Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EPSON SD-600 meghajtó? (Read 2122 times)

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 89.0.4389.82 Chrome 89.0.4389.82
    • View Profile
    • Enterprise Forever
EPSON SD-600 meghajtó?
« on: 2021.March.11. 18:04:00 »
Történelmi a mai nap, ugyanis ma próbáltam először igazi gépen, igazi lemezmeghajtót használni ;-)
Egyelőre még csak a próbálkozásnál járok. Az EXDOS kártya a spanyol fajta, a meghajtó típusa a tárgyban szerepel. Próbáltam néhány régi PC-s lemezt formázni, de egyik sem sikerült. Valamit csinál velük, zakatol, de aztán mindig kiír valami hibát és utána a dir azt írja, hogy nincs leformázva. DD-s lemezzel és HD-sel is próbáltam.
Egyiknél sector not found, másiknál data error.
Tudtok erről a meghajtóról valamit? Neten egyik helyen azt olvastam, hogy 360KB-s, másik helyen 1.2MB-snek írják. Van rajta pár jumper is. Lehet Enterprise-on tesztelni a meghajtót, lemez nélkül? Az sem biztos, hogy a meghajtó működik rendesen, bár gondolom ha a formázás végigmegy, akkor komoly baja nem lehet.
Ránézésre jó és mozgolódik is szépen, világít a led amikor kell, a hangulatot jól adja ;-)


Offline Tutus

  • EP lover
  • *
  • Posts: 595
  • Country: hu
  • OS:
  • Mac OS X 10.15 Mac OS X 10.15
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • Enterpress News
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #1 on: 2021.March.11. 18:23:53 »
Lehet Enterprise-on tesztelni a meghajtót, lemez nélkül?
Igen, lehet, a drvtest programmal. Innen tudod letölteni.


Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14083
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #2 on: 2021.March.11. 19:21:46 »
Tippem szerint 360-as fordulatszámon (1.2-es mód) próbálod a meghajtót. Elkezdődik a formázás, hiszen sikerül valamit írnia a lemezre, de aztán a második fázisban, amikor visszaellenőriz kiakad, hiszen a gyorsabb fordulatszám miatt a sáv végén lévő szektorok már nem lettek felírva.
Az említett drvtest-tel tudod ellenőrizni a fordulatszámot. Aztán már csak a jó jumpert kell megtalálni a 300-as rpm-hez.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 89.0.4389.82 Chrome 89.0.4389.82
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #3 on: 2021.March.11. 20:43:28 »
Köszönöm, szuper program! Lefuttattam a tesztet, azt hittem szétesik közben a meghajtó, de nem! :-) A teszt szerint DD-s meghajtó és nem írt ki hibát.
A spin-up teszt viszont azt írja, hogy "index pulse stuck high". A fordulatszámot hogy tudom megnézni? Az az R betű, nem? Ha elindítom, kiírja hogy Initial Restore cmd=05 és nem megy tovább.

Ill. mi a különbség a sima és az x-szel kezdődő drvtest.com között? A simát próbáltam.

Offline Dr.OG

  • EP user
  • *
  • Posts: 475
  • Country: hu
  • dr.
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 89.0.4389.82 Chrome 89.0.4389.82
    • View Profile
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #4 on: 2021.March.12. 05:41:41 »
...Aztán már csak a jó jumpert kell megtalálni a 300-as rpm-hez.
Ezen az orosz honlapon találsz segítséget (többek közt) a fenti FDD jumpereléséhez:

https://forum.maxiol.com/index.php?showtopic=4770

Azt írják, hogy kétféle verzió is létezik ezen drive-ból, a jumperelésük is eltérő némileg. Az ott talált képeket feltöltöm ide is, hogy meglegyen, hátha kell még valakinek:
ÉN ekelek, TE keregsz, Ő gyeleg,
MI ákolunk, TI vornyáztok, ŐK lendeznek.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14083
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #5 on: 2021.March.12. 09:42:23 »
A spin-up teszt viszont azt írja, hogy "index pulse stuck high". A fordulatszámot hogy tudom megnézni? Az az R betű, nem? Ha elindítom, kiírja hogy Initial Restore cmd=05 és nem megy tovább.
Ha nem jó az index jel, akkor fordulatot sem tud mérni. (Index jeleket számolja)

Quote
Ill. mi a különbség a sima és az x-szel kezdődő drvtest.com között? A simát próbáltam.
X-es az emulátorhoz van.

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #6 on: 2021.March.12. 09:55:22 »
Köszönöm a segítséget! Nálam pont fordítva voltak a jelölt jumperek. Beállítottam úgy ahogy a képen volt és így sikerült a formázás:


Hihetetlen, hogy ezeket az ősrégi PC-s lemezeket be tudtam olvasni Enterprise-szal:

« Last Edit: 2021.March.12. 11:28:43 by MrPrise, Reason: typo javítása »

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #7 on: 2021.March.12. 10:08:20 »
Ha nem jó az index jel, akkor fordulatot sem tud mérni. (Index jeleket számolja)
Ja, hogy ehhez kell berakni lemezt is. Ill. úgy látom meg kell várni amíg leáll a motor, különben kiírja pirossal, hogy not home.
Így azt írja, hogy 300rpm.

A spinup eredménye ez:

Code: [Select]
520ms to start spin-up
720ms to 300rpm
No /RDY
Motor did not turn off
272-300rpm max (10 ticks)

Ez a No /RDY és a Motor did not turn off jót vagy rosszat jelent?

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #8 on: 2021.March.12. 10:25:03 »
Most látom a képeken, hogy nekem az SS2-nél is van jumper ahol DA, HL és RA van. DA-n van ott egy jumper. Az mi lehet vajon?

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 2120
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 88.0.4324.190 Chrome 88.0.4324.190
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #9 on: 2021.March.12. 10:30:58 »
Ezen az orosz honlapon találsz segítséget (többek közt) a fenti FDD jumpereléséhez:
Hű, ehhez még kell 12V is?! :shock:
Akkor ez nem egy mai darab :-)
*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14083
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #10 on: 2021.March.12. 10:44:43 »
Hű, ehhez még kell 12V is?! :shock:
Akkor ez nem egy mai darab :-)
Minden 5.25-öshöz kell. Az újabb (úgy kb 33 évesnél fiatalabb :-) ) 3.5"-esekhez nem kell, korai 3.5"-esekhez is kellett.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14083
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 86.0 Firefox 86.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #11 on: 2021.March.12. 10:51:06 »
Ez a No /RDY
Ez inkább tájékoztató adat, az EXDOS remekül el van a Ready jel nélkül is. (Sok más retró gép viszont igényli, ott macerásabb a meghajtó keresés, vagy kiegészítő elektronika kell a Ready generálásához.)

Quote
és a Motor did not turn off jót vagy rosszat jelent?
Ha amúgy idővel leáll a motor, akkor nem gond.

AT-nál bevezette az IBM, hogy minden meghajtónak külön motor vezérlő jele van. Ennek mellékhatása az lett, hogy két meghajtós COPY-nál pár másodpercenként (mivel max 64K blokkokat használt az MS-DOS) mindig meg kellett várni míg a másik meghajtó felpörög.
Ennek megoldására a meghajtó gyártók hardveres késleltetést raktak a meghajtóba, a MOTOR ON jel megszűnte után is még pár másodpercig bekapcsolva marad a motor.
Na ez a plusz késleltetés tud kijönni itt a teszten.

Offline BruceTanner

  • EP lover
  • *
  • Posts: 567
  • Country: gb
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #12 on: 2021.March.12. 11:04:30 »
Hihetetlen, hogy ezeket az ősrégi PC-s lemezeket be tudtam olvasni Enterprise-szal:
:smt041
« Last Edit: 2021.March.12. 11:29:11 by MrPrise, Reason: Fixed typo in quote »

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #13 on: 2021.March.12. 11:41:54 »
Hű, ehhez még kell 12V is?! :shock:
Igen, kell neki. Kalandoztam egy kicsit az elektronika világában is, ugyanis a tápot én csináltam neki (kis túlzással ;-)).
Vettem egy 12V-os tápegységet és egy feszültségcsökkentő modult, amivel a 12V-ból csinálok 5V-ot, beraktam egy kis dobozba, találtam a fiók mélyén egy PC-s floppy tápkábelt, azt rákötöttem és voila. Egy ehhez szükséges rendes táp összerakása gondolom rutinfeladat minden elektronikai szakinak, de aki hozzám hasonlóan a LED-ek villogtatásánál jár az elektronikában, annak így könnyebb lehet.
Ez a feszültségcsökkentő modul: https://www.hestore.hu/prod_10038725.html
Ez pedig a táp: https://www.hestore.hu/prod_10035814.html

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2589
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 91.0.4438.0 Chrome 91.0.4438.0
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: EPSON SD-600 meghajtó?
« Reply #14 on: 2021.March.12. 12:50:51 »
Ez majdnem olyan mint az enyém:
http://ftp.epson.com/desktop/SD800.TXT
Megpróbálom a jumpereket állítgatni ez alapján.