Enterprise Forever

:HUN => Egyéb témák => Topic started by: szipucsu on 2006.September.16. 18:09:17

Title: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.September.16. 18:09:17
Nos, kazettáim archiválása során, mint említettem, belebotlottam két basic programba (L. BASIC topik). Megtaláltam még a Human torch és az Avalon címû játékot is (50-bõl a 3. kazettán), amik úgy látom, még nincsenek fent az ep128.hu oldalon. Az Avalont átvette a gép, de a Human torchnál mindig CRC hibával leáll. Azér próbálkozom... Ha valakinek netán megvan ez a játék, mentesíthetne a további átmásolási kísérletezéstõl.
Megvan még az Academy és a Cauldron örökéletes és örökélet nélküli változata is. Az ep128-on úgy tudom, csak az örökéletes van fent. Nem lenne érdemes mindkettõt feltenni? (Az Academy esetében ez azt jelenti, nem fogy a muníció.)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2006.September.16. 18:59:06
A Human Torch megvan nálam is,  fent volt az ep.homeserver.hu (http://ep.homeserver.hu) -n is, de most object not found hiba jelentkezik.

Itt is vagyon: :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.September.20. 13:29:35
Itt van az Avalon. Ez még tényleg nem volt meg senkinek? Mondjuk nem sokat vesztettetek vele... Mozogni úgy lehet, hogy a tárgyak közül a pálcát választjuk ki. Kicsit nehéz rájönni, de mûködik.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Spidermans Friend on 2006.September.21. 10:20:30
Quote from: "szipucsu"
Itt van az Avalon. Ez még tényleg nem volt meg senkinek? Mondjuk nem sokat vesztettetek vele... Mozogni úgy lehet, hogy a tárgyak közül a pálcát választjuk ki. Kicsit nehéz rájönni, de mûködik.


Nekem megvan, abban a csomagban is benne volt, amit egyszer elküldtem valakinek, hogy tegye közzé. Azt nem tudom, hova került fel.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.September.21. 19:07:16
Újabb lelet, de ez csak egy saját fejlesztésû valami, amit még tovább is lehetne fejleszteni...

Rebelstar térképszerkesztõ!

Hát, az elõbukkanó lelet kicsit meghaladta az energiámat. Kipróbáltam, látszólag mûködik, de nem értem, miért van benne külön a MAZIP.BAS és a MAKER.BAS file, mi a különbség a kettõ között.
Szóval maga a program (már ami kész van belõle, bár így is alkalmas új térképek készítésére) basicben íródott. Mivel magát a Rebelstar sok kilós prg fájlját képtelenség így betölteni, és ki is menteni a maga terjedelmében (legalábbis az én tudásomat meghaladja), elõször fel kell "darabolni" a játék prg fájlját 3 részre: a térkép elõtti részre (pr1 file a mellékletben), a térképet tartalmazó részre (orimap ill. map file) és a térkép utáni részre (pr2). A pályaszerkesztõvel természetesen a térkép részt (map vagy orimap a mellékletben) kell megkínálni, ezt módosítani, elmenteni, majd Asmonnal egyesíteni a 3 részt, azt elmenteni, s így áll elõ a használható, új térképpel rendelkezõ Rebelstar. Bonyi, ugye?

Amúgy a következõk vannak a csatolt zip fájlban:

Asmon (asszem, a szerkesztõbõl be lehet lépni az Asmonba, a szereksztés befejezése érdekében)

Loader1.bas (Hát, valamit biztos akartam anno kezdeni ezzel a fájllal, de hogy mit... Teljesen felesleges.)

Maker.bas, Mazip.bas - Na, ez maga a szerkesztõ, amit Zzippel lefordítva érdemes használni, úgy elviselhetõ a sebessége. Hogy melyik a jobb a kettõ közül, abba lusta voltam belemélyedni...

Map - valami térkép, talán már nem az eredeti, hanem egy "könnyített" változat. :)

Ori.prg - talán magának a játékprogramnak az eredeti prg fájlja.

Orimap - talán az eredeti  térkép

Pr1 - a prg fájlnak a térkép elõtti része

Pr2 - a prg fájlnak a térkép utáni része

R.prg - maga a prg része a játéknak. Mivel nekem eredetileg a magnóval mûködõ játék volt meg, azt kicsit átírtam, úgy, hogy a betöltõben a TAPE: szöveget átírtam r.prg szövegre (egyéb, bonyolultabb fájlnév lehetõsége meghaladja a képességemet, mert ennek hossza azonos a tape: szöveg hosszával), így lemezrõl is betölthetõ. Így a játék screenje lemaradt, azt a fájl egy az egyben kihagytam. Érdekes, hogy anélkül is betölti, a betöltõnek mindegy, mit töltünk be...

Rebelsta.com - magának a játéknak a betöltõje

Rfd.bas, rfd.prg - Magának a térképszerkesztõnek (maker.bas vagy mazip.bas) a Zzzippel lefordított változata, a Zzzip által generált betöltõ enyhén módosítva (írkálás a status sorba).

A mellékletben megtalálható r.prg természetesen már nem az eredeti program, hanem a "könnyített térképpel" rendelkezõ változat. Az eredeti talán maga az ori.prg. Szóval a játék elindítása után már a módosított változat töltõdik be.
Mint láthatjátok, nem csak a térképszerkesztõt magát tettem ide, mivel az a verzió a játékból, ami nekem van meg, lehet, hogy nem azonos az ep128.hu oldalon levõvel. Az Asmon jó, ha van, de esetleg lehetne írni valami egyesítõ és daraboló programot, persze basicben ennek sebessége távol marad a szuperszónikustól.

Magának a szerkesztõnek a használata nem túl bonyolult, 80-as képernyõmódban 2 képernyõbe fér bele a térkép (az alja valahogy lemaradt, nem tom, miért, ott így semmi sincs, a kráterek is törlõdtek), s a két képernyõ 2 külön videólapon van, amik között az ENTER-rel lehet váltogatni. A program indulása után autómatikusan betölti a darabolás eredményeként generált térkép-fájlt. Nos, maga a térkép nyomokban emlékeztet arra, amit a játékban láthatunk. Mivel nem képként tárolja a játék a térképet, hanem kvázi karakteres képernyõt használ, ezt olvassa ki a szerkesztõ. Természetesen különféle (talán 0-255-ig terjedõ) bájtok jelentik a különbözõ tereptárgyakat, amiket a szerkesztõben mindet ugyanazzal a karakterrel "ábrázolok", hiszen nincs is annyi karakter, ahány tereptárgy, így a karakterek átdefiniálásával nem is próbálkoztam. Ahol nincs semmi, ott szóköz látható a térképszerkesztõn, ahol meg van valami, ott egy négyszög. Persze ha a négyszöggel ábrázolt tereptárgyra rámegyünk a kurzorral, akkor információt kaphatunk arról, mi is az a tárgy pontosan, és be lehet állítani, hogy mit tegyünk oda. Kicsit persze körülményes, de jobbat nem tudtam kitalálni.

Maga a térképszerkesztõ program asszem, csak az Original EP with EXDOS konfiggal indul el, a Zozosoft-féle configgal nálam egy poke (a status sorba írás) hibát okozott.

Szerintem érdemes lenne ezt a térképszerkeszõt folytatni, nekem a képességeimbõl ennyi tellett.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.12. 13:36:01
Archivációs tevékenységem közben belebotlottam a Shade 3D címû játékba, amit az EP128 oldalon nem találok, nekem viszont nem akarja a gép betölteni valamelyik fájlt, akárhova tekerem a magnófejet. Megvan ez a játék esetleg, csak más néven valakinek? Ha nincs, akkor megpróbálom valahogy magnóról begyömöszölni a másolóba.
Megtaláltam a Dot breaker és a Dot collector eredeti és örökéletesített változatát is. Látom, az eredeti megvan, majd csatolom az örökéletesítettet.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.14. 14:40:13
Üdvözlet mindenkinek!

Sajnos a legnagyobb jóakarattal sem haladok a Laci bácsi hajdani lemezeinek beolvasásával. Úgyhogy fájó szívvel, de meg kell válnom tõlük. Család mellett egyszerûen lehetetlen. Nagyon örülnék ha lenne köztetek aki elvinné õket. Odaadnám hozzá azt a floppyt is ami olvassa a lemezeket. Igaz nem XP hanem DOS alatt. Roppant lassan. Egy lemez 3-4 perc. De olvassa. Érte kellene jönni lehetõleg autóval, mert igen nehéz a doboz (2 emberes). Jövõ héten 7 óra után, vagy csütörtök-péntek 4 óra után, szombaton 7 óra után, vasárnap egész nap. Ez csak a jövõ hétre vonatkozik:)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.14. 14:42:12
Ui.:

Lehet holnap is jönni, du. 14 óra után. Területileg Budatétény (3, 14, 114 busz)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.14. 16:17:25
Quote from: "Meghad"
Ui.:

Lehet holnap is jönni, du. 14 óra után. Területileg Budatétény (3, 14, 114 busz)


Itt floppylemezekrõl van szó? Azaz 5.25-ösrõl? Ha nagyon nem jelentkezne senki, egyszer, ha Pesten járok (elõreláthatólag ebben a hónapban) elvihetek néhány darabot, hogy megnézzem, hogyan mûködik itthon. Ha nem tudná átvállalni senki, szólj!

Más. Archivációs tevékenységem közben találtam néhány játékot, ami örökéletesített, ezeket most mellékelem. Úgy láttam, az ep128-on nincsenek fent az örökéletesített változatok.
A Nodes és a Slapfight 255 életes. Az utóbbiban kétszer annyi fájl van, mint kéne, lusta voltam kideríteni, melyik fájl kell az örökéletes változathoz, mely az eredetihez...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.14. 16:18:51
A többi.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2006.October.14. 16:54:43
Szipucsu!
Neked itt kéne lenni a találkozón!!!
Hol vagy?!?!?!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.14. 22:43:50
Kedves Szipucsu!

Hidd el, Dos alatt a floppy készséggel mûködik. Kizárt, hogy adok pár darabot. Mindent viszel vagy  semmit:)
Magyarán csak maximalisták (vagy mazohisták és idõmilliomosok?)  jelentkezzenek.  

Üdv
 :smt043
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.15. 00:58:54
Quote from: "Povi"
Szipucsu!
Neked itt kéne lenni a találkozón!!!
Hol vagy?!?!?!


Ja, bocsi, mondtam, hogy lehet, hogy megyek, de nem bizti. De a legközelebbire tényleg szeretnék már elmenni, remélem, összejön. Bocsi :oops: ! Jól esik egyébként, hogy feltûnt :)

Ami a floppyhalmazt illeti, Pestrõl nem vállalnám, hogy elcipelem, pláne, ha itthon kiderül, hogy be se olvassa a gép, bár van 2 db 5.25-ös floppymeghajtó (1 PC-hez, 1 EP-hez). Ezért gondoltam elõször csak pár darabra. Szóval leginkább a kétemberes mennyiség a gond, nem vagyok Schwarzenegger, autó sincs. De ha házhozszállítanád Tatabányára, akkor azt elfogadnám.  :lol:  :lol:  :lol: Beolvasni lenne idõm...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.15. 18:16:43
Képek a mennyiségrõl.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.15. 18:19:08
A floppy amit odaadnék:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2006.October.15. 18:32:15
Ha nem lesz budapesti jelentkezõ, akkor bevállalom.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2006.October.16. 10:30:27
Quote from: "Meghad"
Képek a mennyiségrõl.

Uhhh, ez tényleg durva :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.16. 10:43:05
Ez igen! Ilyet se láttam még :D
Geco, ha gondolod, felezhetünk, egyszer elhozhatom a felét, úgy talán akár 1 éven belül a végére érünk :lol:  Vigyázz a szállításnál, ne sérüljön, meg ne is mágnesezõdjön! (Villamosokat, mozdonyokat nagy ívben kerüd! :D )
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2006.October.16. 10:54:32
A lemezek hogy vannak megformázva?
Ha olvassa õket a 5,25-ös meghajtóm beszállnék az archiválásba!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2006.October.16. 11:00:58
Quote from: "Lacika"
Ha olvassa õket a 5,25-ös meghajtóm beszállnék az archiválásba!

A tiednek bármilyen 5.25"-ös EP lemezt tudnia kell olvasni!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2006.October.16. 13:32:33
Quote from: "Lacika"
A lemezek hogy vannak megformázva?
Ha olvassa õket a 5,25-ös meghajtóm beszállnék az archiválásba!


 :smt041 Juhé, egyre több jelentkezõ! Lesz egy csomó EP program!  :smt026
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.16. 19:37:08
A 80% 360 Kb, de a floppy is megy velük, úgyhogy ha van egy dos alapú géped, - mint ahogy nekem egy 2. wincsi a gépben amin Dos boot és egy Volcov Commander van, nem lehet gond.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.16. 19:38:39
Elvihetitek többen is, csak ne több részletben, ha kérhetem, egyszerre gyertek. Talán a feldolgozás szempontjából jobb is ha meg van osztva a munka.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2006.October.16. 20:35:36
Ha kell, én is tudok segíteni, ráadásul én itt  lakom Budafokon, úgy hogy elég közel vagyok.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.17. 18:35:57
Remek. Akkor mikor viszitek? Legjobb lenne hétvégén egész nap elérhetõ vagyok.
Beszéljétek meg ki mennyit viszt és "szétosztom" :smt111

Szerda: 19 óra után, Csütörtök 16 óra után. Péntek nem jó.

Üdv
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2006.October.18. 22:46:52
Hova kellene menni érte?
Hétvégén, elmennék érte. A lemezeken majd igazságosan megosztozunk...  :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2006.October.19. 13:42:29
Én csak ma tudok menni érte, ha kell. Hétvégén nem leszek itthon. Az se baj, ha kimaradok belõle.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.25. 21:45:37
Sziasztok!

A lemezek még mindig megvannak. Lacinak elküldtem a címem, de nem jött(él) és nem is reagált(ál).

Tehát akkor ultimátum: Vagy viszitek vagy megy le a pinyóba (vérzõ szívvel teszem, de a családi békét kockáztatom) ahol a
jövõ évi lomtalanításig garantáltan szét fog rohadni.

Üdv :smt022  :|  :smt022
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2006.October.25. 21:58:10
Quote from: "Meghad"
Tehát akkor ultimátum: Vagy viszitek vagy megy le a pinyóba (vérzõ szívvel teszem, de a családi békét kockáztatom) ahol a
jövõ évi lomtalanításig garantáltan szét fog rohadni.

Végsõ esetben elcipelem én gyalog... de azért inkább remélem, hogy az autós kollégák aktivizálják magukat :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2006.October.26. 21:29:24
Quote from: "Meghad"
Sziasztok!

A lemezek még mindig megvannak. Lacinak elküldtem a címem, de nem jött(él) és nem is reagált(ál).

Tehát akkor ultimátum: Vagy viszitek vagy megy le a pinyóba (vérzõ szívvel teszem, de a családi békét kockáztatom) ahol a
jövõ évi lomtalanításig garantáltan szét fog rohadni.

Üdv :smt022  :|  :smt022

Nem értem? Délután válaszoltam és most nem találom a hozzászólást.
Mégegyszer leírom: Bár melyik nap este 9 óra után érte tudok menni. Tel.számom:
Csengess meg légyszives és visszahívlak. Ha lehet csak délután keress. (éjszakás vagyok)
Ritkán vagyok a neten, ezért kell telefonon keresned.
Már tudom mi történt. :lol:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2006.October.26. 21:36:55
Quote from: "szalai56"
Nem értem? Délután válaszoltam és most nem találom a hozzászólást.

Válasz a fórumozzunk okosan topicban!

De legalább most megtudtam, hogy új számod van, ezek szerint hiába próbálkoztam a régin...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2006.October.27. 03:19:07
Quote from: "Zozosoft"
Quote from: "szalai56"
Nem értem? Délután válaszoltam és most nem találom a hozzászólást.

Válasz a fórumozzunk okosan topicban!

De legalább most megtudtam, hogy új számod van, ezek szerint hiába próbálkoztam a régin...

Él a régi is, ezt a cégtõl kaptam. Aztán rájöttem, hogy ki lettem törölve, ezért töröltem ki a számom.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2006.October.28. 05:20:16
Quote from: "szalai56"
Nem értem? Délután válaszoltam és most nem találom a hozzászólást.
Mégegyszer leírom: Bár melyik nap este 9 óra után érte tudok menni. Tel.számom:
Csengess meg légyszives és visszahívlak. Ha lehet csak délután keress. (éjszakás vagyok)
Ritkán vagyok a neten, ezért kell telefonon keresned.
Már tudom mi történt. :lol:


Ha belefáradsz a másolásba szólj, szívesen átveszem, csak idõpontot kell majd keresni a BP-re utazáshoz.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.October.28. 21:50:41
Tisztelt érdeklõdõk!

Hirtelen - ultimátumom hatására -  :oops:  megugrott a lemezekért jelentkezõk száma. :smt045
Szalai56 eljön érte kocsival hétfõn (telefonon már megtárgyaltuk) és elviszi, kéretik nála jelentkezni.

Povi: én is budafoki, pontosabban budatétényi vagyok, ha gondolod egy szatyornyit szívesen félrerakok neked
és találkozhatunk valahol, hogy átadjam. Ha érdekel, jelezz vissza, akár itt a fórumban is.

Üdv és köszönet
 :bow:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2006.October.29. 15:50:18
Ok. Kb. 4-5 doboznyi lemezt bevállalok, a lényeg, hogy biciklivel szállíható mennyiség legyen. :-) Nem ígérem, hogy gyorsan végigfutok rajtuk, de azért kiváncsi vagyok rájuk én is. Elvileg bármelyik nap f5 után akár házhoz is megyek értük. Talán a legjobb lenne Szalai56-tal együtt menni. Írj pü-t!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Meghad on 2006.November.02. 17:24:05
Sziasztok!

Köszönöm minden érdeklõdõnek, a lemezek mostantól Povinál és szalai56-nál találhatóak.
Jó bogarászást.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Spidermans Friend on 2006.November.15. 13:26:16
Aztán szóljatok, ha van valami extra találmány:)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.01. 19:06:59
Megkezdtem az elhozott lemezek betöltését PC-re. Sajnos problémába ütköztem. A sima 720 kb-ra formázott lemezt tudom olvasni ill. letölteni, de a 813 kb -ra (832512) formázott lemezt csak részlegesen tudom olvasni. Már több 1.2-es drive-al próbálta, de az eredmény ugyan az. A 800k ill a fix720 programokkal próbálom.
Szóval: ötletek kellenének, ne vesszenek el a lemezen lévõ programok.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.February.01. 19:38:28
A legtutibb ha EP-n másolod át szabványos lemezre.
Korábban linkeltem egy érdekes programot (http://www.shlock.co.uk/Utils/OmniFlop/OmniFlop.htm), amivel elvileg a Windowst rá lehet venni mindenféle extra formátumú lemez kezelésére.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.01. 23:55:59
Szia
Az ep-n nem megy, mert azon "csak" egy eredeti 720kb 5 1/4 -es floppy van az pedig ezeket a lemezeket nem olvassa. Ráadásul egy 486-os gépen kisérletezek, winfost nem is próbáltam.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.February.13. 11:00:59
Az ep-n nem megy, mert azon "csak" egy eredeti 720kb 5 1/4 -es floppy van az pedig ezeket a lemezeket nem olvassa.
Hogyhogy nem olvassa??? Not a DOS disk, vagy csak van amit nem olvas be a lemezrõl?
Egy alap EXDOS+720-as floppy 800-as lemezt simán olvas. Plusz sávokkal formázott lemezt (810,820,830,840,stb) az meghajtótól függ, meddig megy el a fej. Teac meghajtók 84 sávot vinni szoktak. (Nekem van olyan 3.5" Nec floppym ami 90 sávot bír!)
Ha 11 szektorosra van formázva a lemez, akkor kell egy bájtot módosítani az EXDOS-ban, különben Not a DOS disk hibaüzenet lesz.

Ráadásul egy 486-os gépen kisérletezek, winfost nem is próbáltam.
DOS-os idõkben én anno Novell DOS-t használtam, az külön progi nélkül olvasta ezeket.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.13. 13:13:07
Most találtam egy TEAC FD-550GFR 149-U floppyt. Megpróbálom ezt rátenni az Ep-re és meglátom mi lesz. Már találtam 939008 byte-ra formázott lemezt is. Én annó mindig azt mondtam a kompatibilitás miatt, hogy csak szabványos formátumot használok, hogy más is tudja olvasni a lemezeket.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2007.February.13. 13:39:24
Az a baj, hogy az MS-DOS nem szabványos, nem tartja be a saját szabályait se...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.February.13. 13:41:44
Az a baj, hogy az MS-DOS nem szabványos, nem tartja be a saját szabályait se...
Pontosan! Anno elemeztem is egy Enterpress cikkben, mi az amit nem ismer a DOS formátumból az MS-DOS...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.February.13. 13:47:54
Most találtam egy TEAC FD-550GFR 149-U floppyt.
Az a legjobb!
Már találtam 939008 byte-ra formázott lemezt is.
Ezt két oldal 84 sáv, 11 sectoros formátumra tippelem. Olvasásához olyan EXDOS kell, aminek a HELP EXDOS szövegében benne van, hogy 11 sector version by Zozosoft :-) (vagy 13/22 sectoros Turbo EXDOS is természetesen jó)
Vagy azok a EXDOS verziók is jók, amiket múltkor raktam fel emulátorhoz, az logikailag a túlformázott 2.88-as lemezzel is boldogulna :-)


Ui: írtam egy PÜ-t pár napja, megkaptad?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.13. 14:07:14

Ui: írtam egy PÜ-t pár napja, megkaptad?
[/quote]

Öööööööö :mrgreen: Most már igen és válaszoltam is.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.13. 14:10:26
A turbó exdost berakhatom simán is nem kell túrbósítani?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.February.13. 14:37:08
A turbó exdost berakhatom simán is nem kell túrbósítani?
Bele csak értelme nincs sok :-) (hiba esetén kicsit lassul is rendszer mert megpróbálná másik órajelfrekvencián olvasni a lemezt)
Itt (http://www.ep128.hu/Emu/exdos.zip) a módosított EXDOS gyûjtemény, ami bármilyen lemezt eszik. Van benne 1.0-ás meg 1.3-asból angol-német, angol-magyarból meg kétféle: HUN és HFONT karakterkészletü is.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.February.17. 18:07:24
 Ezt találtam (http://www.cab.u-szeged.hu/~bohus/szganyagok/esszek2007/az_enterprise_szamitogep.doc)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.February.17. 18:16:23
Ezt találtam (http://www.cab.u-szeged.hu/~bohus/szganyagok/esszek2007/az_enterprise_szamitogep.doc)

CTRL+C. CTRL+V...
 :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.February.17. 19:04:46
Quote
Irodalomjegyzék
http://www.ep128.hu/Menu.htm
:ds_icon_cheesygrin:
A menu.htm-et mindek írta már oda? ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.18. 19:55:55
A turbó exdost berakhatom simán is nem kell túrbósítani?
Folytatom a lemezek beolvasását mostmár Enterprise-n. Nagyobb mennyiséget hova küldhetem?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.18. 21:25:34
A turbó exdost berakhatom simán is nem kell túrbósítani?
Folytatom a lemezek beolvasását mostmár Enterprise-n. Nagyobb mennyiséget hova küldhetem?
Mennyire nagy? Privátban megírom hogy tudsz FTP-vel feltölteni. Jelenleg 100MB-t tudsz feltölteni, ha több hely kell akkor szólj és megnövelem.

Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.18. 21:43:21
Nem olyan nagy. Most tartok 14 megánál, de tömörítve kevesebb lesz.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.18. 22:21:17
Egy részt felraktam. :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.18. 22:48:19
Egy részt felraktam. :ds_icon_cheesygrin:
Elkezdtem átpakolni a letöltések (http://enterpriseforever.com/index.php?action=downloads) alá.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.19. 13:11:49
Megint egy kis rész ment.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.19. 14:00:11
Ok, köszi! 4 után tudom majd intézni a további sorukat.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 16:26:55
Felment még egy rész. Ezt már átadtam Kiss Lacinak a "klubba", de hátha a többieket is érdekli. A programok nincsenek tesztelve, csak lementve. Ráadásul több embertõl lehetnek a lemezek, legalább is a számozásuk és cimkézésük ezt mutatja. Nem szidni, ha sok az azonos benne!!!!! :mrgreen:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.20. 16:46:27
Ej. ;-) Ezeket ki kellene válogatni és úgy kirakni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 17:49:41
Ej. ;-) Ezeket ki kellene válogatni és úgy kirakni.
Közel 400 lemeznél? Nagyon lehetetlen vállalkozás. 2 Ep-t kellene üzemeltetnem és a 10-ik után úgyis elfelejteném, mi volt az elsõn!!! :mrgreen:
150 lemezt töltöttem eddig fel, de nem emlékszem már egyikre sem. :oops:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.20. 18:19:51
Emulátorban nem lehet ezeket megnézni? Felmásolni egy helyre, az egyformákból az egyiket meghagyni (tartalom alapján kellene hasonlítani, mert az egyforma méret ellenére a tartalom lehet eltérő).
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 23:07:21
Emulátorban nem lehet ezeket megnézni? Felmásolni egy helyre, az egyformákból az egyiket meghagyni (tartalom alapján kellene hasonlítani, mert az egyforma méret ellenére a tartalom lehet eltérõ).

Éppen a felmásolást csinálom. Ami ment Pc-vel (az van a pack.zip csomagban) az nagyon kevés volt. Most összeraktam az Ep-t 2 floppyval (740-tõl 920 kb-ig van mindenfajta lemez) és azzal forgatom át kislemezre és azt rakom a Pc-be. Ha még próbálnám is akkor kb. 1 év kellene hozzá. Egy darabig néztem a Kiss Laci honlapját és hasonlítgattam, de azonos neveknél is volt méretbeli különbség. Így több szem többet lát elven szerintem gyorsabban megy a válógatás.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.20. 23:18:05
Most összeraktam az Ep-t 2 floppyval (740-tõl 920 kb-ig van mindenfajta lemez) és azzal forgatom át kislemezre és azt rakom a Pc-be.
Hogy sikerült végül? Raktál bele módosított EXDOS ROM-ot?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 23:24:07
Most összeraktam az Ep-t 2 floppyval (740-tõl 920 kb-ig van mindenfajta lemez) és azzal forgatom át kislemezre és azt rakom a Pc-be.
Hogy sikerült végül? Raktál bele módosított EXDOS ROM-ot?
Igen, raktam. Ráadásul az a floppy amit elvittem a Kiss Lacihoz, az úgy tünik mindent olvas. B-nek beraktam egy 3,5-ös kis floppyt és így az erre másolt dolgokat már a Pc is megeszi. Jó ez a módszer, csak nagyon lassú.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.20. 23:26:56
Jó ez a módszer, csak nagyon lassú.
Gondolj bele, ha kazettákat kéne átvenni :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.20. 23:30:08
Jó lenne tudni az egyes programokról, hogy megy-e lemezről, vagy csak magnóval? EP64-en megy-e, stb ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 23:31:08

Gondolj bele, ha kazettákat kéne átvenni :-)
[/quote]
Nem vállaltam volna el. Egyszer elég volt. Annó a klubban csak magnó volt. Másoltuk, mint az õrültek, aztán egy hétig próbáltuk rendbe tenni. :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.20. 23:34:38
Jó lenne tudni az egyes programokról, hogy megy-e lemezrõl, vagy csak magnóval? EP64-en megy-e, stb ;-)
Ez sem lesz kis meló. Bár úgy tünik ezek lemezes verziók. EP64 --> passz, még próbálni sem tudom. Bár ha kell akkor lehet csinálni egy EP64-et. Csak a felsõ panlban különböznek ugye?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.20. 23:47:57
Jó lenne tudni az egyes programokról, hogy megy-e lemezrõl
Miután lemezen van, elég valószínû :-)

EP64-en megy-e, stb ;-)
Sajnos anno a különbözõ kiadványok (SpV cikksorozat, Tippek és Trükkök, Gépi kódú programozás) által nem az EXOS kompatibilis programozás volt népszerûsítve, ennek következtében gyakorilatilag kijelenthetõ, hogy egyetlen Magyarországon készült vagy átírt gépi kódú program se mûködik EP64-en.
Csak az eredeti angol kiadású programok mûködnek, ill. az utóbbi években kiadott Zozosoft féle átíratok :-)
Egyetlen egy kivételt sikerült találnunk eddig: Eat It Up (lehet, hogy az írójának is EP64-e volt :-)

BASIC programokkal lehet próbálkozni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.20. 23:49:56
Bár ha kell akkor lehet csinálni egy EP64-et. Csak a felsõ panlban különböznek ugye?
És 2.0-ás EXOS meg BASIC ROM.
A 2.0-ban csomó terület teljesen máshol van a rendszerszegmensben, pár program ezen hasal el. (Pl Grid Trouble, Dot Collector, Dot Breaker)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.20. 23:52:24
Jó lenne tudni az egyes programokról, hogy megy-e lemezrõl
Miután lemezen van, elég valószínû :-)
Ok, én ezt úgy általában értettem a fellelhető EP programokra ;-)
Azt gondoltam én is hogy ha lemezen voltak eddig, akkor mennek lemezről ;-)
Viszont lehetséges a fordított eset is, azaz amikor egy program csak lemezről megy. Jó lenne tudni, hogy melyek ezek.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.March.21. 01:23:34
Ok, én ezt úgy általában értettem a fellelhetõ EP programokra ;-)
Azt gondoltam én is hogy ha lemezen voltak eddig, akkor mennek lemezrõl ;-)
Viszont lehetséges a fordított eset is, azaz amikor egy program csak lemezrõl megy. Jó lenne tudni, hogy melyek ezek.

Ezt most általánosságban érted? Én az Academyvel azért nem tudtam anno továbbmenni, mert nem akarta magnóról a következõ szintet betölteni. Késõbb, mikor lett floppym, már mûködött. Amúgy meg úgy tudom, a DTM Player csak lemezzel mûködik... Meg talán az Alternative World Games... Más most nem jut eszembe.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.March.21. 01:57:39
Ezt a sok feltöltött programot ugye nem egyenként kell letölteni? Hogyan lehet többet (lehetõleg mindet) egyszerre? (Bocs, ha túl nyilvánvaló a válasz erre és már tudnom kéne. :D )
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.21. 09:16:46
Én az Academyvel azért nem tudtam anno továbbmenni, mert nem akarta magnóról a következõ szintet betölteni. Késõbb, mikor lett floppym, már mûködött.
Ilyen elõfordul, de nem azért mert kifejezetten lemezre lett megírva, hanem mert szarul... valószínüleg annélkül használja a rendszerszegmenst, hogy ezt az EXOS-sal megbeszélné. Mivel a magnó kezelõ több csatornapuffer területet igényel (hiszen 4kb-os blokkokkal dolgozik) mint a lemez, így összeakadhat a szabálytalanul használt területekkel. 
Amúgy meg úgy tudom, a DTM Player csak lemezzel mûködik...
Mivel úgy indul, hogy directoryt olvas, így besorolhatjuk az eleve lemezes segédprogramok közé :-) de amúgy anno egyszer valakinek csináltam egy magnós verziót, directory helyett betöltötte a következõ fájlt és kész, minden zene elé fel kelllett tenni a lejátszót.
De ebbõl amúgy is kell új verziót csinálni, mivel csak A:-B: meghajtókkal mûködik, így a vinyót nem látja.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.21. 09:21:12
Ezt a sok feltöltött programot ugye nem egyenként kell letölteni? Hogyan lehet többet (lehetõleg mindet) egyszerre? (Bocs, ha túl nyilvánvaló a válasz erre és már tudnom kéne. :D )
Ott vannak tömörítve is. Azért raktam fel kicsomagolva is őket, hogy lehessen online nézegetni a tartalmukat, esetleg ha valakinek csak egy file kell és nem akarja az egészet letölteni stb. A zip-ekben úgy van ahogy Szalai56 feltöltötte. A kicsomagolt könyvtárakat picit átnevezgettem, hogy egységes legyen.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.21. 12:27:35
Jó ez a módszer, csak nagyon lassú.
Talán valamit gyorsíthat rajta a ZCOPY használata, emlékeim szerint erre a feladatra teljesen alkalmas :-) én is így vittem át anno a lemezeimet PC-re, amikor CD-re írtam õket, anno 1995-ben :-)
Leírása itt a lap alján (http://www.ep128.hu/Ep_Util/Util.htm)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.21. 13:10:13

Talán valamit gyorsíthat rajta a ZCOPY használata, emlékeim szerint erre a feladatra teljesen alkalmas :-) én is így vittem át anno a lemezeimet PC-re, amikor CD-re írtam õket, anno 1995-ben :-)
Leírása itt a lap alján (http://www.ep128.hu/Ep_Util/Util.htm)

Majd kipróbálom. Én eddig a Pctools-t használtam. Õrült lassan másol, de biztonságos.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.23. 12:55:14


Talán valamit gyorsíthat rajta a ZCOPY használata, emlékeim szerint erre a feladatra teljesen alkalmas :-) én is így vittem át anno a lemezeimet PC-re, amikor CD-re írtam õket, anno 1995-ben :-)
Leírása itt a lap alján (http://www.ep128.hu/Ep_Util/Util.htm)

Kipróbáltam, gép elszáll ahogy pár filet beolvasott. :?:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.23. 14:03:09
Megint ment egy rész.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.23. 14:11:55
Kipróbáltam, gép elszáll ahogy pár filet beolvasott. :?:
Ez összefüggésben lehet azzal amit privátban írtál a hibázó RAM bõvítésrõl. (A ZCOPY az összes szabad memóriát használja)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2007.March.24. 00:07:48
WOW!!! Megtaláltam a feltöltött diskek egyikén a Punk Star c. játékot, amit én írtam át Spectrumról! :D Ez az egyetlen átiratom!!! :D:D
És ami a meglepetés!!! Hát ez marha jó! Nem árulom el!!! Nézzétek meg.
(Amúgy biztos béna átirat, nem értettem én ehhez... az elsõ pályán játszogattam, szerintem késõbb bármi lehet benne! :D)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.March.24. 09:19:50
Melyik lemezen találtad meg?
"punk"-ra kerestem, "star"-ra kerestem, de nem találom...
Én is most nézegetem át a lemezeket, de még nem találtam meg...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2007.March.24. 11:32:15
hú már nem emlékszem melyiken volt
punk.com
punk.prg
punk.scr
punk.sca

De amúgy nem nagy meglepetés, nehogy csalódj, inkább leírom: rasztersoronkénti színárnyalatot tettem a játék hátterére (majdnem az egész képernyõre). Szerintem sokat dob rajta. :) Meg a felsõ kijelzõre.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.24. 11:33:46
WOW!!! Megtaláltam a feltöltött diskek egyikén a Punk Star c. játékot, amit én írtam át Spectrumról! :D Ez az egyetlen átiratom!!! :D:D
És ami a meglepetés!!! Hát ez marha jó! Nem árulom el!!! Nézzétek meg.
(Amúgy biztos béna átirat, nem értettem én ehhez... az elsõ pályán játszogattam, szerintem késõbb bármi lehet benne! :D)
Na már ezért érdemes volt dolgoznom.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2007.March.24. 11:37:51
Na csináltam shotot:
(http://www.etyekfilm.hu/ep_punk.png)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2007.March.24. 11:41:14
Ehhez a raszter -balhéhoz Te amúgy is mindig igen jó érzékkel nyúltál hozzá... :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.March.24. 13:44:12
Megtaláltam, ki is raktam!
Találtam néhány olyan programot is, amiből eddig csak igen rossz minőségű átiratot ismertem!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.24. 14:04:12
Megtaláltam, ki is raktam!
Találtam néhány olyan programot is, amibõl eddig csak igen rossz minõségû átiratot ismertem!
Azokat is feltehetnéd. :lol:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.March.24. 14:19:21
Na csináltam shotot:
Hopp, ez még nekem is új!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.March.24. 15:39:58
Megtaláltam, ki is raktam!
Találtam néhány olyan programot is, amibõl eddig csak igen rossz minõségû átiratot ismertem!
Azokat is feltehetnéd. :lol:

Amiket eddig felraktam / kicseréltem:

Fury, Slippers Sid, Backgammon, Pyramid, Gotcha, Klax, New Zealand Story, Moon Cresta, Wulfan, Crazy Pingoin, Punk Star, Playground Adventure (ez utóbbi úgy látom most már nem akad ki hibaüzenettel...)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2007.March.24. 15:52:04
Én végignéztem a feltöltött anyagokat, de olyan sok, hogy biztos van amire nem figyeltem rendesen. Talált valaki eredeti ep-s programokat benne amit eddig nem ismertünk? (Amúgy ezt a sok anyagot tényleg nem semmi lehetett floppyról átmásolni... köszönet érte!)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szalai56 on 2007.March.24. 18:03:54
Én végignéztem a feltöltött anyagokat, de olyan sok, hogy biztos van amire nem figyeltem rendesen. Talált valaki eredeti ep-s programokat benne amit eddig nem ismertünk? (Amúgy ezt a sok anyagot tényleg nem semmi lehetett floppyról átmásolni... köszönet érte!)
És még nem vagyok a végén.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.March.24. 23:47:57
Rendet raktam a könyvtárak között. Kategóriánként csináltam egy-egy könyvtárat és ezeket egy-egy _ALL végződésű zip file-ba is bepakoltam a könnyebb letölthetőség érdekében. A teljes Disks könyvtárat a Disks_ALL.zip file-ban találhatjátok meg, egy könyvtárral kintebb.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.April.17. 13:19:22
Holland -egykori fõszerkesztõ- barátunktól kaptunk szkennelve eredeti angol IS-DOS leírást. (http://ep.homeserver.hu/PDF/English_ISDOS.pdf)
Ha valaki nagyon ráér, csinálhatna belõle HTML-t :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.April.17. 14:35:54
Hát, ezt aztán nem enné meg a szövegfelismerő program  :cry:
De ha valaki annyira ráér, hogy begépelje, akkor megcsinálom  :twisted:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.April.17. 14:46:43
Hát, ezt aztán nem enné meg a szövegfelismerõ program  :cry:
Ennyire bénák ezek a programok? Pedig ez tök jól olvasható. Majd nemsokára mutatok rosszabbat...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.April.17. 22:14:27
Na itt is van: egy nagyon-nagyon régóta keresett anyag: EXDOS technikai részletek (http://ep.homeserver.hu/PDF/EXDOS_System_Specifications_(early).pdf)
De sajnos hiányos az anyag, a PER-2,3,4,16-os fejezetek hiányoznak :-( , pedig ezek jó része igencsak kellene a vinyó projekthez...
Másrészt a meglévõ anyag is elég korai változat (a fedlap szerint 0.0 :-) , vannak benne egyrészt hiányok, másrészt olyan dolgok amik a kiadott EXDOS verziókba már nem kerültek bele. Meg van olyan mókás eltérés is, hogy pl RAMDISK parancs helyett RAMUNIT van :-)

Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.April.18. 01:34:49
Hát, ezt aztán nem enné meg a szövegfelismerõ program  :cry:
De ha valaki annyira ráér, hogy begépelje, akkor megcsinálom  :twisted:

Lehet, hogy gépelgetem... De ahogy szokásom, mindent nagyon precízen elkezdek, aztán nem fejezem be... De legalább elkezdem akkor, ha még nem OCR-ezett senki.
Amúgy ha PDF helyett mondjuk BMP-ben lennének az oldalak, akkor még meg tudnám próbálni OCR-ezni is...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.April.18. 09:08:33
Amúgy ha PDF helyett mondjuk BMP-ben lennének az oldalak, akkor még meg tudnám próbálni OCR-ezni is...
Létezik pdf2html program, ill ha a pdf-et itt csak arra használják, hogy a sok képet egyben tárolják, akkor még egyszerűbb helyzet, mert ez a program a képeket is ki tudja szedni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.April.18. 09:18:02
A szkennelt cucc JPG-ben érkezett, két oldal egy képben.
Amikor szétvagdostam külön oldalakra, akkor TIFF-be mentettem el (LZW veszteségmentes tömörítéssel), hogy a további JPG kódolgatások már ne rontsák tovább.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.April.18. 12:13:43
A szkennelt cucc JPG-ben érkezett, két oldal egy képben.
Amikor szétvagdostam külön oldalakra, akkor TIFF-be mentettem el (LZW veszteségmentes tömörítéssel), hogy a további JPG kódolgatások már ne rontsák tovább.
Zozo, nem teszel be ide egy-két oldalt eredeti JPG-ben, hogy megnézzük, hogyan lehet OCR-ezni? (Mondjuk a page3-tól kezdve lenne érdemes, mivel a kép és a Copyright info lényegtelen az elején, meg a tartalomjegyzéket is érdemesebb utólag generálni. (Ez a "generálni" szó most biztos nagyon a tudományosság látszatát keltette...)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.April.18. 12:41:38
Zozo, nem teszel be ide egy-két oldalt eredeti JPG-ben, hogy megnézzük, hogyan lehet OCR-ezni?
Tessék itt van 1-1 minta.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: gafz on 2007.April.18. 20:33:23
Zozo, nem teszel be ide egy-két oldalt eredeti JPG-ben, hogy megnézzük, hogyan lehet OCR-ezni?
Tessék itt van 1-1 minta.


 5   ~:COS - System SoecifícatLon   pat, 1.   INTRODUCTION

The main code of EXDOS is the FIL_EUG S'[ST 21 HANDLER (FI_SP) which Provides all the facilities necessary for cc,mmun;cacínc w with EiLes on d;sk. Use: erogra,s (aoaft Ercm IS DOS) CIO not con' un-cate direct'_'", wi- this, but go through the EXDOS CLI or the DISK DEVICE which in turn calls FISH.

Since FISH is the centraL part of EX DOS through which all communication goes this will be described in detail before covering the higher level functions such as the EXDOS CLI and tie DISK DEVICE.
3 .1 7-{DOS ROM ENTRY POINTS

The EXDOS ROM is formatted as an EXCS extension ROM with two additional entry points to FIST and to DIS K10. The25-Anr-8 DISKIO entry point is provided fcr user's who wish tc ;:se the disk controller hardware directly without going through E(CCS. The FISH entry point is provided to enable IS-DOS to call F%SH, and is not intended for user   ccrams. There i of course the normal E<OS system ext_nsion entry point which provides various facilities including in- `ialIsation and the DOS CLI_ The Ecrmat of the start of the E`: DOS ROM is as follows:

00h   DB   "EXOS_ROM"
08h   DW   0
OAh   u8   SYS E.^
ODh   3?   DIS RIO
1Gh   3?   c
2_   INITIrLISAT--ON

During EXOS's cold start routine will ._rc the Fx OOS ROM n'd include it in its list oí ex nsíon RORe. The main staaFs in. EXCOS _nit alisation which then fcllow a_ as below:

l. E{OS calls the EXCOS RCM with action code 7 to ask it how much RAM it recuires. EXCOS will ask for sufficient RAM in the system segment for all its internal variables and data areas, including these needed by UNITH, DISKIO and RAM UNIT. This includes three default sector buffers (512 bytes each) so the amount of RAM required here will be about 2.5...3k.
P10-5 .'2   Copyright (C! _-'95 In •--ii~:er.t Sn°t-w.zre Limited

Jó kis korrektúra kéne, de nem reménytelen.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.April.18. 20:40:33
Tegyetek ki a wikire egy-egy oldalt, mellé a felismert szöveget, aztán aki unatkozik tudja javítgatni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.April.20. 16:32:38
Akcióztam a wikin.
Ami a korrektúrát illeti, az én agyamat jobban megviseli ez, mint ha begépelem az egészet. Itt csak másolni kell, míg a korrektúránál tologatni, törölgetni meg minden, attól kész vagyok. :D
Nem tudom, a wikin hogyan kell, kell-e egyáltalán jelezni a különbözõ fejezeteket, hiszen gondolom, úgyis átkerül az egész HTM-be a végén, és ott a tartalomjegyzéket úgyis újra kell generálni. Az én módszerem erre egyébként, hogy az egészet átteszem Wordbe, ott a vázlat nézetben megcsinálom a címeket, alcímeket, hogy mik legyenek azok, utána tartalomjegyzék, s végül mentés HTM formátumban. Aki tud jobban, nyugodtan jelezze!
Egyelõre a wikin is létrehozok különbözõ fejezeteket, úgy könnyebb utólag szerkeszteni, hiszen nem kell az egészet, csak az adott fejezetet.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.April.21. 12:40:37
Nem tudom, a wikin hogyan kell, kell-e egyáltalán jelezni a különbözõ fejezeteket, hiszen gondolom, úgyis átkerül az egész HTM-be a végén, és ott a tartalomjegyzéket úgyis újra kell generálni.
RTFM ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.April.21. 12:42:28
RTFM ;-)

Jó neked, hogy sokkal tömörebben is ki tudod fejezni magad, mint én. :D
Amúgy nem úgy értettem, hogy nem tudom, hogyan lehet egyáltalán megcsinálni, hanem úgy, hogy ebben a konkrét esetben hogyan lenne célszerû. A végén már paranojád lesz tõlem, hogy sosem olvasom el az ismertetõket. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.April.21. 12:52:54
RTFM ;-)
Jó neked, hogy sokkal tömörebben is ki tudod fejezni magad, mint én. :D
Ezt a rövid, tömör kifejezést a hozzád hasonlóan olvasni lusta felhasználóknak köszönhetjük :-D

Amúgy nem úgy értettem, hogy nem tudom, hogyan lehet egyáltalán megcsinálni, hanem úgy, hogy ebben a konkrét esetben hogyan lenne célszerû. A végén már paranojád lesz tõlem, hogy sosem olvasom el az ismertetõket. :D
Ha minden kis fejezetet vagy olyan részt ami eredetileg is oldal volt külön oldalra raksz, címmel, az szerintem nagyon jó lesz. Csinálni kell egy oldalt ami gyk a tartalomjegyzék lesz. Ott lesznek ezekre az oldalakra a linkek.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.April.21. 13:13:46
Ezt a rövid, tömör kifejezést a hozzád hasonlóan olvasni lusta felhasználóknak köszönhetjük :-D
:smt019
Ha minden kis fejezetet vagy olyan részt ami eredetileg is oldal volt külön oldalra raksz, címmel, az szerintem nagyon jó lesz. Csinálni kell egy oldalt ami gyk a tartalomjegyzék lesz. Ott lesznek ezekre az oldalakra a linkek.
Azt meg még nehezebb HTML-be átrakni, nem? Olyasmi kéne végeredményként, hogy egy html oldalra tesszük az egészet, az elejére a tartalomjegyzéket, s a tartalomjegyzék megfelelõ bejegyzésére kattinva az adott helyre ugrunk a lapon. Az említett módszeredet alkalmazva szerintem újra ki kéne választani a címeket, alcímeket és létrehozni a tartalomjegyzéket. De ha valaki ebbõl meg tudja csinálni a végén a html-t, akkor megcsinálom így.  :smt003
Mindegy, túlbonyolítottam... ígyekszem bevinni a szöveget, aztán majd csak lesz vele valami... :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2007.April.21. 16:10:04
Mindegy, túlbonyolítottam... ígyekszem bevinni a szöveget, aztán majd csak lesz vele valami... :D
Túl. ;-) Írjad be, majd lesz belőle vmi. Ha más nem fogpiszkáló :-D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.May.07. 14:59:59
John Fante fórumtárstól kaptunk eredeti Zzzip leírást. (http://ep.homeserver.hu/PDF/Zzzip_Compiler.pdf)
Sound and Envelope Utility leírás (http://ep.homeserver.hu/PDF/SOEV.pdf) és itt a program. (http://www.ep128.hu/Ep_Util/Prg/Sounds_and_Envelopes.rar)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.May.08. 13:55:17
Boxsoft Screen Utilities (http://ep.homeserver.hu/PDF/Screen_Utilities.pdf)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.May.08. 22:41:52
Printer Utilities (http://ep.homeserver.hu/PDF/Printer_Utillities.pdf)
Basic Extensions (http://ep.homeserver.hu/PDF/Basic_Extensions.pdf)
Ez utóbbit érdemes összehasonlítani az 'a' Studio féle Plus (http://www.ep128.hu/Ep_Konyv/Ep_Plus.htm) Basic részével...
Hümm-hümm...  :twisted:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.May.29. 10:55:08
Paintbox leírás (http://ep.homeserver.hu/PDF/Paintbox_and_Neos_mouse_instruction_manual.pdf)
John Fante fórumtársnak köszönhetõen.
Ami igazán izgalmas, hogy egy számunkra ismeretlen fajtájú egérrõl írnak benne!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2007.June.10. 09:23:15
OA128 fórumtárs küldött egy francia cikket. (http://ep.homeserver.hu/PDF/Hebdogiciel_1985feb8.pdf)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.June.10. 18:26:10
OA128 fórumtárs küldött egy francia cikket. (http://ep.homeserver.hu/PDF/Hebdogiciel_1985feb8.pdf)
Majd megnézem részletesebben, persze az elõzõ francia cikkeket se fordítottam még le...  :oops: De már elkezdtem mindkettõt.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.November.23. 18:09:28
Találtam  a fiókban porosodó lemezeimen néhány EP programot, amik még nincsenek fent az ep128 oldalon.
A Priseball irányítása a Q, A, P, L gombokkal lehetséges. Hogy a játék meddig tart, azt nem volt kedvem kivárni. :D
A Scuba dive-nek lehet, hogy hiányzik egy fájlja, de enélkül is teljesen jól mûködik. Indulás után érdemes a K-val átdefiniálni a billentyûzetet és így indulni el. Valamelyik Spectrum-könyvben van ehhez a játékhoz ismertetõ.
A Tau Cetiben a space helyett néha az N gombot kell használni, amúgy meg az O, P, S, X gombokkal lehet irányítani a játékot.
A Human killing machine pedig rendkívül pacifista játék.

Laci, ha gondolod, felrakhatod ezeket.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.November.23. 19:15:21
Találtam még mást is. Ha minden igaz, a dBase II. 2.3C verziója még nincs fent az ep128.hu-n. (Egyébként még anno kicsit próbálkoztam az adatbáziskezeléssel, így ennek eredményeként szórakoztató, saját adatbázisokat is találhattok a mellékelt fájlban. :D )

Találtam még 3 (nagy)lemeznyi CP/M-es programot. Róluk nem sok fogalmam van, sose használtam õket. Beteszem ezeket is, hátha találtok benne valami újat. Ha igen, majd szóljatok azért, érdekelne. :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2007.December.03. 12:13:38
Találtam még egy-két játékot régi lemezeimen. Sajnos jórészük felejtõsnek tûnik.
A Light Cyclesnél betöltés után ugrált, vibrált az egész kép, ami régebbrõl is ismerõs, de volt már olyan is, hogy rendesen mûködött ez a játék, csak nem tudom már, mitõl...
A Macseket meg elfelejtette a szerzõje befejezni...
Az Operation thunderbolt is játszható. Igaz, a kurzor az nem látszik, de a tûz folyamatos nyomvatartásával ez kiküszönülhetõ.
A TVC Avari egy basic TVC játék átirata, aminek a 2-es változata már saját belepiszkálásokban bõvelkedik. Persze lehetett volna még finomítani rajta. Elvileg az eredeti, belepiszkálás nélküli  is megvan valahol, egyszer majd megkerül.
Bocsi, ha esetleg már ezek közül valamelyik már fent volt az ep128.hu-n, csak a bugkeresés keretében használhatatlannak minõsítettétek az ezzel foglalkozó topikban.
Laci, a Scuba dive-ot nem teszed fel? Ezzel semmi gond nincs. Régebben sokat játszottam ezzel a játékkal. A Tau Ceti használhatatlan? Azzal nem sokat próbálkoztam.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2007.December.03. 14:21:22
Ezeknek a programoknak a nagyrészét (sajnos) már ismerem...  :(

Tau Ceti - az attribútumkonverzió "kimaradt"... Minden zöld a játékban!
Scuba Dive - Tényleg hiányzik valami, nem is tudom, hogy indul el, igazi Ep-n várja a töltés folytatását.
Light Cycles - sajnos nagyon kezdeti állapotban van, ha be lenne fejezve, érdekes lenne. Egyszer valahogy én is elindítottam, de csak az első pályát lehetett választani, minden másra kifagyott.
Macsek - ez is befejezettlen
Operation Thunderbolt - Szipucsu által leírtakat kiegészíteném azzal, hogy a program nem is a játék, hanem csak egy demo(!), amivel kb 30 másodpercet lehet játszani!
Zeppelin's World Soccer - majd még próbálkozom vele, pont tegnap néztem meg ismét, a játékállás betöltésnél lefagy. (Ha rájövök valami trükkre, amivel vissza lehet tölteni a játékállást, kirakom)

A PSI Chess, Megachess, Cosmic Pirate is volt már a kezeim között, de nem emlékszem mi a probléma velük. Mindenesetre Szipucsu verzióit átnézem ma!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2008.February.18. 21:33:07
Nem is tudom hova tegyem ezt, egy kis válogatás a jobb ORK grafikákból. :)
http://www.etyekfilm.hu/ep128_orkgraphics_selection.png
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.February.19. 23:39:22
A Level 9-es csomagot (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=204.0;attach=943) kibõvítettem az Emerald Isle címû fantasztikus újabb szöveges kalandjátékkal :-)

Itt meg a BoxSoft féle Screenplay 1-2-3 kazetták tartalma.
IS-BASIC-ben írt játékok, ZZZIP-el lefordítva. (Pacman, Orbs, Galaxians)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.February.21. 00:09:13
Egy kis olvasnivaló (http://ep.homeserver.hu/PDF/ECI_No1.pdf), Angliából...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.February.21. 19:21:49
Ennél azért egy kicsit nagyobb lelkesedésre számítottam :-(
Én olvasás közben legalább egy tucatszor szedegettem össze a leesõ államat, hogy mik léteztek, és mi még csak nem is tudtunk róla eddig!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2008.February.21. 21:05:25
Hú ez nem semmi!
Na ezért aktuális pont amit a netes topikba írtam!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2008.February.21. 21:18:49
Nekem még csak az elejébe volt alkalmam beleolvasni. Érdekes, hogy kint is ismerték pl. a Nautilust, amit magyarok csináltak (meg az Eggs of death-et is). Meg furák a játékok neveiben az elírások: Natiluas Nautilus helyett, Glaxions Galaxians helyett.
Most olvasom tovább: hogy örülnek neki, hogy a magyar játékok is elértek hozzájuk! Hát, igen, tudunk mi! Biztos örülhettek pl. az Eggs of death pontszámtáblájában a Sotripák bejegyzésének az angolok. :D
Látom, basic programlisták is vannak az újságban, ezeket majd jó lenne kipróbálni.
Ennek az újságnak több száma is létezett?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2008.April.26. 17:13:01
Nem derül ki számomra egyértelmûen, mi lett végül a programokkal, amiket Szalai56 beolvasott floppyról és MrPrise feltett a letöltések közé. Végignéztétek már az összeset, van-e köztük új? Vagy honnan kellene folytatni az átnézést?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.May.10. 10:52:06
Egy kis olvasnivaló (http://ep.homeserver.hu/PDF/ECI_No1.pdf), Angliából...

És itt van az újság kazetta melléklete is.

Külön felhívnám a figyelmet a Newton címû demóra... hmmm...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2008.May.10. 11:44:28
Külön felhívnám a figyelmet a Newton címû demóra... hmmm...
A gép számolja a golyók mozgását?
A music.bas második zenéjét nem játssza le. Úgy néz ki mintha hibás lenne a program.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.May.10. 11:55:10
A gép számolja a golyók mozgását?
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy megint találtunk valamit, amit a kedvenc 'a' Studio-nk "kölcsönvett"...
(Egyébként nem, itt is csak LPT animációról van szó.)

A music.bas második zenéjét nem játssza le. Úgy néz ki mintha hibás lenne a program.
Azt már én is néztem, de nem a kazetta a hibás, többször is betöltöttem.
Ha töröljük a hibás 380-as sort akkor kilistázható az egész program. Esetleg egy zenéhez értõ kitalálhatná minek kéne ott lenni :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.May.10. 12:27:16
[attachimg=1]
(http://www.ep128.hu/Ep_Demo/Pic/NasaGuy7.gif)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2008.May.10. 13:14:56
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy megint találtunk valamit, amit a kedvenc 'a' Studio-nk "kölcsönvett"...
Ja, így hogy belinkelted a másik demóból a képet már egyértelmű. Nekem nem volt ismerős.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2008.May.12. 10:48:35
Music.bas
Azt már én is néztem, de nem a kazetta a hibás, többször is betöltöttem.
Ha töröljük a hibás 380-as sort akkor kilistázható az egész program. Esetleg egy zenéhez értõ kitalálhatná minek kéne ott lenni :-)
A 380-as sort át kell írni, pl.:
380 ENVELOPE NUMBER 1;0,63,63,6;0,0,0,2;0,-63,-63,80

Ezután még mindig nem tökéletes. A 440-es sorban a DURATION után a DUP-t át kell írni DUR-ra.

Ezután ha elõször kiválasztjuk a J-t a menüben, lejátszik valami borzalmas macskazenét. Ha eztán az E-t választjuk, akkor jól játssza le az Entertainert, de a 700-as sorban elakad a program, mert valószínûleg a SYNC rosszul van megadva vagy valami, csak STOP-pal lehet kilépni.
Viszont ha E-t nyomunk rögtön a menü megjelenése után, akkor ugyanazt játssza, normálisan, mint amit egyébként a J-re játszana, bénán. Szóval sztem rendesen eltolták ezt a programot, némi idõ lenne helyreállítani.
(Lehet egyébként, hogy az újságban esetleg egy pályázatot írtak ki a program helyreállításával kapcsolatban, de az újságot átfutva nem találtam információt a kazettáról.)
Gondolom egyébként, a RESTORE van valahol rosszul megadva (vagy még más is).

Egyébként sztem ezek a basic zenék valami másik programban is megvannak.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.May.13. 10:02:45
Azt néztétek amiket a német srác pakolt fel? (http://enterpriseforever.com/enterprise_forum/which_original_programs_do_you_have-t171.0.html;msg9667#msg9667)
Azt írja, hogy a német EP képviselettõl kapta õket anno, de ha jól sejtem ezek nagyrésze a magyaroktól került oda :-)
Találtam benne, pl egy eddig ismeretlen NasaGuy demot!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2008.May.13. 11:14:13
Azt néztétek amiket a német srác pakolt fel? (http://enterpriseforever.com/enterprise_forum/which_original_programs_do_you_have-t171.0.html;msg9667#msg9667)

Azt hiszem, kétszer is letöltöttem, de egyszer sem próbáltam ki... Ebben a rohanó világban már EP-zni sem ér rá az ember néha. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.May.13. 11:38:30
Szóval sztem rendesen eltolták ezt a programot
Nekem az a gyanúm, hogy RAM hibás gépen lett kimentve..
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2008.May.13. 11:44:27
Nekem az a gyanúm, hogy RAM hibás gépen lett kimentve..
Egyébként az is érthetetlen, hogy nem tesztelik a kazettát, mielõtt kiadják. (Lehet, hogy az Airwolfot is õk adták ki? :D)
Mindenesetre az az ENVELOPE-os sor érdekes példa volt arra, hogyan tegyük védetté basic programjainkat illetéktelenek elõl, hiszen ami utána volt,nem listázódott ki elsõre. (Persze ez a védelem könnyen feltörhetõ, hasonlóan a többi EP-s basic program védelemhez, pl. Nope'k.)
A kazettán a többi programban nem találtatok hibát? Akkor lehet, hogy nem ugyanazzal az EP-vel mentették az összeset.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.December.16. 01:16:39
Találtam pár õsi Fenas verziót. Különösen érdekes a leírásokba tett szerzõi megjegyzéseket olvasni :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.December.16. 20:00:03
EPBOMBA "lemezújság"? elsõ száma. Jelent meg ebbõl több is?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2008.December.16. 21:48:28
EPBOMBA "lemezújság"? elsõ száma. Jelent meg ebbõl több is?

Életemben nem hallottam róla.
9. oldal, toplista elég "kemény"...
Programozó toplista:

1. Gyányi Sanyi
2. Moonlight
3. Devil
4. Jano&Coorsore (!)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Attus on 2008.December.16. 22:17:41
Életemben nem hallottam róla.
9. oldal, toplista elég "kemény"...
Programozó toplista:

1. Gyányi Sanyi
2. Moonlight
3. Devil
4. Jano&Coorsore (!)
Hûûû!  :eek:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2008.December.16. 23:45:11
Hát ezt meg honnan bányásztad elõ? Tök állat. :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.December.17. 00:33:02
Hát ezt meg honnan bányásztad elõ? Tök állat. :)
Találtam az egyik lemezemen :-) biztos az EP Klubból szereztem.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.December.17. 22:36:40
Úgy látom még ez se volt...
"Speccy DOS - EXDOS file converter"
Az egyik az eredeti, a másik amit módosítottam, hogy 48K-nál nagyobb fájlokat is kezeljen (SpeccyDOS MAGIC mentések)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2008.December.17. 23:19:54
Elég hamar ki is jött egy 800K-s formázó program (amit nem látok fent az ep128.hu-n, kénytelen leszek elõásni...)
Elõástam :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2008.December.18. 13:37:27
"Speccy DOS - EXDOS file converter"

Hogy működik? Részleteket megtufdhatunk?  :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2009.December.02. 20:30:29
Ezt a Zeichen B oldalára mentve találtam, Basic csokorba jó lesz...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.March.07. 01:06:05
Úgy látom ez a csoda még hiányzik a programgyûjteményekbõl :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.March.07. 10:19:49
Úgy látom ez a csoda még hiányzik a programgyûjteményekbõl :-)
Ez a program mire jó? Elindul, kiír mindenféléket, de látszólag sok értelme nincs. Meg magnóról be akarna tölteni valamit, ami a kedvenc FILE: eszközömnél nem sikerült neki.
De az elsõ futásnál nem is akart tölteni semmit, szóval nem is értem, mitõl függ, hogy mit csinál.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.March.07. 11:44:08
Úgy látom ez a csoda még hiányzik a programgyûjteményekbõl :-)


Öööö... és tulajdonképpen ez micsoda?
 :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.March.07. 14:08:47
Anno napokig kacagtunk rajta :-) Most fájl editorral belenézve kiderült, hogy csinál is valamit, primitiv memoriaszerkesztö. L load, S save, O memory dump, W write memory, C copy memory, V vissza basicbe, eddig ennyire jöttem rá.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.March.07. 15:03:40
Majd át kéne írni, hogy ne mindenáron a TAPE: eszközrõl akarjon tölteni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.March.08. 09:54:17
Még egy kis érdekesség a program kapcsán, ami a mai fiataloknak, lehet, hogy fel se tûnne :-)

[attachimg=1]
Miért vannak l betûk a dátumban?
A válasz az, hogy az írógépeken (http://fuestoelgeesek.nolblog.hu/files/erika-2.jpg) takarékossági okokból nem volt 1-es és 0-ás gomb helyettük az l és o gombokat kellett használni. Aki írógépen tanult gépelni, annak idõ kellett hozzá, hogy megszokja, hogy az összes számgomb rendelkezésre áll, és kezdetben gyakran írtak itt is betût a szám helyett.

Erre azért emlékszem ilyen jól, mert nekünk elõször volt EP-nk, és késõbb lett írógép, így én fel voltam háborodva, hogy arról hiányoznak ezek a gombok :)
Azon az írógépen készültek az elsõ Enterpressbe beküldött cikkek, és örökélet kódok, valahol van is még egy két ilyen gépelt oldal.
Aztán késõbb elcseréltük a korábban emlegetett MP-80-as nyomtatóra, onnantól kezdve már WP-bõl ment a dolog.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.March.08. 13:19:28
Jóhiszeműen tételezzük fel, hogy az nem novembert jelöli, hanem februárt. Római számmal írva viszont tökéletes.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.March.08. 13:30:49
Jóhiszemûen tételezzük fel, hogy az nem novembert jelöli, hanem februárt. Római számmal írva viszont tökéletes.
Elõször én is februárra gondoltam, de ahogy nézem, azok kis "l" betûk, amik az 1 helyett szoktak állni. A római II-t nagy I-vel írjuk, nem l-lel.
Persze utána már 1-es van a 19-ben és az 1988-ban, úgyhogy nem logikus, amit írtam, viszont elgépelésnél jellemzõ, hogy hirtelen eszébe jut az illetõnek, hogy van 1-es is a gépen, de nem tudatosul, hogy elõtte nem azt írt...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.April.10. 17:06:49
Angol magnó leírás, értékes része az utolsó oldalon található kapcsolási rajz, amit a magyarból kispóroltak...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.September.12. 16:36:23
Nem is tudom hová írjam ezt.
Szóval. Ma elmentem sétálni, de megláttam egy utcát ahol lomtalanítás volt. Ezért a sétából - ahogy az ilyen esetekben szokott lenni - guberálás lett, illetve a lomis cuccok nézegetése.
Hát mit találtam? Egy csomó EP-s könyvet, füzetet.
Mivel lusta voltam cipelni õket, mindet otthagytam. :( Tudom, szörnyû bûnt követtem el, de hát ez van.
Volt ott pár spirálfüzet is, egyikbe belelapoztam és úgy tûnt, hogy valami játékhoz készült tervek. :) Lehet hogy valami EP-s kóder cuccai voltak ezek? :)
Volt az a fekete Exos könyv, amit EP-hez adtak könyvek, magyar és angol egyéb füzetek.
Ami extra volt az egy kis füzet, az EP Plus leírása. Hát azon gondolkodtam hogy elhozom, de ahhoz is lusta voltam.
Hát ez van. Igazából az is visszatartott a begyûjtéstõl, hogy nem akartam már nosztalgiázni.
De ha valakit érdekel, itt a pontos koordináta, könnyen megtalálhatók és még szerintem ott lesznek a mai napon mert igazából ezek talán nem is lomis cuccok voltak, mert ilyen szelektív szemétgyûjtõ mellett voltak.
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=Budapest,+Huv%C3%B6sv%C3%B6lgyi+%C3%BAt,+Magyarorsz%C3%A1g&sll=37.0625,-95.677068&sspn=53.345014,79.013672&ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+II.+ker%C3%BClet,+Huv%C3%B6sv%C3%B6lgyi+%C3%BAt,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.528125,18.986271&spn=0.001404,0.003433&t=h&z=19
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.September.12. 21:41:32
esetleg holnap reggel még meglesznek :)
asszem a lomis cuccokat akkor takarítják el, de mivel ez a szelektív kukák mellett van, lehet hogy otthagyják és akkor még pár napig meglesznek :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.September.12. 21:41:45
Nem egészen értem, mi a manót keresel Te itt, ha "nem akarsz nosztalgiázni".  :roll:
Ezen felül "marha nehéz" ám 1-2 spirál füzet, vagy könyv.  :lol:
Szóval érezd Magad letolva! :evil:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.September.12. 22:09:44
Félreérted. Nosztalgiázok én sokat, és úgy éreztem hogy ez már túlzás lett volna.
Amúgy meg 6-7 könyv volt, egyik az a jó nagy fekete.
Meg ha sétálok akkor lusta vagyok bármit is cipelni. :)

Meg különben is, ha elvesznek akkor az azt jelenti, hogy amik még megvannak nálatok azok értékesebbek lettek. X-D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.September.13. 08:24:35
Szóval érezd Magad letolva! :evil:
Egyetértek!  :evil:
A könyveket el adtad volna a Vaterán párezerért, az kárpótolt volna a cipekedésért! A különösen ritka Plus leírásra még azt se mondhatod, hogy nehéz!
ÉS azokban a füzetekben ki tudja mi minden érdekes volt  :cry:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2010.September.15. 12:14:47
Uhm. Ha nem hoztál el semmit, akkor miért írtad ide be a dolgot? Így csak a kedélyeket borzoltad ezzel.


Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Mayer Gábor on 2010.September.16. 23:44:13
Lincshangulat az enterprise fórumon, szenzációóó!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.September.17. 00:10:21
Na várjunk csak, megadtam a koordinátákat! Elment valaki? Nem.
:)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: PiotrSoft on 2010.September.17. 00:13:51
én megy anyám fülit rágom, hogy keresse elõ az EP-s irodalmakat.

Sajna lemezek biztos nincsenek meg

de talán más elõkerül
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.September.17. 08:07:43
Na várjunk csak, megadtam a koordinátákat! Elment valaki? Nem.
:)
Teleport berendezéssel viszonylag kevesen rendelkeznek  :evil: pláne olyannal ami az idõben is képes visszamenni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.September.17. 11:32:06
Na várjunk csak, megadtam a koordinátákat! Elment valaki? Nem.
:)

Vasárnap este 9 körül csak kicsit lett volna problémás Tatabányáról felugrani Pestre a cuccért.  :lol:

Amikor az emberekkel való ügyességi játékokról volt szó, mondtam én, hogy csalás kell, most jól jönne. Néhány poke, és az EP-s cuccok nem ott lennének és nem akkor, hanem pl. Endi lakásában és most.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.September.17. 21:52:37
Na várjunk csak, megadtam a koordinátákat! Elment valaki? Nem.
:)
"Kórteremfogságon" vagyok Szegeden. :P
Sose számíts arra, hogy "majd valaki más", ha Te Magad ott vagy! ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2010.September.20. 16:19:05
Lincshangulat az enterprise fórumon, szenzációóó!
Attól még messze vagyunk.
De gondolom Endi sem dícséretre számított, amiért ott hagyta az értékes relikviákat.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.October.15. 16:59:17
Ez se nem semmi... (http://index.hu/tech/2010/10/15/ilyen_volt_a_windows_1.0/)  ;-)
Akkor volt új kedvenc gépünk, de Szeile Sanyi csak 2000 körül írta meg rá a Windows -t.  :oops:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.October.15. 17:55:03
Lacika elvitte az EP-met és pár kazettát vele.
A kazettákon lehet hogy van pár kisebb saját programom...
Egy biztos van rajtuk, egy rajzolóprogram, amivel a szöveges játékaim grafikája készült meg a Dwarfs Land grafikáit azzal csinálta KL.
Ez egy érdekes rajzolóprogram, a basic rajzolóutasításokat tudja (vonal, kör, fill stb) és ezekkel tudunk rajzolni képet (lásd a játékokat). Az utasításokat le tudja menteni egy fájlba is, vagy escape szekvenciákba (bár ezt semmire se használtam sose, csak érdekes).
A lementett fájl elég tömör, nem tömörítéssel, hanem asszem úgy volt hogy egy utasítás 1 karakter, utána 4 karakteren a szükséges koordináta, 2 karakteren a szín meg ilyesmik.
Asszem olyat is tudott (de nem biztos), hogy a rajzolt képet data sorban kiírta, amit így egyszerûen be tudtunk illeszteni a basic progamunkba.
Ja asszem az escape szekvenciás dolog azért volt, hogy gépi kódú játékban is tudjam használni a rajzokat egyszerûen.

Jut eszembe, a Mutant Test pályái is így készültek!
A szövegesekben és a mutanttestben egyik file ezek a képek. A pályarajzokat tartalmazó adatok egy fájlba vannak összemásolva. De ezeket asszem nem tudja már betölteni a rajzolóprogram, talán a file elsõ pályáját csak.

Hát, ilyen is volt/van... :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.October.15. 20:17:26
Szeile Sanyi csak 2000 körül írta meg rá a Windows -t.  :oops:
És hol van Sanyi, és hol van az a Windows?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.October.15. 23:02:39
És hol van Sanyi, és hol van az a Windows?
Sanyi jó kérdés, merre van...  :oops:
Sokat noszogattam anno, hogy jöjjön fórumozni, anno nagyon lelkes volt, így a jó ég tudja csak, miért nem jön.  :(
A (nagyon is remek) programjáról pedig már anno beszélgetni kezdtünk ITT! (http://enterpriseforever.com/programozas/windows_2000-t167.0.html)
Holnapra kikeresem a floppy -k között magát a programot is!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.October.16. 10:16:45
Holnapra kikeresem a floppy -k között magát a programot is!

Én egyszer nagyon régen kaptam ebből, csak azzal a kéréssel, hogy ne tegyem még közkinccsé.
Nem tudom, van-e újabb verzió ebből? Nekem 2000.09.24-i van belőle.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.October.16. 17:29:38
Én egyszer nagyon régen kaptam ebbõl, csak azzal a kéréssel, hogy ne tegyem még közkinccsé.
Nem tudom, van-e újabb verzió ebbõl? Nekem 2000.09.24-i van belõle.
Hááát...  :oops: Így belegondolva... Egyik oldalról felhatalmazva én sem vagyok rá, hogy közkinccsé tegyem. Másik oldalról viszont épp a Sanyival kitolás, ha soha senki nem használja és látja a munkáját. (Harmad sorban van azon a lemezen egy (nem tudom miként mûködõ) másolásvédelem.  :oops: Amikor én kaptam, az én verziómnál direkt mondta is, hogy csak Õ bírja "hatástalanítani".)
Összességében nem tudom, na... Alszom rá még.  ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Mayer Gábor on 2010.October.16. 18:26:45
ne kalózkodjatok!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.October.16. 18:34:27
ne kalózkodjatok!
Meg kéne kérdezni a program szerzõjét, az idõ vasfoga esetleg leette-e a programról a közkinccsé tétel elleni tilalmat. Mert ha õ se fejleszti már a programot és nem is óhajt bevételhez jutni általa, akkor felesleges elásva hagyni.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2010.October.16. 19:47:30
(Harmad sorban van azon a lemezen egy (nem tudom miként mûködõ) másolásvédelem.  :oops: Amikor én kaptam, az én verziómnál direkt mondta is, hogy csak Õ bírja "hatástalanítani".)

Csodálnám, ha így lenne :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.October.16. 20:54:18
Csodálnám, ha így lenne :-)

Nekem speciel tökéletesen működik. Már az,ami kész van belőle...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.October.16. 22:50:36
Nekem speciel tökéletesen mûködik. Már az,ami kész van belõle...
... és ha átmásold egy másik lemezre akkor (a másolt lemez) is? :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.October.17. 11:00:27
... és ha átmásold egy másik lemezre akkor (a másolt lemez) is? :)

Nem lemezen van meg, hanem PC-n file-onként.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.October.21. 17:04:51
Mi a helyzet a Windos-al?
Kitegyem a Demók közé (jelen készültségi fok mellett, csak oda lehet...)?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2010.October.21. 19:50:22
Mi a helyzet a Windos-al?
Kitegyem a Demók közé (jelen készültségi fok mellett, csak oda lehet...)?
Teszek egy kísérletet Sanyi elérésére... Plíz véjt!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2010.October.21. 20:40:15
Mi a helyzet a Windos-al?
Kitegyem a Demók közé?
Akkor pl. Attus is kénytelen lesz a Linux mellett kicsit belepillantani a Windowsba is. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.October.21. 22:48:23
ja meg az említett kazettákon rajta van egy általam Analyzer-nek nevezett rendszerbõvítõ is, amely a sound: eszköz történéseit jeleníti meg látványosan
vagy ez fenn van az ep128.hu-n? mert nem tudom az igazi nevét, se azt hogy ki csinálta
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2010.October.22. 09:40:39
ja meg az említett kazettákon rajta van egy általam Analyzer-nek nevezett rendszerbõvítõ is, amely a sound: eszköz történéseit jeleníti meg látványosan
vagy ez fenn van az ep128.hu-n? mert nem tudom az igazi nevét, se azt hogy ki csinálta

Erről (http://ep128.hu/Ep_Util/Prg/Sounds_and_Envelopes.rar) lehet szó talán?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2010.October.22. 13:25:00
nem ez az... hiszen leírtam kb mit csinál, ez tök mást csinál :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.October.09. 19:48:09
 :lol:
(ZT kell a futtatásához)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2011.October.09. 21:26:26
Érdekes.
De ezen mi a 20 kb? képként vannak tárolva a képkockák?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.October.09. 21:36:55
Érdekes.
De ezen mi a 20 kb? képként vannak tárolva a képkockák?
A képkockák VS formában vannak mentve, összefûzve, pluszban a megjelenítõ program, kihasználva, hogy egy fájlban több EXOS modul is lehet.

Itt az eredeti rajzoló program (Apuci mûve).
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Mayer Gábor on 2011.October.10. 08:46:36
Hogyan lehet több exos modul egy fileban? Csak simán egymásután másolva vagy kell valami egyéb is?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.October.10. 09:08:49
Csak simán egymásután másolva
Így van. Nyilván addig megy a töltés, ameddig az egyik végleg át nem veszi a vezérlést.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.October.10. 22:08:56
WP-be töltendõ, HUN karakterkészlettel.
Kb az elsõ félévnyi PC tanulás hozta ki belõlem ezt anno  :ds_icon_cheesygrin: :oops: :oops: :oops:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2011.October.10. 23:07:28
WP-be töltendõ, HUN karakterkészlettel.
Hát ez nagyon szórakoztató volt!  :smt041 :smt082
Az utolsó két sor lehetne a weboldal mottója!
Valamelyik demóba scrollként betehetnéd utólag. :D
Nem is gondoltam, hogy verset is írtak már EP-ra.

Régen volt olyan mûsor esténként, hogy Vers mindenkinek.
Ez most retro így este.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2011.October.12. 00:06:31
WP-be töltendõ, HUN karakterkészlettel.
Kb az elsõ félévnyi PC tanulás hozta ki belõlem ezt anno  :ds_icon_cheesygrin: :oops: :oops: :oops:

Nagyon tetszett! :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 10:54:19
Dr. Préry Atarin készült rajzai, néhány ezekbõl került a Zozolace-be (http://ep128.hu/Ep_Demo/Leiras/Zozolace.html) kiszínezve.
ZT kell a futtatáshoz. Tulajdonképpen ezek a képek indították be a tömörített VS/VL fejlesztését :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 11:59:45
Néhány ORK program, amire tán már Endi se emlékezett :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 12:21:28
húúúúúúú
ezeket meg hol találtad?
a samedre kifejezetten emlékszem, írtam is róla itt már

nem semmi, köszi :)
ilyenkor mindig felcsillan a remény hogy egyéb elveszett játékaim is meglesznek :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 12:26:55
ezeket meg hol találtad?
Apuci 10. lemezén :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 12:31:59
mondjuk a samed-ben lévõ helpre nem emlékeztem
tök jó hosszú :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 12:32:26
ilyenkor mindig felcsillan a remény hogy egyéb elveszett játékaim is meglesznek :)
Azoknak nevére emlékszel?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 13:07:29
Orksoft programok ENTERPRISE-ra
Elvileg idõrendben

 ( ami megvan : * )
   
Fred 1
Fred 2
Fred 3
Ostortenet      *   Szöveges kaland, nagyon primitív és egyszerû.
Tavoli vilag         Szöveges kaland, képekkel. Sajnos semmire se emlékszem belõle.
A kuldetes      *   Szöveges kaland, egyszerû.
A kiraly koronaja*   Szöveges kaland, nagyon egyszerû.
Tron            Tron játék, semmire se emlékszem belõle.
Entermusic         Kis többszólamú zeneszerkesztõ.
Pac-man         Semmire se emlékszem belõle.
Miner         *   1989. A talajt kell befesteni az egész pályán úgy hogy végigmegyünk rajta.
Kapcsolok      *   1989.06.08. Pár kapcsolót kell átkapcsolni a pályákon.
Bestiak Mestere      *   1990??? Szöveges kaland.
A farao kincse      *   1991.08.31. "Lapozgatós" könyvekhez hasonló szöveges játék.
Gnome 1         Valami egyszerû platform játék volt, pár dolgot kellett összeszedni, primitív grafika.
Gnome 2         ?
Gnome 3         Ez már egy komoly tárgyhasználós kaland-platform játék lett, ami nagyon jóra sikerült az egyszerû grafika ellenére.
ATTRGraphics         Ez egy nagyon komoly attr üzemmódú rajzoló és sprite szerk. program volt.
Magics            Ez egy tárgyhasználós platform játék, attr grafika, úgy emlékszem elég jó lett.
Dizzy Lord      *   (spectrum:1990.)
Mega Pac Man      *   
Ork Megademo 1   *   1991.
Mutant Test      *   
Mad Ork Demo      *
Last Adventure      *
Ork Megademo 2   *   1992.
Trollok vara      *   1992.
Dwarfs' Land      *   1992.
Pacman City 1      *   1993.04.
Dark Lord Demo      *
Ork Megademo 3   *   1993.10.
TNT         *   1994.
Book of Life      *   1994.
Pacman City 2      *


Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 13:54:20
Ha jól nézem ez is újdonság :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 15:03:28
ezt kivételesen KL csinálta, de valami file hiányzik mert itt grafikáknak kéne lennie nem csak rasztersoroknak
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.November.15. 15:13:13
ezt kivételesen KL csinálta, de valami file hiányzik mert itt grafikáknak kéne lennie nem csak rasztersoroknak
OB.DAT-ot is kicsomagoltad?

Nálam így néz ki:
[attachthumb=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 15:17:32
ja az hidden file volt, így már ok

:)

újabb régészeti lelet! nem semmi! vannak még csodák :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2011.November.15. 19:50:03
Ha jól nézem ez is újdonság :-)
Érdekes a zenéje. Elõször azt hittem, digi hangokat is használ, de akkor mégsem. Az egyik csatornán valami torzítás van? Gyûrûmoduláció is? Ilyet EP-n még nem is hallottam. Meg a mély dob is eléggé új EP-n.
Amúgy honnan van a zene, te írtad, Endi?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2011.November.15. 20:08:10
nem, azt hiszem ezt is KL írta
kb 2 zenét írt összesen :) egyik ez másik meg a dwarfs land zenéje
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2011.November.15. 20:22:51
nem, azt hiszem ezt is KL írta
Szerintem a te stílusodra emlékeztet. Mondjuk az õ stílusát egyáltalán nem ismerem.
De az a digi hangnak tûnõ valami, az mi pontosan benne, nem lehetne kideríteni?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2011.November.16. 00:32:14
nem, azt hiszem ezt is KL írta
kb 2 zenét írt összesen :) egyik ez másik meg a dwarfs land zenéje

Neki nem tudsz szólni, hogy jöjjön a fórumra? :) Vagy már nem tartod Vele semmilyen szinten a kapcsolatot? (Nem tudod elérni?)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2011.November.18. 23:40:33
Gondolkoztam, ne az off topikba írjam-e ezt. Most találtam meg egy régi basic programomat, aminek értelme nagyjából egyenlõ a nullával. Lehet, tesztelni akartam magam, hogy 20 évvel késõbb végig fogom-e várni, hogy történik-e valami a program végén... Kezdõ EP-sként valószínû nagyon megörülhettem a set border, print és sound utasításoknak.
[attachmini=#]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.December.20. 15:35:42
Dr. Préry talált egy ilyet a Rádiótechnikában, és be is pötyögte.
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.December.23. 12:12:26
Milyen furcsaságot vesztek észre?
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2011.December.23. 12:34:33
Kevés a felsorolt EXOS funkció?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.December.23. 13:14:55
Kevés a felsorolt EXOS funkció?
Jó nyomon jársz :-)

A lényeg itt van elrejtve:
[attachthumb=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.December.23. 15:25:13
A lényeg itt van elrejtve:
Ha valaki dekódolta, akkor egy 1-es verziójú EXOS-ról van szó!
Itt az egész leírás. (http://enterprise.iko.hu/books/EXOS_Version_1_Technical_Information.pdf) Brian-nek köszönhetjük!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2011.December.23. 17:28:45
Itt az egész leírás. (http://enterprise.iko.hu/books/EXOS_Version_1_Technical_Information.pdf) Brian-nek köszönhetjük!
Ezt az EP-s oldalt eddig nem is láttam!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2011.December.23. 18:11:35
Ezt az EP-s oldalt eddig nem is láttam!
Mert nincs annyira kész,hogy hireszteljem :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.January.06. 20:26:23
Dr. Préry archívumából: Zozosoft úgy kb 20 évvel ezelõtt  :oops: :oops: :oops:
[attachthumb=1]

Látható a Kulcsár Tibitõl frissen beszerzett NEC 3.5" floppy (amirõl késõbb kiderült, hogy 90 sávig bírja a tuningot), még csak oda van rakva a másik tetejére, késõbb Apuci beszerelte a dobozba az 5.25-ös mellé. Az EXDOS kártyán még csak az egyik sor RAM van rajta, késõbb lett pénzünk még 256K-t venni. A másik konfignak csak a Junosztyja látszik, az ekkor még magnós gép volt.

Másnak is van hasonló fotója? Lássuk!  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.January.06. 21:36:01
Dr. Préry archívumából: Zozosoft úgy kb 20 évvel ezelõtt  :oops: :oops: :oops:

Nagyon komoly...  :ds_icon_cheesygrin:
Kirakhatom?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.January.06. 22:03:29
Kirakhatom?
Rakjad  :mrgreen:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2012.January.07. 01:00:02
Zozo, ez eszelõs jó kép! :-)
(Piros kupak a Joy -on? :shock: )
Garfield van az asztalon, ez igazán becsülendõ! :-D
(Színes monitort mikor láttál Ep -vel elõször? :-) )
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.January.07. 01:15:09
(Piros kupak a Joy -on? :shock: )
Centrumban árulták! A konkrét példányt Apuci még megesztergálta kicsit, hogy ne legyen olyan sorjás :-)

Quote
(Színes monitort mikor láttál Ep -vel elõször? :-) )
Monitort? Talán TV-t! Mikor nyári-téli szünetben mentünk Szegedre a nagymamához, ahol volt nagyképernyõs Videoton :-)
Philips monitort 89-ben a Neumann napokon, amikor KoGa behozta a gépét (amely PC házba volt építve, jaj :-( )
Saját színes TV úgy kb 93-ban, saját színes monitor 95-ben, az Elmübõl selejtezve.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.January.07. 11:11:56
Garfield van az asztalon, ez igazán becsülendõ! :-D
Én is reménykedtem régebben, hogy az ilyen újság segíthet az azonos címû játék teljesítésében. De a Batman filmet is hiába néztük meg, nem lettünk tõle elõbbre.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2012.January.07. 16:28:28
Jó a kép! :-) Nekünk is ilyen Junoszt TV-nk volt a géphez sokáig és a Garfield-et is olvastuk :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.January.07. 18:39:23
Nekünk is ilyen Junoszt TV-nk volt a géphez sokáig
Akkoriban ez volt a szabvány számítógépes monitor :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2012.January.08. 19:27:04
Akkoriban ez volt a szabvány számítógépes monitor :-)
Legelsõ idõkben én egy 1966 -ban készült Orion Tokaj tévén néztem az Ep -t. :)
De a suliban, ahol Ep volt mindenki keze alá lökve számtech. órán, valóban az ilyen orosz doboz volt a szabvány. :) Volt 1-2 színes kis tévé is, azok elé mindig a "profik tanulók" ülhettek...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: csigabig on 2012.March.10. 00:06:12
Üdv !!

Ha valaki benézz ide szeretném megkérdezni facen van egy emberke akinek neg van a Transformers Game !!
Megtalálható ez a játék itt az oldalon?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.March.10. 07:04:57
Itt (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Games_ST.htm) megtalálható.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.March.15. 14:29:48
Sufni nagytakarítás közben elõkerült Kölyök magazinokból:

[attachthumb=1]
[attachthumb=2]

[attachthumb=3]
[attachthumb=4]

[attachthumb=5]
[attachthumb=6]

Biztos más számokban is jelentek meg hasonlók.
Olyan nagy az újság, hogy szkennerbe be se fér, fényképezni kellett.
Itt legalább kimondták: egy kölyöknek nincs annyi zsebpénze, hogy megvegyen egy EP programot.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.March.15. 14:40:04
Sufni nagytakarítás közben elõkerült Kölyök magazinokból:
Hoppá, errõl se hallottam még!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.March.15. 14:46:07
Rémlik egy olyan szám is, amiben Cauldron 2 ismertetõ volt. De nem EP-hez.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: vizor on 2012.March.16. 08:43:22
A programcserélõ, programeladó partnerek árlistái régészeti leletnek számítanak, vagy felesleges tartogatni õket? Több A4-es oldal, természetesen össze vannak firkálva, bejelölgetve, kihúzgálva, stb.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.March.16. 09:09:15
A programcserélõ, programeladó partnerek árlistái régészeti leletnek számítanak, vagy felesleges tartogatni õket? Több A4-es oldal, természetesen össze vannak firkálva, bejelölgetve, kihúzgálva, stb.

Engem maximálisan érdekelne, bescannelve!
Kortörténeti dokumentum.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.March.16. 12:11:30
A programcserélõ, programeladó partnerek árlistái

Szerintem is jöhet ide minden!
Én is raktam be ilyet régebben. De talán még van olyan is, amit eddig nem raktam fel, majd megnézem.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.March.24. 22:15:38
Két basic program, amiket még valami újságokban adtak le, és mintha a neten nem láttam volna õket eddig: Analóg óra és Haj(t)óvadászat.
Ez utóbbi, szokás szerint, félkész. Ha érvénytelen koordinátát adunk meg, hibaüzenettel leáll. Ha végigjátszottuk és nem kérünk új játékot, érdekes, amit a SPOKE 255,16380,0 csinál. Hogy lehet így megírni egy programot... :smt120 Esztétikailag sem az igazi, és a rácsok is jól jöttek volna a játéktáblán.
[attachurl=1]
[attachurl=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.March.26. 22:28:23
Tuby128tól: Asmon 1.5 betölthetõ verzió. Én ezzel soha nem találkoztam, csak 1.3-mal, 1.5-t csak ROM-ban láttam.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Tuby128 on 2012.March.27. 14:52:35
Nem-nem! Nem én tartogattam ezt az ereklyét. Megyeri Lászlónak köszönhetjük, aki még most is rendben tartja az EP-s kazettáit.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: csigabig on 2012.April.01. 16:30:23
Itt (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Games_ST.htm) megtalálható.

Köszi Lacika !!

Elmentettem az oldalt a kedvencekbe !! :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.May.02. 22:46:00
Kölyök magazinok:
[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
[attachthumb=4]
[attachthumb=5]
[attachthumb=6]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.May.03. 12:26:46
Kölyök magazinok:
Ügyes!
Nekem is rémlett, hogy több Kolyök magazinban is volt szó EP-rõl, de csak az a pár száma került elõ.
Cselesen van megoldva az orgona programban, hogy addig szóljon a hang, amíg a gombot nyomva tartjuk. Az viszont nagyon béna, hogy zongorabillentyûzet szimulálása helyett A-Z-ig vannak a gombok. Ezt is át lehetne írni, tovább lehetne fejleszteni, csak úgyse érdekelne senkit a program. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: nyuzga on 2012.May.16. 18:15:22
576 2002. 11-es számban. A 576 collection DVD-én találtam.

[attachthumb=#]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.May.16. 20:06:24
576 2002. 11-es számban. A 576 collection DVD-én találtam.
1-2 pofont megérdemelne az aki írta!  :evil:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: csigabig on 2012.May.24. 11:47:24
1-2 pofont megérdemelne az aki írta!  :evil:

Pont erre gondoltam én is.Eléggé lekicsinylöen ír az Enterpriseröl illetve nem csak arról.
De ahogy a soraiból kivettem a ZX Spectrum az idálja lehetet.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.June.17. 11:45:29
Sufni nagytakarítás közben elõkerült Kölyök magazinokból:
Valakinek odaadjam ezeket a Kölyök magazinokat? Én jól meglennék nélkülük is.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2012.June.18. 00:04:21
Valakinek odaadjam ezeket a Kölyök magazinokat? Én jól meglennék nélkülük is.

Ha kibírod szeptemberig, (tudod addig tárolni még) akkor nekem jöhetne! :-)
(A Balaton mellett van nyáron melóm, õsztõl vagyok csak otthon...)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.June.18. 13:42:18
Ha kibírod szeptemberig, (tudod addig tárolni még) akkor nekem jöhetne! :-)
Elfér, de csak a helyet foglalja.
De Balatonnál is lehetne õket olvasgatni pl. egy napernyõ alatt, szünetben. :D
Esetleg az EP-s basic programokat tartalmazó Süni magazinokat szeretné valaki?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2012.June.18. 14:22:09
Esetleg az EP-s basic programokat tartalmazó Süni magazinokat szeretné valaki?
Azt én!
Szerintem küld el nekem az egész magazin kupacot, aztán majd megosztozunk Ep128 kollégával.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2012.June.18. 23:33:30
Azt én!
Szerintem küld el nekem az egész magazin kupacot, aztán majd megosztozunk Ep128 kollégával.

Rendben. ;-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2012.June.19. 12:34:34
Lacika küldte nekem még pár hete ez a játékot. Szerinte én csináltam, de mint kiderült nem. Ennek ellenére "E-soft" felirat van benne. Gyanítom, hogy csak az én "enginemet" :) használta fel a játék készítõje, azaz a játék a Miner c. játékom módosított verziója.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.November.15. 13:06:59
Mikromagazin, Mikroszámítógép Magaziz, Mikrovilág Magazin újságokat találtam a szekrény mélyén. Ezek Enterprise mellékletei fent vannak már a neten, vagy kezdjek el szkennelgetni, fényképezgetni?
A MVM 1992. júl. 15. (8. évf., 7.) számában egy basic rajzolóprogram van EP-re, amit a neten még nem láttam, de lehet, csak én nem vettem észre a neten.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.November.15. 13:34:20
A Mikrovilág Magazinokat érdemes lenne átnézni, mert abból csak mindig innen-onnan pár számot kaptam kölcsön.
Van külön Mikroszámítógép Magazin és Mikro Magazin?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.November.15. 13:42:22
Quote from: Lacika
A Mikrovilág Magazinokat érdemes lenne átnézni, mert abból csak mindig innen-onnan pár számot kaptam kölcsön.
Van külön Mikroszámítógép Magazin és Mikro Magazin?
Ja, nem. Mikrovilág az egyik. De abból olyan egy szám, hogy Mikrovilág Magazin. Majd teszek fel fényképeket.
De ha valakinek kellenének ezek az újságok, oda is adhatom, mert itt csak kb. 5-10 évente előkerülnek a szekrény mélyéről. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.November.15. 13:48:35
Mikrovilágból melyek vannak meg?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.November.17. 11:49:12
Quote from: Lacika
Mikrovilágból melyek vannak meg?
Kicsit homályos lett, ilyen újságaim vannak (letöltve az évszámok is olvashatók):
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.November.17. 12:04:44
Itt meg néhány Enterprise-os rész az újságokból. A Mikromagazinokból még nem fényképeztem le az EP-s részeket.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2012.November.17. 13:33:43
Mikroszámítógép Magazinokról és EP mellékletükről tettem fel fényképeket ftp-re. Remélem, nem olyan anyag ez, amit illegális lenne feltenni. Scannerbe nem fér bele az újság, ezért csak fényképek vannak. Bár gondolom, ezek eddig is fent voltak a neten valahol.
Ha valakinek kellenének ezek az újságok, és amiket lentebb itt beillesztettem, odaadhatom.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2012.November.17. 14:13:32
Ennyi újságot bevállalok a helyhiány ellenére.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: MrPrise on 2012.November.18. 09:29:01
Ááá, a jó öreg Computer Mánia. Annak megvan minden száma valahol.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2013.August.10. 20:03:50
A következő program is innen van. (http://www.theoldcomputer.com/roms/index.php?folder=Enterprise/128)
A 4-est kell kiválasztani irányításnak. Hang nincs, de lehet lövöldözni a nemes lovagokat és átmenni más szobákba.  Valami célja biztos van ennek a játéknak is.
Gondolom, a színvonala miatt nincs fent az ep128.hu-n, bár használhatónak tűnik.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2013.August.10. 20:12:12
ez tuti van átiratban, mert játszottam vele
wos-on vannak térképek is:
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0000282
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2013.August.10. 20:18:29
mármint úgy értem tuti hogy volt átiratban annak idején :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2013.August.10. 20:33:33
Sajnos a sprite-ok alig látszanak. A zenét és a színeket is elfelejtették átírni, de az irányítást is. Nem csoda, hogy nincs fent az ep128.hu-n.
Spectrumon azért másképp néz ki. (http://www.youtube.com/watch?v=bDdX0uhctks)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: nyuzga on 2013.August.11. 08:02:10
C64-en végigjátszottam. Még térképet is rajzoltam hozzá. Jó játék. 
http://www.rzxarchive.co.uk/videos/artura.php (http://www.rzxarchive.co.uk/videos/artura.php)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: nyuzga on 2013.August.11. 08:55:25
Thunderbirds (http://pcvilag.muskatli.hu/irodalom/cm/cm912/cm912.html) leírás a 42. oldalon. 4 részes játék és mint látom nincs hozzá semmi infó
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2013.August.11. 09:55:48
Quote from: nyuzga
C64-en végigjátszottam. Még térképet is rajzoltam hozzá. Jó játék.
http://www.rzxarchive.co.uk/videos/artura.php (http://www.rzxarchive.co.uk/videos/artura.php)
én csak a spirál effektre emlékeztem belőle, az marha jó :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2013.November.02. 20:10:23
Na itt egy olyan dolog amit szerintem szintén nem sokan láttak. Nem egy nagy szám, de azért meg lehet nézni. Ez az Orkdemo3 rejtett része. Úgy lehetett előhozni hogy SPACEt nyomva kellett tartani az előző rész töltésekor. (Erre van utalás a basic rész választóban is.)

Szóval csak pár grafika, ENTER-el lehet váltani őket.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 13:50:49
Egy újabb magyar karakterkészlet ezúttal IS-DOS-hoz, 1988-ból. Az elve az, hogy az alap magánhangzók gombján, ill. szomszédjain legyenek ALT-tal az ékezetes karakterek.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 14:26:58
Két szövegszerkesztő Kristóf Jánostól. Az 1988-as az egy IS-DOS alatt futó WP klón.
Az 1989-es az egy ASMON-ból kiszedett Editor némileg átdolgozva, rendszerbővítőként. Alkalmas nagy méretű szövegfájlok szerkesztésére, így sokszor jól jött volna HWP előtti időkben, érdekes, hogy miért nem terjedt el. (MICROTEAM pincéjéből került elő egy kupac floppy lemez, azon volt rajta.)
[attach=2]
[attach=3]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 14:40:34
ISDOS-on futó EXDOS UTILITY szintén Kristóf Jánostól. A leírás a mérete miatt az előbb említett EDIT rendszerbővítővel készülhetett. Az, hogy melyik magyar karakterkészlettel, arra még nem sikerül rájönnöm :oops:
[attach=1]
[attach=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 14:49:03
Turbo Assembler szintén Kristóf Jánostól. Gépi kódú programrészek Turbo Pascalba illesztését könnyíti meg, az assembly programot INLINE-s Pascal programra fordítja.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 15:58:58
Quote from: Zozosoft
Az, hogy melyik magyar karakterkészlettel, arra még nem sikerül rájönnöm
Ha minden igaz meg van: a Turbo Assembler leírásában említi, hogy: DCD PRT-42G nyomtató.
Ehhez pedig tartozik ez a program. (http://ep128.hu/Ep_Util/TFS.htm) (A csomagban van egy DCD.TXT is, ezt is be lehetne rakni a leírás végére.)
Itt lehetne csinálni mondjuk egy HFONT-ra konvertáló állományt is.

Találtam egy DCD karakterkészlet definiálót:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 16:34:19
MICROTEAM CBM illesztő leírása is előkerült. "Picit" használhatóbb cucc mint a CBM-MFT :-)
[attach=1]
[attach=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2014.April.26. 16:42:21
Quote from: Zozosoft
MICROTEAM CBM illesztő leírása is előkerült. "Picit" használhatóbb cucc mint a CBM-MFT :-)
A leírás majd érdekelne, néhány éles fénykép :oops: mellett...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 16:43:39
Quote from: Lacika
A leírás majd érdekelne
Ott van CBM.zip :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2014.April.26. 17:00:44
Quote from: Zozosoft
Ott van CBM.zip :-)
képek nincsenek... :oops:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 17:06:04
Aztec C II 1.05c ISDOS-hoz.
Itt találtam kézikönyvet hozzá. (http://bitsavers.informatik.uni-stuttgart.de/pdf/manx/)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 17:47:51
NOTES 1.0 Kováts Zoltántól.
[attach=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 18:02:13
Monitor program Barta Antaltól.
[attach=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 18:06:37
Ismeretlen illető által Turbo Pascalban írt menü a FORMAT parancshoz.
[attach=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2014.April.26. 18:31:55
Quote from: Zozosoft
Ismeretlen illető által Turbo Pascalban írt menü a FORMAT parancshoz.
(Attachment)
Neked ez működik? Én a megerősítő kérdésre hiába nyomok Y-t...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 18:55:03
Quote from: Lacika
Neked ez működik? Én a megerősítő kérdésre hiába nyomok Y-t...
Enter is kell utána :oops: ugyanúgy, mint amikor simán beírod a FORMAT-ot.
Ott lehet a hiba, hogy nem EDITOR hanem KEYBOARD csatorna lehet megadva az EXDOS-nak bemenetként, ezért nem látszik a beírt Y, mint pl BASIC-ben.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 19:17:57
Varga Szabolcstól egy IS-DOS nyomtató program, és VU-CALC átírat.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 19:31:27
TOOLS 0.0, rendszerinformációs program.
[attach=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2014.April.26. 19:33:22
Ez igen! Szüret van?
Lacit csak a hardverek érdeklik, a programok nem is. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 19:50:48
Quote from: szipucsu
Ez igen! Szüret van?
Lentebb írtam, hogy a MICROTEAM pincéjéből előkerült egy adag floppylemez :-) ebből 17 db EP-s. (Van még kb ugyanennyi Spectrumos is.) Nagyrészt persze jól ismert programokkal.

Ami érdekes, hogy itt most több ősi 87-88-89-es program került elő, amiket a legelső magyar EP-s generáció csinált. De se ezeket a programokat nem láttuk korábban, se az illetők nevét nem hallottuk. Gyanítom, hogy gyorsan tovább léphettek PC-re, és mire az olyan később jöttek mint én 1989-ben, bekerültek az EP-s életbe, ezek az illetők már nem voltak ott.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2014.April.26. 19:52:50
Quote from: Zozosoft
Lentebb írtam, hogy a MICROTEAM pincéjéből előkerült egy adag floppylemez
Azt olvastam, de akkor jól tele van szerencsére programokkal!
Microteam nevű illető nincs itt a fórumon? Te tartod vele a kapcsolatot? Vagy illene tudni, hogy ő kicsoda?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2014.April.26. 20:18:29
Quote from: szipucsu
Microteam nevű illető nincs itt a fórumon? Te tartod vele a kapcsolatot? Vagy illene tudni, hogy ő kicsoda?
A MICROTEAM (csupa nagybetű, rám lett szólva anno, hogy így írják :-) ) az egy 1983 óta létező cég. Gyártottak Spectrum, Sinclair QL, PC cuccokat is az EP-sek előtt/mellett. Aztán persze ők is áttértek PC összerakás, karbantartás, stb műfajra.
A tulajdonos Bankó Miklós az, aki a régi időkben is ott volt, szokott hozzánk járni vásárolni :-)
Ott volt több Spectrumos találkozón is, egyiken volt is előadás a Spectrumos MICROTEAM fejlesztésekről.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2015.March.14. 20:03:37
Sziasztok!

Köszönöm minden érdeklõdõnek, a lemezek mostantól Povinál és szalai56-nál találhatóak.
Jó bogarászást.
Azokat a lemezeket átnéztétek végül? Volt rajtuk valami új?
Nagy volt a felhajtás 9 éve, hogy ne vesszenek el a lemezek, de nem derült ki, mi van rajtuk.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2015.October.27. 22:09:01
EP facebook oldalon találta valaki
"Coltsoft"? :)

http://www.jofogas.hu/csongrad/DS_DD_5_1_4_inches_Floppy_lemezek_tartoval_Enterprise_128_programokkal_37277699.htm
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: lgb on 2015.October.28. 00:07:27
EP facebook oldalon találta valaki
"Coltsoft"? :)

http://www.jofogas.hu/csongrad/DS_DD_5_1_4_inches_Floppy_lemezek_tartoval_Enterprise_128_programokkal_37277699.htm

Ilyenre kene egy kis kozossegileg gyujtott penz betarazva, erre pl nem is tul sok :) En speciel mondjuk mit kezdeni vele nem tudnek, meghajtom sincs hozza, meg PC-hez sem, nemhogy EP-hez :( Azert "par forint" tamogatast nem sajnalnek erte. Vagy ez szerintetek hulyeseg?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2015.October.28. 08:34:45
Szerintem egyáltalán nem, beszállnék én is ilyen akciókba.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2015.October.28. 08:37:09
ja én is beszállok ilyenekbe pénzzel, szóval aki tudja, vegye meg, hátha megéri
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2015.October.28. 12:40:49
Én is beszállnék, de ez csak 520 Ft, ahogy nézem. :D
Nem nagyon szokott lenni ilyesmi, 10 év alatt egyre se nagyon emlékszem. Szerintem ráérünk akkor gyűjteni, amikor felbukkan valami drága, de nagyon ritka cucc.
Akkor valaki megveszi ezt a belinkelt cuccot? Nehogy lemaradjunk róla. Hasznosítani én se tudnám.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2015.October.28. 12:52:23
szállítási költséggel együtt 2000 ft lenne kb, csak kinek van nagyfloppija?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2015.October.28. 12:57:50
szállítási költséggel együtt 2000 ft lenne kb, csak kinek van nagyfloppija?
Az minden rendes háztartásban akad :-D

Nekem pl van :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2015.October.28. 13:06:48
Az minden rendes háztartásban akad :-D

Nekem pl van :-)

:smt043 , ja nekem is van, egy kommondor floppy :D ,sokra nem mennék vele :lol:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2015.October.28. 13:13:27
Az minden rendes háztartásban akad :-D

Nekem pl van :-)

akkor rád hárul a felelősség hogy megvedd ezt, mert hátha régészeti leletre lelünk! :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: lgb on 2015.October.28. 13:39:47
:smt043 , ja nekem is van, egy kommondor floppy :D ,sokra nem mennék vele :lol:

Mar amelyik. Talan 1570/1571 kepes pl DOS lemezeket is olvasni specko sw-vel, mert nem csak a GCR kodolast ismeri (wd1770 van bennuk). Ez elotte nem volt, 1541-ben ilyen nincs. Nekem is csak olyanom van par darab ...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: ergoGnomik on 2015.October.28. 14:11:39
Valaki gyorsan vegye meg ezt (http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep/retro_szamitogep_kiegeszito/egyeb/videoton_tvc_tv_computer_floppy_2141138987.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3&bk_referral=http%3A%2F%2Fwww.vatera.hu%2Flistings%2Findex.php%3Fq%3Dfloppy%26amp%3Bc%3D0%26amp%3Btd%3D1&bk_term=videoton%20tvc%20tv%20computer%20+%20floppy). Ebben kettő is van! :lol:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: ergoGnomik on 2015.October.28. 14:15:52
De a jófogás.hu-n is van egy (http://www.jofogas.hu/somogy/Retro_5_25__os_floppy_meghajto_elado_elsosorban_gyujtoknek_34122696.htm)-két (http://www.jofogas.hu/pest/5_25_floppy_meghajto___lemez_34662914.htm) "gyöngyszem".
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2015.October.28. 14:18:33
Valaki gyorsan vegye meg ezt (http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep/retro_szamitogep_kiegeszito/egyeb/videoton_tvc_tv_computer_floppy_2141138987.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3&bk_referral=http%3A%2F%2Fwww.vatera.hu%2Flistings%2Findex.php%3Fq%3Dfloppy%26amp%3Bc%3D0%26amp%3Btd%3D1&bk_term=videoton%20tvc%20tv%20computer%20+%20floppy). Ebben kettő is van! :lol:
És átmásolhatod vele 5.25-ről 5.25-re :-D

De a jófogás.hu-n is van egy (http://www.jofogas.hu/somogy/Retro_5_25__os_floppy_meghajto_elado_elsosorban_gyujtoknek_34122696.htm)-két (http://www.jofogas.hu/pest/5_25_floppy_meghajto___lemez_34662914.htm) "gyöngyszem".
A TEAC az biztosan átjumperelhető EP-hez, a másikon nem látszik a típus, így az passz...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: ergoGnomik on 2015.October.28. 14:34:02
És átmásolhatod vele 5.25-ről 5.25-re :-D
Nem pont erre gondoltam. :-D Inkább arra, hogy ha a meghajtó benne van, akkor ezen az állapoton változtatni is lehet...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: sanyike on 2015.October.28. 23:01:57
Találtam két remek BASIC programot, nem láttam fent sehol, gondoltam feltöltöm...[attachurl=1]

[attachurl=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2015.October.29. 19:44:27
Ezeket még nem ismertük!
Köszönjük.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.18. 10:55:18
Tutus előásott pár apróságot:

-Enterpress-t népszerűsítő demócska, HSoft-tól
[attach=2]
-3 színű karaktertervező, amivel a demó karakterkészlete készült, szintén Hsoft-tól
[attach=4]
-programindító START program, ha jól tippelem a programküldő szolgálat lemezeihez, EGO műve. Az EXDOS.INI-ből szedi az adatokat.
[attach=6]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 11:20:28
mintha fájlok hiányoznának a zipekből
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.18. 11:28:07
mintha fájlok hiányoznának a zipekből
Rejtett fájlokat is nézed?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 11:32:24
Rejtett fájlokat is nézed?

nem
de miért vannak benne rejtett fájlok? :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 11:39:30
na tök jó!
a karakter tervezőt nem ismertem, újdonság nekem :)
ráadásul zzippelt basic :)
bár gondolom asm részekkel
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.18. 11:41:47
de miért vannak benne rejtett fájlok? :)
Mert ez a normális EP-s fájltárolás. Az indítható fájl normál, mögötte a többi az rejtett. Így sima DIR-nél csak a lényeget látod. Erre épül az EPDOS BATCH módja is, ahol a nem rejtettet a mögötte lévő rejtett fájlokkal egybe veszi.
[attach=1][attach=2]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 11:48:02
Mert ez a normális EP-s fájltárolás. Az indítható fájl normál, mögötte a többi az rejtett. Így sima DIR-nél csak a lényeget látod. Erre épül az EPDOS BATCH módja is, ahol a nem rejtettet a mögötte lévő rejtett fájlokkal egybe veszi.
(Attachment Link) (Attachment Link)

szerintem ennél kulturáltabb az, ha könyvtárakban vannak az egyéb fájlok
persze ez meg nem tape kompatibilis :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.18. 12:04:08
szerintem ennél kulturáltabb az, ha könyvtárakban vannak az egyéb fájlok
Minden könyvtár helyet foglal (alapértelmezett formázásnál 1K-t), plusz lassítja a betöltés, mert míg a gyökérkönyvtár a FAT-tel egy helyen van, az alkönyvtárakhoz külön kell rohangálni a fejnek. No meg folyton irkálni a CD parancsokat :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2016.August.18. 14:33:53
-Enterpress-t népszerűsítő demócska, HSoft-tól
Ez valamelyik játék elején is ott volt.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2016.August.18. 14:45:07
Ez valamelyik játék elején is ott volt.
igen, Platoon , vagy Where time stood still :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.18. 15:06:42
igen, Platoon , vagy Where time stood still :D
Nálam egyiknél se. Én egészen idáig nem is láttam ezt :oops:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 16:23:06
a karakter rajzoló zippelt basicjéből (mem dumppal) ki tudja hozni valaki hogy van-e benne gépi kód?
szerintem sima basic nem volt elég ehhez
tök jó amúgy. bár ügye nem 3col hanem 4 :)
sprite rajzolónak is jó
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2016.August.18. 22:58:31
a karakter rajzoló zippelt basicjéből (mem dumppal) ki tudja hozni valaki hogy van-e benne gépi kód?
Nem értek a témához, de még régebben Peter Hiner azt írta itt, hogy nem igazán lehet zzzippelt programból visszafejteni a basic programot. De ha mégis lehetne, arra kíváncsi lennék.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 23:11:12
Nem értek a témához, de még régebben Peter Hiner azt írta itt, hogy nem igazán lehet zzzippelt programból visszafejteni a basic programot. De ha mégis lehetne, arra kíváncsi lennék.

azt nem lehet (illetve ha lehet is, nincs programunk rá), de belenézve azért lehetne látni hogy gépi kódú részek vannak-e benne. legalábbis régebben asszem nézegettem ilyeneket
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2016.August.18. 23:21:12
illetve ha lehet is
Ez érdekes téma. Szerintem a Zzzip teljesen "átalakítja" a basic-re utaló nyomokat is. De hogy mivé alakítja, nem tudom, de nem assembly-vé, az valószínű. :D
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: nyuzga on 2016.August.18. 23:22:25
azt nem lehet (illetve ha lehet is, nincs programunk rá), de belenézve azért lehetne látni hogy gépi kódú részek vannak-e benne. legalábbis régebben asszem nézegettem ilyeneket

Mentsd el egy snapshot-ba és nézzél bele egy hexeditorral.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2016.August.18. 23:33:14
Hehe... :-) EGO programküldő szolgálatos lemezei a mai napig nálam vannak "úgy", ahogyan Ő hagyta, ugyanabban a dobozban ugyanúgy.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.18. 23:48:23
Hehe... :-) EGO programküldő szolgálatos lemezei a mai napig nálam vannak "úgy", ahogyan Ő hagyta, ugyanabban a dobozban ugyanúgy.

ez mit akar jelenteni? :) hogy további régészeti leletek várhatók? :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2016.August.19. 22:44:42
ez mit akar jelenteni? :) hogy további régészeti leletek várhatók? :)

Mert...? :-) Azok egytől egyig publikusak voltak eddig is, hiszen arról rendelt mindenki anno... Azóta egy rakat (ott még hibás, hiányos, stb.) program korrigálva lett és úgy elérhető Lacika oldalán! Így nem igazán van EGO hajdani lemezein semmi extra, amit ne ismerhetnénk. (Fusd át az ENTERPRESS Programküldő Szolgálat fejezeteit, ott "papíron" láthatod, hogy miket tartalmaznak. Nekünk, "mániákusoknak" nincs azokon semmi új. Így inkább csak eszmei értékük van, hogy kb. 20 éve ezek tartalmáról kapta mindenki az országban a kazettáit, lemezeit. :-) )
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2016.August.20. 17:52:35
Ez érdekes téma. Szerintem a Zzzip teljesen "átalakítja" a basic-re utaló nyomokat is. De hogy mivé alakítja, nem tudom, de nem assembly-vé, az valószínű. :D
Sose néztem meg az átalakított kódot, de szerintem gépi kóddá alakítja, gondolom a basic interpreter kihagyásával gyorsít, és minden egyes basic utasításnak megvan a gépi kódú megfelelője, ezáltal éri el a gyorsulást.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Tutus on 2016.August.20. 20:30:49
Sose néztem meg az átalakított kódot, de szerintem gépi kóddá alakítja, gondolom a basic interpreter kihagyásával gyorsít, és minden egyes basic utasításnak megvan a gépi kódú megfelelője, ezáltal éri el a gyorsulást.

Szerintem nem teljesen (bár én nem értek hozzá :oops: ), ha az .fnt fájl írásvédett és próbálunk rámenteni (s billentyű) akkor jön egy Basic hibaüzenet.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.20. 20:51:43
Szerintem nem teljesen (bár én nem értek hozzá :oops: ), ha az .fnt fájl írásvédett és próbálunk rámenteni (s billentyű) akkor jön egy Basic hibaüzenet.

az exos hívásokat bizonyára nem fordítja le :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2016.August.20. 21:45:43
Ha minden gépi kód lenne, akkor rendes 5-ös fejlécü program lenne, nem kéne basic hozzá. Szerintem nagy részt basic ROM dolgokat hivogatja, persze egyszerübb dolgok lehetnek közvetlen gépi kóddal helyetesitve.
A fö lényeg, hogy nincs szintaktikai elemzés, interpretáció futás közben.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.20. 23:47:13
Ha minden gépi kód lenne, akkor rendes 5-ös fejlécü program lenne, nem kéne basic hozzá. Szerintem nagy részt basic ROM dolgokat hivogatja, persze egyszerübb dolgok lehetnek közvetlen gépi kóddal helyetesitve.
A fö lényeg, hogy nincs szintaktikai elemzés, interpretáció futás közben.

mik lehetnek basic rom dolgok, amik nem exos dolgok?
vagy talán jobb úgy feltenni a kérdést, hogy amik ilyenek azok miért nincsenek az exosban? :)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: endi on 2016.August.21. 13:54:51
itt látszik hogy vannak benne asm részek, bár lehet hogy csak a töltés-mentés
de a kirajzolás túl gyorsnak tűnik ahhoz, hogy basic legyen, viszont túl lassúnak ahhoz, hogy asm legyen :)
amúgy jó kis program, ó mennyi ilyet csináltam én régen saját használatra, és egy se maradt meg :( (attr rajzolóprogram, sprite editorral), c16 rajzolóprogram sprite editorral, vonalas rajzoló ami esc szekvenciákba is tudott menteni... zeneszerkesztő... mindezek direkt játékfejlesztéshez kifejlesztve)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2016.August.21. 16:05:13
itt látszik hogy vannak benne asm részek
Ez csak annak hasznos, aki tud kínaiul. :D
Még az ábécé is benne van, betűrendben, az nem tudom, miért jó, hiszen a memóriából is ki lehetne olvasni, ha kell (karakterek sorban).
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Povi on 2017.September.30. 09:29:51
tegnap este kazettáról beolvasott BASIC progik, 1992-ben írtam őket.

A MAGYAROR programban a 'b', 'v' és 'h' gombok megnyomására csinál is valamit :-)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: szipucsu on 2017.October.01. 21:28:05
tegnap este kazettáról beolvasott BASIC progik, 1992-ben írtam őket.
Jók! A zenéket majdnem megpróbáltam midi-be áttenni, ott tovább lehetne írni. Főleg a Himnuszt, azt kemény lenne gyűrűmodulációkkal, torzított hangokkal, dobokkal, 50Hz-es pürtyögésekkel többszólamúvá írni. De spectrumosok között biztos volt, akinek ilyen eszébe jutott és megcsinálták - vagy nem.
Arra gondoltam, Magyarország térképét epimgconvval képből át kéne konvertálni, és írni rá egy programot, amivel pl. 100 város helyét kell meghatározni kvízben, vagy a megyéket, vagy valami másra felhasználni a térképet. Ilyesmi program van is már, úgy tudom, de PC-ről konvertált térképpel azért jobban nézne ki.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Dr.OG on 2019.April.17. 06:34:12
bármi új érdekel minket! sőt, nagyon várjuk az ilyeneket!
Szevasztok!

Végeztem a "kis kazetták" adatmentésével (2 borító elrettentésként - 1. és 2. csatolmány). Elég macerás volt maga a folyamat, sajnos a C2.BAS valami oknál fogva önkényesen csonkolja a fájlokat 4kB többszöröseinél, a CRC-hibás beolvasásoknál pedig nem ad figyelmeztetést, csak 0 lesz a file mérete. Sajnos ezeket utólag vettem csak észre (3., 4., 5. és 6. csatomány), úgyhogy futottam még 1 kört az ENTCOPY.COM-mal (nálam az EPDOS1.7-tel nem jött össze a másolás, LOAD után beadja a nevet, ahol Entert kellene nyomnom, de ez valamilyen furcsa, hangosköz-szerű grafikus karakter bevitelét eredményezi, és nem lép tovább a program).

Sajnos jópár file akadt, amit CRC-hiba miatt nem tudtam már megmenteni, valószínűleg a "minőségi" Polimer alapanyagon túl a szalagok kora is hozzájárulhatott ehhez. Mindegy, a végeredmény így is 54 fájl, 206kB terjedelemben, ezt zippelve feltöltöm ide (7. csatolmány). Próbáltam elhelyezkedésük és nevük alapján csoportosítani, hogy ne ömlesztve legyenek, így talán könnyebb lesz beazonosítani. Néhány olyan is akad közöttük, amit a C2 beolvasott, de vágott, az ENTCOPY viszont nem, ezeket '_csonka' utótaggal jelöltem a nevükben.

Jó mazsolázást!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: IstvanV on 2019.April.17. 12:17:01
Értékesebb, máshol nem található programok esetében talán érdemes lenne a hangot feltölteni, lehet, hogy sikerülne javítani a hibát ha csak egy-két bit rossz.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Dr.OG on 2019.April.17. 18:32:45
Értékesebb, máshol nem található programok esetében talán érdemes lenne a hangot feltölteni, lehet, hogy sikerülne javítani a hibát ha csak egy-két bit rossz.
Az alapvető probléma, hogy nem tudom, mennyire értékesek/egyediek ezek a programok, lehet, hogy semmi új nincs köztük... Pl. torpedóból 2 is van a BASIC programcsokorban, nem vetettem össze az általam fellelt 'csonka' verzióval. Több tízpercnyi WAV-ot meg nem töltenék fel fölöslegesen...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.17. 19:14:47
Értékesebb, máshol nem található programok esetében talán érdemes lenne a hangot feltölteni
Akkor ime, itt a "szent grál" :twisted: SZJA88...
De ebben nem csak 1-2 bit rossz, nyávog mint a francnyavaja, én semmire nem jutottam vele :cry: se emu, se valódi gép nem tölti :(
Többször is próbáltam digizni. (http://enterprise.iko.hu/szja.zip)

[attach=1]
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: geco on 2019.April.18. 08:33:04
Ha sikerül megmenteni, ezzel csinálom az adóbevallásom :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.18. 08:53:32
Ha sikerül megmenteni, ezzel csinálom az adóbevallásom :ds_icon_cheesygrin:
:smt043
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: IstvanV on 2019.April.18. 11:43:52
De ebben nem csak 1-2 bit rossz, nyávog mint a francnyavaja, én semmire nem jutottam vele :cry: se emu, se valódi gép nem tölti :(
Többször is próbáltam digizni. (http://enterprise.iko.hu/szja.zip)

Ez valóban nagyon rossz minőségű. :oops: Talán másik magnóval lehetne még próbálkozni, lehet, hogy valamivel kevésbé nyávogna.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.18. 12:03:27
Talán másik magnóval lehetne még próbálkozni, lehet, hogy valamivel kevésbé nyávogna.
Ez már a másik magnó volt :oops: Ez egy Pioneer deck-kel készült. Sima EP magnóval sokkal rosszabb :-(
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: SlashNet on 2019.April.18. 12:29:00
Zozosoft, are you tried to move tape to another cassette case? Or this cassette case is glued and not disassemle?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: sanyike on 2019.April.18. 13:18:44
Quote
Akkor ime, itt a "szent grál" :twisted: SZJA88...

Ez mintha meglenne nekem.
De lehet, hogy csak álmodtam (?)
Megnézem...
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.18. 15:26:56
Zozosoft, are you tried to move tape to another cassette case?
I will try it!
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.18. 15:31:44
Ez mintha meglenne nekem.
De lehet, hogy csak álmodtam (?)
Érdekes lenne, mert soha senki, még másolatban sem látta. A hírhedt Kopácsy interjúból (http://ep.homeserver.hu/Dokumentacio/Cikkek/VTGe.htm) tudjuk, hogy egy egész raktárnyi volt belőle, ezért nem kaphatunk vinyó illesztőt, midi vezérlőt, stb-t... (mondjuk ki a fenének kellett volna 91-ben 88-as adószámító program...)

Ami meglepett, hogy én egy pár K-s kis basic programra tippeltem, ehhez képest brutál méretű a cucc. Lehet, hogy telerakták űrlapok digitalizált képeivel? :twisted:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Ep128 on 2019.April.19. 00:07:19
Zozo! Hozd be az IKO -ba legközelebb, megnézetem egy Hi-Fi -s ismerőssel... (Szerintem azimuthibás a kazetta maga, az meg valamelyest orvosolható.)
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Zozosoft on 2019.April.19. 01:07:31
azimuthibás
Káromkodsz itt nekem :lol:
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: gflorez on 2019.April.19. 10:27:03
Úgy tűnik, mintha a tárcsák kissé szűkek lennének a dobozban, vagy a szalag rosszul hengerelt. Úgy tűnik, hogy az információ jól rögzített, de a sebesség nem tartható fenn.

--------------------

It seems as if the reels were somewhat tight in the box, or the tape badly rolled. The information seems to be well recorded, but the speed is not maintained.
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Lacika on 2019.April.19. 10:56:38
Jó mazsolázást!

Az 5 perces adatkazetta borító alapból ilyen ferde? Vagy nem lett egyenesen bescannelve?
Title: Re: Régészeti leletek
Post by: Dr.OG on 2019.April.19. 19:23:51
Mindkettő: alapból ferde is egy kicsit, meg a szken sem tökéletes...