Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Általános (Read 302207 times)

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 2122
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 88.0.4324.104 Chrome 88.0.4324.104
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: Általános
« Reply #1500 on: 2021.January.28. 10:11:59 »
Tényleg, a funkcióbillentyűk szövegei (START, LIST, stb.) hol tárolódnak? A basic romban? Mert pl. a TOGGLE REM1, TOGGLE SPEAKER soha nem kell emulátoron, nem is tudom, csinálnak-e valamit, azokat fixre át lehetne írni valami olyan szövegre, ami hasznos. (A ZT is jó, csak azt külön el kell indítani, azt hiszem.)
A SET FKEY parancs pont erre való. Példa:

Code: [Select]
set fkey 4 "PRINT"&chr$(34)&"alma"&chr$(34)&chr$(13)
*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14084
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Általános
« Reply #1501 on: 2021.January.28. 10:26:36 »
Huszonvalahány éve olvastam valamelyikben ezt. De valamiért nem működött, pedig a POKE utáni számot számjegyenként ellenőriztem többször is.
Ez valószínűleg angol/német gép különbség miatt volt, neked pont másik volt, mint amilyenhez a könyvet írták. (Német gépen kicsit arrébb csúsznak a dolgok a memóriában.)

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 9187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 87.0.4280.141 Chrome 87.0.4280.141
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Általános
« Reply #1502 on: 2021.January.28. 10:36:51 »
A SET FKEY parancs pont erre való.
Ezt ismerem, de ez resetnél visszaáll eredetire. De lehet, hogy megpróbálom.
100 SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
110 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
120 SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14084
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Általános
« Reply #1503 on: 2021.January.28. 11:03:30 »
Ezt ismerem, de ez resetnél visszaáll eredetire.
Na pont ezért készült ZT azon része :-)

Amikor bezáródik a billentyűcsatorna, akkor törlődik, ezért a csatornát megnyitó programnak, jelen esetben a BASIC-nek újra ki kell küldeni a funkcióbillentyű definiciókat.

Amúgy a BASIC 1-es szegmensen lévő részében vannak ezek a szövegek.



Offline SlashNet

  • EP lover
  • *
  • Posts: 807
  • Country: ua
  • Enterprise 128K | Cubietruck
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 88.0.4324.99 Chrome 88.0.4324.99
    • View Profile
    • Russian info about Enterprise
Re: Általános
« Reply #1504 on: 2021.January.28. 11:29:00 »
SET FKEY command was very helpful when mine old kb membrane was partially broken. Besides the built-in joystick, the enter key also worked poorly, so I reprogram F8 key with chr$(13) value and can programming more comfortably.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14084
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Általános
« Reply #1505 on: 2021.January.28. 11:43:16 »
the enter key also worked poorly, so I reprogram F8 key with chr$(13) value and can programming more comfortably.
At my first membrane also the Enter dead... this is a sign of you are programmer :lol:
Then I used CTRL+M :ds_icon_cheesygrin:

Offline SlashNet

  • EP lover
  • *
  • Posts: 807
  • Country: ua
  • Enterprise 128K | Cubietruck
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 88.0.4324.99 Chrome 88.0.4324.99
    • View Profile
    • Russian info about Enterprise
Re: Általános
« Reply #1506 on: 2021.January.28. 12:41:17 »
Then I used CTRL+M :ds_icon_cheesygrin:

:smt023
About control codes (not only for EP) I finded out only at 2000 year.
CtrlM would be more helpful in nineties, than my method.

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 9187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Általános
« Reply #1507 on: 2021.January.31. 12:11:37 »
A billentyű- és joystickfigyelésnek van valami más módja, mint az INKEY$ és a JOY() függvény? Arra gondolok, hogy valami cím értéke megváltozik, ha egy billentyű le van nyomva vagy a joystick el van mozdítva. Basic programoknál körülményes megoldani, hogy figyelje a joystickot és a billentyűzetet is, egyszerűbb lenne a CASE után a címértékeket odaírni, és azokra menne pl. jobbra a figura.
100 SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
110 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
120 SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline ergoGnomik

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1070
  • Country: hu
  • Stray cat from Commodore alley
  • OS:
  • Windows NT 6.3 Windows NT 6.3
  • Browser:
  • Firefox 78.0 Firefox 78.0
    • View Profile
Re: Általános
« Reply #1508 on: 2021.January.31. 12:51:30 »
Az ep128.hu-n fent levő Tippek és trükkök ENTERPRISE könyv változatban az IN(n) szakasz pont ezt taglalja a billentyűzetnél. A JOY szakasz pedig a joystick esetében mutat példát. Talán.

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 2122
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 88.0.4324.104 Chrome 88.0.4324.104
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: Általános
« Reply #1509 on: 2021.February.01. 09:20:06 »
A billentyű- és joystickfigyelésnek van valami más módja, mint az INKEY$ és a JOY() függvény? Arra gondolok, hogy valami cím értéke megváltozik, ha egy billentyű le van nyomva vagy a joystick el van mozdítva. Basic programoknál körülményes megoldani, hogy figyelje a joystickot és a billentyűzetet is, egyszerűbb lenne a CASE után a címértékeket odaírni, és azokra menne pl. jobbra a figura.
BASIC-ben a 181-es port írásával és olvasásával tudod figyelni a billentyűzetet és a belső joy-t, a külső joy-t a 181-es port írásával, és a 182-es port olvasásával. Szerintem ezt megvalósítani BASIC-ben nem egyszerűbb, mint a joy és az inkey$

nézd a billentyűzet mátrixot:
http://povi.uw.hu/images/key_matrix.png

ha pl. az ENTER-t akarod figyelni, az a 7. sorban van
ezért a 181-es portra írsz egy 7-est, majd beolvasod a 181-es port értékét, mondjuk a P nevű változóba, aminek értéke 0 és 255 között lesz
OUT 181,7
P = IN(181)

ha valaki lenyomta az ENTER-t, ami a 6. oszlopban van, akkor a P változó 6. bitje 0 lesz, vagyis  = 1011 1111 = 191, ha csak az ENTER-t nyomták le, és semmi mást abban a sorban.

vagy nézheted BAND utasítással is
P BAND 64 akkor lesz 0, ha lenyomták az ENTER-t

Code: [Select]
10 OUT 181,7
20 IF (IN(181) BAND 64)=0 THEN PRINT "Enter"
30 GOTO 10



*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 14084
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Általános
« Reply #1510 on: 2021.February.01. 10:46:54 »
A portos módszer akkor működhet, ha POKE 56,201 van, különben az EXOS maga is állítgatja B5h portot. Viszont ez esetben kell is ez a módszer, hiszen ekkor nem működik a billentyűzet kezelő. (Joy fügvény az megy)

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 9187
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: Általános
« Reply #1511 on: 2021.February.04. 20:51:48 »
A Flappy Bird témában előjött, hogyan lehetnek a karaktereknek az egyes sorai más színűek. Ilyet basicben is meg lehet csinálni? Vagy az LPT miatt inkább felejtős? Nyilván a legegyszerűbb, hogy külön kell definiálni a karaktereknek pl. a felső és az alsó részét, és más-más színnel íratni egy grafikus képernyőre, de ez nem az igazi. Bár így belegondolva, akár a kiírogatás idejére az adott karakterek alakját ki lehet olvasni a memóriából, és azzal hókuszókuszolni és külön-külön más színnel íratni ki, ez mondjuk pl. egy játék menüjében még el is menne, de biztos van kellemesebb módszer is.
100 SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
110 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
120 SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 819
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 85.0 Firefox 85.0
    • View Profile
Re: Általános
« Reply #1512 on: 2021.February.04. 22:22:13 »
Úgy emlékszem a 255 lapon megvan mind a 10 sor elmentett eleme igaz a megszakításnak menni kell.

Vagy a "Hasznos kis Basic programok" résznél  INAB5.BAS

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6326
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 87.0.4280.101 Chrome 87.0.4280.101
    • View Profile
Re: Általános
« Reply #1513 on: 2021.February.05. 10:46:44 »
A soronkenti szinatmenet felejtos basicben az LPT miatt, ilyenkor minden pixel sorra kell csinalni egy LPB-t. Nalad az lehetne a megoldas, hogy attributum modot hasznalsz, minden sorra nyitsz egy csatornat, es az attributumokat allitod soronkent. A hogyan rajtad all, egyik modszer se lesz izgalom mentes, mert vagy sajat soronkenti karakter rajzolot csinalsz, hogy soronkent lehessen szinezni, vagy kiPRINTeled a karaktert mondjuk hatter szinnel, megkeresed az LPT-ben hol kezdodik az adott sor a videomemoriaban, es szepen beSPOKE-olod a szineket pixelsoronkent.

Offline dp304

  • EP fan
  • *
  • Posts: 104
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 78.0 Firefox 78.0
    • View Profile
Re: Általános
« Reply #1514 on: 2021.February.07. 00:24:16 »
A Flappy Bird témában előjött, hogyan lehetnek a karaktereknek az egyes sorai más színűek. Ilyet basicben is meg lehet csinálni? Vagy az LPT miatt inkább felejtős? Nyilván a legegyszerűbb, hogy külön kell definiálni a karaktereknek pl. a felső és az alsó részét, és más-más színnel íratni egy grafikus képernyőre, de ez nem az igazi. Bár így belegondolva, akár a kiírogatás idejére az adott karakterek alakját ki lehet olvasni a memóriából, és azzal hókuszókuszolni és külön-külön más színnel íratni ki, ez mondjuk pl. egy játék menüjében még el is menne, de biztos van kellemesebb módszer is.

Eszembe jutott erre egy egyszerű BASIC megoldás. SET ATTRIBUTES-szal meg lehet adni, hogy a PLOT ne rajzoljon át, csak a színt változtassa. Csatolok egy példát.