Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Topic started by: endi on 2014.September.28. 21:28:29

Title: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.28. 21:28:29
Nem volt még téma az EP hatalmas és egyedi ficsörének, a magnó "vezérlésnek"? :)
Pedig érdekes téma, bár szerintem senki se tud túl jókat mondani róla.
Nézzük először a pozitívumot: az EP blokkokban tölt magnóról. Adja magát az ötlet, hogy egy blokk betöltése után valamit kezdeni lehet az adattal, pl tömörített és kicsomagolni. Ez nagyon hasznos dolog, és jól kitalálták, hogy magnó esetén is kihasználható.

Azonban amikor annak idején megnéztem a magnó szalagot, elképedve láttam hogy mit tett ez ficsör szegény szalaggal. Bizony, egy csúnya deformációt láthatunk ott. Ki is húztam a kábelt azonnal, és többet nem használtam. :)

Hasonló sztorikat írhattok még. :)
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.28. 21:30:19
Haha most e téma kapcsán eszembe jutott az a kis ciccenő hang, amit az EP adott mikor átkapcsoltuk a REM-et. Nosza, gondoltam fel is elevenítem az emléket, emulátorba beírom hogy toggle rem1... és... mielőtt megtettem volna, eszembe jutott, hogy ott nem fog semmilyen hangot adni. :)
Amúgy ez valami kis hw kapcsoló, vagy miért adott hangot? Miért kellett ennek mechanikusnak lenni? Vagy milyen kapcsoló ez?
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.28. 21:38:44
Az egy relé, ami a magnó motoráramkörét kapcsolja.
Soha semmi bajom nem volt vele.

Emulátorból én is hiányolom a hangot! Asszem valamelyik Megademo használja is hangeffektnek.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: dolargaan on 2014.September.28. 23:41:27
Méghozzá Reed relé, a formájából, és a kapcsolás hangjából megítélve.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: szipucsu on 2014.September.29. 13:41:56
Túl sok értelme nem volt a dolognak. A programok 90%-át úgy is be lehet tölteni, ha nem kapcsolgatja a blokkok közben a távvezérlőt, mert úgyis van annyi szünet ott a kazettán. Kevés játék van, ahol töltés közben várni kell pl. a címképernyő kirajzolására a Tapper-nél, ha jól emlékszem.
Kimentésnél mondjuk hasznos lehet, mert ha leállítjuk a magnót, amíg nincs jel, kevesebb szalagot eszik.

Úgy lett volna érdemes megcsinálni, hogy csak a betöltéskor állítsa le a magnót.

Amit utáltam, az a betöltési hibánál a "nyiu" hang, amikor leállt a töltés.

Mókás, hogy emulátorban semmi funkciója nincs, ahogy a TOGGLE SPEAKER-nek sem. Be lehetne állítani ott ezeknek a funkcióbillentyűknek a helyére valami gyakrabban használt utasításokat, pl. :DIR
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 13:48:13
Quote from: szipucsu
Túl sok értelme nem volt a dolognak.
Szerintem pedig baromi kényelmes. Használj Spectrumot pár napig máris rájössz milyen vacak folyton azt lesni, hogy mikor kell STOP THE TAPE.

Arról nem is beszélve, hogy az EXOS fájlkezelésből adódik, hogy kell. Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: szipucsu on 2014.September.29. 14:04:44
Quote from: Zozosoft
Szerintem pedig baromi kényelmes.
Mármint akkor, ha a fájl-nak vége van, vagy CRC hiba. Alapesetben a blokkok között felesleges leállítani a magnót, nem? Mármint amikor gépi kódú programot töltünk be. Pl. a basic-ben töltünk be adatokat egy programmal, ott hosszabb szünet is lehet.

Quote
Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.29. 14:11:28
Quote from: Zozosoft
Szerintem pedig baromi kényelmes. Használj Spectrumot pár napig máris rájössz milyen vacak folyton azt lesni, hogy mikor kell STOP THE TAPE.

Arról nem is beszélve, hogy az EXOS fájlkezelésből adódik, hogy kell. Csak EP-n tudsz tetszőleges adatcsomag mérettel írni/olvasni magnóra/ról. Ezt a blokkokra osztás és a távvezérlés teszi lehetővé.
ezeket én is leírtam, és ennek ellenenére én mégse használtam :) 
pedig én még a demóim meg játékaim nagy részét magnóval írtam
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 14:16:15
Quote from: szipucsu
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
Azt, hogy te a programodból irhatsz akár egy bájtot is, vagy tetszőleges hosszú blokkokat a magnó fájlba. Majd amikor összegyűlt 4K, akkor kiírja (vagy ha lezárod a csatornát).
Olvasáskor is, beszed 4K-t, és te azt olyan adagokban, és annyi idő alatt olvasod, ahogy akarod. Ha elfogyott olvassa a következő blokkot.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Povi on 2014.September.29. 14:16:26
Quote from: szipucsu
Mármint akkor, ha a fájl-nak vége van, vagy CRC hiba. Alapesetben a blokkok között felesleges leállítani a magnót, nem? Mármint amikor gépi kódú programot töltünk be. Pl. a basic-ben töltünk be adatokat egy programmal, ott hosszabb szünet is lehet.
Ez mit jelent? Meg lehetne csinálni, hogy ne 4KB-osak legyenek a blokkok, hanem mondjuk 1, 2 vagy 8?
Pl. lehet olyan, hogy nem a teljes állományt tölti be egyszerre, csak egy részét (mondjuk egy képernyőképet tömörítve), és amíg kicsomagolja, addig állnia kell a magnónak, majd utána olvassa tovább a fájlt.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 14:20:11
Quote from: endi
 ennek ellenenére én mégse használtam :)

Mazohista vagy :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.29. 14:24:51
Quote from: Zozosoft
Mazohista vagy :ds_icon_cheesygrin:
mint írtam, egyszer ránéztem a szalagra hogy mit okoz rajta ez a "pause". attól fogva nem használtam. szerintem nézz rá te is így utólag :)
esetleg fotó is jöhetne
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: szipucsu on 2014.September.29. 15:06:35
Rögtön a fejléc után viszont tényleg felesleges az a nagyon pillanatnyi PAUSE. Jó, néha előfordult status sorból betűket kiolvasó program fejléc után, ez a programok kb. 1%-a. :D
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 15:11:31
Quote from: szipucsu
Rögtön a fejléc után viszont tényleg felesleges az a nagyon pillanatnyi PAUSE.
Hol van az előírva, hogy pillanatnyi? Ha olyan a kedve a programnak, akkor lehet 3 nap is.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: IstvanV on 2014.September.29. 15:35:36
Quote from: endi
mint írtam, egyszer ránéztem a szalagra hogy mit okoz rajta ez a "pause". attól fogva nem használtam. szerintem nézz rá te is így utólag :)
Ez ugyan elsősorban nem a formátumnak, hanem a magnó minőségének a hibája. De valószínűleg az öregedő mechanikai alkatrészek, és az olcsó kazetták sem javítanak a helyzeten.

Azonban, még ha a PAUSE működik is szalag gyűrés nélkül, némi hátrány, hogy a betöltést lassítja a kb. 14 másodperces adatblokkok közötti 5-10 másodperces bevezetőjel és szünet.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.29. 15:45:34
Quote from: IstvanV
Ez ugyan elsősorban nem a formátumnak, hanem a magnó minőségének a hibája. De valószínűleg az öregedő mechanikai alkatrészek, és az olcsó kazetták sem javítanak a helyzeten.

hát ezt a magnót adták az EP-hez... még ha tudtam is volna jobb minőségű magnót szerezni, azokon nem volt ilyen rem lehetőség
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 15:52:16
Quote from: IstvanV
 némi hátrány, hogy a betöltést lassítja a kb. 14 másodperces adatblokkok közötti 5-10 másodperces bevezetőjel és szünet.
Viszont köszönhetően lett nagyon stabil az EP kazetta formátum. És az akkoriban szokásoshoz képeset eleve nagyobb átviteli sebességet alkalmaztak, ami kompenzálja ezt.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: geco on 2014.September.29. 15:56:17
Quote from: Zozosoft
Viszont köszönhetően lett nagyon stabil az EP kazetta formátum. És az akkoriban szokásoshoz képeset eleve nagyobb átviteli sebességet alkalmaztak, ami kompenzálja ezt.
Sőt, még így is  gyorsabb volt, mint pl a Speccy, de szerintem a CPC-nél is, volt, hogy cseréltem egy hétre C64-et Speccyre, hát megőszültem, míg 5 perc alatt betöltött egy 48Kb-s programot, már ha szerencsém volt, és nem állt le CRC hibával, EP-n a 128Ks- program volt 10 perc ( pl a Platoon)
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.29. 15:56:48
Quote from: Zozosoft
Viszont köszönhetően lett nagyon stabil az EP kazetta formátum. És az akkoriban szokásoshoz képeset eleve nagyobb átviteli sebességet alkalmaztak, ami kompenzálja ezt.
na ez érdekes kérdés, milyen összefüggés van a kettő között?
régen én is ezt gondoltam, meg "tudtam" is, de most hirtelen nem tudok rájönni miért okozna ez "stabilabbságot"
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 16:02:19
Quote from: endi
na ez érdekes kérdés, milyen összefüggés van a kettő között?
régen én is ezt gondoltam, meg "tudtam" is, de most hirtelen nem tudok rájönni miért okozna ez "stabilabbságot"
Minden blokknál szinkronizál, így érzéketlen a szalagsebesség változásra. Nyúlik a szalag idővel, vagy szorul, nehezebben tudja tekerni a magnó, amikor már sok van az orsón, ettől érzékelhetően változik a sebesség. Mondjuk egy Speccy programnál 4-5 percig sípol, ennyi ideig kéne állandónak lennie, ennyi idő alatt már jelentősen tud változni.
EP esetén csak a kb 14 másodpercig, ahhoz már nagyon durva kazettahiba kell, hogy ennyi idő alatt jelentős változás legyen.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 16:03:54
Pluszban jön az, hogy eleve több sebességűre tervezték az átvitelt, így széles tartományban tud szinkronizálni, ezért lehetett kb 2700 baudig felmenni turbóval, amit még simán az EXOS is betöltött.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: geco on 2014.September.29. 16:11:36
Quote from: Zozosoft
Pluszban jön az, hogy eleve több sebességűre tervezték az átvitelt, így széles tartományban tud szinkronizálni, ezért lehetett kb 2700 baudig felmenni turbóval, amit még simán az EXOS is betöltött.
úgy emléxem, még a 3000 is ment, csak idővel (pár év elteltével) ezeket a programokat nehezebben lehetett betölteni turbo nélkül.
Volt amikor 4800 bauddal mentettem ki a programokat, erről gyorsan leszoktam :D
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: endi on 2014.September.29. 18:35:48
Quote from: Zozosoft
Minden blokknál szinkronizál, így érzéketlen a szalagsebesség változásra. Nyúlik a szalag idővel, vagy szorul, nehezebben tudja tekerni a magnó, amikor már sok van az orsón, ettől érzékelhetően változik a sebesség. Mondjuk egy Speccy programnál 4-5 percig sípol, ennyi ideig kéne állandónak lennie, ennyi idő alatt már jelentősen tud változni.
EP esetén csak a kb 14 másodpercig, ahhoz már nagyon durva kazettahiba kell, hogy ennyi idő alatt jelentős változás legyen.
Ahaaa, ez tök jó, nem is tudtam ezt.
Amúgy a kezdő sípolás hossza nem csökkenthető?
Meg az jutott eszembe, hogy ha magnó vezérlés lenne (mint a specy-s microdrive esetén) akkor még jobb lenne ez a blokkos töltés, hiszen az adott blokkot újratölthetné párszor ha hibás volt, mint a floppy esetén.
Title: Re: Toggle REM1... :)
Post by: szipucsu on 2014.September.29. 20:20:57
Quote from: Zozosoft
Hol van az előírva, hogy pillanatnyi? Ha olyan a kedve a programnak, akkor lehet 3 nap is.
Ez az esetek kb. 1%-a. :D Az átlagfelhasználó a gép bekapcsolása után megnyomja az F1-et és tölt.