Enterprise Forever

:HUN => Egyéb témák => Topic started by: szipucsu on 2016.September.17. 19:34:56

Title: A status sor
Post by: szipucsu on 2016.September.17. 19:34:56
Nem tudom, hova illik ez, így új topikot indítok neki.

Valamelyik Enterpress-ben volt róla szó, hogy a status sor jobb oldalán valamikor megjelenik egy szám. Ha betelik a képernyő, a felső sorok eltűnnek, amiket egy darabig még vissza lehet görgetni.
[attachimg=1]
Nem értem pontosan, mit jelöl az a szám, mert mihelyt elérné a nullát, újra nagy szám lesz, megint visszaszámol, és így tovább. Ha betelt a videotár, karakterenként egyet számol vissza. De a nulla elérése után hol 40-re ugrik vissza, hol 16-ra, hol egyébre, de hogy miért, az rejtély.
Ha el akarjuk kerülni, hogy kimenjenek a felső sorok, akkor időben el kéne csípni, hogy ott jelez valamit, de ez még sose sikerült. Lehet, csak akkor figyelmeztet, amikor már késő? És pontosan mit jelent az a szám ott?

De ami most eszembe jutott, az az, hogy emulátoron biztosan meg lehetne csinálni azt is, hogy ez a tár soha ne teljen be, és akárhány sor kimegy fent a képből, vissza lehessen görgetni. Basicben programozgatásban hasznos lehetne, de talán máshol is.
Title: Re: A status sor
Post by: Zozosoft on 2016.September.17. 20:07:21
Ajánlott olvasmány: EDITOR - amikor a puffer megtelik (http://ep128.hu/Ep_Konyv/Exos.htm#204)
Title: Re: A status sor
Post by: szipucsu on 2016.September.17. 20:18:28
Ajánlott olvasmány: EDITOR - amikor a puffer megtelik (http://ep128.hu/Ep_Konyv/Exos.htm#204)
Igazából túl sok értelme ennek a kijelzésnek nincs, mert úgyis leginkább listázás közben telik meg a puffer. Ha egyáltalán nem jelezné, talán az sem lenne baj. Úgyse lehet tudni ez alapján, meddig lehet visszagörgetni. Én próbálkozni szoktam, és ha nincs már meg az adott sor, akkor újra kilistázom a programot.
A WP-ben már fontos lehet.
Úgy lenne értelmesebb, ha mindig jelezné, mennyi a hely. Az a baj, ha már kicsi a szám, nem tudni, hányszor ment körbe. Nem tudom, valaki tényleg tudja-e hasznosítani azt a számadatot.
Title: Re: A status sor
Post by: szipucsu on 2018.April.06. 21:55:56
Egy másik topikban merült fel ez a téma. Áthelyezem onnan, és írok még hozzá.

Eddig nem is gondoltam bele, hogy a status sor szöveges videolapot használ. Hiszen ott is megváltoznak a karakterek, ha átdefiniáljuk. Két szín van benne, de annyit még lehet használni szöveges lappal. Ha attribútum lapot használna a status sor, akkor nem íródnának át rajta a karakterek. Viszont ha program 0 átváltana program 1-re, akkor az 1 új karakterrel jelenne meg, az furán nézne ki. De nem is tudom, mi értelme, szerintem nagyon ritkán használták ki, hogy több program is lehet a tárban és meghívhatják egymást. Amúgy is bénán mutat az a "program 0" felirat állandóan, főleg annak, aki nem tudja, mit jelent. Érdekes, miért így csinálták meg.

Mi lenne, ha a status sor attribútum képernyőt használna?
1. Több szín is lehetne benne. Ha biast is használna, akkor a bias állítgatásakor elállítódna. Endi örömére, ha nem is függőleges, hanem vízszintes színátmenetek is lehetnének benne akár.
2. Valószínűleg több helyet foglalna. Nem tudom, eddig volt-e valaha olyan program, melynek pont ez a hely hiányozna.
3. Ha a karaktereket átdefiniáljuk, a status sorban akkor is a régi karakterek jelennének meg. Ha a CAPS, stb. üzemmódokat bekapcsolgatjuk, azok már új karakterekkel jelennének meg, vagy ha a programok között átlépkednénk. Nem tudom, meg lehetne-e csinálni, hogy mindenképpen az eredeti karakterekkel írjon a status sorra a rendszer. Az eredeti karakterek is hozzáférhetők kell, hogy legyenek, ha a clear font azokra állítja vissza a karaktereket, biztos így is ki lehetne olvasni és használni lehetne őket, csak lassabb lenne talán.
Title: Re: A status sor
Post by: endi on 2018.April.06. 21:59:00
ja ez érdekes ötlet, lehetett volna bele szépeket rajzolni, talán funkciója is lett volna a plusz graf. lehetőségeknek.
Title: Re: A status sor
Post by: szipucsu on 2018.April.06. 22:04:39
Gondolom, a status sor nem is a cartridge-ben van benne, hanem az exos-ban, vagy hol. Mármint a formátuma. A WP is ugyanazt a formátumot használhatja status sornak, csak más a betűszín.
Mit kéne a gépben kicserélni, hogy attribútum formátumú legyen a status? Meg lehetne vajon csinálni? :D
Title: Re: A status sor
Post by: geco on 2018.April.07. 07:31:39
Gondolom, a status sor nem is a cartridge-ben van benne, hanem az exos-ban, vagy hol. Mármint a formátuma. A WP is ugyanazt a formátumot használhatja status sornak, csak más a betűszín.
Mit kéne a gépben kicserélni, hogy attribútum formátumú legyen a status? Meg lehetne vajon csinálni? :D
Az LPT első sorának módját kéne lecserélni, és a statusz sor címét, mert ebben a módban 16x nagyobb lenne a hely igénye. Amúgy a karakteres módban is lehetne raszter színezni, de ahhoz meg 9 részre kéne bontani az LPT első sorát, tehát az nőne 9xesére.
Title: Re: A status sor
Post by: endi on 2018.April.07. 10:24:54
mondjuk a font-ot is át lehet állítani, tehát teljesen más font készlet lehetne a status sorban. persze ez még talán több mem, mint ha attr lenne.

amúgy annak is lehetne értelme hogy exos soronként más font, kár, hogy ezt nem támogatja alapból az exos, mert gyors animációkat lehetne vele csinálni, játékokban jól használható lett volna... bár át lehet poke-olni végül is.