Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: TVC64emu (Read 16010 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #30 on: 2016.December.04. 23:36:55 »
Saját bedigizett WAV-ból ment a betöltés is.
16780-0

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #31 on: 2016.December.05. 08:40:41 »
Szegyenlem is magam erosen, de nekem ez nem jon ossze ep128emu-val ... Barmit csinalok nincs semmi config, sot utana sima ep128 emu modban levo config is ures lesz (pedig epmakecfg szepen kerdezget, hogy toltson-e le stb, es szorgalmasan valaszolom, hogy ja, mehet), pedig ugye -tvc kapcsoloval inditottam az ep128emu-t, tehat nem tudom annak a configjat miert rontja el (elkepzelheto, hogy kapcsoloval nem jol mux, es sajat emu nevre kene symlinkelni vagy hasonlo?). A masik fura dolog - szamomra - a regebbi verziokhoz kepest, hogy legalabbis Linux alatt a GTK file selector-nak tuno ablakot, ha szukseg van ra, mindig total fuilscreen-ben teszi ki. Mondjuk ez utobbira utana nem, ha egyszer sikerul atmereteznem, szoval talan megjegyzi a meretet, es sikerult fullscreen-esitenem egyszer?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #32 on: 2016.December.05. 08:51:42 »
Én Windowson csináltam egy parancsikont az openGL-es ep128emu-ról, abba beírtam, hogy -tvc.
Ezután elindult, valami fájlt keresett :-) Talán config fájlt? Arra cancelt nyomtam.
Elindult fekete képernyővel, beraktam a ROM-okat a helyükre, utána már kép is volt, csak billentyű nem :-) Betöltöttem a keyboard configot, utána már gépelni is lehetett. Bár lehet, hogy így nincs meg még minden TVC gomb, az ESC-t nem találtam...

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #33 on: 2016.December.05. 09:12:23 »
Hmmm, ha hogy automatikusan nem csinaltad te sem. Mondjuk a fura az, hogy bar biztos be tudnam rakni "manualisan" :) persze (csak pont azert nem akartam, mert fentebb meg "le eldtem szidva" hogy miert nem bizom az emura az SD-s dolgokat is hogy tegye helyere szepen), de az azert fura, hogy utana a sima ep128 emulatoros config ep128 modban is "elromlik". A parancsikon meg szerintem legalabbis mind1, mert vegulis a binaris (nalad az exe) a -tvc kapcsoloval fog futni, es az a lenyeg. Linux-nal kicsit mas, mert ott lehet olyan hogy "tobb neve" van egy flle-nak konkretan, ketfelekeppen is, sym- es hard- link, de ez most off-topic. A shortcut meg ilyesmi az imho windows-ban nem FS szinten van az csak ilyen GUI feature ... Vagy nem :D Nem tudom.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #34 on: 2016.December.05. 09:39:26 »
Szerintem a legelső beta preview verziótól még ne várjuk el a saját configfájl, indítóikon, stb dolgokat :-)

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #35 on: 2016.December.05. 09:52:12 »
Szerintem a legelső beta preview verziótól még ne várjuk el a saját configfájl, indítóikon, stb dolgokat :-)

:D Bocsanat, Istvan elkenyeztet, hogy velem ellentetben hasznalhato emulatorokat ir :) :) Ja, ez nem kritika akart lenni, nehogy valaki felreertse, max magamra nezve az :D Kozben viszont irtam nemi CRTC emulaciot Xemu/TVC-be, tegnap. Ha mar egyszer elkezdtem ... :)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 49.0 Firefox 49.0
    • View Profile
Re: TVC64emu
« Reply #36 on: 2016.December.05. 10:53:16 »
Itt egy kezdő ROM csomag.

Az 1.2 és 2.2 verzió között mi a különbség? Az utóbbit csak a TVC 64+ konfiguráció használja?

Betöltöttem a keyboard configot, utána már gépelni is lehetett. Bár lehet, hogy így nincs meg még minden TVC gomb, az ESC-t nem találtam...

Az Esc a Stop (illetve PC-n End) helyére került. Mint már említettem, a TVC billentyűzetének emulálásakor problémát jelent, hogy a sok magyar karakter miatt több a billentyű, mint EP-n vagy PC-n. A TVC billentyűk (lásd itt) többsége a pozíció szerint megfelelő helyre került, azonban vannak kivételek (TVC - EP - PC alapértelmezés):
- 0 - @ - `
- Í - Esc - Esc
- @ - F1 - F1
- ; - F2,Tab - F2,Tab
- <> - F3 - F3
- \ - F4 - F4
- * - F5,Pause - F5,Home
- ^ - F6 - F6
- [ - F7 - F7
- ] - F8 - F8
- Esc - Stop - End
Ezeket a funkció szerint azonos billentyűk emulálják (a Del az lehet Erase/Backspace is):
- Ctrl, Shift, Alt, Lock, Ins, Del, Return

A CPC, Spectrum és TVC billentyűzet emulációja az EP billentyűzetet konvertálja, ez a konverzió fix, de az "EP" billentyűzet gépenként külön konfigurálható.

Szegyenlem is magam erosen, de nekem ez nem jon ossze ep128emu-val ... Barmit csinalok nincs semmi config, sot utana sima ep128 emu modban levo config is ures lesz (pedig epmakecfg szepen kerdezget, hogy toltson-e le stb, es szorgalmasan valaszolom, hogy ja, mehet), pedig ugye -tvc kapcsoloval inditottam az ep128emu-t, tehat nem tudom annak a configjat miert rontja el

Az epmakecfg mindig az összes emulált gép konfigurációját telepíti, de a TVC-t még nem támogatja. Ha nem megfelelő beállításokkal (pl. cél könyvtár) fut, akkor előfordulhat, hogy "elrontja" a konfigurációt.

Quote
A masik fura dolog - szamomra - a regebbi verziokhoz kepest, hogy legalabbis Linux alatt a GTK file selector-nak tuno ablakot, ha szukseg van ra, mindig total fuilscreen-ben teszi ki. Mondjuk ez utobbira utana nem, ha egyszer sikerul atmereteznem, szoval talan megjegyzi a meretet, es sikerult fullscreen-esitenem egyszer?

Az FLTK 1.3.3-ban új GTK file választó ablakkal több probléma is van, ha az 1.3.4-ben nem javították, akkor lehet, hogy a régi - kevésbé esztétikus, de jól működő és használhatóbb - FLTK ablakot fogom helyette használni Linuxon. A GTK lassabb is, lassú gépen az első megjelenítése akár másodpercekig is tarthat.

A Status registerben a Motor On helyett a meghajtótól érkező Ready jel van, de mivel az emulátorban úgyis mindig üzemkész a meghajtó, ezért gondolom fix érték van használva, a lényeg tök ugyanaz.

Ha nincs érvényes meghajtó kiválasztva (pl. EP-n a 18h portra 0 írása után), akkor lehet Not Ready állapot az emulátorban. Egyébként a Commodore 1581 miatt már eddig is volt WD1773 emuláció, ez tartalmazza az eltérő status 7. bitet és a szektor műveleteknél az oldal választó bitet.
« Last Edit: 2016.December.05. 11:15:21 by IstvanV »

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #37 on: 2016.December.05. 11:24:23 »
Az epmakecfg mindig az összes emulált gép konfigurációját telepíti, de a TVC-t még nem támogatja. Ha nem megfelelő beállításokkal (pl. cél könyvtár) fut, akkor előfordulhat, hogy "elrontja" a konfigurációt.

Hat ezt nem tudom, en csak az ep128emu binarist masoltam PATH-ban elerheto helyre, es ugy inditva latszik is terminalban hogy keresi az epmakecfg-t amit persze igy nem talal. Ha azt is odamasolom, akkor mar megjelenik, kerdi a dolgokat, pipalom, hogy tolheti, stb, de utana sok minden nem tortenik, es az ep128-s emus config is "elrontodik". De, ha azt mondod, hogy meg nem igazan tamogatja, akkor ez ertheto is akar :)

Quote
Az FLTK 1.3.3-ban új GTK file választó ablakkal több probléma is van, ha az 1.3.4-ben nem javították, akkor lehet, hogy a régi - kevésbé esztétikus, de jól működő és használhatóbb - FLTK ablakot fogom helyette használni Linuxon. A GTK lassabb is, lassú gépen az első megjelenítése akár másodpercekig is tarthat.

Nem tudom, 1.3.3-as FLTK-val nyomom, lehet pont ez a baj? :-D

Hat nem mintha GTK internals teruleten annyira nagy fej lennek, de szerintem ez attol is fugg, hogy valami hasznalja-e. Ha a D.E. amugy Gnome vagy valami szarmazeka (pl Ubuntu/Unity) vagy XFCE stb akarmi GTK-t hasznal, akkor valoszinuleg gyorsabb, mintha mondjuk egy KDE kornyezetben jonne egy GTK ablak, es miatta aztan be kell olvasni felmillio rc, lib stb dolgot, ami amugy nagyreszt cache-ben lenne amugy. Amugy, most elgondolkoztattal, en irtam ugye egy kis absztrakt fuggvenyecsket Xep128-ban, ami Win alatt nativ Win API-val csinalja az open/save file dialog box-ot, mig Linux alatt GTK-val. De eleve OSX hianyzik. No, meg nem is beszelve arrol, hogy pont az volt a bajom, hogy nem volt lelkierom "combosabb" UI-t csinalni, aztan megcsinalni emiatt kulon Win/GTK/OSX-re, lehet ertelmesebb az FLTK, foleg, ha amugy elvileg egyes dolgokra mint pl a file chooser ugyis tud nativ megoldast. Mivel, te mar merfolddel :) elorebb jarsz az "emulator iras muveszeteben" mint en, gondolom anno te is megfontoltad mit es hogyan erdemes, en van amire csak most jovok ra, a sajat hibaimbol tanulva. Van ez igy :)

Quote
Ha nincs érvényes meghajtó kiválasztva (pl. EP-n a 18h portra 0 írása után), akkor lehet Not Ready állapot az emulátorban. Egyébként a Commodore 1581 miatt már eddig is volt WD1773 emuláció, ez tartalmazza az eltérő status 7. bitet és a szektor műveleteknél az oldal választó bitet.

Akkor viszont merge-olni kene a plus4 es az ep128emu project-et :D Na jo, persze at lehet vinni csak azt a forrast is kulon - gondolom :)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #38 on: 2016.December.05. 11:25:38 »
Az 1.2 és 2.2 verzió között mi a különbség? Az utóbbit csak a TVC 64+ konfiguráció használja?
A 2.2 valóban a Pluszos gépek gyári verziója. Alaposan ki lett bővítve a BASIC, vannak nekünk ismerős dolgok mint pl az AUTO, RENUMBER, FKEY, HEX$, stb. De vannak olyanok is, amik az IS-BASIC-ben sincsenek, pl PLOT RECTANGLE, PLOT POLYGON. Ezen kívül csomó hibajavítás, BASIC bővítési lehetőség, stb
Ebben írnak a változásokról.

Viszont a régebbi programok (gondolom amik direktben pokelnak...) nem kompatibilisek a 2-es verzióval, ezért szokás ROM váltót szerelni a gépekbe.
Létezik még 1.1 és 2.1 verziók is, a könyvek beszélnek 1.3 (hibajavított 1.2) és 2.0 verziókról, ezeket nem láttam még a TVC oldalon.
És elvileg van orosz ROM is :-)

Konfigfájlokba szerintem majd úgy kéne, hogy minden géptípushoz legyen 1.2 és 2.2 is.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #39 on: 2016.December.05. 11:40:48 »
Akkor viszont merge-olni kene a plus4 es az ep128emu project-et :D
Extra perverzség: 1541 emuláció CBM-MFT-hez vagy a Microteam CBM cartridge-hez :-D

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 49.0 Firefox 49.0
    • View Profile
Re: TVC64emu
« Reply #40 on: 2016.December.05. 12:46:13 »
Az EXDOS 18h portja helyett itt 14h van. Itt van az egyetlen lényeges különbség, itt nem a 4. bit választja ki a lemezoldalt, hanem a 7.
18h port pedig a DOS ROM lapozás, 00h,10h,20h,30h értékekkel.

A 14h port olvasásánál van különbség az EP-hez képest?

Lentebb említettem, hogy a lemezvezérlő hogyan használja ki ezt 16K ROM és 4K RAM elérésére.

Ez a 4K RAM a bővítő része, és nem tartozik az alaplapi RAM-hoz? A reset a 0. 4K-s ROM lapot választja?
« Last Edit: 2016.December.05. 12:54:58 by IstvanV »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #41 on: 2016.December.05. 13:12:07 »
A 14h port olvasásánál van különbség az EP-hez képest?
Igaz, ez kimaradt.
Itt úgy látom, hibás a dokumentáció is. Azt írja, hogy a 7. bit az INTRQ, és a 0. bit a DRQ.
De a kapcsolási rajzról úgy nézem, hogy a 7. bit a DRQ (úgy mint nálunk). 0. bit az INTRQ, a 6. bitre meg jumperelhető a Disk Change (ez is mint nálunk).

Quote
Ez a 4K RAM a bővítő része, és nem tartozik az alaplapi RAM-hoz?
Igen.

Quote
A reset a 0. 4K-s ROM lapot választja?
Én úgy nézem, hogy a 3. lapot. Egy 74LS175 Q kimenetei, és arról azt írják, hogy resetnél 1-be állnak.
De ahogy nézem a DOS-t minden lapnál a MOPS fejléccel indul, így lehet, hogy arra is felkészültek, hogy bármely állásból elinduljon.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #42 on: 2016.December.05. 13:30:14 »
Én úgy nézem, hogy a 3. lapot. Egy 74LS175 Q kimenetei, és arról azt írják, hogy resetnél 1-be állnak.
Na most egy másik datasheet-ben meg low-ba állnak :oops: Mondjuk ez lenne a logikusabb...

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13531
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #43 on: 2016.December.05. 13:54:35 »
SD-t ha az EP verzió alapján egyszerűen megoldható. :oops:
Várom még a részletes leírást, de a beleturkálva a ROM fájlba, úgy látom, hogy ugyanaz mint az EP-s, E000h-tól van a RAM, FC00h-tól az SD I/O regiszterek (3. lapos címek). ROM területből 40K van eddig használva, így gondolom 64K biztosan van, mint az EP-sben.

Offline lgb

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3497
  • Country: hu
  • æðsta yfirmaður
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://lgb.hu/
Re: TVC64emu
« Reply #44 on: 2016.December.05. 14:02:27 »
Várom még a részletes leírást, de a beleturkálva a ROM fájlba, úgy látom, hogy ugyanaz mint az EP-s, E000h-tól van a RAM, FC00h-tól az SD I/O regiszterek (3. lapos címek). ROM területből 40K van eddig használva, így gondolom 64K biztosan van, mint az EP-sben.

Bocsanat a hulye kerdesert, oke, de ez hol van? mert ha jol ertem ez a CART-os verzio, de ugye mig EP-n ott 64K cimterulet van, TVC-n csak 16. *ha* jol ertem, hogy mirol van szo :D

Amugy tok erdekes, TVC-n van egy PHANTOM nevu jel, amivel egy kartya letilthatja a belso memoriat. Ez erdekes, mert ezek szerint lehet egyszeruen memoriabovitest csinalni, sajat custom lapozassal, igaz TVC sw-k alapbol nem igazan haszanlajak majd (EP-n nagyon szuper ez az "eleve 4Mbyte address space by design" dolog), de pl egy esetleges SymbOS port-tal ez tok jol mehetne is akar :-D