Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: CoProcessor (Read 27034 times)

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13523
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #135 on: 2014.September.30. 20:53:39 »
Quote from: lgb
Biztos, hogy nincs vmi 8 bites kornyezetben egyszeruen hasznalhato FPU?
Én semmit nem találtam.
12V nem olyan gond, manapság pár dollárért lehet kapni kész 12V Step-Up modult.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3496
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #136 on: 2014.September.30. 21:00:39 »
Quote from: Zozosoft
Én semmit nem találtam.
12V nem olyan gond, manapság pár dollárért lehet kapni kész 12V Step-Up modult.

Igazabol nem is a 12V zavar feltetlen, de mondjuk a fogyasztasa is jelentos lehet. Viszont hiaba almodok CMOS verziorol ...

Online Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1874
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 29.0 Firefox 29.0
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: CoProcessor
« Reply #137 on: 2014.September.30. 22:50:51 »
Arra én is kíváncsi leszek, milyen lesz igazi APU-val, azért is írtam kérdőjeleket egy csomó helyre (pl. a PI helyére), mert nem tudom, az igazi "vas" milyen eredményt kell, hogy adjon.

Meg hogy vajon lesznek-e olyan kerekítési hibák, mint az emulációban (pl. gyök kettő a négyzeten nem kettő (0x02 0x80 0x00 0x00), hanem egy kicsit alatta (0x01 0xff 0xff 0xff), vagy pl. amik a SIN és COS függvények esetén előjönnek... :-)

Az is érdekes, hogy log(125)/log(5)-re pontosan kijön a 3, de ln(125)/ln(5)-re már nem...

Na és igen, az is kérdés, vajon a hibás argumentumok esetén (pl. negatív szám gyöke) mi lesz a TOS-ban. Az ilyen helyekre "xx xx xx xx"-t írtam, mint "expected" eredmény.

Hogy van-e más koproci... Én is csak az Intelről tudok, de az egy az egyben ugyanaz, mint az AMD, szóval nem játszik... Az Am9512 (ami már IEEE-574 komp.) nem is kapható... Legalábbis ebay-en és aliexpress-en sincs eladó, miközben Am9511 rengeteg van (ami reméljük, nem fake...).

Más rendelésem Kínából ma érkezett, ez alapján legkésőbb a jövő hétre várható, hogy megérkezik a koproci... :-)
*** Speicherplatz zu klein

Online Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1874
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.124 Chrome 37.0.2062.124
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: CoProcessor
« Reply #138 on: 2014.October.01. 18:41:19 »
első sebességteszt (csak emulátoron), Pascal-ban
sin(1) kiszámolása 2000x  koproci nélkül kb. 11.5 mp
sin(1) kiszámolása 2000x koprocival (web emu) kb. 2.2 mp

egyelőre nem sok, kb. 5x sebesség növekedés
bár az is igaz, itt most van 2000 konvertálás is APU float és Pascal float formátum között, bár arányaiban nem tudom, mennyit nyom a latba, de az ENTERPRESS szerinti 50x gyorsulástól még messze vagyunk... :mrgreen:
*** Speicherplatz zu klein

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3496
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #139 on: 2014.October.01. 23:32:43 »
Quote from: Povi
bár az is igaz, itt most van 2000 konvertálás is APU float és Pascal float formátum között, bár arányaiban nem tudom, mennyit nyom a latba, de az ENTERPRESS szerinti 50x gyorsulástól még messze vagyunk... :mrgreen:

Az ugye atlag volt ott is, illetve, ott az IS-BASIC-hez hasonlitottak, aminek a szamabrazolasa erdekes BCD alapu, es lassabb is emiatt (bar human szempontbol neha jobb - marmint a szamabrazolas es a vele kapott ponotsabb embereknek ismerosebb ertekek, nem a lassusag a jobb persze). Ha most pascal nativ szamitas vs APU, akkor a sebessegek aranya talan nem lesz olyan jo mar mint IS-BASIC vs APU eseten mertek ... Azert is lenne jo egy sajat FPU (almodozzunk), ahol van IS-BASIC altal hasznalt formatum, es igy egyszeru is lesz az atiras, meg gyorsabb is lesz :D Ok, most megyek, es beveszem a gyogyszerem :)

Masreszt a kerdeses cikkben a szinuszra pont 24-szeres szorzot adtak csak, nem 50-szerest az APU javara (igaz ez is tobb, amit te mertel). Az ott levo tablazat szerint amugy SQRT-nel durva a kulonbseg :)
« Last Edit: 2014.October.06. 13:09:38 by lgb »

Online Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1874
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: CoProcessor
« Reply #140 on: 2014.October.08. 08:28:54 »
Na, tegnap egyébként megjött a koproci is, de összeraktam, és nem működik...

Persze lehet, hogy én rontottam el valamit, de az is igaz, hogy néha az exdos-kártyát se látja a gép. Szóval akár kontakt hiba is lehet, osszciloszkóp kéne szerintem a rendes hibaelemzéshez.

Viszont gyanús, hogy hamis chip lehet, mert a tetején tűéles felirattal van az AMD logó és a megírás, míg a chip alján teljesen más technikával készült, elmosódott PHILIPPINES felirat olvasható. Nem hinném, hogy ugyanazon  a gyárban két különböző technológiával vittek volna feliratot egy IC tokra. Meg persze azt is jó lenne kideríteni, vajon az AMD-nek volt-e IC gyára a Fülöp-szigeteken a 80-as években... :-)

Majd rakok föl fotót.

A következő terv viszont a PSP lesz, PIC MCU-val.
*** Speicherplatz zu klein

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3926
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.124 Chrome 37.0.2062.124
    • View Profile
Re: CoProcessor
« Reply #141 on: 2014.October.08. 08:45:46 »
Mi az a PSP ?
Z80 System

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13523
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #142 on: 2014.October.08. 09:10:25 »
Quote from: Povi
osszciloszkóp kéne szerintem a rendes hibaelemzéshez.
Egy TTL szonda is sokat segíthet, pl a port műveletekre generálódik select jel?
Ha nézed a portokat bármi olvasható? Úgy alapvetően csak a Pascallal nézted, vagy gépi kódban próbálva? Hiszen lehet, hogy az előre megtippelt kód nem működik a valódin :oops: Időzítés, stb gondok...

Quote
Viszont gyanús, hogy hamis chip lehet, mert a tetején tűéles felirattal van az AMD logó és a megírás
Ez mondjuk annyira nem lep meg, Kína...
Viszont attól még lehet valódi chip, csak mondjuk nem 3MHz-es, hanem kevesebb...
Milyen órajelen nézted?

Quote
AMD-nek volt-e IC gyára a Fülöp-szigeteken a 80-as években... :-)
Szerintem tuti volt, akkoriban mindenkinek ott volt gyára, Zilognak is :-)

Online Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1874
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: CoProcessor
« Reply #143 on: 2014.October.08. 09:13:30 »
Quote from: Z80System
Mi az a PSP ?
Parallel Slave Port mode.
Az a lényeg, hogy a PIC gond nélkül illeszthető a Z80 adatbuszához, és a PIC-ben lévő programtól függ, hogy mit kezdjen a Z80-tól kapott adatokkal. Pl., hogy kiküldje az SPI, vagy I2C portra az adott bájtot... :-)
*** Speicherplatz zu klein

Online Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1874
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 35.0.1916.153 Chrome 35.0.1916.153
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: CoProcessor
« Reply #144 on: 2014.October.08. 09:17:45 »
Quote from: Zozosoft
Egy TTL szonda is sokat segíthet, pl a port műveletekre generálódik select jel?
Ha nézed a portokat bármi olvasható? Úgy alapvetően csak a Pascallal nézted, vagy gépi kódban próbálva? Hiszen lehet, hogy az előre megtippelt kód nem működik a valódin :oops: Időzítés, stb gondok...
Ez mondjuk annyira nem lep meg, Kína...
Viszont attól még lehet valódi chip, csak mondjuk nem 3MHz-es, hanem kevesebb...
Milyen órajelen nézted?
Szerintem tuti volt, akkoriban mindenkinek ott volt gyára, Zilognak is :-)
Órajel: az IC elvileg 3 MHz-es, 2 MHz-cel hajtottam meg (persze itt jó lenne a szkóp, vagy egy freki mérő, megnézni, hogy egyáltalán kap-e órajelet).
Végignéztem BASIC-ből az összes portot (hátha a címdekódolót kötöttem rosszul), de mindenhol 255 jött.
A próba egyébként annyi volt, hogy kiküldtem a parancsportra egy PUPI parancsot (Push PI), és visszaolvastam az adatportot.

arra gondoltam, hogy ki kéne próbálni, hogy a buszmeghajtóra LED-eket kötni, és megnézni, hogy a port irás működik-e. Ez vajon jó ötlet a tesztelésre?
*** Speicherplatz zu klein

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13523
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #145 on: 2014.October.08. 09:37:02 »
Quote from: Povi
arra gondoltam, hogy ki kéne próbálni, hogy a buszmeghajtóra LED-eket kötni, és megnézni, hogy a port irás működik-e. Ez vajon jó ötlet a tesztelésre?
Erre való a TTL szonda, csak odaérinted a hegyét, és látod, hogy 0,1, vagy változó.
TTL Proba, Logic Probe, TTL teszter, Logikai teszter, ilyesmi neveken keresd, vehetsz készen, csináld magad kitben, vagy találsz rajzot, és megcsinálod magad.
Nekem ilyen van, már több mint 20 éve:
11054-0

Az fontos, hogy TTL-t tudjon, nekünk EP-hez az kell.

Ha mondjuk egy címkiválasztójelről van szó, akkor azt látni, hogy alapból piros, azaz 1, majd az IN/OUT hatására felvillan a sárga.

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3926
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.124 Chrome 37.0.2062.124
    • View Profile
Re: CoProcessor
« Reply #146 on: 2014.October.08. 09:43:13 »
Quote
Az a lényeg, hogy a PIC gond nélkül illeszthető a Z80 adatbuszához,

Mert most nem gond nélkül van ?


Quote
és a PIC-ben lévő programtól függ, hogy mit kezdjen a Z80-tól kapott adatokkal. Pl., hogy kiküldje az SPI, vagy I2C portra az adott bájtot... 

De ez most mitől érdekes, minek küldené ilyen portokra,
ki kell számolja, aztán visszatolja valahogy a z80 -nak, nem ?
Z80 System

Online Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13523
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #147 on: 2014.October.08. 09:45:54 »
Quote from: Z80System
De ez most mitől érdekes, minek küldené ilyen portokra,
Itt korábban emlegettek valami újabb koprocit, amivel csak az a baj, hogy SPI buszos. Na ahhoz küldené.

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3926
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 37.0.2062.124 Chrome 37.0.2062.124
    • View Profile
Re: CoProcessor
« Reply #148 on: 2014.October.08. 09:57:44 »
Quote
 Na ahhoz küldené.

Jaaa ... nem gondoltam hogy egy kooprocinak kell egy külön mc csak hogy átdobja neki az anyagot ...
Z80 System

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3496
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 32.0 Firefox 32.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: CoProcessor
« Reply #149 on: 2014.October.08. 10:44:52 »
Quote from: Z80System
Mert most nem gond nélkül van ?
Ez a PSP vagy mi dolog PIC-en amennyire en tudom (AVR-ezek neha, PIC-heznem ertek, szoval tevedhetek is): tegyuk fel, hogy szeretnel egy MCU-t kotni az EP buszara, pl adott I/O cimen dekodolva, miegymas, es kuldenel OUT-tal neki valamit. Ugye a problema az, hogy esetleg az MCU "eppen nem er ra", vagy "tul lassu" ahhoz hogy Z80 kapott adatot fogadja, hiszen az csak kis ideig van a buszon, utana Z80 megy tovabb, mar vmi tok mas lesz a buszon (akar a kov opcode olvasott byte-ja, akarmi). Ez a PSP amennyire en ertem azt tudja pl, hogy "megjegyezi" a kerdeses adatot (latch-eli), igy az MCU (itt PIC) raer kesobb megnezni kesobb is. Na persze, ha annyira lassu az MCU-don futo program, hogy kozben jon masik byte is, az mar baj :D A masik lehetoseg ilyesmi nelkul: eleg gyors MCU kell, eleg gyors programmal, vagy WAIT-elteted a Z80-at, hogy az MCU-nak legyen ra ideje reagalni stb. Amirol szo volt PSP kapcsan, hogy PIC tud ilyesmit, mig - amennyire tudom - AVR pl nem, es bar en nagyon AVR parti vagyok, ez azert plusz pont a PIC javara :)