Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Topic started by: Z80System on 2014.August.15. 22:30:10

Title: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.15. 22:30:10
Na ennek a topiknak (ahogy tőlem azt már megszokhattátok) újra semmi köze nem lesz a valósághoz ... Akik a gyakorlati problémákat kedvelik inkább, nem az elvi tökéletesség boncolgatását, már ugorhatnak is egy másik topikra. Mert itt most kérem szépen nagyjából a szőrszál újabb sokfelé hasogatására készülök, valahol a viszkisüveg és a sorozatbámulás között félúton ...
Ráadásul amit ide gyűjtök, azt máshol részletekben már tárgyaltam/tárgyaltuk.

Gondolkodtam jobb címen, de nem jutott eszembe jobb. Próbálom érzékeltetni mit is akarok érteni az "álom" jelzőn (asszem az itt most jelző) ... Valami olyasmit, hogy "tökéletes" de az nyilván felhasználók és felhasználások függvényében változó, hogy mi a tökéletes ... Én inkább ilyen "jó felhasználói élményt nyújtó", "apple szerű élményt nyújtó", "nem gyermekbetegségek sebeiből vérző", "nem frusztráló tökéletlenségeket halmozó" dologra gondolok.

Mint láthatjátok ez egy hardver topik, itt (most :)) nem azon akarok sírni, hogy "jajj mér nincs sprite meg vízszintes scroll", mert bár végülis ezek valahol hardver dolgok hiányai, valahol mégis elvi funkciók, amit ha nem tettek bele hardverből, elvben mindenféle módszerekkel orvosolhatóak, megoldhatóak, elkerülhetőek vagy kiküszöbölhetőek.

Én itt most tehát nem azokról a dolgokról akarok sírni amik nem kerültek az EP -be. Hanem azokról amik belekerültek. Sőt egy picit (jó szokásomtól eltérően) pozitív attitűddel. A topik tulképp azt célozná, hogy a végére összeálljon egy olyan EP (pld. nálam), ami minnél kevésbé hordozza magában egy átlag EP hibáit ... Vagy hogy akik már összerakták a magukét, azok elmondhassák a trükkjeiket.

Aztán az is lehet, hogy ilyen EP -t csak én akarok összerakni, oszt így magamnak blogolok.

Vagy tíz éve lehet már hogy megvettem az első noteszem. A dolog jó cucc volt belül, minden alkatrészből, csippből, alrendszerből a kor nívójának a közel legjobbjait tartalmazta minden szempontból ... és mégis olyan 60% -os áron tette ezt ... én persze jófajta olcsójánosként rá is cuppantam, aztán rájöttem (napok, hetek alatt) az ellentmondás nyitjára: a cucc úgy volt összehányva. Hogy úgy mondjam, az "unibody" ellentettje volt a cucc ... kb. két hónap alatt repedt szét a teteje a napi 2X kinyitástól, esett szét, akadt, lötyögött, szorult rajta/benne minden aminek köze van az alkatrészek összeszereléséhez. Mikor vettem úgy ránézésre nem volt gáz vele, minden klappolni látszott, és ugye a tech paraméterei frankók voltak. Csak épp az nem volt ráírva, hogy vidd haza, csatlakoztass rá perifériákat, és soha többé ne érj hozzá mert azonnal szétesik.

Na valami ilyesmi élmény volt nekem annó az EP is. Nem ennyire kontrasztosan talán, de jellegét tekintve mindenképp ilyen. A tíz évvel ezelőttiekhez képest az EP -s elvárásaim is nyilván kisebbek voltak, meg hát az EP sem volt annyira kor nívó alatt összerakva mint az említett notesz, de az elmény ugyanez volt.

Persze biztos hiba volt az is, hogy a commodore volt az általam ismert gép (a c16 formájában) és nem pld. a spectrum, ami talán EP -hez hasonló "óccsógép" kategóriában versenyzett, és talan még az EP -nél is "csapnivalóbb" vagy gyengébb kivitelű volt (vagy lehetett, hisz tán életemben nem nyúltam eredeti spectrum -hoz). Szóval amolyan commodore gép összerakottságot, gondoltam alapnak, mikor az EP -t választottam.

Ennek ellenére mikor elkezdtem az EP -t használni, azt vettem észre hogy "semmi" sem működik rajta normálisan. Minden van, de semmit sem lehet könnyedén és elvezettel használni. Ennek persze vegyes okai voltak, nem csak az EP tökéletlenségei, hanem a vásárolt perifériák (pld. használhatatlan fényerővel és fókusszal rendelkező fekete-fehér nagyképernyős TV éveken keresztüli használata, ami nappali fényben kb. nem is látszott) tökéletlenségei is.

A topik tehát azt célozná, hogy valahogy összeálljon a hibák nélküli EP konfig. Mely amit tartalmaz, azt jól tartalmazza. Élvezet a használta. Nem biztos hogy összejön.

De mik is voltak a hibák ... összevissza írom őket, nem érdemes nagyságrendbe állítani őket, mindet ki kell írtani, összerakva egy olyan EP konfigot, amelyik egyiket sem tartalmazza:


- A belso "hangszóró" hangja megkérdőjelezhető volt már a korában is. Ráadásul egy kicsit mindegyik máshogy szólt, valószínűleg a felfogatásának, annak ragasztójának különbségei miatt. Nem lennék meglepve ha kézzel rakosgatták volna azokat oda, de lehet hogy maguk a piezzók is különbözőek ... Lényeg hogy valamelyik gép csak gyengén szólt "minőségben" valamelyik meg össze vissza rezonált a különböző frekiken. Én annak ellenére hogy a billentyű kattogás nélkül nem tudok élni, ott kapcsoltam le, kötöttem ki, némítottam le a belső hangszórót, ahol csak tudtam.

- A billentyűzet mind tactile feedback, mind tartósság szempontjából valahol az alján volt. Szinte amolyan "gyerekjáték" kategória, ahol nem kell működjön, csak hasonlítson, "úgy nézzen ki, mintha billentyűzet lenne". Billentyűk nem mozognak csusznak, nem mindegy hol nyomod meg őket, fólia reped, törik, többször érzékel, nem érzékel.

- Belső joy a billentyűzet hátrányait hatványozottan előhozza, bizonytalan a mozgás, hiába a gumi, fura holtjátékok es akadások kombinálódnak a fólia leghamarabbi törésével, vagy legrosszabb esetben a joy mechanikai szerkezetének törésével. A belső joy harmónika része az idővel valamiért elkezd "nedvesedni". Valami ragacsos csillogó anyag csapódik ki vagy rá a felszínére. (És nem, nem a fantáziám pörög.) Szinte minden joy -nak a harmónika részénél tapasztalom ezt. Először azt hittem, hogy leöntöttem valamivel, pld. kóla, de olyan EP -knél is jelentkezik, amit szépen tisztán raktam el, es senki nem nyúlt hozza. És csak a joy harmónika része, máshol a gép nem izgul fel.

- Körben az élcsatlakozások még akkor sem csatlakoztak precízen, mikor voltak "gyári" átalakítók, csatlakozók, a házilag barkácsoltakról már nem is beszélve. Örökké totózni kellett, bármit dugtál rá, hogy jól dugtad -e rá, vagy merre kell toljad 2 tizedmilimétert, hogy működjön, hússzor próbálkozni, illetve hogy most azért nem működik mert rosszul van rádugva, vagy egyéb okokból. A házilag barkácsolt csatlakozókról a kábelek szinte mindíg leszakadtak, szinte soha nem volt megcsinálva a kábelek tehermentesítése ezeknél a csatlakozóknál. EP típusú csatlakozókat nem lehetett kapni, melyekkel az ember szerelhetett volna.

- Kép az esetek 90% -ában csapnivaló volt. Az RF hőmérséklettől és kb. mindentől össze vissza mászott, állandó utánhangolást igényelt, a készülékek összemelegedési idejének különbözö szakaszaiban a legfigyelmesebb hangolás mellett is különbözö maximális képminőség elérésével. Csak a legszerencsésebbeknek volt egy kisképernyős junoszty TV -jük "monitor" módra alakítva, ami az EP monokróm kompozit jelének direktben a junoszty kompozit bemenetére kötését jelentette, mely a TV belső hekkelését igényelte, mert nem volt rajta kompozit bemenet. Ennél "profibb" monitort még csak nem is láttam.

- A gépre, tápra nem szereltek kapcsolót. A gépet állandóan húzkodni kell, és mivel a tápcsati (nyilván) hátul van, ezért célozgatni, tapogatni kell.

- Háttértárat esetek 90% -ában a magnó jelentette, hátrányait ismerjük. Pedig igényünk jobbra már akkor is volt. Csak épp nehéz volt elérni.


Egy átlag vagy puruttya EP -s sorsa tehát elég frusztráló volt. Vagy legalábbis nekem. De mostanra itt a népek (és persze a kor) olyan dolgokat értek el, amikkel talán meg lehetne valósítani a mindenkor EP geek nedves álmát: olyan EP -t mintha az apple tervezte volna. Ami működik. Aminek nem vesződség és frusztráció a használata.

Hiszen vannak az eredetihez képest jobb minőségű billentyűzet fóliáink, a billentyűzeteket talán lehet úgy kenni, vagy más módszerrel jobb kialakításúvá tenni, hogy stabilan és könnyen működjenek, hamarosan lesznek cartridge -ba rakható szuperkényelmes háttértáraink, amik mellesleg nem rontják a gép kompaktságát esztétikáját vagy hordozhatóságát, mint akár az eredeti EP exdos/floppy páros, ami egy dupla méretű, összevissza formájú legó tepszit csinált az amúgy dizájnos alapgépből még akkor is, ha a lelkem egy komolyabb darabját adtam volna érte annó. Aztán megabájtos méretű memóriabővítéseket rejthetünk a gép burkolata alá. Aztán olyan monitor megoldásokat lehet olcsón vásárolni (akár szuperlapos CRT TV -k formájában, akár 4:3 -mas TFT monitorok formájában), melyekről annó nem is álmodhatott az egyszeri EP -s. A CRT TV -ket direktben, a 4:3 -mas TFT -ket scandoubler -eken keresztül köthetjük az EP -re. Nekem annó pld. nagyon hiányzott az EP korabeli monitorokból a forgathatóság. Ezerszer elképzeltem, hogy írok játékot függőleges képernyőre, és a nagy TV -t majd elfordítom az oldalára (amit használtam, annak ilyen szögletes nagy doboza volt még, és megállt volna az oldalán is), és úgy fogom tolni a cuccot. Hogy mekkora poén is lesz majd hogy egy játékkal úgy tudsz játszani ilyen arcade képarányokban (függőlegesen hosszabb) hogy a nagy TV -t el kell forditsd ... :) De aztán ebből végülis a józan ész hatására semmi nem lett ... Azonban ma egy 4:3 -mas forgatható TFT monitort, amit egy laza kézmozdulattal lehet elfordítani, azt pár ezresért meg lehet szerezni ...

Szóval mindegy hogy az ember autentikus EP kasztniba, vagy PC házba szeretne "enthusiastic" EP -t szerelni ... mostanra vagy legalábbis hamarosan megteheti.

Szóval én megpróbálok összerakni egy ilyen konfigot ... Először EP házba, aztán pedig majd PC házba is, abba beleférnek a floppy,hdd,stb. dolgok is, valamint lehet Das Keyboard minőségű billentyűzetet rakni mellé. Van valakinek már ilyen ? Ami patent vagy pöpi ? Bármelyik fajta is, nem kell a PC házas legyen.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2014.August.15. 23:49:52
Zozonak hála az ország (Övé után :-P ) legjobb Ep config. -ja az enyém! :-) (Legalább is én nem találkoztam jobbal.) A TFT monitor még csak terv, de majd...
Igény esetén pár nap múlva készítek fotót róla, de most nem otthon vagyok.
Egy kicsit régebbi verziót meg lehet nézni itt:
http://bubus.freeweb.hu/
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.15. 23:59:52
Megfordítva kicsit a dolgot, milyen hát (nekem) az egyes típusú (standard házba szerelt) "tökéletes" EP ...

- Belső hangszóró lekötve, vagy kapcsolható szükség esetére. Szerintem én simán csak lekötöm, mivel a hangot is rákötöm a monitorra / TV -re a SCART csatlakozón keresztül, így külön kihangosítás nélkül is lesz a gépnek hangja (ami ráadásul a kép irányából fog szólni, nem a gép irányából. Ha meg olyan monitorra kötöm, amin nincs hangszóró, akkor kihangosítom, akár egy asztali kis PC hangszóróval. Keresek majd valami olyat, ami passzol az EP formavilágához, színéhez.

- Teszek bele friss jó minőségű billentyűzet fóliát, és megoldom hogy a billentyűk simán, akadálytalanul mozogjanak. Amennyire eddig észrevettem, mintha a a billentyűzet gumialapja is nagy szórást mutatna. Találkoztam már olyan EP -kkel ahol mintha a billentyűzet magasabb lenne, mint máshol, vagy más érzést ad a gomb lenyomása. Persze ez összefuggésben lehet a gombok szabad járásával is. Nekem az alacsonyabb, kevesebbet mozduló gombok jobban bejonnek, és ez a kisebb billentyűút feltételezem, hogy az alacsonyabb gumi miatt is van. Igy nyilván kevesebbet kell mozduljon a billentyű és az akadások kevésbé tudnak érvényesülni. Kikísérletezek olyan alátéteket a belső joy -hoz, ami a leginkább holtjátékok és lötyögések nélküli működést eredményezi. Keresek olyan belső joy harmónika részt, amely valami rejtélyes oknál fogva nem nedvesedik.

- Igyekszem a legszebb, leginkább karcmentes házat megkeresni, kiválasztani.

- Színes joy kupakot kell alkalmazni. Kapásból mondok egy színt: zöld.

- A tápvezetékre teszek valami formában passzoló kapcsolót a gép felőli részhez.

- Tökéletesen pixelhibamentes alaplapot kell alkalmazni, és megfelelő minőségű, lehető legjobb fókuszú, legélesebb képű monitormegoldást kell használni.

- A monitorkábel gép felőli része is minnél stabilabb "házat" és tehermentesítést kell kapjon.

- Lehető legkevesebb kolonccal kell megoldani a háttértárat. Ez remélhetőleg a jövőben a cartridge SD megoldás lesz, addig meg amíg az nincs, addig IDE-SD.

- Azt hiszem ebben a gépben nem fogok memória bővítést alkalmazni, de ha igen akkor csakis belső, nem koloncos bővítést, és csak akkor, ha kapcsolhatóra tudom megcsinálni. A memória bővítés témaköre valszeg jobban passzol a kettes típusú, PC házba szerelt "álom" EP kategóriájába.

- Keresnem kell valami új (vagy teljesen szép állapotban megmaradt) külső joy -t és el kell látni tökéletesen tehermentesített EP oldali csatlakozással.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.16. 15:13:02
Quote from: Z80System
megoldom hogy a billentyűk simán, akadálytalanul mozogjanak.
Már többször írtam: alapos takarítás után szilikonspré!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.16. 16:17:24
Quote
Már többször írtam: alapos takarítás után szilikonspré!
Igen, nagyon durván alapos takarítás (minden bill kitépked, egyesével sika, szárítás majd vissza) már több gépen is volt, az önmagában kevés.

Szilikont még nem próbáltam, de most majd fogom. Csak közben ellenvéleményeket is hallok, elég megbízható forrásból. Hogy ő meg nem merné belerakni, mert nem lehet úgy megoldani, hogy ne kenődjön majd szanaszét a billentyűkről a gumira, onnan meg szép lassan mindenhova bármilyen kenőanyag, ráadásul a szilikon szerinte megtámadja a műanyagot, és oldani fogja valamennyire.

Neked konkrétan van iylen géped ? Amit már szilikonoztál ? Nem kenődik szanaszét ? Nem oldja a szilikon az EP műanyagját ? Lehet hogy csak valamilyen féle szilikonnal lehet kezelni ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.16. 16:56:32
Az elsőt úgy 20 éve fújtuk be, azóta is jó. Szerintem már vagy 20-at biztos csináltam. Én semmi kenődést nem tapasztaltam.
Műanyagápoló szilikonspré, autósboltból.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.16. 17:23:27
Oks, hát akkor nemtom mér ijesztget engem a csávó, de most álom EP projekt kereteiben akkor mindneképp tesztelni fogom. Gondolom ha húsz éve szilikonozgatsz, akkor nem egy flakonról van szó, sőt nem is ugyanolyan fajtáról ... vagy mégis ?

A "magasabb állású" gombokat egyébként te is tapasztaltad már az EP -knél ? Hogy valamelyiknek a gombjai magasabban állnak, valamelyiknél meg alacsonyabbak ?

És a belső joy harmónika rész nedvesedését szoktad tapasztalni ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: dolargaan on 2014.August.16. 19:30:22
Az szinte az összesnél jelentkezik, legalábbis amik nálam vannak. (joy harmónika nedvesedése.) De az egér szétfolyt golyója, görgői után azt hiszem ezen nincs mit csodálkozni. A műanyagok sem örök életűek.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.17. 11:51:59
Hmmm ... lehet ezzel kapcsolatban sem kell túl szigorúnak lenni az EP -vel :

http://sg.hu/cikkek/107171/veszelyesek-a-muanyag-palackok

(Persze attól még meg kell oldani, az álom EP nem nedvesedhet.)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2014.August.17. 12:10:59
Nem lehetne valami EP rádiót indítani? Például ebben a topikban az első hozzászólást meg sem próbálom elolvasni, annyira hosszú. Egyszerűbb lenne, ha a háttérben szólna a hír, és nem maradna le senki semmiről. :D Így is szerintem sok mindent csak nagyon felszínesen futottam át ebben az évben, vagy talán el sem olvastam, csak láttam, hogy van....
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 20:48:55
Másik topikokban pixelhibás vergődéseim közepedte polemizálva a következő jutott eszembe (meg Zozó is rég vergődik már ilyesmin ... :)):

Lehet, hogy az EP -nek a TFT monitor az nem is IGAZÁBÓL barátja ...

Van (lehet) rajta kép, de az már nem olyan, mint egy 15Khz -es CRT -n. Egyrészt a CRT "végtelen nagy" felbontása miatt, másrészt a CRT kioltódási tulajdonságai miatt ("motion blur" effekt), harmadrészt pedig a pixelek CRT -s lekerekedése és fénypontszerű holdudvara, halo -ja miatt.

HA el is lehet érni tökéletes vagy majdnem tökéletes TFT kijelzést (amit Zozó szerint majd csak az óriási TFT felbontásoknál lehet majd, pedig simán lehetne most is, ha nem szélig húzzuk a képet, hanem egész számmal nagyítunk), az valószínűleg mindíg rondább, idegenebb, ridegebb lesz egy közepes minőségű CRT kijelzőnél is.

Ha valaki a tökéletes display megoldást keres EP -hez, az valószínűleg egy teljesen analóg rendszer lesz.
Ami azt is jelenti, hogy hiába van CRT monitorod, ha VGA bemeneten akarod hajtani, és ehhez scaler -t használsz, akkor ott átmegy egy A->D->A átalakításon a jel, tehát egyszer már volt digitális, ami duplázva lett ráadásnak, és ennek minden hibáját tartalmazni fogja ...

Egy valódi analóg 15KHz kompatibilis CRT display -re van szükség ...

Ez még mindíg lehet egy sima síkképernyős, jó minőségű (jó kontraszt, jó fókusz) RGB scart bemenetű CRT TV, de vannak direkt ilyen retro/arcade kategóriájú, modern monitorok is. Persze egy TV -t megkapsz 5-30K forintért, egy ilyen modern (nagy) monitor duplája triplája. Csak hát egy TV -nél meg a fókusz, és ugy mindenestől a jelfeldolgozás minősége, pontossága ... hát én eddig nem mertem TV- ket venni még 10-20K -ért sem, hogy aztán meg kiderüljön hogy rossz fókuszú, szétfolyt kép van rajta, és még a legrosszabb TFT -n is jobb a kép, aztán kenjem a hajamra a 30 négyzetméteren a hatodik 50 kilós CRT TV -met ... amiből megint nem lesz EP monitor ... :)

De visszatérve: hiába van a TFT -knek a CRT- khez képes eszetlen "fókusza" az már olyan erős "fókusz", hogy kombinálódva a véges felbontással ... sosem lesz olyan, mint egy CRT display ... Esetleg lehetnek felhasználások, ahova jobb lehet a TFT jellegű élmény ... de sztm. ezek EP esetében nem hangsúlyosak ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 21:22:29
Most már maradok a TFT/scaler vonalon, és ilyen display -ekkel összerakom az "álom EP" -t, de ha meglesz a galaga valaga is, utána akkor is javítani fogom az álom EP konfigomat CRT display -re, ha a TFT -s amúgy kielégítőre sikeredett.

Az arcade/konzol fílinghez kelleni fog az ...

Csak hogy fogom akkor megint tudni az oldalára állítani ... :)

(Meg már itt van ez a pöpi kis forgatható 20 colos, 1600X1200 TFT ... fakk ... :))
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.18. 22:13:40
Quote from: Z80System
 majd csak az óriási TFT felbontásoknál lehet majd
A 4K végülis már itt van a nyakunkon, és már a 8K-t is emlegetik :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.18. 22:18:22
Quote from: Z80System
Persze egy TV -t megkapsz 5-30K forintért, egy ilyen modern (nagy) monitor duplája triplája. Csak hát egy TV -nél meg a fókusz, és ugy mindenestől a jelfeldolgozás minősége, pontossága ... hát én eddig nem mertem TV- ket venni még 10-20K -ért sem, hogy aztán meg kiderüljön hogy rossz fókuszú, szétfolyt kép van rajta, és még a legrosszabb TFT -n is jobb a kép, aztán kenjem a hajamra a 30 négyzetméteren a hatodik 50 kilós CRT TV -met ... amiből megint nem lesz EP monitor ... :)
TV ügyeben a divat nagy úr, mióta a lapos a menő, no meg a digitális, azóta csúcs CRT-ket is fillérekért dobálják ki.
Apucinak 20 ezerért vettünk olyan csúcs Panasonicot, ami 8 évvel korábban 400 ezer volt újjonan...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 22:26:17
Quote
TV ügyeben a divat nagy úr, mióta a lapos a menő, no meg a digitális, azóta csúcs CRT-ket is fillérekért dobálják ki.
Apucinak 20 ezerért vettünk olyan csúcs Panasonicot, ami 8 évvel korábban 400 ezer volt újjonan...

Sajnos nem értek a TV -khez, de ha esetleg látsz olyat, ami minimum egy 50 centi vagy annál nagyobb, és azt gondolod hogy ez EP- hez (tehát nem filmezni, hanem EP - hez, monitor célra) precíz képet adhat, akkor szóljál legyszi, mert én még ez előtt a legújabb tft előtt majdnem vettem egyet, csak nem tudtam biztosan, hogy nem lesz -e rajta mosott csapnivaló EP kép ...

Potyára meg nem vennék TV -t, nem az áráért mert a szállítás drágább mint a cucc, hanem hogy aztán mit csinálok vele, ha mégsem jó ...  ülök rajta, vagy mi ? :)

Szal ha látsz valamit, amiben lenne bizodalmad EP -zéshez, akkor szólj, légyszi.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 22:33:45
Ezt vettem meg majdnem :

http://elektronika.vatera.hu/televizio_antenna/kepcsoves_hagyomanyos_tv/samsung_cw_21z453n_slim_televizio_1958351528.html

de aztán mégis inkább a tft + scaler kombó mellett döntöttem, kis részt a kíváncsiság és a forgatás miatt,

legnagyobb részt meg mert nem tudtam, hogy ézen most frankó fókuszos precíz lesz az EP vajon, vagy egy elkent paca.

És a tft -t azt simán használom bármihez, míg ezzel ha nem jó za ep -hez, akkor nem tok mit kezdeni ... ülni kényelmesebb a fotel ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 22:41:43
Mindenesetre ha ez a legújabb display kérdés (ami TV helyett inkabb TFT+scaler lett) újabb zsákutca kurfli is lesz csak a tökéletességhez vezető úton,
legalább ennél az új EP -nél úgy tűnik mellém állt a cseresznye ... ez folyamatosan jónak tűnik ...

Mennyi ideig kell sztd. max tesztelni, hogy hibázni kezdjen ? Elég egy órát, vagy egy nap is kellhet, mire maxi meleg lesz ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.18. 22:45:53
Quote from: Z80System
Mennyi ideig kell sztd. max tesztelni, hogy hibázni kezdjen ? Elég egy órát, vagy egy nap is kellhet, mire maxi meleg lesz ?
Úgy 5-10 perc után már jól látható szokott lenni.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.18. 22:58:09
Akkor én úgy tűnik agyonteszteltem, és ez a nick simán csak jó. Ha nem a legjobb, mint amit eddig láttam. (Persze az évek során az a pár minta az kenődik ...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.19. 11:58:54
Gépelnék itt EP -n, és azt veszem észre, hogy nagyon nehezen járnak a billentyűk, függetlenül attól, hogy hol nyomom őket.

Tehát lesznek szilikonozva, a müanyagos akadást elvben az majd orvosolja, de a sima billentyűk is, szerintem már magától a gumitól sokkal nehezebben járnak,
olyan sebességgel sosem fogok tudni gépelni rajtuk szerintem mint a PC billentyűzeten ... ez mindíg ilyen volt ?

Vagy az idővel keményedtek a billentyűzet gumik ?

Tehát a PC billentyűzeteken szinte nem is kell erőt kifejteni egy billentyű lenyomáshoz, EP -n meg elég komolyat kell ... nem tudnak "szaladni" rajta az ujjaim, mert ha úgy akarnék gépelni rajta mint PC- n, akkor egyszerűen csak tapogatok a billentyűk tetején, és meg sem mozdulnak a billentyűk ...

Van akinél ez nem ilyen ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.August.19. 12:09:06
Attól függ milyen PC billentyű... nekem amik vannak az szerintem kb ugyanolyan, vagy nagyobb erővel kell nyomni mint az EP-t.
Az EP korabeli mikrókapcsolós PC billentyűzetet meg pláne püfölni kellett, szidták is az EP-t az amúgy írógépen nevelkedett tesztelők, hogy túl könnyen járnak a gombok...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.19. 12:20:18
Hmmm ... ezt nem értem ... akkor lehet hogy először mégis szilikonoznom kell, de sztm egy mai PC billentyűzetet X erővel lehet kb. lenyomni, nem állitom hogy mindet pont ugyanazzal, csak hogy villamgyorsan tud szánkázni rajtuk az ujjad gépelés közben, nem fejtenek ki komolyabb ellenállást,

míg az EP -n le kell lassulni, és megvárni míg az ujjad a megfelelő erő hatására végre lenyomja a gombot, és akkor haladni tovább ... Sztm ez egyértelmű jelenség, ha nálad nincs ilyen, akkor mégsem a gumi kell legyen, hanem a szilikonozás hiánya nálam ... Csak azt hittem sikerül úgy nyomnom a billentyűket, hogy a szilikonozás hiánya ne érvényesüljön és az ellenállás az már a gumi ellenállása ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2014.August.20. 00:22:37
A fóliától is függ! Némely "utángyártott" (valahai) fóliával iszonyat püfölni kellett a gépet! Míg pl. a gyárival (ugyanabba a gépbe beletéve) abszolút lazán járt és fele akkora erő kifejtése mellett is le lehetett ütni a billentyűket! :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.20. 16:57:39
Érdekes hangszóró leosztásokat lehetne találni EP -hez :

http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/yenkee/ysp-2001-p234167327/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/media-tech/bonita-mt3135-p45523246/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/canyon/cnl-tsp20h-p171638213/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/concorde/2-0-mini-02-05-6302-p212439634/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/genius/sp-u110-p46078888/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/logitech/s-150-980-000029-p20121309/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/gembird/spk721u-p43943464/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/media-tech/tumba-2-0-mt-3138-p62696644/
http://www.arukereso.hu/aktiv-hangfal-c4060/genius/sp-m120-p40740312/
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.August.25. 01:15:02
Quote
A 4K végülis már itt van a nyakunkon, és már a 8K-t is emlegetik (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_smile.gif)
Lehet, de ha a beépített scaler, vagy amit vehetünk hozzá valamivel az aranyár alatt olyan béna lesz mint amit ma tudunk csatasorba állítani,

akkor lehet a felbontás akármekkora, max a pixel forma javulhat, de hát mint tudjuk mostmár, ezen kívül még 500 paraméter létezik ...

Egy tökéletes CRT megoldás kell etalonnak ... mellesleg lehetnek még hirtelen vagy szállítható TFT megoldások, de a CRT az etalon, és az is marad valszeg még nagyon hosszú ideig ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.05. 22:46:00
Na, megérkezett egy szerelős csomag is, forrasztó cuccokkal, szilikon spray -kkel, meg hát ez az istenátka scaler is megjött, ha van is vele némi pittyputty, azért a hétköznapi szituációkban elég jól lehet használni, reméljük idővel lesz progressz azon a fronton is, billentyű fólia és megfelelő pixelhibamentes EP meg EP takaró régóta van, sőt még zöld joy kupak is lett végül(mondjuk csak utángyártott, de egyenlőre megteszi) ... ha pár külső joy még úton is van, már abból is van olyan, aminek a pucolás elég, a kapcsoló csere csak plussz lesz ...

Vagyis mehet az EP szétborítás, belső hangszóró kikötés, burkolat összeválogatás, fóliacsere, billentyű csúszás tuning és belső joy minnél tökéletesebbre preparálás ... Valami megoldást majd még a monitor és joy csatlakozó burkolására de minimum tehermentesítésére ki kellene találni ... fogalmam sincs mit ...

És mindennek a végén elő fog állni a 0.1 -es verziószámú álom EP. Azért nem álom EP konfig, mert a scaler azért még gyenge álom EP kategóriának és ... mert nincs SD megoldásom sem ... brühühü :(

Nagyon eltoltam én, hogy nem rendeltem a béta verziós cartridge SD -ből ... valaki nem unta meg véletlenül ? Vagy valaki nem akarja eladni dupla áron ? Én most pont tudnék rá egy vevőt ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.06. 03:55:15
Quote from: Z80System
még zöld joy kupak is lett végül(mondjuk csak utángyártott, de egyenlőre megteszi
Honnan???

Quote
Valami megoldást majd még a monitor és joy csatlakozó burkolására de minimum tehermentesítésére ki kellene találni ... fogalmam sincs mit ...
Az igazi megoldás az lenne, ha 3D nyomtatóval gyártani olyat ami a gyári kábeleken van.

b) megoldásként forró műanyag ragasztót szoktam nyomni körbe rá egy csomót, amikor megköt akkor késsel lehet faragni olyanra, hogy passzoljon a gépbe
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 11:24:55
Quote
Honnan???
Hát a kinyitott pénztárcából, bakker. :) :
http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep/retro_szamitogep_kiegeszito/egyeb/enterprise_128_szamitogep_magnoval_1954451936.html


Quote
Az igazi megoldás az lenne, ha 3D nyomtatóval gyártani olyat ami a gyári kábeleken van.

Na ja ... gondolom majd 5 év múlva ...


Quote
b) megoldásként forró műanyag ragasztót szoktam nyomni körbe rá egy csomót, amikor megköt akkor késsel lehet faragni olyanra, hogy passzoljon a gépbe

Á én ilyennek neki se megyek. Akkor inkább már meghagyva hosszabbra a csatin a lábakat, kábeleket minnél egyformább hosszban forrasztani rájuk, aztán szigetelőcső rátol tövig minden lábra, végül szixalaggal körbe bandázsolni, minnél szebben.

Ez is van olyan ronda mint a műanyagos, és ez legalább szerelhető.

Annak idején Német Laci volt nagy mestere annak, hogy nyákból készítsen mindenféle házakat, dobozokat ... kivágta a nyákból kézifűrésszel a darabokat, aztan egymásra rakta őket, és a csatlakozó élek mentén összeforrasztotta őket ... tiszta gyári hatásuk lett ... mindennek ilyen háza volt nála ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.06. 11:33:44
Quote from: Z80System
Hát a kinyitott pénztárcából, bakker. :) :
Szóval te nyúltad le előlem :-)
A többi színűt mennyiért adod?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 11:54:13
Quote
Szóval te nyúltad le előlem (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_smile.gif)
Sztm nem volt rajta még licit se ...


Quote
A többi színűt mennyiért adod?

Nem árulom én ezeket sehol ... igazából tán eddig még semmit nem adtam el az EP -imből ... egy EP fekete lyuk vagyok ...

Az a tervem, amit anno a joy nyomtatásnál "kitaláltam", hogy a különböző színekkel megkülönböztessem az EP -ket, és mikor több elő van, akkor ne kelljen találgatni, hogy melyik melyik ...

Most éppen az átlátszót használom, mert olyanról még nem is hallottam, és az most ilyen érdekes, ráadásul mindegyik olyan kicsit furán ül rá a joy szárára, az egyik kicsit lazább, a másik nem elég mélyen, stb ... valahogy furák, majd hekkelődni kell velük, és az átlátszó hasonlított talán legjobban az eredetire ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 13:29:40
Quote
A többi színűt mennyiért adod?
Ha záros határidőn belül megcsinálod az IDE-SD -s cartridge -omat,
akkor a kék,fehér,szürke közül választhatsz egyet ráadásnak, ingyen.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: DrPrery on 2014.September.06. 14:19:05
Quote
A többi színűt mennyiért adod?
Nem értem ezt a multicolor-joykupak-hullámot... ez valami új mánia...? :ds_icon_cheesygrin:
Vagy valami hangulatfüggő jelzőrendszer?

Mérges vagyok - piros kupak
Irígy vagyok - sárga kupak
Unatkozom - szürke kupak
I love GREENPEACE - zöld kupak
TÚRÓ RUDIT AKAROK - fehér kupak piros pöttyökkel

(mentem fedezékbe...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.06. 14:25:22
Quote from: DrPrery
Nem értem ezt a multicolor-joykupak-hullámot... ez valami új mánia...? :ds_icon_cheesygrin:
Nem, ez régi! :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 14:27:14
Quote
Ha záros határidőn belül megcsinálod az IDE-SD -s cartridge -omat,
akkor a kék,fehér,szürke közül választhatsz egyet ráadásnak, ingyen.

Sőt, negyedik opcióként eredeti gyári szürkét is választhatsz ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.06. 14:34:07
Quote from: Z80System
Ha záros határidőn belül megcsinálod az IDE-SD -s cartridge -omat
Mármint az alapgéphez csak IDE kártyához dologra gondolsz, amiről szó volt?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 14:46:37
Quote
Mármint az alapgéphez csak IDE kártyához dologra gondolsz, amiről szó volt?
Há pe! Mi másra ? Van másik IDE-SD is ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2014.September.06. 15:48:36
Quote from: Z80System
Az a tervem, amit anno a joy nyomtatásnál "kitaláltam", hogy a különböző színekkel megkülönböztessem az EP -ket, és mikor több elő van, akkor ne kelljen találgatni, hogy melyik melyik ...
Az EP-ket úgy is meg lehetne egyszerűen különböztetni, hogy a funkcióbillentyűk feletti nyitható sávban a papír szélére rajzol az ember egy színes pöttyöt.
Esetleg a bekapcsolást jelző ledet is lehet kívülről más színűre festeni, és sok más megoldás is lehetséges, ezeknek csak a kreativitás szab határt.
Esetleg a joy színe utalhat arra, milyen nyelvű a kép, a funkcióbillentyűs papíron a pötty utalhat a memória méretére, a led színe pedig a CPU típusára.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.06. 16:00:44
Quote
Az EP-ket úgy is meg lehetne egyszerűen különböztetni, hogy a funkcióbillentyűk feletti nyitható sávban a papír szélére rajzol az ember egy színes pöttyöt.
Nem különösebb barátom az a papír, de azért megszívlelendő ... feltéve hogy az ember valami jó minőségben megtervezi és megfelelő papírra nyomtatja ki a cuccot.


Quote
Esetleg a bekapcsolást jelző ledet is lehet kívülről más színűre festeni, és sok más megoldás is lehetséges, ezeknek csak a kreativitás szab határt.

Hát én sosem festeném össze, ha meg a ledet cserélem, az csak bekapcsolva látszana.


Quote
Esetleg a joy színe utalhat arra, milyen nyelvű a kép, a funkcióbillentyűs papíron a pötty utalhat a memória méretére, a led színe pedig a CPU típusára.

Annyiféle kombó gépem azért nem lesz, hogy mátrixokat állítsak fel belőlük ... :)

Jó az a joy szín megkülönböztetés ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: lgb on 2014.September.07. 09:19:44
Quote from: DrPrery
Nem értem ezt a multicolor-joykupak-hullámot... ez valami új mánia...? :ds_icon_cheesygrin:
Vagy valami hangulatfüggő jelzőrendszer?

Szerintem RGB led-et kene beletenni, es sw-bol programozhato legyen milyen szinben "izzik" :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.07. 14:40:01
Hmmm fáccséról bányásztam:

http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=48&controller=product&id_lang=1

Ez ugyan sztm egyel hosszabb mint kéne, de a típusa miatt érdekes lehet:

http://www.ebay.com/itm/5-Pcs-Dual-Row-16-Pins-Ribbon-Cable-Female-IDC-Card-Edge-Connector-2-54mm-/290931845280
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.07. 15:04:23
Elővettem egy már korábban kikötött hangszórójú gépem,
és az a fura tapasztalatom van vele, hogy a billentyűzet klikkelés hangja jóval halkabb, mint a játékok hangja ...

Ha feltekerem hogy jól hallhatóan klikkeljen, a játékok üvöltenek,
ha meg lehalkítom egy játékhoz, akkor nem hallatszik a billentyű hang ...

Ilyenre nem emlékszem régről ... ezt mindíg tekergethettem én ? :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.10. 22:45:18
Joystick perspektíva ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2014.September.11. 11:56:12
Quote from: Z80System
Joystick perspektíva ... :)
Ott az a Quickjoy botkormány befigyel...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.11. 20:29:03
Na ... az álom EP projekt nagyot lépett előre (vagy legalábbis most még úgy tűnik :)), mert bár kínában épp nem lett különösebben nagy és fejveszett kapkodás attól, hogy jeleztem nekik, hogy a scaler -ük olyan hibákat varázsol a képre, amiket egy SCART inputtal rendelkező monitor nem tesz, szóval annak a dolognak a kimenetele ismeretlen még,
de a másik nagyon hiányzó álom EP faktor (a szuper háttértár) hatalmasat javult akkor, mikor ma kezembe kaparinthattam egy 1.0 -ás cartridge -os SD vezérlőt !
Valaki lemondta a cuccot, így rám testálódott. Úgyhogy van nagy öröm és bódottá. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.11. 21:28:49
Quote from: Z80System
 ma kezembe kaparinthattam egy 1.0 -ás cartridge -os SD vezérlőt !
Valaki lemondta a cuccot, így rám testálódott. Úgyhogy van nagy öröm és bódottá. :)
Akkor bejött a tippem, hogy ki csapna le azonnal a maradékra :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.11. 21:36:41
Quote
Akkor bejött a tippem, hogy ki csapna le azonnal a maradékra (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_smile.gif)
Csaptam, ahogy tudtam ... igazából amíg nem tették a kezembe, el sem hittem ...

Befigyelt egy nap csúszás is ... gondoltam nem kell ezt még elkiabálni ... de hát most már itt van, 

a szememnek már hinnem kell.

De igazából tegnap már a dobozolásán gondolkodtam, hogy átalakítok neki egy cartridge -ot ... Már a házat ... de még várok vele egy kicsit ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.11. 21:39:42
Quote from: Z80System
De igazából tegnap már a dobozolásán gondolkodtam, hogy átalakítok neki egy cartridge -ot ... Már a házat ... de még várok vele egy kicsit ...
Az SD-s topikban volt szó valakiről aki 3D nyomtat dobozt, SzörG gondolom tud elérhetőséget.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.11. 21:45:33
Quote
Az SD-s topikban volt szó valakiről aki 3D nyomtat dobozt, SzörG gondolom tud elérhetőséget.
Igen, még meggondolom ... lehet az már elég jó lenne, de azért egy eredeti cartridge jobban nézne ki, és ha esetleg meg tudnám úgy hekkelni, hogy még az eredeti nyák is visszamehessen, és csak anynit károsítsak a házon, hogy nem lehet összecsavarozni (mert kivágom a csavarhüvelyt mindgét feléből), és hogy lesz rajta egy lyuk az egyik oldalon,
akkor lehet hogy megérné a szépsége miatt.

Mert a cartridge csavar nélkül is teljesen jól összepattan (nekem mindből ki van véve a csavar és félrerakva jelenleg is), a lyukat meg simán le lehet ragasztani, mondjuk valami szép márkajellel, amit ilyen alaplapokhoz, meg mindenhez adnak már ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.11. 21:51:29
Pont erre lett kitalálva a Prémium verzió! :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.11. 21:59:20
Quote
Pont erre lett kitalálva a Prémium verzió! (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_smile.gif)
Igen, és már ma SzörG -vel beszélgetve felmerült bennem, hogy hátha én nem "ugatok" ott az elején, hogy kéne az eredeti házba szerelhetőség, akkor talán el sem indul az a vonal, és lehet minden sokkal egyszerűbb lett volna ... technikailag, logisztikailag, úgy értem ...

De végülis aztán meg arra gondolok, hogy én azért gondolkodok cartridge ház (szét?)hekkelésben (mégis, azon kívül hogy türelmetlen dög vagyok), mert van sok EP- m, aminek sok cartridge -a van. Én csak egyet kockáztatok a beszereléssel. Viszont ha csak egy lenne, hát tuti nem gondolkodnék hekkelésben.

És így vannak/lesznek ezzel nyilván sokan. Szóval ezzel mentegetem magam ... :)

(És gyorsan felemeltem a Prémium rendeléseimet is kettőre ... cseppet sem bűntudatból ... :))
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.24. 18:22:53
Na, megszereztem végre a lámpedlit is, úgyhogy holnap ha minden igaz, megkísérelhetem, összerakni az első álom EP kezdeményt ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2014.September.24. 23:16:15
érdekes látni ilyet hogy az ősrégi EP hw-vel össze van hozva a modern :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 22:17:35
Na megvolt a szerelde ... vegyes eredményekkel.

A jó része az volt, hogy aki szívott már EP szereléssel, annak mindenképp ki kell próbálnia majd egyszer, hogy milyen frankóság is egy EP -t úgy szerelni össze, hogy a billentyű fólia "kábel" (szalag) része még teljes egészében megvan, és nem agyonszabdalt fóliával kell összekínlódnia a cuccot, hanem csak így szép kényelmesen, trállálá ... :)

A másik, hogy szintén 1X az életben meg kell tapasztalni, mikor egy EP -be a csavarok nincsenek belerohasztva, félretekerve, megszakítva, hanem minden csavar szépen, majdhogynem fínoman csavarodik be a helyére, közben nem szorulva, a végén egy határozott koppanással megállva ... :) (Eddig én még csak az első félével találkoztam.)Na de a billentyűzet hekkelés nem lett százas ... Nem mondom hogy tökszar, azt se hogy nem százszor jobb mint volt, de a friss fóliával és agyonszilikonozva sem lett olyan, mint amilyennek szeretném. Soha nem lehet ezzel (legalábbis ami nekem most sikerült) olyan sebességgel gépelni mint egy PC billentyűn, és hiába zsírúj fólia, van hogy erősebben kell megnyomni, és hiába szilikonozás akkor is vannak karistoló hangok, akadó billentyűk. A kis billentyűk azért elég jók lettek (de nem százszázalék karistoláshangmentesek, vagy akadásmenetesek azok sem), de a speckó billentyűk mint az enter, funkcióbillentyűk, satöbbi: hát nem is lehet álmodozni akárhol szélén nyomásról ... Az enter az alsó vége fele elég jó lett, de felső vége fele maradt atomhalál ...

Pedig kínomban már még a felső felét is beszilikonoztam a billentyűzet vázának (kiszedva minden billentyűt), mert ott is vannak ilyen vezető "sínek", nem csak a billenytyűk kis csőveit/csapjait. Mindhiába ... :(
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 22:19:49
Az is külön érdekes, hogy ugyanazon billentyű is másképp reagál, más élményt nyújt minden gombnyomásnál ... hol egy kicsit karcolós érzés a lenyomása, hol teljesen jó ... hol erősebben kell nyomni, hol elég gyengébben is ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 22:46:05
Azt hiszem ki fogom probálni a másik fajta szilikont is, amivel most próbáltam, ott a fémeket is ajánlották,
a másikat azt csak műanyagokhoz ajánlják. Kipróbálom, hátha van különbség a mecanikai tulajdonságaik között ...

Elvben megrendeltem a spanyoloktól az EP scart kábelt, meglátjuk milyen minőséget tudnak szállítani ...

Hogy "Kína" mit lép majd a scaler kérdésre az szintén majd a jövő zenéje, elvileg azt mondták küldenek másikat, de én majd nyugtával dícsérem a papot, mind a megérkezésével kapcsolatban, mind pedig azzal, hogy az majd jó lesz ...

Szóval nehezen fejlődik ez az álom EP projekt ...

Persze ha most ránézünk erre az EP -re, akkor azt látjuk hogy egy olyan 95% -os állapotú házban (még az ENTERPRISE felirat is szép fehér, meg a billentyűk is angol billentyűzet szerűen fehérek, vastag festésűek és makulátlanok), színes joykupakkal, cartridge SSD töltéssel, modern TFT monitoron, elég jó billentyűzettel, szupi külső joy -okkal ... szóval nem azt mondom hogy nincs előrelépés ... csak marha lassan kaparódnak össze a dolgok ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.25. 22:58:03
A csak IDE cartridge az még érdekes, vagy az SD üggyel már tárgytalan lett?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 23:13:36
Hát a kényelmedre bízom, engem továbbra is érdekelne, mert van IDE -m meg IDE to CF -em is,
szóval ha lenne cartridge, akkor érdekességnek meg összehasonlításnak jó lenne, meg ilyesmiket tudnék vele játszani,
ki tudja mikor fog mégis az is, vagy pont az kelleni inkább valamiért,
de a sürgősségét azt elvesztette, hisz az SD az a gyakorlati értelemben tud mindent amit az IDE, sőt még kisebb is.

Szóval ha kedved/időd akkor kell, ha meg elment a kedved/van jobb dolgod akkor nem kell/nem sürgős.Szal ahogy csak akarod.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 23:44:14
Ja és mégegy tapasztalat:

Ezt a gépet most ugye több gépből válogattam össze, egyikből a billentyűk, másikból a fedlap, harmadikból az akármi ...

És mikor már teljesen össze volt rakva, agyonszilikonozva meg minden, azt vettem észre hogy az F1 az leragad.
Nem mindíg, de többször, olykor olykor mikor kedve van, akkor nem jön fel, úgy kell valamivel felpiszkálni alapállásba.

Ötször szétzsedtem, összeraktam, még külön azt a billentyűt szilikonoztam, kiszedtem, visszaraktam, semmi eredmeny, ha olyanja volt, akkor leragadt.
Alapvetően csak az az egy billentyű. Sőt, érezhetően erősebben kellett nyomni a kapcsoláshoz, mint a többi funkciót.

Mikor már nem tudtam mást kitalálni, kínomban beraktam egy másik gumimembránt. Attól megjavult ... nem is akad le, meg kevésbé kell nyomni is. Ti értitek ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 23:46:29
Mondjuk ebben a szilikonozásban az is zavar, hogy ha majd most ebbe az "olajos" ragacsba beleszáll a por ... hát nem tom mi lesz abból ...

Persze legrosszabb esetben kimosom belőle és kész ...

Ha egyszer kifejezetten műanyagokhoz vagy műanyagokhoz is ajánlva árulják őket, csak nem támadják meg a műanyagokat ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.25. 23:57:48
És akkor ugye most itt van ez a gép. Egész pofás, egész gyors, egész használható ... egész klafa ...
Jó - jó, van még hova fejlődni, idővel szép lassan majd még alakulnak a dolgok, de ez már úgy élvezetesen használható ...

És ha már itt ez a klafa vas ezzel a klafa joy -jal, amire egy laza mozdulattal SD -n lehet átdobni az anyagot PC -ről ... hát kell rá egy galaga ... valaga ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.26. 11:23:37
Aktuális képek:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.26. 11:36:13
Mikor egyébként én összerakok egy EP -t, az esetek 99% -ában ilyen lesz a hátulja, mint a képen.

Tudja valaki hogy ez mitől lesz, és hogy lehet úgy összerakni, hogy ne legyen az a rés ott a hűtőborda mellett a fedőlap és a hátulja között ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.26. 11:45:55
Ahol a hűtőborda rámegy az alsó részre ott nézd meg, esetleg reszeld meg, hogy jól rámenjen.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.26. 11:50:37
Quote
Ahol a hűtőborda rámegy az alsó részre ott nézd meg, esetleg reszeld meg, hogy jól rámenjen.
Hát csak nem hinném hogy ez ilyen volt mielőtt szétszedtem, és az alaplap nem lett kiszerelve, csak a fedlap leszedve, hogy elvághassam a belső hangszóró kábelt ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.26. 11:52:21
Quote from: Z80System
elvághassam a belső hangszóró kábelt ...
A kiforrasztás kulturáltabb :oops:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.26. 11:59:25
Quote
A kiforrasztás kulturáltabb (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_redface.gif)

Én is azt hittem, de érdekes módon nem találtam annak ... az alaplap felőli oldalon valamiért nem lehetett könnyen forrasztani, ki kellett volna berhelni az alaplapot hozzá, vagy le van ragasztózva, nem emlékszem, de nem volt egyszerű, túl nagy hekkelést igényelt volna,

és a hangszóró felőli oldalon is ahhoz hogy 100% ne olvasszam meg a házat a pákával, ahhoz le kellett volna szedni a hangszórót a házról, de én még ilyen stabilan felragasztott hangszórót nem láttam, az első gépemben konkrétan pár nap alatt elengedett, és garanciát megsértve kellett szétszedjük és visszaragasszuk, és más gépeken is csak ilyen tessék lássék volt, ez meg egyszerűen nem akarta elengedni ... gondoltam én nem feszegetem ezt le ha ilyen erős, inkább összekötöm majd a kábelt.

Hátha kell még az a hangszóró ott ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.26. 12:05:42
Quote from: Z80System
de nem volt egyszerű, túl nagy hekkelést igényelt volna
Egy perc alatt meg van :oops:
Két alaplap csavar ki, alaplap fel, és ügyesen átfordít, ahogy a drótok engedik, máris lehet kiforrasztani.
Minden alaplap szerelést ezzel kezdek, mert a hangszórót feltépjük megoldás nem az igazi, utána sehogy se lehet normálisan visszaragasztani :-( olyan szivacsos ragasztószalag kéne mint az eredeti, mert sima ragasztókkal rezonálni, ciceregni fog :-(
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.26. 12:27:35
Quote
Egy perc alatt meg van (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_redface.gif)
Két alaplap csavar ki, alaplap fel, és ügyesen átfordít, ahogy a drótok engedik, máris lehet kiforrasztani.
Hát ... akkor majd talán legközelebb mégis megpróbálom ...

Az az igazság hogy überbéna vagyok én, és ha én végzem, az a legjobb átalakítás, ami a legkisebb is egyben ... :)

Szóval most nem sajnálom azt a kábel szétvágást, ott éppúgy össze lehet forrasztani, mint a hangszórónál, de ha én berakok egy színes kompozit fokozatot, akkor tuti közben felolvasztom a csatinál a nyákot, vagy leszakítok, leejtek, megkarcolok, összeolvasztok valamit ...

Nem véletlen hagytam én fel a hw hekkeléssel ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2014.September.27. 00:26:41
Anno én úgy döntöttem, hogy kikapcsolhatóvá teszem a belső kis hangszórót. Tehát nem vágom el, nem forrasztom ki! (Szeretem, ha a gép minél inkább eredeti állapotú (a fejlesztéseket leszámítva persze)...) Így kapott egy picike billenő kapcsolót (kívül a ház oldalán) és az esetek 98% -ban ki van kapcsolva. :-) De ha akarom, akkor egy mozdulat és üzemel!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.29. 11:25:58
Na, EP -hez valami ilyen billentyűzet ? :

http://www.samsung.com/us/computer/pcs-accessories/AA-SK6PWUB/US
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 13:51:25
Quote from: Z80System
http://www.samsung.com/us/computer/pcs-accessories/AA-SK6PWUB/US
Én speciel laptopokban is utálom ezeket lapos billentyűzeteket, mintha az asztalon próbálna gépelni az ember...

Szerintem az eredeti EP billentyűzetnél nincs jobb, ha majd ott tart a 3D nyomtatás, akkor PC-hez is olyat akarok készíteni.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.29. 14:03:12
Quote
Szerintem az eredeti EP billentyűzetnél nincs jobb

Elmegyek hozzád valamikor a belső memória bővítőjeimért,
ha meg tudom oldani utolsó lépésben a vezeték nélküli billentyűzet csatolót,
akkor már nem "natúr" EP lesz a jelenlegi "álom" masinám sem,
akkor már beleszerelem a bővítőt is,

na de visszatérve:
mikor elhozom, akkor meg tudod nekem mutatni konkrétan melyik EP billentyűzetre mondod hogy szuper ? Meg tudom tapogatni ?

Mert vagy iszonyat jó EP billentyűzeted van, amilyet tán még sose láttam (vagy már nem emlékszek rá),
vagy marha nagy "ízlésficamodnak" kell lennie billentyűzet téren ... :)

Rendes napi munkára, GYORS gépelésre szinte alkalmatlan, amit én ma EP billentyűzetnek ismerek ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2014.September.29. 14:12:42
Quote from: Z80System
Rendes napi munkára, GYORS gépelésre szinte alkalmatlan, amit én ma EP billentyűzetnek ismerek ...
akkor vajon én hogy írtam annyi programot EP-re, meg hogy játszottam marha sok szöveges játékkal? :D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 14:19:33
Apuci, aki a seregben géptávirász volt (versenyeket is nyert), szóval volt némi gépelési gyakorlata, és semmi baja nem volt az EP billentyűzettel. Egy időben adatrögzítési munkákat is csinált EP-n (Dbase adatbázisokba).
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2014.September.29. 14:24:02
Mondjuk az jutott eszembe, hogy amikor egy haverom gépével találkoztam, tök furcsa volt gépelni rajta. Sokkal rosszabb, mint az enyémen. Na persze mert ő szinte nem is használta. Én meg marha sokat. Lehet, hogy be kell járatódnia, ki kell kopnia hogy jó legyen? Gondolom amikor én megkaptam a gépemet, még nem volt összehasonlítási alapom, meg örültem mint majom a farkának, hogy van gépem, nem ilyeneken problémáztam. Aztán eltellt egy bizonyos idő, addigra kikopott, jó lett, aztán ezután gépeltem a haverom gépén és furcsa volt.
Persze nem állítom hogy amúgy az EP-nek jó billentyűzete van. De persze ez is költségcsökkentés miatt lehetett hogy ilyen lett. Mindenesetre én szerettem, és marha sokat használtam. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.September.29. 15:26:03
Quote
Apuci, aki a seregben géptávirász volt (versenyeket is nyert), szóval volt némi gépelési gyakorlata, és semmi baja nem volt az EP billentyűzettel. Egy időben adatrögzítési munkákat is csinált EP-n (Dbase adatbázisokba).
Nem hinném hogy ennek bármi köze van bármihez. Nem azt tagadom, hogy lehet gépelni az EP -vel, akkor sem ha azt a szót használtam, hogy "alkalmatlan".
Régi mechanikus írógépeken, amiknek akkora billentyűútjuk volt mint ide a montevereszt, és 5 kg volt a leütésük, billentyűnként,
azon is villámgépeltek emberek ...

Viszont egy mai billentyűzet simán, akadalymentesen, ellenállás mentesen (nehogy gyertek nekem a tactile billentyűkkel, mert az is akadálymentes az EP -hez képest), és STABILAN működik. Minden lenyomás mindíg ugyanolyan. Síma. Nem meglepő. Nem karcos. Nem akadós. Nem hol ilyen, hol olyan, attól függöen hol nyomom meg a billentyűt és milyen kedve van épp.

Neked nem ilyen az EP billentyűd ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: IstvanV on 2014.September.29. 15:28:09
Quote from: Zozosoft
Szerintem az eredeti EP billentyűzetnél nincs jobb, ha majd ott tart a 3D nyomtatás, akkor PC-hez is olyat akarok készíteni.
Az "újabb" (vagy legalábbis kb. 5-10 évnél nem régebbi :)) PC-s billentyűzetek valójában gyakran az EP-hez hasonló felépítésű fólia billentyűzetek. Meg is lepett, amikor szétszedtem egyet, mivel több éves használat után még mindig működött és nem repedt/tört el a fólia. :) Egy másikban szintén fóliát találtam, és ez is meglehetősen tartósnak bizonyult. Korábban láttam C64-szerű megoldást is, a 90-es években pedig olyat, ahol minden billentyű egy kapcsoló (és leütéskor jól hallhatóan kattog).

Tehát a fólia nem feltétlenül rossz, csak az EP-ben a kivitelezés részleteivel, és a felhasznált anyagok minőségével voltak problémák.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 15:40:30
Quote from: IstvanV
a 90-es években pedig olyat, ahol minden billentyű egy kapcsoló (és leütéskor jól hallhatóan kattog).
Ilyeneket ma a luxus kategóriában, sok 10 ezerért lehet kapni.

Az új gyártású EP fólia nekem ugyanolyannak tűnik, mint a mai PC billentyűkben, remélhetőleg pár évtizedig kitart majd :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: geco on 2014.September.29. 15:43:51
Szeritnem az lehetett anno a baj, hogy még nem volt annyira kiforrva a fólia project, és pont emiatt nem is volt olyan tartós, én is meglepődtem, amikor szétszedtem a még 2000 előtt vett billentyűzetem, és fóliát találtam alatta, sztem még most is működik, csak a gép adta meg magát :D
Azokat a régi mikrokapcsolós billentyűzeteket szerettem, egy dolog zavart bennük, az állandó kattogás, de nagyon strapabírónak tűntek.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 15:45:33
Egyébként a CPC-ben vagy pl az Amigában is fólia van.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: geco on 2014.September.29. 15:49:55
Amúgy nekem sose kellett fóliát cserélni a billentyűk miatt, csak a belső joy miatt egyszer, és a space-em alatt repedt meg a fólia, de az is még működött. Tehát nem is volt rossz alapötlet, csak a belső joynál kellett volna valami védelem még, vagy nekem nem annyira nyüstölni :D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.September.29. 15:56:17
A legnagyobb baj az volt, hogy megszűnt a cég, és nem lehetett új gyári fóliát kapni. Mert amúgy pár évente belefért volna a csere.

Nekem az Enter kopott el... lehet, hogy többet programoztam, mint játszottam? :-)

Mostanra egyébként már nem a gomboknál van baj, a szár törik el, akár a polcon lévő nem használt gépben is.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2014.September.29. 18:38:21
Quote from: geco
Amúgy nekem sose kellett fóliát cserélni a billentyűk miatt, csak a belső joy miatt egyszer, és a space-em alatt repedt meg a fólia, de az is még működött. Tehát nem is volt rossz alapötlet, csak a belső joynál kellett volna valami védelem még, vagy nekem nem annyira nyüstölni :D
Szerintem sokszor leírtam (leírtuk) itt, hogy nem az a gomb megy tönkre ahol elszakad a vezeték, hanem az utána következők. Ezért nyújt szinte tökéletes megoldást az átkötés. Asszem erről még fotókat is raktunk be. A durva az hogy ezt is áthidalhatták volna, ha ilyen átkötő sávokat is csinálnak a fóliára.
Nekem szinte az összes gomb alatt teljesen szét volt töredezve a fém csík, és átkötéssel mégis működtek teljesen jól.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.October.16. 00:35:58
Ja ... megjöttek a spanyol SCART kábelek ... még nem láttam őket, pénteken legkésőbb azokat is kézhez kapom ...

Nem tudom mit várjak, a rendelésnél figyelmeztetnek, hogy 15 napig eltart mire legyártják, és be is tartották ... :)

Legyártás után már három-négy nap alatt megérkeztek.

Inkább nem várok semmit, akkor nem csalódok ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.October.17. 15:02:49
Na, a spanyol scart kábelek nagyon kellemes meglepetés:

http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=48&controller=product&id_lang=1

Nem túl vastag, nem túl vékony, nem túl hosszú, nem túl rövid,
frankó puha fajta kábel, kellemes a csatlakozó, minden klappol.

Még működik is, szét nem szedtem, de valószínűleg még ellenállás is van benne, mert nekem ellenállás nélküli kábellel futott a kép.

Az persze látszik hogy kézzel van szerelve, egy láthatóan kézzel vágott élcsatlakozó darab van valami ragasztóval beragasztva egy egyen házba,
ami mintha kicsit még szélesebb is lenne, mint a csatlakozó azt igényelné.

Szóval kézi cucc, de teljesen jó.

Valójában annyira tetszik, hogy azt tervezem megpróbálom lebeszélni velük, hogy csináljanak már az EP többi csatlakozóira is párat nekem ...

Mikor ezeket rendeltem, elírtam a címet, és ezért leveleznem kellet velük, és teljesen közvetlenül tárgyaltak,
hozzáadva hogy kézzel csinálják ezeket, sztm. simán meg tudom velük beszélni, hogy control,paralell,serial portokra is csináljanak olyat,
hogy ilyen csatlakozókat bekábeleznek nekem, a kábel másik végét meg üresen hagyják ... oda majd én tudok azt szerelni standard lengő csatik formájában, amit épp akarok ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.October.27. 11:20:37
Ilyen monitor volna frankó:

https://www.youtube.com/watch?v=WiIRExvhcJg&list=PL-KU7w3YpMDqq5EA5H4JvI1JH5kbWX2mV
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Povi on 2014.October.27. 11:38:46
bátor ember, a monitor tetején tárolja a floppykat
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: NoP on 2014.November.04. 15:04:30
Na, a spanyol scart kábelek nagyon kellemes meglepetés:

http://retrocables.es/tienda/index.php?id_product=48&controller=product&id_lang=1

Nem túl vastag, nem túl vékony, nem túl hosszú, nem túl rövid,
frankó puha fajta kábel, kellemes a csatlakozó, minden klappol.
...
Ez a kábel a hangot is átviszi a TV-be? Mintha azt olvastam volna valahol, hogy az Enterprise monitorcsatlakozóján ott figyel mindkét csatorna. Ha igen, akkor ez instant get nekem!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2014.November.04. 15:05:45
az Enterprise monitorcsatlakozóján ott figyel mindkét csatorna.
Ez így van!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: NoP on 2014.November.04. 15:27:58
Ez így van!
Köszi, meg is rendeltem. Már csak SzörG-gel kel felvennem a kapcsolatot az SD adapterrel kapcsolatban, hogy elkészüljön az álom-EP. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.November.04. 16:43:43

Quote
Ez így van!

Történetesen ettől még lehetne a kábelben nem bekötve a hang ...

De be van , szerencsére ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.November.04. 16:45:30
Quote
Már csak SzörG-gel kel felvennem a kapcsolatot az SD adapterrel kapcsolatban,

SzörG -hez az emilt ajánlom, azon kommunikál naprakészen, a fórumon csak hézagosan jelenik meg ...

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: NoP on 2014.November.04. 17:01:37
Történetesen ettől még lehetne a kábelben nem bekötve a hang ...

De be van , szerencsére ... :)
...ijesztgetsz itt! :ds_icon_cheesygrin:

Köszönöm!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2014.November.16. 14:48:10
Na, nem lett rossz ugye már korábban sem az EP saját billentyűzete az új fóliának és a szilikon spray kezelésnek köszönhetően,
de nem lett álom. Csak olyan kis álmocska ...

És bár most nem is az álom EP -t használom a szerelgetések miatt, hanem csak egy síma alaplapot,

attól még a kifogástalanul működő PC billentyűvel, meg a (csak majdnem) tökéletes képű SCALER/TFT kombóval,
és nem mellesleg a cartridge SD -vel ... igencsak álomos a fíling ... :)

Ajánlom mindenkinek ...

És ha ehhez még hozzájön a PC egér, tömérdek RAM és SymbOS kombó is ... mega álom EP fíling lesz ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 22:47:18
Nem tudom kinek van hasonló ingerenciája, de azért megmutatom ...

Egy ideje idegesít az EP -nél, hogy mintha magas lenne a gépelésnél a belső joy.
Lehet hogy csak elszoktam tőle, de amint kell egy kicsit (egy F1 nyomásnál többet) gépeljek vele,
állandóan beleakad a kezem, néha kifejezetten meg is ütöm, ami a fóliátlan idők beidegződése miatt kellemetlen élmény,
de mintha az entert alig lehetne leütni tőle, meg ott azon a jobb szélen bármit ...

El se tudom most képzelni, hogy régen ez miért nem idegesített ...

Illetve egy dolgot el tudok képzelni ... az első evben szerintem kinyírtam a játékokkal a belső joy -nál a fóliát,
és ezért leszedtem a joy kupakot a gépről, hogy kisebb erőkaron terheljem a fóliát, és a következő években joy kupak nélkül toltam ...

Most azonban, az "új időkben", mikor zsírfrankó fóliák vannak, meg gyönyörű joy kupakok,
persze hogy fenn tartom az "EP díszét" ... :)

Nade hát ez a dísz ez rohadt zavaró a gépelésnél ! :)

Nektek nem ?!

Valamint +1 dolgot vettem észre már régebben is: a belső joy -nak van egy holtjátéka, amit nem sikerült semilyen ékelgetős, precíziós technikával kiküszöböljek.
És észrevettem, hogy (logikusan) amikor nincs fent a joy kupak, akkor a holtjáték (kisebb joy méret miatt) kisebb, kevésbé zavaró. Megkockáztatom hogy "eltűnik" ...

Nade leszedni a joy kupakot nem akartam, mert azért az a kis csonk a közepén a lukkal belerondít(ana) a képbe.

Ezért vaktában elkezdtem keresgetni valamit, ami elég szép ahhoz, hogy ne vágja tönkre vizuálissan az epit,
meg hát mechnaikailag is passzol vagy a csonkra kívülről (mint az eredeti joy kupak is), vagy a csonkba belülről, a csonkban lévő üregbe.
(A joy csonk ugye végülis egy jó erős falvastagságú cső.)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:11:20
Namost nálunk van egy ilyen fiók, amit (én sose tudom kik) mindenféle tollakkal töltenek meg.
Van már benne vagy 30-40 különböző toll, meg mindenféle filc, ceruza, lónyál.
Ahogy keresgettem a fiókokban összevissza, beleakadtam ebbe a tollas fiókba.
Nem kell ilyen marha drága tollakra gondolni, ezek ilyen vicikvacak vagy standard,
normál írásra való vagy símán csak reklámtollak.

A tollak ugye általában szétszedhetőek, és meglepő soknak meglepően sok része lehet alkalmas EP joy kupaknak,
mert vagy rápasszolnak a joy csonkra, vagy bele, vagy pedig pont ugyanolyan vastagak mint a joy csonk,
és pont ugyanúgy van bennük is egy furat (azok is csöves kialakításúak),
melyeket egy bele passzoló "csappal" szintén a joy csonkhoz rögzíthetünk ! :)

Íme pár variáció sebtiben:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:12:58
És a nyertes példány:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:16:25
Ez utóbbi éppencsak pár mm -rel nagyobb mint maga a joy csonk, a kezem tökéletesen elfér felette,
viszont frankón le van kerekítve a teteje, nem vágja az ember ujját,
és a holtjáték dolog is szinte eltűnik ennél a magasságnál ...

Valamint szerintem jól is mutat ... persze annyira azért nem jól, mint egy zöld vagy átlátszó kupak,
de basszus, hát kupakkal meg alig lehet gépelni ...

Szóval most van nagy bódottá ! :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:18:22
Ráadásul egy ilyen mindenhol beszerezhető,
ötfilléres reklámtollnak a nyomógombja ez ...

Most nekiállok ilyen tollakat gyűjteni ... :)

A képen az a toll, amelyiknek nincs (rendesen) lehúzva a nyomkodója (mindig elgurult ha leszedtem) ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:20:41
Ráadásul még mechanikailag is tökéletesen passzol, már akkor is működik ha csak rárakom,
de aláraktam egy kis papírlapot rátolás előtt, és attól meg is szorult ...

A papírlap méretével be lehet állítani, hogy mennyire akarja az ember, hogy rászoruljon a csonkra ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.August.21. 23:22:34
Szóval akinek nincs joy kupakja,
vagy szerinte is nehezíti a gépelést az eredeti joy kupak,
annak hajrá, valószínűleg lesz kéznél olyan toll,
melynek valami alkatrésze jó lesz joy kupaknak ...

Én legalábbis meglepődtem azon mennyi rész jó tud lenni belőlük erre a célra ...


Csak arra vigyázzatok, hogy én seperc alatt szétkaptam vagy 15 tollat,
aztán a végén meg válogathattam össze, hogy melyik rész passzol melyikhez,

meg ezeket a tollakat néha elég jól meg is trükközik,
volt amelyiknek a kapcsolószerkezetét 10-15 percig is raktam össze ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2015.August.22. 00:10:59
szerintem a joy lyukba (az egész gumis nagy lyukba) csinálni kell egy 4 iránygombos cuccot, lásd pc :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: ergoGnomik on 2015.August.22. 17:11:44
Szerintem inkább egy LED kellene bele, ami minden billentyű leütésre világítana. Lehetőleg egy szemkifolyató erejű kék színű. Csodájára járna a világ. :evil:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2015.August.22. 17:30:07
hm egy tapipad! király lenne, csak mire :)

mondjuk így utólag belegondolva mekkora király lett volna, ha cserélhető ott az a rész. aztán lett volna többféle modul, 4 külön gombos, kisebb joy, nagyobb joy...

sőt akár az ext joy is oda csatlakozhatott volna.

ez a tollbetétes dolog is állat :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2015.August.24. 11:02:59
Nade hát ez a dísz ez rohadt zavaró a gépelésnél ! :)

Nektek nem ?!
Nem.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.October.14. 20:13:32
Ezt ide is leírom, mert nagyon meglepett, itt írtam:

https://enterpriseforever.com/hardver/az-alom-ep-projekt/msg41725/#msg41725

hogy ez a kábel milyen klassz, és milyen puha.

Minap szétszedtem egyiket, mert ellenállásokat kellett cseréljek benne, és kiderült hogy nincs benne árnyékolás.
Egyáltalán.
Semmilyen.

Mérges voltam ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: gflorez on 2015.October.15. 10:10:26
Chapuza Española....

-----------------------

Spanish botched job....


But I have one and it works perfect. Almost all Euro-Scart cables I see at the big shopping centres are un-shielded.  Surely they adapted one of these cheap cables adding the edge connector and the 3d-printed casing. I bought it only for the edge cover, not that myself made ones didn't work. 

I see more professionally the Magyar connector, adapting a D-sub carcase. I'm going  to make  that for my shielded RGB cables.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Tutus on 2015.October.17. 20:04:07
Minap szétszedtem egyiket, mert ellenállásokat kellett cseréljek benne, és kiderült hogy nincs benne árnyékolás.
Egyáltalán.
Semmilyen.

Mérges voltam ...

Nekem ugyanilyen van, mivel az OLX-en meghirdetett emberkével 3 hónapja küzdök... Mindig kitalál valamit, hogy miért nem tudja elkészíteni.
Legutóbb a nagy melegben arra hivatkozott, hogy a páka melegít :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.October.17. 22:11:13
Quote
Nekem ugyanilyen van, mivel az OLX-en meghirdetett emberkével 3 hónapja küzdök... Mindig kitalál valamit, hogy miért nem tudja elkészíteni.
Legutóbb a nagy melegben arra hivatkozott, hogy a páka melegít :)

Nekem egyre jobban tetszik az ürge ! :)

Nekem most karácsony körülre vállalta el, majd meglátjuk mikor tud végülis időt szakítani rá,
és nagyon várom már, hogy valóban mit ad majd elő a kábel.

Kicsit olyan művészléleknek tűnik az ember ... Lehet a kábelek meg remekművek ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Tutus on 2015.October.18. 13:23:00
Nekem egyre jobban tetszik az ürge ! :)

Nekem most karácsony körülre vállalta el, majd meglátjuk mikor tud végülis időt szakítani rá,
és nagyon várom már, hogy valóban mit ad majd elő a kábel.

Kicsit olyan művészléleknek tűnik az ember ... Lehet a kábelek meg remekművek ... :)

Szakadok a röhögéstől :D

(de mi a francért hirdet valamit, ha elvileg az nem kapható...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.October.18. 13:34:30
Quote
(de mi a francért hirdet valamit, ha elvileg az nem kapható...)

Á, nem így kell nézni ezeket a dolgokat ...

Értem, hogy ez "csak" egy kábel, de SzörG is "hirdeti" az SD cuccot, de nincs ideje eleget gyártani belőle,
meg ugyanígy van ez minden ilyen barkács cuccal ...

(Még az Apple is lukra szokott futni az új cuccaival, és nem bír elég gyorsan termelni az elején ... :))

De vissza a kábelhez:

Hát nyilván be kell szereznie neki az alapanyagokat, mikor hol melyiket honnan tudja beszerezni,
pénzt kell rá áldozni, időt kell rá szánni, nyilván nincs neki otthon legyártva 50 darab mindegyikből
(nem csak EP kábelekkel foglalkozik, csinál mindenfélét),
szal gondolom majd ha legközelebb lesz szabadnapja, mikor kábeleket hekkelgethet, majd csinálja ...

Maximum kicsit rosszul kommunikálja, mert nincsenek nagy piros betűk, hogy ezek majd csak a (nem is olyan közeli :))
jövőben megszülető kábelek, amikről itt szó van, és az ember meg megörül, mikor meglátja a hirdetést, hogy na akkor innnen most rendelek ...


Szóval ha így, hát így. Ha fél év múlva küldi, majd fél év múlva fogok örülni neki (feltéve hogy tényleg baró lesz) ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.November.13. 21:05:09
Ilyen moddingban én is gondolkodtam annó (míg rá nem jöttem hogy ez a lekerekítettség nekem már fájós):

http://www.ebay.de/itm/Commodore-1084S-D2-Monitor-Schwarz-Amiga-Monitor-/111819447835?clk_rvr_id=929321967642&rmvSB=true
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2015.November.19. 17:05:22
Hmmm ... ahogy itt küzdök a sok monitorommal,
helyileg is meg dugdosásoss értemben is,
eszembe jutott mekkora májerség lenne már az,
ha (persze kell hozzá egy külön asztal) az EP kimenetét,
szétosztanám valami ilyen aktív VGA vagy SCART elosztóval,
és lenne egymás mellett 3 EP -re köthető monitor,

melyek közül az első (mondjuk egy TFT) előtt lenne maga az EP gép,
a második (mondjuk egy nagyjából tökéletes CRT valami) előtt lenne az EP -re kötött PC billenytű+ egér páros,
a harmadik (mondjuk a beovision MX 4000) előtt meg szintén ugyanarra a gépre kötött joystick vagy controller (-ek) ...

Tehat egy gép, de három monitorra tolja a képet, mindegyik előtt a megfelelő input eszközök ... :)

Az asztal előtt meg egy gurulós szék ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2015.November.20. 19:47:30
Az asztal előtt meg egy gurulós szék ... :)
Az említettek közül ez az egy az, amiről tudom pontosan, hogy micsoda. :D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 01:20:30
Direkt visszakapcsoltam a gépet, hogy ezt a fene nagy horderejű dolgot leírhassam ...

Ebben a pillanatban állt össze a kép, hogy ez így megoldás lehet az ilyen irányú nyomoraimra: nem csak monitorból, de gépből is kettőt fogok használni.

Tehát ahogy 2 monitorból vagyok kénytelen összeadni az egy jót (vagy ahhoz hasonlót), 2 gépkonfiggal is tehetem ugyanezt ...

- Régen is elég jól elvoltam a szerelős EP alaplapommal. Mivel itt van a szép, hagyományos EP mellettem, bármikor lecserélhetem mikor olyannal akarom inkább tolni,
ezért nem fog idegesíteni a nyers vas használat sem (ahogy korábban sem idegesített). Azt nem bírnám elviselni ha csak az lenne, de így hogy tudom váltogatni, így nem gáz.

- Régóta idegesít az EP billentyűzete, sokkal jobbra meg tudtam csinálni, de kényelmesre sosem. Csináltam is már ugye külső billentyű illesztést, csak be kéne szerelni az EP -be, ami nyűgös dolog, sokféle tekintetben.

- Jó volna egy Zozo féle tuning gép is, 10 MHz -el, meg Saint féle ram bővítéssel, ráadásul kilátásban vannak itt mindenféle bővítőkártyák pear -től, sőt már maga az EnterMice is ezek közé sorolható. Ezekre igaz az, hogy ilyen nyers paneleket rádugdosva egy stock EP -re elrondítják az EP -t.

- És pont ma láttam pear elképzelését az egymásra stócolt EP bővítőkről, ami azért egy fokkal jobban néz ki, mint a panelbe állogatott verzió.

- Ráadásul lgb -is pont erről papolt máma, hogy kinek a pap, kinek meg a paplan. Hát nekem pap és paplan is.


Na mindezekből gondolom kitaláltátok mi a nagy okosság:

- Egyrészt hagyom a jelenlegi "álom EP -t" úgy ahogy van, nem kezdem el hekkelni, bővítgetni egyik fenti módon sem, hanem így marad a saját szép házában, extrák nélkül. Hacsak nem lesz a bővített gép a jövőben extra jelentős dolog (nem használjuk, nem kell állandóan) akkor ebbe még a belső ram bővítést sem rakom bele, ahogy legelőször is akartam.

- De csinál(tat)ok egy másik konfigot is, ami nem fog burkolatot tartalmazni, csak nyers paneleket. Azt azért meg aakrom oldani hogy stabil legyen, tehát mindennapi használatra szánom, nem akarok róla kilóméteres kanócokat lógatni, meg gombostűvel tűzni össze, viszont első körben még háza sem lesz, hanem csak úgy a nyákok egymáshoz csatlakoztatva, egymáshoz rögzítve, vagy a gyári csatlakozóknál fogva, vagy egy kis rásegítéssel, távtartókkal, ahogy pear is csinálja a bővítőkkel.
Így minden tiszta nyák lesz, ennek ez lesz a dizájnja. Ebbe beleszerel(tet)ek minden extrát amit tudok, pld. a billentyűzet illesztőmet is rászerelem, stabilan.
Biztos hogy fogok neki valami lábakat is csinálni, hogy ne a forrasztási végek karcolják az asztal(ok)at.
De az is biztos, hogy nem fogom mondjuk az EP eredeti házának alját használni ilyen célra, mert az már úgy ronda lenne.
Valami külön távtartók, valami műanyag véggel.
A cartirdge paneleket megtartja az eredeti csatlakozó foglalat. Főleg a mini kivitelű 1.0 -ás SD nyákot.
Ha pedig pear jobb oldali bővítései valósággá válnak, akkor azokat az ő általa készített szalagkábeles módon fogom az EP alaplap fölé rögzíteni, mint ahogy az eredeti bővítőpanel is van, és ahogy pear is csinalta eddig is a bővítőivel.

Tehát lesz egy ilyen külső billentyűs csupa nyákból álló EP -m is ...

Ha pedig nagyon hiányzik, akkor a korábban is tesztelt "extravagáns" módon még az eredeti fólia billenytű is becsatlakoztatható rá:
https://enterpriseforever.com/hardver/hw-keszites-arduino-val/msg40961/#msg40961

De ez a fólia dolog ez kb. 10 évente fog csak hiányozni ...

Szerintem szuper lesz. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 20:37:53
Tud -e valaki valami ilyen lábnak való kütyüt ?

Amivel el lehetne emelni az alaplapot az asztaltól, és esetleg be lehet szerelni/csavarozni/pattintani/akármi az EP panelen meglévő furatokba ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: ergoGnomik on 2016.February.19. 21:29:33
Nem optimális, de esetleg valami ilyesmi (http://www.tme.eu/hu/katalog/?idp=1&search=t%C3%A1vtart%C3%B3&cleanParameters=1)?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 21:32:14
Aham, ilyesmik, közben én is találtam ilyesmiket (oldal közepétől lefele):

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Search&q=ny%C3%A1k+t%C3%A1vtart%C3%B3&searchID=871fd3ad953e2e3779abd4bbf1cad997
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 21:36:23
Ha jól értem, a hosszuk változó 1-3 cm, amilyen magasat akarsz,

a menetes része 3 mm, a csavaros része meg hatos anya méretű (gondolom 6-7 mm átmérő),

és azt nézem az EP alaplapján, hogy a bal alsó sarokban és a jobb felső sarokban pont van egy 3 mm (megmértem) átmérőjű furat,
tehát valami szigetelő alátéttel pont be lehetne csavarni szerintem beléjük egy ilyet,

anya helyett pedig lehetne használni egy ugyanilyet, ami nem is ronda, meg folytatni is lehet mindjárt, ha kell.

Csak ez még csak két láb, kellene a másik két sarokra is furat, de ott nincs,

viszont hely az van neki pont, szoval lehetne oda is fúrni 1-1 darab 3 -mas furatot.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 21:40:27
Mondjuk ezek sem lennének épp kutyák (amíg nem kell folytatni), csak sajnos ezeknek 3,2 -es furat kell,

nem tudom a 3 -asba belemennének -e, ami van már az EP -n:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=534195

És milyen egyszerű lenne csak belenyomni és már állnának is a tappancsok (vagy épp nyeklenének -nyiklanának ? :)) ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 22:00:21
Itt a teljes készlet, ha valakit érdekelne:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Search&q=ny%C3%A1k+t%C3%A1vtart%C3%B3&productsPerPage=24&x=0&y=0
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 22:07:32
Legrosszabb esetben ott ahol nincs furat, oda ragaszthatnék lábat, ha találnék valami stabil műanyag lábat ami ugyanakkora mint a fémlábak, és akkor lenne 2 stabil csavaros láb, meg kettő ami csak támaszt.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 22:18:14
Á mégsem. Ki kell tudni fúrni azt a két lukat. Két furaton nem múlhat ez a dolog, és attól lesz frankó stabil, ha mind a négy láb két oldalról be van csavarozva, össze van szorítva.

És akkor nem kell hímes tojásként rakni arrébb, vagy ilyenek ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.19. 22:44:45
Itt is van óriási választék:

http://hu.rs-online.com/web/c/nyak-prototipus-gyartas/nyak-tavtartok-es-tavtarto-csapok/menetes-hatszogletu-tavtartok/
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: balagesz on 2016.February.19. 23:29:35
Két furaton nem múlhat ez a dolog, és attól lesz frankó stabil, ha mind a négy láb két oldalról be van csavarozva, össze van szorítva.

Azért ez a felépítés eléggé "hímes tojás" kezelést igényel, még ha

És akkor nem kell hímes tojásként rakni arrébb, vagy ilyenek ...

ezt írod, akkor is. :) A nyák, négy sarokban felemelve... A közepe meg szépen lóg! :) (Pláne, ha az ember néha rárak ezt-azt...) Egy idő után remek kis fólia-szakadásokkal lehet majd küzdeni. Az a jó, ha szépen "mindenhol" alá van támasztva. Ha emeletes felépítésben gondolkozol, SZERINTEM rakj az egyes emeletek alá valamit. Mondjuk egy 1cm-es préselt falemez elég erős. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.20. 00:02:53
Igen, gyakorlatlan embernek nem lesz ezt könnyű összerakni, és/vagy sz** (is) lesz, de majd küzdök ...

Hátha sikerül valami használható.

A legvégső terv (felteszem évek múlva) úgyis az, hogy bele kellene az egészet rakni egy síma átlátszó plexi házba, amire kiszerelhető a PS/2 csatlakozó, meg ilyenek ...

De addig még ki kell derüljön milyen bővítések lesznek, stb ...

Szóval addig tok nélkül lesz ...

Lehet nem is igazi ház kell majd, csak ilyen alsó felső plexi lap, távtartókkal, mint ahogy az ilyeneket szokták ... kettő között meg szabadon lehet dugdosni a csatlakozókat, akármit.


Van a nyákon alul, pont középen egy hely, ahol nincs forrasztás, csak a nyák. Vagyis síma. Oda ragaszthatok épp egy középső lábat, ha hiányozni fog.


Szóval legvégül ez egy EP átdobozolási projekt lesz. Addig meg hard-core, puszta nyák EP. Meglássuk.


Sokkal jobban idegesít, hogy addig is valahogy hozzá kell majd rögzítsem (a ház nálküli) alaplaphoz az arduino micro lapkát, meg valahol lennie kell a PS/2 csatlakkozónak.

Nyilván a csatlakozót valahogy kábelen kell tehermentesíteni (gőzöm nincs hogy egyenlőre), de hogy az arduino micro -t hogy fogom a 200 zsinórjával bekötni és tehermentesíteni az alaplaphoz valahogy ... arról négyzetesen nincs gőzöm se ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: balagesz on 2016.February.20. 01:19:42
Van a nyákon alul, pont középen egy hely, ahol nincs forrasztás, csak a nyák. Vagyis síma. Oda ragaszthatok épp egy középső lábat, ha hiányozni fog.

Szerintem ki ne hagyd! :) Maga a nyák annyira nem kritikus ilyen szempontból, mint ha SMD alkatrészekkel lenne megrakva, de elég ritka ahhoz, hogy vigyázzon rá az ember.

Nyilván a csatlakozót valahogy kábelen kell tehermentesíteni (gőzöm nincs hogy egyenlőre), de hogy az arduino micro -t hogy fogom a 200 zsinórjával bekötni és tehermentesíteni az alaplaphoz valahogy ... arról négyzetesen nincs gőzöm se ...

Mondom én; kell az a "falap", amire nem csak az alaplap rögzíthető, hanem a karácsonyfadíszek is. (Lesz egy tökéletes "deszkamodell". :-D )
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.20. 01:24:53
Sztm. te még nem érezted át ezt a koncepciót ... :???:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.26. 18:57:16
Na az első bénaság már ki is derült :) :

Én azt hittem hogy ezek a távtartók fémből vannak. Fotók alapján fel sem merült, hogy műanyagok lehetnek ... :

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=534722


Igazából örülök is meg nem is, mert a fémeknél nem kéne félni hogy megszakítom őket, a müanyag meg nem kopog úgy az asztalon ...


Legközelebb jobban kell vigyázzak ... az ember valamit mindíg benéz ...

Persze nem nagy tragédia, rendeltem 50 féléből 4 darabot, valamelyiket megnyikkantom, ott lesz a másik fajta.
Aztán ha akarok, rendelek még fémet is ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.26. 23:26:06
Na hát (számomra mindenképp) nagyon érdekes fejlemények és megfigyelések születtek a mai nappal mindenféle értelemben ...

Itt van pld pár kép a lábas EP alaplapról :

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.26. 23:33:18
Fenti képek 3 centis lábakkal voltak, annál hosszabb távtartókat hirtelen most nem találtam.

Frankón hozzák amit kell, műanyag lábak lévén nem kopognak, de még csak nem is döcögnek,
amin csodálkozok, mert azt vártam, hogy az alaplap egyenetlensége(i) miatt majd döcögni fog a 4 lábas verzió,
3 lábasat meg nem egykönnyű kialakítani a hűtőborda okozta súlyeloszlás miatt, meg amiatt hogy az EP alaplapra nem igen lehet több furatot rakni,
mint a 4 sarokba (amiből kettő már gyárilag megvan).

Szal azt hittem majd döcög, de nem, áll frankón mint a cövek.Viszont a 3 centis magasításra nem ér fel még az angol billentyű fólia vezetéke sem, és ideiglenesen fóliával használom, amíg nem szereltem be a PS/2 -es billentyű illesztőt.

Úgyhogy kénytelen voltam betenni a legalacsonyabb lábakat:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.26. 23:41:14
Mielőtt azonban az érdekességekre rátérnék, előtte lenne egy kérdés a billentyűzet illesztővel kapcsolatban is.

Van -e valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne rászerelni a billentyű illesztő lapkát és/vagy a PS/2 csatlakozót erre a lábas EP alaplap megoldásra ?

Tehát van ugye az arduino micro lapka:
https://www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardMicro
ami 48X18 mm méretű,

meg egy PS/2 csati (lengő, szerelhető, nyákra szerelt, akármi amiről a megoldás szólhat),

és ezeket rá kéne szereljem az alaplapra hogy a lehető legstabilabban illeszkedjenek mechanikailag ...


És akkor arról a mechanikailag szerelt pozícióról bedrótoznám a lábakat az alaplapra ...


Valakinek valami tipp a mechanikai szerelde mikéntjére ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.26. 23:58:50
Az egyik érdekességet ide írom, másikat a TFT topikba:


Végigpróbálgattam most az "álom EP" konfigomon kívül másik 5 EP -t,
és kettőnél (melyeknél nemmellesleg ép volt még az eredeti, gyári billentyűzet fólia),

hogy a billentyűzetük nagyságrenddel könnyedebb és klasszabb, mint az "álom EP" (ez az az EP amit használok a mindennapokban) konfigé.


Namost az "álom EP" konfigom ugye egy általam, különböző gépek részeiből összeszerelt konfig,
aminek egyrészt szétszedtem a billentyűzetét betűnként, elmostam a szétszedett billenytűzetet,
majd összeraktam, és már több soron vastagon befújtam szilikonnal.

A szilikonozás után frissen könnyebben is járnak a billentyűk mint mondjuk hónapok múlva,
de én nem akarom párhavonta szilikonozgatni az EP -t,
másrészről az imént említett 2 EP billentyűzete szilikon nélkül is könnyedebben mozog mint az álom EP szilikonozva ... :)

Lehet hogy a szétszedés közben sérülnek a billentyűk, vagy a hüvelyek amiben csúsznak, és azok szorulni kezdenek ?
Pld. az "álom EP -men" az ESC a SPACE és valami harmadik billentyű is a bal alsó sarokban képes leragadni úgy,
hogy utána úgy kell kézzel felhúzkodni, míg a most tesztelt 5 konfig egyikén sem ragadt le egy billentyű sem.

Szóval lehet nem szabad szétszedni a billentyűzetet ? (Kiszedni a gombokat a keretből.)


Másrészt a nyomási erősség. Minden gombnál, de a belső joy -nál iszonyat sokat számít: olyan mintha a gyári fóliák messze érzékenyebbek lennének mint az újak !

A gyári fóliánál szinte nem is kell erőt kifejtsek, csak meghúzom a joy -t, vagy hozzáérek a billentyűhöz már érzékel is,
míg az "álom EP" konfigomnál sajnálom a joy -t (pedig ugye kis karon van), annyira kell "tépni" az érzékeléshez ...

Az új angol és magyar fólia között nem tapasztaltam ilyen különbséget, de most hogy visszapróbáltam az eredeti fóliás gépekre, ez nagyon szembetűnő (-nek tűnik. Szembe.) !


Fogok csinálni egy olyan próbát, hogy átteszem az álom EP -be a gyári fóliát, és ha nem egyértelmű hogy mi történik, akkor átszerelem akár a billentyűzetet is.
Ha kell, akkor keresztbe is kipróbálom ...

Lehet hogy megsérülnek a billenytűk a keretből ki/be ráncigáláskor, lehet hogy túl erősen csavarozom össze az EP -t, lehet hogy beragad egy idő után a portól a szilikon, lehet hogy sokkal jobb az eredeti gyári fólia (érzékenységet tekintve), mint bármelyik új ...

Kíváncsi vagyok mi ez ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 00:22:01
Nincs egyébként olyan modern(ebb) alkatrész ami az EP feszstab IC -jeinek feladatát át tudná venni a nagy hűtőborda nélkül ?

Tehát hogy eltávolítható lenne a hűtőborda erről a szabadon álló alaplapról, ne égessen, ne fűtsön ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 01:04:39
Egy ötödik láb valóban nem ártana középre a nyákon, ahogy korábban valaki jósolta,

bár ha nem fogom már nyomkodni akkor elbírja a saját súját szép egyenesen, nem hajlik be,

de ha az ember így dugdos rajta billentyűzeteket, ilyesmit, akkor az ötödik láb jó volna ...


Viszont a ragasztás nem tetszene, hely meg nem nagyon van a nyákon középtájt egy 3 mm -es furatnak ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 01:42:29
És akkor ennél a csupanyák álom EP -nél akkor már egykönnyen ki lehet majd próbálni minden hardware újítást.

Mint pld. pear SEGA kontroller csatolója ... Anélkül hogy a pákát elővettem volna ... :)

Most örülök igazán csak annak, hogy jutott nekem az első generációs SD -ből is ...

Alig várom már hogy Zozo kezelésbe vegye ezt a lapot, és ellássa a megannyi földi jóval ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.27. 08:04:49
Alig várom már hogy Zozo kezelésbe vegye ezt a lapot, és ellássa a megannyi földi jóval ...
De csak ha megírod a leltárból hiányzó gyáriszámaidat, ha jól számolom legalább 6 darabbal lógsz! :twisted:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 10:27:04
Háááát ... én még ugye nem tettem magamévá ezt a seriál dolgot igazából ... beszéltünk már róla többször, jobb pillanatomban volt már hogy magamban hajlottam rá, de eddig még szériaszámomat én konkrétan nem mondtam egyet sem szerintem, csak olyanokról tudsz amelyik gépeket már korábban is ismerted, mielőtt még hozzám került, vagy pedig egyéb okból átfutott a kezeden.

Szóval direkt tartozásnak én nem érzem a dolgot ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.27. 10:45:54
Szóval direkt tartozásnak én nem érzem a dolgot ...
De én igen :twisted:
Írhatod privátban is, hogy név nélkül kerüljön a listába. (Van pár ilyen is.)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 10:52:36
Quote
De én igen :twisted:

Hát az nem lenne jó ...

Ha kényszerítve érezném magam, akkor az nem lenne jó ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.27. 11:29:09
Akkor légy szíves, szépen kérem, please... :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2016.February.27. 11:46:43
mi a legnagyobb sorozatszám?
illetve ezekből ki lehet valahogy következtetni hogy mennyi ep-t gyártottak? illetve ez az infó egyezik-e valamennyire azzal amit tudunk a legyártott ep-k számáról?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 11:59:31
Quote
Akkor légy szíves, szépen kérem, please... :-)

Megörjíttesz ! Eccerüen megőőőrjíííttesz ! :roll:

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 12:01:24
Akkó, most van nagy bódottá ? Most má kerek a világ. Minden a helyére került ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 12:03:41
Ezen kívül még van a szerelős gépem, amit kifingattam, az hamarosan a karmaid közé kerül ugye,

meg van az az első gép, az a korabeli nagyon turbó, amit azt hiszem a Lacika nevű úrtól szereztem be ...


De ha valahol belebotlok +1 -be, jártomban- keltemben, akkor szólok ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.27. 12:15:49
Pont ilyen kérdések miatt gyűjtögetem a számokat. Meg olyan is, hogy mennyi angol és német gép volt, ezt minél több adat van, annál jobban meg lehet tippelni az egyes sorozatszám tartományokat, hogy angol vagy német sorozat volt-e.

Van egy 060134-es gépem (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_060134.jpg), de ez tuti elgépelés :-) 6 ezer valamennyi lehet a helyes, azon a környéken használtak ilyen "írógépes" számokat (ilyenek miatt is érdekes a címke fotó, több féle stílusú címke van.)
Legnagyobb igazi EP128: 025937 (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_025937.jpg) Mivel kb minden százas tartományból van már gép, így 26000 EP128 elég valószínű.
Érdekes kérdés az EP128-ak, ezekből van úgy 2000 alacsony sorszámú. Itt az nem tiszta, hogy együtt sorszámozták-e a 128-asokkal, vagy külön? Ezt eldöntené. ha előkerülne két azonos sorszámú EP64 és EP128. Lehetséges az is, hogy már elkezdték a legyártott 64-eseket átépíteni 128-asnak. Ez megmagyarázná a másfajta a címkéket.
EP64-nél kezdettől fogva "nagy számos" nyomtatott. (http://enterprise.iko.hu/inventory/_64_000043.jpg), másfajta nem is került elő.
EP128-nál van kezdeti kézzel írott. (http://enterprise.iko.hu/inventory/128___LS82.jpg)
Aztán ez a kis számos, tán pecséttel nyomtatott. (http://enterprise.iko.hu/inventory/128__00606.jpg)
Meg az "írógépes". (http://enterprise.iko.hu/inventory/128__04269.JPG".)
Még nem tudni pontosan hol, talán 005000-nél váltottak a nagy számos nyomtatottra, 6 jegyű sorozat számmal. (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_005239.jpg)
Érdekes módon később is előfordul egy-egy korábbi stílusú cimke. (http://enterprise.iko.hu/inventory/128_009007.jpg)

Visszatérve a darabszámhoz: 002000-029999 közötti EP64 még nem került elő. 030000-037500 tartományból vannak gépek. Gyanítom, hogy miután beindult az EP128 gyártás, ugrottak a harmincezres tartományra a 64-esekkel.
Szóval itt lehetett 7500 EP64.
És vannak még hetvenezres EP64-ek. (http://enterprise.iko.hu/inventory/_64_073433.jpg), szerintem ezek voltak az arab gépek, eddig úgy 070000-073500 tartományból vannak, a Kopácsy interjúban azt mondta, 4000 ment oda, ez megfelel annak.

Tehát 26000 EP128, 7500 EP64, 4000 rab EP64. És van még az első 2000 gép, ahol még nem tudni, hogy egybe volt számozva a 64 és 128 vagy külön. Ez így 37500 vagy 39500.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.27. 12:23:40
Akkó, most van nagy bódottá ? Most má kerek a világ. Minden a helyére került ... :)
Igen4 :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: dolargaan on 2016.February.27. 16:25:37
Nincs egyébként olyan modern(ebb) alkatrész ami az EP feszstab IC -jeinek feladatát át tudná venni a nagy hűtőborda nélkül ?

Tehát hogy eltávolítható lenne a hűtőborda erről a szabadon álló alaplapról, ne égessen, ne fűtsön ...


Step down converter (https://enterpriseforever.com/hardver/hibaelharitas/msg27930/#msg27930)

Igaz, a bordát meghagytam, a biztonság kedvéért. Egy 1000 uF-os kondit kellett még az 5V-os tápvonalra tenni a lapon.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 16:37:11
Quote
Step down converter

És egy ilyennek elvben nem kell borda ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 17:03:41
Billentyűzet!

Na lecsekkoltam mi is itt a szitu !

Az van, hogy minden. A szabály az, hogy nincs szabály.

MINDEN számít! Az összes alkatrészben nagy a szórás !

- Számít maga a billentyűzet keret, amiben a billentyűk vannak és mozognak. És nem csak a szépségük kívülről ... :)
Az hogy melyik keretet használtam ad egy alap élményt egy alap hajlandóságot az akadozásra, szorulásra, ilyemsikre.
Az is számít van -e kenve vagy nincs. És a kenés is többféle eredménnyel jár, mert igaz hogy símább lesz tőle a csúszás,
de "ragadósabban" is jár tőle a billentyű ...

- Számít a gumimembrán. Vannak keményebb, lazább membránok, és roppanósabb meg kevésbé roppanós memránok.
A roppanás a feedback -et változtatja, a keménység a lenyomást nehezíti ill. a visszatérítést stabilizálja.
Ráadásul valószínűleg pozícióban is van szórás a membránoknál a gombokon,
mert keresztbe cserélve a membránokat az egyik membrán átvitte a "leragadó billentyűk jelenségét" a másik gépre,
pont azokon a billentyűkön amelyiken a kiindulási gépen voltak a leragadások ...

- Számít a fólia ! A gyári fóliák sokkal érzékenyebbek (kettőt tudtam kipróbálni) mint az utángyártottak. Érezhetően erősebben kell nyomni az utángyártottakat ugyanabban a gépben. Én mondanék akár dupla erőt is ... vagy akörülit ... mindent érzésre persze, semmi nincs mérve.
Számít a vastagsága is, az is rövidíti a mozgási utakat. Főleg a belső joy -nál számít a vastagság is.

- Számít a belső joy harmónikarészének keménysége vastagsága. Keresztbe cserélve megszűnt az "álom EP" joy -ának keménysége, és átment keménység a másik gépre.
Számít a belső joy tengelyének vastagsága! és deformáltsága is. Egész más érzést keltő tengelyek vannak ! :) Számít a belső joy piros gumikarikájának vastagsága !
Ha mindenből próbáltam a legvastagabbat választani (direkt) attól már szinte alig lehet összerakni az EP -t ... bizonyos házban. Össze lehet persze, de sokkal jobban szorul mint ha mindenből vagy egy-egy dologból a vékonyabbat választom ...

- Számít(hat) egy feszülőbb gépnél hogy mennyire vannak meghúzva melyik csavarok a házon.


Szóval ez is (talán méginkább mint az elektronika) egy hatalmas szórástenger. És lehet hogy az egyes gépek nagyjából összetartozó alkatrészekből lettek összerakva gyárilag, de én ugye több gépből rakok össze egyet, és azt hittem az alkatrészek cserélhetőek, cserekompatibilisek. És csak úgy működés szempontjából persze azok is, de élmény szempontjából messze nem ... válogatni kell, vastagabbat, vékonyabbat, keményebbet, lazábbat, és kísérletezve kell összerakni ...


Úgyhogy egyre szimpatikusabb amit csinálni készülök, mert igazi EP házba szerelni jó minőségben marha nehéz és nyűgös, sok barkácstapasztalat kell hozzá, én meg fejleszteni akarok szoftvert, nem pedig barkácsolni:

- Egy sima alapgépet egyben tartok az összerakott alkatrészekből a lehető legjobb minőségben, a legminimálisabb extrákkal (pld. keyboard fixert azért beraktam, hisz "plug and play" dolog, meg kikötöttem belülről a recsegőt, és talán még egyszer EXOS upgrade is lesz benne, de ezzel kb. ennyi, ez marad ilyen alapgép).

- Egy tunning gépet csináltatok Zozoval, amit láttatok ilyen csupanyák, meztelen verzióban. Ebben benne lesz (lehet) minden extra, modern élményt nyújtó PC billentyűzettel, bármilyen bővítési lehetőséggel.

- És lesz egy harmadik is, ami olyan lesz mint az előző (feltéve hogy Zozo azt is fel bírja éleszteni), azt kivéve hogy csak a Saint féle belső ram bővítő lesz benne extraként, az is csak azért hogy az alaplap (főleg a Nick) ne legyen kitakarva az eredeti 64K panel által. Ezen a konfigon fogok kísérletezni, hogy mikor így hazavágom, mint pld. most is, akkor ne a sok munkával összerakott gépeket vágjam haza.


Így legyen ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: dolargaan on 2016.February.27. 17:13:34
És egy ilyennek elvben nem kell borda ?

2 amper terhelésig nem kell, állítólag. De jobb a békesség. Így épp csak langyos lesz a borda.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.27. 17:19:16
Quote
2 amper terhelésig nem kell, állítólag. De jobb a békesség. Így épp csak langyos lesz a borda.

Hmmm ... én csak akkor cserélném le szívesen, ha nem kéne borda egyáltalán ...

EP -nek nem kell sztm 2 amper ... sztm még bővítésekkel sem (most floppy -t meg HDD -t meg ilyeneket hagyjuk, solid state bővítésekig bezárólag értem) ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.28. 01:17:16
Bejön nekem ez a kétmonitoros EP konfig ...

Természetesen hely szempontjából egy űber- óverkill, de akinél a hely esetleg nem probléma

(sokáig én is egyetlen EP -ben gondolkodtam, az asztal legtávolabbi sarkán, amit egy nem EP -nek dedikált monitorral használok majd ... de aztán győzött az EP ... :)),

annak jó opció lehet.


A TFT monitorokon éles a kép, pontosak a pixelek, nem vibrál (CRT -hez képest), tökéletes a geometria.
Ez ideális mindenhez, kivéve a mozgó animációk, játékok, demók.
A CRT -ken meg szépek a grafikák, az 50 Hz -es mozgások nem remegnek, és hát mindaz az "effekt" amit a CRT monitor rátesz a képre az TFT -n nagyjából utánozhatatlan. De az biztos hogy csak nyomokban próbálják meg utánozni. Ez ideális játékokhoz, demókhoz. Cserébe ugye a geometria, a fókusz, a képélesség nem olyan egzakt és pontos mint a TFT -knél.


Ugyan én még technikai okok miatt felváltva dugdosom a 2 monitor kábelét az EP -be, ami idegesítő dolog dolog,
de ha megérkeznek a kábelek minden bizonnyal tükrözve fogom tudni használni a 2 monitort.

Ami egyrészt marha érdekes, hogy ugyanazt a dolgot meg lehet figyelni frame- ről frame -re párhuzamosan, egymás mellett TFT -n és CRT -n is,
másrészt pedig kényelmes, amíg elindítok egy játékot vagy demót addig a TFT -t nézem, ha már fut akkor az óriás CRT -t ... :)

Aztán ha újra reszet van, vagy mást csinálok, akkor megint a TFT -t figyelem, és kész.

Játékoknál nem igen zavaróak a CRT monitorok jellemző tökéletlenségei, egyéb felhasználásoknál pedig nem igen zavaróak a TFT monitorok tökéletlenségei.

Kicsit olyan is ez (persze nem 100% -ban, de azért eléggé), hogy leszámítva a tökéletlenségeket pld. a CRT geometriánál, ez valójában felhasználási kérdés is.
Egy játéknál a CRT monitorok TFT -monitorokhoz képesti fókuszálatlansága DIREKT JÓ, míg mondjuk szöveget olvasni, programozni, vagy bármi mást csinálni DIREKT JÓ a TFT monitorok tűéles (CRT -hez képest) képe.

Ami egyik felhasználásnál előny, másiknál lehet hátrány, és fordítva ...

Persze valahol ideálisan, elvben biztosan összeérhetne a két világ egy eszközben, de az egy ritka és drága, esetleg nagy tapasztalatot, (elektronikai) hozzáértést igénylő eszköz lesz ...

Viszont kilóra lehet kapni CRT TV -ket, 20 colos TFT -ket, és olcsó scaler -eket, melyekből mondjuk 40-60 ezer körül összerakható egy olyan kijelző setup, ami kellemesen használható.

Persze kérdezzetek meg fél év múlva, hogy még mindig ezt mondom -e ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.28. 18:11:28
Valahogy a gumi membrán nagyon fontos a billenytűk mozgásában is ...

Úgy értem a korábban már említett szempontokon felül is még fontosabb.

Valahogy a membrán (és persze ugye a szórások miatt úgy kéne fogalmazni, hogy az adott házhoz, billentyűzethet megfelelő membrán)
mintha középpontosítaná a billentyűk mozgását is.

Tehát volt ugye a leragadó 3 billentyűm (ESC,\,SPACE, ami használat közben a legsűrűbben leragadt, és kézzel, körömmel kellett utána felrángatni vissza),
amely leragadások a gumi membránok keresztbecserélése után egy másik gépre mentek át, a kiinduló konfigról pedig eltűnetek, akármennyit és akármilyen erősen is nyomom (tesztelt időszakban, ugye még csak tegnap cseréltem ki), nem ragadtak le.

Ezen felül azonban a többi billentyű lenyomása is sokkal finomabb lett, mint volt !

Nem fújtam be szilikonnal tegnap (úgy voltam vele hiába szedtem szét, nincs kedvem a szilikonnal elkezdeni taknyolni), tehát nem a kenéstől van,
de attól hogy kicseréltem a gumimembránt olyasmi összhatást is elértem a leragadások megszűnésén kívül, mintha frissen kentem volna meg a billentyűket szilikonnal.

Tehát valahogy (felteszem) az, hogy a gumimembrán mennyire precíz, vagy van precízen berakva, vagy mennyire passzol az adott billentyű/ház szórásához, és ezekből eredően mennyire nyomja a billentyűk tengelyeit leginkább tengely irányban, az is nagyon fontos a kellemes EP billenytűzet élményhez ...


Olyan mintha új lenne, pedig tegnap nem igen történt más, minthogy kicseréltem a fóliát egy öregebb eredetire és a gumi membránt (meg a belső joy -t, de az most nem számít),

szóval kezdem érteni Zozo értetlenkedését a billentyűzet mániámon,

de egyre inkább kezdem azt gondolni, hogy Zozónak marha nagy szerencséje van az EP -jével, EP -ivel ...


Valszeg neki tökéletes billentyűs, tökéletes Nick -es, tökéletes mindenes EP -i vannak, így csak értetlenül áll a panaszaim előtt ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.28. 18:20:48
Valszeg neki tökéletes billentyűs, tökéletes Nick -es, tökéletes mindenes EP -i vannak, így csak értetlenül áll a panaszaim előtt ...
Így van :ds_icon_cheesygrin:
A Szaharából kihalászott arab gépeknél tapasztalok olyanokat, amiket írsz.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.28. 18:49:00
Quote
Így van :ds_icon_cheesygrin:
A Szaharából kihalászott arab gépeknél tapasztalok olyanokat, amiket írsz.

Hát látod, mindenkinek mást ad az élet ...


De így legalább kiizzadtam magamból a PS/2 csatolót, aminek a beszereléséhez pear adott ma 1 jó tippet,
amit kifinomítva szerintem nagyon pöpec kis módszer lett összehozva a beszereléshez,

nem is gondoltam volna, hogy ilyen klasszul is össze lehet rakni ...

Még drótból is alig kell majd valami !


És azért AZOK a PC billentyűk, amiket az EP -hez használni fogok ... azok azért le fogják nyomni még ezt a mostani EP kategóriában értett sokkal jobb billentyű élményt is ...

még akkor is, ha magát az EP bill. élmény kategóriáját ma azért feljebb csúsztattam magamban egy kicsit ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.28. 18:55:33
És azért AZOK a PC billentyűk, amiket az EP -hez használni fogok ... azok azért le fogják nyomni még ezt a mostani EP kategóriában értett sokkal jobb billentyű élményt is ...
Ezt én kizártnak tartom :-)
És azt nem értem, ha a monitornál észreveszed a késést, akkor a borzalmasan lassú PS/2-nél miért nem :oops:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.28. 20:20:27
Quote
Ezt én kizártnak tartom :-)

Pedig bizony ! :)

Quote
És azt nem értem, ha a monitornál észreveszed a késést, akkor a borzalmasan lassú PS/2-nél miért nem :oops:

Ricogásokat, remegéseket szoktam észrevenni a monitoroknál, nem a késéseket (persze kritikus esetben feltűnhet).

De persze nem, sebességben nem lehet lenyomni a fényt, és az EP billentyűzetében a mechanikus kapcsolókon keresztül a villamos mező a fény sebességével terjed ...

Ennél a PS/2 azért lassabb ... :)


De megfelelő gamer billentyűzettel, ahol nem sajnálják a PS/2 órajelet a felső határ környékére tolni, nem észrevehető frame -es szinten.

Egy 1500 forintos billentyűvel tudtam navigálni a BAM megademóban azt az átkozott menüt ! (Csak az ronda mint a bűn, szóval a szebb, jobb gépelési élményt nyújtó de lassabb billentyűvel toltam ... :))

De most majd szerzek gyorsat, és szépet is egyben ...


Tő- dömm ... Tő- dömm ... Tő- dömm,  Tő- dömm,  Tő- dömm,  Tő- dömm,  Tő- dömm,  Tő- dömm (ez a cápa zenéje volt, akinek nem jött le :)) :


http://www.kustompcs.co.uk/acatalog/info_30438.html

Itt klikkolj a képre :) :

https://datordax.se/product/56950
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 19:57:01
Azt tudja valaki, hogy miért lehet brummos az EP hangkimenete ?

A TV -ken/monitorokon persze sokkal inkább hallatszik, de fejhallgatóban is simán hallatszik ha feltolom a hangerőt ...

Tuti hogy az EP -ből jön és nem csak úgy kívülről rárakódik valami a rossz kábelek miatt vagy ilyesmi ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 22:30:30
Remélem, hogy az ilyen típusú álmodozás már nincs igazán messze ... :) :
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 22:32:40
(Vajon mit lehetne tenni, hogy a lap alján is rendesen látszódjanak a képek ?)

(Vajon mit lehetne tenni, hogy a lap alján is rendesen látszódjanak a képek ?)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.29. 22:41:25
(Vajon mit lehetne tenni, hogy a lap alján is rendesen látszódjanak a képek ?)
Nem tudom mi nem látszik nálad, nálam látszik.
Amúgy meg nem csak csatolni kell a fájlt, hanem beszúrni is (pl. nagyítható thumbnail a hozzászólásban), és akkor oda kerül, ahova akarod.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 22:45:47
Azért látszik, mert utánaírtam az a nagy hsz -t ...

Próbáld ezt, amíg nincs mögotte sok felirat. Rálóg az alsó edit mező ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.29. 22:54:05
Mi lóg és hova?
[attach=1]
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 22:59:39
Íme:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.February.29. 23:05:23
Fogalmam sincs hogyan csinálod :-) Már ott elakadtam, hogy alsó edit mezőről beszélsz... :oops:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.February.29. 23:24:54
Lehet hogy nálad az opcióknál nincs bekapcsolva a lap aljára a "Quick Reply" ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.02. 17:08:22
Elvben hamarosan hoznak +1 CRT TV -t ... :)

Számszerint a negyediket ...

Namost az épelméjűségem ugye már korábban sem volt 100% -osan alátámasztható,
de ezen felül is elgondolkoztam azon, hogy 37 négyzetméteren tulajdonképp hány CRT TV raktározható el matematikai értelemben,

és miközben ezen gondolkodtam, nameg azon hogy valamelyik CRT cuccomon túl is kéne adjak,
hiszen továbbra is jó lenne ha a lakásom ajtaja kinyílna, és azon én rendeltetés szerűen be tudnék járni,

pláne ha ez a folyamat nem áll le ...

És itt van az a pont, ahol elkezdtem félni ... :)


Arra jöttem rá ugyanis, hogy tulajdonképp ugyan egyik TV -m se tökéletes, de mindegyikben jó valami.
MINDEGYIK tetszik valamiért ... tulajdonképp én egyiktől sem akarok megválni ... :)


És ezen a ponton jutott eszembe a rettegett fenevad. Az a szó melyet nem mondunk ki.
Az épelméjűség parazsának utolsó morzsájának kialvásának bizonyítéka:

Tulajdonképp úgy néz ki, hogy én egy GYŰJTŐ lettem ?!


Mert ugye ez akkor ha az ember pénzt, bélyeget, gyémántokat, katicabogarakat vagy tetveket gyűjt,
akkor nem olyan nagy gáz, mert a teljes gyűjteménye elférhet egy zsebben vagy reklámszatyorban ...


De CRT TV -t gyűjteni ... appám ... hátnemtom ... :)


Mindenesetre elkezdtem böngészni az IKEA -t valami polcrendszer vagy polcrendszernek összerakható asztalszettt tekintetének vonatkozásában ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.03. 21:46:17
Hmmm ... nem lett jó az új Sony CRT sem ...

Egyrészt azért is ide írom és nem a CRT topikba, mert még azért fut a projekt (először kell szerezzek egy távkapcsolót hozzá, majd meg kell próbáljak bejutni a szervíz menübe),

meg azért is mert lehet hogy stratégiát kell váltanom ...


Ez a laza 4 CRT TV ami eddig van lassan elég lesz ... már abban az értelemben hogy túl sok ...

Kicsit több ésszel kellene ezt csinálni, nem ennyire próbálgatva ...

Javítgatnivaló CRT -m már mondhatni van sok, mostmár vagy kéne javítgatni is, vagy pedig jót is kéne már szerezni ...


Ha esetleg nem hallotok rólam többet, akkor megnyaltam a nagyfeszcuclit ... :)


De ha azt még nem is egyből, akkor kicsit talán kutatgatni kéne, hogy a kommersz cuccokból mi volt a monitornak való,
ill. nagyvadra menni, amiről már tudjuk, hogy jó (Sony PVM, BVM).
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.06. 12:13:57
Már megint olyan, mintha az élet "magától menne" ... :)


Úgy értem közvetítve itt vagy sem, de az álom EP projekt azóta fut, hogy megvettem rossebtudja hány éve (4,6,8 ?) azt a szuper-bővített(akkor még annak számított) EP konfigot.
Akkor az volt a cél (meg még sokáig), hogy a lehető legkevesebb pénzből kihozni egy lehető legkisebb helyen elférő, de kompromisszumok nélkül használható EP konfigot.
Akkoriban pénzzel is extrém óvatosan kellett bánjak, meg a terveimbe sem fért volna bele egy szobányi Enterprise.

Mondjuk azóta sem sok minden változott, csak a terveim szűntek meg ... :)

Annál a konfigurációnál nagyobbat nem is csalódhattam volna semmiben, azon semmi nem volt jó, stabil vagy szép. Egy katasztrófa volt. Persze küzdöttem vele, volt is szegénykémnek egy-két jobb pillanata, mikor megjavítottam a monitor kábelét, vagy mikor rájöttem hogy miért fagy meg ha megmozdítom ... :)
De így vagy úgy, mostanra nyilván minden szempontból aktualitását vesztette szegény megboldogult pára.

És miközben küzdöttem vele, szépen visszajöttek a dolgok régről, meg szép lassan letettem az egy konfigos megoldásról.


Hogy végre visszatérjek a fősodorba ... most meg a monitorokkal van ugyanez ... először konkrétan meg akartam úszni a monitorkérdést,
aztán összekínlódtam ezt - azt - amazt, semmi nem volt elég jó, vagy tökéletes ...

De valahogy ha most végignézek a "kupacon" (hamarosan veszek nekik ikeas asztalokat, amiket egymásra rakva remélhetőleg polcokat képzek, jobb most nem jut eszembe ...),
nem az jut eszembe hogy egyik ezért sz** vagy azért sz**, hanem hogy egyik ezért jó, a másik meg azért.

Tök azt gondolom, hogy amik nálam kötöttek ki, azok végülis nem véletlen kötöttek ki nálam.
Úgy értem a szitu messze van attól az ideális állapottól, hogy ha mondjuk egyből, rögtön, véletlenül, a teljes monitorkergetési procedúra nélkül véletlen összeakadok egy Sony PVM -mel, elérhető áron és tökéletes esztétikai állapotban (nemmellesleg egy Sony PVM nem tud olyan értelemben szép lenni mint egy TV, mert konkrétan nem arra tervezték hogy szép legyen), akkor 99%, hogy a monitorkergetési procedúra elmaradt volna.

De akkor most nem lenne 2 B&O és 2 Sony TV -m, nem beszélve a továbbiakban majd ide szivárgókról ...


És akkor az ilyesmi fílingek kimaradtak volna :) :

[attach=1][attach=2][attach=3][attach=4][attach=5][attach=6][attach=7][attach=8]
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.06. 12:21:10
Szóval az ember elindul egy irányba, aztán a végén egész máshol lyukad ki, mégis jó, hogy ott van ahol van.

Minden jó ha a vége jó, és ráadásul még koránt sincs vége ... épp csak a közepénél járunk ...


És ha a képekre nézünk, azért látjuk a progresszt ... :)


Az a konfig amire csak én emlékszek 25 évvel ezelőttről, meg a pár éve vett szuperkonfig egy lapon sem említhető azzal, amin most lehet küttyögni ...


És ha a cartridge SD -ből folyamatos is a "hiány" (mint a régi szép időkben ... :)), attól még a reménysudár egyenlőre fenn van tartva ott is,
és CRT TV -t pedig simán csak az ember után dobják, ha nem vigyáz ...

A joystick többe kerül szerintem, mint a TV ...


Ember tervez, isten végez, ámmen.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.06. 12:35:05
Mondjuk ezzel a geometriával nem rúgnék ki persze egy Sony PVM -et sem ... :)

Egy ilyen már símán kiválthatna egy TFT -t, annyira pontos:

(http://i.imgur.com/fWoue.jpg)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.06. 13:47:58
45 percen belül érkezik a 3. Sony TV ... :)

És símán lehet hogy a jövő héten egy újabb ... :oops:


Na ez lesz az a pont, ahol megállunk ... :)


Hát persze ... :)

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.06. 20:12:34
Na officiális lett, a jövő héten jön a 4. Sony CRT ... :)

Azzal együtt 6 -ra nő a per pillanat nálam héderező CRT -k száma ...


Kíváncsi vagyok, ezeken felül találok -e még olyat, aminek szorítok "helyet" ... kötve hiszem ...


Mondjuk a büditől lehet meg kéne válni ... meglátjuk mit hoz ki belőle a pár hét elvonó az erkélyen ... hiába, a dohányzás káros ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2016.March.06. 23:26:52
Szerintem ez nagyon szép képet ad!

És akkor az ilyesmi fílingek kimaradtak volna :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2016.March.07. 19:20:42
Mondjuk a büditől lehet meg kéne válni ... meglátjuk mit hoz ki belőle a pár hét elvonó az erkélyen
Elázik az is, mint amit a futárok letettek a járdára az esőben. :D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.07. 19:26:43
Quote
Elázik az is, mint amit a futárok letettek a járdára az esőben. :D

Ez ugyanaz a TV. És az ex tulaja volt, nem a futár.

De az erkély az fedett 5 oldalról (és nem a teteje a lukas ... :)).
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2016.March.07. 19:44:00
Ha olyan állapotban van, hogy azon gondolkozol, megváltnál tőle, akkor reklamálni kéne a tulajnál, főleg, ha még a kézbesítésben sem volt profi (járdára tette az esőben). Vagy az oldalon (vatera?), ahol rendelted, ott leértékelni.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.07. 19:46:40
Quote
akkor reklamálni kéne a tulajnál

Nem. Kiszellőzik az. Csak kell neki egy kis friss levegő ...

Friss levegőre vágyik ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2016.March.07. 19:50:18
Friss levegőre vágyik ... :)
Hát figyelj, nem mondhatjuk, hogy a régi tulaj a monitort le se bagózta.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.07. 19:52:27
Precíz.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.11. 15:19:41
Na akkor ha valakit érdekel rajtam kívül: nem műxik a síma, vezetékes scart szétosztás ...

Semelyik tesztelt készülék nem megy egyszerre a másikkal, abban különböznek csak, hogy egyik sem megy ha a másik rá van dugva,
vagy csak az egyik megy, vagy a másikon megjelenik -e halványan pár képkocka, mielőtt lekapcsol, stb ...

Szóval rendes, aktív scart (RGB) amplifier kell a dologhoz ...

De még VGA -sat sem találtam igazán, nemhogy SCART -osat, a VGA -stól meg kicsit félek is, mert fene tudja hogy mit okoskodnak, kapcsolgatnak a jeleken,
a VGA digitális kommunikációit (vagy azok hiányat) figyelembe véve ...

Szóval megfelelő SCART -os distribution amplifier hiányában lehet túl melós lenne összerakni a több monitoron tükrözést, egyenlőre marad a dugdosás ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2016.March.12. 00:05:27
Itt valami nem stimmel. (De lehet, hogy rosszul értelek, késő van már... :-P )
Anno nekem volt SCART elosztva "mezei" elosztóval és ment egyszerre az RGB monitor IS és a tv IS amikor el volt osztva! Attól, hogy az egyiken volt kép, a másikon nem tűnt el sosem! Igaz, ezt így ritkán használtuk, de használtuk! Szóval ha jól értem a problémád, akko rnem értem, miért nem megy Neked!


Na akkor ha valakit érdekel rajtam kívül: nem műxik a síma, vezetékes scart szétosztás ...

Semelyik tesztelt készülék nem megy egyszerre a másikkal, abban különböznek csak, hogy egyik sem megy ha a másik rá van dugva,
vagy csak az egyik megy, vagy a másikon megjelenik -e halványan pár képkocka, mielőtt lekapcsol, stb ...

Szóval rendes, aktív scart (RGB) amplifier kell a dologhoz ...

De még VGA -sat sem találtam igazán, nemhogy SCART -osat, a VGA -stól meg kicsit félek is, mert fene tudja hogy mit okoskodnak, kapcsolgatnak a jeleken,
a VGA digitális kommunikációit (vagy azok hiányat) figyelembe véve ...

Szóval megfelelő SCART -os distribution amplifier hiányában lehet túl melós lenne összerakni a több monitoron tükrözést, egyenlőre marad a dugdosás ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.12. 10:58:06
Quote
nno nekem volt SCART elosztva "mezei" elosztóval és ment egyszerre az RGB monitor IS és a tv IS amikor el volt osztva!

Hmmm ... hát lehet hogy mégsem sima elosztó volt az a mezei elosztó,

vagy esetleg mivel az egyik RGB monitor volt, az esetleg nem volt rákötve a pertiel jelre a SCART -on, vagy ilyesmi ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.28. 13:25:49
Nekem valami belül halkan azt zümmögi, hogy én ezt az EP monitor kérdést egy icipicit túltoltam .... Van tippetek miért ? :)

(És akkor a büdiről meg a törve érkezett VGA CRT kísérletemről az erkélyen még nem is értekeztünk...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.28. 13:27:59
(Ja ... és már úton van egy újabb VGA CRT ... a következő lomtalanításnál szerintem marha nagy kupac cucc lesz a házunk előt ... :))

(Ki lehet tenni lomtalanításkor a CRT -ket egyáltalán ?)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2016.March.28. 23:20:35
Egy ló nagy CRT jól jönne nekem a balatoni munkahelyemen! :-D
Amúgy meg nem toltad túl szerintem... Ahogy a mondás tartja:
Sosem fedezhetsz fel új földrészeket, ha mindig a part mentén hajózol! ;-)
A felfedezésekhez kísérletezgetni kell! Akik ilyesmibe vágnak, azokat rövid úton hülyének szokták nézni, de az idő végül mégis őket igazolja majd! ;-)

(Ja ... és már úton van egy újabb VGA CRT ... a következő lomtalanításnál szerintem marha nagy kupac cucc lesz a házunk előt ... :))

(Ki lehet tenni lomtalanításkor a CRT -ket egyáltalán ?)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: geco on 2016.March.31. 08:38:58
Nekem valami belül halkan azt zümmögi, hogy én ezt az EP monitor kérdést egy icipicit túltoltam .... Van tippetek miért ? :)

(És akkor a büdiről meg a törve érkezett VGA CRT kísérletemről az erkélyen még nem is értekeztünk...)
Hát ez még csak 7 CRT :D , amúgy az IK+-ossal mi a baj?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.March.31. 17:10:04
Quote
Hát ez még csak 7 CRT :D

Lesz ez még így se.

Quote
amúgy az IK+-ossal mi a baj?

Hullámosss a képe mint az óceján.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2016.March.31. 20:17:25
Hullámosss a képe mint az óceján.
Nem inkább, mint valami hullámos papagáj? :D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: geco on 2016.April.01. 11:02:00
Hullámosss a képe mint az óceján.
Van hardveres hullámeffekted , és  nem kell LPT-vel trükközni hozzá ;)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.09. 17:45:49
Na, behoztam az erkélyről a büdit, és bepakoltam az újonnan érkezetteket, és a képen látható látvány fogadott ... :)

Én ezt beteltnek nyilvánítanám ... és nem hinném hogy bővíteni szeretném az EP által elfoglalható területet ...

Ha pedig ez így lesz, akkor mikor beérkezik a következő cucc, akkor valaminek ki kell esnie ... :

https://www.youtube.com/watch?v=y8Kyi0WNg40
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: lgb on 2016.April.09. 18:04:46
Hegylako style nem jatszik? :) "Csak egy maradhat!" :-D
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2016.April.09. 18:34:52
csak majd ne dobd ki őket
lomtalanításkor csak széttörik őket és a tekercset kiveszik
szerintem ha meghirdeted, lesz más "bolond" :) aki megveszi
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 15:48:42
Van egy progink, BAMSOFT -ék szörnyedvénye szerencsétlen, ami már annak idején is a gyökkettő kategóriába tartozott nálam béna ingame lassúsága, és eszement rohadtul nehéz játszhatósága miatt. Akkor mellesleg még nem is ilyen szemmel néztem a cuccokat mint ma (pontosabban ilyen szemmel nem néztem még, kizárólag máshogy, ma már azért nézek mást is), így kb. az egyszerbetöltős aztánelfelejtős kategóriába került.

A neve WOPUS.

Valszeg most is ide fog kerülni, mert őrületesen nehéz még most is, mégha a lassúságot meg is bocsájtanám neki némi játék erejéig mostmár.

Viszont amiért itt most megemlítődik, az az, hogy szép nagy és szép színes. Kitölti a teljes képet, es az intrói gyönyörűek, a játék pedig grafika pedig nagy élmény ahogy scrollozódik az egész örültnagy képernyő.

Persze mindez nem hatna meg megfelelően nagy display nélkül, de nagy képernyőn impozáns.

Kár hogy az első megveszekedett objektum felett sem tudok elrepülni, mert agyonb*sznak azok a szarok ... :evil:

Arról meg ne is beszéljünk, hogy meg egy pajszot se találok, hogy rendesen lefotózhassam, egyszerűen nem tudom bemutatni milyen az mikor az egész képen van grafika ... :(
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 16:04:26
Valójában nem is az egész játék olyan iszonyatosan lassú, hanem maga az űrhajó.

Mikor indul a játék (ÉS MINDEN EGYES KIBA HALÁLKOR :evil:) olyan lassú az űrhajó,
hogy teljesen szerencsejátékká degradálja a játékélményt,
mert az ellenségek akár 4X (vagy még többször) is gyorsabbak tudnak lenni nálunk,
így ha azt dobja ki a gép, akkor megdöglesz, mert esélyed nincs elmenekülni ...

Aztán (ezt csak az imént fedeztem fel, mert régen nem színes monitoron játszottam) ha rámész a pályán ilyen zöld karikákra,
akkor növekszik az űrhajó sebessége (soha életemben nem jutottam még el a kb. második képernyőn lévő zöld karikához ...),
és később lesz piros karika is, amivel a lövés sebessége nő. Persze csak a következő halálig.
Ami kb. 10 másodpercen belül be fog következni még a már-már kellemessé emelt sebesség és lövés mellett is.
A legtipikusabb '80 -as évek élmény.

Ha nem lenne szép, le se szólnám ...

De így kénytelen vagyok. Leszólni ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 16:09:59
A japánok sírva-üvöltve követelnék a szeppukut a bamsoftra ... :)

Ha ez a játék kijutott volna japánba nindzsák rohanták volna le magyarországot ... :)

Tán még godzillát is bevetették volna ...

Ez a játék ez egy tömegpusztító fegyver ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 16:14:16
Vagy valamit nem értek, vagy nagyon béna vagyok, vagy nincs +1 ilyen frusztráló, rosszindulatú szemét játéka a földnek ... :)

Nincs negyedik opcio.

Követelem a nyílt színi wopus égetést ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.April.24. 16:15:58
Viszont van hozzá forrásszöveg, így ki lehetne pofozni!

Amúgy rengeteg ilyen frusztráló játék van...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 16:17:32
Csak ne tetszene annyira még a game over felirata is ...

Olyan kis elegáns, színes, szép a teljes körítés a játék körül.
Tökéletes "képernyővédő", "kiállító" üzemmódnak.

Csak játszani lehetetlen vele ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.April.24. 16:24:55
Aztaaaaaaaaa !!!

Csináltam 7200 pontot a wopus -ban !!!

(És most megyek és megölöm magam ... :))

(És fogadok ... még csak el sem menti ... soha senki nem fogja elhinni ...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2016.April.24. 23:43:18
Le kellett volna fotózni! :-D
Amúgy nagyon szép a képe ennek a Tv -nek!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.June.09. 19:05:23
Nem tudom, hogy ez megfelel-e az elvárásoknak :oops:
[attach=1][attach=2]
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Ep128 on 2016.June.09. 23:57:23
Ez most mi ez...? :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.June.10. 08:31:14
Quote
Nem tudom, hogy ez megfelel-e az elvárásoknak :oops:

És most csak arra várunk hogy megfelel -e vagy sem ?

Hát persze hogy megfelel ! :)

Csak szedd le a nick hűtést ha tudod, meg tegyél rá legújabb exos -t (ha lehet a drótozós módszerrel, ne a kaparóssal),
és már menek is érte ! :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.June.10. 09:50:41
Ez most mi ez...? :-)
4 sebességes turbó (4/6/7.12/10 MHz).
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.June.10. 09:51:57
ha lehet a drótozós módszerrel, ne a kaparóssal
A kaparást már megcsináltad te rajta :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.June.10. 10:28:55
Quote
A kaparást már megcsináltad te rajta :-)

Én ugyan nem ! Az egy szűz alaplap volt zozo, aminek lábai voltak szerelve ! Azt bővítetted, igaz ?! :)

Én a másikba szereltem (az elromlott lapba) hekkelt exos -t ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.June.10. 10:57:02
Az egy szűz alaplap volt zozo, aminek lábai voltak szerelve ! Azt bővítetted, igaz ?! :)
Azt. De akkor valaki más előtted hekkelte. A ROM IC gyári volt, de a foglalat át volt alakítva, meg is lepődtem amikor kivettem az IC-t :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2016.June.10. 11:27:32
Hmmm ... rejtélyek ... rejtélyek ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Borg on 2016.September.02. 06:18:39
Ha egy pillanatra visszakanyarodhatnánk a leragadós billentyűzethez...
Ezt a "lefújom szilikonnal" dolgot nem értem. Mármint hogy hova is kellene fújni azt a szilikont. Szétszedtem az enyémet, ami megvétele óta (kb harminc éve) leragadt folyamatosan. Azt láttam, hogy amikor kiemeli - valójában inkább alulról kitolja - az ember az egyes billentyűket, azok egyrészt a széleiknél sorjásak, ami sokat nem számít, mivel nem érnek össze normál üzemben soha, másrészt a mozgáskor a lábuk van direkt kontaktban a billentyűalapban kiképzett vezető-csővel, illetve annak külső-felső oldalán kialakított iránytartó sinecskékkel a billentyűk alján levő lemezkék érintkeznek.
Ebből nekem az jött le, hogy ha jobb billentyűérzetet akarok, akkor szilikonzsírral a csövecskék belsejét vagy az egyes, kiemelt billentyűk lábait kell megkenni, például fültisztító pálcikát használva, és esetleg a vezető sinecskéket is picit - bár ott esélyes, hogy a kosztól a szilikon hamar telítődik, és hamar lehet szétszedni megint mert akadni fog.
Nekem ez a módszer a korlátozott mintát (csak egy gépem van) figyelembe véve eléggé bevált, most először nem ragad le semmilyen billentyűm, és elég jól mozognak. Ráadásul nem tocsog sem a membrán alatta, sem a billetyűzet teteje a szilikonban, ami nekem mindenképpen plusz. Gondoltam hátha segít valakin.

Azért azt tegyük hozzá, hogy az én gépem az utóbbi 25 évben sajnos igen mostoha körülmények között, erkélyen emulált szaharai viszonyok közt szenvedett szüleimnél, Budapesten. Például a magnó vezetéke BELEOLVADT a magnó felső műanyagába. :shock:
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2016.September.02. 15:36:30
Igen, abba a kis csövecskébe kell némi kenőanyagot juttatni, amiben a gomb szára mozog. Ha nagyon poros helyen volt, akkor érdemes az egész billentyűzetet jól kimosni előtte.
Én fejjel lefelé tartva fújom be az alját (érzéssel, nem liter számra :-), utána minden gombot jól átmozgatok. Aztán leteszem pár órát, hogy a felesleg ki tudjon csöpögne, majd letörlöm az alját.

Én egyébként nem emulált, hanem valódi Szaharából előásott gépekkel is találkoztam már :-) (arab EP-k Egyiptomból)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2017.September.11. 21:51:34
Támadnak az olcsó kínai mechanikus billentyűzetek ...

Ha emlékeztek még van egy régi álomképem, hogy modern, makulátlan, EP -hez testreszabott színű billentyűkkel, tenkeyless mechanikus billentyűzetet kapcsoljak EP -hez.
Eddig azonban a mechanikus billentyűzetek afféle perifériára szorult perifériák, vagy esetleg luxuscikkek voltak. Viszont mostanában már kezdenek tömegesen gyártani belőlük.

Én ebből vettem egy párat:
http://genesis-zone.com/en/product/thor-300-tkl-mechanical-gaming-keyboard

Egyenlőre még nem EP -zés céllal, csak egyáltalán megízlelni meg kipróbálni ezt a mechanikus billtyű dolgot.
Ezek elég kellemes összparaméterű cuccoknak tűntek a jelenlegi 13 ezres árukhoz képest hétköznapi használatra is.
(Most nem megyek bele mennyi kilótonna paramétere van egy ilyen mechanikus billentyűnek.)

A lényeg hogy ez a szállítással együtt 15 ezer alatt lévő kategória 2-3 éve még nem létezett. (Szerintem legalábbis ...)

Természetesen a billentyűk EP színűre szabása külön költség és probléma, és szintén lehet ilyen 15 ezres nagyságrend.
További probléma hogy csak PS/2 illesztőm van ugye EP -hez, USB nincs (és talán másnak sincs egyenlőre, nem csak nekem ...),
és ezek a billentyűk nem támogatják már a PS/2 -t. (Sokkal drágább kategóriájú cuccokban figyelnek csak ilyen részletekre is.)

Mindenesetre a trend ez a durva jóárasodás végre, nagyon vártam már hogy beinduljon, remélem nem áll meg, nem lesz csak egy divathullám.

Ezekből az olcsó kínai cuccokból lehet kapni már olyat is ami RGB -ben programozható színű billentyűnként,
(ez akár elég is lehet, ha nem akar az ember még EP szerűbbet, hogy ne csak a feliratok legyenek színesek),
és még olyat is, ahol szintén billentyűnként, forrasztás nélkül cserélheted magukat a kapcsolókat, ízlés szerint.
(Hogy hova raksz simán csúszóst, roppanóst, vagy épp klikkelőst ...)

Szóval még 1-2 év, és remélem bárki összerakhat magának EP -s mechanikus billtyűt ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2017.September.11. 23:03:59
Ezzel például simán lehetne modellezni a fényekkel az EP billentyűzet színsémáját (persze csak a felfestések és a billentyűk között kiszűrődő fény erejéig):

https://www.youtube.com/watch?v=u3aE-4W2guo


Csak ennek meg nem EU enter -e van, hanem USA -s ...


De idővel remélem még tovább javul a helyzet ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 20:27:51
Na, ma összeírtam a milestone -okat amiken keresztül tervezek elérni a valhallába ...

Azon röhögök, hogy haladok előre a feladatok megoldásával, egyre újabb fícsőröket pakolok be,
szóval az előrehaladással gyakorlatilag nem csökken, hanem nő a lista ...

(A lista legutolsó pontja írni végre egy játékot EP -re, de addig még hosszú út van hátra ... :))


Szóval egy újabb fícsör, hogy már megint konstatáltam, hogy az az alaplap amit a 10 MHz bővítéshez választottam nem a legszebb fajta alaplap.
Azért választottam azt, mert annak volt a legszebb, legkevesebb zavart tartalmazó videó kimenete, videó jele, és a 10 MHz -es bővítésre nem gagyi lapot akartam.
Maga a 10 MHz bővítés is ront persze az összképen (szigorúan a látványról beszélek), de nem az az igazi gáz,
és még csak nem is az, hogy a NICK -ről a bordát még Zozo sem tudta leszedni (vicces hogy az a fémlap leesik magától is, de innen nem jött le :)).

Maga a lap egyrészt ilyen haragos zöld színű, amiben jobban elvesznek az alkatrészek,
másrészt sokkal több alkatrészt tartalmaz, amitől ilyen káoszosabb, kevésbé szép az összhatás ...
(én nem is értem, az a rengeteg kondi, mittoménmégmi nem hianyzik a másik típusú lapokról) ! ? ?


Szóval, ha kész vagyok ezzel a 2. számú álom EP -vel, akkor csinálok egy harmadikat is.

Az is ilyen csupasz alaplapos megoldás lesz, csak valamelyik szebb alaplapból kiindulva,
és bővítésnek azon csak a belső ram bővítő és talán epower lesz ...


Viszont egy álom EP -nél alapkövetelmény a szuper kép (EP mércével mérve),
és nekem csak az a kettő röccmentes lapom volt,
amit a normál házas, bővítés nélküli álom EP -be raktam bele,
meg ez a másik, ami a 10 MHz -es gép lett Zozo jóvoltából ...


Szal kellene összehekkeljek valahogyan egy harmadik lapot, ami röccmentes.
Ezért próbálkozni fogok NICK hűtéssel, és EP alaplap "felújítással", ami azt jelenti,
hogy a rég mondott elektrolit kondenzátorokat, esetleg aktív elemeket (tranyók pld.),
meg ilyesmiket, amik öregedni tudnak, lecserélem azon a lapon, amit a legszebbnek találok.


Namost azt nem tudom még mennyi mindent fogok kicserélni,
de biztos hogy többlépcsős, rendelgetős, várakozgatós dolog lesz ... szóval nem lesz gyors.


Csak azon a lapon kéne elkövetni, amelyik a legszebb.


Nade vajon melyik a legszebb ? Egyáltalán hány féle alaplap van, és azok közül melyik a (nekem) legszebb ?


Az biztos, hogy a régi szerelős gépem lapja sokkal letisztultabb és szebb nekem, mint a 10 MHz -es.

Mindjárt teszek fel képeket, kiváncsi vagyok csak nekem szebb -e.
Bár valahogy a különbség így képeken eléggé elveszik.


Azt ne nézzétek, hogy az egyiken van NICK borda, meg nincs kiforrasztva még az RF modul, arról ő nem tehet.
Ezekben egyformára lehetne hozni őket, mégis szerintem letisztultabb, érdekesebb, szebb a másik lap.
(Persze a drótokat, amit kersztbekasul átvezettek, valahogy le kell tenni a szebbikről is a gép hasa alá ...)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 20:36:35
Na,
talán így egymás mellett látszik leginkább az az esztétikai különbség,
ami előben sokkal- sokkal szembetűnöbb:

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 20:39:49
Szóval a kérdés az lenne, hogy nem csinált még zozó ilyen alaplapi fénykép oldalt ?

Ahol az összes EP alaplap egymás mellett megnézhető volna ?

Hogy kiválaszthassam melyik fajta kellene nekem erre a felújítási projektre ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 20:41:27
Majd napfénynél próbálok meg színhelyesebb fotókat csinálni,
de azért látszik ezen is, hogy sokkal érdekesebb, letisztultabb, esztétikusabb a másik lap ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2018.October.29. 21:05:58
Én csak pár kerámia kondi különbséget látok, azt simán kicserélheted és kész :-)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 21:22:20
Quote
Én csak pár kerámia kondi különbséget látok, azt simán kicserélheted és kész :-)
És rosszul emlékszek,
nincs még ilyen fényképes alaplap összehasonlító oldal ?

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.October.29. 21:30:08
az ic-ket, ellenállásokat, kondikat is szét fogod szedni, hogy belül is "jól nézzenek ki"? :P
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.29. 21:50:02
Ja, és az egyik legfontosabbat kifelejtettem, a harmadik álom EP -nél ...

A PS/2 portot is rá akarom tenni (vagy amilyen billentyűzet port majd kisül a legvégére ezen a 10 MHz -es lapon),
de oda akarom tenni az RF modulátor helyére ... :)

És akkor tudna az a kábel is hátulról jönni ...

Persze lehet billentyűt kényelmesebb balról bedugni, ahogy most a 10 MHz -esre szerelem,
de végülis ugyis az RPi -be fogok dugdosni, ha nem Bluetooth -szal megyek ...

Az RPi -t meg csak ritkán kell dugdosni ki/be az EP -be ...


Csakhogy a most használt Arduino micro nem nagyon fér oda,
szóval kellene keressek a egy kisebb 14 GPIO -s mikrokontroller lapot,

hisz még a PS/2 csatinak is oda kéne férnie ...


Csak nő és nő a lista ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.30. 19:59:06
Na, rájöttem mi is a baja a táp csatlakozásomnak ...

Az istennek nem jöttem rá mi kontakthibás, miért indul ujra a gép ha megmozdítom a tápcstlakozót ...

Nem a kábel ahogy sokáig hittem, nem belül a csatlakozás, ahogy sokáig hittem,

konkretan ki van törve az egyik láb a csatlakozóból ... nem az alaplapból, hanem a csatiból ...

viszont ahhoz képest meg tök jól megy, csak mozgatni nem szabad ... :)


Zozo mi is a konkrét csatlakozó amit venni kell ? (EP alaplapra, táp csatlakozó anya.)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2018.October.30. 20:39:00
Zozo mi is a konkrét csatlakozó amit venni kell ? (EP alaplapra, táp csatlakozó anya.)
Lomexben: TÁP DC ANYA 5.5/2.1/9.5mm DCS-5521-5 (G-S) NYÁK 90° [ 43-07-67 ]
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.30. 20:55:36
Köszi:

https://lomex.hu/hu/webshop/#/search,43-07-67/stype,1

https://lomex.hu/hu/webshop/#page,0/search,04-00-14/stype,1

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.October.30. 20:57:09
És ezek (a tápcsati) egyébként teljesen szabványok ? Sose teszik valamelyiknek kicsit máshova az egyik lábát, vagy ilyesmi ?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 04:18:00
Egyet mondjatok meg nekem feleim ... :)

Ha egyszer majd elérek oda, hogy EP -re játékot fogok írni ...

Akkor most, hogy tényleg van 10 MHz -es gépem ...

Mi fog engem visszatartani, hogy 10 MHz -re írjam a játékot ? ? ? :oops:

Az tutkó hogy az legalább 2X olyan jó játék lehetne ...

2X annyi dolog férhetne bele az 50 Hz -be ... :)


Nemviccelek ... :)

Télleg ... :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 04:28:05
10 MHz -en az Amaurote 50 FPS -es ... :)

Csak kár hogy cserébe olyan gyors is ... :(

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Zozosoft on 2018.November.03. 06:08:29
Mi fog engem visszatartani, hogy 10 MHz -re írjam a játékot ? ? ? :oops:
Remélem semmi! Ha már van ilyen, legyen program is rá!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.November.03. 10:33:04
 Most se tart vissza semmi hogy 10 MHz-re írjál játékot, hiszen  Aki hatékonyan akar fejleszteni, az Emulátorban csinálja.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 12:41:48
Quote
Remélem semmi! Ha már van ilyen, legyen program is rá!

Quote
Most se tart vissza semmi hogy 10 MHz-re írjál játékot, hiszen  Aki hatékonyan akar fejleszteni, az Emulátorban csinálja.


Hmmm ... hát tényleg ... ha jobban meggondoljuk ...

Most hogy Zozo is azt mondja, hogy nem húz a szíve a 4 MHz felé,
és tulajdonképp (ritka magasztos pillanat, plakátoljuk ki valahova) endinek is igaza van,

ha jobban meggondoljuk, ha valaki 10 MHz -re ír programot,
azzal a 4 MHz -esek nem tudnak majd játszani (élvezhetően),

de mindenki tudja tolni emulátorban ...

Szóval az emu azért egy sokat egyszerűsítő, közös platform dolog ...


(Persze azért tudom, hogy ez önámítás ... :) 4 MHz lenne az igazi.
10 MHz (nem mint opció, hanem mint követelmény) az szégyen és gyalázat ... :))


De úgyis elcsábulok ...

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 13:24:59
Ahogy így ezen morfondírozok, kezdek rájönni hogy ez egy átpriorizálódásban is manifesztálódhat ...

Ha beadom a derekam ennek a 10 MHz dolognak,
akkor lehet hogy az EP alaplap felújítási projekt hátracsúszhat utolsó lépésnek,
és a játékfejlesztés előrejöhet a helyére ...

Mert akkor hiába lenne a nagyoncsecse 4 MHz -es lapom,
10 MHz -es játék fejlesztéséhez a 10 MHz -es lap kell ...

Szóval ha először csinálnám a felújítást, akkor mikor kész, csak elrakhatnám a szekrénybe ...

Mert a játékfejlesztés nem 5 perc lesz ugye ...

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Tomato77 on 2018.November.03. 13:51:02
Lehet, hogy úgy kellene megírni a programot, hogy valamilyen módon fusson 4 MHz-en is, nagyobb órajelen pedig legyen még szebb a játék, jobb grafikával vagy több fps-sel. Tudom, hogy így sokkal nehezebb megcsinálni, de akkor úgy lehetne kihasználni egy erősebb gép képességeit, hogy közben megmaradna a kompatibilitás is egy alap géppel.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 14:09:12
Hát ja ... de nem hinném hogy azt be akarnám vállalni ...

Úgy értem ilyen 8 bites gép, 4/10 MHz váltásnál a sebességkülönbség nagyon erős gameplay akár játékkoncepció differenciákat okozhat.

Nem lehetetlen amit mondasz, csak nagyon nehéz.
Vagy nem mersz rendesen rátervezni, mert 4 MHz is, és akkor csak valami habcsók lesz a különbség 10 MHz -en,
vagy pedig nagyon gyík lesz a 4 MHz -es verzió ... És én nagyon nem szeretem a kompromisszumokat ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2018.November.03. 16:40:13
Vagy nem mersz rendesen rátervezni, mert 4 MHz is, és akkor csak valami habcsók lesz a különbség 10 MHz -en,
vagy pedig ...
Az elmélkedések helyett inkább próbálj meg már valami akármit is írni EP-re, és idővel kiderül, mi lehet belőle! :D
Igaz, a lángelmék is először teljesen kidolgozzák fejben előre az egészet, és csak a kész művet vetik papírra... vagyis editor/asmon/akármilyen képernyőre. Jelen esetben az utóbbival sincs semmi gondom.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 17:10:42
Quote
Igaz, a lángelmék is először teljesen kidolgozzák fejben előre az egészet

Na akkor vazze, az en EP jatekom, az egy epikus remekmu lesz ... :)

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: ergoGnomik on 2018.November.03. 18:38:26
Vagy nem mersz rendesen rátervezni, mert 4 MHz is, és akkor csak valami habcsók lesz a különbség 10 MHz -en,
vagy pedig nagyon gyík lesz a 4 MHz -es verzió ... És én nagyon nem szeretem a kompromisszumokat ...
Erre a problémára a legegyszerűbb megoldás, hogy kimaxolod a játékkal a 4 MHz-es masinát, és a "maradék 6 MHz-et" elégeted digi zenével. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: szipucsu on 2018.November.03. 18:45:28
Na akkor vazze, az en EP jatekom, az egy epikus remekmu lesz ... :)
EP-ikus!
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.November.03. 18:57:08
szerintem te úgyis 50Hz-s "finom" mozgásra törekszel, az meglesz 10MHz-n, 4-en meg lesz 20 mondjuk... mindenki elégedett lesz :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 19:07:24
Quote
szerintem te úgyis 50Hz-s "finom" mozgásra törekszel, az meglesz 10MHz-n, 4-en meg lesz 20 mondjuk... mindenki elégedett lesz :)

Valaki elszállt egy kicsit ...

Ez akkor lenne igaz, ha lenne a kódban korrekt idő kezelés.
De ahhoz elég sok prociidő kellhet 8 bit integeren ...

Ezért ritka is a 8 bites játékokban a mai játékokban magától értetődő idő kezelés.
Mit gondolsz mitől gyorsul fel a gyönyörű 50 FPS -es Amaurote triplájára 10 MHz -en ...
Mozgás, animáció, minden ... Mintha rányomnál a fast forward -ra ...

Szóval ha 10 MHz -re írom, akkor nem csak az FPS esik 4 MHz -en felénél is kisebbre,
hanem a játék (mozgás és animáció) sebessége is ...

Nem hinném hogy az elég a 4 MHz -es bódottához ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.November.03. 19:09:33
semmiféle idő kezelés nem kell ehhez, ami pluszban terhelné a rendszert...
a megoldás egyszerű: ezt a részét gányolni kell és ennyi.
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.03. 19:11:16
Quote
a megoldás egyszerű: ezt a részét gányolni kell és ennyi.

Akkó jó ...

(Show me.)

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.November.03. 19:32:20
nem értem miért akarsz tudományosan megírni egy játékot egy ilyen régi gépre...
ha máshogy nem megy, csináld úgy hogy a render kisebb felbontású... vagy ilyesmi.
jó lenne valami 3d cucc, ott eleve adja magát ez. na persze ott meg nem érsz el 50Hz 10Mhz-n se (már ha valami komolyabb 3d).
jó lenne látni ep-n valami olyan 3d-t ami sprite-okat rajzol ki, mint az én book of life játékom, csak nem 90 fokos forgással és blokkos mozgással hanem finoman, és nem 256 színben hanem 16-os módban. :)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.04. 11:40:13
Annó az EP egyik idegesítő tulajdonsága volt, hogy lespórolták róla a bekapcsoló gombot.
És az általam ismert minden más korabeli számítógépen volt power switch.
Sokan szereltek egy lengő kapcsolót a tápkábelre. Én is.

Namost nyomulok ezzel az új RPi -val, és rá kellett jöjjek, hogy a világ nem változik :) :

https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/58502/how-do-i-turn-my-pi3-back-on

(https://i.stack.imgur.com/9ikdW.jpg)
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.10. 21:53:18
Itt a kicserélt tápcsati ... :) :

[attach=1]

[attach=2]

[attach=3]

Nem csoda hogy szivatott ...

Csoda hogy egyáltalán működött ...

Ahhoz képest tulajdonképp tök jól működött, hogy hogyan néz ki ...

Valahogy úgy össze volt szorulva a forrasztás és az alaplap által,
hogy többnyire érintkezett, csak nem szabadott megmozdítani ...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: endi on 2018.November.10. 22:20:45
ahogy kicseréled mai alkatrészekre a régieket, egyre kevésbé lesz igazi EP azaz EP...
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.10. 22:23:42
Quote
ahogy kicseréled mai alkatrészekre a régieket, egyre kevésbé lesz igazi EP azaz EP...

1,

Viszont működni fog ...

2,

Viszont olyan lesz, mint aminek szánták ...

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2018.November.10. 22:28:29
3,

És csak várj pár hetet ... kíváncsi leszek azokra a fotókra mit fox mondani ... :)

Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Dr.OG on 2018.November.11. 05:43:37
ahogy kicseréled mai alkatrészekre a régieket, egyre kevésbé lesz igazi EP azaz EP...
"Van egy 20 éves baltám, igaz, a feje 2x, a nyele meg 3x volt eddig cserélve..." - attól az még ugyanaz a balta?

Szerintem ez már inkább filozófiai kérdés, attól függ, hogyan definiáljuk a folytonosságot...

Pl. a német Individual Computers előszeretettel gyárt olyan cuccokat, amik retró gépek (Amiga, C64) elöregedésre hajlamos alkatrészeit pótolják modern megoldásokkal, de a működéshez szükséges jó pár eredeti dolgot magunknak kell beszerezni. Ha górcső alá vesszük egyik legnépszerűbb terméküket, a 'C64 reloaded'-et, akkor azt látjuk, hogy egy alaplapot kapunk, amibe a legfontosabb IC-ket (a MOS6510-es proci, a képért felelős VIC és a hangképző SID mellett ez 2 CIÁ-t is jelent) nekünk kell beleilleszteni:

https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/c64-reloaded-mk2.html

Most hogy ez jó, vagy nem, azt nem az én tisztem megítélni, nyilván van ennek a megoldásnak előnye és hátránya egyaránt. Előnye, hogy így egy felhasználói élmény szempontjából 100%-ban autentikus szerkezetet kapunk, a legsérülékenyebb alkatrészeket modern megoldásokkal helyettesítve. Hátránya, hogy a régi alkatrészek miatt az mégsem lesz 'nulla kilométeres', ráadásul ezeket beszerezni nem könnyű manapság, sőt, a SID és a CIÁ-k kimondottan hajlamosak meghibásodni. Ha már van egy működő eredeti HW-m, azt biztosan nem bombáznám szét emiatt.

Olyan ez, mintha valaki az EP-hez gyártana hasonlót, de Z80, Nick és Dave nélkül. Mit szólnátok hozzá?
Title: Re: Az álom EP projekt ...
Post by: Z80System on 2019.August.03. 21:09:14
https://monsterjoysticks.com/