Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Az álom EP projekt ... (Read 102335 times)

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Az álom EP projekt ...
« on: 2014.August.15. 22:30:10 »
Na ennek a topiknak (ahogy tőlem azt már megszokhattátok) újra semmi köze nem lesz a valósághoz ... Akik a gyakorlati problémákat kedvelik inkább, nem az elvi tökéletesség boncolgatását, már ugorhatnak is egy másik topikra. Mert itt most kérem szépen nagyjából a szőrszál újabb sokfelé hasogatására készülök, valahol a viszkisüveg és a sorozatbámulás között félúton ...
Ráadásul amit ide gyűjtök, azt máshol részletekben már tárgyaltam/tárgyaltuk.

Gondolkodtam jobb címen, de nem jutott eszembe jobb. Próbálom érzékeltetni mit is akarok érteni az "álom" jelzőn (asszem az itt most jelző) ... Valami olyasmit, hogy "tökéletes" de az nyilván felhasználók és felhasználások függvényében változó, hogy mi a tökéletes ... Én inkább ilyen "jó felhasználói élményt nyújtó", "apple szerű élményt nyújtó", "nem gyermekbetegségek sebeiből vérző", "nem frusztráló tökéletlenségeket halmozó" dologra gondolok.

Mint láthatjátok ez egy hardver topik, itt (most :)) nem azon akarok sírni, hogy "jajj mér nincs sprite meg vízszintes scroll", mert bár végülis ezek valahol hardver dolgok hiányai, valahol mégis elvi funkciók, amit ha nem tettek bele hardverből, elvben mindenféle módszerekkel orvosolhatóak, megoldhatóak, elkerülhetőek vagy kiküszöbölhetőek.

Én itt most tehát nem azokról a dolgokról akarok sírni amik nem kerültek az EP -be. Hanem azokról amik belekerültek. Sőt egy picit (jó szokásomtól eltérően) pozitív attitűddel. A topik tulképp azt célozná, hogy a végére összeálljon egy olyan EP (pld. nálam), ami minnél kevésbé hordozza magában egy átlag EP hibáit ... Vagy hogy akik már összerakták a magukét, azok elmondhassák a trükkjeiket.

Aztán az is lehet, hogy ilyen EP -t csak én akarok összerakni, oszt így magamnak blogolok.

Vagy tíz éve lehet már hogy megvettem az első noteszem. A dolog jó cucc volt belül, minden alkatrészből, csippből, alrendszerből a kor nívójának a közel legjobbjait tartalmazta minden szempontból ... és mégis olyan 60% -os áron tette ezt ... én persze jófajta olcsójánosként rá is cuppantam, aztán rájöttem (napok, hetek alatt) az ellentmondás nyitjára: a cucc úgy volt összehányva. Hogy úgy mondjam, az "unibody" ellentettje volt a cucc ... kb. két hónap alatt repedt szét a teteje a napi 2X kinyitástól, esett szét, akadt, lötyögött, szorult rajta/benne minden aminek köze van az alkatrészek összeszereléséhez. Mikor vettem úgy ránézésre nem volt gáz vele, minden klappolni látszott, és ugye a tech paraméterei frankók voltak. Csak épp az nem volt ráírva, hogy vidd haza, csatlakoztass rá perifériákat, és soha többé ne érj hozzá mert azonnal szétesik.

Na valami ilyesmi élmény volt nekem annó az EP is. Nem ennyire kontrasztosan talán, de jellegét tekintve mindenképp ilyen. A tíz évvel ezelőttiekhez képest az EP -s elvárásaim is nyilván kisebbek voltak, meg hát az EP sem volt annyira kor nívó alatt összerakva mint az említett notesz, de az elmény ugyanez volt.

Persze biztos hiba volt az is, hogy a commodore volt az általam ismert gép (a c16 formájában) és nem pld. a spectrum, ami talán EP -hez hasonló "óccsógép" kategóriában versenyzett, és talan még az EP -nél is "csapnivalóbb" vagy gyengébb kivitelű volt (vagy lehetett, hisz tán életemben nem nyúltam eredeti spectrum -hoz). Szóval amolyan commodore gép összerakottságot, gondoltam alapnak, mikor az EP -t választottam.

Ennek ellenére mikor elkezdtem az EP -t használni, azt vettem észre hogy "semmi" sem működik rajta normálisan. Minden van, de semmit sem lehet könnyedén és elvezettel használni. Ennek persze vegyes okai voltak, nem csak az EP tökéletlenségei, hanem a vásárolt perifériák (pld. használhatatlan fényerővel és fókusszal rendelkező fekete-fehér nagyképernyős TV éveken keresztüli használata, ami nappali fényben kb. nem is látszott) tökéletlenségei is.

A topik tehát azt célozná, hogy valahogy összeálljon a hibák nélküli EP konfig. Mely amit tartalmaz, azt jól tartalmazza. Élvezet a használta. Nem biztos hogy összejön.

De mik is voltak a hibák ... összevissza írom őket, nem érdemes nagyságrendbe állítani őket, mindet ki kell írtani, összerakva egy olyan EP konfigot, amelyik egyiket sem tartalmazza:


- A belso "hangszóró" hangja megkérdőjelezhető volt már a korában is. Ráadásul egy kicsit mindegyik máshogy szólt, valószínűleg a felfogatásának, annak ragasztójának különbségei miatt. Nem lennék meglepve ha kézzel rakosgatták volna azokat oda, de lehet hogy maguk a piezzók is különbözőek ... Lényeg hogy valamelyik gép csak gyengén szólt "minőségben" valamelyik meg össze vissza rezonált a különböző frekiken. Én annak ellenére hogy a billentyű kattogás nélkül nem tudok élni, ott kapcsoltam le, kötöttem ki, némítottam le a belső hangszórót, ahol csak tudtam.

- A billentyűzet mind tactile feedback, mind tartósság szempontjából valahol az alján volt. Szinte amolyan "gyerekjáték" kategória, ahol nem kell működjön, csak hasonlítson, "úgy nézzen ki, mintha billentyűzet lenne". Billentyűk nem mozognak csusznak, nem mindegy hol nyomod meg őket, fólia reped, törik, többször érzékel, nem érzékel.

- Belső joy a billentyűzet hátrányait hatványozottan előhozza, bizonytalan a mozgás, hiába a gumi, fura holtjátékok es akadások kombinálódnak a fólia leghamarabbi törésével, vagy legrosszabb esetben a joy mechanikai szerkezetének törésével. A belső joy harmónika része az idővel valamiért elkezd "nedvesedni". Valami ragacsos csillogó anyag csapódik ki vagy rá a felszínére. (És nem, nem a fantáziám pörög.) Szinte minden joy -nak a harmónika részénél tapasztalom ezt. Először azt hittem, hogy leöntöttem valamivel, pld. kóla, de olyan EP -knél is jelentkezik, amit szépen tisztán raktam el, es senki nem nyúlt hozza. És csak a joy harmónika része, máshol a gép nem izgul fel.

- Körben az élcsatlakozások még akkor sem csatlakoztak precízen, mikor voltak "gyári" átalakítók, csatlakozók, a házilag barkácsoltakról már nem is beszélve. Örökké totózni kellett, bármit dugtál rá, hogy jól dugtad -e rá, vagy merre kell toljad 2 tizedmilimétert, hogy működjön, hússzor próbálkozni, illetve hogy most azért nem működik mert rosszul van rádugva, vagy egyéb okokból. A házilag barkácsolt csatlakozókról a kábelek szinte mindíg leszakadtak, szinte soha nem volt megcsinálva a kábelek tehermentesítése ezeknél a csatlakozóknál. EP típusú csatlakozókat nem lehetett kapni, melyekkel az ember szerelhetett volna.

- Kép az esetek 90% -ában csapnivaló volt. Az RF hőmérséklettől és kb. mindentől össze vissza mászott, állandó utánhangolást igényelt, a készülékek összemelegedési idejének különbözö szakaszaiban a legfigyelmesebb hangolás mellett is különbözö maximális képminőség elérésével. Csak a legszerencsésebbeknek volt egy kisképernyős junoszty TV -jük "monitor" módra alakítva, ami az EP monokróm kompozit jelének direktben a junoszty kompozit bemenetére kötését jelentette, mely a TV belső hekkelését igényelte, mert nem volt rajta kompozit bemenet. Ennél "profibb" monitort még csak nem is láttam.

- A gépre, tápra nem szereltek kapcsolót. A gépet állandóan húzkodni kell, és mivel a tápcsati (nyilván) hátul van, ezért célozgatni, tapogatni kell.

- Háttértárat esetek 90% -ában a magnó jelentette, hátrányait ismerjük. Pedig igényünk jobbra már akkor is volt. Csak épp nehéz volt elérni.


Egy átlag vagy puruttya EP -s sorsa tehát elég frusztráló volt. Vagy legalábbis nekem. De mostanra itt a népek (és persze a kor) olyan dolgokat értek el, amikkel talán meg lehetne valósítani a mindenkor EP geek nedves álmát: olyan EP -t mintha az apple tervezte volna. Ami működik. Aminek nem vesződség és frusztráció a használata.

Hiszen vannak az eredetihez képest jobb minőségű billentyűzet fóliáink, a billentyűzeteket talán lehet úgy kenni, vagy más módszerrel jobb kialakításúvá tenni, hogy stabilan és könnyen működjenek, hamarosan lesznek cartridge -ba rakható szuperkényelmes háttértáraink, amik mellesleg nem rontják a gép kompaktságát esztétikáját vagy hordozhatóságát, mint akár az eredeti EP exdos/floppy páros, ami egy dupla méretű, összevissza formájú legó tepszit csinált az amúgy dizájnos alapgépből még akkor is, ha a lelkem egy komolyabb darabját adtam volna érte annó. Aztán megabájtos méretű memóriabővítéseket rejthetünk a gép burkolata alá. Aztán olyan monitor megoldásokat lehet olcsón vásárolni (akár szuperlapos CRT TV -k formájában, akár 4:3 -mas TFT monitorok formájában), melyekről annó nem is álmodhatott az egyszeri EP -s. A CRT TV -ket direktben, a 4:3 -mas TFT -ket scandoubler -eken keresztül köthetjük az EP -re. Nekem annó pld. nagyon hiányzott az EP korabeli monitorokból a forgathatóság. Ezerszer elképzeltem, hogy írok játékot függőleges képernyőre, és a nagy TV -t majd elfordítom az oldalára (amit használtam, annak ilyen szögletes nagy doboza volt még, és megállt volna az oldalán is), és úgy fogom tolni a cuccot. Hogy mekkora poén is lesz majd hogy egy játékkal úgy tudsz játszani ilyen arcade képarányokban (függőlegesen hosszabb) hogy a nagy TV -t el kell forditsd ... :) De aztán ebből végülis a józan ész hatására semmi nem lett ... Azonban ma egy 4:3 -mas forgatható TFT monitort, amit egy laza kézmozdulattal lehet elfordítani, azt pár ezresért meg lehet szerezni ...

Szóval mindegy hogy az ember autentikus EP kasztniba, vagy PC házba szeretne "enthusiastic" EP -t szerelni ... mostanra vagy legalábbis hamarosan megteheti.

Szóval én megpróbálok összerakni egy ilyen konfigot ... Először EP házba, aztán pedig majd PC házba is, abba beleférnek a floppy,hdd,stb. dolgok is, valamint lehet Das Keyboard minőségű billentyűzetet rakni mellé. Van valakinek már ilyen ? Ami patent vagy pöpi ? Bármelyik fajta is, nem kell a PC házas legyen.
« Last Edit: 2014.August.16. 13:03:36 by Z80System »
Z80 System

Offline Ep128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1854
 • Country: hu
  • Honlapom
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #1 on: 2014.August.15. 23:49:52 »
Zozonak hála az ország (Övé után :-P ) legjobb Ep config. -ja az enyém! :-) (Legalább is én nem találkoztam jobbal.) A TFT monitor még csak terv, de majd...
Igény esetén pár nap múlva készítek fotót róla, de most nem otthon vagyok.
Egy kicsit régebbi verziót meg lehet nézni itt:
http://bubus.freeweb.hu/

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #2 on: 2014.August.15. 23:59:52 »
Megfordítva kicsit a dolgot, milyen hát (nekem) az egyes típusú (standard házba szerelt) "tökéletes" EP ...

- Belső hangszóró lekötve, vagy kapcsolható szükség esetére. Szerintem én simán csak lekötöm, mivel a hangot is rákötöm a monitorra / TV -re a SCART csatlakozón keresztül, így külön kihangosítás nélkül is lesz a gépnek hangja (ami ráadásul a kép irányából fog szólni, nem a gép irányából. Ha meg olyan monitorra kötöm, amin nincs hangszóró, akkor kihangosítom, akár egy asztali kis PC hangszóróval. Keresek majd valami olyat, ami passzol az EP formavilágához, színéhez.

- Teszek bele friss jó minőségű billentyűzet fóliát, és megoldom hogy a billentyűk simán, akadálytalanul mozogjanak. Amennyire eddig észrevettem, mintha a a billentyűzet gumialapja is nagy szórást mutatna. Találkoztam már olyan EP -kkel ahol mintha a billentyűzet magasabb lenne, mint máshol, vagy más érzést ad a gomb lenyomása. Persze ez összefuggésben lehet a gombok szabad járásával is. Nekem az alacsonyabb, kevesebbet mozduló gombok jobban bejonnek, és ez a kisebb billentyűút feltételezem, hogy az alacsonyabb gumi miatt is van. Igy nyilván kevesebbet kell mozduljon a billentyű és az akadások kevésbé tudnak érvényesülni. Kikísérletezek olyan alátéteket a belső joy -hoz, ami a leginkább holtjátékok és lötyögések nélküli működést eredményezi. Keresek olyan belső joy harmónika részt, amely valami rejtélyes oknál fogva nem nedvesedik.

- Igyekszem a legszebb, leginkább karcmentes házat megkeresni, kiválasztani.

- Színes joy kupakot kell alkalmazni. Kapásból mondok egy színt: zöld.

- A tápvezetékre teszek valami formában passzoló kapcsolót a gép felőli részhez.

- Tökéletesen pixelhibamentes alaplapot kell alkalmazni, és megfelelő minőségű, lehető legjobb fókuszú, legélesebb képű monitormegoldást kell használni.

- A monitorkábel gép felőli része is minnél stabilabb "házat" és tehermentesítést kell kapjon.

- Lehető legkevesebb kolonccal kell megoldani a háttértárat. Ez remélhetőleg a jövőben a cartridge SD megoldás lesz, addig meg amíg az nincs, addig IDE-SD.

- Azt hiszem ebben a gépben nem fogok memória bővítést alkalmazni, de ha igen akkor csakis belső, nem koloncos bővítést, és csak akkor, ha kapcsolhatóra tudom megcsinálni. A memória bővítés témaköre valszeg jobban passzol a kettes típusú, PC házba szerelt "álom" EP kategóriájába.

- Keresnem kell valami új (vagy teljesen szép állapotban megmaradt) külső joy -t és el kell látni tökéletesen tehermentesített EP oldali csatlakozással.
« Last Edit: 2014.August.16. 01:43:54 by Z80System »
Z80 System

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #3 on: 2014.August.16. 15:13:02 »
Quote from: Z80System
megoldom hogy a billentyűk simán, akadálytalanul mozogjanak.
Már többször írtam: alapos takarítás után szilikonspré!

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #4 on: 2014.August.16. 16:17:24 »
Quote
Már többször írtam: alapos takarítás után szilikonspré!
Igen, nagyon durván alapos takarítás (minden bill kitépked, egyesével sika, szárítás majd vissza) már több gépen is volt, az önmagában kevés.

Szilikont még nem próbáltam, de most majd fogom. Csak közben ellenvéleményeket is hallok, elég megbízható forrásból. Hogy ő meg nem merné belerakni, mert nem lehet úgy megoldani, hogy ne kenődjön majd szanaszét a billentyűkről a gumira, onnan meg szép lassan mindenhova bármilyen kenőanyag, ráadásul a szilikon szerinte megtámadja a műanyagot, és oldani fogja valamennyire.

Neked konkrétan van iylen géped ? Amit már szilikonoztál ? Nem kenődik szanaszét ? Nem oldja a szilikon az EP műanyagját ? Lehet hogy csak valamilyen féle szilikonnal lehet kezelni ?
Z80 System

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #5 on: 2014.August.16. 16:56:32 »
Az elsőt úgy 20 éve fújtuk be, azóta is jó. Szerintem már vagy 20-at biztos csináltam. Én semmi kenődést nem tapasztaltam.
Műanyagápoló szilikonspré, autósboltból.

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #6 on: 2014.August.16. 17:23:27 »
Oks, hát akkor nemtom mér ijesztget engem a csávó, de most álom EP projekt kereteiben akkor mindneképp tesztelni fogom. Gondolom ha húsz éve szilikonozgatsz, akkor nem egy flakonról van szó, sőt nem is ugyanolyan fajtáról ... vagy mégis ?

A "magasabb állású" gombokat egyébként te is tapasztaltad már az EP -knél ? Hogy valamelyiknek a gombjai magasabban állnak, valamelyiknél meg alacsonyabbak ?

És a belső joy harmónika rész nedvesedését szoktad tapasztalni ?
Z80 System

Offline dolargaan

 • EP fan
 • *
 • Posts: 112
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #7 on: 2014.August.16. 19:30:22 »
Az szinte az összesnél jelentkezik, legalábbis amik nálam vannak. (joy harmónika nedvesedése.) De az egér szétfolyt golyója, görgői után azt hiszem ezen nincs mit csodálkozni. A műanyagok sem örök életűek.

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #8 on: 2014.August.17. 11:51:59 »
Hmmm ... lehet ezzel kapcsolatban sem kell túl szigorúnak lenni az EP -vel :

http://sg.hu/cikkek/107171/veszelyesek-a-muanyag-palackok

(Persze attól még meg kell oldani, az álom EP nem nedvesedhet.)
Z80 System

Offline szipucsu

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 9975
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
  • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #9 on: 2014.August.17. 12:10:59 »
Nem lehetne valami EP rádiót indítani? Például ebben a topikban az első hozzászólást meg sem próbálom elolvasni, annyira hosszú. Egyszerűbb lenne, ha a háttérben szólna a hír, és nem maradna le senki semmiről. :D Így is szerintem sok mindent csak nagyon felszínesen futottam át ebben az évben, vagy talán el sem olvastam, csak láttam, hogy van....
100 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 1
110 SOUND PITCH 25,SYNC 1
120 ! Videos

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #10 on: 2014.August.18. 20:48:55 »
Másik topikokban pixelhibás vergődéseim közepedte polemizálva a következő jutott eszembe (meg Zozó is rég vergődik már ilyesmin ... :)):

Lehet, hogy az EP -nek a TFT monitor az nem is IGAZÁBÓL barátja ...

Van (lehet) rajta kép, de az már nem olyan, mint egy 15Khz -es CRT -n. Egyrészt a CRT "végtelen nagy" felbontása miatt, másrészt a CRT kioltódási tulajdonságai miatt ("motion blur" effekt), harmadrészt pedig a pixelek CRT -s lekerekedése és fénypontszerű holdudvara, halo -ja miatt.

HA el is lehet érni tökéletes vagy majdnem tökéletes TFT kijelzést (amit Zozó szerint majd csak az óriási TFT felbontásoknál lehet majd, pedig simán lehetne most is, ha nem szélig húzzuk a képet, hanem egész számmal nagyítunk), az valószínűleg mindíg rondább, idegenebb, ridegebb lesz egy közepes minőségű CRT kijelzőnél is.

Ha valaki a tökéletes display megoldást keres EP -hez, az valószínűleg egy teljesen analóg rendszer lesz.
Ami azt is jelenti, hogy hiába van CRT monitorod, ha VGA bemeneten akarod hajtani, és ehhez scaler -t használsz, akkor ott átmegy egy A->D->A átalakításon a jel, tehát egyszer már volt digitális, ami duplázva lett ráadásnak, és ennek minden hibáját tartalmazni fogja ...

Egy valódi analóg 15KHz kompatibilis CRT display -re van szükség ...

Ez még mindíg lehet egy sima síkképernyős, jó minőségű (jó kontraszt, jó fókusz) RGB scart bemenetű CRT TV, de vannak direkt ilyen retro/arcade kategóriájú, modern monitorok is. Persze egy TV -t megkapsz 5-30K forintért, egy ilyen modern (nagy) monitor duplája triplája. Csak hát egy TV -nél meg a fókusz, és ugy mindenestől a jelfeldolgozás minősége, pontossága ... hát én eddig nem mertem TV- ket venni még 10-20K -ért sem, hogy aztán meg kiderüljön hogy rossz fókuszú, szétfolyt kép van rajta, és még a legrosszabb TFT -n is jobb a kép, aztán kenjem a hajamra a 30 négyzetméteren a hatodik 50 kilós CRT TV -met ... amiből megint nem lesz EP monitor ... :)

De visszatérve: hiába van a TFT -knek a CRT- khez képes eszetlen "fókusza" az már olyan erős "fókusz", hogy kombinálódva a véges felbontással ... sosem lesz olyan, mint egy CRT display ... Esetleg lehetnek felhasználások, ahova jobb lehet a TFT jellegű élmény ... de sztm. ezek EP esetében nem hangsúlyosak ...
« Last Edit: 2014.August.18. 20:54:07 by Z80System »
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #11 on: 2014.August.18. 21:22:29 »
Most már maradok a TFT/scaler vonalon, és ilyen display -ekkel összerakom az "álom EP" -t, de ha meglesz a galaga valaga is, utána akkor is javítani fogom az álom EP konfigomat CRT display -re, ha a TFT -s amúgy kielégítőre sikeredett.

Az arcade/konzol fílinghez kelleni fog az ...

Csak hogy fogom akkor megint tudni az oldalára állítani ... :)

(Meg már itt van ez a pöpi kis forgatható 20 colos, 1600X1200 TFT ... fakk ... :))
Z80 System

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #12 on: 2014.August.18. 22:13:40 »
Quote from: Z80System
 majd csak az óriási TFT felbontásoknál lehet majd
A 4K végülis már itt van a nyakunkon, és már a 8K-t is emlegetik :-)

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #13 on: 2014.August.18. 22:18:22 »
Quote from: Z80System
Persze egy TV -t megkapsz 5-30K forintért, egy ilyen modern (nagy) monitor duplája triplája. Csak hát egy TV -nél meg a fókusz, és ugy mindenestől a jelfeldolgozás minősége, pontossága ... hát én eddig nem mertem TV- ket venni még 10-20K -ért sem, hogy aztán meg kiderüljön hogy rossz fókuszú, szétfolyt kép van rajta, és még a legrosszabb TFT -n is jobb a kép, aztán kenjem a hajamra a 30 négyzetméteren a hatodik 50 kilós CRT TV -met ... amiből megint nem lesz EP monitor ... :)
TV ügyeben a divat nagy úr, mióta a lapos a menő, no meg a digitális, azóta csúcs CRT-ket is fillérekért dobálják ki.
Apucinak 20 ezerért vettünk olyan csúcs Panasonicot, ami 8 évvel korábban 400 ezer volt újjonan...

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az álom EP projekt ...
« Reply #14 on: 2014.August.18. 22:26:17 »
Quote
TV ügyeben a divat nagy úr, mióta a lapos a menő, no meg a digitális, azóta csúcs CRT-ket is fillérekért dobálják ki.
Apucinak 20 ezerért vettünk olyan csúcs Panasonicot, ami 8 évvel korábban 400 ezer volt újjonan...

Sajnos nem értek a TV -khez, de ha esetleg látsz olyat, ami minimum egy 50 centi vagy annál nagyobb, és azt gondolod hogy ez EP- hez (tehát nem filmezni, hanem EP - hez, monitor célra) precíz képet adhat, akkor szóljál legyszi, mert én még ez előtt a legújabb tft előtt majdnem vettem egyet, csak nem tudtam biztosan, hogy nem lesz -e rajta mosott csapnivaló EP kép ...

Potyára meg nem vennék TV -t, nem az áráért mert a szállítás drágább mint a cucc, hanem hogy aztán mit csinálok vele, ha mégsem jó ...  ülök rajta, vagy mi ? :)

Szal ha látsz valamit, amiben lenne bizodalmad EP -zéshez, akkor szólj, légyszi.
« Last Edit: 2014.August.18. 23:05:53 by Z80System »
Z80 System