Enterprise Forever

:HUN => Emulátorok => EP128Emu => Topic started by: Zozosoft on 2013.February.09. 11:01:25

Title: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 11:01:25
Piotr és Pgyuri kérésére :-)
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 11:27:04
Az Enterprise világát legjobban átható, legfontosabb szó: bővíthetőség! Nem véletlenül szerepel az EXOS és az EXDOS nevében is.
Ez eredményezi azt, hogy számtalan különböző Enterprise konfiguráció létezik: lehet 64-es vagy 128-as gép, angol, német, magyar, stb, magnó, lemezes, vagy vinyós, használhatjuk cartridge-al, vagy anélkül, és ott van még a számtalan RAM és ROM bővítés.
Ebből már látszik, hogy míg Spectrum esetén egy emulátorban el lehet intézni annyival a dolgot, hogy 16/48/128, addig EP esetén a fix menüpontok helyett betölthető konfigurációs fájlok használata célszerű, amivel bármilyen EP konfiguráció leírható.

Ezzel el is érkeztünk az ep128emu első legfontosabb funkciójához: konfiguráció betöltése.
File/Configuration/Load from ASCII file
Gyorsbillentyű: ALT+Q
A feltelepített emulátor könyvtárán belül van a config könyvtárban kapunk egy rakás előre elkészített konfigurációs fájlt, ezek géptípus szerint vannak könyvtárba rendezve. Van EP64, EP128-ból UK,BRD,HUN,ESP (angol, német, magyar, spanyol) ill. CPC és ZX, ami az emulátor CPC ill. Spectrum emulációs módjához tartozik.
Haladóbb felhasználok könnyedén tudnak saját konfigurációt előállítani (pl. saját EP-jük virtuális mását), de egyelőre maradjunk a kezdő szinten :-)
A különböző programbetöltési lehetőségek kapcsán kiderül, hogy mikor milyen konfigurációra van szükség.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 11:36:44
ok hogy toltunk be filet?
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 12:00:01
Igazi EP-n előforduló fő betöltési lehetőségek: magnó (TAPE: ), floppy (DISK: ), vinyó.
Az emulátor ezekhez hozzá tesz még egyet "FileIO", ami az emulátor munkakönyvtárában lévő fájlok elérését teszi lehetővé, egy szabványos EXOS eszközkezelőn keresztül (FILE: )

MAGNÓ
Ennek használatához egy csak magnós konfigurációs fájlt kell betölteni (az előbb ismertetett módon), ilyenből több is van:
EP_128k_Tape.cfg ez a teljesen alap magnós gép
EP_128k_Tape_NoCartridge.cfg az alap gép, cartridge nélkül, egyes - főleg 'a' Studio-s másolásvédett - programok nem szeretik, ha bent van a cartridge
EP_128k_Tape_EP-PLUS.cfg PLUS cartridge-al ellátott alap gép
EP_128k_Tape_TASMON.cfg Turbo ASMON cartridge-el ellátott alapgép, ez volt az első amiben gyors memória teszt volt, általában mindenkinek ez volt az első ROM bővítése. Általános használatra ez az ajánlott konfiguráció.

Ha meg van a magnós konfig, akkor lássuk a betöltés menetét:
BASIC-ben a START (kiadható az F1 megnyomásával is), LOAD, LOAD "fájlnév", ill RUN "fájlnév" parancsokkal. Szüvegszerkesztőben (NoCartridge konfiguráció) F1 majd ENTEr megnyomása.
Ekkor megjelenik a SEARCHING felírat a status sorban.

Itt jön az emulált magnó kezelése:
-"berakjuk a kazettát": Machine/Tape/Select image file gyorsbillentyű Alt+T
Itt kiválasztjuk a lejátszani kívánt .TAP vagy .WAV fájlt.
-lejátszás indítása: Machine/Tape/Play gyorsbillentyű Alt+P
További gyakran használt magnóvezérlés:
-lejátszás leállítása: Machine/Tape/Stop gyorsbillentyű Alt+O
-kazetta elejére tekerés: Machine/Tape/Rewind/To beginning of tape gyorsbillentyű Alt+R
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: IstvanV on 2013.February.09. 12:41:21
A madnó emulációhoz "kazettát" a tapeedit (Tape editor) segédprogrammal lehet készíteni. Ennek az indítása után az Import gombbal másolhatók file-ok a "kazettára". Figyelni kell a helyes sorrendre (pl. először .com, aztán .scr, és végül .prg), ez a és gombokkal módosítható. A file-ok át is nevezhetők, és másolásvédetté tehetők, bár ennek általában nem sok értelme van. A kész "kazetta" a Save... gombbal menthető ep128emu .tap formátumban.
Használható valódi kazettáról felvett .wav file is, ha megfelelő minőségű. A felvétel a tapeedit-ben is betölthető (Load...), és újra menthető - jóval kisebb méretű - .tap formátumban, vagy a file-ok kimásolhatók az Export segítségével.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 18:56:45
Floppy azaz EXDOS használata

Igazi gépen ehhez egy EXDOS kártyát kellett vásárolni sok hónapnyi spórolás után...
Emulátoron sokkal egyszerűbb a helyzet, elegendő egy EXDOS-t tartalmazó konfigurációs fájlt betölteni, az alap készletben ilyenek vannak:
EP_128k_EXDOS.cfg alapgép EXDOS kártyával
EP_128k_EXDOS_NoCartridge.cfg alapgép EXDOS kártyával, cartridge nélkül
EP_128k_EXDOS_TASMON.cfg alapgép EXDOS kártyával, Turbo Asmon (gyors RAM teszt) cartridge-al
EP_128k_EXDOS_EP-PLUS.cfg alapgép EXDOS kártyával, és PLUS cartridge-al
EP_128k_EXDOS_EP-PLUS_TASMON.cfg alapgép EXDOS kártyával, és PLUS+Turbo Asmon cartridge-al
EP_640k_EXOS232_EXDOS.cfg  legjellemzőbb létező konfiguráció: ROM fejlesztett gép, plusz MICROTEAM EXDOS amit 512K RAM bővítést tartalmaz
EP2048k_EXOS232_EXDOS_utils.cfg mindent bele konfiguráció, tartalmazza az összes gyakran használt segédprogramot is (EPDOS, ZT,Asmon, stb), valamint a Spectrum Emulátort is, részemről ez az ajánlott konfiguráció

Ha meg van a konfiguráció, jöhet a floppy meghajtók kezelése:
Options/Disk/Configure gyors billentyű: Alt+D
A megjelenő ablakban az EP által kezelhető mind a négy (A-C) floppy meghajtóhoz megadhatjuk a lemezeket. Lehetőség van lemezkép fájlok és valódi floppy lemezek használatára is.
 Lemezkép használatához a meghajtó sorában lévő ... gombot megnyomva válasszuk ki a fájlt.
Valódi lemez használatához, helyezzük be a kívánt lemezt a PC meghajtójába, majd a megfelelő A: vagy B: gombot nyomjuk meg, ekkor az image file név rublikájába bekerül egy speciális \\.\A: vagy \\.\B: fájlnév ami a valódi lemez használatát jelzi. (Ezt egyébként kézzel is be lehet írni, így lehetséges pl az EP C: meghajtójában használni a PC A: lemezét.)
Ha minden meghajtóhoz beállítottuk a kívánt lemezt, akkor csak egy OK-t kell nyomni.
Ha esetleg wd177x: error opening disk image file hibaüzenetet kapunk, akkor az egyik beállított lemez hibás, vagy nem érhető el. Leggyakrabban akkor látunk ilyet, ha valódi lemez használatát állítjuk be, de elfelejtettünk lemezt betenni.
Az emulátor kilépéskor is megőrzi a lemezbeállításokat, így az emulátor indításakor is kaphatunk ilyen hibaüzenetet, ha elfelejtettünk lemezt betenni, vagy lemezkép használata esetén a korábban megadott fájl már nem érhető el. Ilyen esetben újra be kell lépni a lemezbeállításhoz, és megfelelően kiválasztani a lemezeket.

Az EP-s lemezkezelés mikéntje részletesen megtalálható az EXDOS leírásban (http://ep128.hu/Ep_Konyv/Exdos.htm), itt most csak programbetöltést említeném:
BASIC-ben LOAD "fájlnév" vagy RUN "fájlnév", és gépi kódú program esetén használható az EXDOS LOAD parancsa is
:LOAD fájlnév
ez utóbbi sok más programból is használható.
A fájlnévben használhatóak a szokásos DOS-os joker karakterek is, pl. LOAD "C*.BAS"
A magnós betöltésnél már megismert F1 gombbal is kiadható START parancs a START nevű fájlt próbálja betölteni, ugyanez a hatása a paraméter nélkül kiadott LOAD-nak is.

Szövegszerkesztőben F1 nyomása után írjuk be a fájlnevet, majd ENTER. EXDOS LOAD parancsához az F8 gomb megnyomása után írjuk be, hogy LOAD fájlnév majd ENTER. F8 megnyomása után a többi EXDOS parancs (DIR, COPY, stb) is használható.Kényelmesebb lemezhasználathoz használjuk a "mindent bele" konfigurációban megtalálható EPDOS programot. (http://ep128.hu/Ep_Util/EPDOS.htm)

A figyelmesebb olvasók észrevehették, hogy nem volt szó a lemezkezelő ablakban minden meghajtónál látható Tracks / Sides / Sectors rublikákról. Az itt alapból látható -1 értékek azt jelentik, hogy a lemez boot szektorából kiolvasva az emulátor automatikusan megállapítja a lemez paramétereit. Ezek kézi megadására csak egyes ritka lemezformátumok esetén van szükség, pl MSDOS 1.x vagy Apricot DOS formátum esetén.

Igazi EP esetén a megnövekedett átviteli sebesség miatt Turbosított gépre és EXDOS kártyára lenne szükség a HD-s lemezek kezeléséhez. (Ill. ha sikerülne szerezni a ritka Amigás fordulatszámszabályzós HD meghajtót, akkor menne alapkonfiggal is.)
 Emulátor esetén nincs ilyen probléma, így HD-s vagy akár ED-s lemezek is használhatóak.

Végére egy sajnálatos bug: XP-nél újabb Windowsok esetén valódi lemezre nem tud az emulátor írni :-( remélem István elöbb-utóbb kitalálja miért :oops:
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 21:29:02
FileIO használata

Ez a funkció kényelmi funkcióként került az emulátorba, így nincs szükség .TAP vagy lemezkép fájlokra, lemezekre, közvetlenül a PC-nk vinyóján lévő fájlokat érjük el.
Az emulált EP szempontjából ez egy plusz ROM-ban lévő rendszerbővítőt jelent (epfileio.rom), ezt tartalmazó konfigurációs fájlok:
EP_128k_Tape_FileIO.cfg alapgép
EP_128k_Tape_NoCartridge_FileIO.cfg alapgép cartridge nélkül
EP_128k_Tape_FileIO_TASMON.cfg alapgép Turbo Asmonnal (gyors RAM teszt), aki csak játszani szeretne, annak ez az ajánlott konfiguráció
EP_128k_EXDOS_FileIO.cfg alapgép EXDOS-sal
EP_128k_EXDOS_FileIO_SpectrumEmulator.cfg alapgép EXDOS-sal, és Spectrum emulátorral
EP_640k_EXOS232_EXDOS_utils.cfg bővített gép segédprogramokkal, azoknak, akik nemcsak játszani szeretnének

A FileIO használatához be kell állítani az emulátor munkakönyvtárát, ebben a könyvtárban fogja keresni a fájlokat.
Options/Set working directory gyorsbillentyű: ALT+F
További teendőnk nincs, ugyanúgy mehet a LOAD/SAVE mint a magnós rendszerben.
START parancs (F1 gomb) vagy paraméter nélküli LOAD esetén egy Windowos fájlválasztó ablak jelenik meg, amivel kiválaszthatjuk a betölteni kívánt programot.
Fontos! Bár ebben az ablakban el lehet navigálni a munkakönyvtárból, és máshol lévő programot kiválasztani, de ez több részes programnál nem működik! Amikor a betöltő program a következő fájlra hivatkozik, az nem lesz ott a munkakönyvtárban, és így leáll a töltés.
Tehát ha más könyvtárban lévő programot akarunk betölteni, akkor át kell állítani a munkakönyvtárat oda.

Az epfileio.rom tartalmaz 3 EXOS parancsot is, amivel megadható az alapértelmezett periféria:
:DEF_DEV_DISK
:DEF_DEV_TAPE
:DEF_DEV_FILE
Ezekkel értelemszerűen lemez, magnó, FileIO lesz az alapértelmezett periféria.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 22:02:05
Az EXDOS-os témánál kimaradt még egy fejezet, a Vinyós EP.

Ennek emulálásához olyan konfiguráció kell, amiben az EXDOS mellett az IDE.ROM is megtalálható, valamint nem kötelező, de erősen ajánlott memóriabővítés és EXOS 2.3x jelenléte, mivel így tud az IDE programja saját szegmenst foglalni a rendszerszegmens használata helyett (így nincsenek kompatibilitási gondok a sok memóriát használó programokkal).

Itt van egy kis hiányosság az emulátor telepítőjében, egyetlen egy ilyen konfigurációs fájlt kapunk: EP_640k_EXOS232_IDE_utils.cfg ezzel az a probléma, hogy az epfileio.rom is benne van, így az EP vinyó használatához mindig ki kell adni a korábban említett :DEF_DEV_DISK parancsot. Így javasolt az epfileio.rom kitörlése ebből a .cfg fájlból.

A vinyó emulációhoz .VHD fájlok használhatóak, ep128.hu-ról tölthető le minden jóval megpakolt :-)
Beállításhoz ugyanaz a menüpont kell mint a floppyhoz:
Options/Disk/Configure gyors billentyű: Alt+D
Fent kattintsunk az IDE fülre, majd kiválasztható a 4 lehetséges vinyóhoz a .VHD fájl.
Ezután egy hideg resetet kell nyomni az emulált EP-n, hogy az IDE program detektálja a vinyókat.
EXOS 2.3x tartalmazó konfig esetén ehhez tartsuk lenyomva a C-t miközben F11-et (reset gomb) nyomunk.
Emulátor bezárása, és újraindítása is megfelelő.


A vinyó ugyanúgy használható mint a floppy, csak F: meghajtótól kezdődnek a particiók.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: vizor on 2013.February.09. 23:04:59
Ezer hála és köszönet, most már tökéletes a leírás! :smt041 Ez a fileio nagyon jó dolog. Még lehetne esetleg valami tipp, hogy ha disk image-t szeretnék létrehozni, akkor azt mivel lehet? Fizikai floppy nincs a PC-ben.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: geco on 2013.February.09. 23:21:11
Quote from: vizor
Ezer hála és köszönet, most már tökéletes a leírás! :smt041 Ez a fileio nagyon jó dolog. Még lehetne esetleg valami tipp, hogy ha disk image-t szeretnék létrehozni, akkor azt mivel lehet? Fizikai floppy nincs a PC-ben.
VFD erre a célra tökéletes, vagyis másolj le egy üres disk image-et az EP128emuból ,és VFD-vel bemountolhatod, és másolhatsz is rá bármit.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Ep128 on 2013.February.10. 00:19:04
Bár elég ritkán fanyalodom a normál EP mellett emulátorra, de ezen topic után bátrabban nyúlok majd hozzá! :)
Köszi!
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: vizor on 2013.February.10. 00:33:34
Quote from: geco
VFD erre a célra tökéletes, vagyis másolj le egy üres disk image-et az EP128emuból ,és VFD-vel bemountolhatod, és másolhatsz is rá bármit.
VFD mint Virtual Floppy Driver? Leszedtem, működik, köszi! :)
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 11:25:45
Itt a Wikin (http://wiki.enterpriseforever.com/index.php/EP128Emu_leírás) is van egy kis ismertető az emulátor használatáról.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: PiotrSoft on 2013.February.10. 12:15:31
mea culpa. mea maxim culpa ha valakit megbántottam.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 12:38:41
Quote from: PiotrSoft
mea culpa. mea maxim culpa ha valakit megbántottam.
Mit, hol miért? Nem, csak gondoltam, belinkelem a Wikit, hátha segít, ha erre gondolsz. :D
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: PiotrSoft on 2013.February.10. 12:57:38
nem 
azt köszönöm.
de volt egy rosszul megválasztott mondatom.
amit viccnek szántam. s senkit sem akartam bántani. öniróniáztam csak
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: osva on 2013.December.07. 11:25:09
Helló. Beállítottam a Working directoryt, világít az Enable virtual file I/O, de ha F1-et nyomok, not ready drive A-t ír ki. mit csinálok rosszul?
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.December.07. 11:35:59
Egy olyan configot kell betölteni, aminek szerepel a nevében a FileIO.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: osva on 2013.December.07. 13:27:04
Most már felugrik a kereső ablak F1-re, belépek pl a Wriggler mappába, kijelölöm a Wrigler TRN-t, aztán megnyitás és semmi csak fekete képernyő.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.December.07. 14:09:05
Ott a probléma, hogy a következő fájlt már a munkakönyvtárból tölteni, nem a Wriggleréből.
Elsőként állítsd a Wriggler-re a munkakönyvtárat aztán mehet a töltés.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: szipucsu on 2013.December.07. 14:27:54
Az is lehet, hogy az EPfileIO.rom-nak előbbi szegmensen kéne lennie, mint az EXDOS-nak. Játékhoz nem is kell feltétlenül az EXDOS.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Zozosoft on 2013.December.07. 14:40:20
Quote from: szipucsu
Az is lehet, hogy az EPfileIO.rom-nak előbbi szegmensen kéne lennie, mint az EXDOS-nak. Játékhoz nem is kell feltétlenül az EXDOS.
Szerintem ez így van az összes gyári FileIO konfigban.
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: szipucsu on 2013.December.07. 16:05:05
Quote from: Zozosoft
Szerintem ez így van az összes gyári FileIO konfigban.
Az lehet. Csak néha az ember elszórakozik a szegmensekkel, aztán összekavarodnak a dolgok. :D
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: osva on 2013.December.07. 18:10:14
Köszönöm! Megy a kukacverseny...
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Povi on 2014.November.18. 08:56:30
Nagyon láma kérdésem volna... :oops:

Hogyan kell az emulátort föltelepíteni Linux-ra (Kubuntu)?
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: IstvanV on 2014.November.18. 10:01:51
Nagyon láma kérdésem volna... :oops:

Hogyan kell az emulátort föltelepíteni Linux-ra (Kubuntu)?

A bináris csomagot, vagy forráskódból ? Az előbbit egyszerűbb, ha működik a disztribúciódon, viszont nem tartalmaz néhány kisebb, csak a fórumon található javítást. Ezt most teszteltem, és openSUSE 13.2-n még működik, talán Kubuntu-n is.

Először érdemes telepíteni a ROM csomagot, ami itt található: http://ep128emu.enterpriseforever.com/roms/ep128emu_roms.bin
Ezt a file-t a ~/.ep128emu/roms könyvtárba kell másolni.

A ROM-ok telepítése után a bináris csomag letölthető innen: http://sourceforge.net/projects/ep128emu/files/ep128emu2/ep128emu-2.0.9.1/
Az emulátor első használata előtt futtatni kell a "makecfg" programot, ami kicsomagolja a ROM-okat, és létrehozza a konfigurációs file-okat.

A ~/.ep128emu alatti könyvtárstruktúra létrehozása után az "ep128emu" és "tapeedit" programok tetszőleges helyről futtathatók. Az ep128emu --help rövid leírást jelenít meg a parancssor használatáról. Néhány hasznos paraméter:
-no-opengl szoftveres video mód, rossz OpenGL driver esetén ajánlott; a legjobban az Nvidia bináris driver működik
-zx Spectrum emuláció mód EP helyett
-cpc CPC emuláció mód EP helyett
-snapshot FILE snapshot vagy demo betöltése indításkor
Title: Re: ep128emu kezdőknek
Post by: Povi on 2014.November.18. 17:47:53
sikerült, köszi!