Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Toggle REM1... :) (Read 2184 times)

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7017
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.122 Chrome 37.0.2062.122
    • View Profile
    • Honlapom
Toggle REM1... :)
« on: 2014.September.28. 21:28:29 »
Nem volt még téma az EP hatalmas és egyedi ficsörének, a magnó "vezérlésnek"? :)
Pedig érdekes téma, bár szerintem senki se tud túl jókat mondani róla.
Nézzük először a pozitívumot: az EP blokkokban tölt magnóról. Adja magát az ötlet, hogy egy blokk betöltése után valamit kezdeni lehet az adattal, pl tömörített és kicsomagolni. Ez nagyon hasznos dolog, és jól kitalálták, hogy magnó esetén is kihasználható.

Azonban amikor annak idején megnéztem a magnó szalagot, elképedve láttam hogy mit tett ez ficsör szegény szalaggal. Bizony, egy csúnya deformációt láthatunk ott. Ki is húztam a kábelt azonnal, és többet nem használtam. :)

Hasonló sztorikat írhattok még. :)
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7017
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.122 Chrome 37.0.2062.122
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #1 on: 2014.September.28. 21:30:19 »
Haha most e téma kapcsán eszembe jutott az a kis ciccenő hang, amit az EP adott mikor átkapcsoltuk a REM-et. Nosza, gondoltam fel is elevenítem az emléket, emulátorba beírom hogy toggle rem1... és... mielőtt megtettem volna, eszembe jutott, hogy ott nem fog semmilyen hangot adni. :)
Amúgy ez valami kis hw kapcsoló, vagy miért adott hangot? Miért kellett ennek mechanikusnak lenni? Vagy milyen kapcsoló ez?
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13374
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #2 on: 2014.September.28. 21:38:44 »
Az egy relé, ami a magnó motoráramkörét kapcsolja.
Soha semmi bajom nem volt vele.

Emulátorból én is hiányolom a hangot! Asszem valamelyik Megademo használja is hangeffektnek.

Offline dolargaan

  • EP fan
  • *
  • Posts: 112
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #3 on: 2014.September.28. 23:41:27 »
Méghozzá Reed relé, a formájából, és a kapcsolás hangjából megítélve.

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7669
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #4 on: 2014.September.29. 13:41:56 »
Túl sok értelme nem volt a dolognak. A programok 90%-át úgy is be lehet tölteni, ha nem kapcsolgatja a blokkok közben a távvezérlőt, mert úgyis van annyi szünet ott a kazettán. Kevés játék van, ahol töltés közben várni kell pl. a címképernyő kirajzolására a Tapper-nél, ha jól emlékszem.
Kimentésnél mondjuk hasznos lehet, mert ha leállítjuk a magnót, amíg nincs jel, kevesebb szalagot eszik.

Úgy lett volna érdemes megcsinálni, hogy csak a betöltéskor állítsa le a magnót.

Amit utáltam, az a betöltési hibánál a "nyiu" hang, amikor leállt a töltés.

Mókás, hogy emulátorban semmi funkciója nincs, ahogy a TOGGLE SPEAKER-nek sem. Be lehetne állítani ott ezeknek a funkcióbillentyűknek a helyére valami gyakrabban használt utasításokat, pl. :DIR
SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13374
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #5 on: 2014.September.29. 13:48:13 »
Quote from: szipucsu
Túl sok értelme nem volt a dolognak.
Szerintem pedig baromi kényelmes. Használj Spectrumot pár napig máris rájössz milyen vacak folyton azt lesni, hogy mikor kell STOP THE TAPE.

Arról nem is beszélve, hogy az EXOS fájlkezelésből adódik, hogy kell. Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7669
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #6 on: 2014.September.29. 14:04:44 »
Quote from: Zozosoft
Szerintem pedig baromi kényelmes.
Mármint akkor, ha a fájl-nak vége van, vagy CRC hiba. Alapesetben a blokkok között felesleges leállítani a magnót, nem? Mármint amikor gépi kódú programot töltünk be. Pl. a basic-ben töltünk be adatokat egy programmal, ott hosszabb szünet is lehet.

Quote
Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7017
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.122 Chrome 37.0.2062.122
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #7 on: 2014.September.29. 14:11:28 »
Quote from: Zozosoft
Szerintem pedig baromi kényelmes. Használj Spectrumot pár napig máris rájössz milyen vacak folyton azt lesni, hogy mikor kell STOP THE TAPE.

Arról nem is beszélve, hogy az EXOS fájlkezelésből adódik, hogy kell. Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.
ezeket én is leírtam, és ennek ellenenére én mégse használtam :) 
pedig én még a demóim meg játékaim nagy részét magnóval írtam
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13374
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #8 on: 2014.September.29. 14:16:15 »
Quote from: szipucsu
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
Azt, hogy te a programodból irhatsz akár egy bájtot is, vagy tetszőleges hosszú blokkokat a magnó fájlba. Majd amikor összegyűlt 4K, akkor kiírja (vagy ha lezárod a csatornát).
Olvasáskor is, beszed 4K-t, és te azt olyan adagokban, és annyi idő alatt olvasod, ahogy akarod. Ha elfogyott olvassa a következő blokkot.

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1847
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #9 on: 2014.September.29. 14:16:26 »
Quote from: szipucsu
Mármint akkor, ha a fájl-nak vége van, vagy CRC hiba. Alapesetben a blokkok között felesleges leállítani a magnót, nem? Mármint amikor gépi kódú programot töltünk be. Pl. a basic-ben töltünk be adatokat egy programmal, ott hosszabb szünet is lehet.
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
Pl. lehet olyan, hogy nem a teljes állományt tölti be egyszerre, csak egy részét (mondjuk egy képernyőképet tömörítve), és amíg kicsomagolja, addig állnia kell a magnónak, majd utána olvassa tovább a fájlt.
*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13374
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #10 on: 2014.September.29. 14:20:11 »
Quote from: endi
 ennek ellenenére én mégse használtam :)

Mazohista vagy :ds_icon_cheesygrin:

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7017
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.122 Chrome 37.0.2062.122
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #11 on: 2014.September.29. 14:24:51 »
Quote from: Zozosoft
Mazohista vagy :ds_icon_cheesygrin:
mint írtam, egyszer ránéztem a szalagra hogy mit okoz rajta ez a "pause". attól fogva nem használtam. szerintem nézz rá te is így utólag :)
esetleg fotó is jöhetne
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7669
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #12 on: 2014.September.29. 15:06:35 »
Rögtön a fejléc után viszont tényleg felesleges az a nagyon pillanatnyi PAUSE. Jó, néha előfordult status sorból betűket kiolvasó program fejléc után, ez a programok kb. 1%-a. :D
SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13374
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #13 on: 2014.September.29. 15:11:31 »
Quote from: szipucsu
Rögtön a fejléc után viszont tényleg felesleges az a nagyon pillanatnyi PAUSE.
Hol van az előírva, hogy pillanatnyi? Ha olyan a kedve a programnak, akkor lehet 3 nap is.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Toggle REM1... :)
« Reply #14 on: 2014.September.29. 15:35:36 »
Quote from: endi
mint írtam, egyszer ránéztem a szalagra hogy mit okoz rajta ez a "pause". attól fogva nem használtam. szerintem nézz rá te is így utólag :)
Ez ugyan elsősorban nem a formátumnak, hanem a magnó minőségének a hibája. De valószínűleg az öregedő mechanikai alkatrészek, és az olcsó kazetták sem javítanak a helyzeten.

Azonban, még ha a PAUSE működik is szalag gyűrés nélkül, némi hátrány, hogy a betöltést lassítja a kb. 14 másodperces adatblokkok közötti 5-10 másodperces bevezetőjel és szünet.
« Last Edit: 2014.September.29. 15:44:02 by IstvanV »