Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Illesztések => Topic started by: Dr.OG on 2018.July.13. 07:21:39

Title: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.13. 07:21:39
...megtaláltam a régi Panasonic JU-475-4A47-es drive-omat...
Jövő héten kipróbálom, a fejleményekről beszámolok.
Tiszteletem fórumtársak! Megint én zavargok.
A fent említett típusszámú drive-ot módosítottam ezen leírás alapján:
http://www.classiccmp.org/dunfield/img54306/speed300.htm
Sajnos az eredmény finoman szólva sem tökéletes. A floppy kontroller a korábban már említett Pear-féle kompakt EXDOS kártya klón v2.
A hibajelenség: mind format, mind fafo25hu.com használatával 'Sector not found' hibaüzenet kb. a lemez felénél (FAFO mutatja, hogy épp hol tart, mindig a 20. és 30. track között veszti el a fonalat).
Megtaláltam közben a drive service manual-ját, azt böngészgetve 2 tippem lenne: szerintem vagy a BX, vagy a DD jumpert, esetleg mindkettőt kellene még rövidre zárni. Vagy csak a 2-es lábat földelni? Egyelőre egyikkel sem próbálkoztam, várom visszajelzéseteket. Ha egyéb tipp/tanácsot tudtok adni, azt is megköszönöm.
Nem akarom elrontani a FDD-t, szerintem működőképes, formázás előtt korábban C64-en használt DD-s lemezekkel próbáltam, arra dir hatására kiírta, hogy 'Not a DOS disk' (persze azt elmulasztottam lefényképezni).

Egy brainstormingot nagyon megköszönnék!

Küldök pár csatolmányt (format, fafo hibaüzenet, FDD jumperek, sevice manual, és végül pár kép a Gotekkel és Sony drive-val egybeépített EXDOS kártya klónról).

Üdv, és kellemes hét végét mindnekinek: Gábor
Title: Re:Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: pear on 2018.July.13. 07:48:12
Is the drive set to DS1 jumper ?
If you use twisted cable, both drives should be set to DS1.

Nice tower :D
-----------------
A meghajtó DS1 jumperre van állítva?
Ha sodrott kábelt használ, mindkét meghajtót DS1-re kell állítani.

Szép torony :D
Title: Re:Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Zozosoft on 2018.July.13. 12:34:59
A fent említett típusszámú drive-ot módosítottam ezen leírás alapján:
http://www.classiccmp.org/dunfield/img54306/speed300.htm
Jól értem úgy próbáltad DD-síteni, hogy elvágtad a motorvezérlő jelét és kész?
Ott lehet a gond, hogy az elektronika különböző frekvencia szűrőket használ, az adatátvitel sebességéhez hangolva. Ezt 1.44-es drive esetén a HD luk érzékelője vezérli, míg 1.2-es meghajtó esetén külső jel.
Jól tippeled, hogy 2-es lábat kéne földelni, de van erre jumper is: PH jumpert levenni, és az 1M jumpert felrakni.
Így szerintem a motorvezérlő módosítása se kell.
[attach=1]
Title: Re:Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.13. 13:33:45
Köszi a választ mindenkinek!
Tudtam én, hogy itt kell kérdezősködni...
-----------------------------------------
Thanks to everyone, I was sure that I will get an answer...

Is the drive set to DS1 jumper ?
If you use twisted cable, both drives should be set to DS1.
Nice tower :D

I use a twisted cable, and drive is set to DS2, as it is the default PC setting, because the FDD's DS jumpers are numbered from 1 to 4 (see attached photo of the PCB or Zozosoft's picture). I think this should not cause the problem.

The tower was inspired by the one you made earlier:
https://enterpriseforever.com/hardware/creating-exdos-card-clone/msg46429/#msg46429
My first idea was to put it in a housing of a mobile rack, but later I changed my mind, this solution seemed easier and looks more brutal ;-)

Quote from: Zozosoft
Jól értem úgy próbáltad DD-síteni, hogy elvágtad a motorvezérlő jelét és kész?
Ott lehet a gond, hogy az elektronika különböző frekvencia szűrőket használ, az adatátvitel sebességéhez hangolva. Ezt 1.44-es drive esetén a HD luk érzékelője vezérli, míg 1.2-es meghajtó esetén külső jel.
Jól tippeled, hogy 2-es lábat kéne földelni, de van erre jumper is: PH jumpert levenni, és az 1M jumpert felrakni.
Így szerintem a motorvezérlő módosítása se kell.

Igazából nem csupán elvágtam a vezérlő jelet, de beraktam a motor NyÁK-járól jövő ágra egy 470 Ohmos ellenállást is (sok értelmét nem láttam, de próbáltam követni a leírást), és beforrasztottam egy kapcsolót is, amivel vagy a GND-re, vagy az eredeti vezérlőjelre tudom állítani a fordulatszám-szabályozót, ezzel választhatóvá téve a 300<->360-as RPM-et, legalábbis a leírás szerint.

Sajnos első guglizásra ezt adta ki a net, elég alapos leírásnak tűnt, nem is merült fel bennem, hogy ez így nem fog működni...

Tanácsodat megfogadva a PH->1M átjumperelést mindenképpen megpróbálom, sőt, szerintem a kapcsoló megtartása mellett kiveszem a 470-es ellenállást is, hiszen az eredeti TTL jelet enélkül is bírnia kellene a vezérlőnek, a földre meg hót fölösleges rárakni (bár a 0V-ot tovább csökkenteni már úgy sem tudja hová).

A másik teendő a BX rövidre zárása lenne ezek szerint, ahogy az általad linkelt képen is látható, és ezzel vesztené értelmét a kábelvágás (gondolom).

Más: így fejből nem emlékszem, hogy a TM jumper be van-e rakva, és az a fotóról is lemaradt, de otthon majd megnézem. A kérdés azért lehet érdekes, mert "B" meghajtóként nem ez van a kábel végén (a csavarás után), hanem a Gotek, szóval lehet, hogy ezt a lezárást is el kellene távolítanom, vagy nem?

Arra is gondoltam, hogy esetleg HD-s lemezekkel is kipróbálnám, hátha nagyobb sikert érnék el vele (bár ezek koercivitása nagyobb, talán a PC-s FDD-k tudják megbízhatóan írni-olvasni).

Sajnos valószínűleg csak holnap hajnalban jutok el oda, hogy a leírtakat a gyakorlatban is kipróbáljam, de mindenképpen visszajelzek majd!

Üdv, és köszi mindenkinek a segítséget: Gábor
Title: Re:Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.14. 12:06:32
Sziasztok!

Itt vagyok az ígért fejleményekkel! Tapasztalataim:

1. HD médiát nem érdemes használni, mert a FAFO már a formázás ellenőrzése során hibát jelez, a folyamatjelző az indítás után nem sokkal, már a külső trackeknél pirosra vált, és belassul az egész. A formázás előtt, a dir parancs eredménye alapján meg lehet mondani melyik lemez DD-s ('Not a DOS disk' hibaüzenet), és melyik HD-s ('Unformatted disk') - lásd screenshot.

2. Kipróbáltam a PH<->1M cserét, a BX jumper rövidre zárását, ezzel párhuzamosan a fordulatszámvezérlő drót földre vagy eredeti TTL szintre kapcsolását, a TM jumperrel aktiválható lezáró ellenállás nyitását-visszaállítását, a drive-nak a floppykábelen lévő csavar előttre/utánra történő csatlakoztatását (A vagy B meghajtó), valamint ezek összes lehetséges kombinációját. Még az alsó 'kereszt' alakú jumpert is átállítottam (ez gyárilag DC-re volt rakva, átpakoltam a Zozosoft által küldött rajznak megfelelően RDY-re), sőt, a fixen bedrótozott RY jumpert is átvágtam már kínomban (Zozo rajzán ez nyitva van), de aztán visszaforrasztottam, mert (látszólag) nem változtatott semmin. A GX alatt lévő 1E-t nem nyiszáltam el, mivel a szomszédos jumperek miatt csak nagyon nehezen tudtam volna újra összeforrasztani.

3. Arra a következtetésre jutottam, hogy mégis valami hardveres hibája lehet a meghajtónak, mert a fejet nem tolja be egészen a kivágás belső széle mellé a mechanika, ennek megfelelően a 'visszafelé' haladó FAFO-féle formázás már az 1-es sáv elérése előtt véget ér felül 'Format Finished', alul 'Sector not found' hibaüzenettel (erről screenshot az előző hozzászólásban található). A túlírással bezzeg nincs gond, simán az általa utolsónak vélt 44-45/87-89. trackig ki lehet tolni a határokat befelé, a lemez külső széle felé haladva viszont a vártál korábban jön a fenti üzenet. Ahogy megszemléltem a fejet közelebbről, kicsit ferdének is tűnt (lásd csatolmány), de nem mertem hozzányúlni, mert a service manual szerint utána a beállításhoz külön referencialemez kellene, az meg nekem nyilván nincs (sőt, jobban belegondolva, PC-n FAT12-re formázott 5,25-ös lemezem sincs itthon). A fejhez menő kábeleken lazítottam, de ez nem hozott érdemi változást. Úgy vélem, a mechanika "beállhatott" a bő másfél évtizedes pihenés során, amíg a szekrényben volt. Abból gondolom, hogy kísérleteim során mindig egyre közelebb kerültem az első (nulladik) trackhez, de sosem értem el azt. Tegnap még a 20-30. sáv között mindig megállt a formázás, aztán több lépésben csökkent ez az érték (19->17->13), ma hajnalban már volt, hogy 10 alá ment (a maximum -vagy minimum?- az 5. track volt, ameddig eljutottam, de ezt nem sikerült stabilan reprodukálni, 9-es viszont többször összejött).

4. Próbálkozásaim eredményeként a legkülönbözőbb egzotikus jelenséget sikerült előállítanom, pl. 'Incompatible Sector Number!' hibaüzenet bármely érték beírására a FAFO részéről (lásd screenshot) ehhez az eredeti fordulatszámvezérlő drót visszakötésére, a Density jumper PH-ra állítására, a BX rövidre zárására, és a TM eltávolítására volt szükség, B meghajtóként), de olyan is volt, hogy a sima DD-s (tehát elvileg 360kB-os, 48 TPI-s lemezt) 89 track-re tudtam volna formázni, persze a folyamat a 20. sávnál véget ért. Ezt úgy értem el, hogy a Density jumpert PH-ra állítottam, és rövidre zártam a DD-t is. Úgy látszik, ez a kombó csinálna 720kB-os drivet a gyárilag 360-asból.

Csatolok még egy képet a tesztkonfigomról is, egyelőre abbahagyom az 5,25"-ös lemezek nyüstölését. Késöbb még próbálkozom, hátha bejáródik a szerkezet, és próbálom majd egy másik meghajtót is keríteni próbaképp, hátha azzal jobban menne a dolog.

Apropó, Zozosoft, hol szerezted a képet a meghajtó jumpereléséről? Hátha van ott több is, ahonnan az jött...

Üdv mindnekinek: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Zozosoft on 2018.July.14. 14:56:39
Szétszedtem a témát, mert ez már nem Gotek kérdés :-)

Ebből van a jumperes ábra. (http://jope.fi/drives/40200A03.pdf)

A friss tesztek alapján ez fejléptetés problémának tűnik.

Amit gyorsan érdemes kipróbálni:
Milyen fejléptetési sebességet használsz?
:VAR 73-al kérdezhető le. Ha 3, és 1772-es IC van az EXDOS-on, akkor 3ms-os a tempó. Ez esetben érdemes kipróbálni, hogy 0-val (6ms) beállítással, netán 1-el (12ms) mit csinál. Előfordulhat, hogy nem bírja a gyorsabb tempót. Bár ez inkább nagyon ősi meghajtók esetén fordul elő... jelen esetben lehet olyan probléma, hogy a fejmozgató tengelyen besűrűsődött a kenőanyag, és inkább ragad, mint ken. Erre utal az is, hogy apránként javulás jeleit látod.

"Incompatible Sector Number!" Ez akkor jöhet elő, amikor 360-as fordulaton jár. FAFO megnézi, hogy a sáv írás parancsnál mennyi bájtot sikerült kiírni, ha nagyobb a fordulatszám, akkor jóval kevesebbet.
Szóval amikor nincs ilyen hiba, akkor jó (300) a fordulatszám.

Amikor az EXDOS próbálja a lemez formátumát meghatározni, és nem sikerül semmi értelmeset találni, akkor utolsó pontként beolvas egy szektor azonosítót. Ha ez sikerül, akkor a helyzet az, hogy "valami adat van a lemezen, de az EXDOS számára ismeretlen formátum", azaz "Not a DOS disk" hiba. Ha szektor azonosítót sem sikerült beolvasni, akkor pedig "Unformatted disk".

Jelen esetben a helyzet az, hogy a fej valójában nem a 0. sávon áll, amikor elvileg azon kéne. EPDOS Diskeditorban meg lehet nézni: Track Editor-ba kell bemenni, és ott a Sync Read-ot használva beolvasni szektor azonosítót, abban benne van a sávszám. Ebből kiderül, hogy mennyivel van elcsúszva a fej. Persze ehhez, egy jól (másik meghajtón) formatált lemez kell.

Én az élményeid alapján arra gyanakszom, hogy a fent említett kenőanyag probléma lehet. Valószínűleg besűrűsődve összegyűlt a tengely végén, és abban akad el a fej. Próbáld meg lepuccolni.

Ha másik meghajtót vadászol: TEAC FD55 a legjobb. FD55Fxx 720-as, FD55GFxx 1.2-es, 720-asra jumperelhető.

"A formázás előtt, a dir parancs eredménye alapján meg lehet mondani melyik lemez DD-s"
Ez egyébként az esetek 90%-ban ránézésre is megmondható: HD-s lemezeknél nincs középen az a plusz megerősítő gyűrű, mint a DD-seknél.
Title: Re:Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: szipucsu on 2018.July.14. 18:28:08
Itt vagyok az ígért fejleményekkel! Tapasztalataim:
... FAT püldönyok ...
Na, én ezért szeretem, amikor angolul ír ki mindent a gép. :)
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.15. 12:10:48
Szia!

Köszi a tippet, megpucoltam a fejet hajtó tengelyt és a vezető sínt is 70%-os alkohollal (ilyen volt itthon), és utána bekentem szilikon spray-jel (fültisztító pálcika vattás végére fújtam, és azzal vittem fel az anyagot, nehogy a fejre is jusson).

Az eredmény: minden tökéletesen működik!

Az átvágott vezetéket vissza is forrasztottam, a helyes jumperelés az általad is javasolt PH->1M, TM->BX és DC->RDY kombó.

Így 40 és 80 sávosra is formázható a lemez FAFO-val!
A 40 sávos módban 41 trackre, 11 szektorra tudtam túlírni a lemezt, ez 451/444kB-ot jelent. 80 sávosan 83 track a maximum, 11 szektorral 913/903kB a vége.
Jut eszembe, találtam egy bugot a FAFO-ban: ha pl. 45 trackot állítok be, és elindítom a formázást, a plusz sávok ellenőrzésénél a 41. után a 22-es trackot írja ki a program a 42. helyett!
Utána megpróbáltam a 'standard' 80 sáv, 10 szektoros formátumot, erre EPDOS1.7 (EPD17Z12.EXT) DCOPY opciója segítségével egy-az-egyben rámásoltam a DEMO03-as image fájl tartalmát. Reset után automatikusan indult a Program Loader, innen indítottam a Psychical Destruction Demot csont nélkül.

Tovább nem is kellett mókolni, de azért kipróbáltam :var 73-ra 3-at írt a gép, WD1772-es IC van a Pear-féle kártyában.
Ha másik meghajtót vadászol: TEAC FD55 a legjobb. FD55Fxx 720-as, FD55GFxx 1.2-es, 720-asra jumperelhető.
Haverom, látva, hogy pácban vagyok, felajánlott egy SFD-560D (T) REV B-t, de egyelőre pihentetem a témát, úgy tűnik, a Panával is kiválóan el fogok boldogulni.
Quote
"A formázás előtt, a dir parancs eredménye alapján meg lehet mondani melyik lemez DD-s"
Ez egyébként az esetek 90%-ban ránézésre is megmondható: HD-s lemezeknél nincs középen az a plusz megerősítő gyűrű, mint a DD-seknél.
Erre éppen találtam itthon ellenpéldákat: Sony MD-2HD védőgyűrűvel, és Siemens Nixdorf DS DD 96 tpi 1MB gyűrű nélkül (gondolom az utóbbiakat szánták pl. az EP-s 720kB-os használathoz).

Csak levezetésként jegyzem meg, hogy Commodore gépek is tudtak speciális FDD-vel 1 Megás lemezt használni:
https://www.c64-wiki.com/wiki/SFD-1001

Üdv, és még egyszer köszönöm a segítséget! Végül, szokásomhoz híven, néhány screenshottal zárom a történetet.

Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.16. 06:45:36
Sziasztok!

Zozosoft, szerintem lehet hogy ezt a konkrét FD-t is érdemes lenne hozzáadni ezen leíráshoz:
http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/PC_FDD.htm

Szerintem elterjedtebb, mint a TEAC!

Ha van rá igény, szívesen csinálók közeli képeket az átjumperelt NyÁK-ról...

Üdv: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Lacika on 2018.July.16. 16:35:35
Ha van rá igény, szívesen csinálók közeli képeket az átjumperelt NyÁK-ról...

Van rá igény!
Csak írd le legyél szíves pontokba szedve a teendőket is.
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Zozosoft on 2018.July.16. 19:44:31
Van rá igény!
Esetleg ezt is betehetnéd. (https://enterpriseforever.com/hardver/hardware-hogyan-apritsuk-miszlikbe-enterprise-unkat/msg62993/#msg62993)
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Lacika on 2018.July.16. 22:33:21
Esetleg ezt is betehetnéd. (https://enterpriseforever.com/hardver/hardware-hogyan-apritsuk-miszlikbe-enterprise-unkat/msg62993/#msg62993)

Megtörtént.
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.17. 06:46:43
Van rá igény!
Csak írd le legyél szíves pontokba szedve a teendőket is.
Szia!

Csináltam előtte-utána képeket, és a jobb áttekinthetőség kedvéért egy rajzot is, amin pirossal jelöltem a módosításokat. Ezeket csatolmányként feltöltöm, de a biztonság kedvéért leírom szövegesen is a lépéseket:

1. A floppymeghajtót helyezzük az asztalra úgy, hogy a csatlakozók nézzenek felénk.

2. Távolítsuk el a NyÁK-ot védő fémlemezt, miután az azt rögzítő 4 csillagfejű csavart megfelelő méretű csavarhúzóval kicsavartuk.

3. Most jön a munka lényegi része: 3 jumper pozícióját kell módosítani:

A. A bal alsó sarokban lévő 'PH' jelzésűt helyezzük át a kicsivel fentebb lévő '1M'-re, ezzel beállítva az írássűrűséget.
B. A két kereszt alakban elrendezett jumper közül az alsót rakjuk eggyel lentebb, így nem a 'DC'-t, hanem az 'RDY'-t fogja zárni, így szabványos ready jelet kapunk. Ezzel egyébként lehet játszogatni, attól függően, hogy milyen lemezt és hány sávot (40 vagy 80 körüli) használunk, lehet, hogy az eredeti beállítással jobb eredményt kapunk.
C. Zárjuk a 'BX' jelzésűt is, ezzel mérsékelve a 360rmp-es fordulatszámot 300-ra. Én erre, mivel nem volt itthon ilyen kis méretű jumpersapka, a jobb szélen található 'TM'-ről levettet használtam fel (lásd a következő, D. pont).

Opcionálisan módosítható:

D. 'TM'-re elvileg csak akkor van szükség, ha a kábelen ez az utolsó meghajtó, vagy ha csak ez az egy drive van a rendszerben. Mivel én B meghajtóként használtam, nálam erre nem volt szükség.
E. A 'DS1-DS4' alapesetben DS2-re van állítva, ami AT szabványnak megfelelő bekötés (csavart kábelezés) esetén rendben is van. Ha a régebbi, Shugart (XT) szabványt kívánjuk használni egyenes kábellel, akkor annak megfelelően állítsuk át, hogy melyik betűjelet szeretnénk hozzá társítani (DS1=A, ... DS4=D). Utóbbi esetben a többi meghajtót is úgy kell átállítani, hogy ne legyen ütközés, vagyis nem lehet pl. két DS0 vagy DS1 a rendszerben.

4. Helyezzük vissza a védőlemezt, és rögzítsük a 4 csillagcsavarral.

5. Kikapcsolt állapotban dugjuk a kábeleket a helyükre, és évezzük munkánk eredményét.

Üdv mindenkinek: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Lacika on 2018.July.17. 20:04:06
Kösz!
Beraktam.
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.18. 05:25:41
Nagyon szívesen!

Örülök, hogy szerény eszközeimmel hozzájárulhattam az EP-tudásbázis gyarapításához!

Üdv: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.July.29. 06:40:55
Sziasztok!

OFF TOPIC, de még egy felfedezés: a fentiek szerint beállított Pana FDD az alsó kereszt alakú jumper NDO-ra állításával tökéletesen működik Amigával is, ráadásul a 3,5"-ös floppyknál szükséges motorvezérlő extra elektronika sem kell, elég direkt átkötéseket alkalmazni (a rajzot csatolom, eredetileg Gotekhez csináltam a kábelt, motor jel oda sem kell, lévén nincs is motor benne;-) )! Az Amiga gond nélkül formázza a lemezt a saját szabványának megfelelő 880kB-os kapacitásra.

Kipróbáltam, X-Copyval másoltam át a Sanity-Arte demot, ami trackloaderes kategóriában gold standardnak számít tesztelés vonalon, és hiba nélkül fut. Természetesen a Workbench is bebootol, bár az utóbiakhoz a VIA chip-pel is kellett ügyeskednem, mivel az 1.3-as Kickstart alapból csak DF0-ról indítana bármit is.

Üdv mindenkinek: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.August.21. 15:32:10
Sziasztok!

Megint én zavargok. A cimborám mégis kölcsönadta a Samsung SFD-560D-t, azt is próbáltam átállítani EP-hez, de sajnos nem jártam sikerrel.

Orosz honlapon találtam információt erről a drive-ról, és több másikról is, amik elvileg 720/800kB kapacitásra átjumperelhetők (persze ez a lista is a jó öreg Panával kezdi):
http://forum.maxiol.com/index.php?showtopic=4770

És még egy cirill betűs szövegfájl, azt csatolom (a fent említett Samsungon kívül EPSON SD-800/SD-700, MITSUMI model D509V2, D509V3, TEAC FD-55GFR és DIGITAL SYSTEM Inc. model DS-53A típusokhoz).

Jelen eseteben szerintem mechanikai probléma kizárható, a fej bemegy egészen a lemez közepéig, de hiába próbálom a fenti leírás alapján (AT->XT, MM->MS, DC->MB) átpakolni a jumpereket, már a FAFO-val történő formázás során kezdettől hibát jelez. Pedig a fordulatszám tuti jó (füllel hallani, hogy lassabban pörög, mélyebb a hangja), és a 40/80 track váltás is látszólag szépen megy. Persze nem kizárt, hogy mégis van valami hardveres hibája a meghajtónak, akár a fejnek, mindenesetre elég frusztráló...

Amit eddig próbáltam:
-az alsó jumper nyitva hagyása, vagy zárása DC / RY módban
-XT módban DS0/DS1/DS2 beállítása (másik drive a Gotek, arról indítom a FAFO-t)
-AT módba átkapcsolás (ebben az esetben a fordulatszámot sem engedi levenni 360-ról 300 rpm-re, hatástalan a MM->MS + MB kombó, gyorsan/magas hangon működik).

Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki a listán szereplő többi meghajtóval, hátha valamelyik tudja ezt a trükköt, talán mégsem olyan ritka ez a képesség, mint hittük!

Üdv mindnekinek: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Zozosoft on 2018.August.21. 16:18:06
Meghajtó hibakereséshez az EPDOS Disk Editor-t érdemes használni, azon belül is a Track Editor-t. Ez a WD Track Read/Write parancsait használja.
Ha ide belépünk, egy formatált lemezt használva, akkor egy rakás össze-vissza bájt halmazt kapunk, egy data error hibaüzenet kíséretében, ez a normális állapot :-) Némi gyakorlattal üres szektorokat tartalmazó részek felismerhetőek, fordulatszám eltérés esetén is.
Ha itt csupa 00 vagy csupa FF bájt látszik, az akkor fejhibára utal. (Ez lehet üres, mágnesesen még szűz lemeznél is, ezért írtam, hogy formatált lemez legyen a teszthez használva).
Koszos fej esetén is össze-vissza bájthalmaz szokott lenni, ami csak többé-kevésbé emlékeztet a normálisra.
Érdemes a két oldal között kapcsolgatni, rögtön látszik, ha csak az egyik fej hibás. Ez esetben annak a kábelét érdemes ellenőrizni, hátha ott van szakadás, vagy esetleg a csatlakozásnál oxidáció okozta kontakhiba.
Ha a kábel csatlakozó kialakítása lehetővé teszi, akkor ki lehet próbálni a hibás fejet átkötni a működő helyére és így tesztelni.
Előfordulhat, hogy nem is a fejek, hanem a fejek jelét feldolgozó IC hibás a panelen, ha van másik ugyanilyen működő meghajtó kéznél, akkor a panel átcserélésével lehet tesztelni.
Track Editor-ban érdemes ide-oda léptetni a sávok között, megfigyelni, hogy a fejléptetésre reagál-e a meghajtó. Ha nem, és a jumperelés rendben van (pl megfelelő esetben világít a led, indul a forgató motor), az ismét csak vezérlő IC hibára utal :-(
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.August.21. 16:33:10
Szia!

Köszi a gyors választ!

Amint hazaérek, kipróbálom, bár cserealkatrészem nincs sajnos, nem egyszerű manapság ilyen ketyeréket beszerezni...

Üdv: Gábor
Title: Re: Panasonic JU-475-4 meghajtó
Post by: Dr.OG on 2018.August.25. 14:55:17
Sziasztok!

Bocs hogy nem írtam korábban, de közben kaptam egy ZX Spectrum 128 +2A-t, és ahhoz kellett joystick átalakítót és RGB->SCART kábelt forrasztanom, addig pihentettem a projektet.

Kipróbáltam a Zozosoft által javasoltakat, a Panával formáztam egy lemezt, majd megnéztem az EPDOS Disk Editor funkciójával, első blikkre jónak tűnt (l. csatolmány). Aztán másoltam rá fájlokat, próbálgattam az alsó jumpert nyitva, DC és RY pozícióban is (végül az utóbbin hagytam), majd megint formáztam stb..., lényeg, hogy végül 'bejáródott' a masina (lehet, hogy csak a fej volt szutykos), és most teljesen stabilan működik! Akár a kompatibilis drive-ok listájára is felkerülhet.

Köszönöm a segítséget: Gábor