Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Topic started by: Tutus on 2020.July.01. 16:13:37

Title: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.July.01. 16:13:37
Sziasztok!
Nyitunk egy új topikot, hogy a lehető legjobban tudjunk tájékoztatni a Symbiface3-ról, annak jelenlegi állapotáról és jövőbeli funkcióiról.
Ez a gflorez által ugyanilyen címmel nyitott angol nyelvű topic fordítása lesz.
Köszönjük!
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: gflorez on 2020.July.01. 16:57:49
Igen, nagyszerű ötlet!
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.July.02. 09:30:44
Az első kérdés, amely felmerülhet az új SF3 tulajdonosok számára:

Hogyan frissíthetem az SF3 kártyám szoftverét a legutolsó verzióra?

Mint az összes fejlesztés, így az SF3 még mindig folyamatban van, lesz néhány átmeneti tesztfrissítés, majd a végleges, tesztelt frissítés. Csak a végleges frissítéseket fogom ide helyezni az Enterprise Forever oldalra, és elmagyarázom, mi változott ezekben. Általában néhány javítás vagy kiegészítés a Arm processzor kódjához.

Minden SF3 kártya DFU-kábellel rendelkezik, egy speciális vezetékkel, mindkét végén egy USB-csatlakozóval:

(https://enterpriseforever.com/index.php?action=dlattach;topic=1812.0;attach=24984;image)

Ne tartsd a fiók alján! nagyon gyakran szükséged lesz rá! Új és fantasztikus funkciók feltárására.

Az SF3 frissítésének ideális módja egy Windows PC-hez való csatlakoztatás, de néhány felhasználó frissítést tudott végezni Apple vagy Linux számítógépeken.

Először csak a Windows módját írom le.

Először töltsd le (https://www.st.com/en/development-tools/stsw-stm32080.html) és telepítsd a kapcsolódó DfuSeDemo programot. Hozz létre egy új könyvtárat, ahol a DFU frissítési fájljait tárolja. Töltsd le az utolsó DFU frissítést, és ott tárold.

Ha az SF3 le van választva az Enterprise-ról, változtasd meg a rajta lévő DFU kapcsolót felső helyzetbe.

(https://enterpriseforever.com/index.php?action=dlattach;topic=1812.0;attach=24986;image)

Ezután csatlakoztasd a DFU-kábel egyik végét a számítógéphez, a másik végét az SF3 "FAT32" USB-portjához (a Wifi-antenna jobb oldalán és az OLED képernyő felett):

A PC ezután felismeri az új hardvert és telepíti az illesztőprogramját.

Nyisd meg a DfuSeDemo programot:

(https://enterpriseforever.com/index.php?action=dlattach;topic=1812.0;attach=24988;image)

Ha a középső lista ki van töltve a képen látható módon, akkor az SF3 felismerésre került és a frissítési zóna beolvasásra került. Ha fehér színű marad, próbáld meg eltávolítani és újra csatlakoztatni a DFu kábelt a számítógéphez.

Most csak a két piros jelöléssel ellátott gombot kell használnia. Először válaszd a "Kiválaszt" lehetőséget, és válaszd ki a korábban letöltött és egy speciális könyvtárban tárolt DFU fájlt.

Ha elkészült, akkor a két négyzet melletti kis négyzet most úgy fog megjelenni, mint a "00 ST ...", és a "Frissítés" gomb most kiemelve látszik.

Kattints a "Frissítés" gombra, egy figyelmeztető ablak jelenik meg, de kattints az "Igen" gombra. Az egyik zöld sáv alján látható a frissítés folyamata, a végén pedig a "Cél 00: frissítés sikeres!" felirat jelenik meg.

Most kattinthatsz a "Kilépés" gombra a programból való kilépéshez.

Szinte minden frissítésnél mindez megtörténik, az SF3 készen áll arra, hogy újra csatlakozzon az Enterprise-hoz az adapterrel. Ne felejtsd el a DFU kapcsolót lefelé helyezni.

De bizonyos körülmények között a CPLD chip firmware-jét módosítani kell. Be vannak építve az egyes számítógépek főbb adaptációi, tehát minden frissítés kritikus jelentőségű.

Előfordulhat, hogy a felhasználónak át kell programoznia az SF3-at, hogy azt más számítógépek családjában, a CPC, az MSX, a PCW vagy más gépeken használja.

Ezután a DFU frissítése után, és még akkor is, ha az SF3 csatlakoztatva van a számítógéphez, mozgasd a DFU kapcsolót lefelé állásba, és nyomd meg az SF3 Reset gombját, a kártya bal oldalán.

Az OLED képernyőn röviden megjelenik a telepített célszámítógép DFU frissítése, esetünkben "EP", a számítógép által biztosított tényleges feszültség, majd a "Missing Z80 upd".

Mostantól csak akkor folytasd, ha a legfrissebb DFU frissítés ajánlott.

Most nyomd meg az OLED képernyő alatti középső gombot, és a CPLD egy belső fájllal frissül a DFU-n.

A képernyőn az "UPDATE" felirat és a "READY" készen áll. Most az SF3 kihúzható a számítógépről, és az adapterrel újra csatlakoztatható az Enterprise-ra.
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Ep128 on 2020.July.02. 23:56:47
Ez így tök jó leírva, köszi! :-)
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.July.03. 21:14:51
A következő kérdés az SF3-ról az alábbi lehet:

Hogyan kezdjem el használni az SF3 kártyámat Enterprise gépemen?

Ha a csomag megérkezett a címedre és kibontod, két kártyát találsz benne: az SF3-at és az adaptert (olyan adaptert melyet választottál a kettő közül, önálló vagy Slot adapter).

Az SF3-at elsősorban a CPC számítógéphez fejlesztették ki, ezért örökölte ezt a számunkra furcsa csatlakozót, de néhány lábat átprogramoztak Enterprise csatlakozókra, tehát logikájánál fogva ez már nem egy CPC-csatlakozó, csak az alakja. Vannak SF3 adapterek az MSX-hez és a PCW-hez tervezve. Amint az első kérdésben rámutattam, az SF3 CPLD-jén tárolódik minden interfész program. Soha ne próbálj egy EP-re programozott SF3-at más számítógépre csatlakoztatni, előbb be kell programozni az új gazdagépre egy DFU + CPLD frissítéssel, az első kérdésben ismertetett módon.

A kapott EP SF3-nak van egy extra vezetéke, amely a CPC-csatlakozó 1. lábára van forrasztva. Erre azért van szükség, mert Hans a fejlesztés során változtatott a szabadon programozható lábakon. Hans talál majd erre a problémára megoldást, de addig az EP SF3 nem csatlakoztatható a többi számítógép családhoz.

Kétféle módon lehet a SymbiFace3-at az Enterprise-hoz csatlakoztatni, mindkettő tökéletes működést kínál.

Hans az önálló adaptert egy kézzel készített prototípus alapján tervezte, amit csak tesztekre küldtem, de az SF3-at csak a bővítő csatlakozón fogadja el, például az EXDOS-t nem. Gond? Azt hiszem, nem, mert valójában inkább az SD kártyát használjuk, mint a floppy lemezeket. De az SF3 ígérete lesz, hogy a régen álmodott “All in one Enterprise-bővítés" lesz. Úgy gondolom, hogy hamarosan ez lesz a legjobb megoldás egy olyan felhasználó számára, aki soha nem fejlesztette a számítógépét.

De ha a felhasználónak már vannak klasszikus bővítései, akkor jobban szüksége van az SF3 bővítőhely-adapterre (ezt Wilco barátom tervezte nekem), amelyet egy buszbővítőhöz kell csatlakoztatni. Később részletesen elmagyarázom ennek az adapternek a működését.

Mindkét megközelítés jól van integrálva hardveresen az Enterprise-on, így nem ütköznek más eszközökkel. Egy kivétel a Spectrum Hardware emulátor, amely ugyanazt a 40-4Fh címtartományt használja, így nem csatlakoztatható az SF3-mal közösen. Zozo megígérte, hogy hamarosan javít a Spectrum emulátor kártyán.

Győződj meg arról, hogy az Enterprise ki van-e kapcsolva.

Csatlakoztasd az SF3 adaptert az Enterprise bővítőporthoz, vagy a Busz bővítőhöz, ha van ilyen.

Az önálló adapteren az SF3 a felhasználó felé néz:

(https://enterpriseforever.com/hardware/symbiface3-is-near-your-enterprise/?action=dlattach;attach=24767;image)

míg a Slot adapternél a számítógép felé néz:

(https://enterpriseforever.com/hardware/symbiface3-is-near-your-enterprise/?action=dlattach;attach=24769;image)

Mindig ellenőrizd, hogy az SF3 kártya megfelelően van-e csatlakoztatva.

Csatlakoztasd szorosan és párhuzamosan a két csatlakozót, mind az 50 érintkezőt egyszerre, hogy az SF3 pontosan illeszkedjen.

Ha ki kell húznod az SF3 adaptert, húzd óvatosan a csatlakozó mindkét oldaláról, miközben lassan mozgasd kezeddel. De előfordulhat, hogy meghajlítunk néhány érintkezőt a csatlakozó egyik oldalán. Ekkor éles hegyével vezesd a csatlakozók pontját a helyükre, igazítva a többi sorhoz. Tedd ezt, mielőtt megpróbálod újra csatlakoztatni az SF3 adaptert.

Az SF3 slot adapter a jelenlegi formájában maga az adapter egy lapos kábelhez van csatlakoztatva. Eljutottam ehhez a megközelítéshez, miközben megmértem az SF3 + adaptert, láttam, hogy nagyon magas. Aztán úgy döntöttem, hogy maximálisan lecsökkentem a magasságát.

(https://enterpriseforever.com/hardware/symbiface3-is-near-your-enterprise/?action=dlattach;attach=24757;image)

A gyakorlat bebizonyította, hogy a buszbővítőn az SF3 csatlakoztatására a legjobb nyílás a legelső. Azt javaslom, hogy kösd az SF3-at az adapterkártyához egy hajgumival, és a kártya nagyon stabil lesz. Ezenkívül kerüld el, ha lehetséges, a 7805 szabályozó hűtőborda tüskéit.

Kérjük, várj, ha már bekapcsoltad a számítógépet. Nagyon közel vagyunk. :)

Szükséged lesz egy apa / apa sztereo hang jack kábelre hogy az SF3-mal majd zenét hallgass. Az adapterek IN jack alapcsatlakozóval vannak ellátva, a másik vége pedig a zöld Jack aljzathoz vezet. Nincs szükség többre a hanghoz, mivel az Enterprise tökéletesen keveri a Dave belső hangját a bejövő SF3 hanggal.

Szükség van egy tartalék micro SD kártyára és egy USB Pen Drive-ra az SF3 fájlok tárolásához. Az elsőre a System SF3 fájlokat menti, míg a Pen Drive-ra a médiafájlokat.

Mindkettő kapacitása ne haladja meg a 4 GB-ot, mert a szokásos FAT16 rendszerre kell formáznunk, és ez a határ. Csak 1 nagy partíciót használj.

Még várj ... A rendszerindítás után az SF3 megkeresi az SD-kártyán a rendszerfájljainak legfontosabb fájljait, az "SF3_EP.INI" fájlt, amelyben néhány fontos konfigurációt tárol. Más SF3 számítógépek hasonló fájlokkal rendelkeznek, "SF3_CPC.INI", "SF3_MSX.INI" vagy "SF3_PCW.INI" néven. Ilyen módon ugyanaz az SD kártya több számítógépen is használható, anélkül, hogy az INI fájlt szerkeszteni kellene.

Kis türelmet kérek, hamarosan folytatom az .INI fájl ismertetésével :)
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: gflorez on 2020.July.03. 21:18:21
Sajnálom, Tutus ... javítottam és hozzáadtam egy szöveget. Most befejeztem.

-----

Sorry Tutus... I have fixed and added some text. I have finished now.
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.July.03. 21:46:27
Sajnálom, Tutus ... javítottam és hozzáadtam egy szöveget. Most befejeztem.
-----
Sorry Tutus... I have fixed and added some text. I have finished now.
Semmi gond, tudlak követni.
Javítottam én is :)
No problem, I can follow you.
I improved it too :)
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.August.03. 21:24:37
Ha valaki azt mondja nekem 1985-ben, hogy az Enterprise gépen 2020-ban chatelek majd egy Szerb felhasználóval, akkor nyilván elküldtem volna a francba :D
Ráadásul ő, Teo írta SF3-ra ezt a Chat programot. A fantaszikus az egészben, hogy ő éppen CPC előtt ült én pedig egy EP 128 előtt!!! :D

És még az SF3 programok, driverek fejlesztésének a kezdetén járunk!

Ez a kártya fantasztikus!
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: geco on 2020.August.04. 08:30:58
Bocs, egy kis korrekció:
Teopl Szerbiából származik :)

A pendrive lehet fat32-es, és nem találkoztunk méret korlátozással, a 32GB-s pendrive is teljesen jól funkcionált.
EP+SF3 kombó bekapcsolása után ne ijedjen meg senki, amikor kb 10 másodpercig a fekete kép, és azon futó fehér csíkok jelennek meg a képernyőn, teljesen normális, amíg az SF3 inicializálja magát, nem hagyja a számítógépet elindulni.
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: szipucsu on 2020.August.04. 09:42:30
Enterprise gépen 2020-ban chatelek
Jobb is lehet, mint pl. a Facebook messenger. Az egy csomó procit zabál, megjelennek reklámok, stb. Enterprise forever!
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: ergoGnomik on 2020.August.04. 09:57:37
Ha valaki azt mondja neked '85-ben hogy chatelsz, akkor nem értetted volna mit beszél.
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.August.04. 11:30:48
Ha valaki azt mondja neked '85-ben hogy chatelsz, akkor nem értetted volna mit beszél.
Jogos (ebbe a bejegyzésem után én is belegondoltam...), még csak sokkal utána PC-n volt BBS :)
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.August.04. 11:36:13
Bocs, egy kis korrekció:
Teopl Szerbiából származik :)
Bakker, elnézést, javítottam :)
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: gflorez on 2020.August.04. 12:01:45
Érdekes volt tudni, hogy kinek volt SF3 Oroszországban...

-----

I was intrigued to know who had SF3 in Russia....

-----

Estaba intrigado por saber quien tenía SF3 en Rusia....
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2020.August.04. 14:50:16
Érdekes volt tudni, hogy kinek volt SF3 Oroszországban...
Serbia, sorry...
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: TMTLOGIC on 2020.August.04. 17:38:56
Chat is done via TMTNET.
A communication system specially made for small systems.
Compare it with RS232 with an address addition.

Each user gives a UserId of 1..63
This UserId is available from me.

Example you are user 33.
And send the letter A to me (address 3)

(Without TX RX handler)

OUT 76.3 ... set address
OUT 77.65 ... send data


I see:


Blue RX WIFI LED lights up.

PRINT INP (76) AND 63 (address minus TX RX bits)

33

PRINT INP (77)

65
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Trefe on 2020.November.25. 18:08:59
Mivel még csak most kezdtem el beüzemelni az SF3 kártyámat, szívesen olvastam volna tovább ezt a topikot, csak hirtelen véget ért... :???:
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: gflorez on 2020.November.25. 21:16:57
Ha kétségei vannak, ne habozzon, kérdezzen tőlem.

----

If you have any doubt, don't hesitate to ask me.
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Trefe on 2020.November.27. 12:36:13
Köszönöm, bár megoldódott... :oops:   Elfelejtettem a CPLD update-ot. :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
Post by: Tutus on 2022.June.23. 09:24:12
Hans, az SF3 kártya alkotója kérdezi tőlem SLACK-en, hogy ki hogyan van megelégedve az SF3 kártyával, mik a tapasztalatok.

Kicsit érdekes, hogy tudomásom szerint 15-20 ember rendelt ilyet és ehhez képest talán 3 emberről tudok aki használja!

Várjuk a válaszokat, hogy érdemes-e Hans-nak majd Enterprise-ra is elkészítenie az RSF3 kártyát (mely az SF3 továbbfejlesztett változata).