondjuk MP3-ban - esetleg mellette az EP-s változat is, illetve ha midiben is létezik, arra is mutathatna link. De legalább az, hogy ki írta és mi a címe.
Jó lenne megszerezni az Airwolf eredeti zenéjét. Én elõbb találkoztam a játékkal, utána a filmmel és teljesen oda voltam meg vissza. De a Batmannel és a Ghost busterssel ugyanez volt a helyzet.
Ott van a 3 weeks in Paradise és a Saboteur 2. Ezeknek van már PC-s változatuk és a zenéjüket is rendesen feldobták, a 3 weeks in Paradise techno sorsra jutott (vagy ezek az eredetik esetleg?).
Szóval meg lehetne csinálni valahogy az eredeti zenéknek a bevadászását és MP3-ban felrakását valahova? Vagy legalább a szerzõt, címet? (Pl. Enterball - Beatles: Eleanor Rigby) Tudna valaki ehhez egy EP-s honlapon helyet felajánlani?

Tamás
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.January.28. 10:16:25
Heló szipucsu!
Igen, sok játékzene nem eredeti, azonban rengeteg van, amelyek eredetiek. Amiket itt felsoroltál, tényleg másolatok (de az UCM nem valósznínû). Én az eredeti zenéket szeretem, rengeteg nagyon jó zenét írtak különbözõ kisgépekre, spectrumra, c64-re. A honlapomon felsoroltam a kedvenc számítógépes zenészeimet a régi idõkbõl, az õ zenéik legtöbbje teljesen eredeti. Kiemelném Rob Hubbard-ot, aki az egyik legjobb. A legjobb zenészeknek nagy rajongó tábora van ma is, az említett Rob Hubbard jó példa erre. Nekem nagyon sokat jelentenek ezek a zenék, mert eredetiek és a gyenge hangzásvilág miatt a zenészek kénytelenek voltak ténylegesen jó zenéket írni, mivel a hangzással nem hatásvadászkodtak. Sajna manapság egyre több a rossz zene, mert a hiperszuper hangzásra mennek rá a zenészek.
Én elég sok zenét ismerek, szóval ha konkrét kérdésed van, lehet, hogy tudok segíteni.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.January.29. 18:21:13
Köszi, Endi. Minden zene érdekel, aminek van nem EP-s változata is - hogy ki a szerzõje és mi a címe, esetleg honnan lehet letölteni.
Egy Spectrum Világban (talán a legelsõben) olvastam, hogy a Jack the nipperbõl rajzfilmet is csináltak. Ezzel még sosem találkoztam. Igaz ez? Ugyanaz lehet a zenéje is, mint a játéké?
Nem értem, hogy került a Wrigglerbe az "Egy szál harangvirág" (amikor elveszik egy élete), hiszen - úgy tudom -, ez magyar szám és angolok írták a programot. De lehet, hogy tévedek.

Nem tudja valaki, mit mond az a beszélõ hang a Nodes of Yesodban? A játék nevét értettem, meg valami graphics a végén...

Tamás
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.January.29. 19:39:29
Keresd a .sid és .ay fájlokat az interneten! Elõbbiek a c64, utóbbiak a spectrumos zenék. Vannak komplett pack-ok amelyekben benne van minden létezõ (vagy legalábbis szinte mind) zene amit az adott gépre csináltak. Nekem megvan mind, és szabadidõmben szépen hallgatom végig mindet(!) és válogatom ki a jókat. C64-es zenékben a szerzõk szerint csoportosított pack-ot is lehet találni.
A Wrigglerben különbözõ ismert zenék vannak mindenhonnan. Pl. most hirtelen a "Temetném a munkát" c. dal ugrik be, amely a "Hegedûs a háztetõn" c. musical-ból való.
A Nodesben azt hiszem azt mondja hogy "Nodes of Yesod - Odin computer LDT 198x" vagy ilyesmit.
Amúgy miért ez az avatarod?
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.January.30. 23:20:47
Az avatarom? (Talán ismerõs neked valahonnan:))
Van a Book of Life címû játékod. Játszottam vele (de lehet, hogy az egy másik játékod volt, valami EP-s "Doom"-szerû). Olvastam a játékról, amit írtál, milyen céllal is írtad. Nagyon örültem ennek (aki most nem tudja, mirõl van szó, javaslom, nézze meg a játék ismertetõjét!) Hát innen tettem ide a figurát a Bibliával a kezében, mert nekem is hasonló a világnézetem és hátha a fórumozók közül valaki emiatt is kedvet kap a dologhoz és netán csodás megtapasztalásokban lesz része, mint nekem is volt.
Akartalak kérdezni, hogy az az emberke valójában kicsoda, jó vagy rossz szereplõ-e, mert nekem itt az emulátorból digitalizálva kissé kivehetetlen, meg a fényerõ is sötétebb, mint az EP-n. Utólag merült fel bennem, hogy esetleg rossz szereplõ is lehet és akkor az avatar mondanivalója pont az ellenkezõje annak, aminek szántam.
Mondjuk ez inkább a "Minden, ami nem EP" topicba illett volna.
Egyébként valószínû, cserélegtni fogom az avataromat, mert jó kis vicces figurákat is sikerült az EP-bõl kiszedni. Közben (ha pozitív a szereplõ) ez is vissza fog térni idõnként...
Egyébként szépek a játékaid grafikái meg a digi zenék is!
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.January.31. 09:06:17
Quote from: "szipucsu"
Üdv mindenkinek! Én is ráleltem a fórumra.

Üdv a fórumon! :-)

Quote from: "szipucsu"
Sok EP játéknak a zenéje egy létezõ zeneszám adaptációja. Sokszor errõl nem is lehet tudni. Én elõször Enterprisén hallottam pl. az Enterball, Airwolf, Wriggler zenéjét (akkor még nagyon fiatal voltam) és utólag hallottam meg ezeket a zenéket eredetiben. Így sokkal érdekesebb élmény volt. Mi lehetett az?

Régebben valahol hallottam (talán rádió), hogy van valahol egy olyan telefonos szolgáltatás, hogy bedúdolod vagy fütyülöd, akármi egy zene részletét és megmondják mi az a zene. Sajnos ezt azóta sem találtam meg, pedig nekem is van a fejemben pár dallam amit nem ismerek.

Quote from: "szipucsu"
Jó lenne, ha lehetne valami weboldal, ahol az egyes EP játékok zenéjének az eredetije ott lenne mondjuk MP3-ban - esetleg mellette az EP-s változat is, illetve ha midiben is létezik, arra is mutathatna link. De legalább az, hogy ki írta és mi a címe.

Megoldható itt is ez. Csak csinálnom kell hozzá egy kis felületet.

Quote from: "szipucsu"
Jó lenne megszerezni az Airwolf eredeti zenéjét.

Valamelyik nagyon régi cd-men talán meg van midiben.

Quote from: "szipucsu"
Én elõbb találkoztam a játékkal, utána a filmmel és teljesen oda voltam meg vissza. De a Batmannel és a Ghost busterssel ugyanez volt a helyzet.

A Szellemírtók zenéje mp3-ban van meg.

Quote from: "szipucsu"
Szóval meg lehetne csinálni valahogy az eredeti zenéknek a bevadászását és MP3-ban felrakását valahova? Vagy legalább a szerzõt, címet? (Pl. Enterball - Beatles: Eleanor Rigby) Tudna valaki ehhez egy EP-s honlapon helyet felajánlani?

Még nem olvastam el az erre érkezett válaszokat, ha más nem jelentkezett akkor jelentkezek én ;-) Ennek leginkább adatbázis kellene, hogy normálisan lehessen keresgélni közöttük, az pedig van itt.
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.01. 11:37:00
Sziasztok!
Az Airwolf zenéjét biztos le lehet tölteni valami filmsorozatok zenéjével foglalkozó helyen.
Tényleg sok király zene van: Exolon, Saboteur 2, Orient Express (legtutibb blues 8)), Nodes...).
Egyébként miért nem írták bele a progikba a zenék eredeti szerzõjét? Nem sért ez jogokat? Pl. Enter Ball.

Múltkor hallgattam valami ismeretlen zenét, és az elsõ ütemek kísértetiesen hasonlítottak a Saboteur 2 elsõ ütemeire, de csak az eleje, a többi más. Sajnos elfelejtettem, melyik szám volt ez, de már 2 napja keresgélem, mi lehetett ez...
Kicsit elkanyarodom. Van egy Carlos Futura nevû illetõnek egy Bach-átiratokat tartalmazó lemeze, amelybõl az elsõ szám hangzása nagyon hasonló az Abyss zenéjéhez, de a dallam persze más. Viszont ez a lemez a 60-as években készült. Nem tudom, milyen mûszerrel hozta össze, de biztos nem Nick-kel:)
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.02. 00:57:44
A Saboteurnek a PC-s feldolgozása (Saboteur 95) letölthetõ az origo szoftverbázisáról, a retro játékok közül. Ennek ugyanaz a zenéje, mint a Sab2-é, csak sokkal profibb hangzással. Asszem, ugyanitt a 3 weeks is.
Köszi, MrPrise, hogy felajánlottad a weboldaladból a helyet! Szerintem jó lenne valami egyszerû táblázat is, a játék címével és a zene szerzõjével/elõadójával és címével és ha van, linkkel az eredeti zenére (esetleg az EP-s zenét is oda lehet tenni, bár lehet, hogy az sok helyet foglal). Lassan elkezdem összeszedni az általam ismert játékok zenéinek az adatait, elküldöm, aztán majd csak lesz valami...
Az Exolon zenéje tényleg nagyon király! Vajon az is számítógépre íródott eredetileg?
Nem tudom, hány zenész beállítottságú van itt a fórumon, de érdemes lenne játékok zenéit rendesen hangszerelni, feldolgozni. Játszik valaki valami zenekarban? Lehet, hogy nagyon õrült az 5letem... Az UCM zenéjét pl. elõadhatná valami rockbanda.
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.02. 09:34:35
A Saboteur 95 nem tetszik, jobb az eredeti. A 3 Weekset megnézem.
(Amúgy az érintett Saboteuros zene Benkõ László - Mambo. De tényleg csak az elsõ 10 mp hasonlít, mert a többi mambó:)
Elõadni a zenéket tényleg poén lenne. "Következõ számunk a Last Ninja 2.":)
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.02. 21:47:31
Az Enterball zenéje tuti hogy jogokat sért... de hát akkoriban Magyarországon ki foglalkozott ezzel? :D
Én amúgy nem szeretem a remixeket, bármilyen szuper hangzásuk van... Az eredetihez nem adnak hozzá semmit, inkább rosszabbak. Ugyanis nekem a zene az maga a dallam, ritmus, dinamika, nem a hangzás, hangszerelés. Amúgy én zenélek. :)
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.02. 23:06:06
Ja és még valami: remixeket is lehet sokat találni a neten. Keressétek nyugodtan a c64-es, spectrumos remixeket, mert sok EP játék is ugyanazt a zenét tartalmazta mint a más gépes verziójuk. Bár néha más játékból van a zene, ez akkor fordul elõ, ha a kiadó ugyanaz volt, vagy a zene jogai az övék volt.
De ha tanácsolhatom, inkább az eredetit hallgassátok. :)
Amúgy a nagy kedvencem az Abyss, Rob Hubbard zenéje, c64-en az "One man and his droid" c. játékhoz írta eredetileg. A c64-es verzió hosszabb is. Van hogy 20-30 percig egyfolytában hallgatom. :)
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.03. 07:58:10
A dallam is meghatározó, de nálam a hangzás is számít, más hangulatot, emlékeket kelt pl. az eredeti Eleanor Rigby, és az Enter Ballos, de mind a kettõt szeretem.
Vagy még egy példa: Kraftwerk vs. Senor Coconut mixek, ha valakinek ismerõs, mindkettõ tök más, de mégis jó, stb.
Erre a C64-es Abyss-re kíváncsi vagyok, már töltöm is le, meg sok más SIDet:)
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.February.03. 09:10:49
Quote from: "endi"
Van hogy 20-30 percig egyfolytában hallgatom. :)

Azt hittem csak én vagyok ennyire õrölt :-D
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.03. 13:29:16
Az EP-zenékhez is hozzá lehet valahogy jutni ilyen különálló formában, mint a C64-esekhez?
Title: Játékzenék
Post by: lgb on 2006.February.03. 13:57:19
Quote from: "Spiderman's Friend"
Az EP-zenékhez is hozzá lehet valahogy jutni ilyen különálló formában, mint a C64-esekhez?


Hat ha valaki kiszedi ... De szerintem nincs olyan kiforrott formatum hozza mint pl a C64 .sid-je. Talan az mbox formatum hazonlit, de tudtommal nincs hozza nem EP-s lejatszo (azaz pl PC-n futo - en egyet elkezdtem irni, marmint xmms plugint meg anno) ...
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.05. 10:39:44
A c64 és spectrum zenék legtöbbje bizonyos zeneszerkesztõkön készült, ezért könnyebb kiszedni õket a programból és lejátszót írni hozzá. De speccyn azért volt sok egyedi formátum, ezeket úgy játsszák le a pc-s lejátszók, hogy végül is egy emulátor fut. Még így is elég speciális a dolog, pl. az egy fájlon belüli zenék közötti váltás. Szerintem EP-re nem érdemes ilyen lejátszót írni, mert elég kevés eredeti zene van. Egyszerûbb mp3-ba rögzíteni és így összegyûjteni õket. Én dolgozom is ezen, csinálok egy honlapot ha kész lesz.

Amúgy nem lehetne ebbõl a topicból a zenés dolgokat egy másik topicba átrakni? Szerintem érdemes lenne.
Mr.Prise: Kész ;-)
Title: Játékzenék
Post by: lgb on 2006.February.05. 22:32:08
Quote from: "endi"
A c64 és spectrum zenék legtöbbje bizonyos zeneszerkesztõkön készült, ezért könnyebb kiszedni õket a programból és lejátszót írni hozzá. De speccyn azért volt sok egyedi formátum, ezeket úgy játsszák le a pc-s lejátszók, hogy végül is egy emulátor fut.


Azert ez nem teljesen igy van. A .sid formatum nem specialis zeneszeresztoi formatum, hanem tartalmaz 6510 opkodkat meg mindent, tehat annak lejatszasahoz egy C64 egy reszet legalabb emulalni kell! Tehat ez nem csak a "kotta" hanem maga a kod is benne van.Ezert irtam hogy emlekezetet a _compiled_ music box formatumra (de NEM a "nem compiled"-re mert az ugye 'csak kotta'). Ezt amugy altalaban C64-en ugy szedik ki, hogy kinyirbaljak azon kod es adat reszeket egy programbol ami kell ahhoz hogy zeneljen. Na jo, nagyon durvan es elnagyolva a folyamatot :) Persze biztos C64-en is van olyan formatum ami csak adat mindenfele trackerhez, de az C64-en kivul tudtommal nem igen terjedt el en legalabbis exo-C64 korokben :) csak .sid-rol hallottam eddig.
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.06. 08:11:49
Akkor tényleg egyszerûbb REC módszerrel rögzíteni a zenéket. Vagy a háttérben futtatni az emulátort:)
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.06. 20:00:40
Ok, akkor ezek szerint a c64 zenék is ilyenek, hogy emulátor fut.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.08. 01:23:56
Quote from: "lgb"
Quote from: "Spiderman's Friend"
Az EP-zenékhez is hozzá lehet valahogy jutni ilyen különálló formában, mint a C64-esekhez?


Hat ha valaki kiszedi ... De szerintem nincs olyan kiforrott formatum hozza mint pl a C64 .sid-je. Talan az mbox formatum hazonlit, de tudtommal nincs hozza nem EP-s lejatszo (azaz pl PC-n futo - en egyet elkezdtem irni, marmint xmms plugint meg anno) ...


Szerintem érdemes lenne megcsinálni ezt a PC-s EP zenelejátszót. Pláne, ha lenne lehetõség a hangzás variálására (az EP négyszögjelét akár MIDI hangszerekkel vagy trackeres hangszerekkel helyettesíteni), az szerintem elég szórakoztató lehetne. Azt már említeni sem merem, hogy MIDI fájlba lehetne konvertálni pl. a MBOX zenéit, amit egyes zeneszerkesztõkkel (pl. Cakewalk) tovább lehetne írni, így megvalósulhatna az EP zenék "zenekari" feldolgozása, igaz, csak midiben. No persze, gondolom, nem olyan egyszerû EP-s játékok zenéjébõl MIDI fájlt rittyenteni, én mondjuk egyáltalán nem értek ahhoz, hogy a játékokban hogy lehet a zenei részeket megkeresni, nemhogy MIDI fájllá konvertálni... Vannak programok, amelyek a MIDI fájlokba a fõszólamhoz kíséretet (dob, akkordok stb.) generálnak, ez megint nagyon érdekes lenne.

Kissé hasonló lenne egyes játékokból a sprite-okat kibányászni és esetleg felcserélni. Pl. a Cauldronban a nyanya helyett az Airwolf röpködne. Vagy ha a Wriggler ejtõernyõzne a Nodes of Yesod mély aknájában, biztos nem törné össze magát... :D  :D  :D  Jó, inkább kipihenem magam.
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.February.08. 08:21:04
Quote from: "szipucsu"
Kissé hasonló lenne egyes játékokból a sprite-okat kibányászni és esetleg felcserélni. Pl. a Cauldronban a nyanya helyett az Airwolf röpködne. Vagy ha a Wriggler ejtõernyõzne a Nodes of Yesod mély aknájában, biztos nem törné össze magát... :D  :D  :D

Szerintem ez a 2 dolog annyira hasonlít egymásra, hogy mindkettõhöz elég mélyen bele kell magad ásni az adott programba.
Talán a zenénél valamennyire könnyebb a dolog, mert vannak bizonyos portok amelyeket tudsz keresni és ha arra kimegy valami adat akkor annak jó esetben köze van a zenéhez. Grafikánál már nehezebb kideríteni, mert ott egy memóriaírás elég ahhoz, hogy változzon valami a képernyõn, ezért itt rossz esetben minden memóriaírás gyanús... Persze lehetnek elvetemült programok amelyeknél koránt sem látszik egy adott kódrészletnél, hogy most hová írja azokat az adatok, mert pl regiszterekbõl olvassa a cél értékét vagy memóriaterületrõl. Viszont léteznek emulátorok! Kis munkával kibõvíthetõ lehetne bármelyik emulátor, hogy logolja azokat a port mûveleteket (port és értéket, nyílván) amelyek a zenére vonatkoznak (esetleg tetszõlegesen konfigurálható legyen hogy mit logoljon ;-)). Ezután ezt a listát végignézve kicsit megszerkesztve szerintem már szinte meg is van egy játék teljes zenéje.

Azt nem egészen értem miért akarná bárki pl Airwolfra cserélni a Cauldron nyanyáját amikor azok úgy remekmûvek ahogy vannak :-D
Esetleg egy multiplayeres játéknál lenne értelme aminek Airwolf vs Cauldron lenne a címe :-D Itt meg már nem cserérõl van szó, hanem kiszedésrõl.
Elég poén volna egy ilyen game-t csinálni pl PC-re amiben minden klasszikus játékhõs benne van :-D EP128 All Stars :-D
Jack the Nipper-rel lehetne fúvócsövezni, nyanyával repülni és lõni a füstfelhõket. Aztán jönne Bruce Lee és megverne mindenkit :-D

Quote from: "szipucsu"
Jó, inkább kipihenem magam.

Jó pihenést! :-) Ahogy elnézem tényleg szükséged van már rá! :-D

Most keltem fel, de azért az én hozzászólásom vége is erõsen a fáradás tüneteit mutatja :-D
Title: Játékzenék
Post by: Povi on 2006.February.08. 12:28:13
Szerintem nem lehet olyan bonyolult MIDI-t csinálni MBOX-ból. Olyan program létezik, ami .sid-bõl (c64 formátum) csinál midi-t (sid2midi), bár én még nem próbáltam ki.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.08. 23:48:53
Quote from: "MrPrise"

Elég poén volna egy ilyen game-t csinálni pl PC-re amiben minden klasszikus játékhõs benne van :-D EP128 All Stars :-D
Jack the Nipper-rel lehetne fúvócsövezni, nyanyával repülni és lõni a füstfelhõket. Aztán jönne Bruce Lee és megverne mindenkit :-D

Az lenne jó, ha a Wriggler a föld alatt beszállna az Airwolfba és bármikor lehetne felfelé is menni. De lehet, hogy gond lenne, mert meglógna a pénzeszsákkal a több pont érdekében, pláne, ha még az ejtõernyõt is megfújná, netán a pilóta teáját is meginná. :D
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.09. 22:51:12
Quote from: "Povi"
Szerintem nem lehet olyan bonyolult MIDI-t csinálni MBOX-ból. Olyan program létezik, ami .sid-bõl (c64 formátum) csinál midi-t (sid2midi), bár én még nem próbáltam ki.


Arra lennék kiváncsi, rajtam kívül valaki mást is érdekel-e az EP-s zenék "midisítése".
Egyszer BASIC programból, ahol DATA sorokban van a hangok magassága és hossza, sikerült MIDI file-t konvertálni, de csak egy szólamra. A MIDI file-ok visszafejtésekor olyasmivel szembesültem, hogy egy fejlécszerûség után vannak a hangok adatai: 4 szám, az elsõ és az utolsó ugyanaz és a hangmagasságot adja meg, míg a kettõ középsõ a hanghosszra utal. (pl. C0 32 17 C0 vagy ilyesmi). Így EP BASIC-ben is lehet egy "konvertert" írni, ami elõször is elõállítja a midi fájlok elején lévõ pár bájtos adathalmazt, beolvassa a data sorokból a hangok magasságát és hosszát és átszámítja a MIDI fájlokban lévõ cuccokra.
Hogy a MusicBox hogyan tárolja a hangok tulajdonságait, nem tudom, de ezt megfejtve talán nem lenne olyan nehéz a MIDI fájlt létrehozni. Talán az ismétlésekre kellene kissé odafigyelni (mert a midiben ezt újra be kell írni), illetve ha tempóváltás van, akkor megáll a tudományom.
Az még a kérdésem, hogy hogyan van megadva a midi fájlban, hogy több szólam egyszerre szóljon. Azaz hogyan lehetne a MBOX 3 csatornáját 3 különbözõ MIDI patch-be írni be.
A burkolókat, torzításokat szerintem reménytelen utánozni, de talán nincs is rá nagy szükség, hiszen a midiben úgyis vannak erre külön hangszerek.
Az lehet még gond, hogy a (többnyire torzítással nyert) dobszólamokat hogyan lehet a midi dobcsatornájára irányítani, azaz mit kezdjünk az EP "dobemulációjával" a midiben. Alighanem ezt utólag kéne manuálisan beállítani.
Egyszer a Soundtracker EDI fájljából akartam volna MIDI fájlt konvertálni, de a Stracker fájljának visszafejtésekor feladtam...
Jut eszembe, mintha Egzo írt volna egy MIDI vagy MOD konvertert valamelyik EP-s zeneszerkesztõ programhoz (talán Rockdigi).
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.February.10. 00:25:46
Quote from: "szipucsu"
Egyszer BASIC programból, ahol DATA sorokban van a hangok magassága és hossza, sikerült MIDI file-t konvertálni, de csak egy szólamra. A MIDI file-ok visszafejtésekor olyasmivel szembesültem,

Ezt miért kellett visszafejteni? Van róla leírás (http://www.borg.com/~jglatt/tech/midifile.htm).
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.February.14. 21:00:07
Game music base (http://www.mirsoft.info/gmb/) sok letölthetõ zenével.
Akár ide is fel lehetne majd rakni a zenéket. Nincs még benne Enterprise.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.15. 23:12:26
Engem piszkál ez a Mbox-midi konverter.
Köszi a MIDI fájlokkal kapcsolatos linket! Még tanulmányozom, de lehet, hogy kicsit magas nekem.
Mivel én csak az EP BASIC-hez értek valamennyire, talán majd megpróbálok valami konvertert összehozni, ha nagyon ráérek. BASIC-ben szerintetek van erre esély? Meg tud valaki arról, hogy az MBox hogyan tárolja a hangokat?

Nagyon pihent lehetek, mert még a Midi-Mbox konverter is felmerült bennem, persze ez csak a midi fájlok igen kis részénél lenne használható. Mondjuk buli lenne pl. a dobszólamot elõállítani egy midi fájl alapján az EP hanggenerátorával... Bár valaki a DTM fájlok elõállításával is foglalkozik, hiszen az ep128.hu oldalon, úgy látom, folyamatosan növexik ezeknek a fájloknak a száma. Meg lehetne tudni, honnan kerülnek oda ezek a fájlok és ki állítja elõ õket, fõleg milyen módszerrel?
Talán nagyon pihent vagyok, de egy Mbox-DTM konvertert (vagy DTM-MBox) is el tudnék képzelni, meg ott van a Rockdigi és a Soundtracker is, így növexik a konvertálási lehetõségek száma.
Egzo mintha írt volna egy programot, amivel valamelyik EP-s zeneszerkesztõ fájljait lehet MOD-ba konvertálni. Ez a program megszerezhetõ valahonnan?

Megyek pihenni!  :D (Valószínû azt fogom álmodni, hogy a Nodes of Yesodban a holdfelszínen mászkál a cauldronos néni és beleesik a lyukba. De egyszerûbb lenne a Bombermannak a monolith mellett átrobbantani a falat és akkor nem kéne bejárni a fél labirintust, hanem egybõl meg lehetne kaparintani a cuccot.)
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.16. 01:14:31
A midi formátum nagyon egyszerû, keress róla leírást a neten. Én fogalkoztam vele régebben, de már akkor pc-m volt. Ha az EP zenéket át tudod hozni .mid-be akkor egy zeneszerkesztõvel már bármit lehet velük csinálni. Viszont szerintem musicbox formátumban nagyon kevés eredeti EP zene van. Ami meg amúgy is létezik spectrumon, azokra nem érdemes kovertert írni, szerintem spectrumra létezik is ilyen. Amúgy ha jól tudom a musicbox formátum is spectrumos. Egyszerûen Gyányi mester írt egy szerkesztõt erre a formátumra.
Title: Játékzenék
Post by: geco on 2006.February.16. 04:41:31
Quote from: "szipucsu"
Bár valaki a DTM fájlok elõállításával is foglalkozik, hiszen az ep128.hu oldalon, úgy látom, folyamatosan növexik ezeknek a fájloknak a száma.

Egzo mintha írt volna egy programot, amivel valamelyik EP-s zeneszerkesztõ fájljait lehet MOD-ba konvertálni. Ez a program megszerezhetõ valahonnan?


MOD-->DTM konvertalast lehet a EDCW Digitrax-szaval csinalni. :wink:
Szerintem a MOD konverter meg mindig elerheto EGZO honlapjarol.
Bocsi, megneztem, nem elerheto  :cry: , nalam megvan, ha nem felejtem el, akkor ma este elkuldom, ha megadsz egy emil cimet.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.17. 21:47:10
Az eredeti (Centrum Áruházban vásárolt) Nautilus-nak jó kis digi zenéje van. Talán ugyanaz a Nasa-Guy demo egyik változata is (szinuszok hullámzanak, miközben a zene szól). Esetleg tudja valaki, mi ez a zene? Szerintem Enya beütése van.

A MIDI fájlok bonyolultságát illetõen szerintem megoszlanak a vélemények. Számomra az az egyszerû, ha egy szám jelöli a hangmagasságot, másik a hosszt. Még nem értettem meg, minek a MIDI fájlokba ehhez 4 szám, meg a többszólamúság is bonyi szerintem, de még olvasgatok errõl a neten.  :oops: Lehet, hogy nem onnan kell kiindulni, hogy HEX editorral "komponáljak meg" egy MIDI zenét? De valahol csak ez a megoldás, ha a HEX editorban tapasztalt dolgokat iratom ki BASIC-ben a fájlba (print #n:chr$(akármennyi) utasítások sorozata).

Geco, köszi az infot, írtam neked személyes üzit, remélem átment (kicsit rosszalkodott nálam a net).
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.February.20. 14:50:49
Quote from: "szipucsu"
Az eredeti (Centrum Áruházban vásárolt) Nautilus-nak jó kis digi zenéje van. Talán ugyanaz a Nasa-Guy demo egyik változata is (szinuszok hullámzanak, miközben a zene szól). Esetleg tudja valaki, mi ez a zene? Szerintem Enya beütése van.

Tedd fel, és megmondjuk!:) Vagy nem...
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.21. 00:49:12
Ha minden igaz, ez volt a Nautilus elején eredetileg, legalábbis a kép mintha ugyanaz lenne. (Így "kicsit" tovább tartott a töltés, elõbb ez töltõdött be, majd ha megúntuk, space-szel tölthettük tovább. Csak bajosan tudtam floppyról is futtathatóvá tenni.)

http://www.ep128.hu/Ep_Demo/Prg/NasaGuy3.rar
Title: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2006.February.21. 10:38:05
Quote from: "szipucsu"
Ha minden igaz, ez volt a Nautilus elején eredetileg[/url]

Szóval semmi köze nem volt a programhoz, csak oda tettek elé bonusban egy demot.
Ezeket a NASA&GUY demókat sok kazettára feltették.
Title: Játékzenék
Post by: Lacika on 2006.February.22. 12:23:50
A NasaGuy 3 zenéje egy Madonna szám elejébõl van digizve. Most így hirtelenjében nem tudom a szám címét, utána kell néznem.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.26. 00:15:56
Az egyik legjobb zene volt EPn szerintem a Lands of havoc c. játék zenéje. Az egész játékot Steve Bak írta, rákerestem a neten, írt még pár játékot, szintén jó zenékkel (c64). Bár rövid zenéi vannak, de nagyon jók, mondjuk lehet, hogy feldolgozások.
Title: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2006.February.28. 00:31:18
Régebben feltûnt nekem, hogy egyes játékok zenéi a jól ismert EP-s négyszögjelet használják (pl. Wizard's Lair, Lands of Havoc, UCM), míg mások valami bonyolultabbat (pl. Renegade, Alternative World Games, Automania, Wec Le Mans, Heartland), amihez hasonlót pl. BASIC-ben nem sikerült elõállítanom, hiába próbálkoztam gyûrûmodulációval meg ilyesmivel. Sõt, ott van a Hungaroring Forma 1, amit Videotonról írtak át. A Videotonon talán kicsit másmilyen a négyszögjel és mintha az átirat is valami rejtélyes módon megõrizte volna ezt, de lehet, hogy tévedek.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.28. 06:09:59
A Lairban tévedsz, ott valami torzítás van és szerintem nagyon jól hangzik. A Spectrum48 érdekes eset, ott saját maguknak kellett hangot programozni és azért van annyiféle hangzás, nekem nagyon bejön (lásd AgentX és társai - amúgy az AgentX zenéjét és zenelejátszóját egy ember írta, aki mellesleg hívõ, õ is ismert zenész: Tim Follin :)). A Specy48 1 szólamú 1 bites hangot tud, de gyakorlatilag ott is megoldották a 4 szólamú digi zene lejátszást és hasonlókat.
A Spectrum128 már más téma, de annak a hangcsipja 95%-ban olyan mint az EP-é.
Title: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2006.February.28. 09:03:39
Quote from: "endi"
A Lairban tévedsz, ott valami torzítás van és szerintem nagyon jól hangzik. A Spectrum48 érdekes eset, ott saját maguknak kellett hangot programozni és azért van annyiféle hangzás, nekem nagyon bejön (lásd AgentX és társai - amúgy az AgentX zenéjét és zenelejátszóját egy ember írta, aki mellesleg hívõ, õ is ismert zenész: Tim Follin :))

Tim Follin nevérõl nekem a Ghouls 'n' Ghosts jut eszembe. Annak nagyon tetszik a zenéje.
Azt, hogy érted, hogy ismert zenész? Sok játéknak csinálta õ a zenéjét vagy pedig hogy nemcsak számítógépekre ír zenét? Érdekes lenne kinyomozgatni, hogy akik valaha EP-re írtak valamit (játék, zene) azok mi mást csináltak még elõtte vagy utána. Amolyan bibliográfia szerûen összegyûjteni.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.28. 13:52:25
Úgy értem hogy számítógépes zenészként ismert. Amúgy a másik híres zenész Rob Hubbard is maga kódolta a zenelejátszót. :) Tim Follin azért persze nem olyan híres mint õ, de hát RH a leghíresebb végül is.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.28. 13:54:28
Ja és Rob Hubbard ma már nem zenél, olvastam interjúkban hogy manager lett vagy mi. :) Amúgy lehet róluk a neten sok infót találni. Több eredeti EPs játék zenéje is RH, de nem hiszem hogy õ írta EP-re, valószínûleg a kiadónak a tulajdonában volt a zene. Pl. az Abyss zenéje a C64-es One Man And His Droid c. játék zenéje. És még lehet sorolni.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.28. 14:10:57
Már volt róla szó hogy az Abyss-nak milyen jó zenéje van. Szerintem is zseniális. Próbáljátok ki, hogy az emulátorban lekapcsoljátok a szólamokat és csak a Tone Channel 1-et hagyjátok bekapcsolva. Érdekes... :) Az összes szólam együtt pedig zseniális.
Title: Játékzenék
Post by: endi on 2006.February.28. 14:30:04
Na megszállt az ihlet, azért írok ennyit. :)
Azt észrevettétek, hogy az Enterball-ban digi hangok vannak játék közben? Annak idején sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan csinálták meg hogy játék közben szólnak, ma már persze tudom. Amúgy érdekes, hogyha az emulátorban az összes hangcsatornát lekapcsolom, akkor is szól a digi effekt, gondolom mert a DA-ra van kapcsolva.
Title: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2006.July.03. 14:09:34
Ma éppen Jarre-t hallgattam, és rájöttem, honnan ismerõs az Abyss zenéje: Magnetic Fields #1 legeleje hasonló, mint a játék zenéjének egyik szólama, csak lassabb.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2008.January.17. 23:03:31
Gondoltam, kéne egy kis zenei újítás, így a közeli katolikus templom kántorát megkerestük egy rockbandával. Az Exolont párszor végigjátszották, majd belecsaptak a húrok közé. A végeredményt mellékelve megtaláljátok. :D
Amúgy a gugliban rákerestem arra, hogy "exolon.mid", és legnagyobb meglepetésemre ki is dobott valamit: egy orosz oldalt, ahol pár játék zenéje megvan midi formátumban, köztük az Exolon is. Ez volt az alapanyag.
Félek, hogy a kántornak annyira az ujjaiban van már ez a zene, hogy misén is véletlenül ezt fogja játszani, de akkor lehet, hogy eretnekké nyilvánítják. Akkor bizonyára kap egy kantárt, hogy elmondhassák: kontár kántor kantáron kántál...
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2008.January.18. 07:40:57
Ez nagyon állat :-)
Title: Re: Játékzenék
Post by: nyuzga on 2008.November.02. 10:09:15
Az EXOLON-t én is "átdolgoztam" egy kicsit. :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2008.November.02. 10:17:03
A végén jó a poén :-D
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2008.November.02. 12:30:33
Az EXOLON-t én is "átdolgoztam" egy kicsit. :)
Ezt hogyan, mivel csináltad?
Title: Re: Játékzenék
Post by: nyuzga on 2008.November.02. 13:42:01
Ezt hogyan, mivel csináltad?
EXOLON.MID
NUENDO 3+HYPERSONIC
Creative Recorder
NERO 8 SOUNDTRAX
Easy CD-DA Extractor
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2008.November.02. 14:45:19
Tehát lényegében a midi fájlt átraktad valami tracker formátumba és ráeresztettél valami hangszerhangot. Ehhez gondolom,  Nuendo 3 kellett. A Creative recorderrel bizonyára felvetted. A Nero és az Easy CD talán a hangeffektek (elején és végén) miatt jött jól. Talált? :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: nyuzga on 2008.November.02. 17:03:41
Tehát lényegében a midi fájlt átraktad valami tracker formátumba és ráeresztettél valami hangszerhangot. Ehhez gondolom,  Nuendo 3 kellett. A Creative recorderrel bizonyára felvetted. A Nero és az Easy CD talán a hangeffektek (elején és végén) miatt jött jól. Talált? :)

Pontosan így történt! :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2009.June.06. 23:55:50
Piszkált, hogy a Batman esésének és lépéseinek hangja milyen hangokból áll, így lelassítva megvizsgáltam: egész egyszerûen a C-dúr skála hangjait használták fel a kellemes hangeffektekhez: amikor esik, akkor a C'-H-A-G-F-E (dó'-ti-lá-szó-fá-mi), amikor lépked, a C-G-E-C' (dó-szó-mi-dó') hangok szólnak nagyon gyorsan egymást után (utóbbiak a dúr hármashangzat hangjai). Bár lehet, ezt már mindenki észrevette régebben. :D
Némi mûvészi fogásnak is tekinthetõ, hogy az esés hangulatát (vagy mijét? :D) azzal adja vissza, hogy egyre mélyebb hangok szólnak. :D
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2009.June.08. 22:31:29
Piszkált, hogy a Batman esésének és lépéseinek hangja milyen hangokból áll, így lelassítva megvizsgáltam: egész egyszerûen a C-dúr skála hangjait használták fel a kellemes hangeffektekhez: amikor esik, akkor a C'-H-A-G-F-E (dó'-ti-lá-szó-fá-mi), amikor lépked, a C-G-E-C' (dó-szó-mi-dó') hangok szólnak nagyon gyorsan egymást után (utóbbiak a dúr hármashangzat hangjai).

Volt egy kis szabadidõm, így a korszakalkotó felfedezés örömére összedobtam egy mixet "zongorára" és "hegedûre" Batman hangeffektekbõl. Bár lehet, a fuvola jobb lett volna hegedû helyett, most már mindegy...
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2009.June.08. 22:50:32
Ez nagyon jó  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2009.June.08. 23:17:55
tök jó :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2009.June.10. 16:54:54
Nagyon jó  :lol:
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2009.August.19. 12:46:00
Úgy látszik, ma "játékzenés" nap van. :D
A napokban vettem fel egy vicces régi filmet a RAI1-rõl, és a fõcímben az Automania zenéje szólt. A fõcímet mellékelem.

OFF: Akit a teljes film érdekelne, írjon, elküldhetem. :D
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2009.October.09. 22:55:21
Áttörés zene: variációk egy témára  :ds_icon_cheesygrin: [attachurl=1] (Az értelmesebbek az elején vannak.)

Ha valaki esetleg szeretné folytatni a csodálatos szimfónia komponálását, mellékelem a midi fájlt is: [attachurl=2] Kétszeres sebességgel kell amúgy lejátszani, és lehet egy oktávval lejjebb is próbálkozni.
Title: Re: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2011.January.30. 16:27:44
Volt itt szó arról, hogy sok játéknak nem eredeti a zenéje.
Tegnap néztem a Közösségi háló c. filmet és abban volt egy zene, ami nagyon ismerős volt a Jet Set Willy-ből.
Sejtettem, hogy klasszikus zene, de most vettem a fáradtságot és kiderítettem az eredeti mű címét:
Edvard Grieg: In the Hall of the Mountain King
Eredeti (http://www.youtube.com/watch?v=dRpzxKsSEZg)
Ez (http://www.youtube.com/watch?v=cD8EPdn5Ctg) pedig Trent Reznor (NiN) feldolgozása ami a filmben is szerepelt.


Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2011.January.30. 16:34:49
Hát ezt szerintem sokan tudták. :) Eléggé ismert klasszikus, ahogy a fõcim zene is, a Holdfényszonáta vagy mi a címe.
Amúgy a Sorcery zenéje is egy klasszikus, de még nem találtam meg, hogy melyik.

Ezt viszont nemrég találtam, tök állat specy48 zene gyûjtemény, sok olyan 48-as zenével amelyek eredetileg csak 128-on léteztek.
http://z80.i-demo.pl/music.html
De pl. a listában a Galactic Gunners c. játék zenéje szerintem egy Monty rész zenéje, amit már régóta vadászok 48-as verzióban, bár ez nem az, de ez is elég jó.
Title: Re: Játékzenék
Post by: MrPrise on 2011.January.30. 17:10:09
Hát ezt szerintem sokan tudták. :)
Akkor én kérek elnézést, hogy nem tudtam. ;-)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.January.30. 22:55:06
Grieg egyébként óriási zeneszerzõ, Peer Gynt a fõ (legismertebb) mûve, aminek része az In the Hall of the Mountain King is. Pl. a Reggeli hangulat (http://www.youtube.com/watch?v=dPkixNYa8EY) címû mûve óriási még.
Title: Játékzenék - 2 remix
Post by: szipucsu on 2011.March.20. 12:18:20
Boulder Dash és Exolon trance remixek (vagy valami olyasmi...)

[attachmini=1]

[attachmini=2]

(Exolon remixekbõl már itt a fórumon is Dunát lehetne rekeszteni.)

A Boulder Dash remix kb. 2 perc alatt készült el. Mást nem csináltam, csak kerestem a neten egy midi fájlt a játék zenéjével, ezt beleeresztettem egy programba és kicsit tekergettem a "potmétert" lejátszás közben. Olyan is. :D
Az Exolon remix sem több ennél, csak az elejére odakreáltam valami pofonegyszerû bevezetést.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Lacika on 2011.March.20. 19:33:55
Jók lettek!
Title: Re: Játékzenék
Post by: nyuzga on 2011.March.21. 19:10:08
Jók lettek!

Bizony. :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.August.10. 15:21:43
Elsõ nekifutásra az Eat It Up zenéjébõl ezt sikerült kihozni techno stílusban: [attachmini=#]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.August.23. 16:55:42
A Music Boxban benne van egy FIRE2 címû zene is, ami Mozart Törökindulója. Ennek a címe miért FIRE2? Talán egy FIRE játék zenéje? A Fire (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Fire.htm) játéknak nincs ilyen zenéje...
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.October.26. 17:40:01
Remix a Mr Alex (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Mr_Alex.htm) játék zenéjébõl: [attachmini=#]
Sokkal érdekesebben és változatosabban is fel lehetne dolgozni, talán majd egyszer.

Nem tudom, eredeti TVC zene-e a játék zenéje, vagy ha nem, akkor honnan szedhették.

Title: Re: Játékzenék
Post by: Lacika on 2011.October.26. 17:58:48
Remix a Mr Alex (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Mr_Alex.htm) játék zenéjébõl: (Attachment Link)

Egyre profibbak ezek a mixek, DJ Szipucsu!
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.October.26. 19:54:47
Egyre profibbak ezek a mixek, DJ Szipucsu!
Köszi! Bár nagyon kevés zenei tudás kell csak hozzá, mert az FL Studióban ezek a patternek, amik a háttérben szólnak a fõszólam mellé, készre vannak szerkesztve. Ezeket odarakni már nem nagy kunszt.
Gyakorlatilag nulla zenei tudással megcsinálható egy ilyen: egy WAV-MIDI konverter, utána egy olyan program, ami kíséretet ír a zenéhez, mert ilyen is van. Én mondjuk hallás után szedtem le minden hangok külön és egy szál basszus kíséretet írtam hozzá, ami majdnem ugyanazokból a hangokból áll, mint a fõszólam. a többit a gép csinálta.
Ma már nem kell a zenéhez érteni a zenéléshez. Aki lenézi az ilyen zenét, igaza van. Mondjuk jó a hangzás, de az nem a zenész érdeme.
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2011.October.26. 20:25:39
Jó ez. :) Egyszerû, primitív, de jó. Nosztalgikus hangzása is van.

Mondjuk egy Abyss zenével kíváncsi lennék mihez kezdene a wav-mid konverter, vagy te. :) Az elég durva zeneileg, a többszólamúság nagyon érdekes benne. Tudnék írni róla egy csomót. :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.October.26. 20:44:49
A nosztalgikus hangzás azért lehet, mert ebben is van a négyszögjelnek valami továbbfejlesztett változata (Square purity amúgy a hangzás neve), ez szól az elején.

Egyszer Mozart Törökindulóját (CD-rõl, zongorán) beleeresztettem egy wav-mid konverterbe és gyakorlatilag egy az egyben pontosan leszedte. Elmenteni nem tudtam, mert a program fizetõs volt. Lehet, hogy az Abyss zenéjével is elboldogulna.
Egyik módszer a zene leszedésére, ha zeneszerkesztõn (pl. Soundforge) kijelölünk egy adott hangot és végtelenítve játszatjuk a géppel, és közben pl. szintin vagy egy más programon megpróbáljuk azt a hangot belõni. Mondjuk ha más is van a lakásban, falra másznak közben. :D Elvileg többszólamú zenéket is le lehet ezzel szedni, egy kicsit-nagyon fárasztó meló. De profi zenészek hallás után egybõl le is tudják játszani.

Mellékelem a midi fájlt, hátha érdekel valakit. Zeneileg én csak ezt csináltam, a többit a gép hozta össze, amibõl a remix lett.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2011.October.26. 21:35:35
Jó lett!
Title: Re: Játékzenék
Post by: nyuzga on 2011.October.27. 17:01:10
Remix a Mr Alex (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Mr_Alex.htm) játék zenéjébõl:

 :cool:
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2011.October.28. 09:34:03
Ezeknek a remixeknek kéne egy rovatot csinálni az ep128.hu-n a zenék címszó alatt.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.October.29. 00:10:29
Feltettem a youtube-ra (http://www.youtube.com/watch?v=D4EveakwBOI) a remixet egy kis videóval, de a videó hagy némi kívánnivalót maga után (fõleg a kalapácsnál lehet ezt látni). A Windows Movie Makerrel csináltam, olyan is. De talán a kép annyira nem számít, meg akkor már amúgy is profibb játékokról kéne videót felrakni.

UI: Most gondolkoztam el azon, hogy a játék indulásakor az elsõ hang megnyúlik, ez valami bug lehet. Elõször azt hittem, direkt csinálták meg így.
Title: Re: Játékzenék
Post by: vizor on 2011.October.29. 16:21:45
Szerintem nagyon jó lett !  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2011.November.07. 20:04:10
Remix a Hungry Creature címû játék (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Hungry_Creature.htm) zenéjébõl:
[attachmini=#]
Title: Sorcery - heavy metal remix, vagy valami olyasmi
Post by: szipucsu on 2012.February.16. 15:05:06
[attachmini=#]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.March.02. 18:36:17
[attachmini=1]

A midi kotta, ha valakit esetleg érdekel:
[attachmini=2]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.April.13. 18:04:08
Ez Jack the Nipper hardcore techno remix kezdemény, de szerintem nagyon béna, nem hiszem, hogy folytatom:
[attachmini=1]

Ez meg csengõhangnak elmenne, végtelenített lejátszással:
[attachmini=2]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.April.15. 11:49:37
Nem játékzene, de talán ide passzol ez.

Hogyan gépel Enterprise-on a vasutas? Így: [attachmini=1]

Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.April.15. 11:51:08
[attachmini=1] (Ezt inkább nem fejhallgatón érdemes hallgatni, mert a monoton ritmustól "elbódulhat" az ember.)

Key Click Remix futballrajongóknak: [attachmini=2]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.April.24. 14:54:45
Egy kis altató zene Sabrewulf rajongóknak:

[attachmini=#]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2012.December.18. 18:28:06
Próbáltam a délután gitározgatni kicsit. Messze áll a profi szinttől.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2013.September.04. 11:55:12
Csak mert még nincs elég Exolon zene remix.
(FL Studio egész ügyes.)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2014.April.07. 22:36:00
Space Bubble főcimzene remix:[attachurl=1] (Végtelenített lejátszáshoz passzolna, mint az eredeti főcímzene.)

A midi kotta akkordokkal, kíséret kezdeménnyel és gitár kísérettel, ha valaki (pl. Nyuzga) egy másik remixet akar csinálni belőle: [attachurl=2] (Nem tartalmazza az egész zenét, csak az első felét.)
Title: Re: Játékzenék
Post by: Fly on 2015.May.09. 11:56:09
Ha már Exolon... Csak nekem tűnik fel némi hasonlóság?
https://www.youtube.com/watch?v=ODKQui_wHvI&hd=1
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2015.May.09. 17:37:20
Ha már Exolon... Csak nekem tűnik fel némi hasonlóság?
Tényleg hasonlít az Exolon elejéhez. De ez vagy véletlen, vagy koppintotta, feltehetőleg a linkelt zene szerzője, mert az Exolon lehetett előbb.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2015.June.05. 22:33:00
Lelassítottam Cool Edittel a Tapper zenéjét és meglepődtem. Ezek a dallamok semmire nem hasonlítanak eredetileg, de lelassítva ismert dallamok! Legalábbis én kettőt hallottam már máshonnan. Nem tudom, erre korábban is rájöttek-e már, vagy én jöttem rá először.
De ennek mi értelme, hogy ekkora sebességgel játssza a zenét a gép játék közben? Jól hangzik, de nem egy bug ez? Nem lehet, hogy eredetileg lassabb volt?
A játék egyébként kicsit hibás, mert nem mindig reagál a tűzgombra, teljesen összevissza figyeli, mikor nyomjuk meg a space-t. Ez a játszhatóságot nagymértékben rontja, főleg a nehezebb pályákon. Talán nagyon leköti a Z80-at a gyors zenelejátszás, ezért nem marad elég idő a tűzgomb figyelésére?

A mellékelt fájlban megvannak az eredeti zenék, és mindegyik után a lelassított verzió.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2015.June.05. 22:43:00
A Spectrumos eredetiben milyen a zene?
Title: Re: Játékzenék
Post by: Attus on 2015.June.06. 08:10:35
Szerintem egyszerűen átírási hiba lehet, időzítési probléma.
Nem, mintha csudaszép lenne a brekegő beep!
:ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2015.June.06. 14:08:20
A Spectrumos eredetiben milyen a zene?
A youtube videói szerint (https://www.youtube.com/watch?v=D0AXsT082T4) lassabb, mint EP-n, de így sem felismerhető még az eredeti dallam. Az EP-s gyorsabb zene jobban illik hozzá szerintem.
Viszont poén lenne lecserélni a zenéket Musicbox zenékre. Minden szintnek más zenéje lenne.
A CPC-s zenék a pálya alatt viszont lassabbak, és az eredeti dallam is felismerhető. (https://www.youtube.com/watch?v=SIMegstXngE)

C64-en és más gépeken. (https://www.youtube.com/watch?v=Hf8NZocUMsE&list=PLqVgaKsN3icNoJg2FLfb9GGbKed2Bdt21)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2015.September.25. 14:10:10
Eat It Up hardcore techno trance remix
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2016.January.01. 03:10:36
Exolon ost Remix by RavenationQuadro (https://www.youtube.com/watch?v=iiRXnMFXc_4)

Beyond ice palace remix by RavenationQuadro (https://www.youtube.com/watch?v=ytVipkkPY1M)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2016.June.20. 23:29:21
Szánkóverseny (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Szankoverseny.htm) remix kezdemény.

[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.12. 21:04:13
István kiszedte a Magicballból a zenét midi formátumba, ebből az FL Studióval elsőre ezt sikerült összehozni. A 2. verzió talán kicsit jobb.
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2017.September.12. 22:00:16
hát ez döbbenetes :)
ez a ep dave port to mid dolog egy újabb történelmi esemény ep-n, ráadásul olyan, ami eszembe se jutott volna hogy megtörténhet
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2017.September.12. 22:04:59
István kiszedte a Magicballból a zenét midi formátumba, ebből az FL Studióval elsőre ezt sikerült összehozni. A 2. verzió talán kicsit jobb.
Lehetne olyat is, ahol nincs vége, végtelenítve lejátszáshoz?
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.12. 22:31:37
ez a ep dave port to mid dolog egy újabb történelmi esemény ep-n, ráadásul olyan, ami eszembe se jutott volna hogy megtörténhet
Én titokban régóta reménykedtem benne. :D

Próbálkoztam kicsit a Wriggler zenéjével is, de az nem túl jó egyelőre. De bárki próbálkozhat remixekkel, akinek van valami zeneszerkesztője.

Lehetne olyat is, ahol nincs vége, végtelenítve lejátszáshoz?
Az FL Studiónak csak a próbaverziója van meg, amivel elmenteni nem tudom a zenét. De ha nagyon muszáj, újra be lehet állítani az egészet. Vagy a kész wav-ból kivághatom azt a részt, amit lehet ismételni a végtelenségig.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2017.September.12. 22:56:42
akinek van valami zeneszerkesztője
És ért a zenéhez!

Az én tehetségem eddig tart:
10 PING
20 SOUND
30 GOTO 10
:lol:
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.12. 23:33:57
És ért a zenéhez!
A midin, magán a kottán nem változtattam semmit. Csak az elejét kicsit lelassítottam, a végét megtoldottam, pár helyre tettem bele cintányért. A fantasztikus hangzások az FL Studióban vannak benne. Csak addig kellett hallgatni a midit és közben a hangszereket váltogatni rajta, amíg valami elfogadhatót nem kaptam. :D És ha még rászánná az ember az időt is és zeneileg is kicsit belemélyedne, még jobb lehetne ez. Például a dob néha lehetne változatosabb, az elején lehetne valami erősödő, hatásos bevezető effekt, stb.
A laptopomra majd felteszem az FL Studiót és a legközelebbi klubnapon kísérletezhetünk remixekhez a hangzások válogatásával.

Kicsit kísérleteztem a Wrigglerrel is, de az nem lett olyan jó.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.12. 23:46:45
Még egy Wriggler remix, de ez sem akkora durranás. Majd máskor frissebb fejjel talán még kísérletezek vele.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.12. 23:58:46
Ez viszont jó lett:
[attach=1]
Érdemes lenne az egész kimúlós zenét megcsinálni így, szerintem nagyon jól hangzana.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.13. 18:24:07
Orient Express, egyszerű zongora remix (+ egy kis dob), elsősorban dzsessz rajongóknak:
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.13. 21:04:18
Orient Express remix még mindig. Lehetne jobb is:
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: IstvanV on 2017.September.13. 21:31:43
Jónak tűnik, esetleg még a hajlított verzióval is lehetne próbálkozni.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.13. 21:57:07
Jónak tűnik, esetleg még a hajlított verzióval is lehetne próbálkozni.
Szerintem is jobb a hajlított verzió, de az FL Studio sajnos nem veszi figyelembe a hajlításokat a midi importálásánál. :(

Most egy kicsit gyorsított, rockosított változat, de ez inkább igazi hangszereken szólna jól. Dobkíséretet sem ártana majd írni hozzá:
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: IstvanV on 2017.September.13. 22:06:58
Ez csak egyszerű FluidSynth konverzió (a hangszereken kívül nincs változás az eredetihez képest), de nem túl jó minőségű:
[attachurl=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.14. 00:21:40
Ez meg valami elektronikus Orient Express remix. Az elsőben kicsit lehet, hogy sok a dob, így a másodikba megcsináltam gyengébb dobbal, ami lehet, hogy kevés, ezért a harmadikban megpróbáltam közepessel.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Zozosoft on 2017.September.14. 22:39:44
Ez csak egyszerű FluidSynth konverzió (a hangszereken kívül nincs változás az eredetihez képest), de nem túl jó minőségű:
Szerintem ez is egész jó!
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.15. 20:34:22
Szerintem ez is egész jó!
Szerintem is!

Race Ace remix:
[attach=1]
A legvégéhez valószínű más hangszerelés kéne majd.
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2017.September.16. 17:50:15
na csak eszembe jutott honnan van a sorcery zenéje: ravel:
https://youtu.be/wneUNq_Ndbw?t=143

szerk: nem ravel, dukas
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.September.16. 22:13:22
Nehéz a Lands of Havoc-ról jó remixet készíteni. Nehéz az eredeti hangulatot visszaadni. Elektromos gitáron lehet, jó lenne, de az FL Studióban nem hangzik túl jól.
Ezek a remixek az eredeti hangulatra nem nagyon emlékeztetnek, valami egyénit visz bele mindegyik hangzás. Lehetne még folytatni, pl. dobot tenni bele. Végtelenített lejátszáshoz vannak.
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2017.September.17. 10:18:32
hm, hát igen, ezek nem túl jók.
még az eredeti mid hangszere a legjobb hozzá eddig
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2017.September.17. 10:46:33
a sorcery zene mid-ben: http://www.classicalmidi.co.uk/music2/2930sorcappr.zip
(az eredeti dukas mű, 12 perc, eleje felé van a sorcery zene motívum
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2017.October.06. 13:43:46
Fellőttem a Youtube-ra két remixet:

Orient Express remix (https://www.youtube.com/watch?v=Y28KFoePGLE)

Magicball remix (https://www.youtube.com/watch?v=JfuY6UT093I)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.01. 18:38:57
Ez félig off. Az EP-s midi gyűjteményből ismerős lehet a Mr Puniverse című C16-os játék zenéje. Készítettem belőle remixet (https://www.youtube.com/watch?v=O2hVsIvJVRc), ez a trance stílus kifejezetten illik ehhez a zenéhez.
Title: Re: Játékzenék
Post by: geco on 2018.January.01. 21:00:10
Ez félig off. Az EP-s midi gyűjteményből ismerős lehet a Mr Puniverse című C16-os játék zenéje. Készítettem belőle remixet (https://www.youtube.com/watch?v=O2hVsIvJVRc), ez a trance stílus kifejezetten illik ehhez a zenéhez.
Kifejezetten jó lett, kíváncsi lennék, hogy EP-n hogy szólhatna ennek az átírt verziója :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.01. 21:18:12
kíváncsi lennék, hogy EP-n hogy szólhatna ennek az átírt verziója :)
Erre már én is gondoltam. Mindenképpen megcsinálom.

A remixbe még férne néhány hang, inkább kíséretnek menne el az egész, jöhetne rá még egy szólam, talán ezt is megcsinálom.

Egyébként még az Ultimate játékok (pl. Cyberun, Alien 8) zenéjén gondolkoztam. A menüben a zene egyszólamú, azokat jól tovább lehetne írni, akár PC-n, akár EP midiben.
Title: Re: Játékzenék
Post by: ergoGnomik on 2018.January.01. 21:18:22
Ez félig off. Az EP-s midi gyűjteményből ismerős lehet a Mr Puniverse című C16-os játék zenéje. Készítettem belőle remixet (https://www.youtube.com/watch?v=O2hVsIvJVRc), ez a trance stílus kifejezetten illik ehhez a zenéhez.
Ügyi! Bár egy kicsit reménykedtem benne, hogy jobban eljátszol a dallammal, és kiegészíted saját motívumokkal.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.01. 21:20:26
jobban eljátszol a dallammal, és kiegészíted saját motívumokkal.
Nekem is lennének ötleteim még. Az a baj, az FL Studió próbaverziójával nem lehet menteni, egy szuszra meg nehéz túl sokat megcsinálni. Ha meg elrontom, nem tudom visszatölteni a korábbi változatot. De tényleg lehetne kiegészíteni.
Title: Re: Játékzenék
Post by: ergoGnomik on 2018.January.01. 21:37:00
/OFF

Nekem is lennének ötleteim még. Az a baj, az FL Studió próbaverziójával nem lehet menteni, egy szuszra meg nehéz túl sokat megcsinálni. Ha meg elrontom, nem tudom visszatölteni a korábbi változatot. De tényleg lehetne kiegészíteni.
Arra nem gondoltál még, hogy esetleg más szoftver után nézzél? A Wikipédián például említik az ARDOUR (http://ardour.org/)-t és az LMMS (https://lmms.io/)-t, ami mintha nem lenne fizetős. Persze kérdés, hogy mennyire esnek egybe a szolgáltatásaik az igényeiddel?

Szerk.: Közben leltem mégegyet:musescore (https://musescore.org/en).

/ON
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.01. 21:45:42
/OFF
Erre még nem gondoltam. :D Úgy vagyok vele, hogy ha egyszer találok valamit, ami működik, azzal elvagyok. Régen többet is kipróbáltam, végül ami maradt, azóta is azt használom. A Cakewalkból is egy ősrégi van meg. De megfontolandó a tanács.
Az az érdekes, hogy eddig (régebben) ahány zeneszerkesztőt próbáltam (tehát amibe a nulláról lehet a zenét beírni, a kottát is), mindegyik teljesen más volt, mármint hangzásban. Például, amivel pont így meg lehetne csinálni ezt a Mr Puniverse remixet, mint az FL Studióval, az nem tudom, milyen program lehet, egyáltalán létezik-e.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.01. 23:02:20
Itt van egy újabb verzió, ebben van még egy szólam.
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: balagesz on 2018.January.02. 20:56:05
Itt van egy újabb verzió, ebben van még egy szólam.

Jó lett, gratulálok! Kár, hogy ilyen rövid... az eredeti zene is. :) (Gyarapodik eggyel az amúgy igen kis számú plus/4-es zeneremixek száma. :cool: )
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.January.02. 21:19:14
Jó lett, gratulálok!
Köszi! Ha lesz ihletem, talán még folytatom. Itt van a hosszabb verzió a Youtube-on, (https://www.youtube.com/watch?v=qkP1vLRayeQ) hogy ne kelljen letöltögetni.
Title: Re: Játékzenék
Post by: geco on 2018.January.02. 22:13:16
Köszi! Ha lesz ihletem, talán még folytatom. Itt van a hosszabb verzió a Youtube-on, (https://www.youtube.com/watch?v=qkP1vLRayeQ) hogy ne kelljen letöltögetni.
Fasza lett a bővített verzió is :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: endi on 2018.April.06. 18:33:30
rájöttem honnan ismerős ez a dal! a batman játék zenéjéhez hasonló :D
https://youtu.be/5sv8r-cH7zQ
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2018.April.06. 19:07:56
rájöttem honnan ismerős ez a dal! a batman játék zenéjéhez hasonló :D
Ismertem ezt a zenét, de nem tűnt fel, hogy hasonlítana a Batmanhez. Vicces lenne a játék zenéjét átírni, hogy úgy folytatódjon, ahogy a linkelt zene. Még meg is lehetne csinálni, István kiszedné midibe a Batman zenéjét, keresnénk egy gedeonos midit és az alapján át lehetne írni, de ilyenekhez nincs kedvem.
Title: Re: Játékzenék
Post by: Spidermans Friend on 2019.May.22. 12:02:41
Az Exolon zenéje miért olyan gyors minden verzióban? Eredeti EP-n lassabb volt, úgy az egyik legszebb játékzene.
Title: Re: Játékzenék
Post by: geco on 2019.May.22. 14:31:47
Az Exolon zenéje miért olyan gyors minden verzióban? Eredeti EP-n lassabb volt, úgy az egyik legszebb játékzene.
Mert az eredeti Speccys is ilyen gyors, a régi EP konverziókban sztem a játék is lassabb, mert Videó RAM-ban fut, a legfrissebben ezt István kiküszöbölte, így a zene is gyorsult.
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2019.September.07. 01:10:23
Inside Out rockosított remix kezdemény... de csak kezdemény:
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: geco on 2019.September.07. 12:53:28
szerintem tök jó :)
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2019.October.17. 10:50:32
Ezt még lehetne folytatni, most csak úgy összedobtam gyorsan valamit:
[attach=1]
Title: Re: Játékzenék
Post by: szipucsu on 2019.October.18. 20:59:41
Pár kattintással az előző remixből a következő kettőt is elő lehetett állítani:
[attach=1]
[attach=2]
Persze ennél jobban is meg lehetne csinálni, mint hogy párat kattintani.
Ezeknek a remixeknek az alapja István adaptációja, amit ő készített a játékhoz. A zajcsatornás dobok kikerültek belőle.