Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Z80 DMA (Read 4113 times)

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Z80 DMA
« on: 2012.May.03. 22:45:41 »
Technikailag lehetséges olyan bõvítés, ami az órajelet állítgatja az OUT 191,x utasításnak megfelelõen (nem csak az idõzítést)?
Elképzelhetõ, a Koch Tibor féle turbo szoftverbõl kapcsolható volt (Venus)... vissza kéne fejteni a levakart felíratos SMD turbot (tökéletes fagyás mentes átkapcsolás), aztán áttervezni, hogy szoftverbõl is kapcsolható legyen. Az már csak részlet kérdés, hogy milyen portra reagáljon.
Bennem azért merült fel a szoftverbõl is kapcsolható turbó gondolata, hogy a Turbo EXDOS is tudja kapcsolgatni, így csak HD lemezrõl töltésnél menne turbon a Z80, a program mehetne változatlan tempón. (Persze ha turbon akarjuk akkor azon.)

Mondjuk ha sikerülne egyéb módon megoldani a HD kérdést, akkor ez már nem lesz szempont.
Mostanában a DMA-n töröm nagyon a fejem, van valakinek tippje, honnan lehetne szerezni 8Mhz-es Z80 DMA chipet? Ebay-en csak 4Mhz-es akad, pedig ma is gyárták 8Mhz-esben!

DMA ügyben a probléma az, hogy ott van a DAVE vezérelte lapozásos technika, így 3 megoldás lehetséges:
1) A Z80-hoz pakolni a DMA-t, ez tuti mûködõ dolog, a gép többi része szempontjából mindegy, hogy melyik Zilog IC vezérli a buszt, a DMA ugyanazt a 64K-t fogja látni amit a Z80 is. Ilyet csináltak Spectrumhoz is: http://velesoft.speccy.cz/data-gear.htm
Ezzel a megoldással nem csak a floppy dolgot oldjuk meg, hanem másra is használható, pl grafikai mûveletek gyorsítására. Viszont a gépet erõsen át kell alakítani...
2) másik tuti mûködõ módszer, ha az EXDOS-ra kerülne a DMA, egy darabka SRAM társaságában, amit vagy a DAM vagy a gép lát, az átvitelt megcsinálja a DMA majd az SRAM-ból az EXDOS átpakolja, ahova kell. HD lemez 4Mhz-en dolgot megoldja, de mást nem nyerünk vele.
3) a DAVE leírásban szerepel egy olyan, hogy a DAVE-bõl jövõ A14-A21 címvezetéket tri-state-ba rakhatóak a BREQ vonallal. Magyarul ez azt jelenti, hogy ha valaki elkéri a busz irányítás jogát, akkor a DAVE nem lapozgat, a külsõ eszköz generálhatja a teljes 4MB tartományra a címeket.
Ha ez úgy mûködik, ahogy gondolom, akkor a külsõ kártyán lévõ DMA elérheti a teljes címtartományt, kell pakolni mellé 4 lapozó regisztert, és a Z80 lapozásától függetlenül bárhonnan, bárhova lehetne másolgatni.
A nagy kérdés, amirõl nem írnak semmit, hogy ez esetben videó memória elérés hogyan mûködne? Ha így is generálná a VRAM jelet, azaz menne minden normálisan, akkor szintén besegíthene pl a grafika gyorsításába! Mindezt úgy, hogy a gépet nem kell módosítani! Na ez király lenne, ha így mûködne!

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #1 on: 2012.May.04. 16:14:13 »
Zozo és ha egy z180 DIP-et használnánk abban benne vannak a DMA CTR???.
És csak az alsó 64k rész használnánk.
Én is ezen törtem a fejem ha jó lett volna a gépem.
olyasmi mint amit mutattam SDRAM VRAM
« Last Edit: 2012.May.04. 16:44:27 by Ferro73 »

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #2 on: 2012.May.04. 21:39:58 »
Zozo és ha egy z180 DIP-et használnánk abban benne vannak a DMA CTR???.
Olyan is lesz majd egyszer :-) De ehhez szintén alaposan neki kell majd esni a gépnek.
Ettõl függetlenül vizsgálandó, hogy mire lehet jutni ezzel a DMA kérdéssel, ha a 3. variáció megvalósítható, akkor egy olyan új kártyát lehetne csinálni, amit bárki tud használni, érintetlen géppel is. (Lehetne akár Ebayen is árulni.)

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #3 on: 2012.May.05. 07:39:02 »

3) a DAVE leírásban szerepel egy olyan, hogy a DAVE-bõl jövõ A14-A21 címvezetéket tri-state-ba rakhatóak a BREQ vonallal. Magyarul ez azt jelenti, hogy ha valaki elkéri a busz irányítás jogát, akkor a DAVE nem lapozgat, a külsõ eszköz generálhatja a teljes 4MB tartományra a címeket.
Nem láttam ilyen lábat a dokumentációban esetleg BUSRQ ?
Na meg a System Bus Bridge kivezetések között sem.
Ily módon már szimplán kártyaként nem alkalmazható a 4Mb tartományban.
A DMA áramkört csakis EPn belül lehet megoldani hacsak nem kivezetjük a BUSRQ BUSAK jeleket de ehez is meg kell bolygatni az EPt belülrõl

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Safari Safari
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #4 on: 2012.May.05. 09:31:35 »
Nem láttam ilyen lábat a dokumentációban esetleg BUSRQ ?
Na meg a System Bus Bridge kivezetések között sem.
Ily módon már szimplán kártyaként nem alkalmazható a 4Mb tartományban.
A DMA áramkört csakis EPn belül lehet megoldani hacsak nem kivezetjük a BUSRQ BUSAK jeleket de ehez is meg kell bolygatni az EPt belülrõl

Btw akkor mar valami olyan arakmor kene, ami DMA-nal kicsit tobb, pl Blitter, az persze "sima" DMA-zni is jo, csak vannak ugye extra feature-ok, ami pl grafikai dolgoknal jol tud jonni meg neha azert mashol is :) Azert persze kerdeses, hogy ilyesmit van-e diszkret aramkorkent (a C64DTV-ben levo Blitter pl nekem egesz tetszik programozhatosag szemponthabol, ket csatorna, kozte logikai es aritmetikai muveleteket tud vegezni, transzparents/nem transzparens masolas, stb).

Amugy en kicsit belezavarodtam a topic-ba: Zozo valami Dave-nek szolo jelrol beszelt mint BREQ, nyilvan a Z80-at is kozben le kene "kapcsolni" vagy hasonlo (bar erdekes lenne ha megoldhato lenne, hogy osztozzon a buszon a Z80-al "menet kozben", amde mivel a Nick-nek is kell pl a video ram, ez elegge nehezkesnel tunik, akkor mar harom szereplos lenne), es az a BUSREQ, vagy rosszul gondolom?

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #5 on: 2012.May.05. 09:55:34 »
Nem láttam ilyen lábat a dokumentációban esetleg BUSRQ ?
Az lesz, a kapcsrajzon úgy van, de DAVE leírás összes verziójában úgy írták.

Quote
Na meg a System Bus Bridge kivezetések között sem.
Ily módon már szimplán kártyaként nem alkalmazható a 4Mb tartományban.
A DMA áramkört csakis EPn belül lehet megoldani hacsak nem kivezetjük a BUSRQ BUSAK jeleket de ehez is meg kell bolygatni az EPt belülrõl
Most nézem, igen  :cry: bár 2 drót bekötése még kisebb átalakítás.
Ha belül lenne, akkor meg a WD DRQ-ját kéne bevezetni.

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #6 on: 2012.May.05. 10:04:35 »
Akkor új elosztót kártyabõvítõt kell készíteni.
Gondolom a DAVE BUSRQ és a Z80 BUSRQ jele közösítve lenne 1 jelként és még egy a BUSAK ami kikerülne.
Na meg a WD DRQ jelét vagy bármely DMA igénylõt is ki kellene rakni a bõvített csatlakozókra, hogy ha a DMA külön kártyán lenne.

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #7 on: 2012.May.05. 10:08:27 »
bar erdekes lenne ha megoldhato lenne, hogy osztozzon a buszon a Z80-al "menet kozben"
A Zilog cuccok eleve úgy vannak tervezve, hogy szépen osztozzanak a buszon.
DMA-nak vannak különbözõ módjai, hogy vegye át a hatalmat az egész átvitel idejére (ez RAM-RAM módnál logikus), vagy 1-1 bájtot vigyen át amikor a periféria készen áll, amíg az nem ad READY jelet, addig adja vissza a buszt a Z80-nak. Ez kell majd a floppyhoz.
(Akár több DMA-t is össze lehetne fûzni, priorításos láncba)
 
Quote
akkor mar valami olyan arakmor kene, ami DMA-nal kicsit tobb, pl Blitter, az persze "sima" DMA-zni is jo, csak vannak ugye extra feature-ok, ami pl grafikai dolgoknal jol tud jonni meg neha azert mashol is
Ilyet nem hiszem, hogy kapni a boltban készen :-(

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #8 on: 2012.May.05. 10:45:44 »
DMA külön kártyán csak teljesen új, a régi kártyákkal nem kompatibilis kiosztású bõvítõt kellene tervezni.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Safari Safari
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #9 on: 2012.May.05. 15:56:34 »
A Zilog cuccok eleve úgy vannak tervezve, hogy szépen osztozzanak a buszon.
DMA-nak vannak különbözõ módjai, hogy vegye át a hatalmat az egész átvitel idejére (ez RAM-RAM módnál logikus), vagy 1-1 bájtot vigyen át amikor a periféria készen áll, amíg az nem ad READY jelet, addig adja vissza a buszt a Z80-nak. Ez kell majd a floppyhoz.
(Akár több DMA-t is össze lehetne fûzni, priorításos láncba)
 Ilyet nem hiszem, hogy kapni a boltban készen :-(

Ha esetleg vmi idozitett mod is van, akkor pl digi lejasztas is mehet DMA-val, legalabbic C64DTV-n  csinaltam en ilyet, igaz ott nem lehetett a "DMA sebesseget" allitani meg nem volt READY stb jel, de lehetett "tort lepeskozt" adni, ami kvazi arra volt jo nekem, hogy X-szer ugyanazt a byte-t kuldom, es utana lepek tovabb. Igy be lehetett tajolni a dolgot :)

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #10 on: 2012.May.05. 16:25:16 »
Meg oldható egy másik Z80 CTC áramkörrel is.

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #11 on: 2012.May.06. 15:10:26 »
Mibõl tervezzünk a DMA-t Zilog vagy PIC+TTL vagy ....?

A belsõ Z180-ból tényleg problémásabb lett volna használni a DMA-t vagy mégsem csak 1 vezetéket kell bevezetni az INTA
és végül isa DMA csak azt tudja elvégezni amit be adunk neki mint az IM2.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Safari Safari
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Z80 DMA
« Reply #12 on: 2012.May.06. 19:27:09 »
Mibõl tervezzünk a DMA-t Zilog vagy PIC+TTL vagy ....?

A belsõ Z180-ból tényleg problémásabb lett volna használni a DMA-t vagy mégsem csak 1 vezetéket kell bevezetni az INTA
és végül isa DMA csak azt tudja elvégezni amit be adunk neki mint az IM2.

Btw, amikor utoljara a Z180 elokerult, Zozo mondta, hogy elso korben megprobalja a Z80 helyere "bedrotozni", hogy kb muxik-e legalabb "alapbol". Errol van valami hir? Vagy lemaradtam volna a temaban? Lomex-be eppen keszulgetek ellatogatni (btw; koszi a tippet), ott lattam hogy elvileg mintha lenne nekik 6MHz-es (csak nincs raktaron?), erdemes venni, es megprobalni?

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #13 on: 2012.May.06. 20:06:00 »
Lomex-be eppen keszulgetek ellatogatni (btw; koszi a tippet), ott lattam hogy elvileg mintha lenne nekik 6MHz-es (csak nincs raktaron?), erdemes venni, es megprobalni?
Próbáltam venni de nem tartanak. Következõ lépésként a Chipcad be mentem volna.

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 765
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 12.0 Firefox 12.0
    • View Profile
Re: Z80 DMA
« Reply #14 on: 2012.May.10. 21:55:36 »
Próbáltam külsõ DMA-t tervezni de arra jutottam szerintem a belsõ Z180 al a legkönnyebb a kettõ szabad vezetékeket a DREQ t kellene felhasználni.
Hátrányok: a gép eredeti burkolata már nem lesz megfelelõ 
Esetleg ha egy felsõ panelre telepítenénk akkor vissza lehetne helyezni a burkolat alá és onnan már csak szoftveresen kell életre kelteni.
Exos minimális módosítása a TEST+a Z180 alap konfigurálása után már használható lenne a Z80 és lenne késõbb további lehetõségek a CTC, DMA val  az INT1,2  és a SIO rész kihasználatlan lesz mivel azokhoz külsõ csatlakozó kellene, hacsak nem az EP tetejébe nem vágunk ajzat ablakokat.