Enterprise Forever

:HUN => Emulátorok => EP128Emu => Topic started by: Zoldalma on 2022.January.23. 16:36:43

Title: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.January.23. 16:36:43
Sziasztok,
talán ismerős a RetroArch rendszer: https://retroarch.com/ , és a mögötte meghúzódó libretro interface. Ez kifejezetten régebbi rendszerek emulálására szolgál, az emulációt végző core-hoz rengeteg szolgáltatást ad, például shader-t, amivel a CRT hatás emulálható, valamint a különféle hang/video/input drivereket is kezeli.
A githubos ep128emu kód alapján megpróbáltam egy libretro core-t faragni az ep128emu-ból, és tulajdonképp nem is volt annyira bonyolult, mint elsőre gondoltam. Persze még nagyon az elején tartok (éppen csak a képet és a billentyűzet/joystick bemenetet tudja kezelni, hang pl. még nincs, egyetlen platformra fordul, stb), de egy képernyőképet már tudok csatolni. A bal szélén az a libretro debug kijelzés, csak az aspect ratio miatt a mentett képről lemaradt a fele.
Ha van érdeklődés, akkor időnként beszámolok, hogyan halad. Illetve ha István jár erre, akkor érdekelne, mit szól hozzá, és szeretném ezúton is megköszönni az emuba tett munkát - a kód logikus és olvasható, eddig minden szükséges részt meg tudtam találni.
---
I have started working on a retroarch / libretro core interface for ep128emu. It is in a very early stage, but looks doable.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: geco on 2022.January.24. 14:32:03
Ígéretesnek néz ki.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.February.04. 19:35:42
Haladgatok szép lassan, van már hang, és diszket is tudok cserélni. A 60 fps-t gond nélkül hozza, persze ez egy asztali gép, más platformokon is meg kell majd nézni.

Van esetleg a letöltéseknél fent levő lemezek közt olyan, amin valamelyik program használ interlace módot? Az vszg. még nem jól jelenik meg.

Ami még érdekes lehet, hogy hány sort lehetne overscan-nek minősíteni és igény esetén levágni, erre van külön kapcsolható opció RetroArch-ban. A modern widescreen megjelenítők miatt elsősorban az alsó/felső sorok az érdekesek, vízszintesen úgyis lesz fekete sáv kétoldalt.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Lacika on 2022.February.04. 20:16:58
Van esetleg a letöltéseknél fent levő lemezek közt olyan, amin valamelyik program használ interlace módot?

Disk 1 (http://ep128.hu/Emu/Disks_Demo.rar)-en Nasa Demo 5 interlace
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.February.05. 15:33:33
Köszönöm! Az mintha pont nem működne jól az eredeti ep128emu-n sem - nagyon villog a kép, úgy nézem meghosszabbítja a vsync-et, de nem úgy és nem annyival, amiből detektálni tudná, lehet, hogy a crt tv-nek ez még elég volt.
Viszont ugyaninnen az interlace demo-k már jól mennek, némi csalást beépítve - az előző félkép fixen ottmarad a háttérben, így nincs villódzás. Animációnál ez hátrányos, de nem tudom, van-e animált interlace játék EP-re...
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Lacika on 2022.February.06. 22:33:22
Köszönöm! Az mintha pont nem működne jól az eredeti ep128emu-n sem - nagyon villog a kép

Az interlace a legtöbb kijelzőn villog. A konkrét program nekem anno igazi gépen, Junosztyon is vibrált :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.February.27. 12:29:42
Alakulgat. Disk image-et, tap-ot és sima file-okat (epfileio-val) be tud tölteni, jól játszhatóak.

A következő nagyobb ugrás az lesz, ha a snapshot-ot is sikerül összehozni benne, mert akkor menne a rewind is.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.March.14. 11:22:06
TVC emuláció is működik, diszk és (fileio-val) .cas is. Most már fordul Raspberry Pi-re is, de a teljesítménnyel küzdök, 10-20 fps a legtöbb, amit eddig sikerült elérni (rpi 2), hiába van alatta egy ide optimalizált környezet (Lakka).
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: geco on 2022.March.14. 12:09:13
Ha leveszed minimumra a hang és video beállításokat, akkor is?
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.March.14. 14:13:11
A megjelenítőben nincs már erre lehetőség, az a rész kikerült. A hangnál még benne van, köszi az ötletet, megnézem.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.March.18. 19:39:46
Megy a save/load state, ezáltal a rewind is. Felteszek egy verziót, ha valakinek van kedve kipróbálni.

Ami kell hozzá:
- 64 bites linux (egyelőre csak ilyen verzió van + ARM, de az lassú, legalábbis ahol én tudom tesztelni)
- feltelepített, működő retroarch

Indítás:
retroarch -L ep128emu_core_libretro.so -v

Elsőre nem fogja megtalálni a ROM-okat, ezt a sort kell figyelni:
[libretro INFO] Retro ROM DIRECTORY
Ez alá kell egy ep128emu/roms könyvtárba a szokásos ROM-okat elhelyezni.

A következőket tudja betölteni:
- EP lemezek (.img)
- EP kazetta (.tap)
- EP közvetlen fájlok (most a .com és a .trn, ami elfogadott)
- TVC lemez (.dsk)
- TVC közvetlen fájl (.cas)

Billentyűzet működik (a TVC esc-et visszaraktam a tényleges esc-re), a kontrollerre egyelőre ezek a funkciók vannak ráültetve:
- belső botkormány: D-pad
- space: X gomb (fent)
- enter: Y gomb (bal)
- F1: start gomb (EP-n hasznos a magnóról vagy fájlból való töltéshez)
- 1: L2
-2: R2 (ezek csak azért, mert sok játékot ezekkel lehet indítani)

Érdemes az "integer scale" funkciót bekapcsolni, különben kicsit fura lesz a skálázás. Normál üzemben 768*268-as felbontást küld ki, interlace esetén 768*536 (a "crop overscan" kikapcsolása esetén a szokásosabb 768*288 / 768*576-ot).
---
A preliminary version of the core, if someone wants to try it. Needs 64-bit Linux and retroarch. Start command is above, after first (failed) run look for that log line, put ROMs in that directory / ep128emu / roms.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.March.27. 14:49:21
Még faragtam kicsit, és csináltam belőle egy githubos release-t is:
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.7

A 64-bites Linux mellett most már van ARM változat is, bár elég lassú azon a Raspberry Pi 2-n, amin én próbálgatni tudom.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.03. 12:21:32
Van v0.8:
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.8

Amiben ez új, hogy van egy nagyító funkció, R3 gombra megpróbálja levágni a fekete/egyszínű keretet és csak a tényleges játék tartalmat mutatni. ZX, CPC is megy.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.April.03. 13:49:58
Ez pontosan miben tud mást, többet, mint a hagyományos EP128Emu? Ahogy nézegettem a letöltési oldalt és a RetroArch oldalát, ahogy sejtem, futtatható néhány újabb platformon az emulátor, pl. az RPI-t említik. Az első hozzászólásban említi még Zöldalma a CRT hatás emulálását.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.03. 22:26:33
Emulációban többet nem tud, használatban és megjelenésben tér el. Talán két dolog az, ami használat szempontjából markánsan máshogy megy, mintha önálló ep128emu-t futtatna az ember:
- az indításhoz meg kell adni, hogy milyen tartalmat szeretne az ember betölteni (ami itt lehet diszk, szalagos image, vagy a fileio-val rögtön a programfájl)
- az irányítás alapvetően nem billentyűzettel történik, hanem egy virtuális joypad-del (retropad), ami tetszőlegesen felüldefiniálható, tehát végeredményben maradhat a billentyűzet is, de nem muszáj, én is egy xbox kontrollerrel tesztelem

A környezet támogat savestate-eket, amik tulajdonképpen ep128emu savestate-ek. Bekapcsolható egy "rewind" funkció is, ami folyamatosan menti az állapotot, szükség esetén vissza lehet ugorni az (emulált) időben. Meg még rengeteg dolgot, amit nem próbáltam, képernyőrögzítés és streamelés, hálózatos játék... Ugyanakkor az ep128emu menüi semmilyen formában nem jelennek meg, nincs lehetőség ROM konfigurálásra, debuggolásra stb.

Megjelenítésben pedig ad egy felületet, amivel az emulátor magnak nem kell foglalkoznia a video (és hang, és bemeneti) driverekkel, tehát tetszőleges felbontásban futtatható (ablak, fullscreen mindegy), és a már említett CRT pixel shader-ekkel tovább hangolható az eredmény.

Végső (?) cél az lenne, hogy EP-re is meglegyen a lehetőség, ami már rengeteg 8-16 bites rendszerre megvan: a játékok egyszerűen előszedhetőek legyenek modern rendszereken ezzel a retroarch megoldással, ennek egyik válfajaként kifejezetten retro célú kisméretű számítógépeken. Ehhez azért még sok minden hiányzik, ha ez a core elér egy stabil állapotot, akkor is még  be kellene kerüljön a megfelelő csatornákra, hogy egyszerűen telepíthető legyen, és akkor még a  játékadatbázisról nem beszéltünk.

Pár minimális dolog azért van benne újdonság is: a bemenetként érkező fájlról megállapítja, hogy milyen rendszerhez való (EP, TVC, CPC, ZX), és ha tudja, el is indítja rögtön (load és barátai), illetve ez a keret-levágás.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.04. 20:00:42
Basszus, ennyire régen olvastam fórumot??! Ez mikor történt??! :D :D

Én már tök régen felvetettem, hogy mennyire jó volna, ha lenne egy ep128emu libretro core, a fél karomat odaadnám érte, de senki nem harapott rá, egyedül meg nem volt kedvem belefogni.

Én szívesen tesztelném RaspberryPi 3 és 400-on. Ez betehető valahogy RetroPi alá?

Előre is köszi az infókat, ez nagyon nagy királyság lenne ha működne, köszi a munkát amit eddig belefektettél! :)

Kapitány
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.04. 22:51:01
Nos amire én ma jutottam ezzel: először nem akart indulni RPi400-on, mert valami library hiányára panaszkodott. Aztán újrafordítottam, és most már odáig eljut, hogy nem találja szerintem a ROM fájlt:
   terminate called after throwing an instance of 'Ep128Emu::Exception'
      what(): cannot find ROM file.

Valahogy nem lehetne beletenni az exception üzenetébe, hogy hol próbálja meg keresni a ROM fájlokat? RetroPie-on nincsen /system mappa, alapból a /home/pi/RetroPie/BIOS mappa az induló mappa elvileg, de ide téve a rom-okat csak úgy beszórva sem találja, betéve /ep128emu/roms/ alatt sem találja, létrehozva ~/.config/retroarch/system/ep128emu/roms alatt sem találja... jó lenne tudni, hogy hol is keresi. Vagy lehet, hogy jogosultság probléma van?

KÖszi előre is a segítséget!

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.05. 06:52:08
Quote
először nem akart indulni RPi400-on, mert valami library hiányára panaszkodott
Ha egyszerűen előidézhető, akkor érdekelne, pontosan mire. Szándék szerint kevés lib kell neki, kevesebb, mint az eredetinek.

Quote
Valahogy nem lehetne beletenni az exception üzenetébe, hogy hol próbálja meg keresni a ROM fájlokat?
De, megoldható, következő verzióhoz felírom. Addig is, valamkor korábban kell legyen egy ilyen sor:
[libretro INFO] Retro ROM DIRECTORY
Ez alá jön az ep128emu/roms.

RetroPie alá mennyire volt körülményes új core-t bepakolni? Én Lakka-val próbálkoztam, azt külön parancssori módba kell bootolni ehhez, nem annyira barátságos.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.05. 19:28:24
Helló!

Áhhá! Köszi, így már sikerült elindítani, ha a Retro ROM Directory alá vannak téve a ROM-ok. Pedig még az eredeti leírásban is benne van! :oops:

Viszont! Emulation Station alól ez így annyira nem használható, ezzel csinálni kellene valamit, ugyanis: úgy írtam meg a runcommand-ot, mint minden más emulátornál is van, hogy paraméterben megkapja a %ROM%-ot - egyébként ekkor gyönyörű szépen el is indítja az adott .COM fájlt mondjuk -, viszont ekkor a Retro ROM directory az az a könyvtár lesz, ahol a hivatkozott elindítandó fájl van. Ami azt jelenti, hogy ha könyvtárakba teszi az ember a játékokat, akkor minden játék mellé be kellene másolni az ep128emu romjait...

Nem tudom itt okozott-e zavart az a terminológiai bukfenc, hogy a retroarch ROM directory-nak a játék elérési útját hívja amit el kell indítani, mivel eredetileg játékkonzol rom-ok futtatására találták ki, csak aztán még a 8-bites gépek is kinőttek a libretro projektből core-ként...

Itt az lenne jó, ha ott keresné az ep128emu mappát, amit a configban system_directory néven hívnak, ez a beállításokban a Settings → Directory → System/BIOS Dir . A RetroPie esetében ez defaultban a ~/RetroPie/BIOS mappa, ide kell betenni a többi emulátor esetén is a szükséges system rom-okat.


Update a kihúzott részhez egy későbbi hsz-ben.

Először ezt a lib-et kereste és nem találta, csak mert kérdezted:
Code: [Select]
[ERROR] Failed to open libretro core: "/home/pi/RetroPie/BIOS/lr-ep128/ep128emu_core_libretro.so"
Error(s): /lib/arm-linux-gnueabihf/libm.so.6: version `GLIBC_2.29' not found (required by /home/pi/RetroPie/BIOS/lr-ep128/ep128emu_core_libretro.so)

Itt egy teljes log egy mappában lévő játék indításáról, hátha ez segít, hogy milyen mappát miként nevez a RetroPie-on a libretro:
Code: [Select]
Parameters:
Executing: /opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /home/pi/RetroPie/BIOS/lr-ep128/ep128emu_core_libretro.so --verbose "/home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/BATMAN.COM" --appendconfig /dev/shm/retroarch.cfg
[INFO] [Config]: Loading default config.
[INFO] [Config]: Looking for config in: "/home/pi/.config/retroarch/retroarch.cfg".
[INFO] [Config]: Appending config "/dev/shm/retroarch.cfg".
[INFO] RetroArch 1.10.0 (Git e9e85f3)
[INFO] === Build =======================================
[INFO] Capabilities:  NEON VFPv3 VFPv4
[INFO] Built: Jan 30 2022
[INFO] Version: 1.10.0
[INFO] Git: e9e85f3
[INFO] =================================================
[INFO] [Input]: Found input driver: "x".
[INFO] [Core]: Loading dynamic libretro core from: "/home/pi/RetroPie/BIOS/lr-ep128/ep128emu_core_libretro.so"
[INFO] [Overrides]: No core-specific overrides found at "/home/pi/.config/retroarch/config/ep128emu/ep128emu.cfg".
[INFO] [Overrides]: No content-dir-specific overrides found at "/home/pi/.config/retroarch/config/ep128emu/Batman.cfg".
[INFO] [Overrides]: No game-specific overrides found at "/home/pi/.config/retroarch/config/ep128emu/BATMAN.cfg".
[INFO] [Environ]: SET_SUPPORT_NO_GAME: yes.
[INFO] [Environ]: GET_LOG_INTERFACE.
[INFO] [Environ]: SET_VARIABLES.
[INFO] [Remaps]: Remap directory: "/home/pi/.config/retroarch/config/remaps".
[INFO] [Overrides]: Redirecting save file to "/home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/BATMAN.srm".
[INFO] [Overrides]: Redirecting save state to "/home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/BATMAN.state".
[INFO] [Environ]: GET_LOG_INTERFACE.
[WARN] [Environ]: SYSTEM DIR is empty, assume CONTENT DIR /home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/BATMAN.COM
[INFO] [Environ]: SYSTEM_DIRECTORY: "".
[INFO] [Environ]: CORE_ASSETS_DIRECTORY: "/home/pi/.config/retroarch/downloads".
[INFO] [Environ]: GET_SAVE_DIRECTORY.
[libretro INFO] Retro ROM DIRECTORY /home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/
[libretro INFO] Retro SAVE_DIRECTORY /home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/
[libretro INFO] Retro CONTENT_DIRECTORY /home/pi/.config/retroarch/downloads
[INFO] [Environ]: SET_KEYBOARD_CALLBACK.
[INFO] [Environ]: SET_FRAME_TIME_CALLBACK.
[INFO] [Environ]: GET_CAN_DUPE: true
[INFO] [Environ]: GET_OVERSCAN: 0
terminate called after throwing an instance of 'Ep128Emu::Exception'
  what():  cannot open ROM file
/opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh: line 1304:  2917 Aborted                 /opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /home/pi/RetroPie/BIOS/lr-ep128/ep128emu_core_libretro.so --verbose "/home/pi/RetroPie/roms/ep128/Batman/BATMAN.COM" --appendconfig /dev/shm/retroarch.cfg

Csatoltam a Makefile-t amivel végül lefordult és fut a core RPI-400-on - csak a -CFLAGS részt kommenteztem ki és írtam bele -mtune és -mcpu paramétert. ( [attachmini=1] ) Lehet, ha beletenném az eredetiből a többit még jobb lenne a performancia? Ennyire nem vágom a C és C++ fordítás dolgait, ha van javaslat, nagyon szívesen tesztelek különböző buildeket. :) Nagy álom nekem, hogy legyen libretro ep128 core :) ) Még csak az Atic Atac-ot próbáltam, egyáltalán nem szörnyű a framerate, nekem tök folyamatosnak tűnik, az irányításban érezhető egy kis delay.

Megyek beszórok egy csomó játékot a fő mappába, hogy megtalálja az emulátor a rom-jait és tesztelek még! :)

Üdv:
K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.05. 19:33:27
Ja igen, kérdezted, hogy mennyire nehéz RetroPie-on új platformot betenni: elég egyszerű. :) Az es_config.cfg XML-be be kell tenni egy új bejegyzést ami tartalmazza a platform nevét, a listában megjelenő játékok lehetséges kiterjesztéseit, stb., majd kell csinálni egy mappát és egy másik config XML-t a platformnak amiben fel vannak sorolva a lehetséges emulátorok és a parancs amit indítson, és kb. kész. Hogy szép legyen, még a themes-hez lehet tenni grafikát meg oda is az XML-be új bejegyzést, és akkor szépen Enterprise képecskével fog szerepelni a menüben a platform.

Itt a leírás róla: https://retropie.org.uk/docs/Add-a-New-System-in-EmulationStation/

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.05. 19:46:07
Illetve még egy javaslat: érdemes lenne az EXOS 2.1 ROM helyett valamelyik Zozo-féle gyorstesztes ROM-ot használni, mert eléggé bűntet, hogy minden egyes játék indításnál végig kell várni a boot sequence-t, EP feliratot, klatty....

Akár úgy is lehetne gyorsítani a dolgon, ha egy már felállt BASIC környezetet tartalmazó snapshotot rántana be, és ott töltené be a paraméterben hivatkozott tartalmat.

Amúgy az Abyss-ban is totál normális a framerate! :D

Megyek játszani!

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.06. 09:49:29
Bocs, nem akarom flood-olni a topic-ot teljesen, a tegnapi tesztelgetés közben még az jutott eszembe, hogy pl. az lr-fuse Spectrum emulátorhoz hasonlóan tök jó lenne, ha bekerülne a Quick Menu -> Input beállítások közé (ahol jelenleg csak a RetroPad opciók vannak a portokhoz), hogy az adott porton mondjuk Internal Joy, Ext1 vagy Ext2 van, és oda mappelné az adott porton lévő controllert. Az lr-fuse-nél még van egy olyan érdekesség, hogy csak akkor van billentyűzet, ha a port3-ra Spectrum Keyboard van állítva, de szerintem EP-n erre nincs szükség talán. Illetve az emulátor beállításai közé (amik futás közben a Quick Menu -> Config alatt érhetők el) esetleg bekerülhetnének a mountolt disk, kazetta image cseréje, esetleg a kazettához rewind, ilyesmi.

Amúgy nagyon jó ötlet volt rámappelni az 1, 2, 3, 4-et az L1, L2, R1, R2-re, már többször jól jött. Kicsit izgultam a Batman-nél, hogy a menüben átmegy-e a SHIFT gomb, de nem volt vele semmi gond. Az Elite egyelőre játszhatatlan volt, túl sok gomb van a billentyűzeten és ugye a RetroArch az alap controlokat az X, Y, S, A, Q, W-re mappeli asszem, így nem tudtam lőni és repkedni, az EP változat meg nyavalyás és az indulásnál External Joy-on kellene nyomni tűzgombot ha joy-jal akarja irányítani az ember... na ezt nem sikerült kivitelezni, ezért lenne jó ha az Input-nál lehetne állítani a port-ok mappelését.

Ma vagy holnap megnézem RPI3-on is. Esetleg ha van valami korrigálni való a Makefile-ban, hogy miként érdemes fordítani, akkor jelezd és kipróbálom úgy, bár RPI-400-on szerintem full jó a framerate, legalább 30 fps, de lehet több. HOgy lehet bekapcsolni az FPS countert? És a linuxos futtatásnál a -v kapcsoló az mit csinál?

Köszi!
K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.April.06. 19:25:11
Illetve még egy javaslat: érdemes lenne az EXOS 2.1 ROM helyett valamelyik Zozo-féle gyorstesztes ROM-ot használni, mert eléggé bűntet, hogy minden egyes játék indításnál végig kell várni a boot sequence-t, EP feliratot, klatty....
Ettől a témától kissé függetlenül, talán érdemes lenne direkt az emulátor számára olyan rom-ot készíteni, amelyben egyáltalán nincs ROM teszt, vagy még akár az EP feliratot is átugorja. (A ROM teszt funkciója az emulátor környezetében lehet, hogy teljesen elveszik, ha jól sejtem.)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.06. 19:56:47
Ettől a témától kissé függetlenül, talán érdemes lenne direkt az emulátor számára olyan rom-ot készíteni, amelyben egyáltalán nincs ROM teszt, vagy még akár az EP feliratot is átugorja. (A ROM teszt funkciója az emulátor környezetében lehet, hogy teljesen elveszik, ha jól sejtem.)

Igen, totál értelmetlen egy ROM teszt az emulátor esetében, támogatom! :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.06. 20:08:24
Fentebb kihúztam a panaszomat az emulátor ROM fájljainak az elérési útjára vonatkozóan. Hanyag voltam és nem csináltam először külön config fájlt az emulátoroknak, gondoltam majd lesz valami default... hiba volt. :lol:

A többi emulátornál is saját mappájukban lévő retroarch.cfg-ben van ez a sor:

Code: [Select]
#include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
:lol: Na ennyit erről, ez include-olja be az alap configot, ami e fölött van az override. De ha ez nincs, akkor a RetroArch default-ol bizonyos értékekre, például a system_directory-t egyenlővé teszi a paraméterben kapott %ROM% fájl elérési útjával. Most, hogy már be van include-olva az alap config, gyönyörűen megtalálja a BIOS/ep128emu/roms mappában az emulátor romjait, szépen betölti az alkönyvtárakból is a játékokat. :)

Próbáltam trükközni, hogy lecserélem az exos21.rom-ot mondjuk az exos24uk.rom-ra, de sajnos fagyi lett a vége :lol: , gondolom azért, mert az exos21 csak 32 KB, az exos24uk meg 64 KB, és a memory configban biztosan egymás utáni szegmensekre vannak pakolva mondjuk az EXOS és az EPFILEIO, és ezért a nagyobb fájl rácsúszik a következőre.

Szóval még egy gyorstesztes ROM csere (vagy egy tesztetlen amit szipucsu javasolt), meg rajzolok még egy ikonkát az EmulationStation menüjébe és készen vagyunk. :ds_icon_cheesygrin:

Na jó, nem, azért lenne még itt fejlesztési ötlet, de ez már így is nagyon jól használható! :)

Van valahol bekönyvtárazott full EP tartalom ami nem img-kben van? :D

A TVC emulátor is megy nagyon szépen.

Ja, így, hogy van config, sikerült bekapcsolnom az fps countert. RPI-400-on stabilan 60 fps. ;-)

Megyek játszani... akarom mondani, tesztelni! :)

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.06. 22:07:48
Na, örülök, hogy nem csak magamnak csinálom :) Majd lesz új verzió is.

Lib-eket megpróbálom belefordítani statikusan majd. A többi opció emlékeim szerint szintén hozott pár fps javulást, de ha stabilan megy 60-nal, akkor ez csak olyan esetben érdekes, ha fel van oldva a sebességkorlátozás (fast-forward), pl. magnóról töltésnél hasznos.

A gyorstesztes ROM mint opció jó ötlet. Az eredetit mindenképpen bennehagynám, nekem inkább hozzáad az élményhez. Általánosságban, ilyen választható dolgokat core option-nek tudok felvenni, ezek az elindított játékból menübe lépve jönnek elő (Options néven), most csak pár grafikai / teljesítmény állítgatás van benne.
Lehet csinálni..ep128cfg fájlt  (https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/blob/core/core/sample.ep128cfg) akár minden betöltött fájlhoz külön (pl. abyss.com -> abyss.ep128cfg), ebben azon kívül, amit a mintafájl felsorol, igazából az összes ep128emu paraméter állítható, így a ROM is, bár ezt konkrétan nem próbáltam, de valahogy így nézne ki:

memory.rom.00.file   "exos21.rom"
memory.rom.00.offset   0
memory.rom.01.file   "exos21.rom"
memory.rom.01.offset   16384


Ezt a lehetőséget amúgy arra gondoltam, hogy egy megfelelően előkészített gyűjteményben az a néhány gomb, ami kellhet az adott játékhoz, előre be legyen állítva a hozzá tartozó .ep128cfg-ben. Az 1-2-3-4 csak egy első próbálkozás, elég sok játék van pl. ami 0-ra indul. Az Input menüt szerintem nem tudom módosítani... de megnézem majd az lr-fuse-t, hogy mit csinál, A fentebb említett core option-öket igen, de oda reménytelen mindent bezsúfolni, majd kialakul.

Billentyűzettel az a helyzet, hogy a legtöbb gombot a retroarch foglalja le. Két módon lehet "felszabadítani", vagy egy hotkey-t állít be az ember, akkor csak ezzel együtt érzékeli a retroarch (pl. Ctrl - utána F1 helyett csak Ctrl+F1-re nyílik ki a menü), vagy a "game focus" mód, ami talán a scroll lock. Ezen kívül más beállítás nem kell hozzá. Ext joy1 tűzgomb amúgy a numpad 0.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.07. 19:50:55
És ilyen ep128cfg fájlt csak játékonként lehet csinálni, vagy felnyal esetleg egy default-ot is valahonnan, hogy megpróbáljam átvariálni a ROM-okat? :) De persze ki tudom várni ha a következő verzióban gyorstesztes lesz az EXOS. (Amúgy nekem is tetszik, van egy hangulata, hogy classic módon leszámolja a memóriát meg ott a felirat, csak amikor a 20. játékot próbálom ki, már kicsit veszít ékezeteket a bájából és baj lesz belőle :) .)

De ha valaki tesz egy JP-t az exos21.rom-ba egy megfelelő helyre és újra fordítja és belinkeli ide, nekem az is jó. :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.April.07. 20:09:28
(Amúgy nekem is tetszik, van egy hangulata, hogy classic módon leszámolja a memóriát meg ott a felirat, csak amikor a 20. játékot próbálom ki, már kicsit veszít ékezeteket a bájából és baj lesz belőle :) .)
Meg ha valaki intenzívebben foglalkozik programozással, akkor lehet zavaró a memóriateszt. Csináltam snapshotot közvetlen a basic bejelentkezése utánról, és amikor a Dot Collector továbbfejlesztésével foglalkoztam, mindig innen indítottam. El se tudom képzelni, pl. Geco, aki tucatszámra ír át játékokat EP-re, milyen kis rafinériákat találhat ki a memóriateszt ellen. Én már szinte sose indítom az emulátort közvetlen az alkalmazásra mutató parancsikonról, mindig a basic bejelentkezése utáni snapshot játszik.
Asszem, a Commodore gépeknél alapból nincs semmi, egyből indul a basic. (Memóriateszt biztos van, csak nem látszik.) TVC-n is állítólag van memóriateszt, csak nem feltűnő.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zozosoft on 2022.April.07. 21:27:06
Asszem, a Commodore gépeknél alapból nincs semmi, egyből indul a basic. (Memóriateszt biztos van, csak nem látszik.) TVC-n is állítólag van memóriateszt, csak nem feltűnő.
Mind a két gépnél van, és ezért másodpercekig nem látsz semmit. Ez jobb? EXOS ROM-ba is tegyünk fekete képernyőt? :twisted:
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.April.07. 21:32:10
Ez jobb? EXOS ROM-ba is tegyünk fekete képernyőt? :twisted:
Nem. Igazából nem is tudom, miért említettem ezeket, csak érdekességként.
Vagy ugorja át, vagy legyen ott valami.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.10. 12:29:46
Van új verzió, v0.85: https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.85

Ami a lentiek közül belekerült: választható EP ROM "original" vagy "advanced", az advanced az "exos24uk.rom"-ra alapul, amiben gyorsteszt van. A teszt átugrását vszg. nem építeném emulátorba, módosított ROM-ot lehet használni.

Quote
ilyen ep128cfg fájlt csak játékonként lehet csinálni, vagy felnyal esetleg egy default-ot is valahonnan
Lehet már ilyet is, a system könyvtárban ep128emu/config/enterprise.ep128cfg néven (tvc, cpc, zx is használható az adott típusokhoz)

DTF fájlok is tölthetők, ehhez bekerült a ZozoTools 1.9 ROM változat. Régebbi fórumbejegyzések alapján elvileg nem mindegyik DTF fájlt viszi, de egyelőre amit kipróbáltam, mind működött, a TOSEC-es gyűjteményből szemezgettem.

Jelen állapot szerint, amit az eddig innen-onnan összeszedett gyűjteményből rádobok, az mind elindul, legalábbis EP-n és CPC-n. TVC-n az Unicum, UnicumV2, UnicumV3 egyike se produkál értelmeset, de mintha az eredeti ep128emu-n se menne. ZX-et nem nagyon próbálgattam, mert ott most egy ZX 128-as indul alapértelmezetten, hogy ne kelljen a kulcsszavas billentyűzettel foglalkozni, azért 1-2 dolgot megnéztem és ment.

Jó lenne, ha a TOSEC gyűjteményekben levő ROM-ok is használhatóak lennének, mert akkor a licenszproblémák jó részét ki lehetne kerülni. Ez EP esetben valamennyire igaz, bár van pár bájt különbség az "exdos13.rom" és a "Disk Controller v1.3 (1985)(Intelligent Software).bin" közt, de amennyire kipróbáltam, nem okoz gondot.  ZX-nél is találtam passzolót, de CPC-nél van némi gond, az ep128emu által használt ROM-ok 32 Kb-osak. Az első fele megegyezik ismert ROM-okkal 464 és 6128 esetében is. A második fele töltődik a 0-s szegmensre, 464-nél kis eltérésekkel ez az "Amstrad CPC 464 OS (19xx)(Amstrad)(da)[h][CPC464DK.ROM].rom", de 6128 esetében nem találom a megfelelőjét.  TVC esetén meg nincs a TOSEC-ben ROM sajnos.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zozosoft on 2022.April.11. 09:43:59
Klubnapon, Kaptány úr masináján :)
[attach=1][attach=2][attach=3]
[attach=4][attach=5][attach=6]
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.11. 11:19:17
Ú szuper, köszi! Ma vagy holnap fordítok egy újat és kipróbálom! A core options-nél lehet állítani a ROM típusát és elmenteni core override-ként?

Azért megnéztünk jó pár játékot, és végső soron mindegyiket valahogy játszhatóvá tudtuk tenni. Az egyik legjobb feature a zoom, az valami haláli! Nem gondoltam, hogy ilyen nagyot dob az élményen. :)

Viszont a legfontosabb észrevétel: bizony vannak játékok, amik EXT1 és EXT2-t használnak, és ott nagyot kellett alkotni, hogy valahogy tudjuk játszani - mivel asszem a controllerek Internal és EXT1-re mappelődnek. Tényleg nagyon jó lenne, ha az Inputnál vagy a core options-nél lehetne állítani, hogy melyik port hova mappelődik az emuban, Internal, EXT1 vagy EXT2.

Próbáltam EP-s tap-ot betölteni, de a Speccy gép indult egyből, úgyhogy azt elengedtem. :)

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.12. 07:48:25
Oh, köszönöm a megemlékezést :)

Quote
vagy a core options-nél lehetne állítani, hogy melyik port hova mappelődik az emuban
Megoldható, beleteszem majd.

Érdekelne, melyik volt a konkrét .tap, elvileg fel kellene ismerje a formátumot.

Quote
6128 esetében nem találom a megfelelőjét
ez közben megoldódott, a BASIC van ott.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.13. 19:45:08
Szia!

Quote
Érdekelne, melyik volt a konkrét .tap, elvileg fel kellene ismerje a formátumot.

Szerintem a csatolt .tap fájllal próbáltam, ami TAPir-ral lett konvertálva. Lehet, hogy pont csak az EPTE és ep128emu-s magnófájlokat eszi? :D

K
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.13. 21:56:25
Igen, ez TAPir formátumnak néz ki. De azt a sima ep128emu se viszi közvetlenül, legalábbis most se magnó, se fájl formátumban nem sikerült neki beadni, és a kódban se látom nyomát.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.15. 16:15:00
v0.89, végre van Windows build is (bár csak a 32 biteset tudtam most kipróbálni).
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.89

Bekerült az input választási lehetőség is.

A core lassan-lassan már tud mindent, amit elképzeltem (bár ötlet mindig jöhet), úgyhogy két másik irányba lehet elindulni a kényelmes használathoz. Az egyik, hogy kerüljön be a retroarch választható-letölthető core-ok közé, ezt elkezdem majd intézni, de lehet, hogy eltart egy darabig.

A másik pedig, hogy legyen egy megbízható játékgyűjtemény. Megbízható alatt azt értem, hogy az elérhető legjobb változat, ami betölthető, végigjátszható (ahol ez értelmezhető), nem tartalmaz idegesítő hibákat, lehetőleg angolul kommunikál stb. Ezzel persze jópár játék kiesik, de nem is az lenne a cél, hogy ebbe minden bekerüljön (arra van a TOSEC, bár az is igényelne némi törődést), hanem hogy ami benne van, arra megérje rászánni az időt. Ehhez aztán már hozzá lehetne csapni egy konfigot, hogy gond nélkül lehessen indítani a kontrollerrel, és esetleg egy rövid leírást, hogy mit lehet benne csinálni, ami menet közben is előhozható.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.15. 18:35:46
Quote
v0.89, végre van Windows build is (bár csak a 32 biteset tudtam most kipróbálni).

Ú, szuper, akkor ezzel például ki lehet próbálni a Steam-en lévő RetroArch bétának a RemotePlay Together funkcióját! Olyannal is lehet akkor játszani, akinek nincs feltéve a RetroArch, se a játék, és csak a képet látja és átjön az input a neten! :)

Quote
Bekerült az input választási lehetőség is.

Na erre akkor ránézek, nagyon kíváncsi vagyok!

A többit illetően: bevallom, én saját magamnak szoktam összeállítani a játék pakkokat. Az tényleg nagyon jó lenne, ha bekerülne az emulátor a retroarch core-ok közé (és valahogy a RetroPie-hoz is jó lenne elintézni!).

Milyen játékgyűjteményre gondoltál és az hol lenne elérhető? Csináljunk egy válogatást, és ha kell, akkor configot hozzájuk, amit majd felteszünk valahova libretro pakknak, és aki akarja az letölti?

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.15. 19:42:36
Kísérleti jelleggel beleraktam a 6 külső joystick támogatást, bár lehet, hogy a végén kikerül, összesen talán 2 játék támogatja az ext3/4/5/6-ot, az inputválasztó viszont már így is kicsit túl van bonyolítva a Sinclair opciókkal.

Ehhez bele kellett nyúlni az ep128emu Dave emulációjába is, arra küldhetek pull request-et az eredeti kódhoz, bár ott nem nagyon lehet kényelmesen beállítani ezeket az extra joystickokat.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.15. 20:00:54
Quote
Milyen játékgyűjteményre gondoltál és az hol lenne elérhető?
ennyire részletes elképzeléseim még nincsenek :).
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.15. 20:29:50
Kipróbáltam Pi-400-on. A binárisból még mindig nem futott, ellenben most már nem kellett módosítanom a Makefile-t, egy sima make-kel lefordult jól! :smt041

Nem lehetne esetleg a ZOOM-ot is betenni esetleg a core options közé? Azért lenne jó, mert sok retro controlleren nincsen L3 és R3, illetve a default keyboard binding-ban a RetroPie-on csak L2, R2-ig vannak bindolva, L3 és R3 már nincsen, így alapból egyáltalán nem érhető el a zoom funkció, pedig még mindig az egyik legnagyobb királyság! :ds_icon_cheesygrin:

Viszont: be tudtam állítani futás közben a Configs/Input menüben a keyboard bindig-ok közé a Port1-nél az R3-at, ellenben azt tapasztaltam, hogy ha bármit állítok bármilyen inputon, controlon menet közben, akkor mintha valamilyen input beragadna - például Resume-mal visszalépve az emulátorba, vég nélkül írja az s betűket. Restart után minden jó lesz. Ezzel a menet közbeni binding állítással sikerült is teljesen becrash-eltetnem a Robocop-ot és rajta keresztül az emulátort és a teljes Armbian-t is. :D

Azért kellett menet közben beállítani a gombot, mert valamiért a Control config mentésre azt mondta, hogy sikertelen... :( Ezt majd ki kell nyomoznom, hogy hova is akarna menteni milyen fájlba és az miért nem sikerül. (A core override-ot rendben elmenti, ez a RetroArch input beállítások mentésére vonatkozott.)

Tök jó javítás, hogy már nem bepötyögi az elején a start-ot, hanem üt egy F1-et!

Lassan már készíthetem az Enterprise és TVC ikonokat a menübe... :)

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.16. 08:45:51
OK, azt a két spec. gombot (zoom és info) felveszem állíthatónak. Input beragadásra is csináltam valamit, majd kiderül hosszabb távon, javít-e rajta, mert nálam csak ritkán jön elő.

Csak hogy legyen néha kép is, 6 joystick teszt:
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.16. 18:33:34
Ma volt egy kis időm és kipróbáltam a core-t RPI3-on. Azon is stabil 60 FPS-sel fut. :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zozosoft on 2022.April.16. 18:42:50
Azon is stabil 60 FPS-sel fut. :)
Ez egyébként 50 FPS nem lehet? Mivel az EP, meg összes többi európai retró gép az 50Hz-es képalkotással rendelkezik.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.17. 08:41:48
A core saját preferált értéke 50 fps, a többi a frontendre van bízva, ami rendszerint a monitorhoz igazodik. Nincs kizárva, hogy a megfelelő fullscreen módban 50 fps-re állna be. Illetve van még ilyen funkció is: https://docs.libretro.com/guides/crtswitchres/
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.22. 08:40:37
v0.90 kint:
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.90

A lentebb említett változások bekerültek + az ep128cfg fájlból már állítható az emulált gép típusa meg az input kiosztás a többi játékosnak. Az ARM builden nem változtattam, úgyhogy vszg. most se lesz jó a bináris mindenhova.

Kissé nehezen igazodok ki a libretro projekt felépítésén, úgyhogy még nem próbáltam oda beküldeni, de előbb-utóbb az is meglesz.

MacOS buildelést nem tudja kipróbálni valaki? Olyan rendszer nincs a közelemben.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.22. 16:44:03
Juhú, szuper! Ma ki is próbálom a Csokiban! :)

Remélem olvassák a megfelelő emberek ezt a folyamot... az lenne a kérdésem, hogy nincs meg valakinek esetleg SVG formátumban egy jó ENTERPRISE logó, mondjuk mint itt a fórum sarkában, csak a FOREVER felirat nélkül? A RetroPie-hoz kellene system logónak a témákhoz. Illetve jó lenne ha lenne valamilyen TVC logo is, feliratos. Mondjuk ami felirat a dobozon van.

K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.22. 16:46:41
Valamikor esetleg egy jól időzített időpontban kipróbálhatnánk a Netplay-t, hogy működik-e... :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Tutus on 2022.April.22. 19:52:20
v0.90 kint:
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.90
MacOS buildelést nem tudja kipróbálni valaki? Olyan rendszer nincs a közelemben.
Én mondtam Neked, hogy szívesen kipróbálom :) Itthon Mac OSX-en dolgozom.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: SlashNet on 2022.April.23. 00:15:22
hogy nincs meg valakinek esetleg SVG formátumban egy jó ENTERPRISE logó, mondjuk mint itt a fórum sarkában, csak a FOREVER felirat nélkül?

https://enterpriseforever.com/other-topics/logos-labels-and-other-pics-for-printing-or-editing/
If you need more formats I can make it. ;-)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.23. 14:52:36
Quote
https://enterpriseforever.com/other-topics/logos-labels-and-other-pics-for-printing-or-editing/
If you need more formats I can make it. ;-)

Thank you very much SlashNet. :)

@Zöldalma: Tegnap próbálgattam volna este a Rewind funkciót és a Save State-et... és RetroPie-on nem sikerült State-et menteni az EP core-ral:

Code: [Select]
terminate called after throwing an instance of 'Ep128Emu::Exception'
  what():  error opening or writing file

Hova mentené a state-et, milyen fájlba? Gondolom valamiféle írási jogosultság probléma lesz...

Alap esetben és az összes többi core a Content Directory-ba menti a savefile-t és a state-et. Adtam 777-es jogot a roms mappára ahol minden játék is van, beállítottam explicit mappát a savestate-re, hogy ugyanoda tegye ahonnan az aktuális játékot betöltöttem, de így is ugyanez a probléma amit fentebb írtam.

Üdv:
K.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.23. 14:59:00
Quote
If you need more formats I can make it.

SlashNet, I saw the logos in png format, very nice. Don't you have it in SVG vector graphics format? The preferred format for System logos in RetroPie is SVG, because it uses the same picture in different layouts in different sizes.

Thanks! :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.April.23. 17:13:28
Az off topik témát (logó) a releváns topikban lenne érdemesebb tárgyalni.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.23. 17:44:17
Oh. A savestate elromlott valamikor, vszg. bekerült pár dolog, aminek hely kellene, és jelenleg szűkre van szabva a méret. Javítom majd.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.23. 20:39:41
v0.91 kint van, savestate-ek javítva. Ezúttal az ARM bináris is használható Retropie-hoz közvetlenül, előástam a legrégebbi rpi környezetet és azon fordítottam, így nekem most megy.
https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.91

Tutus, tudsz egy fordítást próbálni MacOS-en akkor? Ha ep128emu-t már buildeltél, akkor ez is kellene menjen.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: SlashNet on 2022.April.23. 22:24:38
Don't you have it in SVG vector graphics format?

Offtop:
Made some: https://enterpriseforever.com/other-topics/logos-labels-and-other-pics-for-printing-or-editing/msg86157/#msg86157
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.April.24. 12:42:46
az lr-fuse Spectrum emulátorhoz hasonlóan tök jó lenne, ha bekerülne a Quick Menu -> Input beállítások közé (ahol jelenleg csak a RetroPad opciók vannak a portokhoz), hogy az adott porton mondjuk Internal Joy, Ext1 vagy Ext2 van, és oda mappelné az adott porton lévő controllert.

Na ezt most találtam meg, hogyan is kellene megcsinálni. Jelenleg a "core options" közt van a leképezés, most már nem lenne tőle egyszerűbb, ha kikerülne ide. A cél úgyis az, hogy minél kevesebb konfigurálással lehessen játszani, minden ami kell, az essen kézre, vagy legalább gyorsan kideríthető legyen, mihez mit kell nyomni (erre van most az L3-as Info gomb). Ideális esetben jó lenne még +1 gombot szabadon hagyni a fast-forward funkcióhoz, ami gyorsítja a töltődést meg az egyéb várakozásokat.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.April.25. 08:50:32
Persze, jó lesz az ott ahol most van. Az nem lehet megoldás, hogy gomb kombinációval menjen mint a RetroArch-os funkciók is? SELECT + valami. Bár ezeket pont a RetroArch használja általában... :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.May.01. 07:59:08
v0.92 kint: https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.92

Végül mégis átraktam az input beállításokhoz, kicsit logikusabb úgy. Elkezdtem a játékgyűjteményt is összeszedni, úgyhogy egy-két kisebb javítás van benne, amit eközben találtam, például hogy a speaker kikapcsolás nem ment az eredeti ep128emu-ban (Abyss engedne ilyet).
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.May.01. 10:39:47
...alighanem lesz még egy-két javítás, eddig az Abyss-nél kiderült a hangszóró (és az EP64, de arra már fel voltam készülve), a Beatcha-nál kellett egy plusz lehetőség, hogy betöltés előtt ki lehessen kapcsolni a key click-et, és erre most belefutok a Bulldozerbe, aminek az eredeti változata magnós, de csak cartridge nélkül működik. És még csak a B-nél járok :D
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.May.01. 15:58:19
a Beatcha-nál kellett egy plusz lehetőség, hogy betöltés előtt ki lehessen kapcsolni a key click-et
Úgy emlékszem, basic betöltője van a Beatcha-nek, és abba is be lehetne tenni egy set key click off sort. A Tegyük rendbe az EP programokat mozgalom (topik) keretében egy javított programmal több lenne.
(A Beatcha kapcsán most szöget ütött a fejembe, hogy lehetne olyan pacman (vagy kígyós) jellegű játékot is írni, mint a Beatcha, tehát a pályák között át kell lépkedni. Majd egyszer megpróbálom, ha ráérek.)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.May.14. 12:36:25
v0.93 kint: https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v0.93

Működik a hangszóró kikapcsolás, lehet cartridge nélküli gépet konfigurálni, és van monósító opció (ezek csak konfig fájlból érhetőek el). Küldtem az eredeti ep128emu-hoz is pull requestet a hangszóró kezeléshez, bár közben rájöttem, hogy hiányos, mert snapshotba nem menti a hangszóró állapotát.

Azt hiszem egy autofire még elkelne, mert az Áttörést elég kényelmetlen játszani. ep128emu-ban van, de azt a részt pont nem tudom direktben újrahasznosítani.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.May.30. 08:26:59
v1.0.0 kint: https://github.com/zoltanvb/ep128emu-core/releases/tag/core_v1.0.0

Bekerült az autofire, bár közben megtaláltam, hogy az Áttörésben csak a 0-s szinten kell sportolni a "k"-val. A gyári programok listájának a végére értem, úgyhogy gondoltam ez jó indok, hogy lépjünk az 1.0-s verzióra.

Kaptam némi útmutatást a libretro fórumból is, úgyhogy talán az is halad nemsokára.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Lacika on 2022.May.31. 08:22:00
Ezt valahogy fel lehet használni, hogy az ep128.hu-n lehessen online kipróbálni a programokat?
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.May.31. 22:48:30
Valamilyen elméleti lehetőség van rá, legalábbis néhány core tudja (közte a vice, c64-re), bár nekem most nem nagyon akar működni:
https://web.libretro.com/

Ha jól sejtem, akkor ez az emscripten változatot próbálná futtatni. Még nem próbáltam ilyet fordítani belőle.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.June.08. 19:59:42
Ez egyébként 50 FPS nem lehet? Mivel az EP, meg összes többi európai retró gép az 50Hz-es képalkotással rendelkezik.

Most jutottam hozzá, hogy kipróbáljam. Ezekkel a beállításokkal 1920x1080 50p kép jön ki a Raspberry Pi-ből (Pi 2), és akkor az fps-t se próbálja feljebb húzni.
Code: [Select]
hdmi_group=1
hdmi_mode=31
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.June.11. 22:02:25
Csak egy kis helyzetjelentés, a repo átkerült a libretro organizáció alá githubon:
https://github.com/libretro/ep128emu-core

A korábbi linkek automatikusan átirányítódnak. Ez egy szükséges lépés volt ahhoz, hogy letölthető core legyen belőle

Most kezdődik a próbálgatás, mert az ottani build környezet fel van készítve több tucat platformra. Remélhetőleg ez azt is jelenti, hogy lesz nemsokára MacOS bináris is.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.June.15. 17:34:57
Az első build a túloldalon :)
http://buildbot.libretro.com/nightly/linux/x86_64/latest/
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.June.25. 18:17:49
Egy kisebb javítás került be, az EPTE formátumot nem ismerte fel jól. Nem adtam neki külön verziót, a legújabb változat most már letölthető retroarch-on belül (Core Downloader), még be kell hozzá kapcsolni, hogy az experimental változatokat is mutassa. Windows és Linux x86 platformokon már látszik.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.June.29. 22:20:53
Wow! Ezt gyorsan sikerült meglépni, gratula! Ki is próbálom majd, hogy megjelenik-e, elvileg RetroPie-on is elérhetőnek kellene lennie, nem? :) Lehet oda még a témákhoz kellene ikont készíteni hozzá majd...

K
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.June.30. 22:40:59
Hááát, ott nem biztos...mint kiderült, már jópár hónapja nem fordulnak automatikusan az ARM buildek, a régiek fent vannak, de az újak (mint pl. ez), nem. Ezt is elkezdtem nézegetni, de ez nagyobb falat azért.

Dokumentációt beküldtem, ha elfogadják, akkor itt lesz majd (most még 404):
https://docs.libretro.com/library/ep128emu/
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.July.01. 11:23:15
Ha már ezt ilyen jól elvitted a publikálásig, lehet érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a RetroPie csapattal is, hogy ha már van egy ilyen, ÉS amúgy röccenés mentesen megy még Raspberry 2-3-on is, ÉS amúgy már bent van a Retroarch repóban, akkor ugyan tegyék már bele a RetroPie setup scriptbe is. :)

K
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.July.11. 22:04:56
Valaki csinált egy ilyet:
https://youtu.be/vpqkDRUgwpU
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: szipucsu on 2022.July.11. 22:38:24
Valaki csinált egy ilyet:
https://youtu.be/vpqkDRUgwpU
Nem lenne rossz. Csak azt nem értem, ha valaki 2022-ben feltölt egy EP-t bemutató videót, akkor miért főleg a két pötty kerget egy másikat jellegű játékok vannak benne, amikor az elmúlt évtizedben olyan játékok készültek és lettek átírva, melyek ezerszer jobban kihasználják a gép képességeit... Például a Next War Spectrum Nextről, de ő azért a 16K-s Spectrumról átírt Galaxianst mutatja meg...
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: ergoGnomik on 2022.July.12. 08:56:04
Csak azt nem értem, ha valaki 2022-ben feltölt egy EP-t bemutató videót...
Mondjuk azért, mert ez nem a Prisét bemutató videó, hanem azt demonstrálja hogy a libretro keretrendszerbe egy halom Z80 alapú házi számítógép van integrálva és a hangsúlyt a két legújabb core-ra (EP és TVC) teszi. Oda is van írva a videó elejére.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.July.13. 21:10:42
a video eleji szöveg az én kissé esetlen bevezetőmből van, amit dokumentáció gyanánt írtam a core változathoz  :)

időközben még tvc-hez is készült egy:
https://www.youtube.com/watch?v=h4YSvTCFDyI

Nyilván egy kissé véletlenszerű válogatás nem szolgáltat igazságot a rendszernek, de bármikor lehet olyat csinálni, ami viszont igen... Ha van, akkor szívesen be is linkelem a libretro-s leírásba.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.July.22. 20:41:41
No, végre van MacOS build is:
http://buildbot.libretro.com/nightly/apple/osx/x86_64/latest/
http://buildbot.libretro.com/nightly/apple/osx/arm64/latest/
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.August.27. 14:41:59
Az armv7 build most már letölthető a beépített "core updater"-rel: https://zoltanvb.github.io/armv7-hf-neon/ . Ez azoknak hasznos, akik ilyen platformot használnak emulálásra (kb. Raspberry Pi 2).
Itt az volt a gond (illetve még mindig az), hogy a libretro buildbotnak ez a része nem frissül 2020 óta. Próbáltam erre megoldást találni, de a tárgyalások megakadtak, úgyhogy végül kiraktam külön. Nem csak az ep128emu-t, hanem csomó másik core-t is le lehet innen tölteni.
Használathoz a retroarch.cfg-ben kell ezt beállítani:
core_updater_buildbot_cores_url = "https://zoltanvb.github.io/armv7-hf-neon/"
Utána a core downloader is meg fogja találni. A ROM-ok még mindig kellenek. Bár, mostanában mintha a 8-bites gépeknek már nem problémáznának annyit ezen, lehet, hogy egy alapértelmezettet be lehetne építeni, CPC-re és ZX-re se kell külön töltögetni.
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Kapitany on 2022.August.31. 10:20:30
Nekem sikerült ikonkát beállítanom a Carbon témához RetroPie-on. Nem tudom ezek hogyan tudnának befolyni a RetroPie repókba és configokba...
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.September.01. 20:22:18
Egyszer már elkezdtem nézegetni, de kicsit komplikáltnak tűnt... előbb-utóbb nekifutok majd megint :)
Title: Re: ep128emu libretro core
Post by: Zoldalma on 2022.September.27. 17:08:00
Bekerült a TAPir fájlok kezelése is, az automata frissítő már ezt a változatot tudja letölteni (linux 32-64, windows, mac). ARM-ra is fordítok majd.