Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EXDOS (Read 46474 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #30 on: 2009.December.17. 20:39:29 »
És miért nem írod bele az inibe a j után az EPDOS-t is?

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3871
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 Microsoft Internet Explorer 7.0
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #31 on: 2009.December.17. 20:46:12 »

hat mer amator vok ... :)

beirtam, nem kell extra billentyut nyomni, csak sima space- t, tok gyorsan bejon az epdos, egybol az exdos.ini -ben bekapcsolt drive- ot listazza ... csucsszuper.

mindenkiraly. :)

ennel ma csak akkor lesz kiralyabb ha az elso winyo particiorol fut majd az exdos.ini, es floppy nem kell hozza egyaltalan, mert azert a floppy accesnek is van ideje, mig forgatja, ilyenek ...

es a basic egyebkent miert ilyen lassu ? nem emlekszem en ugy, hogy ilyen lassu lett volna ...

Z80 System

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.5.6 Firefox 3.5.6
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #32 on: 2009.December.17. 20:49:21 »
ennel ma csak akkor lesz kiralyabb ha az elso winyo particiorol fut majd az exdos.ini, es floppy nem kell hozza egyaltalan
Következõ IDE ROM-ban benne lesz!

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3871
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 Microsoft Internet Explorer 7.0
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #33 on: 2009.December.17. 20:57:19 »
rosszul gondolom hogy

:clkoff

parancs ki kene kapcsolja a status orat ?

mer nem kapcsolja ...

azt mondja hogy nem definialt parancs a clkoff


Z80 System

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3871
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7 Windows 7
  • Browser:
  • Microsoft Internet Explorer 7.0 Microsoft Internet Explorer 7.0
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #34 on: 2009.December.17. 21:10:33 »

megtalaltam! Zozotools :toff :doff rules !

:clkoff az valami epdos hardware- es ize ... tenyleg... ilyen epdos kartya van meg valakonek, valahol ? hany lehet belole ?

Z80 System

Offline Tuby128

  • EP lover
  • *
  • Posts: 923
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.15 Firefox 3.6.15
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #35 on: 2011.March.07. 21:57:02 »
Arra gondoltam, hogy veszek 6000-ért egy WD IC-t és csinálok magamnak egy EXDOS vezérlõt.
Néztem ezt a kapcsolási rajzot:
http://enterprise.8bit.hu/hardware/picture/exdos.jpg
És az a kérdés merült fel bennem, hogy ha ez a kapcsolási rajza akkor hol található az EXDOS epromja?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.14 Firefox 3.6.14
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #36 on: 2011.March.07. 22:10:29 »
És az a kérdés merült fel bennem, hogy ha ez a kapcsolási rajza akkor hol található az EXDOS epromja?
Bal felsõ sarokban, U2 :-)

Offline Tuby128

  • EP lover
  • *
  • Posts: 923
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.15 Firefox 3.6.15
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #37 on: 2011.March.07. 22:28:12 »
Köszönöm, tényleg az, észre sem vettem. Mekkora az EXDOS ROM-ja?

Olvasom az EXDOS leírást, és nem igazán akar kialakulni a kép bennem, hogy a kontroller hogyan is vezérli a meghajtót.
 Egész pontosan maga a meghajtó vezérlése homályos. Elindítom a motort, felpörög a lemez. Honnan tudom, hogy honnan kell kezdeni az írást? Van valami egyezményes jel, amit ha leolvasok a floppyról, akkor tudom, hogy ott van a 0.szektor? Ha van akkor mi az? Ezt felül lehet írni véletlenül?
Honnan tudom mikor kell a következõ sávra ugrani? Itt ugye nem koncentrikus, hanem körkörös a sáv, tehát apró ugrásokkal megyek a következõre?

 A WD kontrollernek vannak regiszterei amikben kiválasztom a sávot a szektort, és õ visszaadja az adatokat?
 Mennyi adat van egy szektorban?
 A WD-nek mennyi memóriája van? Úgyértem ha utasítom valaminek a kiolvasására, akkor leolvassa azt a byte-ot a lemezrõl, elteszi egy átmeneti helyre, majd a Z80 gondolom megkapja. Kérdés: A következõ adathoz újra olvasnia kell a lemezrõl, vagy ezt még a memóriájából (regisztereibõl) szolgálja ki, hogy ne kelljen lépten nyomon a lemezhez nyúlni?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.15 Firefox 3.6.15
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #38 on: 2011.March.08. 09:56:23 »
Most te EXDOS-t akarsz építeni, vagy WD-t? :-)
Nagyrészt olyat kérdezel, amit a WD csinál.
Ajánlott olvasmány: WD177x leírás

Röviden: a sáv elejét jelzi az index luk által generált index jel. Innentõl egy folyamatos bit folyam van amíg meg nem érkezik a következõ Index jel. Szabvány szerinti esetben 50000 bit, azaz 6250 bájt van egy sávon. De ez mind nem használható fel tárolásra, kellenek különbözõ szinkronizásiós területek, valamint ki kell alakítani a szektorfejléceket is, plusz kellenek üres területek (GAP) a szektor fejléc és a szektor adat terület, valamint a szektor vége és a következõ fejléc elõtt.
A motort automatikusan kapcsolgatja, a parancsokban azt tudjuk megadni, hogy várjon-e a felpörgésre, vagy se.
Fejléptetésnél tudunk alaphelyzetbe állítani (TRACK00 jeladó alapján), egyet be/ki léptetni, valamint adott sávra pozicionálni, ekkor a track regiszter tartalma alapján számolja ki, hogy mennyit kell léptetni a kivánt sávra.
Olvasáskor megadjuk melyik sáv, oldal, szektor, elkezdi olvasni a lemezt, és a szektor azonosítók tartalmát összehasonlítja a kért értékekkel. Ha meg van akkor elkezdi beolvasni a mögötte lévõ adatterületet, amikor egy bájt meg van jelzi, hogy az adat kiolvasható az adat regiszterbõl.
Ha ezt nem teszi meg idõben a gép, akkor a következõ bájt felülírja, az elõzõ pedig elveszik. Ezt észleli a WD, és adatvesztés hibát állít be.

A megadott sáv, szektor szám bármilyen érték lehet, csak annyi a lényeg, hogy tartozzon hozzá ugyanilyen értékkel felírt szektorfejléc az adott helyen. Magyarán lehet az, hogy elmész a 30. sávra és ott beolvasod a 90. sáv 85. szektorát, amely valójában fizikailag a 30. sáv 1. szektora. Ez másolásvédelemnél használatos dolog :-)

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 616
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 2.0.0.9 Firefox 2.0.0.9
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #39 on: 2011.March.08. 18:58:07 »
Bele épithetnél ehgy hardveres kapcsolot ami DD/HD lemezeket kölönböztetmeg ilyenkor átkapcsolna 8MHz->16MHz igaz ezt normál gép nem tudja használni de ha turbozod a gépet akkor normálsan lehet használni a HD-s lemezeket.
volt valami WD turbó  8-10 sektor helyet ~13 lehetett vele irni sávonként.
Én kettöt kettöt kombináltam.

Offline Tuby128

  • EP lover
  • *
  • Posts: 923
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #40 on: 2011.March.09. 09:01:24 »
Örülök, hogy ha mûködni fog a cucc. Elõször csak mûködjön.
Normál PC 3,5-ös meghajtóval fog mûködni az exdos?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.15 Firefox 3.6.15
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #41 on: 2011.March.09. 09:28:53 »
Normál PC 3,5-ös meghajtóval fog mûködni az exdos?
Igen, de alapból B: lesz, hacsak nem olyan régi, hogy van még rajta jumper.
De a saját kártyádon eleve tervezheted PC-s bekötéshez, és akkor nem kell jumperrelhetõ meghajtó.

Offline Tuby128

  • EP lover
  • *
  • Posts: 923
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #42 on: 2011.March.09. 09:50:52 »
Ha már tervezem, akkor meg tudom csinálni, hogy mind a négy meghajtót tudjam PC-s floppymeghajtóval használni? Nem gyakorlatban, csak elméletben kérdezem.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13406
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.15 Firefox 3.6.15
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXDOS
« Reply #43 on: 2011.March.09. 10:03:27 »
Ha már tervezem, akkor meg tudom csinálni, hogy mind a négy meghajtót tudjam PC-s floppymeghajtóval használni? Nem gyakorlatban, csak elméletben kérdezem.
Elméletben igen, de vagy egy nagyon spéci kábelt csinálsz hozzá, vagy két csatlakozót raksz a kártyára, mind kettõt PC-s bekötéssel, egyikre az A: B: jelek mennek, másikra C: D:

Offline Tuby128

  • EP lover
  • *
  • Posts: 923
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.13 Firefox 3.6.13
    • View Profile
Re: EXDOS
« Reply #44 on: 2011.March.09. 10:05:21 »
A commodore 1541-es meghajtó jó az EP-hez?