Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EPSON SD-600 meghajtó? (Read 1086 times)

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #15 on: 2021.March.12. 13:09:09 »
Valahol biztos le van ez írva, de nem találom. Hogyan tudok magnóról lemezre másolni? Sima BASIC-ből mennie kellene, nem?
Az EXDOS könyvben azt írják:

:COPY TAPE:DISK-2:TAPEFILE

Ez nekem nem működik, bárhogy próbálom.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13963
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #16 on: 2021.March.12. 13:17:32 »
Hogyan tudok magnóról lemezre másolni?
Erre vannak a másolóprogramok :-)

Quote
Sima BASIC-ből mennie kellene, nem?
Ha nagyon mazohista az ember :lol:

Quote
Az EXDOS könyvben azt írják:

:COPY TAPE:DISK-2:TAPEFILE

Ez így komplett baromság... minimum egy szóköz hiányzik.
De ha egy meghajtód van, nem is a másodikra kéne másolni :)

:COPY TAPE: A:TAPEFILE
Így már jó, aztán megnézed mit írt ki a status sorban a magnókezelő fájlnévnek, és jöhet:
:REN TAPEFILE EZVOLTANEVE

Ezért célszerűbb pl EPDOS-ban másolni (LOAD menüpont), az kiszedi a status sorból a nevet és felkinálja fájlnévnek.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #17 on: 2021.March.12. 13:55:37 »
Erre vannak a másolóprogramok :-)
Jó, persze azt tudom, de most csak egy alap gép van itt kéznél és csak úgy tudok betölteni bármit ha PC-ről rácsipogtatom magnóbetöltéssel :-)
Gondoltam rámásolom a drvtest-et egy lemezre, hogy megspórolva a magnóról töltögetést, a jumper tesztelést kicsit optimalizáljam.

Quote
Ez így komplett baromság... minimum egy szóköz hiányzik.
Igen, az nekem is feltünt, raktam szóközt is és próbáltam A:-val is.

Quote
De ha egy meghajtód van, nem is a másodikra kéne másolni :)
Jaja, még erre is rájöttem :-)

Quote
:COPY TAPE: A:TAPEFILE
Hm, mintha ezt a kombinációt is próbáltam volna és nem ment. Most megpróbáltam újra és megy. Lehet elírtam valamit. Lehet lemaradt az elejéről a kettőspont akkor.
Köszi! Anno DOS-oztam sokat, ismerősök ezek a parancsok.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #18 on: 2021.March.12. 14:05:28 »
Lehet találtam egy bugot a drvtest-ben. Ha beírom hogy ":format" akkor megjelenik a kérdés, hogy tényleg törlök-e mindent, aztán lefagy a gép.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #19 on: 2021.March.12. 14:29:22 »
Még egy talány: az egyik lemezt sima formattal nem tudtam leformázni, data errort adott a végén. Megpróbáltam EPDOS 1.7-tel és leformázta.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #20 on: 2021.March.12. 15:29:38 »
Jelentem már az Enterprise Copy-val másolgatok. Ez tökéletes nekem, mert van benne Backup funkció ami magnóról másol lemezre folyamatosan.
Sajnos a TAPir nem érzékeli a gép által kiadott távvezérlőjelet, így minden file után kézzel meg kell állítani és újra elindítani, miután a másolóprogram rámásolta a lemezre.
A magnó távvezérlőjelet hogyan lehet PC-n érzékelni minél kevesebb extra hw nélkül? Az csak egy relé, tehát a két kimenetet csak összekapcsolja? Valahogy a mikrofon bemenetet kellene használni erre.
Játszok a gondolattal, hogy meg kellene csinálni a távvezérlés érzékelést a TAPir-ba :-)

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 9023
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #21 on: 2021.March.12. 16:02:44 »
A magnó távvezérlőjelet hogyan lehet PC-n érzékelni minél kevesebb extra hw nélkül? Az csak egy relé, tehát a két kimenetet csak összekapcsolja? Valahogy a mikrofon bemenetet kellene használni erre.
Játszok a gondolattal, hogy meg kellene csinálni a távvezérlés érzékelést a TAPir-ba :-)
A távvezérlő kisebb jack dugó, mint a másik, de csere után biztos lehet a mikrofonbemenethez csatlakoztatni, és valami jelet biztos küld, amikor "kattan a relé".
Nem tudom, vannak-e olyan PC-s programok, melyek a mikrofonjelet érzékelik és arra reagálva hajtanak végre parancsokat. Vagy ilyenhez forrás van-e.
Vagy még talán az USB-re is mehetne a "távvezérlés". Nem tudom, onnan egyszerűbb-e érzékelni, értelmezni. Vagy a billentyűzettel kötni össze a távvezérlőt, és olyan lenne, mintha távvezérléskor megnyomnánk egy billentyűt, és a TAPir ezt a billentyűt értelmezné pause-nak.
100 SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
110 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
120 SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Dr.OG

  • EP user
  • *
  • Posts: 401
  • Country: hu
  • dr.
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 86.0.4240.110 Chrome 86.0.4240.110
    • View Profile
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #22 on: 2021.March.12. 16:54:00 »
Még egy talány: az egyik lemezt sima formattal nem tudtam leformázni, data errort adott a végén. Megpróbáltam EPDOS 1.7-tel és leformázta.

Én formázáshoz mindig a Zozosoft-féle Fast Format-ot (FAFO) használom, annál jobb szerintem nincs...
ÉN ekelek, TE keregsz, Ő gyeleg,
MI ákolunk, TI vornyáztok, ŐK lendeznek.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #23 on: 2021.March.12. 17:27:04 »
Én formázáshoz mindig a Zozosoft-féle Fast Format-ot (FAFO) használom, annál jobb szerintem nincs...
Azt még nem próbáltam, de megnézek majd mindent. Második gyerekkor :-)
Akkor ez a meghajtó ami nekem van csak 800kb-t tud? Vagy ha állítgatok rajta akkor tudná az 1.2MB-t is?

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #24 on: 2021.March.12. 18:26:42 »
Még egy kezdő kérdés: van nekem egy SD kártyám is, amin szintén van EXDOS. Ha egyszerre rakom be ezt a gépbe az EXDOS kártyával, akkor mi fog történni? Fogom tudni használni az SD kártyát HD-ként és a lemezmeghajtót is egyszerre?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13963
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #25 on: 2021.March.12. 18:43:57 »
Fogom tudni használni az SD kártyát HD-ként és a lemezmeghajtót is egyszerre?
Igen.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 89.0.4389.82 Chrome 89.0.4389.82
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #26 on: 2021.March.12. 19:02:20 »
Igen.
Szuper!
Már több mint egy éve meg van az SD kártya, akkor csináltam is egy kártyát hozzá és benne is hagytam, hogy majd legközelebb csak előveszem és megy.
Most elővettem és nem látja a kártyát. PC-n sem látszik. Elég jól szétoffoltam a saját topikomat.

Offline Dr.OG

  • EP user
  • *
  • Posts: 401
  • Country: hu
  • dr.
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 86.0.4240.110 Chrome 86.0.4240.110
    • View Profile
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #27 on: 2021.March.12. 21:00:41 »
Akkor ez a meghajtó ami nekem van csak 800kb-t tud? Vagy ha állítgatok rajta akkor tudná az 1.2MB-t is?
DD-s lemezzel, 300 rpm-mel 990kB az elvi maximum (90 sávot feltételezve, 11 szektorral sávonként). 13+ sávhoz magasabb fordulatszám, HD-s lemez és turbósított gép kell...
ÉN ekelek, TE keregsz, Ő gyeleg,
MI ákolunk, TI vornyáztok, ŐK lendeznek.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13963
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #28 on: 2021.March.12. 21:18:01 »
Akkor ez a meghajtó ami nekem van csak 800kb-t tud? Vagy ha állítgatok rajta akkor tudná az 1.2MB-t is?
HD-hez Turbo EXDOS és turbósított gép kéne.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2587
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #29 on: 2021.March.12. 22:15:47 »
HD-hez Turbo EXDOS és turbósított gép kéne.

Ok, köszi!