Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Beviteli eszközök => Topic started by: MrPrise on 2019.May.12. 17:07:03

Title: ZXCard
Post by: MrPrise on 2019.May.12. 17:07:03
Ismeritek a ZXCard-ot (https://easyeda.com/sundbyk/ZXcard-ZWQK2kCwO)?


Quote
ZXCard is a hardware for ZX81 ZX spectrum* that allows you to load you favorite programs from a SD card instead of cassettes. It connects into the standard expansion port. When booting the ZX, it boot from the Menu ROM included in the hardware. You can then select you file (TAP format) and it will be loaded into ram and executed. After reset you will be presented the menu again. The hardware includes: ROM for the menu and control ROM switch to switch in and out Menu ROM and cartridge RAM SD card interface with parallel to serial support Kempston Joystick interface

Azaz a programot közvetlenül a memóriába tölti be. Azt nem értem, hogy a több részes programoknál ez hogyan működik? Ok, hogy egy file-t berak a memóriába és elindítja, de ha az mondjuk csak egy betöltő, akkor utána a betöltő továbbra is a magnón keresi a folytatást, nem? Ha pedig így van, akkor a használhatósága eléggéi korlátozott. Ettől nyílván rugalmasabb a már létező SD kártya kezelő eszköz amivel meghajtóként látjuk a kártyát, de azért érdekes ez is.
Title: Re: ZXCard
Post by: ergoGnomik on 2019.May.12. 18:00:08
Valszeg a ROM-ban van a varázslat. Pölö lecseréli a szabványos kazetta rutinokat egy olyanra, ami a TAP-ot az SD kártyáról streameli.
Title: Re: ZXCard
Post by: MrPrise on 2019.May.12. 18:14:26
Áh, ok, köszi, értem. Spectrumhoz ez egész jó kis eszköz lehet.