ENTERPRISE KLUB
2021. október 2., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: IDE kártya (Read 150445 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #180 on: 2012.May.30. 19:51:38 »
a 0C2H a Te MX-ed manufacturer kódja, ezt kell átírnom 001H-ra, ami az AMD-jé ? Befordítani és kész?
Ha jól nézem a leírásokat, akkor igen.

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #181 on: 2012.May.30. 19:58:29 »
Ha jól nézem a leírásokat, akkor igen.

373-asokat nézted már? Azon jön be az adat.

Megjöttek az alkatrészek.
Nem 373-as volt a hibás, hanem az egyik 273-as.

Viszont az külön érdekesség, hogy a particiókat csak akkor látja ha a 245-ös LS. Most jött 3 új HTC és mindegyikkel a win9x 258MB lesz. Ha LS-t rakok be, akkor hozza a 4db FAT12 particiót.
Asszem így marad!

7700-0

Viszont lenne kérdésem. A Wizard of Wor nem futtatható HDD-ről ? A C64 képernyőig eljut, utána leugrik EP logóra és kész.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #182 on: 2012.May.30. 20:06:01 »
Viszont lenne kérdésem. A Wizard of Wor nem futtatható HDD-rõl ? A C64 képernyõig eljut, utána leugrik EP logóra és kész.
Mennyi RAM van a gépben?
128-nál a rendszerszegmensbõl foglal az IDE, ami egyes programoknak memória hiányt eredményezhet, ha 128-nál több van, és 2.1-nél újabb EXOS, akkor saját szegmenst foglal (2.0, 2.1-ben hibás ez a funkció, ezért kell EXOS frissítés).
Ha jól értem amúgy is egy 512 Flash ROM-ot akarsz a gépbe, akkor az ehhez használt címdekóder 138-asról meg lehet hajtani egy 512K SRAM-ot is.

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #183 on: 2012.May.30. 20:08:26 »
Mennyi RAM van a gépben?
128-nál a rendszerszegmensbõl foglal az IDE, ami egyes programoknak memória hiányt eredményezhet, ha 128-nál több van, és 2.1-nél újabb EXOS, akkor saját szegmenst foglal (2.0, 2.1-ben hibás ez a funkció, ezért kell EXOS frissítés).
Ha jól értem amúgy is egy 512 Flash ROM-ot akarsz a gépbe, akkor az ehhez használt címdekóder 138-asról meg lehet hajtani egy 512K SRAM-ot is.

Visszaszívva! Újra felmásolva a file-okat már fut!!! Múltkor megkeveredhettek tényleg az állományok :)
320k van most a gépben.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #184 on: 2012.May.30. 20:14:45 »
Visszaszívva! Újra felmásolva a file-okat már fut!!! Múltkor megkeveredhettek tényleg az állományok :)
Akkor jó!
Még lehetett volna az is, hogy Pgyuri mormolt átkot az illegális WoW átiratra  :ds_icon_cheesygrin:

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #185 on: 2012.May.30. 20:22:29 »
Akkor jó!
Még lehetett volna az is, hogy Pgyuri mormolt átkot az illegális WoW átiratra  :ds_icon_cheesygrin:

Nálam ez a legkirályabb game :D Sajáltam volna, ha pont ez nem megy! Köszönök minden segítséget!

Van pár különböző vinyóm az őskorból. Tesztelgessem melyikkel megy, melyikkel nem? Vagy nem érdekes?
A vinyó felpörgés kérdésre már van tapasztalatom:
TRB850 40 eres kábellel csak a gép bekapcsolása után pörög fel, 80 eressel anélkül is.
Firebal 6.4EX bármilyen kábellel indul az EP bakapcsolása nélkül is.

Az LS245-re van valami tipped?


Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #186 on: 2012.June.02. 08:02:29 »

Van pár különböző vinyóm az őskorból...


Teszteltem még hét vinyóval a két Quantumon kívül:

Ezek mennek:

Seagate     ST34311A

7723-0

Fujitsu       MPB-3032AT

7725-1

TEAC         SD-3250N

7717-2

Champ       C1300-2AF

7719-3

WDC          Caviar280 (WDAC280)

7721-4


Ezekkel nem tudtam mit kezdeni, mert EP reset után újra elvégzik az öntesztjüket és ezt annyira lassan, hogy közben az IDE már nem találja őket:

Seagate     ST3660
IBM           DALA-3540 

Jah! Az SD kártyás cucc sem megy! Az, ha rá van csatlakoztatva a kártya secondary csatlakozójára, úgy beülteti az IDE-t, hogy a primary porton lévő Quantum sem működik :(

« Last Edit: 2012.June.02. 08:19:15 by davex »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #187 on: 2012.June.02. 09:47:38 »
TEAC         SD-3250N
Ezt nem akarod eladni? Teac vinyóm még nincsen  :(

Quote
Ezekkel nem tudtam mit kezdeni, mert EP reset után újra elvégzik az öntesztjüket és ezt annyira lassan, hogy közben az IDE már nem találja õket:
Esetleg a reset drótot elvágni az IDE kábelen? Ez elvileg a nem kezd pörögni bekapcsolásnál dolgon is segíthet.
De majd ha lesz sok idõm, akkor faragok a detektáláson  :oops:

Quote
Jah! Az SD kártyás cucc sem megy! Az, ha rá van csatlakoztatva a kártya secondary csatlakozójára, úgy beülteti az IDE-t, hogy a primary porton lévõ Quantum sem mûködik :(
Azt próbáltad rendesen kábelre téve, külön tápról használva mit csinál?

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #188 on: 2012.June.02. 10:50:58 »
Ezt nem akarod eladni? Teac vinyóm még nincsen  :(

Nem célom a kereskedelem! De egy jó cserére mindig nyitott vagyok :D

Esetleg a reset drótot elvágni az IDE kábelen? Ez elvileg a nem kezd pörögni bekapcsolásnál dolgon is segíthet.

Nem szeretnék ezekkel tovább kísérletezni, csak segíteni szerettem volna, hogy mi megy, meg mi nem.

Azt próbáltad rendesen kábelre téve, külön tápról használva mit csinál?

Nem, azt még nem próbáltam! Majd letesztelem, de ha úgy működne, akkor sem érne számomra már semmit a dolog :( Nem akarok külön tápot, meg lógó kábeleket!



Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #189 on: 2012.June.02. 10:57:47 »
Nem, azt még nem próbáltam! Majd letesztelem, de ha úgy mûködne, akkor sem érne számomra már semmit a dolog :( Nem akarok külön tápot, meg lógó kábeleket!
Ha úgy menne, akkor meg kéne vizsgálni, hogy mi lehet rossz a beépítésnél.

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #190 on: 2012.June.02. 12:03:53 »
Ha úgy menne, akkor meg kéne vizsgálni, hogy mi lehet rossz a beépítésnél.

Ha úgy menne, akkor a táp bekötés lenne a rossz! Viszont van rajta 5V LED, ami szépen világít, meg egy másik Led, ami mutatja, hogy benn van az SD kártya. Csak a kommunikációs LED nem villog :(

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #191 on: 2012.June.02. 12:24:50 »
Esetleg lehet még rossz is az a IDE csatorna. Van pár IC ami nem közös.

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #192 on: 2012.June.02. 12:39:21 »
Esetleg lehet még rossz is az a IDE csatorna. Van pár IC ami nem közös.

Annyi alkatrészt rendeltem, hogy az összeset cserélni tudtam. Szerencsére raktam foglalatokat!
A 74HCT245 vs 74LS245 problémán kívül más hiba most elvileg nem lehetne. Erre azért mondhatnál valamit...

Jelen pillanatban benn van az AM29F040, illesztettem a géphez (A18 címvezetéket még kiépítettem a 2 MBit-es ROM után), egyenlőre a régi ROM tartalommal. Most összeválogatom, mi kell és végre!!!! majd egy hónap után szeretném végre becsukva látni a kedvenc gépemet!

Ha ez létrejött, mindenképp szeretnék az SD kártyával foglalkozni, de most már a fő cél a kupi megszüntetése, mert meg lettem "fenyegetve" :D

Offline davex

  • EP fan
  • *
  • Posts: 187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: IDE kártya
« Reply #193 on: 2012.June.02. 18:40:16 »
Kész az alaplapi ROM.
Bele raktam az EXDOS noWD is az IDE romokat is. Úgy raktam össze a tartalmat, hogy az A18-al le lehet választani az IDe-t és az EXDOS-t.

Ha a gyári EXDOS kártyát ROM nélkül csatlakoztatom a géphez ezzel a nowd-s rommal, akkor mi fog történni?


Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: IDE kártya
« Reply #194 on: 2012.June.02. 18:45:06 »
Ha a gyári EXDOS kártyát ROM nélkül csatlakoztatom a géphez ezzel a nowd-s rommal, akkor mi fog történni?
Ugyanúgy not ready hibát fog írni floppyra.