Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Topic started by: Zozosoft on 2005.December.22. 14:38:19

Title: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 14:38:19
A kérdés adott, kezdem én a válaszolást :)

Zozosoft&Apuci akkoriban elég egyedülálló módon két EP-t is beszerzett a Centrum áruházak megfelelõ osztályán :) mindkét gép eredetileg német volt (a másodiknál az Otthon áruház fél raktárat kipakoltattuk, mire találtak egy németet :) )
Az elsõ gép feltuningolva SMD turbokártyával 6Mhz-esre, késöbb 4/6/7.12Mhz-esre alakítva.
A felsõ RAM panel megkapta egy másik gépbõl kiszedett 64K-t is, plusz van egy kivülre vezetett csatlakozón még egy 512K-s panel is, így összesen 704K-s az 'alap'gép.
Második gép szintén 3 sebességes, plusz RAM (még :) ) nincs benne, van viszont billentyû csatlakozás kivezetve egy átalakított PC billentyûhöz, de most beleszenvedtem egy nagyjából használható fóliát, így PC billentyû ment a spájzba :)
Harmadik gép az a darabokban lett összeszedve, elöször egy hibás alaplap, ami megjavítva kapott egy EP dobozt (Matusa odaadta, mikor PC házba rakta a gépét), felsõ RAM panel se volt benne, amikor szereztünk, akkor eleve 256K-sra bõvítetett raktunk bele.
Ez a gép volt a 7.12Mhz-es turbo prototípusa, ill. a 128K-sra alakított Cartridge foglalalt is ezen lett kikisérletezve.
Az elmúlt 10 évben még hozzám került vagy 4 alapgép, ezeknek fólia hiányon kívül nincs baja, és van egy rossz, ami lehet, hogy NICK hibás :(
Cartridge-okból van vagy 5-6 különbözõ, egy ami érdekesebb, ennek az egyik foglalata egy 32K-s SRAM.
A két fõgéphez van 1-1 buszbõvítõ, Microteam klón EXDOS, az egyik EXDOS kártyán az EPROM helyek feltuningolva 3x256K-ra :), ill. +3 órajeles turbo a WD-nek, másik EXDOS-on csak 3x64K EPROM hely, é sima turbo WD-nek.
Van egy Mészáros féle EPROM/SRAM kártya, órakártya, soroskártya, Spectrum Emu.
Plusz a prototípus IDE kártya, 512K FLASH ROM kártya.
Floppykból van már mindenféle, ezekbõl az érdekesebb az a 3,5" DD NEC ami 90 sávig bírja a tuningot, ill. egy 3.5" HD ALPS, ami 89 sávig. (átlag floppyk általában max 84-ig bírták)

Megjelenítõ kezdetben, és jó sokáig Junoszty TV, composít videóbemenettel megtuningolva :), késöbb egy fekete-zöld Philips monitor, majd egy Samsung 14" színes TV. 1995-ben szereztem azt a Philips RGB monitort ami anno minden EP-s álma volt :)

Egyéb: két EP-hez alakított (mûködõ autofire) QuickShot joy, meg persze az eredeti magnók (fekete-zöld kiadás), tápból van vagy 4, ebbõl egy az elromlott egyenírányító helyett megtuningolva egy 3A-essel. Van még Centrumos mûbõr gép,magnó porvédõ huzat is :)
Van egy döglött gyári EXDOS (A WD is kipurcant :( ), meg egy utángyárott sima EXDOS, szintén döglött :( egy Microteam klón EXDOS, ami annyira nyákhibás, hogy feladtam a felélesztését (ez a kettõ már WD nélkül)... de az AIO projekt után ugyse lesz ezekre már szükség :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2005.December.22. 14:42:31
Zozo: Spectrum emulátorod nincs is ?   :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 14:43:54
Quote from: "gafz"
Zozo: Spectrum emulátorod nincs is ?   :)

Nem olvasol elég figyelmesen :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 14:44:40
Quote from: "Zozosoft"
A kérdés adott, kezdem én a válaszolást :)

Magyarán szinte minden HW ami valaha megjelent EP-hez nálad van :-)

Nekem csak a legelsõ gép lett picit tunningolva. Külsõ XT billt pakoltam bele + speaker kapcsolót :-) Nekem csak magnóm van, ezért azt is tunningoltam. Van rajta sebességváltó és remote kapcsoló is.
Van még 1 EXDOS kártyám, de meghajtóm sajnos nincs hozzá :-(
Ennyi ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 14:48:40
Quote from: "MrPrise"
speaker kapcsolót :-)

Ja olyan nekem is van a 2 elsõ gépben, meg átkapcsolható színes-monochrom composít videó kimenet

Quote from: "MrPrise"

Van még 1 EXDOS kártyám, de meghajtóm sajnos nincs hozzá :-(

Miért nincs? Bármely 1.44-es floppy jó lesz! Múltkor részletesen is leírtam az Indexen :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 14:52:16
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "MrPrise"

Van még 1 EXDOS kártyám, de meghajtóm sajnos nincs hozzá :-(

Miért nincs? Bármely 1.44-es floppy jó lesz! Múltkor részletesen is leírtam az Indexen :)

Ok, akkor van floppym is :-) Viszont az EXDOS kártya nincs nálam, költözéskor ott maradt az elsõ gépemmel együtt. Majd összeszedem már a "múzeumomat" ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2005.December.22. 14:57:56
Az én gépem a nagy Centrum tévéreklám-kampány hatására "lett beszerezve" OMEGA "fullezüst" magnóval. Csóró gimnazistaként nem lett semmi érdemi bõvítve rajta, talán ha joystickadapter, RGB kábel meg egy rakás könyv ami mellé került, ja meg pár gyári program (amire konkrétan emlékszem: Heathow -ez fix elsõ volt, azt hittem repülésszimulátor a borító alapján :) -, Simon, Spectrum Basic Converter, Entersprite, Mirror World, Magic Ball... többire nem emlékszem). Világéletében Junosztyra kötve (sima RF kábellel mûködött, azért nagynéha látta a "nagy családi színesTV".
Mikor lett volna pénzem floppyt venni hozzá, akkor lett egy Amiga beszerezve... meg maga a gép féretéve, bár ha programozhatnékom támadt, akkor néha elõszedtem. (Amigát sosem tanultam meg programozni, de nem is forogtam soha olyan társaságban, ahol nem az én gyér informatikai ismereteim jelentették volna a csúcsot...)
Már ebben az évezredben érkezett hozzá 2 másik EP (egyik 320k RAM-bal és mikrokapcsolókkal megerõsített joy+space gombokkal, másikban színes composite kimenet), Reuters RGB monitor, egy 3,5" floppyval egybeépített EXDOS, második magnó, Speakeasy. Meg pár gyári program: Nodes of Yesod (2db), Fantasia Diamond, Sorcery, Beach Head, Happy Letters, Wordhang, Cyrus Chess II, Varikeys (doboz nélkül) meg 2féle demokazetta meg egy rakás könyv. Legutolsó beszerzés egy gyári EXDOS meg Spectrum emulátor lett 1-1 SBB-vel.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2005.December.22. 15:10:15
Ary/Mészáros cooproci kártyáról tud valaki valamit? (már azon kívül, ami az Enterpress-ben megjelent...)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2005.December.22. 16:54:14
http://www.esnet.hu/~enterprise/szamtech/Sajatgep/Sajatgep01.html
 :D
Mi a manót mondjak még róla, ami "ott" nem látszik?  :)
Ja, van "gyári egerem", de megpusztult benne a golyó, (ragad a mûanyag borítása...   :( ) meg van SpeakEasy, meg asszem az összes fellehetõ szakirodalom...
Meg az Ep-n elinduló programok 90%-a... :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2005.December.22. 17:50:05
Két EP-om is van. Az elsõt még 1988-ban, vagy 1989-ben vettük (még meg van az eredeti számla, majd megnézem!), magnóval.
EXDOS-kártyám kb. 2 éve van, Bihari Misitõl vettem 7000-ért. Benne magyar exdos 1.3 van isdos-szal. Monitornak egy Commodore 1701-es monitort használok, sokáig csak fekete-fehérben.
Aztán 1 éve kaptam egy másik EP-t is, amit anno az MTA Természettudományi Kutatóintézetben használtak. Ehhez kaptam egy gyári exdost is, most ezt használom, mert a Bihari Misi félével gondok vannak, (néha megy, néha nem, néha lefagy) talán kontakthibás. Az MTA-EP-be meg tettem színes videokimenetet, így most már színesben tudom nézni a monitort (sajnos a 80 karakteres mód nem jól olvasható, de a tv-nél jobb, és búg a monitor. Kéne egy jobb...).
Most így exdos 1.0-át használok, hiányzik az :attr parancs, és az isdos is. De nem akarom átrakni az eprom-ot, meg szeretném hagyni eredeti állapotban.
Ha elkészül az AOI-kártya, akkor abban úgyis olyan exdos lesz, amilyet akarok! :-) (remélhetõleg exdos 2.0 :-))

Ja, kisfloppyt haszbnálok, egy epson-fdd-vel. (van egy nagy floppy-meghajtóm is, 720k-s, de nem használom, mert hangos, és egyszerre megy akkor a két maghajtó motorja).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2005.December.22. 17:52:39
(http://enterpriseforever.com/userpix/5_ep_config_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 17:53:05
Quote from: "Povi"
Két EP-om is van. Az elsõt még 1988-ban, vagy 1989-ben vettük (még meg van az eredeti számla, majd megnézem!)

Az nekem is meg van! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 18:20:05
Quote from: "Povi"
a Bihari Misi félével gondok vannak, (néha megy, néha nem, néha lefagy)

Lehetséges, hogy meglebegõsödött benne az EPROM!
Az EPROM-ok idõvel "kitörlödnek", ez az idõ függ a típustól, környezeti hatásoktól (mennyire van leragasztva az ablak), égetés módjától, stb...
Ez úgy jelentkezik, hogy egyes 0-ás bitek elkezdenek lebegni, azaz hol 0-nak, hol 1-nek olvashatóak. (A kitörölt EPROM csupa 1-eseket tartalmaz, ezért az 1-esekkel nincs baj, csak a 0-sokkal). Idõvel egyre több bit, egyre gyakrabban lesz hibás. Nyílvánvalóan ha egy program bitje véletlenszerûen megváltoznak, akkor az véletlenszerûen fagyni fog...
Megoldás: újra kell égetni idönként az EPROM-okat.

Egyébként a jelenséget szándékosan is elõ lehet idézni, pl égetésnél az elõírtnál rövidebb ideig égetéssel, vagy pedig beégetés utáni félig törléssel. A korai EPDOS verziókban ez a jelenség volt másolásvédelemnek használva, egy terület ilyen lebegõsre volt megcsinálva, és ezt ellenõrizte a program.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 18:22:01
Quote from: "Zozosoft"
A korai EPDOS verziókban ez a jelenség volt másolásvédelemnek használva, egy terület ilyen lebegõsre volt megcsinálva, és ezt ellenõrizte a program.

Mit ellenõrzött, ha véletlenszerûen lehet onnan visszaolvasni 1-et vagy 0-át?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 18:24:47
Quote from: "MrPrise"
Mit ellenõrzött, ha véletlenszerûen lehet onnan visszaolvasni 1-et vagy 0-át?

Egymás után beolvasod 100x, ha mindig ugyanazt kapod, akkor nem lebeg :)

Ezen az elven írtam is anno EPROM ellenörzõ progit, ami minden bájtot 256x beolvasott, hogy ugyanaz-e.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 18:26:12
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "MrPrise"
Mit ellenõrzött, ha véletlenszerûen lehet onnan visszaolvasni 1-et vagy 0-át?

Egymás után beolvasod 100x, ha mindig ugyanazt kapod, akkor nem lebeg :)

Ezen az elven írtam is anno EPROM ellenörzõ progit, ami minden bájtot 256x beolvasott, hogy ugyanaz-e.

Erre gondoltam én is, de mi van ha még nem annyira lebeg? Lehet 101. alkalommal lenne más a beolvasott érték. ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 18:30:38
Quote from: "MrPrise"
Erre gondoltam én is, de mi van ha még nem annyira lebeg? Lehet 101. alkalommal lenne más a beolvasott érték. ;-)

Úgy kell ügyeskedned a lebegésgyártásnál, hogy annyira lebegjen :-) meg éppen ezért nem csak 1 bit volt, hanem 10-20 bájt, abból csak akad 1 :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 18:31:58
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "MrPrise"
Erre gondoltam én is, de mi van ha még nem annyira lebeg? Lehet 101. alkalommal lenne más a beolvasott érték. ;-)

Úgy kell ügyeskedned a lebegésgyártásnál, hogy annyira lebegjen :-) meg éppen ezért nem csak 1 bit volt, hanem 10-20 bájt, abból csak akad 1 :-)

Értem. Trükkös!  :smt117
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 18:59:46
Lebegésrõl jutott eszembe még egy hardverem :)
Egy lomtalanításon beszerzett kb 10 kilós, magyar gyártmányú mátrix nyomtató: MP-80
Na ennek az ósdi 2716-os EPROM-jai kb fél év alatt meglebegösödnek :) ezért eleinte állandóan kiakadt nyomtatás közben, különösen akkor ha bekapcsolt a konyhában a hûtõ :)
Késöbb jöttünk rá a jelenség okára. Többszöri beolvasással elkészült a lebegõs bájtok leltárja. Mint a képen is látható, a Z80-al alulról kompatibilis 8085-ös proci van benne, így nem volt gond a program elemzése :) kielemeztem , hogy a lebegõ részeknél melyik variáció az értelmes, így lett egy helyes, mûködõ verzió. EPROM-okat újraégettem, és már müködött is :) (amíg újra el nem kezdett lebegni :) )
Sõt a memóriáját is felbõvítettem, eredetileg egy 2K-s SRAM volt benne, a másikat én vettem bele :)


(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0910k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0911k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0912k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0913k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0914k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0915k_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0916k_1.jpg)

hmmm... mégsincs nagy kép lehetõség?
akkor itt a procija közelrõl:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0914kk_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 19:26:10
Quote from: "Zozosoft"
hmmm... mégsincs nagy kép lehetõség?

Volt, de mivel nem mûködött kielégítõen, kiszedtem. Amíg nem találok jobbat nincs.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 19:31:07
Quote from: "Zozosoft"
hmmm... mégsincs nagy kép lehetõség?
akkor itt a procija közelrõl

Én meg az AMD tokot akartam megvizsgálni, de az se sikerült.  :roll:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 19:36:33
Quote from: "tigrian"
Én meg az AMD tokot akartam megvizsgálni, de az se sikerült.  :roll:

Tessék:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0914kkk_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 19:39:56
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Én meg az AMD tokot akartam megvizsgálni, de az se sikerült.  :roll:

Tessék:

Köszi! Standard PPI, értem.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 19:43:26
Quote from: "tigrian"
Standard PPI, értem.

A 3. nagy IC is egy 8255.
Azon kívül van 4x2K EPROM, 2x2K SRAM, meg a szgyélálnovüszszszer IC, ami nem tudom mi lehet :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 19:47:13
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Standard PPI, értem.

A 3. nagy IC is egy 8255.
Azon kívül van 4x2K EPROM, 2x2K SRAM, meg a szgyélálnovüszszszer IC, ami nem tudom mi lehet :)

Lehallgató :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 20:21:08
Az én gépemben nincs semmi extra, leszámítva a kompozit kimenetet (én egy kissé egyszerûbben csináltam, mint ahogy a leírásban szerepel).
Egy hónap múlva... az más. Akkor majd elmondhatom, hogy egyedül nekem van taszt-kontrollerem.  :mrgreen:  
Ez itten a számom:
(http://enterpriseforever.com/userpix/3_17962_1.jpg)
Van egy másik gépem is, szétbuherálva, egy barátomtól kaptam, alkatrésznek.
Szegényke, lehet, hogy a száma miatt jutott ilyen sorsra?
(http://enterpriseforever.com/userpix/3_6660_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2005.December.22. 20:26:53
Nekem itt egy zsir uj allapotban levo (sorry digikameram nincs), 03532 szammal, kvazi mintha most vettem volna ujonnan (alltiolag egy elvekvo raktarkeszletben maradt elfelejtve, haveromat izzitottam ra hogy vegyen egyet nekem is, szoval en nem tudom mi volt pontosan), es egy 021596-os szamu is van itt, de az mar bontas allapotban (billenbtyuk is hianyoznak pl belole).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 20:27:45
Quote from: "tigrian"
a kompozit kimenetet (én egy kissé egyszerûbben csináltam, mint ahogy a leírásban szerepel)

Én is :)

(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0552k_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 20:36:32
Kinél van a legnagyobb számú? :-)
Enyémek:
(http://enterpriseforever.com/userpix/2_ep_013365_1.jpg)
(http://enterpriseforever.com/userpix/2_ep_024847_1.jpg)
Van még egy 3. is, de az nincs itt nálam.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 20:39:34
És a legkisebb? :-)
Az enyéim:
009007
 04380
024487
019565
025525
014900
 02944 Nick hibás?
020169 teljesen romos, proci, ram, NICK, DAVE hiányzik :(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 20:44:14
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
a kompozit kimenetet (én egy kissé egyszerûbben csináltam, mint ahogy a leírásban szerepel)

Én is :)

Jaja, pontosan. Ott az emitterkövetõ benne, minek megduplázni? Egy ellenállás meg egy kondi pluszban. De akár mindkettõ el is hagyható. Én csak egy kondit raktam bele, számítva rá, hogy mindenféle bemenetet fog majd látni.
Most, évekkel késõbb, megnéztem szkópon is. 1.5 V-os jel jön ki belõle, és --bár nem kéne-- ha már úgyis szétszedtem, hát raktam egy ellenállást is sorba. És akkor már a kondit is lecseréltem jóval nagyobbra (méretben meg kisebbre, hihi).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 20:46:15
Quote from: "Zozosoft"
02944 Nick hibás?

Nem, ez sorszámhibás. Biztos, hogy EP?  :smt020
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 20:47:50
Quote from: "tigrian"
Nem, ez sorszámhibás.

Miért is?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 20:51:01
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Nem, ez sorszámhibás.

Miért is?

Miért, létezik 5 számjegyû is? Akkor bocsi. :oops:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 20:53:36
Quote from: "tigrian"
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Nem, ez sorszámhibás.

Miért is?

Miért, létezik 5 számjegyû is? Akkor bocsi. :oops:

Nem csak lehagyott nullát belõle?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 20:55:53
Quote from: "tigrian"
Miért, létezik 5 számjegyû is? Akkor bocsi. :oops:

Úgy tünik valahol 4380 és 9007 között gondolták úgy, hogy lehet, hogy 99999-nél többet fognak gyártani :)
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_dscf0919k_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 20:56:58
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Miért, létezik 5 számjegyû is? Akkor bocsi. :oops:

Úgy tünik valahol 4380 és 9007 között gondolták úgy, hogy lehet, hogy 99999-nél többet fognak gyártani :)

Hm. Bill Gates-tõl tanulták? ;-) 640k-ba minden belefér  :smt044
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 20:59:03
Quote from: "Zozosoft"
Úgy tünik valahol 4380 és 9007 között gondolták úgy, hogy lehet, hogy 99999-nél többet fognak gyártani :)

Módosítsd a felsõ határt (ld. nálam)  :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 21:00:30
Quote from: "tigrian"
Módosítsd a felsõ határt (ld. nálam)  :D

A tieid már mind 6 szemjegyûek!
Én arra gondoltam, hogy a 4380-asom az még 5 számjegyû, a 9007-es már hatszámjegyû.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 21:05:57
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
Módosítsd a felsõ határt (ld. nálam)  :D

A tieid már mind 6 szemjegyûek!
Én arra gondoltam, hogy a 4380-asom az még 5 számjegyû, a 9007-es már hatszámjegyû.

Hát nem ezt mondom én is? A 6660 már 6 számjegyû. A feltételezésed felsõ határa (9007) már nem igaz.  :lol:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 21:07:39
Quote from: "tigrian"
A 6660 már 6 számjegyû. A feltételezésed felsõ határa (9007) már nem igaz.  :lol:

Ja tényleg, most vettem észre, hogy Mr.Prise képeit néztem az elöbb :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.22. 21:07:58
A mondatod javítva az aktuális infók alapján:
...Úgy tünik valahol 4380 és 6660 között gondolták úgy,...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 21:10:01
EP64-e nincs senkinek?
Próbaként EBAY-en is rákerestem, de csak Commodore, Spectrum, stb van, EP nincs semmilyen :-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2005.December.22. 22:45:32
Quote from: "Zozosoft"
EP64-e nincs senkinek?
Próbaként EBAY-en is rákerestem, de csak Commodore, Spectrum, stb van, EP nincs semmilyen :-(

Ezen a képen 64-es van:
(http://enterprise.8bit.hu/alapgep/enterpriseclose.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.22. 22:47:32
Quote from: "MrPrise"
Ezen a képen 64-es van:

Képen már én is láttam :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2005.December.22. 22:52:12
Állítólag Laci bácsinak van egy (nem tudom a teljes nevét...)
Én arra az EXOS-ra lennék kiváncsi, ami az ELAN-ba volt! Gondolom, nem azt írta ki bejelentkezéskor, hogy ENTERPRISE!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2005.December.23. 01:15:52
Az én kezem alatt 1x megfordult egy 0012xx...
Annál "öregebbet" (kisebb számút) sosem láttam...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2005.December.23. 04:41:56
Én 88-ban kaptam meg életem elsõ számítógépét, ami egy EP volt magnóval, és két játék programmal: Cyrus Chess, Race Ace. Éveken keresztül nem bõvült semmivel a Gép, csak 2 joystick illesztõvel, meg pár joystickkel, és Centrumban vasarolt programokkal ( Sorcery ( csaladi bajnoksagot rendeztunk benne :D ) , The Abyss, Orient Expresas, Wriggler,  Mirror World, Beach Head, Starstrike, Tombs of Doom, ennyi jutott eszembe ), és az EXOS leírással.  6 évvel ezelõtt sikerült beszereznem egy Mészáros Gyula féle memóriabõvítõs EXDOS kártyát ( az utsó két elfekvõ kártyájaból rakta õssze ezt az egyet, mák :smt026  )  Két évvel ezelõtt sikerült beszereznem még egy EP-t, de vagy már vásárláskor, vagy az elmúlt idõben elfelejtette, hogy a videómemóriáján kívül van más is  :cry:
Spectrum emu folyamatban  :wink:
Remélhetóleg lesz multifunkcionális IDE kártyam is  :wink:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2005.December.23. 11:10:06
Quote from: "Zozosoft"
Ezen az elven írtam is anno EPROM ellenörzõ progit, ami minden bájtot 256x beolvasott, hogy ugyanaz-e.

Ezt az ellenörzõ progit nem tudod elküldeni? Van egy cartridge-om is, turbo asmon-nal, meg basic-kel, de asmon is lefagy néha (általában fordításkor), lehet, hogy ezért?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.23. 11:22:20
Quote from: "Povi"
Ezt az ellenörzõ progit nem tudod elküldeni?

Elõáshatom, de az elv alapján szerintem már te is meg tudod írni :)
Quote
Van egy cartridge-om is, turbo asmon-nal, meg basic-kel, de asmon is lefagy néha (általában fordításkor), lehet, hogy ezért?

Könnyen lehetséges! De el is hozhatod 1x a kérdéses EPROM-okat újraírni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2005.December.23. 11:39:05
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "tigrian"
a kompozit kimenetet (én egy kissé egyszerûbben csináltam, mint ahogy a leírásban szerepel)

Én is :)


Nektek fehér háttérnél nem ugrik össze a kép? Valami rajzot nem akartok föltenni errõl a kapcsolásról is?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.23. 11:45:23
Quote from: "Povi"
Ezt az ellenörzõ progit nem tudod elküldeni?

A lényegét lásd a friss Assembly programozás topicban :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.23. 11:47:48
Quote from: "Povi"
Nektek fehér háttérnél nem ugrik össze a kép?

Ez szerintem egy tipikus monitor hiba (vagy legalábbis fogyatékosság), van is valami szakszerû megnevezése :)
Quote
Valami rajzot nem akartok föltenni errõl a kapcsolásról is?

Milyen rajzot? :-) ott a lényeg a képen, hogy az alaplap melyik pontjára kell kötni a drótot :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2005.December.23. 13:20:19
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "Povi"
Nektek fehér háttérnél nem ugrik össze a kép?

Ez szerintem egy tipikus monitor hiba (vagy legalábbis fogyatékosság), van is valami szakszerû megnevezése :)

Bizony, gagyi a monitor, gyenge a szinkronjel-leválasztója. Ha megnézed a videojelet, amit a NICK-nél mutattam, a szinkronjel 0V és 300 mV közötti jel. A fehét szint meg 1 V-os. Ha fehérrel kezdõdik a sor, akkor ott egy nagy ugrás van a feszültségben. Emiatt azon a ponton megnõ a videojel átlagértéke, 300 mV fölé. Nem minden monitor szereti.
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "Povi"
Valami rajzot nem akartok föltenni errõl a kapcsolásról is?
Milyen rajzot? :-) ott a lényeg a képen, hogy az alaplap melyik pontjára kell kötni a drótot :)
T8 emittere. Ide csatlakozik az R100 meg az R101 is.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lvitya on 2005.December.23. 22:46:05
Nekem sajnos csak két fóliahibás alapgépem van egy magnóval meg két joy-al, úgyhogy rámférne a fejlesztés.  :cry:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szalai56 on 2005.December.24. 17:31:10
Kb 5db Ep-m van, egy db bill.hibás. A használati gépem egy mérlegházból kivett számítógép dobozban van egy átmadzagolt xt billentyûvel. Ehhez van Zozo álltal megjavított Microteames floppy vezérlõ + 512kb rammal. (ez angol gép). Természetesen van eredeti floppy vezérlõm is de azt elraktam egy komplett géppel az útókornak. Túlképpen már csak a vínyó és a Spectrum emu hiányzik (na még jöhetne egy bill. is mert ki tudja a fóliák meddig bírják)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Meghad on 2005.December.25. 15:40:35
Sziasztok!

Régóta figyelemmel kisértem a fórumot, de sok hozzászólni valóm nem volt, én elsõsorban annak idején (1988) fõleg játszottam esetleg Basic-ben programozgattam. Megvan a mai napig az Ep-om a hozzá való autentikus magnóval egyetemben. Pár éve Rieth Laci bácsitól tudtam meg, hogy megszünt a lõtér területén lévõ EP klub (felújítások kezdõdtek). Az ott lévõ Ep (külsõ bill., floppyval, zöld monitorral) ottmaradt. Akkor némi utánajárás, és érdeklõdés után, (szintén Laci bácsin keresztül) érte mentünk, és elhoztuk onnan. 2 évig a munkahelyemen tároltam (Sajnos otthon semmi hely nem volt ilyen célokra). A monitor idõközben elhalálozott, a gép pedig belekerült egy mûanyag kerekes dobozba.
Képek itt: http://kep.tar.hu/meghad/50193612#2
Legjobban a 7. képen látszik, minden egyben, exdos kártya, tápegység stb. Keresztbe a fadarab azért van, hogy a lecsukott doboz tetejére rá lehessen tenni a monitort:)
6. képen a tápegység és az exdos kártya, amin hajdan Bihari Mihály neve szerepelt. Az Epdos  kertridzsen pedig egy bizonyos Katona úr. 5. képen a monitorom RGB, bár most a kék éppen nem akar látszani, a kábel házi forrasztás, benn a munkahelyen egy kollegával csináltuk az Enterpress alapján. A 4. képen a floppy, eredetileg mindkettõ fekete volt, de sajna le kellett cserélni az egyiket mert elhalálozott. Az 1. képen egy házi barkács exdos kártya, nekem sohase sikerült életre kelteni, de állítólag mûködik. Mindenesetre a munkahelyen nagy sikere volt a gépnek, sokat játszottunk vele.
Zuglóból elhoztam annak idején egy füzetet címe: Krizsán György Z80 zseb info.
Számomra mindenféle értelmezhetetlen adattal, táblázattal Index regiszterekkel, jelzõbitek, ciklusok, funkciók......
Ez esetleg nem érdekel valakit? Akkor szívesen beszkennelem.

Üdv
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2005.December.27. 22:18:10
Quote from: "Meghad"
a gép pedig belekerült egy mûanyag kerekes dobozba

Ez nagyon súlyos  :smt043
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2005.December.28. 15:38:26
Quote from: "Meghad"
Zuglóból elhoztam annak idején egy füzetet címe: Krizsán György Z80 zseb info.
Számomra mindenféle értelmezhetetlen adattal, táblázattal Index regiszterekkel, jelzõbitek, ciklusok, funkciók......


Ha bescenneled, elõbb-utóbb felkerül a 8bit.hu-ra :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.January.13. 01:38:47
Quote from: "Ep128"
Az én kezem alatt 1x megfordult egy 0012xx...
Annál "öregebbet" (kisebb számút) sosem láttam...


Na akkor erre varrjatok gombot :)

(http://enterpriseforever.com/userpix/4_00834_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2006.January.13. 17:11:35
Quote from: "gafz"
Quote from: "Ep128"
Az én kezem alatt 1x megfordult egy 0012xx...
Annál "öregebbet" (kisebb számút) sosem láttam...


Na akkor erre varrjatok gombot :)

(http://enterpriseforever.com/userpix/4_00834_1.jpg)

Tyûûûûû,ez minden képzeletet felülmúlóan rangidõs!
Köszi, kurriózum! Tiéd a gép?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.January.16. 07:15:21
Quote from: "Ep128"
Tyûûûûû,ez minden képzeletet felülmúlóan rangidõs!
Köszi, kurriózum! Tiéd a gép?


Enyém, de csak pár éve vettem.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.January.25. 23:04:32
Valaki süssön el legyen szíves pár jótanácsot, hogyan lehet egy kétirányú printerkábelt EP-hez idomítani... Baromi sok a drót... :) (http://enterpriseforever.com/userpix/4_centronics_1.jpg.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/4_centronics_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: tigrian on 2006.January.25. 23:20:29
Quote from: "gafz"
Valaki süssön el legyen szíves pár jótanácsot, hogyan lehet egy kétirányú printerkábelt EP-hez idomítani... Baromi sok a drót... :)

Kezdetnek egy kis segítség -- mindenfajta csatlakozóhoz: http://www.hardwarebook.net/
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.January.25. 23:25:12
Quote from: "tigrian"
Kezdetnek egy kis segítség -- mindenfajta csatlakozóhoz: http://www.hardwarebook.net/


Aha! Ez ígéretes...
http://www.hardwarebook.net/connector/parallel/centronics.html
Köszönöm!

Quote
14 /AUTOFEED  Autofeed


Ide a Tippek és Trükkök leírása szerint a földet kell kötni...

http://enterprise.8bit.hu/Konyvek/Tippek_es_Trukkok.htm#10
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2006.January.26. 09:05:35
Quote from: "gafz"
Valaki süssön el legyen szíves pár jótanácsot, hogyan lehet egy kétirányú printerkábelt EP-hez idomítani... Baromi sok a drót... :)

Elsõ körben nem ilyennel kezdenék :-)
Én inkább fognék egy régi AT-s alaplaphoz való printer port kivezetést, és abból csinálnék egy átalakítót.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Woid on 2006.June.14. 15:08:33
Quote from: "Zozosoft"
És a legkisebb? :-)
Az enyéim:
009007
 04380
024487
019565
025525
014900
 02944 Nick hibás?
020169 teljesen romos, proci, ram, NICK, DAVE hiányzik :(


Nekem 016050.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.August.15. 12:55:44
(http://enterpriseforever.com/userpix/4_p1010155_1.jpg.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/4_p1010155_1.jpg)

Ez egy Spectrum-Emulátoros config :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.August.15. 13:01:52
Közelebbrõl:

(http://enterpriseforever.com/userpix/4_p1010152_1.jpg.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/4_p1010152_1.jpg)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2006.August.15. 13:04:13
Már éppen hiányolni akartam a képeket :-)
Vettél még egy colstokot? :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2006.August.15. 13:06:10
A colstock rulez! :smt046
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.August.15. 13:06:41
Quote from: "Zozosoft"
Már éppen hiányolni akartam a képeket :-)
Vettél még egy colstokot? :-)


Rosszabb, ez egy kettétört 2 méters... :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2006.August.15. 13:07:48
Quote from: "gafz"
Rosszabb, ez egy kettétört 2 méters... :)

De ide pont jó :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2006.August.15. 13:18:56
Enterprise használatához néha kell egy kis fantázia :lol:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.June.29. 09:16:25
02944 Nick hibás?
Már mûködik! Nem Nick hanem a Z80 :!: volt a hibás...
Majd írok bõvebb élménybeszámolót is a hibaelhárítás topicba.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2007.June.30. 13:33:07
Hát, nekem ilyen EP-m van:
[attachthumb=1] [attachthumb=2]

(Mupidprise).

Jobb oldalon a lenti PrtSc gomb ALT-ként funkcionál, az INS alatt pedig az a piros a RESET. A SPACE mellett az a két szürke gomb csak dísz.
Az EXT2 helyére ki van vezetve a belsõ joy, és a gép jobb oldalán (lent) azzal a kapcsolóval lehet váltani INT és EXT1 joy között. Jobb oldalon fent az asszem az autofire a joy-hoz.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2007.June.30. 15:22:07
Na jó, (meg szép, meg eszelõs sok munka lehet benne, de) ez így "nem is EP"...  :roll:
A tudása mellett az Ep "attól is EP", hogy a külseje (szerintem) egészen egyedien csodálatos. Te "lelõtted az egyik lényeget" ezzel, hiába jó belül amúgy... "Sosem tenném idegen dobozba a lelkét".
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2007.June.30. 16:07:23
Na jó, (meg szép, meg eszelõs sok munka lehet benne, de) ez így "nem is EP"...  :roll:
A tudása mellett az Ep "attól is EP", hogy a külseje (szerintem) egészen egyedien csodálatos. Te "lelõtted az egyik lényeget" ezzel, hiába jó belül amúgy... "Sosem tenném idegen dobozba a lelkét".
Viszont így legalább lehet használni. :D Most vártam volna 1995-tõl napjainkig a fóliára? :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.June.30. 20:22:43
Hát, nekem ilyen EP-m van:
Nem semmi :-)
Az eredeti gépház is meg van valahol a szekrény tetején?

Ha jól nézem egy újabb boldog buszkártya tulajdonost találtunk :-) Esetleg téged is érdekelne ha lenne a prototípus IDE kártyából gyártva néhány?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2007.June.30. 22:13:00
Nem semmi :-)
Az eredeti gépház is meg van valahol a szekrény tetején?

Ha jól nézem egy újabb boldog buszkártya tulajdonost találtunk :-) Esetleg téged is érdekelne ha lenne a prototípus IDE kártyából gyártva néhány?
Igen, megvan az eredeti gépház is. Természetesen nem dobom ki. :) Amúgy, ha jól emlékszem, pl. az A és az S betû már lekopott a gombokról teljesen.
Hát, én olvastam itt a fórumon az IDE kártyáról, de õszintén szólva nem nagyon értek hozzá. Ez azt jelenti, hogy akkor ehhez a buszkártyához lehetne vinyót csatlakoztatni? Ha igen, akkor természetesen érdekelne.
Ja, és erre mondtad (még talán valamelyik talin), hogy egy 3,5'-ös floppyt is simán lehetne hozzá csatlakoztatni?

Egyébként a buszt meg az EXDOS-t még az Enterpresstõl rendeltem meg, by Mészáros Gyula.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.June.30. 22:20:49
Igen, megvan az eredeti gépház is.
Akkor kérünk szépen egy gyáriszámot is :-)
Ez azt jelenti, hogy akkor ehhez a buszkártyához lehetne vinyót csatlakoztatni?
A buszkártyába menne az IDE kártya, arra meg a vinyó.
Ja, és erre mondtad (még talán valamelyik talin), hogy egy 3,5'-ös floppyt is simán lehetne hozzá csatlakoztatni?
Igen, mondjuk ahogy nézem meglehetõsen szokatlan módon be van forrasztva a kábel az EXDOS kártyára, így annyira nem egyszerû kicserélni :-)
Így akkor a kábelre kéne rányomni egy plusz csatlakozót.
Innen nehéz megsaccolni, de lehet, hogy kis barkácsmunkával be is férne az 5.25-ös alá? Le kéne mérned, meg megnézni belülrõl van-e ott hely.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.October.18. 18:46:01
Van aki ilyen kivitelû magnót (http://www.vatera.hu/sinlair_enterprise_adatmagno_39629615.html) kapott anno a gépéhez?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gafz on 2007.October.20. 02:25:50
Van aki ilyen kivitelû magnót (http://www.vatera.hu/sinlair_enterprise_adatmagno_39629615.html) kapott anno a gépéhez?

Van hát, én is kimaradtam a fekete-zöld EP magnóból 1987-ben...   :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.October.20. 10:34:06
Van hát, én is kimaradtam a fekete-zöld EP magnóból 1987-ben...   :)
Lehet, hogy érdemes lenne évek szerint megvizsgálni a kérdést?
Lehetséges, hogy elöször csak simán vettek pár raklapnyi magnót, és késöbb rendelték meg úgy, hogy már eleve EP külsõvel legyen legyártva?

A mi 89-es, és 90-es gépünkhöz fekete-zöldet adtak.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2007.October.20. 16:42:49
Van aki ilyen kivitelû magnót (http://www.vatera.hu/sinlair_enterprise_adatmagno_39629615.html) kapott anno a gépéhez?
Nekem is ilyen volt. Asszem, már nincs meg. Azóta egy olyan magnót használok, aminek nincs hangszórója és egy kis LED jelzi, ha a szalagon jel van.
Mondjuk az eredeti magnó szerintem nem volt igazán számítógépbarát, bár volt rajta jack és távvezérlõ ki/bemenet, lehetett vele rendesen felvenni és betölteni, de hogy hanszóró minek volt rajta, pláne akkora, azt nem tudom. Mindenesetre praktikus, hogy számgépezés mellett másra is lehetett használni. :D Meg mondjuk az nem lett volna rossz, ha a megnófejet állító csavarhoz nem csak órás fért volna hozzá, pláne amilyen kazettákat lehetett a géphez kapni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.November.03. 18:13:35
Kemény vaterás küzdelem után végre van dobozos Emulátor+híd, Speakeasy, EP "Patkány" is gyûjteményemben  :ds_icon_cheesygrin:
Bonuszként jött egy gép is.
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2007.November.03. 22:12:50
Ezek vannak nekem is, de örülés, hogy most már Neked is komplett a gyûjteményed! :-)
(Bár csak mûködnének az egerek...)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.December.17. 21:34:48
Levadásztam a német ebayrõl:
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]

Eddig még csak ezen az oldalon (http://www.zock.com/8-Bit/D_Enterprise128.HTML) láttam ilyen címkés gépet.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2007.December.17. 22:03:33
Jól látom, hogy csak felülragasztották az eredeti címkét?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2007.December.17. 22:14:53
Jól látom, hogy csak felülragasztották az eredeti címkét?
Jól!
Állítólag a németeknél volt egy olyan nyelvtörvény ami miatt csak németesített gépet lehetett árulni náluk, ennek is köszönhetõ a német billentyûzetes, német ROM-os gép.
Lehet, hogy eleinte annyira túlzásba vitték ezt a dolgot, hogy az ONE TWO EIGHT se maradhatott?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sidocious on 2008.January.31. 18:46:43
(http://natika0211.fw.hu/enterprise/e_nterprise_t.jpg) (http://natika0211.fw.hu/enterprise/e_nterprise.jpg)
(http://natika0211.fw.hu/enterprise/e_modelinfo_t.jpg) (http://natika0211.fw.hu/enterprise/e_modelinfo.jpg)
Vannak eredeti "Centrum"-os kazik (lásd az ehhez tartozó topik) és egy lista a csúnya wrz-ról ;)
EXOLON A-Z
ZENEPROGRAM(?)SZTEREO
ENTERBALL
ACE-PRG
M BALI
GRID TROUBLE
SNOOKER
RULETT RABLÓ
BOMBERMAN
BAM FLIP
ENDURO RACER
HANG ON 1
ASTERIX
POPEYE
FRED
BARBARIAN
TELEFONGYÁR
MOSZKVA
BRUCE LEE
NODES OF JEDOS
LAND OF HAVOC
NÉMET DEMO KAZETTA
DEVILS LIAR
WRIGGLER

Ha valakit bármi érdekel, szóljatok, szívesen átadom... :) Kivéve a gépet :P
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2008.January.31. 18:54:58
Szép, sértetlen garancia címke! Ma már egyre ritkább!
Egy javaslat a billentyûzet felsõ része külön levehetõ (ahhoz nem kell a címkét bántani), és aztán szépen ki lehet mosni :-)

Eredeti kazikra már írtam érdeklõdést a másik topicban :-)

A Moszkva az gondolom a Raid Over Moscow lehet, de a Telefongyárra nem tudok rájönni! Lehet, hogy valami ismeretlen program?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sidocious on 2008.January.31. 18:57:54
Szép, sértetlen garancia címke! Ma már egyre ritkább!
Egy javaslat a billentyûzet felsõ része külön levehetõ (ahhoz nem kell a címkét bántani), és aztán szépen ki lehet mosni :-)

Eredeti kazikra már írtam érdeklõdést a másik topicban :-)

A Moszkva az gondolom a Raid Over Moscow lehet, de a Telefongyárra nem tudok rájönni! Lehet, hogy valami ismeretlen program?

Hát, ugyebár ez "örökség" magam sem tudom, mire gondolt :D
De! Mint mondottam, mivel látom, hogy rá vagytok egészségesen gyógyulva a témára, ha valakinek ideje, türelme engedi, minden kazit odaadok mentésre, átnézésre stb stb... :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2008.February.01. 00:57:37
A telefonos program az nem az a "REM2 -be dugható drót-al vegyük rá az Ep -t, hogy telefonáljon" -féle...?
Nekem anno megvolt, sõt, évekig használtam is! :-)
Adva van egy telefonkönyve, és a listából ("telefonkönyv", amit saját maga ír meg az ember, és bármikor bõvíthet, elmenthet, egy szóval adatbázis) ki lehetett választani egy nevet, és ha arra Enter -t nyomtunk, akkor felhívta a számot! :-)
Ehhez csak annyi kellett, hogy a REM2 -be egy jack, abba drót, és a madzag másik végét az (akkor még) 2 pólusú telefondugóhoz forrasztani. A program pedig kiadott egy "nyitás-csukás" -parancsot REM2-re. Ha pl. az 1-es szám volt a telefonszámban, akkor 1x volt "nyit-csuk" impulzus. Ha 8-as, akkor (a szerencsétlenje :-P) 8x nyitotta, és zárta a REM2-t. Ezt a telefon vezeték épp úgy észlelte, mint ha a telefon készülék "tárcsázott" volna! Így tudott az Enterprise telefontálni. :-)
(Csak tartok tõle, ezt itt OFF...  :oops:)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sidocious on 2008.February.01. 07:57:39
Sajnos erre nem tudok válaszolni, nagyon kezdõke vagyok még  :ds_icon_cheesygrin:
ENDOFF
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2008.March.17. 20:41:14
Ezt is szülinapomra kaptam  :ds_icon_cheesygrin: , de csak most érkezett meg:
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2008.March.18. 00:25:34
Micsoda kincsed (és mázlid) vaaaaaaan...  ;-)
Drakulálok!
(irígykedééééés...  :lol:)
Honnan is van? Lacika odaadta az övét? :-D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2008.March.18. 07:58:33
Honnan is van? Lacika odaadta az övét? :-D

Nem őrültem én meg...  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2008.March.18. 13:34:09
Honnan is van? Lacika odaadta az övét? :-D
Odaadta volna az övét? De lehet, hogy nincs is öve...
Érdekes egyébként, hogy ilyen fosszilis leletek is elõkerülnek. :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2008.April.04. 23:32:37
Legújabb: arab EP128 :-)
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2008.April.05. 01:03:24
Drakulálok! :) Kis "áztatásra" szorul, de nagyon jól néz ki amúgy!
Hibátlan?
(Ezt az arab Ep -dolgot azóta sem értem igazán... A karakterek ott vannak a billentyûkön, de sosem volt (tudtommal) arab karakter készlet EP -re. Szerintem nem is kivitelezhetõ a felbontás miatt...)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2008.April.05. 10:54:21
Az én EP konfigom:

AMZ80-EPthlon-dual4600+++ processzor, 128giga RAM, NickForce9 videókártya, DaveBlaster128 hangkártya. :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tutus on 2008.April.05. 11:42:41
Az én EP konfigom:

AMZ80-EPthlon-dual4600+++ processzor, 128giga RAM, NickForce9 videókártya, DaveBlaster128 hangkártya. :)
Azta, Endi! Akkor ez a gép nagyon gyors! De inkább intelligens :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2008.April.05. 18:28:13
(Ezt az arab Ep -dolgot azóta sem értem igazán... A karakterek ott vannak a billentyûkön, de sosem volt (tudtommal) arab karakter készlet EP -re. Szerintem nem is kivitelezhetõ a felbontás miatt...)
Saddam Hussein szemébõl már biztos a könny folyt, amikor a 80 karakteres képernyõn az arab karakterekbõl álló szöveg olvasásával próbálkozott, persze nem scart csatlakozós monitoron. :smt043 De lehet, hogy inkább betöltötte a Turbó Rudit, és azzal játszott.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mentrid on 2008.May.13. 22:01:28
(http://[attach=IMG_0118.JPG])

Nekem ezek vannak.:)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: davex on 2009.March.24. 20:48:30
Üdv!

Az én konfigom:

[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
[attachthumb=6]
[attachthumb=7]
[attachthumb=8]
[attachthumb=9]

Ezek javát mostanában, egy szerencsésnek mondható üzlet során vásároltam, de van régebbről egy szintén dobozos gépem is.
Azon kiegészítőket, amelyekből több is van, feltettem az "adok, veszek" topic-ba, csere tárgyára.

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.March.24. 21:05:16
Szép konfig! (Ott figyel a gyári EXDOS -od, minek Neked másik?  ;-) Olyan még nekem sincs...  :oops: )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: davex on 2009.March.24. 21:12:06
Szép konfig! (Ott figyel a gyári EXDOS -od, minek Neked másik?  ;-) Olyan még nekem sincs...  :oops: )

Azért, hogy legyen mit áttúrni az eredeti állapotáról :) Persze Zozo segítségével.
EXDOS csak egy van, gépből van kettő.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.20. 20:55:10
Na végre van ilyenem is  :ds_icon_cheesygrin: nagy nehezen sikerült 140 fontra lealkudni...
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
[attachthumb=6]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.April.20. 23:04:31
Grat! Szép, megkímélt darabnak tûnik!  :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.April.21. 12:44:14
Kicsit drága volt, még így alku után is Zozo, nem?  ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.April.21. 12:46:26
Jól látom, hogy ehhez Bus Bridge-t is adtak?

Az enyém sorszáma: 001840
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.21. 13:02:47
Kicsit drága volt, még így alku után is Zozo, nem?  ;-)
Próbáltam a Centrumban is, de nem kaptam :) (Komolyan, anno 90-ben már hiába jártuk be a fél ország Centrumjait, már nem volt kapható!)
Végülis nagyrésze összejött abból, hogy a spanyol barátunknak csináltam egy Microteam kártyát pár hónapja, Tricky-nek meg egy IDE vezérlõt  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.April.21. 17:17:18
Uh, megkérték az árát rendesen!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.April.21. 19:02:29
Akkor most hajtsunk fel Zozonak egy Enterprise monitort, az még nincs Neki.  :lol:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.21. 22:13:56
Akkor most hajtsunk fel Zozonak egy Enterprise monitort, az még nincs Neki.  :lol:
Szülinapomra elfogadok egyet :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: bbrain on 2009.April.22. 08:58:43
nagy nehezen sikerült 140 fontra lealkudni...
Hát olcsónak nem mondanám.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.22. 09:54:21
Uh, megkérték az árát rendesen!
250-rõl indult...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.April.22. 12:00:07
Honnan vetted? Vatera?
Kíváncsi lennék ha te nem vetted volna meg mikor vette volna meg bárki is ennyi pénzért.
Persze felbecsülhetetlen értékű, de azért reálisabb lenne ha ezt csak mi tudnánk, hogy az ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.22. 12:22:25
Honnan vetted? Vatera?
Ott nem fontban számolnak :-)
eBay, december óta rakta fel többször is, eredetileg volt még egy EP64 is, azt görög CPC-s srác vitte el :-)
Quote
Persze felbecsülhetetlen értékû, de azért reálisabb lenne ha ezt csak mi tudnánk, hogy az ;-)
Na igen :-) túl sok ilyen gyakorlatilag null km-es darab nem maradhatott, általában is elég ritka, kb 5000 darab készülhetett, és ha jól tippelem ebbõl kb 1000-et szétszedtek a németek, hogy beépítsék az EP floppyba a kártyát.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.April.22. 12:45:19
Eh, félreolvastam :-)
Azt hittem annyi ezer forint amennyit írtál. Így már nem is tűnik olyan soknak az amit kifizettél érte :-)
Örülhetsz, így legalább most már tudod, hogy kinézem belőled, hogy kiadnál ennyi pénzt is egy ilyen ritkaságért :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.April.25. 22:14:07
Kurczu (http://enterpriseforever.com/profiles/kurczu-u202.html) konfigja:
4/6/7.12 Mhz turbo (SMD turbó kártya + a Zozo féle tunning :-) ), MICROTEAM ISS4-es kártya, extraként kék power LED :-) (16-17 éve még nagy ritkaság volt a kék LED, ma már az a kütyû ritka amiben nincs :-) ) valamint házi készítésû porvédõ :-)

Mivel Kurczu az osztálytársam volt, ráadásul ott lakott a suli mellett, így a hétközbeni EP hiányomat nála tudtam enyhíteni, így ez a gép számos Zozosoft program fejlesztésében részt vett, arra konkrétan emlékszem, hogy a Music Box Player az egy ilyen délutáni EP-zésen született.
A ROM-ok verzióján látszik, hogy az érettséginél "megállt az idõ":
-EXOS 2.2 (valószínûleg régebbi változat, mint amit én guberáltam össze a lemezeimrõl)
-EPDOS 1.6
-EXDOS 1.3 (11 szektoros, aminél az ISDOS még nincs benne a Help listában)
-ZT 1.7 (93.04.23)

Lényegében 93 nyara óta nem is volt bekapcsolva a gép, szerencsére nem punnyadt meg: nem pixelhibás, és az SNDPLAY kijelzõje is jó :-)

[attachthumb=1]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.April.25. 23:43:43
Micsoda kincs, fõleg az alapján, amit leírtál róla. Történelmi gép!  ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: angelsync on 2009.May.09. 16:02:27
Sziasztok!

Nekem még csak néhány dobozos alapgépem van, felhasználói kézikönyvvel, eredeti demókazettával, de ígéret van egy floppys gépre, remélem, összejön. Ha meglesz, lefotózom és feltöltöm. Addig néhány fotó a gépeim hátuljáról illetve egy az 5625 belsejéről (billentyűzetfólia javítása miatt szét kellett szednem). Remélem, jól látszik az "1984 Flan Computers Ltd." felirat.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.09. 22:55:51
00723-as mennyiért lenne eladó vagy csere másikra?
A FLAN-ost gondolom nem szedted jobban szét, de hátha mégis :) milyen verziójú az alaplap, ISSUE4 vagy régebbi? (Alul a modulátor alatt olvasható)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: angelsync on 2009.May.11. 13:35:10
Köszönöm, Zozosoft, hogy érdeklődsz utánuk - számomra megtisztelő a kérdésed. Nem igazán gondolkodtam még azon, hogy eladnám a 00723-ast... De ha mégis, akkor nekem a csere is jó lenne. Olvasgattam itt a fórumon IDE-kártyáról ill. 512K memóriabővítőről, esetleg ezekre ? Bevallom, a FLAN-os gépet alig mertem szétszedni, miután megláttam az alaplapon a feliratot. De a billentyűzetfólia miatt kénytelen voltam. Egyébként a két fóliacsatlakozó vége szakadt el, vissza kellett vágni kb. fél cm-t. Az alaplapot nem emeltem ki a dobozából, így nem tudom, ISSUE4 avagy régebbi. De nem is merem jobban megbolygatni, igazi relikvia :)
 Ígéretem van egy floppys EP-re, ha az összejön, akkor szerintem megbeszélhetjük a dolgot.  Nem tudom, milyen az a gép és mi van még hozzá az EXDOS-on és a floppyn kívül, ezért kérem köszönettel a türelmed.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.13. 23:11:03
Mi a furcsa a legújabb gépemben?  :ds_icon_cheesygrin:
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
[attachthumb=6]
[attachthumb=7]
[attachthumb=8]

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.May.13. 23:30:46
Az a szürke drót a hûtõbordára... Legalább is nekem az.  :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2009.May.14. 08:34:24
Csak nem 512K bővítés van a 64K helyett? Hollandiából származik? Ha jól tudom, ott adtak el 256K, és 512K bővítéses EP-ket.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.May.14. 11:55:01
Mi a furcsa a legújabb gépemben?  :ds_icon_cheesygrin:
Nekem az, hogy nem fekete, hanem fémes színû a doboza belülrõl. (Legalábbis mintha eddig nem ilyeneket láttam volna.)

Az a szürke drót a hûtõbordára... Legalább is nekem az.  :)
Tényleg, ez is furcsa. Persze praktikus az itt felhalmozódó hõenergiát is felhasználni valamire, én mondjuk elektromos energiává alakítanám, ha tudnám, és a mobiltelefont töltögetném így fel. :D
(Bizonyára procihûtõ ventilátorok helyett is frankó hõenergia-átalakítókat lehetne bevetni, az így felhalmozódó energiának köszönhetõen talán fele annyi villanyszámlát kéne csak fizetni. :D )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.14. 12:15:17
Nekem az, hogy nem fekete, hanem fémes színû a doboza belülrõl.
Minden német gép ilyen belülrõl, ami jelentõsen csökkenti a zavarérzékenységet, mivel így az alaplap gyakorlatilag egy földelt burokban van. Ez a magyarázat a Laci által írt problémára:
Quote
Ez a floppy-meghajtó egy furcsa szerzet! Németországban szerelték össze az EXDOS kártyával (a meghajtó burkolatában volt fejjel lefelé.), A géppel, egy vastag fekete kábellel volt összekötve. Magyarországon akarták forgalmazni (amúgy 360K-s volt), mint egy olcsó megható, azonban volt egy hibája! Csak német géppel mûködött megfelelõen, az angol nyelvû gépeken, pár perc mûködés után (ha bemelegedett a gép), vízszintes csíkok kezdek ugrálni a képernyõn. Mindezt annak ellenére, hogy elvileg a német és angol gép között, csak a cartridge-ban volt eltérés...
Ott egy kb félméteres szalagkábel ment az EXDOS-hoz, ami rengeteg elektormágneses zajt szedett össze, ami az angol géppel, ami saját maga is szedi össze, már nem ment el.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2009.May.14. 13:03:24
a német gépház árnyékoltabb v mi?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.14. 13:18:24
a német gépház árnyékoltabb v mi?
Pontosan, az nem csak fémes színû bevonat, hanem valójában vezetõ anyag, ami le van földelve (a modulátornál viszik át a földet egy vastagabb fémfólia darabbal).
Erre vigyázni is kell különbözõ utólagos buherák :) beépítésénél, hogy ne érjen hozzá a házhoz, mert akkor zárlat lesz.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2009.May.14. 13:31:49
és direkt van kitörve a stabilizátor középső lába?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.14. 13:34:24
Csak nem 512K bõvítés van a 64K helyett?
Pontosan!
Quote
Hollandiából származik?
A Vateráról van, sajnos az eladó semmit nem tud a gép elõéletérõl :(
Quote
Ha jól tudom, ott adtak el 256K, és 512K bõvítéses EP-ket.
Így van, a panel 1986-os, vagyis még a Magyarországi forgalmazás elõtt készült. Valószínûleg hivatalos EP szervizben szerelhették be, profi munkára vall a bõvítés számára pluszban beszerelt feszstab, és a plusz garancia matrica is hivatalosnak néz ki.
Ennek a bõvítõ panelnek elkészült egy koppintása is, Kulcsár Tibi és Vicsotka Gyula közremûködésével. Nekem egy ilyen van külsõ bõvítõként (http://ep.homeserver.hu/Galery/Bovitmenyek/Picture/512ext1.jpg) :)
Kifaggattam Tibit, azt mondja, hogy anno mikor indult a Magyarországi forgalmazás, akkor az 'a' Studióhoz megérkezett mindenféle kinti létezõ fejlesztés is, innen ered a koppintás is.
Ami jó kérdés, hogy ez a gép vajon egy külföldi magán importtal került be hozzánk, vagy pedig az 'a' Studióba került x darab ilyen gép, és ezek közül származik?

Mint a feliratokból kiderül, E0-EF, 10-1F címeken van a bõvítés, így a nálunk készült programok nagyrésze nem mûködik vele, mivel nem EXOS kompatibilisek, hanem fixen használják a sima 128-as gép szegmenscímeit... így hiába volt valakinek ilyen dögös 576-os gépe, sokra nem jutott vele :-( talán ha a boltokban is lett volna ilyen, akkor jót tett volna az EXOS kompatibilitási mozgalomnak :)
Ami érdekes, hogy az egyik Nasa&Guy demo nem játssza le végig a zenét alapgépen, mivel E-s szegmenseket használ (késöbb módosítottam ezt, hogy 40-es szegmenseket használjon, így MICROTEAM kártyával is végig mûködik), ill. múltkor elõásott valaki egy Nodes 576-ot, ami szintén E-s szegmenst is használ.

Végül itt a holland árlista:
[attachthumb=1]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.14. 13:35:50
és direkt van kitörve a stabilizátor középsõ lába?
Nem kell az oda, a háta is föld :-) számos PC alaplapon is láttam már ilyen megoldást.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2009.May.14. 13:45:33
Nem kell az oda, a háta is föld :-) számos PC alaplapon is láttam már ilyen megoldást.

hát igen másképp nem is működne, csak gány.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2009.May.14. 13:49:53
de a kérdés arra vonatkozott, hogy gyárilag ilyen? :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.14. 14:02:53
de a kérdés arra vonatkozott, hogy gyárilag ilyen? :)
Szerintem igen, különben látszódna a helye az alaplapon egy plusz drót odaforrasztásnak, de nincs ilyen. A panel a földjét meg azon a zöld dróton kapja.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2009.May.15. 11:19:55
Azt nem értem, ha már gyári bővítés, akkor miért nem rendelték mondjuk a D8-F7-es szegmnseket hozzá, az több áramkört igényelt volna, vagy arra gondoltak, hogy mindenki EXOS compatibilis memóriacímzés fog használni? :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.15. 11:24:06
Azt nem értem, ha már gyári bõvítés, akkor miért nem rendelték mondjuk a D8-F7-es szegmnseket hozzá, az több áramkört igényelt volna
Pontosan!
Quote
vagy arra gondoltak, hogy mindenki EXOS compatibilis memóriacímzés fog használni? :D
Gondolom fel se merült bennük, hogy valaki nem használja a jó kis operációs rendszerüket, hanem Commodore-os módra direkt címeknek esik neki :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2009.May.15. 11:52:02
Gondolom fel se merült bennük, hogy valaki nem használja a jó kis operációs rendszerüket, hanem Commodore-os módra direkt címeknek esik neki :-)
Ide sorolhatjuk majdnem az összes 8bites gépet, csak az EP volt üdítő színfolt a palettán. ;)
Én is a direkt memóriahasználatnak estem neki, tudás és információ hiányában azt hittem, ez teljesen jó, és minden gépen futni fog :oops:.
Az utóbbi időben láttam egy-két gép memórialapozását, az EP-hez képest mindegyik egy őskori lelet, marha kötött az összes, CPC-n is csak limitált memóriakonfigurációt válthat az ember, SAM coupén meg 32K-s blokkokban lehet csak lapozni, a 64K fel van osztva alsó 32K-ra, és felsőre, speccyről meg nem is beszélve. :D
C64-re is hallottam bővítőről, azt vajon hogy oldották meg? :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.May.23. 11:53:09
http://www.freeweb.hu/povi/ep128register.htm
http://www.freeweb.hu/povi/ep64register.htm
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.May.23. 13:57:35
... és az enyém? :-) (Pedig itt, a fórumon valahol, valaminek a kapcsán már írtam 1x...  ;-) )
014825
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.May.23. 14:40:10
Frissítve!
Úgy látszik, nem voltam elég figyelmes...  :oops:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.May.23. 19:04:36
 :smt041
Amúgy ez egy tök jó 5let!  :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2009.May.23. 20:02:15
013714 (128K)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.23. 20:56:59
Van nekem 00996 is :-)

011720 Trickyé (tõlem vette).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.23. 21:08:35
A 037192-es EP64 pedig Gafzé, csak még mindig nem jött érte  :oops:
Arab, ISSUE5 alaplap.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.May.23. 23:04:03
Nekem is megvan valahol az eredeti doboza a gépnek, csak kicsit magasan és kis ajtókkal körülvéve. Nem baj, ha elõre pontosan nem látható idõpontban fogom csak megtekinteni a sorozatszámát? Esetleg addig is lehet tippelni, milyen száma lehet, és aki a legközelebb jár, annak ki kéne találni valami jutalmat. :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.May.24. 12:16:27
Esetleg addig is lehet tippelni, milyen száma lehet,
017500?
Akkor ezek szerint 4 ismert ep64 van az országban?
Vajon az ep64-eket gyártották-e együtt a ep128-akkal?
Lehet-e ep64-nek ugyanaz a sorszáma, mint egy ep128-nak? Vagy külön sorszámozták őket? Eddig mindegyik ep64 sorszáma >030000-nél. Gafz arab ep64-e kakukktojás, mert kisebb, mint 070000.
Még érdekes lenne megnézni, hogy a angol/német billentyűzetkiosztást vajon hogyan osztották szét?
Úgy tűnik, valahol 5000-nél váltottak át 6 számjegyre.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.May.24. 14:36:52
Hm. Ez tök jó ötlet! Majd megcsinálom, hogy mindenki beírhassa a profiljába a gépeinek a seriálját :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.May.24. 17:07:55
Hm. Ez tök jó ötlet! Majd megcsinálom, hogy mindenki beírhassa a profiljába a gépeinek a seriálját :-)

... és ez is tök jó 5let! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.24. 20:31:15
Eddig mindegyik ep64 sorszáma >030000-nél.
Az angol ebay-en volt fent 00906-os EP64! Az angol fórumban benne van a link a sorozatszámos fotora, még él a link.
Quote
Még érdekes lenne megnézni, hogy a angol/német billentyûzetkiosztást vajon hogyan osztották szét?

Nagyjábol teljesen összevissza! Mindenesetre érdemes lenne jegyezni ezt az adatot is a gépekhez, érdekes lesz ha akad egymás melletti eltérö nyelvü.
Tippem szerint anno mikor Angliában kudarcba fulladt a dolog, az összes megmaradt gépet áttolták a németekhez, ahol elkezdték átépíteni öket, hogy megfeleljenek a német nyelvtörvénynek. Mikor ott se nagyon ment, jött minden hozzánk. Mindenesetre nekem a német gép kb 2x gyakoribbnak tünik mint az angol.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.May.24. 21:06:13
Érdekes... Lementettem a képet, majd fölrakom azt is a regiszterbe.
Úgy tűnik, az EP64-ek sorszámozása külön mehetett, mert itt 6 számjegy van (000906)!
Még azt néztem, hogy a TV-k felirata se ugyanaz: PAL, PAL1 és PAL UHF
Meg rémlik, mintha típusnál lenne 128 és 128K is, de ez nem biztos...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.May.25. 21:07:51
Érdekes... Lementettem a képet, majd fölrakom azt is a regiszterbe.
Nem rossz ötlet statisztikához ezeket is berakni, gazdinak lehet írni, hogy "eBay-en láttuk"
Itt van még pár ilyen:
[attachthumb=1][attachthumb=2]
[attachthumb=3][attachthumb=4]
[attachthumb=5][attachthumb=6]
[attachthumb=7][attachthumb=8]
[attachthumb=9][attachthumb=10]
[attachthumb=11][attachthumb=12]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.May.26. 13:03:46
Itt van még pár ilyen:
(3. kép)
A King of the Castle-nak ilyen ronda a kazettaborítója? Már teljesen el is felejtettem. :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.June.03. 22:44:42
Találtam még pár gépet itthon :-)
037235, 64, arab, ISSUE5 (törött joy :-( )
01668, 128, angol, ISSUE4
006137, 128, angol gépház
007236, 128, angol, ISSUE4 (picit döglött DAVE chip: ROM engedélyezõjeleket nem ad ki, A21-20 címvezeték halott, némi patkolással elindul :-) )
011277, 128, német, ISSUE6 (döglött :-( )
012458, 128, német, ISSUE6
018453, 128, angol, ISSUE6
019385, 128, német, ISSUE6 (még a Power LED se ég...)
019885, 128, német, ISSUE6 (teljesen döglött DAVE :-( )
022916, 128, német gépház
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.June.03. 23:19:49
Kellene Neked egy kiállítóterem, vagy legalább egy böszme nagy fedett erkély, vagy mit tudom én... :) Vétek egymásra (egymás mellé) halmozva tárolni ilyen kincseket. Ez már olyan gyûjtemény, amit 2-3 naponta "tollpipivel" le kellene törlni és heti 1x megsimogatni õket egyenként. :) No meg idõnként mind megnézni, mûködnek e. (Ok, ezt talán meg is teszed néha... :) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.June.04. 11:00:35
Találtam még pár gépet itthon :-)
Lehet, ha nagytakarítás lesz, elõkerül még kétszer ennyi? :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.June.04. 11:10:05
Kellene Neked egy kiállítóterem, vagy legalább egy böszme nagy fedett erkély, vagy mit tudom én... :)
Lottó ötös esetére álmodozok egy akkora házról, ahol van külön gépterem szoba, ahol egy csomó különbözõ konfigot (EP128, EP64, Spectrum, TVC, stb) fixen össze lehet rakni, nem kell állandóan pakolászni. És akkor a klubnap probléma is megoldódna :-) már csak 5 számot súgjon meg valaki  :oops:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.June.04. 20:26:48
Csak honnan veszel annyi Ep monitort? :-) Mert manapság az már nem is pénz kérdés elsõ sorban. A 8833 -as Philips már nem hemzseg neten sem nagyon, az eredeti Ep monitor(ok) az egyetlen, ami Neked egyáltalán nincs még. LCD -n (asszem ott hagytuk abba) ha össze is sikerül hozni, nem szép a kép, a mezei katódcsöves TV meg azért mégsem megoldás. (Bár SCART -on viszonylag jó, de nekem valahogy mindig idegen volt tévére kötni az EP -t, mióta van monitorom. Olyan "Lolka-Bolka" lealacsonyításnak érzem. Az Ep számítógép, így dukál Neki egy monitor. :) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2009.June.05. 09:27:03
A monitor problémára jelenthet alternatív megoldást valamilyen olcsóbb LCD tv. SCART csatlakozóval – legalábbis a SONY tv-ken kifogástalan képe van az EP-nek, de a C16, C64, VIC20-nak is (bár a VIC20 képe – gondolom a hardware korlátok miatt - kicsit rosszabb)! Egyébként a monitor nekem is gond, próbáltam keresni olyan monitort, amin van analóg VGA és SCART bemenet is. Még a monitorgyártók képviseletét is felhívtam (SAMSUNG, LG ACER) de nem tudtak mit ajánlani. Ismer esetleg valaki ilyen monitort?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.June.05. 22:11:27
Bár SCART -on viszonylag jó, de nekem valahogy mindig idegen volt tévére kötni az EP -t, mióta van monitorom. Olyan "Lolka-Bolka" lealacsonyításnak érzem. Az Ep számítógép, így dukál Neki egy monitor. :)
Na akkor erre mit szólsz?  :ds_icon_cheesygrin:
[attachthumb=1]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.June.05. 23:16:43
Azt, hogy a kivétel erõsíti a szabályt.  :lol: Meg azt, hogy (ezek szerint) már 3 Ep monitort kell megszerezz.  ;-)
Volt egy mono, volt egy színes RGB és ezek szerint egy tv is. :-D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.June.06. 09:33:17
01668, 128, angol, ISSUE4
006137, 128, angol gépház
007236, 128, angol, ISSUE4 (picit döglött DAVE chip: ROM engedélyezõjeleket nem ad ki, A21-20 címvezeték halott, némi patkolással elindul :-) )
ISSUE4-es ep128?!?!?!?
és ISSUE5-ös arab ep?
érdekes!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.August.17. 14:04:47
 :ds_icon_cheesygrin: :ds_icon_cheesygrin: :ds_icon_cheesygrin:
[attachimg=#]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.August.17. 19:50:16
Gratulálok! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.August.17. 21:32:55
Fokozzuk az izgalmakat :-)
[attachimg=1]

Már nem sok hiányzik a teljes sorhoz :-)
[attachimg=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.August.17. 23:13:29
Amit megtudtam a gép történetérõl: 1987-ben volt falusi bolhapiac (ahol mindenki kiárusította az elfekvõ kacatjait), ahol a srác anyukája valamiért vett két dobozos EP-t. A srácnak nem kellett mert már Amigázott, ezért eladta a kollégiumban a gépeket. (Ebbõl azért lehet érzékelni az EP angliai karrierjét :-( ) Késõbb már a 90-es években szólt az egyik barátja, aki az egyik gépet vette meg, hogy kell-e neki vissza, már a doboz sincs meg, a tápot is elhagyta. Nem akarta, hogy ki legyen dobva, ezért elhozta, és mostanáig hányódott a lomtárban egyéb 80-as évekbeli kacatokkal.

Még szerencse, hogy nem dobták ki!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.August.18. 00:28:12
Ez eszelõs! :-) Tûnõdöm rajta, hogy a srác másik Ep -je vajon hányas lehetett. :-)
Meg azon, hol kezdõdhetett a kettes és hol az egyes verzió az alaplapokból, ha 82-es még hármas. :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.August.18. 20:50:22
Amit megtudtam a gép történetérõl:
Nem semmi. :D Ritkaság, ha egy konkrét gép "történetérõl" ilyen információk állnak rendelkezésre. Ezeket a sztorikat is meg kell õrizni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.04. 18:47:34
Én 1992-93 környékén kaphattam a gépet, keresztanyám élettársától, aki akkoriban az Egyesült Államok Nagykövetségén dolgozott, és ott már nem használták. Nagyon örültem neki, már az elején elbûvölt a kinézete, és az a hangulat, ami a gépbõl áradt.
Az általános iskolában ment a küzdelem a Commodore-osokkal, hogy kinek van jobb gépe, ezen órákat el tudtunk vitatkozni....
Késõbb, mivel jó lett a bizonyítványom, anyu vett egy 286-os PC-t is. A család egy informatikához értõ barátja intézte a dolgot, aki mindenáron meg akarta gyõzni, hogy dobja ki az EP-t, erre az elavult darabra kár egy fillért is áldozni. Én addig gyõzködtem anyám, hogy a 2 gép más, hogy megvette nekem a Mészáros Gyula féle buszbõvítõt, és egy lemezegységet. Mint utóbb bevallotta, akkor azt gondolta, hogy ez kidobott pénz..
Teltek-múltak az évek, elvégeztem a jogi egyetemet, de ez a hobbi folyamatosan megmaradt, hol kevesebb, hol több idõ jutott rá. Valószínüleg soha nem fogok annyira érteni a géphez, mint a fórumtársak nagy része, de mindig fanatikus EP felhasználó maradok, és ez így van jól.
Hajdanán, amikor fekete-fehér tévén nézegettem az EP-t, és magnót hasznátam, soha nem gondoltam volna, hogy merevlemezrõl töltögetem a programokat, és TFT monitort használok.
Az utóbbi idõk fejlesztési Zozóhoz kötõdnek. Neki köszönhetõ a az IDE-kártya, a buszbõvítõ átalakítása (úgy, hogy összes kártya elférjen), a falon lévõ EP plakátok, a Centrumos bõrtok, stb..

Jelenlegi konfiguráció:
-alapgép
-TFT-monitor
-1 MB RAM bõvítõ
-SRAM/eprom kártya
-EXDOS kártya
-Egérkártya
-IDE vezérlõ
-órakártya
-32MB merevlemez
-Star LC 90 nyomtató

Korábban alakított az alapgépen Bihari Mihály, (pl. kikapcsolható a gép hátán lévõ gombbal a belsõ hangszóró), illetve Mészáros Gyula készítette az alapgépen lévõ billentyûzettel párhuzamosan mûködö PC billentyûzet illesztését.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.04. 19:07:56
És íme néhány kép a jelenlegi összeállításról. A számítógépasztal tetejét meg kellett emelni, hogy az IDE vezérlõ elférjen. Ez némi átalakítást igényelt....
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.September.04. 19:13:09
És íme néhány kép a jelenlegi összeállításról.
Ezek szerintem még a kiinduló állapotot mutatják!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.04. 20:07:45
Sorry, rossz képeket jelöltem ki, és nem otthon vagyok. Pedig jó képek készültek...
Holnap ezzel kezdem a napot...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.05. 09:03:19
Ime, néhány kép! A rendszer, hála Zozonak, tökéletesen mûködik, megoldotta, hogy ne legyen ütközés a ZT 1.8 és az Epdos 2.1 rendszer között. Az a néhány felhasználói és játékprogram is használható, amely támogatja az egér használatát. A zöld joy, amely mindig nagy vágyam volt, EP64-rõl került át a gépre.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.05. 09:12:33
Még néhány kép:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.September.05. 10:14:27
EP64-rõl tettem át a gépre.
Amivel még nem is dicsekedtél itt! Akkor majd én :-) így nézett ki közvetlenül Egyiptomból érkezés után. Az alaplapját már mutattam az EP64 topicban :-)
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.September.05. 10:23:53
így nézett ki közvetlenül Egyiptomból érkezés után. Az alaplapját már mutattam az EP64 topicban :-)
A szaharai homokot megõriztétek, mint különlegességet? :D

A gombok feliratait miért ragasztottátok újra?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.05. 10:58:28
A gombokat még tizenévesen ragaszgattam le, majd leszedem, mert nem szép. Ott van értelme, ahol a magyar nyelvû karakterhez nincs eredeti billnnyû. -> á, ó, é....
Az EP 64-rõl az összes billentyût szeretném majd átrakni a mostani gépre, bár ez talán vitatható, mert nem "hagyományõrzõ" megoldás. Különösen szeretnék arra vigyázni, hogy ne kopjanak az arab karakterek, de ilyen veszély nincs, hiszen úgyis a PC billentyûzetet használom, valamint állandóan bõrtokkal van lefedve az alapgép. És íme még egy kép! Köszönet Zoznak, hogy külön kérésre úgy alakította át a buszbõvítõt, hogy az öszes kártya párhuzamosan álljon. (Mind a 6.) Csak így fért el az asztalon!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.September.05. 12:05:38
Nagyon tetszik a config. -od! :-) A betûkkel tényleg kezdj valamit, mert a csodálatos összhangot erõsen rombolja az a sok papír fecni! ;-)
(A "mindig bõrtokkal van lefedve" ugye nem mûködés közben értendõ? Nekem is mindig bõrtokkal van lefedve, HA nem mûködik! Mert amikor mûködik, (így melegszik) nem tanácsos takargatni.)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2009.September.05. 13:47:26
Az EP 64-rõl az összes billentyût szeretném majd átrakni a mostani gépre, bár ez talán vitatható, mert nem "hagyományõrzõ" megoldás.

Szerintem ez kifejezetten hagyományõrzõ megoldás lenne ahhoz képest, ahogy én bántam el az Enterprise-ommal (http://enterpriseforever.com/hardver/milyen_ep_konfigod_van-t31.0.html;msg8029#msg8029), az kifejezetten hagyománykiller megoldást volt. :D

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Moldani on 2009.September.05. 16:55:44
Nagyon tetszik a config. -od! :-) A betûkkel tényleg kezdj valamit, mert a csodálatos összhangot erõsen rombolja az a sok papír fecni! ;-)
(A "mindig bõrtokkal van lefedve" ugye nem mûködés közben értendõ? Nekem is mindig bõrtokkal van lefedve, HA nem mûködik! Mert amikor mûködik, (így melegszik) nem tanácsos takargatni.)

Köszönöm a tanácsot, néha rajtahagytam az utóbbi idõben mûködés közben is, de most már figyelni fogok......
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MrPrise on 2009.September.06. 00:54:44
Gratulálok én is a konfigodhoz!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 12:11:56
A korábban az angol fórumban látható képet már én tehetem be (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=503.0;attach=4148;image)  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.October.27. 13:15:40
43. -ik Ep 64??? :-)
Grat!!!  ;-)
(Akkor ez tuti hármas alaplap...  :) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 13:36:24
43. -ik Ep 64??? :-)
Pontosan! És mint a matricából is látszik, ez még nem is kereskedelmi forgalomba kerülõ gép volt! A srác egy kiállításon érdeklõdött az új géprõl, mondta, hogy szeretne programot fejleszteni rá, ezért kapta a cégtõl még a hivatalos megjelenés elõtt!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2009.October.27. 13:53:56
És mint a matricából is látszik, ez még nem is kereskedelmi forgalomba kerülõ gép volt!

A SUBSTANDARD VIDEO miben nyilvánul meg gyakorlatilag?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 14:03:54
Quote from: Lacika
A SUBSTANDARD VIDEO miben nyilvánul meg gyakorlatilag?
Ebben. (http://enterpriseforever.com/other-topics/early-enterprise-64s/?action=dlattach;attach=4234) Nincs egyszerre 256 színre és Text 80-ra (pontosabban HIRES 2-re) lehetõség, vagy a színek másznak el, vagy a karakterek tûnnek el :)
Itt vannak (http://enterpriseforever.com/enterprise_forum/early_documentation-t505.0.html;msg16443#msg16443) a géppel együtt a cégtõl érkezett hibajegyzék papírok is, ott írják, le hogy az elsõ 100, ISSUE3-as gépnél ez nem mûködik, egy ellenállást kicseréltek potméterre, és azzal lehet állítgatni. Az érintett 100 gép felét meg úgy kellett beállítani, hogy 256 szín módban legyen jó, másik felét meg Text 80-hoz. És ennek megfelelõen kellett a matricán kisatírozni azt amit nem tud az aktuális beállítással :-)

Szintén ezek között a papírok között van az is, hogy a Nickre hûtõbordát kell ragasztani.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.October.27. 16:35:37
Hatalmas értékek ezek az infók és ez a gép!!! (Nem is szabad "megjavítani" sehogy sem!  ;-) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.October.27. 21:22:33
A korábban az angol fórumban látható képet már én tehetem be (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=503.0;attach=4148;image)  :ds_icon_cheesygrin:
Megvetted?!?!!?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 21:25:24
Megvetted?!?!!?
Nem lehetett kihagyni!  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2009.October.27. 21:48:56
Egy állandó kiállítást kéne nyitnod.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.October.27. 23:19:50
Egy állandó kiállítást kéne nyitnod.
... én már egy ideje noszogatom, hogy költözzön a híd alá és a lakásában legyen az állandó Ep kiállítás, de valamiért csökönyösen ellenáll ennek az ötlenek.  :lol: Pedig most már tényleg tucat szám vannak érdekesebbnél érdekesebb gépei!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 23:24:48
Súgd meg a szombati lottóhúzás számait, és akkor veszek egy akkora házat, amiben kényelmesen elfér 32 hálózatba kötött EP-vel berendezett gépterem  :ds_icon_cheesygrin: (Vajon valaha az életben kipróbálták ezt?)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.October.27. 23:34:50
Súgd meg a szombati lottóhúzás számait, és akkor veszek egy akkora házat, amiben kényelmesen elfér 32 hálózatba kötött EP-vel berendezett gépterem  :ds_icon_cheesygrin: (Vajon valaha az életben kipróbálták ezt?)
A hajdani forrásaimból kiindulva egészen biztos, hogy igen! Az Ukránok vették úgy a gépeket, hogy suliban összekötött hálózathoz. Nekem anno a számtech. tanárom (nekünk Enterprise gépeink voltak a vendéglátóipariban a gépteremben) azt mondta, hogy nincs sok értelme hálóba kötni az Ep -t, mert eszelõs lassú a SERIAL/NET (soros) port -ja az EP -nek. Ettõl függetlenül mindig érdekelt, hogy nézne ez ki! Sosem láttam még olyat, amikor 2-3-4 (stb.) Ep felismeri egymást és "sorszámot húznak", stb.  :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.October.27. 23:42:22
eszelõs lassú a SERIAL/NET (soros) port -ja az EP -nek.
Ez mondjuk marhaság, a maga korábban teljesen megfelelõ volt! Magnóhoz képest pláne!
Quote
Ettõl függetlenül mindig érdekelt, hogy nézne ez ki! Sosem láttam még olyat, amikor 2-3-4 (stb.) Ep felismeri egymást és "sorszámot húznak", stb.  :)
Nálunk nem láttad anno? Mondjuk igazán addig volt használva, amíg nem volt mindkét géphez floppy. A Z&A DEMO úgy készült, hogy az egyiken futott az Asmon, a másikra ment a neten (sõt elsõ idõkben magnókábelen) a lefordított program kipróbálásra.

Az Awari-ból készítettem egy olyan verziót, ahol két gép játszik egymás ellen :-) elõ kéne ásni kazettáról...

Amúgy anno hetekig szívtunk, mire sikerült belõni, mert a gyári soros kábel SERIAL-ra való nem NET-re...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.October.28. 00:11:11
Az Awari-ból készítettem egy olyan verziót, ahol két gép játszik egymás ellen :-) elõ kéne ásni kazettáról...
Na, ezt mindenképp elõ KELL ásd és össze kell kössél otthon 2 gépet, aztán elõ a fotómasinát és arról is kérünk felvételt, most már úgyis úgy benne vagy az ilyesmiben! :-) (Sosem láttam Nálad, abból én valahogy kimaradtam. :-( )
Hm.. Lassan nyithatnánk egy külön topic -ot a "hálózatba kötött EP -k" -nek (izgalmas téma :-) ) és ezeket a hsz.- okat ott kellene folytatni és tovább ragozni. Majd ha Mr. Prise erre jár, alkothatna valamit ez ügyben. :-)
Amúgy anno az Enterpress -ben volt szó a hálózatba kötött Ep -rõl a Mészáros féle egérkártya kapcsán is. A rövid kis cikkben M. Gy. azt írta, hogy:
"... Mint tudjuk, a gépünk hátoldalán található soros-vonal elég gyenge. (A soros port programmal alakítja át a beérkezõ információt párhuzamossá és eközben a processzor mással nem is törõdik, ami igen nagy hiba...")
Gondolom hasonlóra gondolt anno a tanárom, amikor "lelassúzta" a soros portot. :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2009.October.28. 08:23:44
Az Awari-ból készítettem egy olyan verziót, ahol két gép játszik egymás ellen :-) elõ kéne ásni kazettáról...

Ezt tényleg érdekes lenne előkeresni! Meg egy videot készíteni róla... :)

Lehetséges lenne egyébként (sebesség ügyileg), hogy pl. autóverseny programmal, legalább 4-en hálózatban játszanak?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.November.06. 18:21:42
Ilyen fotót utoljára 1984 nyarán lehetett volna csinálni, Londonban a Hoxton Street-en  :ds_icon_cheesygrin:
[attachthumb=1]

Tud valaki nagyobb különbséggel képet csinálni?  :)
[attachthumb=2]

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.November.06. 18:37:27
A 128 -asból melyik a legkisebb számod?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.November.06. 18:57:06
A 128 -asból melyik a legkisebb számod?
Amit veled bizniszeltem :) Éppen csak 1000 alatt, itt még kell keresni valami õsleletet...
[attachthumb=1]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.November.20. 10:36:17
Országos Mûszaki Múzeumban: (http://www.omm.hu/)
Sikerült megkérdezni a gyáriszámot, a képen látható gép (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=152.0;attach=618;image) 016783, német. A dobozban meg van még egy angol: 008682
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2009.November.20. 11:50:22
Sikerült megkérdezni a gyáriszámot, a képen látható gép (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=152.0;attach=618;image) 016783, német. A dobozban meg van még egy angol: 008682
:)
Még egy homályos ponttal kevesebb...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2009.November.20. 12:27:29
Valamikor elmehetnénk a múzeumba, amikor van csoportvezetés, ha van kedvetek...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2009.December.10. 23:25:16
Z80System-é  :ds_icon_cheesygrin:
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szalai56 on 2010.January.07. 13:30:46
Ilyet szereztem.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.January.07. 13:36:06
Ilyet szereztem.
Mázlista!!! Hogyé adod? :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szalai56 on 2010.January.07. 14:47:48
Mázlista!!! Hogyé adod? :)
Láttál engem ENTERPRISE 128-t eladni? De ha kell, elcserélhetjük egy másikra. (rossznak vettem, de egy alapos tisztítás és bill.fólia kismértékû csökkentése árán mûködik)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.January.07. 15:53:19
Ez volt fent a vaterán hónapok óta, olyan fotóval amin olvashatatlan volt a sorozatszám? Annál az eladónál, aki soha nem válaszol a "mi a gép sorozatszáma" kérdésre :-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2010.January.07. 16:27:34
Ilyet szereztem.
Akkor ez most hányas alaplap meg milyen NICK? :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szalai56 on 2010.January.07. 17:10:33
Ez volt fent a vaterán hónapok óta, olyan fotóval amin olvashatatlan volt a sorozatszám? Annál az eladónál, aki soha nem válaszol a "mi a gép sorozatszáma" kérdésre :-(
Valószinüleg.

Ep128: issue 4 , a NICK-t passzolom, nem szedtem le a takaró lemezt.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.January.07. 18:34:49
Ep128: issue 4 , a NICK-t passzolom, nem szedtem le a takaró lemezt.
Az összes ISSUE6-nál régebbi alaplap 08-04-es (tehát pixelhibás) NICK-el van szerelve.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Bergerj on 2010.February.16. 00:34:28
Az összes ISSUE6-nál régebbi alaplap 08-04-es (tehát pixelhibás) NICK-el van szerelve.

Helló zozo rég olvastam irásaidat utójára a kluban látalak amikor még haluska lelépet látom még benevagy a ep világába volna egy kérdésem kitöl lehetne szerezni flopi vezérlöt válaszodat elöreis köszönöm józsi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.November.25. 19:41:09
  - 128K-s német nyelvû EP angolra alakítva (az EPROM cartridge-bõl való eltávolításával)
  - EXDOS kártya + system bus bridge
Gyári számot ezekhez kérhetnénk a leltárba?

Quote
  - S-Video kimenet TV kártyához
Ez pontosan mit jelent?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.November.25. 20:45:48
Lehet, hogy a kártya hátoldalán a csavarnál régen volt egy címke, amin a szám található lett volna, de az már nincs meg :oops:
Nem lehet, hanem biztos!  :oops:


Quote
Valószínûleg jobban is meg lehetett volna oldani (pl. jobb képminõség, vagy kevésbé melegedõ alkatrészek), tehát ha valaki esetleg hasonló építését tervezi, akkor ezt a verziót nem célszerû lemásolni :oops: Az EP lényeges részének a kapcsolási rajza itt (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/Pic/EP64-3.jpg) látható.
Az ötletet egyébként honnan vetted?
Ha jól nézem ezt a gépbe is be lehetne építeni, ISSUE6-os alaplapon van két szabad láb a monitor csatlakozón.
Csak a TV tunerrel próbáltad?
Pl Lacika csoda új lapos TV-je eléggé haragban áll az EP RGB jelével (ahogy sok más új cucc se szereti a régi gépeket), kíváncsi lennék, hogy ehhez a megoldáshoz mit szólna?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2010.November.25. 21:28:29
Pl Lacika csoda új lapos TV-je eléggé haragban áll az EP RGB jelével (ahogy sok más új cucc se szereti a régi gépeket), kíváncsi lennék, hogy ehhez a megoldáshoz mit szólna?

Meglehetősen érdekel...  :oops:
Úgyis rossz a gépem, ráfér egy felújítás.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2010.November.29. 00:10:57
Ez a Nohab kép csodálatos lett! :) Most így mindentõl függetlenül. :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.November.29. 10:49:07
Valószínûleg már nem érdekel senkit, de sikerült valamennyit javítani a minõségen, és az RF kimenet is újra mûködik (igaz, nem színes). Néhány screenshot:
Szerintem Lacikát kifejezetten izgatja a téma! :-)
Kérhetnénk a módosított változatról is rajzot?

Quote
Másnál is van ilyen probléma (nem kell hozzá video kimenetet építeni, az RF kimeneten is látható, ha van), vagy csak az én gépem rossz ?
Majd próbálom megnézni, bár az RF kimenetet kb 18 éve nem használtam :-) elõ kell ásni egy antenna kábelt.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Mayer Gábor on 2010.November.29. 13:07:30
Én az enterpress féle composit kimenetet tv kártyával és videoval próbáltam. Az volt a tapasztalat, hogy fehér képnél kiugrott a szinkronból.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.06. 19:37:51
Majd próbálom megnézni, bár az RF kimenetet kb 18 éve nem használtam :-) elõ kell ásni egy antenna kábelt.
Elõástam, de most látom, hogy eltûntek innen hozzászólások  :cry:  :cry:  :cry:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.06. 22:58:26
A színhiba teszteléséhez nekem elég volt TEXT 80 módba váltani (illetve még az sem fontos, csak akkor jobban látható), és 56,199 (38h,C7h) palettát beállítani. Az 55h,AAh,55h,AAh,...-ra átdefiniált karaktereken különösen feltűnő a hiba, de az egyszerű szövegen is látszik. Nem biztos azonban, hogy minden gépen ugyanazok a színkombinációk ugyanannyira hozzák elő a hibát. Nálam mindenesetre a fekete háttér + fehér szöveg TEXT 40 módban is kissé lilás árnyalatú. Néhány régebbi, IVIEW képekről készült screenshoton is látható (pl. a "pixelhibás alaplapok"-nál is van ilyen).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.06. 23:13:59
A színhiba teszteléséhez nekem elég volt TEXT 80 módba váltani (illetve még az sem fontos, csak akkor jobban látható), és 56,199 (38h,C7h) palettát beállítani.
Az én gépemen erre egységes világosszürke téglalap lett :-) RGB-n jó.

Amúgy meg kérjük szépen vissza az S-videó rajzot is, léci, léci!
Majd Laci gépén megpróbálkoznék vele, hátha úgy jobban szeretné a tévéje...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.06. 23:24:06
Az én gépemen erre egységes világosszürke téglalap lett :-)

Ez azt jelenti, hogy semmit sem lehet látni (a szöveget sem), vagy csak az átdefiniált karakterekből lesz téglalap (az nem probléma, ilyen felbontást igazán csak RGB kimeneten lehet jól megjeleníteni) ? Az utóbbi esetben úgy látszik, az én gépemmel lehet probléma.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.06. 23:27:15
Ez azt jelenti, hogy semmit sem lehet látni (a szöveget sem)
Semmit se, az egész #102 világosszürke... ami azért is érdekes, mert a papírszín az sötétszürke...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.06. 23:49:00
Nem tudom, érdemes-e ilyen átalakítást végezni a gépen, mindenesetre itt van újra:
Egy próbát mindenképpen megér!


Quote
Nem lehet, hogy túl nagy a kimeneti szint (ilyen jellegû probléma nekem is volt az RF kimenettel, csak nem ilyen mértékben) :?: Az R202-vel kisebbre állítható.
Lehetséges, mert ebben a gépben nincs R202  :oops: (egyik irányban egy drót darab van helyette)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.08. 20:04:40
Na megnéztem egy másik gépen (amiben van R202), az átdefiniált karakterrel határozottan lila lett a kép!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.08. 20:44:35
Akkor úgy látszik, nem csak az én gépemen lila :( Lehet, hogy az LM1886 már eredetileg is ilyen rossz minőségű, vagy más alkatrészek okozzák, esetleg ez az öregedés jellemző hatása ? Mindenesetre ha nem lehet javítani, akkor nem tudom, mennyire van értelme az általam leírt S-Video kimenet építésének (eltekintve attól az esettől, ha a TV vagy TV kártya nem támogatja az RGB-t).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.08. 21:01:26
eltekintve attól az esettõl, ha a TV vagy TV kártya nem támogatja az RGB-t
Ez már elég nyomós érv lehet!

Lehet, hogy az LM1886 már eredetileg is ilyen rossz minõségû, vagy más alkatrészek okozzák, esetleg ez az öregedés jellemzõ hatása ?
Én csak arra emlékszem régrõl, hogy az RF kimenet borzalmasan vacak volt, játékokhoz elment, de Text 80-ban kínszenvedés, szinte használhatatlan :-(
Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy van-e vajon valami modernebb cucc amivel ki lehetne váltani az LM1886-ot?

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.08. 23:08:49
Én csak arra emlékszem régrõl, hogy az RF kimenet borzalmasan vacak volt, játékokhoz elment, de Text 80-ban kínszenvedés, szinte használhatatlan :-(

Így legalább - az esetleges lila színtől eltekintve - olvasható a TEXT 80 :)

[attachthumb=#]
[attachthumb=#]
[attachthumb=#]
[attachthumb=#]
[attachthumb=#]
[attachthumb=#]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.08. 23:12:52
Ezt a számozott színkódtáblát mivel csináltad?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.08. 23:16:25
Ezt a számozott színkódtáblát mivel csináltad?

Ezzel a programmal:
  [attachurl=#]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.08. 23:29:15
Ezzel a programmal:
Tetszik  :smt038
A többieknek itt van lefordítva :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.20. 13:52:23
Az ep128.hu-n (vagy a wikin, ahol szintén megtalálható) a színes videokimenet (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/Videokimenet.htm)nél lenne értelme említeni az S-Video lehetőségét is ? Talán nem, mert nagyon valószínűtlen, hogy bárki is tervezné ilyesminek az építését.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2010.December.20. 15:12:00
Az ep128.hu-n (vagy a wikin, ahol szintén megtalálható) a színes videokimenet (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/Videokimenet.htm)nél lenne értelme említeni az S-Video lehetõségét is ?
Szerintem igen, jó ha az ilyen infók egy helyen vannak!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2010.December.21. 19:16:45
Szerintem igen, jó ha az ilyen infók egy helyen vannak!

A wikin már próbálkoztam a leírásával :oops:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MGyHardSoft on 2011.February.21. 00:11:45
Hahó!

Elõástam a gépeket, és ezek azok, amelyeknek dobozuk is van:
02383
007567
018222
022378
024195

Meg van még pár panelem, szerintem rosszak. Van amirõl Dávid, másról meg Miklós hiányzik, nyilván donorok voltak másik gépekhez...

Üdv: M. Gy.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2011.February.21. 10:20:36
Elõástam a gépeket, és ezek azok, amelyeknek dobozuk is van:
Ezek között van olyan amelyikben az általad fejlesztett nyomógombos billentyûzet van?
Ha igen, akkor kérnénk pár fotót, ilyenrõl még nincs kép egyik oldalon se.

Quote
Meg van még pár panelem, szerintem rosszak. Van amirõl Dávid, másról meg Miklós hiányzik, nyilván donorok voltak másik gépekhez...
További donorációhoz még jól jöhetnek még azok is :-)
Van neked olyan felszerelésed amivel az ilyen "százlábú" IC-ket lehet átültetni?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: MGyHardSoft on 2011.February.22. 17:00:28
Ezek között van olyan amelyikben az általad fejlesztett nyomógombos billentyûzet van?
Ha igen, akkor kérnénk pár fotót, ilyenrõl még nincs kép egyik oldalon se.
Hát, lehet hogy van még ilyen kártyám, majd megkeresem.

Van neked olyan felszerelésed amivel az ilyen "százlábú" IC-ket lehet átültetni?
Nincs, van viszont egy kicsi, 5W-os pákám, azzal szedegettem fel a száz lábakat egyenként, és forrasztottam vissza a másik gépen. Hja, akkor még fiatal voltam...

Üdv: M. Gy.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tuby128 on 2011.March.23. 23:03:44
Most már van itthon három és fél EP. Sikerült beszereznem négy Quickshot joystickot is. Várom, hogy megérkezzen az élcsatlakozó, hogy rá tudjam dugni a joystickot a gépre. Alig várom már, hogy újra játszhassak a kedvenc játékaimmal.
 Bárcsak meglenne a régi orion TV-m amivel éveken át nyûttem a gépet.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.February.06. 12:00:42
Sziasztok !!

Megnéztem a Gépeim :

Német gépem száma : 019102
Angol  gépem száma : 024899
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2012.February.11. 14:14:29
Akkor kérünk szépen egy gyáriszámot is :-)
Röpke öt év elteltével itt is van:
[attachimg=1]

És a ház:
[attachthumb=2]

Felmásztam valamiért a sufniba, így gondoltam, ezt is meglesem.
(A gép belseje, jelenlegi állapota itt tekinthetõ meg. (http://enterpriseforever.com/hardver/milyen_ep_konfigod_van-t31.0.html;msg8029#msg8029))
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.February.11. 16:45:45
Röpke öt év elteltével itt is van:
Köszi!
Quote
És a ház:
Egyes gombok mitõl lettek olyan kopottak?

[/quote]
A gép belseje, jelenlegi állapota
[/quote]
Az IDE kártyát azóta se raktátok össze?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tuby128 on 2012.February.11. 17:42:58
Finom kis számítógép:)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.February.11. 17:57:15
Finom kis számítógép:)
Ez a tiéd??? Vagy csak fotosoppoltál egy kicsit?   :lol:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Lacika on 2012.February.11. 18:21:10
Ez a tiéd??? Vagy csak fotosoppoltál egy kicsit?   :lol:

Photoshop...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2012.February.11. 18:27:04
Egyes gombok mitõl lettek olyan kopottak?
Egyszerûen lekoptak a sok használattól. Ez nem normális?

Quote
Az IDE kártyát azóta se raktátok össze?
Nem.  :oops: De valami más gond is van a géppel, azt hiszem új táp kéne. Meg a joy-on valahogy be van ragadva valamelyik irány, ha jól emlékszem.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.February.11. 18:45:45
Egyszerûen lekoptak a sok használattól. Ez nem normális?
Ennyire kopottat még nem láttam  :oops: fõleg, hogy olyan nagyon gyakran használt billentyûk, mint az ALT, INS, ESC...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.March.08. 10:13:54
Sziasztok !!

Mostani szerzeményem és egyben bővült a konfigom is !!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.March.09. 23:15:30
Sziasztok !!

Ha minden igaz szert teszek egy ilyen pakra !!

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.March.09. 23:19:24
Ennyire kopottat még nem láttam  :oops: fõleg, hogy olyan nagyon gyakran használt billentyûk, mint az ALT, INS, ESC...


Szia Zozo !!

Találtam egy ilyen hírdetést gondoltam megkérdezem Te vagy-e az eladó !!
http://szamitastechnika.zsibvasar.hu/retro-szamitastechnika/enterprise/enterprise-128-retro-computer-1985-4310957.html
zozozozo  ez a nickje az eladónak !!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.March.09. 23:25:30
Találtam egy ilyen hírdetést gondoltam megkérdezem Te vagy-e az eladó !!
Nem én. Ezt már egyszer kérdezte valaki, akkor se én voltam :-) de ezek szerint azóta se adta el...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.March.10. 00:16:21
Nem én. Ezt már egyszer kérdezte valaki, akkor se én voltam :-) de ezek szerint azóta se adta el...

Bocsi Zozo nem tudtam hogy nem Te vagy de lehet ismerhet téged hogy ilyen nickel árulja !! :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2012.March.10. 09:11:32
Nem én. Ezt már egyszer kérdezte valaki, akkor se én voltam :-) de ezek szerint azóta se adta el...

Azert 30ezer allati sok is erte, marmint, ha ugy nyilatkozik, hogy teszteletlen/alkatresznek tette fel ... Altalaban az "alkatresznek" jelzo az toredekere csokkenti az arat azonnal, en pl amikor Vateran vettem egy Plus4-et, kaptam ket teszteletlen C16-ot "alkatresznek" gratiszba.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.March.10. 09:47:49
És általában, ami teszteletlen=rossz...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: SzörG on 2012.March.15. 11:25:52
nekem ez van jelenleg :-)
http://szergitata.blog.hu/tags/enterprise128

kétnyelvű ENTERPRISE 128, Microteam EXDOS kártya, Ep magnó (hibás)
EP egér (alias patkány, szintén hibás) ha oda jutok írok róluk...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.March.15. 12:37:57
nekem ez van jelenleg :-)
http://szergitata.blog.hu/tags/enterprise128
Egy gyáriszámos fotót még lehetne kérni?

Quote
EP egér (alias patkány, szintén hibás)
Mindbe szétrohadt a golyó, és valószínûleg attól a görgõk is :-(
Jó lenne valami csere alkatrész forrást találni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: SzörG on 2012.March.15. 14:18:09
Egy gyáriszámos fotót még lehetne kérni?
Mindbe szétrohadt a golyó, és valószínûleg attól a görgõk is :-(
Jó lenne valami csere alkatrész forrást találni.

pótolni fogom a gyári-számos fotót még ma :)
(http://m.blog.hu/sz/szergitata/image/ep128/Ep%20serial.jpg)

igen... sajnos az enyém is olyan  :|
de már körvonalazódott egy megoldás... ha valóban jutok vele valamire akkor szólok :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.05. 10:46:13
Gondoltam mivel elkészítettem pár dolgot így megosztom veletek mostani konfigom.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2012.April.06. 19:22:00
Kis csutakolás ráférne, de amúgy nagyon jól néz ki, grat! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.06. 21:58:01
Kis csutakolás ráférne, de amúgy nagyon jól néz ki, grat! :-)

Szia !!

Köszi szépen.Sajnos a telom kamerája nem a legjobb minőségű.
Ha majd lesz jobb akkor csinálok rendes képet.

Üdv Csiga
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.15. 14:29:33
Sziasztok !!

Nem tudom ki hogy van vele de én nagyon boldog vagyok mikor tudok egy kicsit
előrébb lépni és tudok haladni vagy sikerül valamit beszereznem megvennem az Epihez.
Nagyon boldog vagyok hogy 4 gyermekem van és azért tudok szoritani egy kis idöt energiát
erre a kis gépre.Sokkal többre jutottam az Epivel most mint akkor mikor 5 évig foglakoztam vele aktivan.
Ezt úgy értem hogy volt nekem is egerem Epihez monitorom is volt majd mindenem volt kivéve a floppyt.
Nem gondoltam volna megírom öszintén hogy mikor belevágok ismét hogy igy fog alakulni.
Kívánom nektek is ezt az örömöt az Enterpriseval amit nekem okoz ez a kis gép.

Maradok tisztelettel Csiga
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.21. 20:28:26
Sziasztok !!

Ma este hozták hozzám lomtalanitásból ezt a kis gépet.
Gondoltam megosztom veletek.
Még nem láttam a nyilvántartásba.
Német nyelvü a gép !!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.April.21. 20:40:14
Ma este hozták hozzám lomtalanitásból ezt a kis gépet.
Gondoltam megosztom veletek.
Szerencsére jó helyre került!

Mûködik?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.21. 22:47:29
Szerencsére jó helyre került!

Mûködik?

Szia Zozo !!

Még nem volt idöm megnézni.
Vasárnap megnézem.Örültem is neki mert úgy is szükségem lett volna még egy gépre
és ez is elég szép sértetlen állapotban van.Igaz német kiosztású de nem gond.
500 Ft ba vettem meg. :) Meg tegnap hoztak hozzám egy Amiga 500 gépet is.
Ennek nincs meg a tápja igy ezt sem tudtam még kiprobálni.Remélem mind 2 gép müködni fog.
Maradok tisztelettel Csiga
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.April.22. 21:23:43
Szerencsére jó helyre került!

Mûködik?

Üdv Zozo !!

Jó hírem van működik a gép !!
Úgy nézz ki Zozo hogy agyagi okok miatt csak május hónapba tudnám feladni neked az Exdos kártyát !!

Üdv Csiga
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: ilozikatap on 2012.April.28. 10:30:18
Sziasztok!
Én még nem is küldtem képeket!
Hová küldjem?
Zoli
http://enterprise.iko.hu/inventory.htm
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.April.28. 11:31:10
Én még nem is küldtem képeket!
Rakhatod ide is, majd berakom a nyílvántartásba.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: ilozikatap on 2012.April.29. 17:51:41
Sziasztok!
Íme:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.April.29. 18:03:20
Nyelvet, alaplap verziót tudsz hozzájuk?

Nyelvet úgy lehet pontosan megállapítani, hogy ki van-e ezüsttel fújva a gépház belül? Ha igen, akkor az német. (Idõközben cserélõdhettek a billentyûzetek.)
Alaplap verzió: ha a monitor csatlakozóban meg van minden láb, akkor ISSUE 6, ha a nem használtak hiányoznak, akkor 4-es vagy 5-ös, ezt már csak belül megnézve lehet eldönteni, a 4-es még FLAN cégjelzéses.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: ilozikatap on 2012.April.29. 18:15:23
Szia!
Holnap megnézem és fotózom a belsejét is!
Van egy ami még nem volt szétszedve de a hûtõ zörög benne úgy is vissza kell tenni...

Ja a 011266-os flan feliratú az biztos...
Emlékszel? Ebben volt az egyik alaplapi memo ic rossz, nem bootolt...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: ilozikatap on 2012.April.30. 15:14:33
Na megnéztem:
010145 6os lap német
023839 6os lap angol
010266 4es flan német(nekem gyanús hogy nem az eredeti háza)
Zoli
Ui: Ha jól olvastam többektõl is kérdezted hogy van e megfelelõ szerszámuk Dave és Nick cseréhez.
Nekem van. Ha segíthetek szolj!!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: csigabig on 2012.May.01. 18:10:03
Sziasztok !!

Megosztanám veletek örömöm hogy sikerült életet lehelnem az exdos kártyámba.
Továbbá sikerült a Samsung SyncMaster 941MP TFT LCD TV Monitort megvennem !!
Igazán nagyon szép a képe ha lesz egy normális kamerám majd csinálok jobb képeket.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.June.06. 14:21:27
Leltár (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm) frissítve. Akinek akad olyan cucca ami még nincs benne a listában, vagy nem minden adattal, az továbbra is küldjön képeket, információkat!

Lassan majd elkezdem a nem gyári HW-eket is összeírni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2012.June.06. 22:18:46
Leltár (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm) frissítve. Akinek akad olyan cucca ami még nincs benne a listában, vagy nem minden adattal, az továbbra is küldjön képeket, információkat!

Lassan majd elkezdem a nem gyári HW-eket is összeírni.

Ilyesmik ... (https://plus.google.com/photos/104552937405337882900/albums/5751019588053130401) vannak itt nalam.

Sajna a portol nem volt ido megszabadulni, mert kulonben soha nem csinalom meg a kepeket, igy is mar miota huzom :) Az egyik EP - mint lathato - igen szep (csak poros ....), a masik szegeny annyira ramaty allapotban volt kivulrol hogy szet is lett kapva, hogy majd azt moddolgatom. Tortent ez jo par eve, es talan most jutok el odaig, hogy tenyleg foglalkozok is vele.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.June.06. 22:29:31
Az egyik EP - mint lathato - igen szep (csak poros ....)
Az a 03532? Monitor csatlakozóban minden kivezetés ott van? (Ha igen, akkor ISSUE 6-os alaplap)
A billentyûzetet le kéne venni (ehhez nem kell megbontani a garanciacímkét), és kimosni :-)


Quote
, a masik szegeny annyira ramaty allapotban volt kivulrol hogy szet is lett kapva, hogy majd azt moddolgatom.
Ez lesz a 021596? Az látszik, hogy német volt új korában :-) és ha jól nézem akkor 6-os alaplap.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2012.June.06. 22:46:05
Az a 03532? Monitor csatlakozóban minden kivezetés ott van? (Ha igen, akkor ISSUE 6-os alaplap)
A billentyûzetet le kéne venni (ehhez nem kell megbontani a garanciacímkét), és kimosni :-)

Ez lesz a 021596? Az látszik, hogy német volt új korában :-) és ha jól nézem akkor 6-os alaplap.

Az alacsonyabb sorozatszamu a szebbik :) Amugy ja, persze h ki lehet tisztitani stb. Oszinten most szedtem oket elo mar hosszu ideje, es szeretnek vele foglalkozni vegre amugy is. Csak gondoltam az inventory-ba jo lesz, de ha nem majd csinalok kepet amikor a szebbik legalabb szebben nez ki por nelkul :) Ferfiasan bevallom: nem emelekszem honnan van, de ugy remlik hogy kvazi "ujkent" vettem ~2000 kornyeken, legalabbis dobozban nem, de valami foliaban volt (ez persze nem jelent semmi de emlekeim szerint eleg ujszerunek tunt a cucc), es volt ott tobb is, jo paran szemet vetettek ra. Sajnos tenyleg nem emlekszem mar, hogy mi volt pontosan a story es hogy is kerultem en oda :( A lenyeg h van :-D Kene valami hipnozis a felig elefelejtett emlekeim felszinre hozasara ...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.September.21. 08:12:02
Ime a floppynk, korábban ezen a képen (http://enterpriseforever.com/egyeb_temak/regeszeti_leletek-t163.0.html;msg24644#msg24644) már látható volt :-)
Most némi fejtisztítás kapcsán szétszedtem.
Nem tudja valaki, ki gyártotta ezeket a dobozokat? Herendi Jánosnak (aki még nem talált ide :-( ) is ilyen volt, neki két 5.25" Teac volt benne. Nekünk elsõre csak egy meghajtóra volt pénzünk, késõbb meg 3.5"-öst vettünk, ezt Apuci szerelte be a dobozba. (A régi fotón még a beszereletlen állapot látható.)
[attachthumb=1][attachthumb=2]
[attachthumb=3][attachthumb=4]
[attachthumb=5][attachthumb=6]
[attachthumb=7]

A benne lévõ NEC FD1035 nevezetessége, hogy 90 sávot tud. Többek között ez vezetett a FAFO megírásához, mert az EPDOS-ban megengedett 87 sávnál nem koppant a fej, és kíváncsi voltam, meddig lehet elmenni :-)
[attachthumb=8][attachthumb=9]
[attachthumb=10][attachthumb=11]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2012.September.21. 23:37:06
Vigyázz rá, nagyon értékes ez a NEC... :-)
(A dátum pont befénylik a fotón... Mikor is...?)
Részemrõl csak a másik dobozt ismerem, ami "bekapcsolós tápos" volt (floppy meghajtóknak) az Faragó Gyula féle.
(Valahol még van belõle itthon, de Neked is adtam a múltkor párat... :-) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.September.21. 23:46:24
Vigyázz rá, nagyon értékes ez a NEC... :-)
Van már belõle tartalék darab is!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.November.05. 15:59:18
Legfrissebb szerzemény:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2012.November.05. 16:26:57
Quote
Legfrissebb szerzemény:
Hány gép van már nálad a legyártott 80000 fele ? :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.November.05. 20:20:39
Quote from: geco
Hány gép van már nálad a legyártott 80000 fele ? :D
Ahhoz még kell gyűjtögetni egy kicsit :-)
Néha muszáj vásárolni, pl amikor az egyiptomi fickó hazaköltözött Angliába, és ami nem fért a csomagjába az ment volna a kukába, pl rakás döglött EP64... (azóta szép sorban gyógyulnak :-) )

Most meg ez az igen különös gyáriszám volt az indok :-)

Majd ha elapadtak a vaterás gépek, akkor jól eladom az ebayen a felesleget :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2012.November.06. 08:50:27
Quote
Ahhoz még kell gyűjtögetni egy kicsit :-)
Néha muszáj vásárolni, pl amikor az egyiptomi fickó hazaköltözött Angliába, és ami nem fért a csomagjába az ment volna a kukába, pl rakás döglött EP64... (azóta szép sorban gyógyulnak :-) )

Most meg ez az igen különös gyáriszám volt az indok :-)

Majd ha elapadtak a vaterás gépek, akkor jól eladom az ebayen a felesleget :-)
Na szép, még jó, hogy megmentetted őket :), és az eladott EP-kből válsz milliárdossá ;)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.November.06. 20:35:12
Quote from: Zozosoft
Most meg ez az igen különös gyáriszám volt az indok :-) 
Észreveszitek mi az érdekes benne?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2012.November.06. 21:56:20
Quote from: Zozosoft
Észreveszitek mi az érdekes benne?
Én nem jöttem rá...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: SzörG on 2012.November.06. 22:01:42
Quote from: Zozosoft
Észreveszitek mi az érdekes benne?
írógéppel van gépelve ? ;-)

közben rájöttem, hogy a múltkor bénáztam és nem jó képet csatolta be :-)  ez a másik Ep128 konfigom gyári száma,
a billentyűzet angol, az issue-t nem néztem meg azóta se...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2012.November.06. 22:10:03
Quote from: szipucsu
Én nem jöttem rá...
Eddig 025525 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_025525.jpg) volt az ismert legnagyobb EP128 gyáriszám. Ehhez képest a 060134 elég nagy ugrás!
A rejtélyt növeli, hogy ilyen karaktereket (talán írógép? :-) ) a 04218 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128__04218.jpg), 04380 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128__04380.jpg), 04411 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128__04411.jpg) gépeknél láttunk.
Esetleg elgépelték, és mondjuk 06134 lenne a helyes? Ez se stimmel, kb 5000 felett (tippem az, hogy pont 5000-nél lehetett a váltás), már hatjegyűek gyáriszámok, olyan karakterekkel, amilyenek az EP64-nél kezdetektől voltak. Itt van pl a 006137 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_006137.jpg).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: pacman on 2013.February.22. 20:02:23
Heló mindenkinek! Egy újabb Enterprsie került megjavításra! :D Sorszáma: 018029. Angol kiosztású.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 20:44:08
Quote from: pacman
Egy újabb Enterprsie került megjavításra! :D
Helyes! :smt038 Nagyon beteg volt?

Quote
Sorszáma: 018029. Angol kiosztású.
Köszi! Esetleg egy alaplap verziót tudnál nézni hozzá? A monitor csatlakozót (http://enterpriseforever.com/hardware/your-enterprise-configuration/?action=dlattach;attach=8144;image) kell nézni elsőként, ha meg van minden láb, akkor ISSUE 6.
Ha nincs, akkor 4-es vagy 5-ös, ekkor a pirossal jelölt alkatrész lábakat kéne meg próbálni alul a szellőző rácson keresztül meglesni, hogy meg vannak-e.
Ha szét van szedve a gép, akkor meg oda van írva alul :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: pacman on 2013.February.22. 20:58:09
ISSUE 6-os. Elszakadt a billentyűzet (ennek javításával szenvedtem a legtöbbet). Illetve már esett említés a fórumon a C9-es kondenzátor kiszáradásáról és az egyik tranzisztor ez miatti tönkremeneteléről, ezeket kellett cserélni. Mire hozzám került már belekerült a színes kompozit kimenet bővítés Érdekesség, hogy egy külön NYÁK-ra rakták rá. Csatlakozók híján ráforrasztottam a monitor csatlakozóra a kábeleket, így az már nem arany színű. :( A BASIC ROM nem tartalmaz pöttyöt. Az 1-es joystick, a bővítő csatlakozók és a monitor csatlakozón illetve a soros proton látszódik a kopás, valószínű azokat használták. Viszont csak a BASIC ROM és a gép került hozzám. Tápként egy boltban kapható állítható feszültségű és cserélhető csatlakozójút használtam (fordítva raktam rá a fejet és máris enterprise kompatibilis volt a csatlakozó). De ez folyton túlmelegedett, nem tudott elég áramot transzformálni. De szerencsére a kezembe akadt egy PC-s táp, aminek a 12V-os kivezetését rákötöttem két párhuzamosan kapcsolt feszültség stabilizáló IC-re, most erről kapja az áramot, úgy néz ki, hogy szeretik egymást. A csatlakozókat jó lenne rajta használni, bár nincsenek NYÁK-ra forrasztható csatlakozóim, de erre problémára már van egy félig kiforrt megoldásom :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 21:05:20
Quote from: pacman
A csatlakozókat jó lenne rajta használni, bár nincsenek NYÁK-ra forrasztható csatlakozóim, de erre problémára már van egy félig kiforrt megoldásom :)
Mármint élcsatlakozó kéne monitor, joystick, stb kábel gyártásához? Tudok adni kiforrasztott ISA csatlakozót amiből darabolhatsz magadnak.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: pacman on 2013.February.22. 21:08:06
Ez se rossz ötlet... Olyat tudok szerezni könnyebben is, majd kipróbálom!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 21:14:40
A külsejét meg úgy szoktam megoldani, hogy körbenyomom a csatlakozót forró ragasztóval (azzal a pisztolyforma izével, ami műanyag rudat olvaszt), és utána formára faragom, hogy stimmeljen a ház csatlakozó lukába.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.17. 15:52:27
No :) Elokerestem a regi vasat, de sajnos nincs meg minden. Egyelore nem talalom az adaptert, es a basic bovitokartyat, es a joy kupakjat. A gep doboza, hungarocelekkel megvan :) A magno darabokban, floppym sohasem volt sajnos. Mire kellene fokozottan figyelnem, mielott megprobalom aram ala helyezni? Most elso korben szet akarom szedni, es ha van benne por, azt kifujni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.17. 16:26:22
Első körben akkor egy tápot kell találnod, a feszültségre és a polaritásra kell figyelni! Ha van Spectrumod (eredeti Sinclair, nem a későbbi Amstrad gyártmány), annak a tápja is használható.

Én első körben bekapcsolnám és megvizsgálnám, hogy a billentyűzet működik-e. Ha minden gomb megy, akkor nem szedném teljesen szét, kockáztatva, hogy a bolygatástól elszakad a billentyűfólia csatlakozó része.
A billentyűzet gombos része külön leszedhető, langyos vízben kimosható. Száradás után érdemes az alját, ahol a gombok végei látszódnak, szilikon sprével befújni, gombokat átmozgatni, így ugyanolyan finoman fognak működni mint új korukban.

Ha nem működik minden gomb (amire jó esély van a közel 30 éves fóliával), akkor viszont tényleg szét kell szedni. A felső részt nagyon óvatosan emelni, vigyázva a billentyűfóliára.
Meg kell nézni, hol van elrepedve, valószínűleg a végéhez közel, pár mm-t levágva újra működni fog, de várhatóan pár hónap vagy év után újra szükség lesz a művelet ismétlésére, pár vágás után meg már nem fog elérni az alaplapig. Végleges megoldás az Ebay-en kapható vadi új fólia, ami remélhetőleg újabb 30 évig jó lesz :-)

A gép belsejében (hacsak nem egyiptomi példány), nem túl valószínű jelentős mennyiségű por. (Nincs ventilátor mint a mai PC-kben).
Az élcsatlakozó sávokat érdemes jó alaposan áttörölgetni, ha elő kerül a cartridge, azon is.

Gépi kódú játékokat cartridge nélkül is be tudsz tölteni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.17. 16:40:59
Koszi :) A cartdrige es tapot keresem... Emlekeim szerint olyan tapegysegre van szuksegem, amelynel a 9V kivul van. Talaltam egy fizikailag kompatibilis 90-es evekben gyartott Canon nyomtato tapegyseget, 9.5V/1.5A kivul pozitiv, belul negativ polaritassal. Ha jol lattam a 240V-os angol gepeknek 9.5V volt a kimeneti feszultsege, mig a 220V nemet gepeknek pedig csak 9. Megfelelo lehet ez a 9.5V/1.5A adapter? A gyari adapterek fotojan nem latom a polaritast, spektrum adapterem pedig nincsen.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.17. 16:47:10
Itt látszik, (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/Ep_Supply.jpg) jól emlékszel a + van kívül, igen az a 9,5 még belefér, picit jobban melegszik a hűtőborda. (Lehet, hogy a németek pont ezért vitték lejjebb fél volttal?)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.17. 16:58:14
Az adapterrel tokeletesen mukodik :) TV megtalalta :) A billentyuzeten minden mukodik a funkciobillentyuket kiveve.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.17. 17:07:11
Quote from: Czo
 A billentyuzeten minden mukodik a funkciobillentyuket kiveve.
Ez azt jelenti, hogy a fólia szélesebb csatlakozó sávján van egy szál elszakadva. Itt jön akkor a "vágjunk le a végéből egy kicsit" megoldás.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.17. 19:42:15
A foliat megnezem majd a holnapi napon. A cartdrigeot nem hiszem, hogy megtalalom :( Mar a szokasos alap konyveket (nemet, magyar user manual, jatekrpogram ismerteto stb) is megtalaltam, de a cartdrige az sehol. Anno volt hozza ilyen kis kapcsolo az adapter csatlakozo es a gep koze, azt sem talalom, tehat valoszinuleg egyutt lesznek valahol a padlas melyen :D Mindenesetre jolesett az emulator utan, eloben is latni az inditokepernyot.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.18. 13:15:43
Folia "megszerelve". sajna, nem a tovenel volt eltorve, hanem attol kb 2-3 centivel messzebb (ahol mar rahajlik a masik folia), igy ontapados ezust foliat ragasztottam a masik foliara, amivel szepen osszeer amikor a billentyuzet a helyere krul. 

Magnot megtalaltam, de a belseje igencsak darabokban van :( valoszinuleg leeshetett, vagy raeshetett valami. Meglett az eredeti tapegyseg is, mar csak a joy es a basic hianyzik. Viszont mivel mukodnek a funkcio billentyuim, igy mar F1-gyel kepes lennek magnorol betolteni valamit, ha lenne mit. A leforditott emulatorral jon egy guis tapeedit nevu program, ami kepes a letoltheto programokbol es wavokbol .tap-ot gyartani. Forditott konverziohoz olvastam, hogy letezik egy epte nevu program, viszont a homeserveres linkek nem mukodnek, igy nem tudom letolteni. Mondjuk azt sem tudom, hogy megy-e ez OSXen. 

Szoval az volna a kerdesem, hogy mivel tudok wavra konvertalni? Vagy van-e valakinek keznel wavja, hogy ki tudjam probalni ezt is a valodi gepen? :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2013.August.18. 13:23:08
Quote from: Czo
Szoval az volna a kerdesem, hogy mivel tudok wavra konvertalni? Vagy van-e valakinek keznel wavja, hogy ki tudjam probalni ezt is a valodi gepen? :)
Az ep128emu használható TAP, WAV, és TZX/CDT formátumú magnó file-ok lejátszására. Csak meg kell nyitni a file-t (Alt+T), elindítani a lejátszást (Alt+P), és bekapcsolni a "motort" BASIC-ben (F4). A hang beállításoknál célszerű maximálisra növelni a hangerőt (ami még mindig nem túl hangos). Esetleg még érdemes lehet a puffer méretet (latency) növelni, hogy ne fordulhasson elő CRC hiba akadozó hang miatt.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.18. 15:03:51
A siker elmaradt :( Kozvetlen a gep kimeneterol, a piros-zold jelzest sem tudtam valtoztatasra birni a gepen. Erosito kozbeiktatasa utan mar valtozott a piros-zold negyzet, de sajna betolteni igy sem sikerult semmit.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2013.August.18. 15:26:34
Próbáld növelni a hangerőt mindenhol, ahol lehet. :) Az emulátorban volume=1.0, illetve a "parametric equalizer" is használható ilyen célra, "high shelf" módban a frekvenciát kb. 5 Hz-re, és a szintet a hangerő növelés mértékére (pl. 10-12 dB) állítva. Természetesen a rendszer hangerő beállításait is érdemes megnézni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2013.August.18. 16:08:18
Vagy felveheted a hangot a Soundforge vagy egyéb felvevőprogrammal, ott normalizálhatod a hangot maximumra, hátha az segít még...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.18. 16:19:59
No, az volt a baj, hogy vagy a gepem nem birja, vagy OSX-en nem tokeletesen a hang, de feltunt, hogy a program betoltes elejen a folyamatos sipolas esetenkent "kattog". Igy egyszeruen fogtam, res rogzitettem az emulatorral wav-ba a hangot, majd azt lejatszva quicktimemmal sikerult betolteni :D Elso "probalkozas" a batman volt, mert ez meg volt regen is. Hat sracok, koszonom a segitseget :D Szoval jelentem, itt is van egy mukodo EP128, enyhen hianyos allapotban. Meg is van a mai progam, ami vegtelen hosszu "sipolasbol" fog allni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2013.August.18. 16:26:41
Amint már említettem, az akadozó hangot a "latency" paraméter növelése javíthatja, illetve esetleg a pufferek számának a módosítása is. OS X-en nem teszteltem az emulátort, így előfordulhat, hogy az alapértelmezett beállítások nem megfelelőek (ez nem csak TAP lejátszásnál probléma).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.18. 16:33:07
A latency barmilyen iranyu tekerese vagy a bufferek allitgatasa semmilyen hallhato valtozast nem okozott. Itt kozbeszolhat az osx hangszervere is, lehet a kodon kellene valtoztatni valamit a portaudio-osx kapcsolat kornyeken. A 19es portaudioval raadasul nem is volt ertelmes hang az emulatorbol, ezert a v18-as regi verzioval lett forditva.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: nyuzga on 2013.August.18. 17:32:51
A PC alaplapok többségén Realtek hang van és ehhez van egy manager program, amivel simán behabilitáljuk a hangot.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.18. 17:44:24
Ahhoz PC kell :) Az viszont nincs. Kozben megfejtettem, az emulatorban beallitott mintavetelezesi frekvencianak meg kell eggyeznie, az OSX AudioMidiSetup nevu programjaban beallitottal (ha nem egyezik meg, akkor kattog). A megfejtest pedig az segitette, hogy ha direkt terheltem a gepet, akkor "mas hangja" volt a pattogasnak. Nekem ott 96kHz volt, es pattogott. Ha levettem az audiomidisetupban 44kHz-ra, es ezt allitottam be emulatorban, akkor jo volt. Ha 48-ra mind a kettot, akkor szinten. Az emulator viszont nem ette meg a 96kHz-t. Szoval igy megy, bar egyelore meg mindig csak a batman mukodik. De kar, hogy nincs floppym.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.25. 21:45:10
Czo! A géped az német vagy angol? A sorozatszám alapján németre tippelek.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.25. 21:56:26
Nemet. Viszont a basic az emlekeim szerint angol volt, bar meg mindig nem talaltam meg azt sem, es a joy kupakot sem.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.25. 22:14:31
Ha nincs meg a cartridge, és nem félsz egy kis forrasztástól, akkor EXOS 2.3 beépítése a legegyszerűbb megoldás.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.August.25. 22:22:16
Erre meg alszom parat :) gondolkodom memoriabovitesen is, es persze egy floppy is jol jonne. Egyelore gyartottam egy csomo wavot, amit kiprobalok, ha legkozelebb a szuleimnel leszek. Sajna itt Pesten nincs semmi megjelenitom a gephez :(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2013.August.25. 22:45:55
Quote from: Zozosoft
Ha nincs meg a cartridge, és nem félsz egy kis forrasztástól, akkor EXOS 2.3 beépítése a legegyszerűbb megoldás.

"Hivatalosan" beepitesre meg mindig "csak" a 2.3 ajanlott, a 2.4 meg nem? :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.August.26. 10:10:50
Quote from: lgb
"Hivatalosan" beepitesre meg mindig "csak" a 2.3 ajanlott, a 2.4 meg nem? :)
Egyszerűbb azt írni, hogy 2.3, mint azt, hogy "olyan 2.4 beta, ami úgy van fordítva, hogy a 191-es rendszerváltózó 7. bitje alapértelmezésben 1" :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: lgb on 2013.August.26. 13:31:52
Quote from: Zozosoft
Egyszerűbb azt írni, hogy 2.3, mint azt, hogy "olyan 2.4 beta, ami úgy van fordítva, hogy a 191-es rendszerváltózó 7. bitje alapértelmezésben 1" :-)

Vilagos :) Akkor kene neki adni sajat nevet, pl 2.4b191bit7 :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.September.04. 11:53:39
Czo!
Eladó cartridge! (http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep/retro_szamitogep_kiegeszito/egyeb/enterprise_128_gephez_basic_cartridge_angol_1798379714.html)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.September.22. 18:24:01
Koszi :) Ugynezem, meg eppen el tudom csipni.

Szerk: bar lehet, hogy jobban jarok, ha egy icipicivel tobb penzert megveszem a komplett gepet. link (http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep/retro_szamitogep_kiegeszito/egyeb/enterprise_128k_1805417654.html)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.September.22. 20:27:15
Quote from: Czo
 icipicivel tobb penzert
Az majd a végén derül ki, hogy mennyi az a icipici :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Czo on 2013.September.25. 19:54:47
Elhoztam a cartdriget. 2-3 heten belul kiderul, hogy mukodik-e.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.September.25. 20:14:00
Quote from: Czo
Elhoztam a cartdriget. 2-3 heten belul kiderul, hogy mukodik-e.
Túl sok alkatrész nincs benne ami elromolhat :-) A csatlakozót érdemes esetleg alaposan megtörölgetni, még ha nem is látszik koszosnak.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Luzso128 on 2013.September.27. 11:05:45
Sziasztok. Sorszámkövető volt már? 3109-est találtam a listán
[attach=1]
Illetve a másik gépem:
[attach=2]
Mindkettő német billentyűzetes
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2013.September.27. 11:29:54
Köszi! Frissítettem a listát.
Eddig két ilyen eset volt: egyik amikor valaki csomó vadi új gépet árult, gondolom megmaradt raktárkészletet, abban volt két egymást követő (03831,03832). És Davex és Woid kollégáknak van egymást követő gépük (016049, 016050).

03110-es gépedben régebbi alaplap van, 4-es vagy 5-ös ISSUE, eddigi tapasztalatok alapján valószínűleg 4-es, amin még FLAN márkajelzés van.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: dolargaan on 2014.February.01. 20:22:54
Ez egy EP Plusz cartridge, ha jól sejtem. Sajnos, a matrica már nincs a dobozán.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.February.01. 20:47:38
Jól sejted :-)
Matricákat kéne után gyártani, pluszost is, fejest is, meg IS-BASIC-est is.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: dolargaan on 2014.February.01. 21:22:39
Azért az a szovjet LS138 érdekesen néz ki a panelen. :) De abból kellett építkezni, ami éppen kapható volt.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: dolargaan on 2014.April.13. 19:33:44
Ez valami busz bővítőnek tűnik. A panel előkerült, de doksit nem találok hozzá. Az IC-k sincsenek beforrasztva még.

Ismeri valaki?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.April.13. 19:38:26
Quote from: dolargaan
Ismeri valaki?
Soha nem láttam még ilyet!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: játszó on 2014.June.20. 20:31:37
Sziasztok!
Gondoltam feltöltöm én is a szerzeményemet. 10 ezerért jutottam hozzá, szép állapotban van. A billentyűfóliát javítani kellett, de működik. A kazikat még nem próbáltam, remélem működnek. Két jótállási jegy is van hozzá, hogy miért az rejtély. 1 scart kábel is úton van:). Már gyártottam hozzá 30pár wav-ot, amit mobilról töltöttem be. Valószínű beszerzem hozzá az sd adaptert is.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.June.20. 20:39:07
Quote from: játszó
Két jótállási jegy is van hozzá, hogy miért az rejtély.
Nem lehet, hogy az egyik a magnóé volt?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: játszó on 2014.June.20. 20:40:46
Quote from: Zozosoft
Nem lehet, hogy az egyik a magnóé volt?
Lehetséges, az sajnos nem volt mellé.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: NoP on 2014.July.27. 17:15:17
A webes emu topikjában említettem, hogy két gépem is van. Nos, ők azok.

Az angol gép kedvesebb a szívemnek, mert annak idején olyanom volt. Lévén ezt a példányt ugyanattól a családtól kaptam, akiknek annak idején eladásra került, van rá esély, hogy ő volt az enyém. A hátlapján lévő "rossz" felirat a billentyűzet-fóliára vonatkozik, azt - amikor láttam, hogy valahol Angliában gyártottak valami minimális darabszámot belőle, gyorsan rendeltem kettőt - kicseréltem, kipróbáltam, működik. Annak ellenére működik, hogy a 64k-s bővítés környékén valami igen csúnya trutymó van (beleöntöttek valamit?). A speaker hiányzik a képről, de megvan, alkalomadtán visszaforrasztatom.

A német géphez egy miskolci hirdetés nyomán jutottam, amikor rámtört a retro-láz. (Az eladó említette, hogy valaki érdeklődött a gép iránt Pestről, lehet előletek csentem el? :)) Mint látjátok, sosem volt szétszedve. A doboz sajnos nem tökéletes, el van szakadva, illetve hiányzik a felső habszivacs, de benne van az eredeti számla, a garanciajegy, egy demo-kazetta ismertető, és amit csak a mai fényképezés során szúrtam ki: egy magyar nyelvű Batman-leírás. :) A gépet megvétel előtt volt lehetőségem kipróbálni, valóban kifogástalanul működik az összes billentyű. Van hang, van kép, tökéletes. Lévén úgy döntöttem, hogy megőrzöm ezt az állapotot, ezért az eredeti terv - a két gépből egy normális állapotú angol előállítása - végül dugába dőlt.

Egyszer valahol láttam egy listát, ahol név szerint fel van sorolva, hogy kinél melyik szériaszámú gép van, de azt most nem találom. Ha ezen post nyomán felvesztek oda, a nevem maradjon a fórumon regisztrált név.

További hardvereim nincsenek (illetve valahol megvan az eredeti fekete-zöld EP magnó), EXDOS-t is csak képen láttam még. Bővítést viszont tervezek beszerezni. Egyrészt pályázok egy SzörG-féle SD-adapterre, másrészt nagyon érdekel a Saint által fejlesztett cucc is. Plusz, valaki felvilágosíthatna, hogy kitől és milyen feltételekkel szerezhetek SCART-kábelt, mert mikor legutoljára próbáltam, a TV-kimenettel problémáim voltak, folyton elhangolódott (talán itt olvastam is róla, hogy elmászik a modulátor frekvenciája?). Szóval ilyen témában feltétlenül segítséget kérek. Kész megoldás kellene, látjátok, egy speaker-t nem mertem visszaforrasztani...

Bocs, ha túl hosszú, vagy túl sok a kép, de úgy éreztem annyi mindent meg kell mutatnom. :) Annak a bizonyos 1987-88 között megesett vásárlásnak köszönhetem, hogy megtanultam normálisan olvasni - Lukács Sándor Ede Hetedhét Enterprise, és Hetedhéten túl Enterprise könyvei feledhetetlenek -, hogy elkezdtem programozgatni, és a számítógép szeretetén túl az angol nyelv megismerésében is szerepe van az életemben az Enterprise-nak. Ő indított el azon az úton, amin jelenleg is járok. :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: NoP on 2014.July.27. 17:28:11
Bocs, ha túl nagyok a képek! Ha problémát okoz, szóljatok, és lecserélem őket valami emészthetőbb méretűekre!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.July.27. 17:36:34
Quote from: NoP
Bocs, ha túl nagyok a képek! Ha problémát okoz, szóljatok, és lecserélem őket valami emészthetőbb méretűekre!
Jó ez így a fórum lekezeli!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.July.27. 17:44:07
Quote from: NoP
Annak ellenére működik, hogy a 64k-s bővítés környékén valami igen csúnya trutymó van (beleöntöttek valamit?). A speaker hiányzik a képről, de megvan, alkalomadtán visszaforrasztatom.
Itt kéne egy belső képnek lenni? Valahol elveszett :oops:
Érdekelne azért is, mert az eddigi adatok (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm) alapján ebben a tartományban német gépek vannak. Azt kéne megnézni, hogy belülről le van-e ezüst színűre fújva a gépház. Ha igen, akkor az eredetileg német gép, csak cserélték a billentyűzetét. (Leginkább az alső rész érdekes, az egybe van a gyári számmal :-) )

Quote
Lévén úgy döntöttem, hogy megőrzöm ezt az állapotot, ezért az eredeti terv - a két gépből egy normális állapotú angol előállítása - végül dugába dőlt.
A billentyűzet rész külön lecsavarozható, a címke megsértése nélkül, vagyis ha akarod átteheted.

Quote
Plusz, valaki felvilágosíthatna, hogy kitől és milyen feltételekkel szerezhetek SCART-kábelt
Ha nem nagyon sürgős, és más nem jelentkezik, akkor esetleg tőlem :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: NoP on 2014.July.27. 18:06:18
Itt kéne egy belső képnek lenni? Valahol elveszett :oops:
Érdekelne azért is, mert az eddigi adatok (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm) alapján ebben a tartományban német gépek vannak. Azt kéne megnézni, hogy belülről le van-e ezüst színűre fújva a gépház. Ha igen, akkor az eredetileg német gép, csak cserélték a billentyűzetét. (Leginkább az alső rész érdekes, az egybe van a gyári számmal :-) )
<facepalm>Valóban, az a kép kimaradt.</facepalm> Pótolva! :) Tényleg úgy tűnik, hogy fújva vagyon... Issue számot sem látok az alaplap bal alsó sarkában, az utólagosan beleragasztott négyes matrica lenne az?
Ha nem nagyon sürgős, és más nem jelentkezik, akkor esetleg tőlem :-)
Hogy nem nagyon sürgős-e? Nos, mindkét gépet 2010-ben szereztem be... Szerinted? :) Azért nagyon megköszönném, és természetesen meghálálnám. Mondd, olyat is lehet, hogy a hangot is bezavarod a SCART-ba? :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.July.27. 18:42:43
Quote from: NoP
Tényleg úgy tűnik, hogy fújva vagyon...
Akkor jól sejtettem :-) Viszont így akkor ez nem lehet a te eredeti géped, ha az gyárilag angol volt. Esetleg a billentyűzet még lehet arról, ki tudja mit csereberéltek.
Elég érdekes az a ektoplazma folt benne, én sokat játszanék a Ghostbusters-szel, hátha eltűnik :lol:
Szegényt valamikor egyszer úgy szedték szét, hogy a két süllyesztett csavart nem vették észre :roll:

Quote
Issue számot sem látok az alaplap bal alsó sarkában, az utólagosan beleragasztott négyes matrica lenne az?
Az nem az, a modulátor alatt van a nyák alsó felén.
De a monitor csatlakozóból látom, hogy ISSUE 6.

A másiknak is meg van minden érintkező a monitor csatlakozóban?

Quote
Hogy nem nagyon sürgős-e? Nos, mindkét gépet 2010-ben szereztem be... Szerinted? :) Azért nagyon megköszönném, és természetesen meghálálnám. Mondd, olyat is lehet, hogy a hangot is bezavarod a SCART-ba? :)
Akkor valamikor ősszel... :-) persze a hang is benne van.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: NoP on 2014.July.27. 21:28:12
[...]
A másiknak is meg van minden érintkező a monitor csatlakozóban?
Igen.

Az eredeti EP-met meg sajnálom (igen, tutira angol volt), persze eleve alkatrésznek vették meg, tehát bármilyen cserebere elképzelhető.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.July.27. 22:06:22
Quote from: NoP
persze eleve alkatrésznek vették meg
Mi történt vele?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: NoP on 2014.July.28. 10:02:29
Mi történt vele?
Azt már sajnos nem lehet kideríteni ennyi idő után. De rosszul is fogalmaztam, tartaléknak vették meg, teljesen működőképes állapotban.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.July.28. 10:19:58
Quote from: NoP
Azt már sajnos nem lehet kideríteni ennyi idő után. De rosszul is fogalmaztam, tartaléknak vették meg, teljesen működőképes állapotban.
Ok, azt hittem elromlott azért adtad el alkatrésznek.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.November.03. 13:09:20
És 8 alaplapomból
Ezek szerint már nagyon sok adatot kéne küldened a leltárba :oops:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2014.November.03. 13:17:31

Quote
Ezek szerint már nagyon sok adatot kéne küldened a leltárba :oops:

Volt már erről szó ...

Egyrészt nem vagyok leltár hívő, sőt leltár antihívő vagyok, hacsak a leltár nem indokolt ...

Másrészt már most is össze-vissza vannak cserélgetve a gépeim alkatrészei,
sőt most hogy szerelek, azzal kezdtem kacérkodni, hogy szétszedem minden gépemet alkatrészeire (alaplapot persze nem, csak úgy szerelvény szinten),
és mindíg azokból használok, szerelek össze ...

Mikor raktam össze az álom EP -t, akkor rossz volt hogy N darab EP -t kellett szétszedjek (aztán meg összerakjak), hogy megszülethessen belőle az álom EP ...

Az kéne hogy minden szét legyen szedve, legyen mindenből N darabom, és válogathassak belőlük ...

Amiért még nem léptem ezt meg (azon kívül, hogy van érintetlen is közöttük), az az hogy így összerakva férnek el a legkisebb helyen ...

Szóval valami extraindokolt valami kéne, hogy én sorozatszámosdit jatsszak ...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.November.03. 13:51:02
Azt most is meg lehet tudni, hogy a számhoz angol vagy német gép (ezüsttel ki van-e fújva belül a gépház) tartozott eredetileg, ez a legérdekesebb, hogy minél jobban be lehessen lőni, hogy melyik gyáriszámtartományok voltak angolok ill. németek. Ill. számügyileg keressük azt is, hol volt a váltás 5 karakteres gyáriszámról 6 karakteresre (én 5000-re tippelek). Érdekes a gyáriszámok betűtípusa is (ezért is gyűjtöm a fotókat a címkéről), az 5 karakteresek amolyan "írógépesek", kisebb karakterekkel, a 6 karakteresek szép nagy nyomtatott karakterekkel, ahogy az EP64-nél kezdettől fogva. De itt-ott a 6 karakteresek között is felbukkan "írógépes"...
Eddig 1 db olyan EP128 bukkant fel az Ebay-en, ami a megszokott PAL UHF helyett PAL I/G jelzésű volt. Ha akadna valakinél ilyen, kíváncsi lennék a belsejére, van-e eltérés?

Ami még érdekes lehet, hogy van-e nem ISSUE6-os alaplap a gépeid között.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2014.November.03. 13:56:54
Ezekből mi látszik szétszedés nélkül ?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2014.November.03. 14:04:00
Ezekből mi látszik szétszedés nélkül ?
Az oldalsó szellőző rácson ügyesen bekukucskálva látszik, hogy ezüst vagy szürke belül. Alaplap ISSUE: ha a monitor csatlakozónál meg van minden láb, akkor 6-os.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2014.November.03. 14:32:28
Bakker ... minden hulyeségre ráveszel mindíg ... :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2015.April.15. 16:50:06
Képek itt: http://kep.tar.hu/meghad/50193612#2
Ezek a képek megvannak még valahol? Fel kéne tölteni a linkelt hozzászólásba... Értékes ereklyék a múlt századból!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: dolargaan on 2015.April.15. 19:45:13
Not Found

The requested URL /meghad/50193612 was not found on this server.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2015.April.15. 20:39:13
Not Found

The requested URL /meghad/50193612 was not found on this server.
Eddig én is eljutottam. :D
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: dolargaan on 2015.April.15. 20:42:41
Ok. De Te legalább még tudod, mit nem látsz. Én meg nem, hogy mit láttál.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.April.15. 21:11:42
Ok. De Te legalább még tudod, mit nem látsz. Én meg nem, hogy mit láttál.
Ott a zöld link: "Idézetet írta: Meghad - 2005.December.25. 15:40:35"
És ott le van írva miről van szó.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tuby128 on 2015.May.13. 15:16:48
Ez a Prizemiszláv Krúcsik (alias Lotharek) féle SD-kártyás Floppy emulátorról még senki nem írt itt a magyar oldalon. Most hallok róla először Tanner úrtól.
http://lotharek.pl/
Van valakinek tőle valamije?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.May.13. 15:32:45
Volt már róla szó, sőt már EP-s programja is van valami Zozosoft nevű fickótól...
Magyar topicja. (http://enterpriseforever.com/hardver/hxc-floppy-emulator/msg31802/#msg31802)
Angol topicja. (http://enterpriseforever.com/hardware/exdos-with-hxc-floppy-emulator-works-perfect/msg30674/#msg30674)

2013-ban közelről is látható volt. (http://enterpriseforever.com/hardware/exdos-with-hxc-floppy-emulator-works-perfect/msg36271/#msg36271)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: SzörG on 2015.May.14. 13:53:01
hagyjátok a Lotharek-féle floppy emulátort ;-) megveszekedett drága ...
inkább akkor a PC förmveres Gotek Floppy Emulátort kellene meghergelni Enterprise-ra! :-)
én AMIGA-n használok egyet, telejsen jó, de ami főleg vonzó benne az az ára ...
20€ + postáért vettem :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2015.May.14. 14:11:10
I have a Floppy emulator from Lotharek. He has done a good work and keeps improving. The best is that Zozo supports it with his HxC manager...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.May.14. 14:25:55
hagyjátok a Lotharek-féle floppy emulátort ;-) megveszekedett drága ...
Viszont sokkal többet is tud.
Persze igazán annak éri meg, akinek van sok különféle retró gépe.

Quote
inkább akkor a PC förmveres Gotek Floppy Emulátort kellene meghergelni Enterprise-ra! :-)
720K firmware-set kell venni, és működik. (http://enterpriseforever.com/hardware/enterprise-with-gotek-floppy-emulator/msg46053/#msg46053)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.September.22. 21:57:55
Sziasztok!

1987-ben kaptam meg életem első számítógépét; az ENTERPRISE-t.
Imádtam.
Nem is tudom, olyan 93 körül adtam el fájó szívvel, mert kellet a pénz az Amigához.
A mai napig bánom. Az Amiga nagyon jó gép volt, de az ENTERPRISE volt az igazi szerelem :-)
A minap gondoltam kérek egy reget ide.
MrPrise felvilágosított, hogy a mail címemen már van egy.
És tényleg, 2007-ben már regisztráltam:-)
2007 - akkoriban tettem szert életem II. ENTERPISE-ára,
a második szerelem egy gyári 3,5-es floppy társaságában érkezett.
Épp építkezés közben voltunk, a feleségem nagyon értékelte...
Nagyon pörgős volt akkoriban, a gép a polcon várta jobb sorsát.
Aztán még pörgősebb lett; család, gyerekek.
Úgy gondoltam nekem erre már sosem lesz időm, meg hát a pénz is jól jönne...
Eladtam.
A gyááári 3,5-es floppyval együtt!!!
Még csak ki sem próbáltam!
Bakker ilyenem soha többet nem lesz még egy.

Most kicsit nyugodtabb már az életem.
Esténként a hírdetési oldalakat bújom, hiányzik az EP... :-(
És mit találtam?
Hát persze, hogy egy 3,5-es gyári meghajtót! Ma jött velem haza.
Rengeteg lemezzel, sok-sok könyvvel és kazettával és egy Philips monochrome monitorral.
Ilyen monitor volt a gyerekkori konfigomban:-)
Gépem továbbra sincs :-(
Amint időm engedi teszek fel képeket.
Ha lesz EP-m leltárba veszem a szoftvereket is.
Addig marad az EMU és a bizonytalanság, hogy működik-e a kicsike egyáltalán?:-)


Ezúton szeretnék gratulálni az oldal létrehozóinak és elismerésemet kifejezni,
megköszönni mindazoknak akik ezt a mérhetetlen mennyiségű információt,
tudásanyagot segítenek megmenteni az utókornak.

ENTERPRISE FOREVER

...bocs a sok hüleségért

Ha valakinek van fölös EP-je ,cserébe adok mondjuk 4 darab C64-et vagy 5-öt.
...najó legyen 6 :-)

_S
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.September.22. 22:33:57
Hát persze, hogy egy 3,5-es gyári meghajtót! Ma jött velem haza.
Rengeteg lemezzel, sok-sok könyvvel és kazettával és egy Philips monochrome monitorral.
Pont az előbb vettem észre ezt a hirdetést! Örülök neki, hogy jó helyre került!
Majd azt a sok lemezt kazettát át kéne nézni, hogy van-e valami nem közismert program rajtuk.

Quote
Ha valakinek van fölös EP-je
Ha másnál nem akad, majd körbe nézek... Csak most nálam nagyon zűrös az élet (https://enterpriseforever.com/off-topic/nagyon-rossz-hir-very-bad-news/) :cry:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.September.22. 23:34:37
Rendben.
Sok  erőt kívànok neked! :-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2015.September.23. 14:33:00
Ha valakinek van fölös EP-je ,cserébe adok mondjuk 4 darab C64-et vagy 5-öt.
Én nem nagyon használom az EP-met már. Ha nagyon szükséged lenne egyre, akkor írj privát üzenetet!
Bár a postázástól félek, inkább Pesten adnám át valamikor.
Viszont C64-re nincs szükségem, pláne nem 6 darabra. :D De majd valamiben megegyezhetünk, ha érdekel.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.September.23. 20:20:10
írj privát üzenetet!

Írtam...

Köszönöm!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.September.23. 21:16:39
Nézegettem a floppykat.
A mintegy 200 darab 3,5-es egytől-egyig PC-s :-(
Van itt még 5 1/4-es vagy 100 darab a feliratokból (10 kivételével) nem derül ki a tartalmuk,
beolvasni még nem tudom őket (egyelőre).
A 10 darabon szép printelt feliratozás; EP játékok nevei...
Az EP128.hu-n található játékok a teljes fellelhető játékkollekció?
Összevetem az ott felsoroltakkal...
Na meg van itt még kb 50 darab kazi.
A feliratok szerint akad spektrum és EP is, de zömében nem lehet tudni mi van rajtuk.
Hmm... kell majd magnó is ... :-)
Elleszek majd egy darabig...

Könyvek: egyet találtam ami nincs fent a ep128.hu-n, nem tudom érdekes-e;
Ipari Informatikai Központ
Z 80-as sorozat
VII. rész
Alkalmazástechnikai példatár

_S
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2015.September.23. 21:58:42
van egy topik, elveszett programok
különösen annak örülnék ha az általam fejlesztett játékok kerülnének elő :)
itt felsoroltam őket:
https://enterpriseforever.com/egyeb-temak/elveszett-programok-segitsetek/msg9044/#msg9044
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.14. 00:06:18
Megérkezett;

[attach=1]
[attach=2]
[attach=4]

Működik :-);

[attach=3]

Muszáj volt kipróbálni, az öreg TV-t nem tudtam normálisan ráhangolni.
Végül egy külső tunerrel sikerült reberhálni a VGA monitorra - szenvedős volt...

Na és a kincs;

[attach=5]
[attach=6]

-gyári meghajtó, a tejére rávarázsolva egy 5 1/4-es is... hmm a matrica hiányzik az elejéről...:-)
Sajnos a csatlakozójánál hiányzik a megvezető elem, ezért nagyon macerás pontosan a gépre illeszteni.

[attach=7]
[attach=8]
[attach=9]

Elindult;

[attach=10]

A meghajtóban a lemez automatikusan "bebootolt" -- TOMFILE LOADER; hogy mik vannak :-)
A meghajtó kontaktos illeszkedése miatt a gép kisebb bemozdulására elszáll a rendszer.
Nem kisérletezek vele, össze kell majd kötni korrekt módon. (valami kábellel?)
A normális képhez is kell majd valami drót...

No de a gép gyönyörű, a fólia hibátlan, működik a meghajtó... boldogság van :-)

A drótozás után jöhet majd a vagonnyi lemez átnyálazása, ... akkor majd folyt. köv...


Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2015.October.14. 08:55:11
Gratula :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.14. 09:06:10
Megérkezett;
Gratula!

Quote
Na és a kincs;
Erről is lehetne egy gyáriszámot kérni?


Quote
Sajnos a csatlakozójánál hiányzik a megvezető elem, ezért nagyon macerás pontosan a gépre illeszteni.
Ott van az, csak a kiálló részét valaki lefűrészelte :cry:

Ennek oka az lehetett, hogy az alaplapnak van némi játéka a gépházban. Emiatt egyes gépekkel anno nem jól illeszkedett a gyári EXDOS (mint ami ebben is van). Erről anno írtak az újságokban, aki így járt annak a szervizben ingyen megigazították az alaplapot a gépben.

Valószínűleg a meghajtó valamelyik előző tulajdonosa is így járt, csak nem tudott a problémáról, így józan paraszti erőszakkal levágta a a burkolat vezető részét :evil:

Quote
A normális képhez is kell majd valami drót...
Jófogáson kapható. (http://www.jofogas.hu/gyor_moson_sopron/Enterprise_128_Scart_kabel__minosegi_video_es_sztereo_hang__34700600.htm?first=1)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.14. 10:57:32

Erről is lehetne egy gyáriszámot kérni?


- a burkolaton nincs, de majd szétkapom, talán belül meglelem


Ennek oka az lehetett, hogy az alaplapnak van némi játéka a gépházban.


- az a baj, hogy a floppy csatlakozó belülről vagy 4mm-rel hosszab mint az alaplapi csati.
Ezért simán össze lehet dugni úgy is, hogy nem a megfelelő lábak érintkeznek...
Az első próbánál azt hittem nem is működik, mire felismertem a problémát.
A floppyt tologattam ide-oda a a bővítő porton, mire egyszer csak elindult :-/
Még jó, hogy nem füstölt el...
Ezt meg kell oldanom valahogy, így nem maradhat.

Kössz a kábeles linket, már meg is rendeltem! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.14. 11:09:51
- a burkolaton nincs, de majd szétkapom, talán belül meglelem
Az alján kellett volna lennie.

Quote
- az a baj, hogy a floppy csatlakozó belülről vagy 4mm-rel hosszab mint az alaplapi csati.
Igen, mert alapból a burkolaton lévő vezetőpöckök illeszkednek a gép burkolatán lévő mélyedésekbe, így menne a pozicionálás.
[attach=1][attach=2]

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.14. 11:33:11
Jó a kép, kösz.
Majd forgácsolok hozzá valami hasonlót, amit a floppyra feloperálok...
Majd a szétszedésnél megnézem mit tehetek.

Lehet valami szalagkábeles megoldás jobb lenne...

A gyári számot akkor nem tudjuk? :-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.14. 11:42:55
Lehet valami szalagkábeles megoldás jobb lenne...
Azzal 99% valószínűséggel fagyni fog, hacsak nem csinálsz buszerősítőt a gép felőli oldalra.

Szerintem a legegyszerűbb az lenne, melegragasztót nyomni a csatlakozó két végére kívülre, és aztán úgy faragni, hogy pont kitöltse a gép oldalán a csatlakozó lukat, így nem tudna oldalra mozdulni.

Quote
A gyári számot akkor nem tudjuk? :-(
Nagyon úgy tűnik :-(
Pedig nem is egy kicsi matrica (http://enterprise.iko.hu/inventory/FDD_0637.JPG), hogy csak úgy leessen! Nyoma se látszik?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.14. 12:07:17
Azzal 99% valószínűséggel fagyni fog,

Szerintem a legegyszerűbb az lenne, melegragasztót nyomni
[/quote]

Ez nagyon jó ötlet.
Vagy valami távtartó kütyüket reszelek hozzá...

A matrica; lehet rajta van? -  csak észrevettem volna ! :-) majd megnézem még 1X
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2015.October.14. 19:52:07
Quote
Jófogáson kapható.

Hmmm ... ezt mikor találtad ? :)

Ugyanis a spanyol kábelekről, amiket annó dícsértem, hogy milyen frankó puha, könnyen hajló kábelek,
azokról kiderült hogy azért olyan jó puhák, mert semmi árnyékolás nincs bennük! :)
Tehát nemhogy szálanlént, de egyáltalán. Síma hengeres többszálas kábel ... :)

Erről a kábelről tudsz ilyen tekintetben részleteket ?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.14. 20:05:25
A kábel elkészítését csak karácsony környékére tudja vállalni a hirdető...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.14. 21:26:38
Hmmm ... ezt mikor találtad ? :)
Ekkor. (https://enterpriseforever.com/egyeb-temak/ad-vesz-elajandekoz/msg45654/#msg45654)

Quote
Erről a kábelről tudsz ilyen tekintetben részleteket ?
Szét nem szedtem egyiket se, mindenesetre én nem láttam képminőségbeli eltérést.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2015.October.14. 21:31:27
Quote
Szét nem szedtem egyiket se, mindenesetre én nem láttam képminőségbeli eltérést.

Hmmm ... és hangban sem volt brummogastalanabb ?

(Az eladó közben írta, hogy szálanként árnyékolt kábel van benne.)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.14. 21:34:05
Hmmm ... és hangban sem volt brummogastalanabb ?
Azt nem tudom, mert Tuby hang nélkül kérte az övét (az járt nálam kipróbáláson) :-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Z80System on 2015.October.14. 21:36:24
Quote
Szét nem szedtem egyiket se, mindenesetre én nem láttam képminőségbeli eltérést.

És CRT -ken is próbáltad, vagy csak modern TFT -ken ?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.18. 22:33:55
Volt egy kis időm, szétkaptam a gépet.

Az alaplap;

[attach=1]
[attach=2]

A floppyt is;
[attach=3]
[attach=4]

Ez szerintem nem gyári megoldás;

[attach=5]
[attach=6]

- abból gondom, hogy a műanyag " doboz " alsó része eltartja a kártyát a dobozolásban.
Jó csálén áll. Olyannyira, hogy amikor össze van dugva a géppel, a gép jobb oldala a levegőben van.
Az alsó "bordázott" rész nélkül rakom össze akkor van vízszintbe a kártya és a floppy egy vonalba kerül a géppel :-/
(akkor meg lötyög mert a rögzítésnél szerepet játszik a bordázott rész...)

Ez van a dobozban;

[attach=7]

Van rajta egy jack táp(?) csatlakozó

A kis floppy;

[attach=8]

A tetejére épített nagy floppy (nagggyon széép)

[attach=9]

No ez meg lemaradt;

[attach=10]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.19. 09:47:28
Ez szerintem nem gyári megoldás;
Majdnem az...

Az alsó műanyag rész nincs bent gyárilag:
[attach=1]

A másik furcsaság, hogy a tiédben magyar Bus Bridge van az eredeti angol helyett!

Ilyen az angol belseje:
[attach=2]

És ilyen a magyar:
[attach=3]

A műanyag burkolat az fekete vagy sötétszürke (mint a gép)? Az utángyártott magyar az fekete.

Az EPROM is cserélve lett, az ISDOS-os ROM az itthon készült.

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2015.October.19. 12:47:52
Majdnem az...

Kösz a képeket!

Igen, ez magyar után gyártott lesz (fekete).
Valamiért kicserélték anno...
A beszerelése elég furcsára sikeredett, majd igazítok rajta.

Közben a Bus Bridge csatlakozó szélein a fém "klipszeken" nyomtam egy kicsit fogóval.
Most passzosabban megy fel az alaplapra és minden kontaktos bajom megszünt... :-)

A jack betáp mire szolgál amúgy?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2015.October.19. 12:52:33
A jack betáp mire szolgál amúgy?
Odaköthető egy másik tápegység, és akkor nem a gépét terheli a bővítő kártya. EXDOS esetén sok jelentősége nincs.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 08:16:56
Sziasztok!

2009-ben vettem egy rakat EP cuccot Palihisztortól. Olyan ritkaságokat rejtett a doboz, mint óra és egér kártya, soros és printer kábel, gép és magnó takarók, egy rakat EP-s könyv, továbbá pár kiló Spectrum és COV újság. Két bontatlan 5,25" -os HD-s lemez, és sok 5,252-os játék és egyéb más lemezek. A kettő gépből csak egy működik, az egyik kapottegy XT bill-hez kivezetést az XT bill is megvan a spéci csatlakozójával együtt ... és més pár apróság Joy adapter, magnó, 5,25" floppy drive, bill.fólia (nem rég vhol láttam talán a vaterán, hogy gyártnak ilyet) stb.
A fotókon az utolsó EP-s fotó ahol magnó és  Joy is látszik azt hamarább vettem meg a vaterán. Igazából EXDOS-bővítőkártyát szerettem volna csak vásárolni, de Palihisztor ajánlata több mint ajándék volt, ezért is mentem érte a kocsimmal s nem bíztam a postára a szállítást (aznap 360Km-t nyomtam le mire haza értem Palihisztortól).
Tegnap terítékre tettem őket s készítettem pár fotót:

Az EP arzenál :D (https://www.dropbox.com/sh/9nw3p4yvkc4w0js/AADv7RSsK0g95c8DKyKvSpd8a?dl=0)

Az első EP-t én is az Othon Centrum áruházban vettem (egy jót vonatoztam érte) csak azt 1990-been eladtam. Idővel erőt fogott rajtam a retro láz és rátalátam Zozo oldalára az enterpriseforever.org-ra s ott jött össze ez az üzlet Zozo segítségével! Amit nagyon köszönök neki!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 08:44:45
Nem semmi, igen ritka az ilyen full extrás kollekció!
A gépek gyári számáról is csinálnál fotót?

A nem működőnek mi baja?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 08:56:36
Amelyik nem működik abban cseréltem egy szakadt fóliát, de sajna bekapcsolás után fagy -vmikor a memória tesztelés közben -vagy a felirat megjelenése után -de volt olyan is mikor a képen téglalap alakú formák futottak egymás után a memteszt után ezért vissza raktam a régi szakadt fóliát ... ez javítható?  van aki válall EP128 javítást?
A nap folymán készítek képeket a gyári számokról ...ide töltsem fel őket, vagy másik topicba kell majd feltöltenem?

Szép napot!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2016.August.14. 13:25:21
Gratula :)
Ha találsz valami eddig nem ismert programot, várjuk ;)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 14:42:52
Amelyik nem működik abban cseréltem egy szakadt fóliát, de sajna bekapcsolás után fagy -vmikor a memória tesztelés közben -vagy a felirat megjelenése után -de volt olyan is mikor a képen téglalap alakú formák futottak egymás után a memteszt után ezért vissza raktam a régi szakadt fóliát ... ez javítható?
A fóliához ennek nincs köze.
Első hallásra a felső 64K-s panellel lehet a gond.
Ki kéne próbálni legfrissebb EXOS-al, abba jelentősen fejlesztettem a RAM tesztet, ill. lehetséges 64K módban is indítani a gépet.
Szerencsés esetben elég a csak a panel forrasztásain végig menni, pechesebb esetben IC-ket kell cserélni.

Quote
 van aki válall EP128 javítást?
Valami Zozo nevű fickó :ds_icon_cheesygrin:

Quote
nap folymán készítek képeket a gyári számokról ...ide töltsem fel őket, vagy másik topicba kell majd feltöltenem?
Jöhet ide, köszi!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 15:35:55
Serialok:

Ez vaterás vásárlás volt, működik (https://www.dropbox.com/s/4x509vu9wnhhg0v/IMG_3007.JPG)

Nem működik (https://www.dropbox.com/s/oajxtz6k4yf4wx8/IMG_3008.JPG)

XP bill.csatlakozási lehetőség (https://www.dropbox.com/s/zl9j0pgla06z9xs/IMG_3011.JPG?dl=0)

---------------------------------------------------------------------------------------------
Egyéb kártyák:
1MB RAM - Ora kártya Exdos vezérlő kértya - printerkátya ....stb (https://www.dropbox.com/sh/2dpwewbdbf8wo6r/AAD3AUQArwot8jfE3bVTZXhAa?dl=0)
Az órakártyán lévő aksit mire érdemes lecserélni (hasonló van az SD kártyán is) mivel régiek és tuti lemerültek  megértek a cserére.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2016.August.14. 15:46:09
amúgy a sorozatszám az mennyire megbízható? úgy értem tényleg sorban számozták? nem lehet olyan hogy egy adag legyártása után pár százat ugrottak mondjuk egész számig? vagy ilyesmi?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2016.August.14. 16:19:28
Sziasztok!

2009-ben vettem egy rakat EP cuccot Palihisztortól. Olyan ritkaságokat rejtett a doboz, mint óra és egér kártya, soros és printer kábel, gép és magnó takarók, egy rakat EP-s könyv, továbbá pár kiló Spectrum és COV újság.
Szép gyűjtemény!
Ahogy nézem, az EXOS műszaki leírást nem nagyon forgatta az előző tulaj, az enyém már lapjaira esett :-D
Az 5.25"-os meghajtón a burkolat gyári, vagy valami házibarkáncs?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 16:57:08
Az órakártyán lévő aksit mire érdemes lecserélni (hasonló van az SD kártyán is) mivel régiek és tuti lemerültek  megértek a cserére.
Új aksi. (http://akkuhaz.eu/termek/gp80bvh3a4h-memoria-akku-2-panellabbal-3-6v-80mah-ni-mh/)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 17:11:56
amúgy a sorozatszám az mennyire megbízható? úgy értem tényleg sorban számozták? nem lehet olyan hogy egy adag legyártása után pár százat ugrottak mondjuk egész számig? vagy ilyesmi?
A 128-akat sorban számozták.
Amit nem tudunk, az az, hogy a 64-ek és a 128-ak számozása egyben vagy külön indult? Az első 2000-ben vannak vegyesen 64-ek és 128-ak is. A kérdést az döntené el egyértelműen, ha akadna két egyforma sorszámú 64-es és 128-as gép.
Ezután nagyon úgy tűnik, hogy a 64-ekkel 30000-re ugrottak, a 128-ak mentek tovább kb 26000-ig.
64-ek vannak 30000-től kb 37500-ig, majd megint egy ugrás, 70000-től kb 73500-ig, tippem szerint ezek lehettek az arab gépek.
Összesen kb 26000 EP128, 7500+3500 EP64, és ha külön voltak számozva az elején, akkor még 2000 EP64. Plusz 4 db Model 911 prototípus.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2016.August.14. 19:06:26
mennyit is adtak el állítólag itthon? 20ezret? valami ilyen számra emlékszem.
ez azért furcsa, mert ezek szerint a 99%-a vagy a padláson hever, vagy kukázták...
na most tegyük fel, hogy padláson hever. aki annak idején EP-zett, az azért bizonyára ma se számtech analfabéta, tehát netezik. ha netezik, akkor tuti eszébe jutott rákeresni, hogy mennyiért lehet eladni egy EP-t. ehhez képest nem látjuk a vaterán EP-n tízezreit...
furcsa, nagyon furcsa... ezek szerint ilyen gazdagok a magyarok, hogy kukázták 99%-át?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 19:17:07
Serialok:

Ez vaterás vásárlás volt, működik (https://www.dropbox.com/s/4x509vu9wnhhg0v/IMG_3007.JPG)

Nem működik (https://www.dropbox.com/s/oajxtz6k4yf4wx8/IMG_3008.JPG)
A működő az a angol vagy a német?

Quote
XP bill.csatlakozási lehetőség (https://www.dropbox.com/s/zl9j0pgla06z9xs/IMG_3011.JPG?dl=0)
Ez működik? (A billentyűzet az XT lesz nem XP :-) )
Ennek az EP-s billentyűzete kevert, a funkció billentyűk német gépről vannak, a többiek angol.
Meg kéne nézni, hogy a ház alsó része belül ezüst színű-e? (http://gafz.enterpriseforever.com/Galery/Alapgep/Picture/Enterprise_128_Mainboard_s1.jpg) Ebből kiderül, hogy eredetileg angol vagy német. Sorozat szám alapján angolra tippelek.
Ezt ha tudod meg kéne nézni a másik kettőnél is, ott mindkettő német számtartományba esik, de az egyiken angol billentyű van most.

Az SRAM/EPROM-os kártyán van HDIGI ROM, ehhez van HDIGI cartridge is?

Láttam a képeken mappában árlistákat, ezeket be tudnád szkennelni?
---------------------------------------------------------------------------------------------
Egyéb kártyák:
1MB RAM - Ora kártya Exdos vezérlő kértya - printerkátya ....stb (https://www.dropbox.com/sh/2dpwewbdbf8wo6r/AAD3AUQArwot8jfE3bVTZXhAa?dl=0)
Az órakártyán lévő aksit mire érdemes lecserélni (hasonló van az SD kártyán is) mivel régiek és tuti lemerültek  megértek a cserére.
[/quote]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 21:07:53
Quote
"Az 5.25"-os meghajtón a burkolat gyári, vagy valami házibarkáncs?"

Házliag barkácsolt, a célnak megfelel.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 21:11:30
Quote
Ez vaterás vásárlás volt, működik
Ez német.

Quote
Meg kéne nézni, hogy a ház alsó része belül ezüst színű-e? Ebből kiderül, hogy eredetileg angol vagy német. Sorozat szám alapján angolra tippelek.
Ezt ha tudod meg kéne nézni a másik kettőnél is, ott mindkettő német számtartományba esik, de az egyiken angol billentyű van most.

Az SRAM/EPROM-os kártyán van HDIGI ROM, ehhez van HDIGI cartridge is?

Láttam a képeken mappában árlistákat, ezeket be tudnád szkennelni?

- Holnap megnézem mindegyik gépet
- van egy rakat cartridge ... hogy deríthető ki hogy melyik HDIGI?
- ok átnézem a papírokat, s ha találok árlistát vagy számlát beszkennelem és felrakom ide. Hmm Lehet, hogy Lacika is kérte volna tőlem?

- köszi az aksi linket holnap rendelek is belőle!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.August.14. 21:19:06
- van egy rakat cartridge ... hogy deríthető ki hogy melyik HDIGI?
Van rajta valami csatlakozó hang bementnek.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 21:21:15
Rendben megnézem, habár nem rémlik ilyesmi ...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: kreko on 2016.August.14. 22:14:10
Quote
Van rajta valami csatlakozó hang bementnek.

Nem találtam egyiken sem, viszont Tokkal: van két IC nélküli és három IC-s cartridge, tok nélkül van egy ic nélküli panel , és egy dupla IC-s:

cartridge-ok (https://www.dropbox.com/sh/bsrkv4y7ep1c5x8/AAC7Aqg-fiXMHUMghgOb_Vopa?dl=0)

És van két IC  panel nélkül ..
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2016.August.15. 00:40:04
Csodás, gratula! :-) Remélem, használni is fogod őket néha! ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Borg on 2016.September.02. 06:36:21
Egy német 128-as gépem van, kb 30 éve a tulajdonomban, csak pár hete ástam elő apámék erkélyéről, mert észrevettem, hogy a napon tartották... az első jelek nem voltak jók, a magnó tetejébe beleolvadt a kábele, magnó nem is működött. Gép tápját kimértem, 14.3 V, nem túl stabil... viszont simán beindult vele az EP, és értékelhető képe is volt.
Soha nem volt tökéletes a billentyűzet, mostanra minden második bill leragad, jellemzően csoportosan - ezt közben megjavítottam.
Fólia, membrán GYÁRI, tökéletes.
Tettem rá egy kompozit video kimenetet az itteni leírások alapján, de még csak TV kábellel használtam, mert nem találtam semmi csatlakozónak használhatót itthon.
Még nem tudom, mi lesz a gép sorsa, elsőre eladás jutott eszembe, de ... régi emlékek. Jó lenne látni megint a régi játékokat, demokat, ehhez rendbe kellene raknom a magnót (bár a kazetták mind tönkrementek), amit már el is kezdtem, vagy leginkább egy külső tároló kellene hozzá, szoftverfrissítésekkel. SD kártya, netán winchester?

Nagyon nem pánikolok, ha szembejön egy páka, és portoltam már spectrum játékot EP-re. De ez nagyon rég volt, már nem tudom fejből a Z80 opkódokat hexában. :)

Láttam, Zozo mennyire nyomja a serial adatbázisát - rossz hírem van, a hőség és gyakori átpakolások miatt a gép alján semmiféle matrica nem maradt meg mára.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.September.02. 15:20:43
Üdv itt!

a magnó tetejébe beleolvadt a kábele
Ez alapvetően egy vegyi folyamat: hogy a kábelek hajlékonyak legyenek, lágyítószereket kevernek a műanyagba, ami aztán szép lassan kiválik, és más műanyagokkal reakcióba lép. Persze a mostoha tárolási körülmények felgyorsítják a folyamatot.

Quote
ehhez rendbe kellene raknom a magnót
Ha jól sejtem az ékszíjak elporladtak, rosszabb esetben ragadós vacakká váltak, plusz a kondenzátorok száradhattak ki.

Quote
SD kártya, netán winchester?
SD ügyben SzörG az illetékes, írj neki, hogy vegyen fel a várólistára!

Addig is: lehetséges PC-n előállítani a magnócsipogást, és aztán vagy közvetlenül átjátszani az EP-re, vagy elmented WAV-ba, esetleg átkonvertálod MP3-ba, és mondjuk telefonról játszod le.

Quote
portoltam már spectrum játékot EP-re. De ez nagyon rég volt, már nem tudom fejből a Z80 opkódokat hexában. :)
És azt, hogy melyik játékok voltak ezek? :-)

Quote
Láttam, Zozo mennyire nyomja a serial adatbázisát - rossz hírem van, a hőség és gyakori átpakolások miatt a gép alján semmiféle matrica nem maradt meg mára.
:-(
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2016.September.02. 23:07:13
A magnó ékszíjak remekül pótolhatóak a megfelelő minőségű (és méretű) befőttes gumival! :-) (Nekem idétlen idők óta azzal fut, semmi baja! :-) ) A kazetták, amik "tönkrementek", 90%, hogy NEM mentek tönkre! ;-) (Ha csak nem áztatták el, törték össze, vagy ilyesmi...) Reménytelennek titulált kazettákról is sokszor mentettem le programokat amik mai napig  megvannak és mennek! ;-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2016.September.03. 06:58:19
A magnó ékszíjak remekül pótolhatóak a megfelelő minőségű (és méretű) befőttes gumival! :-)
Ehhez áruld el, honnan szerzel olyat, amiből nem lesz 1 év alatt ragacsos pempő!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tutus on 2016.September.03. 15:06:50
Nem találtam egyiken sem, viszont Tokkal: van két IC nélküli és három IC-s cartridge, tok nélkül van egy ic nélküli panel , és egy dupla IC-s:

cartridge-ok (https://www.dropbox.com/sh/bsrkv4y7ep1c5x8/AAC7Aqg-fiXMHUMghgOb_Vopa?dl=0)

És van két IC  panel nélkül ..

Ezekből éppen semmit nem látni, el lett távolítva minden a dropbox-ból...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2016.September.03. 17:06:08
Ezekből éppen semmit nem látni, el lett távolítva minden a dropbox-ból...
Ezért érdemesebb a képeket ide a fórumra feltölteni és mellékelni a hozzászóláshoz. Hely van hozzá bőven. A hatalmas méretű képeket pedig nagyítható thumbnail formában érdemes berakni, hogy ne lógjon ki a monitorból és verje le a monitor mellől az asztalról a hangszórót, vagy a sörösüveget, egyeseknél a zsolnai porcelán több milliárd forintos kristályvázát.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2016.September.03. 23:53:52
Ehhez áruld el, honnan szerzel olyat, amiből nem lesz 1 év alatt ragacsos pempő!

Ezen már filóztam néhányszor és mindig ugyanoda lyukadtam ki, hogy az Auchan -on kívül én semmi háztartási cuccot nem veszek. (Lusta vagyok továbbmenni, az van legközelebb. :-D ) Így ott kellett vegyem, ami a magnómban szolgál úgy 5 éve... (Ha hazamegyek, viszek Neked pár tucatot, szólj rám ezért (is), ha majd egyeztetünk időpontot! ;-) )
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Borg on 2016.September.20. 05:49:44
Ha jól sejtem az ékszíjak elporladtak, rosszabb esetben ragadós vacakká váltak, plusz a kondenzátorok száradhattak ki.
Ékszíjcseréhez kipróbáltam a javasolt Auchan-os befőttesgumi megoldást, de baromi szoros. Mivel az eredeti elporladt, nem biztos hogy jól vezettem át - feltételezem csak egy gyűrű volt eredetileg a meghajtásban és egy másik pici a számlálónál?


SD ügyben SzörG az illetékes, írj neki, hogy vegyen fel a várólistára!
Megtörtént!

Addig is: lehetséges PC-n előállítani a magnócsipogást, és aztán vagy közvetlenül átjátszani az EP-re, vagy elmented WAV-ba, esetleg átkonvertálod MP3-ba, és mondjuk telefonról játszod le.
No ez a mobilos pont olyan ötlet volt, ami sosem jutott volna eszembe, köszönöm! Egy walkmant javítottam meg kutyafuttában, azzal próbálkoztam eddig. Vicces gondolat a régi, hibás iphone 3g-t magnónak használni! :)

És azt, hogy melyik játékok voltak ezek? :-)
Galaxians, The Hobbit biztosan - itt alig kellett valamit módosítani, és volt valami repülőhátizsákos cucc is, de nem a jet set willy... A magnó miatt minden baromi sokáig tartott, és a haverok mind spectrumosok voltak, nem tudták értékelni.
https://youtu.be/ixM8RakWNas
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2016.September.20. 08:44:56
Galaxians, The Hobbit biztosan - itt alig kellett valamit módosítani, és volt valami repülőhátizsákos cucc is, de nem a jet set willy... A magnó miatt minden baromi sokáig tartott, és a haverok mind spectrumosok voltak, nem tudták értékelni.
Nem a Jet Pac ?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2016.September.20. 23:42:23
Ékszíjcseréhez kipróbáltam a javasolt Auchan-os befőttesgumi megoldást, de baromi szoros. Mivel az eredeti elporladt, nem biztos hogy jól vezettem át - feltételezem csak egy gyűrű volt eredetileg a meghajtásban és egy másik pici a számlálónál?
Igen! De a befőttes gumi zacskóban legalább 3 féle (de van, hogy több) méret van! A legkisebb valóban baromi szoros, de a "méretben következő" pont jó kellene legyen! :-) (Nekem ez piros, de nyilván tök mind1...)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Borg on 2016.September.21. 09:55:08
Nem a Jet Pac ?
De! Ciki, de már nem emlékeztem a nevére sem... :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tomato77 on 2017.February.08. 13:22:12
Sziasztok!

Én egy angol nyelvű masinával kezdtem még ötödikes koromban ('89 körül), magnóval, az első játék kazetta pedig a Grid Trouble volt. Egy idő után lett Mészáros Gyula féle ExDos kártya is, de floppy már nem, az elérhetetlen volt akkoriban számomra. Sajnos az a gép alaplap hibás lett, elcserélődött egy XT-re (ExDos kártyával együtt), aminek akkor nagyon örültem, de mai fejjel nem tudom felfogni, hogy mondhattam le végleg az Enterprise-ról.

Aztán sok éve hozzám került egy kétnyelvű gép, viszonylag szép állapotban. A magnó és a régi kazetták megmaradtak, így használni is lehetett. Emlékeztem, hogy a billentyűzettel sokszor volt gond (ennek még jó volt), ezért kapott egy külső joystickos tuningot (lásd fóliás topik), meg tettem egy PC ventilátort a hűtőbordára, hogy kímélje a gépet, ne melegedjen. Anno apum, mikor gyerekkoromban büntetésből eltiltott pár napra a géptől, munkából hazajövet mindig azt fogta meg, hogy játszottam-e rajta. Aztán kitapasztaltam, mennyi időre kell betenni a hűtőgépbe a számítógépet, hogy ne bukjak le. Lapos, befért. :)

A régi kazetták viszont már nem igazán működnek, meg a magnóban is gyengélkedett az ékszíj, amit én is befőttes gumival pótoltam. Aztán a TAPirral sikerült sok régi, letöltött játékot átalakítani WAV-ba, majd tovább MP3-ba, amit egy kiszuperált okostelefon fütyül el az EP-nek, így van használva manapság.Basicben programozni emulátorban szoktam, PC-n pötyögve. Azaz mivel onnan kimenteni nem tudok, csak beolvasni, ezért notepad-ban, textként írom meg a forrást. Az emulátor (és az Enterprise is) beolvassa a txt fájlt, igaz, a pause szünetekben sokat szöszmötöl vele. (Valahogy át kellene alakítani a tömörített formába.) Ilyenkor meg kell állítani a lejátszást, mert bármennyire okos a telefon, az EP remote control vezetékét nem tudom beledugni.

Gondolkodtam rajta, hogy jó lenne még egy gép. Nézegettem a hirdetéseket, és találtam is egyet, ami élőben szép állapotú volt, de sajnos a belső joyt kitörték belőle és nem volt hozzá Basic cartridge. Még így is érdekelt, de elsőre nem sikerült az alku, szerencsére, mert aznap este felkerült egy másik gép is. Angol nyelvű, szinte új állapotú, (egyelőre) hibátlan billentyűzettel, eredeti dobozzal, Basic cartridge-dzsel, amit azonnal elhoztam.

Bocs, hogy hosszú lett! :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.February.08. 13:46:10
Anno apum, mikor gyerekkoromban büntetésből eltiltott pár napra a géptől, munkából hazajövet mindig azt fogta meg, hogy játszottam-e rajta. Aztán kitapasztaltam, mennyi időre kell betenni a hűtőgépbe a számítógépet, hogy ne bukjak le. Lapos, befért. :)
Ez nagyon jó sztori! :ds_icon_cheesygrin:

Amúgy manapság a 7805 stab IC-k helyett vannak olyan helyettesítők, amik nem elfűtik a felesleges áramot, ezzel teljesen meg lehet szüntetni a melegedést.


Quote
A régi kazetták viszont már nem igazán működnek
Ezeknél erősen az a kérdés, hogy milyen kazettákról beszélünk? Az eredeti angol kazettáknak kutyabajuk, még ennyi idő után is. A magyar kiadásúakkal (gondolom jó kis Polimer szalagon :-) ), már előfordulnak gondok. Nem gyári kazettáknál is az a kérdés, hogy milyen minőségű, de itt is csak az olcsó magyar (vagy más szocialista) gyártmányokkal szokott gond lenni.

Quote
, meg a magnóban is gyengélkedett az ékszíj, amit én is befőttes gumival pótoltam.
Az biztosan gyenge hozzá (a számlálóhoz még esetleg elmegy). És esetleg, lehet, hogy a kiszáradt kondikat is cserélni kéne a magnóban.

Quote
így van használva manapság.Basicben programozni emulátorban szoktam, PC-n pötyögve. Azaz mivel onnan kimenteni nem tudok, csak beolvasni, ezért notepad-ban, textként írom meg a forrást. Az emulátor (és az Enterprise is) beolvassa a txt fájlt, igaz, a pause szünetekben sokat szöszmötöl vele.
Igen, mert ilyenkor karakterenként olvassa be, ami nagyon lassú.

Quote
(Valahogy át kellene alakítani a tömörített formába.)
Emulátorban amikor betöltötted, mentsd el rendesen SAVE utasítással normál BASIC programként.

De manapság egy SD kártya illesztőt érdemes beszerezni, villámgyors, egy kártyán elfér az összes EP program, és természetesen menteni is lehet rá, ha saját programot írsz.


Quote
aznap este felkerült egy másik gép is. Angol nyelvű, szinte új állapotú, (egyelőre) hibátlan billentyűzettel, eredeti dobozzal, Basic cartridge-dzsel, amit azonnal elhoztam.
Gratula!

A gépekről raknál fel gyáriszámos fotót, a még létező EP-k gyűjteményéhez? (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm)
Az alaplap verziót úgy tudod megnézni a gép szétszedése nélkül, ha megnézed a monitorcsatlakozót (http://ep128.hu/Album/Pic/EP_Motherboards.jpg), hogy minden láb meg van? Ha igen, akkor ISSUE6-os az alaplap, amire EP128-nál 98% az esély.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tomato77 on 2017.February.08. 22:09:55
Próbáltam "save" paranccsal elmenteni a programot az emulátorban, de a sípolással nem tudtam mit kezdeni (a magnó felvette volna :)), floppy meghajtó pedig nincs a PC-ben. A többit is nagyjából értem, amit írtál, pl. a kondikról meg a stab. IC-ről, de az elektronika távol áll tőlem. Nem hiszem, hogy ilyen mélyen bele fogok nyúlni a gépbe.

Íme a képek a gyári számokról. (Remélem, sikerül, tanulom még a fórumot.)

Ez a kétnyelvű gép. Volt már szétszedve, és sajnos a burkolatán, a joy mellett van egy repedés, de egyébként működik. Megvan minden kivezetése a monitor csatlakozónak, tehát Issue 6-os.
[attach=1]

Ez pedig az angol nyelvű gép, még szűz, nem volt szétszedve és nagyon szép állapotú.
[attach=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.February.08. 22:22:40
Próbáltam "save" paranccsal elmenteni a programot az emulátorban, de a sípolással nem tudtam mit kezdeni (a magnó felvette volna :)), floppy meghajtó pedig nincs a PC-ben.
FileIO-s konfigot használj, akkor a PC vinyóján, a kijelölt munkakönyvtárban lévő fájlokat használja. Vagyis a SAVE oda teszi a basic programot, amit aztán rakhatsz Tapirba.
De egyébként ha egy audió kábellel összekötöd a PC hangkimenetét az EP magnóbemenetével, akkor a sípolást is át lehet tölteni :-)

Quote
Íme a képek a gyári számokról. (Remélem, sikerül, tanulom még a fórumot.)
Köszi!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2017.February.13. 11:02:28
(https://enterpriseforever.com/hardver/milyen-ep-konfigod-van/?action=dlattach;attach=17313;image)
Kíváncsi matrica egy német Enterprise. "Agroindustria" Ez egy összetett szó spanyol származású.

Lehet a teljes neve az üzlet "Agribusiness Reparatur Service", de a szó a német nyelvben "Agrargeschäft".

----------------------------------

Curious sticker on a German Enterprise. "Agroindustria" is a compound word of Spanish origin.

May be the complete name of the business was "Agroindustria Reparatur Service", but the word in German is "Agrargeschäft".
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.February.13. 11:17:05
Lehet a teljes neve az üzlet "Agribusiness Reparatur Service", de a szó a német nyelvben "Agrargeschäft".
Nem, ez az egyik magyar cég volt, aki az Enterprise-ok szervizelését végezte. Abban korban kezdődött divat lenni jól hangzó külföldi (főleg angol) nevet adni magyar cégeknek is.

----------------------------------

Quote
May be the complete name of the business was "Agroindustria Reparatur Service", but the word in German is "Agrargeschäft".
No, it is a Hungarian company, who do the Enterprise repairs. At these years started a new trend: Hungarian companies also named with good sounding foreign (mainly english) name.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2017.February.13. 12:01:04
....good sounding foreign (mainly english) name.

De ők nem tudják, hogy mit válassz... Agroindustria: a mezőgazdasági iparban...

---------------------------

But, they didn't know what they chose... Agroindustria means agricultural industry...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.February.13. 12:36:16
De ők nem tudják, hogy mit válassz... Agroindustria: a mezőgazdasági iparban...
Valószínűleg az volt a fő profiljuk. A késői szocializmus ideje nagyon furcsa volt Magyarországon, a szocialista cégek elkezdtek különböző vállalkozásokat indítani, sokszor teljesen eltérő profillal. Pl. a magyar Primo számítógépet (http://primo.homeserver.hu/) a Sárisápi Új Élet Mezőgazdasági Termelőszövetkezet gyártotta.

---------------------------

Quote
But, they didn't know what they chose... Agroindustria means agricultural industry...
Probably this is the main profile of the company. The late socialism are very strange in Hungary. The socialist companies started new bussiness, many time with very different profile than the main profile. For example the Hungarian Primo computer (http://primo.homeserver.hu/) produced by the "New Life Agricultural Co-operative of Sárisáp".
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: pear on 2017.February.13. 13:04:24
In Poland, it was similar.
To this day, there company which name is VIFON.
In times of transformation they dealt with copying audio and video tapes.
Guess which deal with today ? :)
http://www.vifon.pl/en/
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Doky586 on 2017.April.07. 14:01:06
"Milyen EP konfigod van?"
Nekem ilyen: [attach=1] [attach=2]   (berakhatjátok ide (http://enterprise.iko.hu/inventory.htm) is)

Billentyűzetfólia újra cserélve és RF videokimenet Composit-ra cserélve ezen rajz szerint:
[attach=3]

Próbáltam RGB kimenetet is készíteni, de több okból megbukott a terv.: Scart-on valamiért a Zöld szín nem ment át. pedig a kábelt leellenőriztem, de a hiba nem ott volt, talán a csatlakozó nem érintkezett jól a nyákhoz, vagy a gépen belül volt a probléma nem kezdtem el kideríteni.. Pedig az RGB gyönyörű éles képet adott, sokkal szebbet mint a composit. De sajnos a Scart kábel amiből csináltam, csak kb 1,4m mosszú volt, így kényelmetlenül közel kellett tenni az 50" TV-hez a kis gépet, talán emiatt is bukott ötlet volt.

PC VGA (dsub) csatlakozót is csináltam, de a 22" LCD monitorom panaszkodott hogy nem optimális a felbontás, és semmit se jelenít meg. (az 50Hz -et bírnia kell, mert HDMI-n STB TVzésre is használom, igaz ott HDben megy a jel)

Így maradt a Composit átvitel. Az RF csati használatának ötletére a neten bukkantam (ötlet innen (http://szergitata.blog.hu/2016/09/08/rovid_enterprise_128_hack_kompozit_short_enterprise_128_hack_composite_output)), a gyári 3m kábel egyik végén lecseréltem az antenna csatit RCA-ra

A magnóm már tönkrement, de TAPir-al létre tudom hozni a wav fileokat amit akár laptopról akár telefonnal le tudok játszani és tökéletesen feltölti a programot a kis gépre..
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.April.07. 15:41:32
Köszi!

Annak a SCART kábelnek érdemes lenne neki futni még egyszer. Én csináltam már 3 métereset is valakinek, akinek szintén nagy tévéje volt :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Doky586 on 2017.April.09. 13:08:09
Na majd egyszer..

Kimértem egy régi szóppal: az A1-B345 csatlakozókon van videojel, így valószínű kontakt-hiba volt, nem E128 hiba, az élcsatlakozó ruganyossága elveszhetett..

Majd veszek kábelt: 6 eres (5+árnyék) kapható. Te mit kötöttél be azon 3m-esen? vagy valami sokeres UTP v Riasztó kábelt használtál? lehetőségek 5 érre:
- R G B Csync Mono
- R G B Csync B6kapcs + külön sztereo kábel
- R G B Csync B6kapcs és nincs hang

Nálad nem volt probléma a G színnel? Csak azért furcsa mert nekem is és a linkelt Retro blog írójánál is ugyanígy nem jött össze, emiatt kellett a kompozit kimenet. Nem lehet hogy a G jel is eljutott a TV-be, de a TV belső AGC-je érzékelte túl nagynak a sync(?) jelet ezért visszaszabályzott? (ami valamiért csak a G színt vette vissza láthatatlan mértékűre)

Azt még megkérdezném hogy hol tudok venni újonnan olyan ISA nyák csatlakozót amiből tudok fűrészelni olyan darabot amit rádughatok az E128 Monitor portjára ?  Vagy ilyesmi már csak a bontóban vett régi PC-ből bontható ki?
 
Az E128-at nem akarom mégegyszer megbontani, és a mostani kinézete teljesen jó korhű gyári, ezen sem szeretnék változtatni. (furkálni, csúnyaságokat ráforrasztani kívülről)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.April.09. 13:31:19
Én eleve egy SCART-SCART kábelt vettem, és azon cseréltem le az egyik végén a csatlakozót EP-sre.
Élcsatlakozót leginkább Ebay-ről lehet, vagy ahogy írtad régi PC alaplapból bontani.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Doky586 on 2017.April.09. 13:46:25
Kapcs rajz szerint a belső hangszórója (csipogó) nem kikapcsolható, még a Jack aljzata sem a szokásos átkapcsolós típus. Van értelme a TV-re vezetni ezután a hangot?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: IstvanV on 2017.April.09. 13:55:22
Szoftveresen ki lehet kapcsolni, bár sok program ezt figyelmen kívül hagyja.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.April.09. 15:16:28
Van értelme a TV-re vezetni ezután a hangot?
Van, az a belső csipogó az emberiség ellenes bűntett kategóriába tartozik :ds_icon_cheesygrin:
A legelső hw hack amit a legtöbb tulaj megcsinált, kapcsolót rakott rá vagy egyszerűen csak elvágta a drótját.

Egyébként ha magnózol akkor érdemes olyan kábelt csinálod, ahol a magnó kimenetről veszed a hangot, oda nem megy ki a töltés hang.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Doky586 on 2017.April.09. 17:29:46
Élcsatlakozót leginkább Ebay-ről lehet, vagy ahogy írtad régi PC alaplapból bontani.

Hát EZ (http://www.ebay.com/itm/140888533934?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) elég bosszantó...

Sokszor rendelek eBay-ről, de még a 3-500Ft -ot érő cuccokat is ingyen küldik, itt meg..: 800Ft árura még ráraknak 2000Ft postaköltséget.. mindegyiknél.  :(

Alaplapból kiolvasztáshoz van egy nagy gázlángos forrasztólámpám de gyanítom elég gány munka lenne, a régi lap beszerzése se könnyű olcsón.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.04. 15:22:10
Üdvözlet mindenkinek.
Juhász József vagyok és regisztráltam a EP klubba. Ha sikerül, üzembe állítanám ezt a nem mai vasat.
Megpróbálom betölteni a fotókat (https://photos.google.com/album/AF1QipOkBkrFBN88AJ3mCwSIWp6QILCbpepbJU_1Z59a). A billentyűzet fóliája tropa, a cartridge kártyával pedig eltűnik akép. Lesz mivel szórakozni amíg ez működni fog.
Rögtön meg is kérdrezem hogy létezik még olyan eprom ami ebbe a kártyába kell,van e aki ezt be is tudja égetni. Köszönettel Yopi.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.04. 15:22:56
Üdv!
Megpróbálom betölteni a fotókat (https://photos.google.com/album/AF1QipOkBkrFBN88AJ3mCwSIWp6QILCbpepbJU_1Z59a).
Nekem nem jönnek be :-(

Quote
A billentyűzet fóliája tropa
Ha szerencséd van, akkor csak az alaplapi csatlakozásnál kell levágni belőle pár millimétert.
Új fólia itt kapható. (http://www.mcudevelopments.com/html/shop.php?product=pid_enterprise_kb_membrane)

Quote
cartridge kártyával pedig eltűnik akép.
Alaposan tisztogasd meg a cartridge érintkezőit, általában ez meg szokta oldani a gondot.

Quote
Rögtön meg is kérdrezem hogy létezik még olyan eprom ami ebbe a kártyába, kell,van e aki ezt be is tudja égetni.
Mindkét kérdésre igen a válasz.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.04. 15:32:22
Újabb próba a fotók (https://goo.gl/photos/RNUYZF9BEshWbHMW9) betöltésére.
Yopi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.04. 15:42:29
Újabb próba a fotók (https://goo.gl/photos/RNUYZF9BEshWbHMW9) betöltésére.
Siker! Szép konfig!

Így már látom a problémát: a gyári cartridge üres. A másikban pedig EPDOS 2.0 van, amihez szükség van a bővítő kártyán lévő SRAM-ra is.

Ugye azt a kártya kupacot még nem dugtad rá a gépre?! Legalább egy kártya fordítva van bedugva!!!
Tudnál a kártyákról is külön-külön fotókat csinálni?
Ill. a gép és a gyári EXDOS sorozatszám matricájáról is?

Esetleg az a "tuchel ajzatos" kártya nem eladó?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.04. 17:48:30
Üdv: Valóban az eredeti eprom hiányzik, ezért érdeklődtem a beégetése felől.A kártyák hogy vannak bedugva azt nem tudom,de nem csak ez a baj a nagy bővítőn lévő akku csak 2,2v -ot mutat,picit le van kettyenve. De lehet hogy ettől még menne, de ezt még nem dugtam össze.  tucheles kártya egy XT billentyüzet illesztő, eladni nem szándékozom de lemásolni a kapcsolást szerintem nem ördöngősség.
A következő EP klubb-talira szándékom van tiszteletemet tenni, ha mindent nem is tudok elvinni,a kiegészítő kártyákat beviszem és megszakértitek. Yopi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.04. 18:18:49
A kért sorozatszámok (https://goo.gl/photos/n9r1QnR8R9Z3G2Uy7). Yopi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: ergoGnomik on 2017.May.04. 19:05:50
Újabb próba a fotók (https://goo.gl/photos/RNUYZF9BEshWbHMW9) betöltésére.
Yopi
Hú! Az az egér de nagyon durva! Viszont az orsós AKAI mangó nagyon szexi a háttérben! :)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2017.May.04. 20:15:25
az orsós AKAI mangó
Biztos arról is lehetne betölteni EP programot. Bár a távvezérlő nem hiszem, hogy rávehető lenne a működésre. :D

OFF: Képeket ide a hozzászólásokba is lehet csatolni. Célszerűbb is, mint külső oldalakról, mert onnan eltűnhetnek később, itt meg megmaradnak.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.04. 20:44:45
A kért sorozatszámok (https://goo.gl/photos/n9r1QnR8R9Z3G2Uy7). Yopi
Köszi! Másodiknak ennek a sorozatszámára gondoltam. (https://lh3.googleusercontent.com/UIPE0_azpM0JeBaPr1sffg5KffI66O48ZAxWPHJKeQDPksXwdMrYivNDsa7lQ4dyoBsSail8MgbcDUV1xjsc4ACcAyMZ2OeIAADDn-zZctenteElZtnFmqm0XqrNJpqttlM1bVu6l-qFMFmy1Ur_rb1Fv2t3Zbv4T4qlWczfup3zs9rrjvpedyOwIzVj5upEyJOoXygxgdCizHj4gQJtQhz4UFb2Ra4IdLVZr0JLosvyfEl95a6Y7ztmE-7GOU49BolIGaeCs75h-jRyrS_B9scnO6XWcxuCrJ8RsvMSVrUccZhjLH7mpWbbCs7ZHujjY_roqRKKXfkUCIPkmVwPOQatFBHCpBhY3lfusOlz_cfWNyHqj4EZrxpaLtTtccPbwiuaaYvv-uZXJ_2p_H-7CjceNMULk7AORJtelA97gAzHK-YeCdK12CdJTqnCZC8YRkGmvz2VHDoQYHaQgZVAsViEmkSVkYVdnGBKA0wrM5CngFGr_jVFYmgRCxzH1cw7Sq8SRkyT1PzrAjYad_5IRZ0ixgv_b4C9rWeOKvSUmxykxSGkxHAXFLJ6WEuf9v1N7nI0Q3gE3TbtI7e6FfXRU9ZDt2HhZTOel2qtV3APp-fkuFdqmU_Ns7UTVS7S_fJEnntTglwFr40SCOgggXvYQIwgABzM1pzHb5_ABe4U7A=w640-h956-no)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.04. 20:51:53
A kártyák hogy vannak bedugva azt nem tudom,de nem csak ez a baj
De ha így lenne bekapcsolva, abból nagy baj lenne. A ROM/SRAM kártya az tuti fordítva áll.

Quote
a nagy bővítőn lévő akku csak 2,2v -ot mutat,picit le van kettyenve.
Az nem érdekes, maximum kikapcsolás után nem maradnak meg az EPDOS 2 beállításai.
Ha van még élet az akkuban, akkor pár óra bekapcsoltság alatt feltöltődik. De nézd meg, hogy nem-e szivárog az aksi, ha igen, akkor érdemes kicserélni, mielött szétmarja a nyákot.

Quote
 tucheles kártya egy XT billentyüzet illesztő
Tudom :-)
Quote
, eladni nem szándékozom
Ha mégis akkor 15000-et adok érte.

Quote
de lemásolni a kapcsolást szerintem nem ördöngősség.
Itt van minden róla, az Enterpressben jelent meg cikk. (http://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/XTkey/xt.htm)
De gyakorlati értelme nem lenne, hiszen az XT billentyűzetek is kihaltak már több mint 20 éve, ill. eleve erősen korlátos megoldás volt. (És mamár van új billentyűfólia, több gyártótól is.)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Judge on 2017.May.04. 21:23:24
Igen, úgy látom az a 6 foglalatos eprom bővítő kártya van fordítva bedugva.
Áá....az Epdos 2.0-ás epromon a Haluska gyöngybetűi... :)
Jut eszembe...május 1.-én bográcsoztunk megint...átküldtem neki az Enterpress-eket .Lássa hol tart a Prise...:lol:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.04. 21:53:49
Üdv: kiegészítve a csatoló sorozatszámával (https://goo.gl/photos/n9r1QnR8R9Z3G2Uy7)
Az akai gx 4000 valóban szexi,de egy kicsit korosabb az EP-nél . Szalagról beolvasott az EP,a mai napig van egy teli orsó progam + vagy közel 60 db 5.25 flopilemez, és ey pár eredeti kazetta is. És a magnó még működik, bár ami ott volt a képen, az csak tartalék egy másik, a zene-láncban teljesít a mai napig.
Yopi.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.05. 08:51:35
Üdv: kiegészítve a csatoló sorozatszámával (https://goo.gl/photos/n9r1QnR8R9Z3G2Uy7)
Ilyen címke nincs az alján? (http://enterprise.iko.hu/inventory/801_001129.jpg)

Quote
közel 60 db 5.25 flopilemez
Ezeket majd érdemes lenne átnézni, hogy van-e rajtuk olyan program ami hiányzik még a EP szoftver gyűjteményekből.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2017.May.05. 10:02:47
most amúgy hogy állnak ezek a sorozatszám dolgok? valami következtetést le lehet vonni belőlük?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2017.May.05. 10:13:25
Még soha nem láttam egy kézzel készített cart (https://photos.google.com/share/AF1QipM6HHXG9GU8Jz-ZQjxyDiUVY0B1CNpOU9QDUhZY1Z2DgrcEdo_WV1Qrix6-eFkREQ/photo/AF1QipMXbeF2JDYdu4lILmoA0VPN_7KMeHi0OjtzF1zM?key=Qjc2c3JCSHJXalFSQW5sQkxUSk1pTGViTGZaelR3) ...

--------------------------

I had never seen a handmade cartridge...
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.05. 11:52:17
Quote
Ilyen címke nincs az alján?
Nincsen. Ezeket a kártyákat a M. GY. ha jól emlékszem Mészáros György úrtól vásároltam. meg is jegyezte hogy kár ebbe pénzt tenni. Igaza lett ,nem használtam a így felszerelt gépet egy fél évig és vettem egy XT-t.
Yopi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2017.May.05. 12:39:43
Az akai gx 4000 valóban szexi,de egy kicsit korosabb az EP-nél . Szalagról beolvasott az EP,a mai napig van egy teli orsó progam
Szívesen megnézném, akár videón, amikor az EP orsós magnóról tölt, ilyet még nem láttam.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: yopi on 2017.May.05. 16:35:09
Quote
Szívesen megnézném, akár videón, amikor az EP orsós magnóról tölt

Nem egy nagy érdekesség ,ugyan úgy mint a nem vezérléses kazettás magnónál kézzel indítod és a végén leállítod. És én is szivesen megnézném hogy mi ez a sok program;de egyenlőre a gép nem indul. a jobb cstlakozóra felrakva a külső kártyákat ,addig rendben míg bebútol, az utolsó beolvasás után ugyanaz van mintha csak a maszek baloldali kártya lenne benne, vagyis elmegy a kép,de a bútolás az nem azonos a bal kártya beolvasásával,itt látszik hogy a jobboldali kártyákat is beolvassa. Én valami monitor bug -ra gondolok, esetleg bekapcsol olyan színteret ,vagy felbontást ami kiüti a reuters RGB bemenetét.
Yopi
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.May.07. 16:35:49
Én valami monitor bug -ra gondolok, esetleg bekapcsol olyan színteret ,vagy felbontást ami kiüti a reuters RGB bemenetét.
Biztos nem erről van szó, EP-n - videójel szempontjából - egyféle felbontás van.

Egyenként kéne nézni mit csinál a kártyákkal. De legjobb lenne egy EXOS 2.4-et, vagy annak megfelelő gyorstesztes EPROM-ot beszerezni, amivel alaposabban le lehetne tesztelni a memóriákat.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: sanyike on 2017.May.07. 21:22:17
A legújabb szerzemény.

Nagyon szép, mindene megvan.
Dobozos :-)
Joy alatt beteg a fólia...


Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Ep128 on 2017.May.08. 00:07:38
Tényleg nagyon szép, gratulálok hozzá! :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tomato77 on 2017.September.20. 18:20:23
Ő ma az enyém lett: :)
[attach=1]
Angol nyelvű masina, táppal, minden egyéb nélkül, korának megfelelő állapotban. Fog kapni egy nagy takarítást, és a joy gumiharangját meg kell pucolni az olajos trutyitól. A billentyűzete meglepően jó, majd belenézek, hogy gyári-e a fólia vagy cserélték-e már. Issue 6 alaplapos, 017867 a gép sorszáma.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: endi on 2017.September.20. 18:23:28
erről jut eszembe, volt itt régen egy tigrian nevű ember, akinek odaadtam 2 EP-t, az egyik az volt amin az orksoft dolgok születtek :) ez már tök rossz állapotban volt, de a sorozatszámára tök kíváncsi lennék
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Tomato77 on 2017.September.20. 20:41:34
Úgy tűnik, hogy a gyári fólia maradt meg jó állapotban. Viszont ilyen bigyót, ami a szóköz billentyűt megvezeti, hogy vízszintesen álljon, zöldben még nem láttam, csak szürkében. Valami de luxe kivitel? :)
[attach=1]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2017.September.21. 11:55:15
EP64-es a zöld. Gondolom maradt raktáron :-) idönként EP128-ban is elöfordul.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2018.March.23. 22:25:50
Nem tudom, hogy ezt mutattam-e már...
Az MTA-ban használt EP-hez kaptam:
Floppy-doboz EP-hez, a monitor alá.
A bal oldali billenőkapcsoló a hátulján lévő 230-at is kapcsolja, szóval megoldja az EP táp kapcsolónélküliségét.
Egy Puskás trafó van benne, és házi gyártmány NYÁK-ok, ami a 12V-ot és az 5V-ot állítja elő.
A floppy drive sajnos nem tudja kezelni a 720-as lemezeket, csak a 360kB-ot (ez egyébként miért lehet?)

Egy MEL-104 floppy drive van benne, nem sok infó van róla a neten, az ebay-en van egy eladó, csak fehérben:
https://www.ebay.com/itm/Asia-Comercial-CO-LTD-5-5-16in-5-25-Floppy-Drive-Fdd-Model-MEL-104-SU-5-/372169371160

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.March.24. 10:59:47
A floppy drive sajnos nem tudja kezelni a 720-as lemezeket, csak a 360kB-ot (ez egyébként miért lehet?)
Leginkább azért, mert 360-as :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2018.March.24. 20:59:48
Leginkább azért, mert 360-as :-)
na jó, de fizikailag ez mit jelent? nem tud olyan finoman lépkedni a fej, hogy lásson 80 sávot, csak 40-et?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.March.24. 22:05:21
na jó, de fizikailag ez mit jelent? nem tud olyan finoman lépkedni a fej, hogy lásson 80 sávot, csak 40-et?
Így van, valamint dupla széles a fej.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.July.20. 12:09:13
Legújabb szerzemény egy nem túl gyakori cartridge doboz :ds_icon_cheesygrin:
[attach=1][attach=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2018.July.20. 13:02:46
Címkézés nélkül... Mi van benne?

------------------

Without label.... What does it have inside?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.July.20. 13:13:09
Címkézés nélkül... Mi van benne?
Csak üres doboz

------------------

Quote
Without label.... What does it have inside?
Just empty case.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: gflorez on 2018.July.20. 13:37:06
Ez megerősíti azt, amit az először bemutatott egységekről tudunk, amelyek egyszerű üres modellek voltak.

--------------------

This reinforces what we know about the first units that were presented, which were simple empty models.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2018.July.20. 13:50:23
Legújabb szerzemény egy nem túl gyakori cartridge doboz :ds_icon_cheesygrin:
Szép. :) Biztos gyári, nem 3d printtel szórakozott valaki? :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.July.20. 13:56:03
Biztos gyári, nem 3d printtel szórakozott valaki? :ds_icon_cheesygrin:
Jó lenne ha már itt tartana a 3D nyomtatás színvonala :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Judge on 2018.July.20. 21:16:49
Legújabb szerzemény egy nem túl gyakori cartridge doboz :ds_icon_cheesygrin:
(Attachment Link) (Attachment Link)

Ha jól sejtem itt az az ELAN felirat a lényeg. Ez a cartridge doboz még ENTERPRISE felirattal is ritka ,hát még így.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.22. 18:17:45
Sziasztok, üdvözlök minden emulált és valódi Enterprise tulajdonost és rajongót.

1-2 éve már figyelemmel kísérem a Enterprise körüli netes megnyilvánulásokat, kivéve a Fészbúkot, amire nem vagyok hajlandó. Olyan 20 év után lehoztam a gépet a padlásról. A döcögős beüzemelés után már kezdek újra belerázódni.

Mindjárt volna is egy kérdésem: Ki felügyeli az http://enterprise.iko.hu/ oldalt? Küldenék a Hardver leltárba sorozatszámot, meg leírást.

Köszönöm.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.November.22. 18:24:54
Sziasztok, üdvözlök minden emulált és valódi Enterprise tulajdonost és rajongót.
Üdv itt!

Quote
Olyan 20 év után lehoztam a gépet a padlásról.
Jól tetted!

Quote
Ki felügyeli az http://enterprise.iko.hu/ oldalt? Küldenék a Hardver leltárba sorozatszámot, meg leírást.
Én.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.22. 18:35:17
Szent Flagregiszter

Első válasz épp a nagy Zozosoft tollából. Hadd köszönjem meg azt a csomó mindent, amit a Z80 halhatatlanságáért és értünk tettetek ti, a "keménymag".
Akkor szedem össze az adatokat és ide küldök neked egy PM-et.

Üdv.: BitHajlító
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.22. 19:33:44
NNa képdet csak ide tudtam csatolni.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.22. 19:34:57
Valamint a vezérgép.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.22. 20:37:04
Sziasztok, bocs a szétszórt posztokért, most tanulom a fórum működését. Tehát két gépem van, a kettőből raktam össze mostanában egy működő konfigot. A 0879, a Vezérgép, az első szerelmem, a fiatalságom, a a a ...., szóval Ő asszem '88-ban robbant be az életembe, a szüleim vették részletre a győri Centrumban. Komolyan programoztam rajta (Basic, Assembly, Turbo Pascal), de csak magamnak. Anno lett hozzá Mészáros Gyula féle EXDOS, 360-as nagyfloppyval. Gyártottam hozzá különféle áramköröket, de ezeket is csak magamnak. Ezt a témát majd később elővezetem, de néhány fontos panelt nem találok, hogy lefotózzam. Csak úgy, a habokba meg nem dicsekszem, hátha nem hiszitek:) Akkoriban, hogy ne kelljen a fóliát ki-be dugdosni, elvágtam a géptetőt a billentős Help sor felett. Ez jól bevált az Eprom cserélgetés érdekében. Sajna a Vezérgép néhány hete fagyogat, főleg az SD kártyával. Pár hónapja jött hozzá 1MB bővítő (by S. Kotek), amit most átraktam a másik (010995) gépbe. Maszekolhattam hozzá egy új foglalatot. Ez a gép elvileg német volt, egy kollégámtól kaptam. A megtört fóliát vki bele akarta a foglalatba forrasztani. Az én új magyar fóliám meg nem érintkezett a gányolt foglalatban, úgyhogy ebben fólia aljzatot cseréltem. Közben jött egy M. Gruszecki féle EXDOS kártya is, mert az MGY EXDOS újabban ütközik az 1MB-vel, bad Ramokat írogat. A panel elég korrodált. Nem lemezeket használok, hanem Gotek SFRM72-FU-DL pendrive floppy konvertert, amit kivezettem egy régi printer átkapcsoló dobozba, és a pendrájvot ide-oda kapcsolgatom a laptop és az EP között. Van EnterMice is, de a legjobb az SD. Egy kapcsolót ábillentek és pár kattogásra, gördítésre ott van az összes egykori program. Ja és egy régi lapos tévével és spanyol scart kábellel nyomom. Szóval eddig jutottam a feltámadással. Ja meg tákoltam egy relés, bontókontaktos kapcsolót a tápvezetékbe, mert én hiányoltam a hideg reset lehetőséget. Ha van időm, akkor Starstrike meg Nebulus, ami akkor se ment, meg most se:(. Meg az 5 éves unokahúgommal toljuk a Turbo Rudit. Tudja, hogy ez a "RÉGI" számítógép.

A távlati terv az, hogy EP+1MB+SD adapter+M. Gruszecki EXDOS, amibe égetek rendszerbővítőket, meg a kapcsolgatós pendrive, meg esetleg turbósítás, de az egyetlen működő gépemre egyenlőre vigyázni akarok.

Természetesen tervben van az elromlott gép és EXDOS kártya javítása is, de krónikus időhiánnyal küzdök.

Üdv.: BitHajlító
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.November.24. 08:06:33
szóval Ő asszem '88-ban robbant be az életembe, a szüleim vették részletre a győri Centrumban.
Ezek szerint igazi "ős" EP-s vagy :-)

Quote
Komolyan programoztam rajta (Basic, Assembly, Turbo Pascal), de csak magamnak.
Megmaradtak ezek a programok?

Quote
Gyártottam hozzá különféle áramköröket, de ezeket is csak magamnak. Ezt a témát majd később elővezetem
Kíváncsi vagyok ezekre!

Quote
Akkoriban, hogy ne kelljen a fóliát ki-be dugdosni, elvágtam a géptetőt a billentős Help sor felett.
Ez önálló ötlet volt, vagy láttad másnál? Esetleg te mutattad másoknak?
Azért kérdezem, mert találkoztam már 3-4 ilyen géppel.

Quote
A 0879, a Vezérgép
Quote
Sajna a Vezérgép néhány hete fagyogat, főleg az SD kártyával. Pár hónapja jött hozzá 1MB bővítő (by S. Kotek), amit most átraktam a másik (010995) gépbe.
Szép korai darab! Írtad, hogy ISSUE4-es, ez 128-asoknál ritka, különlegessége a FLAN cégjelzés.
Az EP64-ek kiadása indult az ISSUE4-el, és a kiszórt hibás alaplapokat később megjavítva visszatették a gyártósorra, így bukkannak fel 128-asokban, véletlenszerű gyáriszámoknál.

Nem tudom mennyire követted korábban az angol fórumot, Bruce az EPNET fejlesztése során botlott bele abba a problémába, hogy nem minden EP alaplap működik ugyanúgy.
Megnéztem én is pár tucatot, és kiderült, hogy tényleg vannak makrancosabb darabok... kicsit-közepesen-nagyon...
Pl, hogy különböző memóriabővítések hibáznak, vagy nem is mennek.
Az igazán makrancos darabok pedig leginkább a korai ISSUE4-es lapok...
Kotek féle RAM-mal még nem néztem (kicsit macerás lett volna vagy 30 gépbe belepróbálni :-D ), de simán el tudom képzelni, hogy ahogy más bővítésekkel, úgy ezzel is hibázzon egy ilyen gép.

Még nem volt időm elmélyedni a problémában, hogy hogyan lehetne egy ilyen lapon javítani :-(

Szóval lehet, hogy nem is elromlott a géped, csak eredendően makrancos, ezért nem bírja az újabb bővítéseket :-(

Amit érdemes lenne kipróbálni:
-Ha Philips fekvő kondikkal szerelt a lap (elég valószínű), akkor azokat kicserélni. Ezekről már kiderült, hogy így 30+ év után száradnak ki rendesen, elveszítve a kapacitásukat.
-Z80 csere. Volt már olyan történet, hogy egy gép nem ment MICROTEAM kártyára rakott új 512K-s SRAM-okkal. Kerestem egy hozzá közel álló másik lapot, azzal is sikerült reprodukálni a dolgot. Végül kiderült, hogy Z80 csere megoldja a problémát.


Quote
mert az MGY EXDOS újabban ütközik az 1MB-vel, bad Ramokat írogat.
Itt tisztázni kéne, hogy valós hibák vannak, vagy csak a sokszor emlegetett fantom bad ram, amit az én gyorstesztem hoz elő (ez van az SD-n is). A fantom hibákat a lebegő adatbusz okozza, felhúzó ellenállás beépítésével megoldható.

Quote
mert én hiányoltam a hideg reset lehetőséget
A gyorstesztemre gondolsz, ami az SD-ben is van?
Nyomd le a C-t resetnél.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.24. 16:52:42
Köszi a javítási tippeket. Valóban FLAN van a panel szélén.

Quote
Megmaradtak ezek a programok?

Egy részük megvan. Jó pár évig voltak a padláson a lemezek, némelyik már nem adta a titkait. Ami pl. tuti működik az a ROMD: eszközöm. A kazettás időkben fejlesztettem. A cél az volt. hogy tetszőleges fileokot (pl. játékot is) EPROM-ból tudjak beolvasni. Abszolút rendszerbővítő, ami a ROM-ba, egymás után írt fileokat kikeresi és betölti. Korlátja a 16k-s file méret.
Ez csak a jéghegy csúcsa. A hardverek kapcsán alapos padláskutatást ígérgetek magamnak évek óta. Majd összeszedem a hw és sw emlékeim.

Quote
Tető elvágás:

Önálló ötlet volt. Akkoriban csak egy "játékos" EP-s haverom volt, más, pláne programozó - forrasztgató EP tulajjal nem tartottam a kapcsolatot. Így kényelmes volt az EPROM csere. Én is rávezettem az A15 -öt, valamint a chip enable jelet kellett a Cartridge felé kivinni, mert egyéb okokból (jajjj, most mennyi mindent le kéne ide írni!!!) kiraktam az alaplapi ROM-ot egy maszek kétfoglalatos Cartridge kártyára (32 kb Eprom+32 kb SRam).

Quote
Hibás alaplap:

Kb. másfél éve helyeztem üzembe a gépet. Először minden működött, mármint a fólia cserét követően. Aztán az 1 MB bővítés is.  Egyszer csak elkezdett fagyogatni. Én is a kondi száradásra gondolok. Most nézem, UNICON az elkó készlet. Ill. tetszik a felhúzóellenállás is. Tehát volt nemrég egy működő (és együttműködő) állapot, csak helyre kell állítanom. Sztem menni fog, decemberben, ha egyszer végre valahára megáll a cég. Az SD a másik gépen kifogástalan. Nem tudok betellni vele :)

Hibás MGY EXDOS: Anno kitbe vettem, én forrasztottam. Jól sikerült, de sajna kispóroltam a csőfoglalatokat, csak 1-2 vacak lemezfoglalatot raktam bele. Már elkezdtem cserélgetni és találtam is egy 74xx-et (nemtom, melyik volt), amivel csíkozik, majd csere után már megy (csak Bad Ram-ot dob). Azt is tapasztaltam még korábban, hogy végig jól megy, de pl. másnap, bekapcsoláskor nem is láncolódik be. Kártya lehúzás-visszadugás után megint jó volt. Szürke-fekete a panel felület. A korrozió tehát nagyon esélyes.

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.24. 17:06:59
Ja és a resetet még az eredeti ROM mellé csináltam. Most egyébként, a képen látható állapotban dánul indul a gép és van óra az állapotsorban. Szóval valszeg át lesz rendezve az új EXDOS FlashROM-ja. Mer'pl. CIRRUS meg nincs is benne. Felháborító !!! :)

Üdv.: BitHajlító
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2018.November.25. 16:00:42
Egy részük megvan. Jó pár évig voltak a padláson a lemezek, némelyik már nem adta a titkait.
PC-n vagy EP-n próbáltad?
Mindenesetre megvannak még a hibásak?

Quote
csak 1-2 vacak lemezfoglalatot raktam bele.

Szerintem itt lesz a hiba, már én is szívtam ilyenekkel. Szerintem a lemez rugózása elgyengül, nem érintkezik rendesen.
Lusta módra javítás: nyomtam bele kereklukú foglalatot, aminek vastagabb a lába mint az IC-nek, így érintkezik. És ebbe bele az IC-t.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2018.November.25. 21:48:30
Kb. '96-ban dobozoltam be az EP-t. Kb. 10-12 éve mentettem az (36/5.25) programozási és egyéb projekt lemezeket PC-n 1.2/5.25 meghajtóval, ami ugye az IBM konvenció szerint sem garantáltan kompatibilis a 360-as meghajtóval. A játék lemezek kellettek az EP utáni XT-hez, egyszerű anyagi okokból, ilyen csóri voltam egykor. A legjobb egy EP-n kivitelezett másolás igazi 360/5.25 meghajtóval, mivel a WD1772 hibatűrőbb, mint a PC, ezt tőled és a guruktól tudom :), de ilyen meg már nincsen nekem.
Ellenben kihámoztam az adatok közül a ROMD: nevű eszközkezelő projektem forráslistáját. A lényege, hogy egy EPROM-ba írt fájlt, vagy több fájlt lehet beolvasni a gépbe, mintha kazettás adat lenne. Pl. egy EPROM-ban még asszem megvan a Paintbox. Anno csak magnóm volt, de EPROM égetőt már barkácsoltam magamnak a cartridge helyére. Szóval akkor még volt realitása egy ROM tárolós perifériának. A 16k-nál nagyobb fájlokat nem tudja. A szöveg végén egy teszt file van. Égetés előtt a kívánt (bármilyen típusú) fájlokat hozzá kell másolni. Én most komoly zavarban lennék, ha újra kéne fordítanom. Kiesett az ASMON rendesen. Szegényes a kommentelés is, akkoriban, gondolom azt képzeltem, majd mindíg tudni fogom, amit akkor tudtam.
Majd azért egyszer rápróbálok. Csak ehhez sok szabadidőt kéne letölteni vhonnan.
NaSzóval ebből azért látszik, mennyire merültem bele egykor.

Ma megkeztem a padláskutatást a maszek készítésű hardverek után. Meglátom mit lehet írásba önteni belőlük és majd jelentkezem itt, ezen a szent helyen.

Üdv.: Bithajlito
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:06:45
Sziasztok géptársak

Kicsit lassabban haladtam a javítással, mint ahogy terveztem, de végül komoly áttörést sikerült elérni. Köszönöm Zozosoftnak a hasznos tanácsokat. Fentebb leírtam a problémámat, miszerint a 00879 sorszámú ISSUE4 FLAN angol alaplapom nem működik a csodálatos, semmihez sem fogható SD adapterrel. Olyant csinált, hogy elsőre működött a :DIR, kicsit később meg formázatlan lemezt, v. olvasási hibát írt, vagy csak az első partíciót látta. A másik EP gépemen nem volt semmi hibajelenség. Arra gondoltam, hogy visszaállítom a gép gyári állapotát egy próbára. Visszaszenvedtem a 64k-s bővítőpanelt, amit a Kotek-féle 1 Mb bővítő miatt csípkedtem ki (kapott új tüskesort) és láss csodát, helyreállt a működés. Mint sok-sok évvel ezelőtt, most is jó hasznát veszem annak, hogy elvágtam a gép tetejét. Bedugott billentyű fóliával is hozzáférhető minden a belsejében.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:07:53
A mi Nagy Mesterünk röviden, de érzéketlenül az arcomba vágta az igazságot, miszerint az én első gépem valószínűleg egy 64k-s gyártási selejt, amit később sóztak el 128k-s gépként. Lásd feljebb az elemzését. Szerencsére Zozosoft ötletet is adott. A Z80 processzor adat lábaira forrasztottam egy csőfoglalat sort, amibe belenyomtam egy 10k Ohmos ellenállás létrát, aminek a közös végét 0 V-ra kötöttem. Így, első nekifutásra megjavult a gép. Már megy az SD az alap 64k alaplappal és az 1 mB memória bővítővel is.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:09:23
Sajnos a Mészáros Gyula-féle EXDOS vezérlő még alszik. Az átforrasztás egyenlőre nem segített. Szeretném megjavítva elrakni, mert igazából nincs használva. Tulajdonképpen a gép bal oldalába dugott fantasztikus SD adapter szinte feleslegessé tesz mindent, ami a gép jobb oldalában valaha előfordult. NaJó, RTC, meg EPROM kártya még releváns (nekem egyik sincs), de az RTC-re van egy ötletem, ami egyenlőre titok. Majd, ha lesz sok időm, kipróbálom.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:17:29
Más. Képzeljétek el, milyen offtopic dolog történt velem. Nagyban kutatok a padláson a régi EP dolgok után, mikor is egy foszladozó nájlon szatyorban egy Sinclair Spectrum 48k (1982) akadt a kezembe. Sokat nyúzhatták, mert két oldalon lekopott a burkolat. Anno "lomis" cuccként került hozzám, feltehetően Ausztriából. Nosza rajta, hálózati adapter gyártás ... Természetesen a billentyű fólia hibás volt és hangszóró se volt benne.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:17:56
Sebaj, fólia és SD adapter, meg Kempston illesztő rendelés. Az SD vmiért nem indult. NaMondom, jól bevásároltam. Kiderült, hogy utolért Sir Clive átka, mert akkoriban olcsó, M1 vonal hibás Z80 procikat is beépítettek egy csomó gépbe, mivel az eredeti konfighoz az a láb nem kellett. Úgyhogy negyvenlábú Z80 CPU csere. Vmi csoda folytán sikerült. Meg még desszertnek pittyegés vezérlő tranyó csere és mini hangszóró beépítés egy halott laptopból. Most helyet szorítok neki az EP mellett. Bosszúból ragasztottam rá egy ENTERPRISE Computers matricát. Majd lesz egy közös fotó.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:21:51
Terveztem 3D-ben és nyomtattam az SD adapternek egy Cartridge házat, amin hozzáférhetőek a memóriakártyák szétcsavarozás nélkül. Az STL fileokat csatoltam, ha valakit esetleg érdekel. A két fül védi a nagyobbik SD kártyát. A kék és piros ledek láthatóságát nemes egyszerűséggel az áttetsző filament anyag biztosítja. Igazából a csavarhely azonnal letört a réteges nyomtatásnak köszönhetően, de nekem összepattintva is megáll. Nyomtatás előtt a szeletelő program (Pl. Cura) kérdez egy méretet, amiből aztán arányosít. A file nevekben a leghosszabb dimenzió van megadva mm-ben.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:22:59
Így néznek ki:
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: BitHajlito on 2019.February.07. 00:38:03
Közben variálgatom az M. Gruszecki-féle EXDOS kártyán lévő ROM tartalmát egy EPROM égetővel. Találtam itthon közel azonos típusú 256 kB-os P28F020 Flash Romokat. Ennek a kártyának más szerepe most nincs is, csak az EPROM tartalom illesztése.
Eddig beégettem a következőket:

EDCW, IVIEW, IPLAY, SNDPLAY, UNCOMPRESS, DL2, DTM, FILE, KEYCH, ASMON, VAR, HP, CYRUS, SDEXT, EXDOS, BASIC

Az IC fele még üres. Nemtom, mit volna még érdemes beleégetni. Úgy látom, ezek idáig nem ütik egymást.

Más. A téli szünetben faragtam távvezérlést egy Walkmanra és sikerült 1-2 régi kazettámat bemásolni. Most vizsgálgatom a fiatal kori Basic műveimet. Ki gondolta volna, hogy én is egy ilyen nosztalgiázós, hüpögős, ködös szemmel a múltba révedő öregember leszek egyszer, hogy újra kazettás betöltés ... ? Nooormáááális kéééérem? Ráadásul turbósitva rögzítettem akkoriban. Ha jól emlékszem, a Turbo_tp nevű rendszerbővítő, meg sok fej tekergetés segített.
 
Volnának kérdéseim:

1. Egyszer nekiültem és sikerült plusszba új partíciókat létrehozni az SD kártyára, most tehát F:-től Q:-ig van 12 db, de vmi marha komplikált folyamattal. Nincs erre esetleg EGY progi (Win10-re), ami egymaga képes ilyen 32 mB-os FAT12 partíciókat generálni?

2. Hogy is lehet elérni, hogy megint a :FILE bővítés induljon bekapcsolás után? Asszem, vmit elkulmináltam az új SD kártyán és csak utána csináltam biztonsági másolatot. Most mindíg be kell pötyögnöm, hogy :FILE

Következnek majd a régi maszek hardvereim, amikkel itt akarok dicsekedni, de egy fontos panelt nem találok sehol se.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2019.February.07. 09:05:13
Visszaszenvedtem a 64k-s bővítőpanelt, amit a Kotek-féle 1 Mb bővítő miatt csípkedtem ki (kapott új tüskesort) és láss csodát, helyreállt a működés.
Erre számítottam :-)

aminek a közös végét 0 V-ra kötöttem.
Én inkább 5V-ra kötném. A nem használt memória címekről FFh szokott jönni, amire néhány program számít is. Spectrumon IM2 megszakítási móddal lehet csak saját megszakítási rutint készíteni. Ezt arra találták ki, hogy különböző perifériáknak saját megszakítási rutinja legyen, ezért a Z80 ilyenkor beolvas egy bájtot a buszról, és az I regiszterrel megadott ugrótáblázatból ennek megfelelően veszi ki a címet. Mivel Spectrumon, EP-n nincsenek ilyen működésű perifériák ezért ez az olvasás megfelel a nem használt memóriacímről olvasásnak. Mivel nincs meghatározva, hogy ilyenkor mi olvasható a buszról, ezért a helyes megoldás az, hogyha a táblázat mind a 256 eleme ugyanaz, így bármi is jön a buszról, a helyes címre fog ugrani a Z80.
EP-re átírt programoknál előfordul, hogy helyhiány vagy lustaság okán részben vagy egészben hiányzik a táblázat. Általában ugyis mindig FFh szokott jönni, minek foglalkozni a többivel? ...gondolta az átíró.
A 0V-ra kötéssel (ami amúgy technikailag éppúgy helyes) azt garantálod, hogy 00h jöjjön a nem használt címekről. Így valószínűleg találnál majd pár programot ami ezen a gépen fagy. 5V-ra kötve az FFh a garantált.

de az RTC-re van egy ötletem, ami egyenlőre titok. Majd, ha lesz sok időm, kipróbálom.
Már gyártás alatt a Rev4-es SD adapter (https://enterpriseforever.com/hardware/sd-card-interface/msg73456/#msg73456) amin már RTC is lesz!

Amúgy ha a Mészáros féle órakártyát építenéd után: ha a ma kapható Dallas "tégla" órachipet használod, abban benne van az elem, illetve az órajel generálás is. Így az eredeti órakártya kb felét ki lehet hagyni, csak a címdekóder rész kell az órachip mellé.

Terveztem 3D-ben és nyomtattam az SD adapternek egy Cartridge házat, amin hozzáférhetőek a memóriakártyák szétcsavarozás nélkül.
Nem kellett volna 0-ról nekiállni, elég lett volna csak letölteni (https://www.thingiverse.com/thing:1003869) :oops:

Ki gondolta volna, hogy én is egy ilyen nosztalgiázós, hüpögős, ködös szemmel a múltba révedő öregember leszek egyszer, hogy újra kazettás betöltés ... ? Nooormáááális kéééérem?
Ezzel nem vagy egyedül, évente párszor én is előveszem a magnót :ds_icon_cheesygrin:
Apropó, az újévi köszöntőmet (https://www.youtube.com/watch?v=qXntH5I1IWk) láttad? :-)

 
Quote
1. Egyszer nekiültem és sikerült plusszba új partíciókat létrehozni az SD kártyára, most tehát F:-től Q:-ig van 12 db, de vmi marha komplikált folyamattal. Nincs erre esetleg EGY progi (Win10-re), ami egymaga képes ilyen 32 mB-os FAT12 partíciókat generálni?
PC-re nemigen tudok, 16 megánál nagyobbat nem akarnak FAT12-re formázni. Anno én FreeDOS-sal csináltam de ott is csak úgy ment, hogy FAT16-ként jöttek létre, és aztán külön FDISK paranccsal át lehetett írni a fájlrendszer típusát.
Pont ezért írtam EP-s FDISK-et (http://ep128.hu/Ep_Util/FDISK.htm) :ds_icon_cheesygrin: Ezzel létrehozod a particiókat, reset, aztán FORMAT-tal megformázod őket.

De most már nem nagyon érdemes FAT12-vel vergődni, már béta tesztelés alatt van az EXDOS 3.0 ami már támogat FAT16-ot!


Quote
2. Hogy is lehet elérni, hogy megint a :FILE bővítés induljon bekapcsolás után? Asszem, vmit elkulmináltam az új SD kártyán és csak utána csináltam biztonsági másolatot. Most mindíg be kell pötyögnöm, hogy :FILE
Tegyél az F:\ -be egy EXDOS.INI fájlt amiben benne van, hogy :FILE
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2019.February.07. 09:58:06
Amúgy ha a Mészáros féle órakártyát építenéd után: ha a ma kapható Dallas "tégla" órachipet használod, abban benne van az elem, illetve az órajel generálás is. Így az eredeti órakártya kb felét ki lehet hagyni, csak a címdekóder rész kell az órachip mellé.

Zozo, pontos típust tudsz mondani?

Egyébként én is RTC megoldáson gondolkodom, jelenleg egy ilyet (https://www.hestore.hu/prod_10038042.html) akarok rákötni, a PIC I2C portjára, az EP pedig a PIC-kel kommunikál.

Persze nem olyan elegáns, mint a Dallas féle közvetlenül a Z80-ra kötve, ez máshogyan elegáns. Az EP-ről elérhető lesz egy I2C port, amire bármit ráköthetsz (jelenlegi állapotában csak 5V kompatibilis dolgokat). Meg persze a PIC-et másra is lehet majd használi (pl. PWM generálás, felhasználható APU-ként stb.).
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2019.February.07. 10:21:09
Zozo, pontos típust tudsz mondani?
Típusszámok időrendben :-)
DS1287/DS1287A (Az eredeti 64 bájtos, MC146818 kompatibilis. Az A végződés jelenti a PC alaplapokon használt CMOS Clear lábat)
DS12887/DS12887A (128 bájtos)
DS12C887/DS12C887A (PC BIOS Y2K hack verzió, 20-t ír a 32h bájtra amikor 2000-be lépünk. (itt tárolja a PC BIOS az évszázadot)
DS12C887+/DS12C887A+ (ROHS)
DS12CR887-5+ (Ez az aktuális, itt az 5 az 5V-os kivitelre utal, mert itt már van 3.3-as is)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Povi on 2019.February.07. 12:25:41
DS12CR887-5+ (Ez az aktuális, itt az 5 az 5V-os kivitelre utal, mert itt már van 3.3-as is)
jó ára van: 3500 HUF!!! :shock:

Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2019.February.07. 14:57:58
jó ára van: 3500 HUF!!! :shock:
Én 5-t vettem 21 euróért (postával) az Ebayről pár éve.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2019.March.23. 20:13:59
Ezt lehet, nem is mutattam még. (videó) (https://www.youtube.com/watch?v=EM5XVIRxK3M) Ilyen volt a konfigom 7 éve. De akkor is már inkább az emulátort használtam.
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Judge on 2019.July.05. 21:55:05
1. Egyszer nekiültem és sikerült plusszba új partíciókat létrehozni az SD kártyára, most tehát F:-től Q:-ig van 12 db, de vmi marha komplikált folyamattal. Nincs erre esetleg EGY progi (Win10-re), ami egymaga képes ilyen 32 mB-os FAT12 partíciókat generálni?

Van bizony...úgy hívják Disk Genius win 10 x64 és simán megcsinálja a 32megás FAT12 particiókat.. Én ezzel csinálom...

[attach=1]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2020.September.11. 21:17:41
Dlagaszagom: :-D
[attach=1]

sorozatszam:
[attach=2]
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2020.September.12. 09:49:03
Dlagaszagom: :-D
Az mit jelent?
Amúgy jó kis gép. Most szerezted?
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: geco on 2020.September.12. 09:53:50
Az mit jelent?
Amúgy jó kis gép. Most szerezted?
Igen, feltoltottem, hogy Zozo leltarjaba bekeruljon ez is :-)
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Judge on 2020.September.12. 10:04:44
Az mit jelent?

A Gyűrűk Urában a Gollam hívja így az Egy Gyűrűt... selypít mert a gyűrű miatt kihullottak a fogai... :smt045
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: Zozosoft on 2020.December.04. 13:25:04
Igen, feltoltottem, hogy Zozo leltarjaba bekeruljon ez is :-)
Köszi!
Title: Re: Milyen EP konfigod van?
Post by: szipucsu on 2020.December.04. 19:30:17
A Gyűrűk Urában a Gollam hívja így az Egy Gyűrűt... selypít mert a gyűrű miatt kihullottak a fogai...
Oké. Szeptember óta most harmadszor is elolvastam ezt, és most végre leesett. Azért még egész fejlődőképes vagyok. Előbb gondoltam arra, hogy a "dlagaszagom" egy orosz szó is lehetne akár, enyhe szerb vagy horvát beütéssel - beütésszel, ahogy a gyűrű mondaná.