Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Kezdő hardver kérdések (Read 17489 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #60 on: 2015.February.11. 08:25:36 »
Kell? :-D
Kell! :-)

Egyébként a hülye Panasonic vagy 20 éven át nevezett minden 1.44-es meghajtóját JU-257-nek, miért nem tudták léptetni a számlálót? :evil:
Ez ha jól tippelem valami jó kis ős darab lehet :-)

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #61 on: 2015.February.11. 14:20:49 »
Kell! :-)

Ok, a tiéd! :-)

Egyébként a hülye Panasonic vagy 20 éven át nevezett minden 1.44-es meghajtóját JU-257-nek, miért nem tudták léptetni a számlálót? :evil:
Ez ha jól tippelem valami jó kis ős darab lehet :-)

Nem mai, az már tuti. A szám ezek szerint nem konkrét típust jelöl, hanem csak a termékcsoport megjelölése. Van benne némi logika; az ügyfélnek nem kellett a megrendelőn semmit módosítani, lehetett az előzőt faxolni újra. :)

Amúgy a tippem jó volt, de nem csak a fej kábele maradt ki (lol...), hanem a léptetőmotor meg a TR00 érzékelő csatlakozója is. (Lol + lol.) Ezeket visszadugva működik szépen, 84 sávos lemezt tudott a FAFO formázni vele.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 35.0 Firefox 35.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #62 on: 2015.February.11. 15:29:55 »

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #63 on: 2015.March.19. 12:21:42 »
Egy kicsit kevés időm volt mostanában foglalkozni a témával, de azért haladok... Amint említettem, volt egy "kis" gondom a CVBS kimenettel, emiatt az első megoldandó feladat egy "használható" S-Video kimenet lett, ami el is készült. Egész jó lett a képe, majd írok erről is, ha eljutok odáig. (Valahogy egyre hosszabb az a "majd írok róla..." lista... :-D )

Az S-Video kimenethez az eredeti kapcsolást pár helyen módosítani kell, ez nem probléma. Van a "kedvenc vezetékünk", ami (ismerős kép...) ez:



Ez a drót a feladat közben éppen útban volt, így megszabadultam tőle, "visszajavítottam" a nyákon a két fólia "elvágását". Ebből a ROMBAY csatlakozónál látható rész:



Amikor ez készült, közben lett egy tippem arra, hogy mi is akart ez az egész vezetékezés lenni. (Ugyan egy kicsit nyakatekert, de ki tudja...)

A "probléma" ugye az, hogy a nyákon meg is van az a fólia, ami azt a két pontot köti össze (CPU 3-as lába, / ROMBAY B7, A13-as cím), amit a vezetékkel utólag összekötöttek, csak ez a fólia két helyen meg van szakítva. Látszólag semmi értelme, azért szakították meg a fóliát, hogy utána külön egy dróttal összekössék a két pontot?

A gép házába az alaplap úgy van beszerelve, hogy nyák csatlakozós "élét" a ház rögzíti, a maradék három oldal meg a ház anyagából kialakított bordákra ül fel. Hogy az egész ne tudjon mozogni, a nyák a "középvonalánál" két csavarral van rögzítve. A csavarok a ház anyagából kialakított "tönkbe" vannak becsavarva. A fenti képen a nyák ~ bal felső sarkán pont az egyik ilyen csavar futata látható, és - meglepetés! - pont az az ominózus fólia megy el mellette bal oldalon, ami "ki van vágva" az áramkörből. Az a "tönk", amibe a csavar megy, annak a széle éppen belecsíphet a fólia szélébe, amin alapesetben lakkozás van, de arra szigetelőként nem lehet hagyatkozni. (A "telibe ónozott" nyákon annyira amúgy sem tapad a lakk, de egyébként sem.) Ezzel eddig még nem is lenne semmi baj, de ha a "tönk" oldalán is van abból a vezető festékből, amivel a zavarszűrést oldották meg, akkor ez így már okozhat zárlatot. Ráadásul elég "mocskos" hiba lehet így, mivel a gép az elején még jól működik, csak később (a mozgolódások után lejött lakkréteg miatt) fog buta hibákat produkálni, ami szétszedve, az asztalon tesztelve elő se fog jönni!

A fenti csavarfurat "alatt" is megy keresztben viszonylag közel egy fólia, de az érzésre (A mérőműszer a szemmértékem...) egy kicsit messzebb van, mint az előző.

Azt esetleg meg lehetne vizsgálni, hogy a "tönk" mennyire szokott befestve lenni azzal a vezető festékkel, az én gépemben nem ér fel a nyákig, emiatt aggódni a visszaalakítás miatt nem fogok. Mindenesetre elég misztikus a dolog. Hogy a fenti okoskodásnak van-e valami köze a valósághoz, az jó kérdés, a tévedés jogát fenntartom! :-D )

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #64 on: 2015.March.19. 12:32:12 »
A gondolatmenettel csak az a baj, hogy az a bizonyos ezüst festés csak a német gépekben található meg az ottani szigorúbb előírások miatt. Viszont a NYÁK vagdosást és drótozást sokkal korábban elkezdték, amikor még csak bevonat nélküli angol gépek készültek.

Egyébként egy S-Video megoldás már volt, ezt építetted meg, vagy sajátot találtál ki?

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #65 on: 2015.March.19. 12:54:09 »
Viszont a NYÁK vagdosást és drótozást sokkal korábban elkezdték, amikor még csak bevonat nélküli angol gépek készültek.

Azért nagyon kíváncsi lennék egy akkori, ottani mérnök véleményére, gondolom nem vagyok vele egyedül. :)

Illetve ez a festegetés ez tuti úgy volt? (Esetleg erről is előkerült valami belső dokumentáció?) Azért kérdezem, mert lehetett ez úgy is, hogy az emi shield be volt gyárilag tervezve, csak az angol verziónál elhagyták költségcsökkentés miatt. Ekkor ez a "hiba" kijöhetett valami korai prototípusnál, utána meg vagdostak ha kellett, ha nem. :)

Egyébként egy S-Video megoldás már volt, ezt építetted meg, vagy sajátot találtál ki?

Az alap az a wiki-n található verzió volt (ami a linkelt topikban az első rajz), de módosítottam rajta bőven. A CVBS verzióval az volt a gondom, hogy túl nagy volt a jelszintje, emiatt itt az lett a "kívánság", hogy minimum csökkenteni tudjam ezeket. Emiatt eléggé sikerült elbonyolítani. (2 tranzisztor van mindkét vonalon...) Egyelőre nincs túltesztelve, az még vissza van, de az eddig látott kép biztató.
« Last Edit: 2015.March.19. 13:25:46 by balagesz »

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #66 on: 2015.March.24. 13:56:22 »
A közelmúltban volt egy kis csend a részemről, de a téma azért folytatódott. Mint említettem, az "eredeti" kábelezésem nagyon nem tetszett, úgyhogy - nem túl nagy lelkesedéssel ugyan, de - szétszedtem az egészet, és nekiálltam újra behuzalozni, csak most a Zozo-féle tipp alapján 80 eres IDE kábelből bontott vezetékekkel. :) Na, ez már egész vállalhatóan néz ki, majd lövök róla képet.

Egyelőre itt is a memóriákkal kezdtem, mert ahhoz szükséges a legtöbb jel, így azzal lehet a legnagyobb vezetékmennyiséget tesztelni. Hatalmas "fejlődés" történt: az újrahuzalozott verziónál már az Advanced RAM Test is hibásnak mond véletlenszerűen különböző lapokat, sőt, most már a 128K-s régebbi SRAM csippel is hibázik. :) Valahol itt állt meg a történet egy kis időre, kellett némi lelkesedés a folytatáshoz. (Az EP nekem hardveresen még mindig "kezdő" téma, de majd csak belejövök... :) )

Első körben végigméricskéltem mindent mindennel, hátha sikerült (újra) valahova valami zárlatot beépítenem. (Az itt használt "kábellel" elég óvatosan kell bánni, hajlamos a forrasztáskor kiolvadni a szigetelésből a drót.) De semmi ilyen nem jött elő. Mivel tudom, hogy az eredetihez képest mit módosítottam, így a gyanú a 74HC245-ös buszmeghajtókra terelődött, lehet hogy még sem lesznek jók a jelszintek miatt ide? Sikerült túrni 74LS245-öt, de csak 3 db-ot. (Ide meg kellene 5...) Mivel az előző állapotban a komplett ExDOS működött, így csak valamelyik felső címvezeték szintje lehet nagyon határon, így azt a 3 tokot cseréltem ki, amik az A14..A21 vonalakat (tehát azokat, amiket a DAVE generál) is hajtják. Az eredmény: a 128K-s SRAM hibátlanul üzemel! :) Az 512K-s továbbra is hibázik... :(

A következő lépésként ki akartam próbálni 74HCT245-tel is az egészet, de azt vennem kell, így addig jegelődött a történet, ameddig el nem jutottam a sarki fűszeresig. Ez tegnap megtörtént, vettem HCT-s meg LS-es verziót is. A tokokat kicseréltem 74HCT245-re, a 128K-s SRAM tökéletesen üzemel! :) Az 512K-s verzió továbbra is hibás... :( (Valahol itt kezdtem el magamban sikítozni. :) )

Mivel itt már előjött a "modern SRAM"-os téma, ezért kicseréltem a gépben a Z80-at próbából. (Az rendben van, hogy egy 8MHz-es CMOS Z80 "talál" 256K "hibás" RAM-ot a gépben úgy, hogy semmi bővítő nincs a géphez csatlakoztatva? Az EXOS hogyan dönti el, hogy egy adott területen van RAM csak rossz, vagy nincs semmi?) A Z80 alá beforrasztottam egy precíziós foglalatot, hogy lehessen cserélgetni. Így sajnos túl magasan lesz a Z80 teteje, nem lehet normálisan rácsukni a házat. Majd szedhetem ki... :( Tesztelni jó ez így is, de a CPU csere nem hatotta meg a történetet, ugyanúgy hibázik az 512K-s SRAM. Eh...

A végén mérgemben kicseréltem a 74HCT245-öket 74LS245-ökre, most már sikerült mind az 5-öt. Ééés... Hibátlannak tűnik vele az 512K-s SRAM is! :-D Agyon nem lett próbálgatva egyelőre, de jó pár alkalommal végigfuttattam az Advanced Test-et, sose mondott hibás lapot. Cserébe az LS-es tokok "fogyasztanak" jól, a stab-IC sajnos eléggé forrósodik, a jelenleg alatta levő bord(ácsk)a túl kicsi hozzá.

A hibázós állapotban az Advanced Test viszont egy érdekes tippet adott. Az történik, hogy lefut az "alap" tesztelés a mindenféle feltöltésekkel, ekkor kidob pár lapot hibásnak. Viszont a Testing Refresh fázis utáni ellenőrzéskor szintén talál pár lapot, ami megsérült. Ebből arra következtetnék, hogy a teszt alatt maga a memóriaírás művelet nem sikerül, mintha más címre írna oda, mint ahova kellene, ez meg ha már tesztelt lapra sikerül, akkor elrontja az azon levő mintát.

Szóval mi is derült ki konkrétan? Természetesen semmi. Kelleni fog majd egy jókora méricskélés, de itt valami összetett probléma áll a háttérben, az tuti.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #67 on: 2015.March.24. 14:23:01 »
Az rendben van, hogy egy 8MHz-es CMOS Z80 "talál" 256K "hibás" RAM-ot a gépben úgy, hogy semmi bővítő nincs a géphez csatlakoztatva?
Igen, gyakran előfordul. Mivel nincs felhúzó ellenállás az adatbuszon, ezért ott csak elvileg van FFh. A CMOS procik érzékenyebbek a dologra, ill turbó estén (bármilyen procival) is megnő az esélye a dolognak. A megoldás: felhúzó ellenállatokat :-) rakni az alaplapra.

Quote
Az EXOS hogyan dönti el, hogy egy adott területen van RAM csak rossz, vagy nincs semmi?
Az eredeti az beír egy bájtot (a ROM első bájtját), és ha sikerült, akkor kezdi el tesztelni mint RAM.
Az én tesztem kiolvassa a tartalmát, invertáltját beírja, majd összehasonlítja a mostanit az előzőleg kiolvasottal. Ha eltérés van, akkor neki áll tesztelni.
Így akkor is észreveszi, hogy RAM, ha teljesen halott egy vagy több IC.
Igaz, hogy a lebegő busz okozza ezeket a fantom hibás szegmenseket, viszont szándékosan nem raktam bele érzékenység csökkentést, mivel jó értesülni a lebegő busz problémáról!
Egy csomó játék lefagyhat ilyen gépen, ami nem teljes IM2 táblával dolgozik.

Quote
Viszont a Testing Refresh fázis utáni ellenőrzéskor szintén talál pár lapot, ami megsérült. Ebből arra következtetnék, hogy a teszt alatt maga a memóriaírás művelet nem sikerül, mintha más címre írna oda, mint ahova kellene, ez meg ha már tesztelt lapra sikerül, akkor elrontja az azon levő mintát.
Ez nagyon érdekes! Ott elsőként be lesz írva a minden szegmensre személyre szabott véletlen minta, majd visszaellenőrizve. Itt már nincs több írás. A várakozás esetén ugyanaz a minta lesz még egyszer visszaellenőrizve.
Én arra tudok gondolni, hogy az egyes címvezetékek nem egyszerre állnak be, ettől hol ide-hol oda címez az SRAM. Esetleg ki kéne próbálni, hogy valami késleltetést rakni a SRAM engedélyező jelére, hogy már akkor kezdjen dolgozni, amikor minden cím biztosan beállt.

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #68 on: 2015.March.24. 21:54:28 »
A CMOS procik érzékenyebbek a dologra, ill turbó estén (bármilyen procival) is megnő az esélye a dolognak. A megoldás: felhúzó ellenállatokat :-) rakni az alaplapra.

Sejtettem hogy valami ilyesmi lesz. (Meg örülök, hogy nem a talált Z80 hibás, ezen felül leginkább NMOS 6MHz-es verziókat találtam első körben.) A CPU alól a foglalatot kiszedtem, és beforrasztottam a 8MHz-es CMOS Z80-at helyette. Illetve beforraltam egy 10K-s ellenálláshálót az adatbuszra felfele húzni. A hibás lap jelzés el is tűnt a (pár) nem kiépített helyen.

Ez nagyon érdekes! Ott elsőként be lesz írva a minden szegmensre személyre szabott véletlen minta, majd visszaellenőrizve. Itt már nincs több írás. A várakozás esetén ugyanaz a minta lesz még egyszer visszaellenőrizve.

Erre gondoltam én is! :) Mondjuk leellenőrzi a - teszem azt - $91-es szegmenst, az jó. A "személyre szabott" Random Fill ugye ott marad. Utána jön a $90, az abbani irkálás meg belerondít a $91-esbe. (A címben 1 bit az eltérés, de ezt nem "figyeltem" meg, csak tipp...) A Refresh Test után meg hibásnak látja a $91-es lapot, holott a benne levő mintát a következő lap tesztelése rontotta el.

Én arra tudok gondolni, hogy az egyes címvezetékek nem egyszerre állnak be, ettől hol ide-hol oda címez az SRAM. Esetleg ki kéne próbálni, hogy valami késleltetést rakni a SRAM engedélyező jelére, hogy már akkor kezdjen dolgozni, amikor minden cím biztosan beállt.

Ilyesmi utólag nekem is eszembe jutott, csináltam is egy tesztet. Eddig az SRAM úgy volt vezérelve, hogy a CPU _RD jele ment a RAM _OE-re, a _WR jel meg a _WE lábra. A RAM _CS jele meg akkor lett aktív, ha a CPU _MREQ jele aktív, illetve a kívánt címtartomány van kiválasztva. A _CS vezérlését módosítottam úgy, hogy most már az _RD vagy a _WR aktív állapota is kell az _MREQ meg a megfelelő címtartomány mellett. (A beíráskor az SRAM _CS jele így már "egész rövid", később is jön a címek beállásához képest, meg rövidebb ideig is tart. Mondjuk nem kéne hogy számítson...) A végeredmény: mintha kevesebbet hibázna. :) De hibázik. Viszont egy olyan alkalmat se sikerült elcsípni, hogy az előzőleg letesztelt bankba belerondítson. (A Testing Refresh utáni visszaellenőrzésnél már nem nőtt a hibásnak jelölt lapok száma.) Ezt most nem tudom, hogy az SRAM engedélyezés módosítása, vagy a CPU csere számlájára írjam, de úgy sejtem, hogy jó helyen kapirgálok, de ehhez kelleni fog egy oszcilloszkóp.

Viszont visszapakolva a 74LS245-öket, már jó ideje tesztelem, azzal egyáltalán nem hibázik. :) Úgyhogy egyelőre marad ez a felállás, a "hőközponttal" meg kezdek majd valamit.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #69 on: 2015.March.24. 22:08:06 »
beforrasztottam a 8MHz-es CMOS Z80-at
Ezt majd azért kipróbálod, hogy bírja-e a 10MHz-et? :-) Végülis ha a sima A-k (Zilog gyártmányúak) bírni szokták a 7.12-t... :-D

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #70 on: 2015.March.24. 22:28:36 »
Ezt majd azért kipróbálod, hogy bírja-e a 10MHz-et? :-) Végülis ha a sima A-k (Zilog gyártmányúak) bírni szokták a 7.12-t... :-D

Ha eljutok odáig, akkor természetesen! ;)

Amúgy ez is Zilog (a többi "talált" egy része Sharp Z80A/B, van egy GoldStar Z80B, meg pár Zilog féle Z80B, mind NMOS), 9148-as dátumkóddal, szóval ez se fiatal. De ezen az órajelen szinte csak a környezete melegíti, ami azért tetszik!

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13517
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #71 on: 2015.March.28. 19:32:11 »
Érdemes belenézni a most előkerült leírásokba.
Pl konkrétan le van írva ez:
11945-0

A busz bővítőre meg ALS-eket írnak. Esetleg manapság AHCT-t megpróbálni?

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3496
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #72 on: 2015.March.28. 20:00:56 »
Érdemes belenézni a most előkerült leírásokba.
Pl konkrétan le van írva ez:
(Attachment Link)

A busz bővítőre meg ALS-eket írnak. Esetleg manapság AHCT-t megpróbálni?

En annira orulnek, ha valaha is felfognam, a pontos kulonbseget ezek kozott, a HC vs HCT megvan, na de a tobbi ... Most hirtelen guglival rakaresve, pl ebben is emlitenek "parat", koztuk olyanokat is, amirol meg eletemben nem is hallottam (pl GTL, ALB, TVC ...): http://www.ti.com/lit/sg/sdyu001aa/sdyu001aa.pdf

Offline balagesz

  • EP user
  • *
  • Posts: 265
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 31.0 Firefox 31.0
    • View Profile
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #73 on: 2015.March.28. 22:33:45 »
Forrasztgattam kicsit, összeállt az ExDOS rész is, működik rendesen! Ígértem róla képeket, íme:

A bővítés maga, túl sok változás nincs az eddig látottakhoz képest, csak némi táp átkerült erre az oldalra, na meg a HC-s tokok zöme cserélve lett. Emiatt megnőtt a fogyasztás, ami miatt a stabilizátor szépen fűt... Erre még nincs megoldásom, de majd később lesz ez érdekes amúgy is.



Mindez az izgalmasabb oldaláról, hátulról. Ez azért nekem is tetszik nagyjából, ezt már meg merem :-D mutatni:



Valamint egy "tájkép" még eléggé szétrobbantott állapotban:



A kóceráj stabilan működik, mind a +512K RAM-mal egyetemben, szóval ez a része siker.

Érdemes belenézni a most előkerült leírásokba.
Pl konkrétan le van írva ez:
(Attachment Link)

Ez a szöveg viszont érdekes... Csak nem azt csinálták, hogy a Z80 _MREQ jelének aktívnak kell lennie ahhoz, hogy a DAVE kirakja a számított címrészt? Az a 80nSec eléggé soknak tűnik. Meg kellene ezt komolyabban vizsgálni!

A busz bővítőre meg ALS-eket írnak. Esetleg manapság AHCT-t megpróbálni?

Lehet, de - ha jól rémlik - az ALS "csak" gyorsabb a sima LS-nél. Az én esetemben a címek lassabb beállását bőven ellensúlyozza a logika egyszerűsítése (jóval kevesebb "szinten" megy keresztül a jelek zöme). Ami igazán zavar, hogy HCT-vel miért nem jó? Ha kicserélem CSAK az adatbuszon levő meghajtót HCT-s verzióra, az 512K-s SRAM egyből hibázik. A 128K-s tok viszont továbbra is jó. A sebességekről meg annyit, hogy az 512K-s az 55nSec-es, a 128K-s meg 70-es. :) Valahogy nem áll nekem ez fejben össze.

En annira orulnek, ha valaha is felfognam, a pontos kulonbseget ezek kozott, a HC vs HCT megvan, na de a tobbi ... Most hirtelen guglival rakaresve, pl ebben is emlitenek "parat", koztuk olyanokat is, amirol meg eletemben nem is hallottam (pl GTL, ALB, TVC ...): http://www.ti.com/lit/sg/sdyu001aa/sdyu001aa.pdf

:) Igazából az adatlapokat kell sűrűn nézegetni. Mindenféle jelszintek meg sebességek lesznek mások leginkább.

Nade, hogy továbbra is legyen érdekesség... Az S-Video kimenetem nagyjából jónak néz ki:



Végre látszanak kb. normálisan a 80 karakteres módban levő betűk! :) Viszont azért van egy kisebb gond, amivel nem sikerült mit kezdenem:



Az volt az elképzelés, hogy csinálok egy fehér keretet, majd az S-Video elektronikámba épített potmétert addig csavargatom, ameddig a keret fényereje eléri a maximumot és tovább már nem nő. Valahol annál egy kicsit visszább pont jó lesz. Az ötlet ott bukott meg, hogy egyrészt a bemeneten levő AGC megszívat, másrészt a képen látható "kanyart" nem igazán befolyásolja. Csak azt nem értem, mitől kerül az oda. Erre valami tipp? (Ha nem ennyire világos a keret, akkor mintha nem jelentkezne, de tesztelendő a dolog.)

Aztán van egy másik érdekességem is:



Ez az Interlace Demo 3 első lemezének első képe. Érzésem szerint ennek nem egészen így kéne kinézni. Vagy igen? Esetleg az én gépembe is hibás a NICK? Jó lenne ha nem ez lenne a helyzet... :) Ez a "lilaság" több képen is megfigyelhető, de a nagy részük azért teljesen normális. Vagy ez az S-Video kimenet miatt van esetleg? RGB-n még nem volt alkalmam megnézni. (Először is csinálnom kellene hozzá kábelt. :( )

Offline Ep128

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1664
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
  • Browser:
  • Firefox 36.0 Firefox 36.0
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Kezdő hardver kérdések
« Reply #74 on: 2015.March.28. 23:00:12 »
Szerintem a lilaság is, meg az ív is megjavul RGB -n! ;-)
Emléxem, anno horror, miket próbálkoztunk, hogy ilyen-olyan kütyükön jó képet kapjunk, de kizárólag a "mezei" (koax) Tv, vagy az RGB kép lett tökéletes!